Areena
 • TV
 • Radio
 • Taustapeili

  Alkoholismin lääkehoito kariutuu asenteisiin

  28 min
  • Esitetty: Yle Areena
  • Kuunneltu: 393 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Taustapeili »


  Taustapeili: Jaksot (512) fi:Program:rss

  Pelialan pikkujättiläiset

  Kaikki ovat kuulleet Roviosta ja Supercellistä, mutta Suomessa on paljon muutakin menestyvää peliteollisuutta. Kaksi nuorta pelitaloa, Frogmind Games ja Zorg Entertainment ovat valinneet erilaiset polut niin peliensä rahoittamiseksi kuin myymiseksikin. Toisen peli on julkaistu vuosi sitten ja toisen vasta hamassa tulevaisuudessa. Heitä yhdistää itsenäisyys, jotta he voivat toteuttaa visioitaan vapaasti. Haastattelussa ovat Frogmind Gamesin toimitusjohtaja Johannes Vuorinen ja Zorg Entertainementin toimitusjohtaja,pääsuunnittelija Petteri ”Petsku” Putkonen. Toimittajana Justus Laitinen.

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 28 min

  Taru Tujunen kannustaa vaatimaan vastauksia

  Ihmisten suhtautuminen auktoriteetteihin on muuttunut pysyvästi. Näin sanoo Kokoomuksen entinen puoluesihteeri, tuore viestintätoimiston johtaja Taru Tujunen. Hän kannustaa tavallisia kansalaisia kyseenalaistamaan kirkkoa, puolueita, yrityksiä ja mediaa. Taru Tujusen mukaan elämme aikaa, joka haastaa suomalaista yhteiskuntaa enemmän kuin sitä pitkään aikaan on haastettu. Yritykset tai instituutiot eivät voi enää viestiä ylhäältä alas, vaan niiden on opeteltava kommunikoimaan vertaisilleen. Tähän muutokseen tarvitaan viestintätoimistoja, sanoo Tujunen. Toimittajana Paula Jokimies.

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 29 min

  Miten muuttuu rakkaus, kun puoliso sairastuu vakavasti?

  Ajan patinoiman pöydän ääressä istuu mies ja nainen. Tytär on koulussa, kupissa höyryää vahva kahvi, koirat nukkuvat pöydän alla. Aamu on rauhallinen. Nainen katsoo miestä, mies katsoo naista. Katse on intensiivinen ja lämmin, kertoo lujasta luottamuksesta ja rakkaudesta. Siitä, että tässä on kaksi onnellista. Mutta pöydässä on myös kolmas pyörä. Kutsumaton vieras, tunkeilija. Birgitta Vilpas sairastaa syöpää. Syöpä ei parane, vaan vie Birgitalta hengen. Pasi Vilpas on vuorotteluvapaalla, jotta hän voi olla vaimonsa vierellä juuri nyt. Ja myös silloin, kun hetki koittaa. Toimittajana Sanna Pirkkalainen. Kuva:APGraphics

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 28 min

  Sairaalasarjat ja todellisuus

  TV2:n sairaalasarja, Syke, on noussut tv:n yhdeksi suosituimmista draamasarjoista. Sarjan ensimmäistä osaa 29.10.2014 seurasi tv:stä ja Areenasta yhteensä 1 159 000 katsojaa. Sarjan pääsosassa on neljä sairaanhoitajaa, - ja tässä uusittavassa Taustapeilissä tavataan kaksi oikeaa traumapäivystyksen sairaanhoitajaa. Tanja Ekholm-Venäläinen ja Kati Hiisvirta näkivät Sykkeen kaksi ensimmäistä jaksoa ennakkoon lokakuussa toimittaja Marko Miettisen kanssa. He löysivät tv-sarjasta paljon omia kokemuksiaan. Muun muassa hoitajien ja lääkärien hierarkinen suhde ja mokien peittelykulttuuri saavat heiltä kyytiä. (Ensilähetys oli 9.10.2014.)

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 28 min

  Neuvotteluissa asiat riitelevät, eivät ihmiset

  Minna Helle siirtyy STTK:n edunvalvontajohtajan pallilta valtakunnansovittelijaksi vuoden 2015 alussa. Helteellä on takanaan pitkä ura eri työmarkkinajärjestöissä, ja hän on tottunut istumaan tiukoissakin neuvotteluissa. - Minulle on tosi tärkeä se periaate, että asiat riitelevät, eivät ihmiset. Työmarkkinaneuvotteluissa voidaan välillä olla aika kovasanaisiakin, tottumaton voisi pitää kielenkäyttöä jopa hurjana, mutta se on sitä oman asian ajamista. Seuravassa hetkessä osapuolet voivat juoda yhdessä kahvia ja jutella niitä näitä. Toimittajana Maija Salminen. yle.fi/taustapeili

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 28 min

  Isänpäivän yllätys Seppo Kääriäiselle

  Kansanedustaja Seppo Kääriäinen on pitkän linjan poliitikko ja yhden lapsen isä. Hänelle  isänä oleminen on vastuineen, iloineen ja suruineen lahja. Kääriäinen puhuu isänä olemisesta ja  pohtii Eduskunnassa ollutta välikysymystä. Toimittaja Olga Ketosella on myös yllätys. Isänpäivää vietetään sunnuntaina 9.11.

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 28 min

  Nenäpäivä-ennustus: Valtaojan parta leikataan klo 23.18

  Nenäpäivä on iso haaste  paitsi tempausten toteuttajille niin myös tv-lähetyksen  taustajoukoille. Hyväntekeväisyyskampanjointi huipentuu perjantaina 7.11. Yle TV 2:n Nenäpäivä-show'hun klo 19 alkaen. Yleläinen  Risto Vuorensola nimittää itseään nenäpäätuottajaksi. Hän kertoo, missä mennään  vuorokautta ennen show'n alkamista ja kertoo myös miten ensi vuotta suunnitellaan. Hänellä on myös tarkka ennustus siitä, mihin kellonaikaan kolmen miljoonan euron keräystavoite täyttyy. Silloin Esko Valtaojan parta ja hiukset leikataan. Toimittajana  Marko Miettinen.

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 29 min

  Urheilujohtamisessa on menossa sukupolvenvaihdos

  Lahti ja MM-hiihdot. Tällä sanaparilla on suomalaisen hiihtokansan korvissa yhä paha kaiku, dopingin kaiku. Mutta vuonna 2017 ei muistella menneitä, silloin Lahdessa hiihdetään jälleen MM-mitaleista. Kisaorganisaation viestinnästä vastaa Ylen kanaviltakin tuttu kasvo Laura Lehtonen. Lehtosen tie on kulkenut MTV:n uutistoimituksen ja Yle Urheilun kautta järjestöpuolelle, tiedottajaksi sekä Jääkiekkoliittoon että Olympiakomiteaan. Kuinka Lahden kilpi kiillotetaan ja kuinka toimittaja taipuu tiedottajaksi, sen kertoo Laura Lehtonen Taustapeilissä. Toimittajana Sanna Pirkkalainen.

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 28 min

  Koko perhe kokkaa - eli erään ruokablogin tarina

  Markus Turunen pääsee seuraamaan, kun Marja Jaaksi valmistaa ensimmäisen kerran pestoa, jossa perinteinen basilika on korvattu Cavolo nero –kaalilla. Jos ruoka onnistuu, syntyy samalla myös uusi merkintä Ripaus tryffeliä –nimiseen blogiin. Jaaksin koko perhe osallistuu blogin pitämiseen. Koirilla on siinä jopa aivan erityinen osa. Osa herkullisista maasienistä jää omaan käyttöön ja osa päätyy esimerkiksi paikallisten ravintoloiden ruokalistalle. Valokuvalähde: Ripaus tryffeliä. yle.fi/taustapeili

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 28 min

  Viihde auttaa ymmärtämään kuolemaa

  Halloweeniin ja pyhäinpäivän alla Sanna Jussila kutsui mediatutkija Outi Hakolan Hietaniemen hautausmaalle puhumaan kuolemasta audiovisuaalisessa kulttuurissa. Televisiosarjat ja elokuvat auttavat meitä ymmärtämään kuolemaa. Viihde ei poista surua, eikä käy suruun liittyviä tunteitamme läpi, mutta se tarjoaa vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia tutkailla omia suruun ja kuolemaan liittyviä tuntemuksia. Vaikka kuolemaa kuvataan monissa viihteen genreistä, aina lasten saduista alkaen, vieläkään elokuvat ja televisiosarjat eivät valmista meitä kuolevan ihmisen kohtaamiseen.

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 28 min

  Väärinlaulamista ei tarvitse pelätä

  Suomalaiset ovat edelleen kuorokansaa, vakuuttaa kuoronjohtaja Pasi Hyökki. Hänen mukaansa maailmalla ihaillaan sitä, että Suomesta löytyy joka kylästä vähintään yksi kuoro. Pasi Hyökki kuitenkin toivoo, että nuoret laulaisivat nykyisin enemmän, muutakin kuin mikrofonilla vahvistettua viihde- tai karaokemusiikkia. Hän muistuttaa, että ääni kehittyy käyttämällä sitä ilman mikrofonivahvistusta. Hyökki kannustaa rohkeasti käyttämään omaa ääntään. Väärinlaulamista ei tarvitse pelätä ja sävelkorvaa voi kehittää, hän sanoo. Hyökki allekirjoittaa väitteen, että laulaminen on jokamiehen oikeus. Toimittajana Paula Jokimies.

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 28 min

  Pauliina Seppälä työllistyy omilla ideoillaan

  Mesenaatti on Suomen sivistyssanakirjan mukaan taiteen, taiteilijoiden ja joskus myös tieteenharjoittajien suosija ja heidän taloudellinen tukijansa. Pauliina Seppälä, Tanja Jänicke ja Marko Tanninen halusivat tarjota kaikille mahdollisuuden olla mesenaatteja Suomen ensimmäisellä kaikille suunnatulla joukkorahoituspalvelulla. Mesenaatti-sivuston lisäksi Pauliina Seppälä hyörii myös vaikuttajana Yhteismaa- yhdistyksessä, joka suunnittelee ja toteuttaa yhteiskunnallisesti merkityksellisiä projekteja. Justus Laitinen tapasi kiireisen työäidin työmatkalla Helsingin keskustassa nopean kahvikupposen merkeissä.

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 29 min

  Oma mieli on ihmisen vahvin tai heikoin lenkki

  Jokainen voi valmentaa omaa mieltään kestämään paremmin henkistä rasitusta. Poliisin valmiusyksikössä eli Karhuryhmässä pitkään työskennellyt komisario Harri Gustafsberg tietää mielenhallinnan hyödyt tiukoissa paikoissa. Nykyään hän on mukana kansainvälisessä tutkijaryhmässä, joka kehittää henkisiä valmennusmenetelmiä ja myös mittaa niiden tuloksia erilaisin henkisin ja fyysisin testein. Tähän mennessä saadut tulokset ovat lupaavia, vaikka mielen valmentaminen ei olekaan pika-apu parempaan elämään. Siihen vaaditaan määrätietoista työskentelyä. Toimittajana Maria Laine.

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 27 min

  Raitistunut festivaalieläin ei moralisoi muita

  Kaksi vuotta sitten raitistunut Teemu Suominen haluaa omalla tarinallaan kertoa, että toisinkin voi valita. Hän sanoo juoneensa 15 vuotta iloon ja viisi vuotta suruun, ja ymmärtää, että suurimmalle osalle meistä alkoholi on iloinen asia. Itse hän etsii aiheensa juhlaan nyt toisaalta. Peilistä katsoo nykyisin terve ja hoikka kaveri, joka on selättänyt yhden maailman korkeimmista vuorenhuipuista. Teemu Suominen Taustapeilissä Paula Jokimiehen jututttevana.

  • Kesto: 28 min

  Vieraskoti auttaa Arskaa pääsemään omaan kotiin

  Vieraanaon toiminnanjohtaja Jouko Komulainen Helsingin Vieraskodista. Hänen työpaikkansa on punatiilinen rakennus Helsingin Punavuoressa. Vieraskoti perustettiin v.1883, ja se on maamme vanhin ja pitkäaikaisin asunnottomien palveluja tuottava yksikkö. Toimittajana Komulaisen työmatkalla on Olga Ketonen. Perjantaina 17.10. vietetään Asunnottomien yötä. yle.fi/taustapeili

  • Kesto: 28 min

  Korkeasaari uuden johtajan silmin

  Korkeasaaren tuleva johtaja Sanna Hellström esittelee 125-vuotiasta eläintarhaa. Miten vihreiden kirjoilla oleva, turkistarhausta vastustava eläinlääkäri sopii eläintarhan johtajan pallille? Toimittajana Sanna Jussila. yle.fi/taustapeili

  Taustapeili: Muut audiot (1) fi:Program:rss

  Miltä tuntui kuulla Mielensäpahoittaja ensi kertaa radiosta?

  Kirjailija Tuomas Kyrön luoma Mielensäpahoittaja on 80-vuotias jääräpäinen suomalaismies, jonka lause "Kyllä minä niin mieleni pahoitin" nousi kansan huulille Radio Suomen Pätkä-tarinoista. Miltä tuntui kuulla ensimmäistä kertaa oma tarina luettuna radiosta? Tuomas Kyrö kertoo. Toimittajana Maija Salminen.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Taustapeili: 25.11.2014 30 min
  - Taustapeili: 27.11.2014 30 min
  - Taustapeili: 28.11.2014 30 min
  - Taustapeili: 02.12.2014 30 min
  - Taustapeili: 04.12.2014 30 min
  - Taustapeili: 05.12.2014 30 min
  - Taustapeili: 09.12.2014 30 min
  - Taustapeili: 11.12.2014 30 min
  - Taustapeili: 12.12.2014 30 min
  - Taustapeili: 16.12.2014 30 min
  - Taustapeili: 18.12.2014 30 min
  - Taustapeili: 19.12.2014 30 min
  - Taustapeili: 23.12.2014 30 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä