Areena
 • TV
 • Radio
 • Tiedeykkönen

  YTL aikoo korjata ylioppilastutkinnon arvostelua oikeudenmukaisemmaksi

  44 min
  • Esitetty: Yle Radio 1
  • Kuunneltu: 727 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Tiedeykkönen »


  Tiedeykkönen: Jaksot (292) fi:Program:rss

  Ajankohtaista Rosettasta: tutkijat käsittelevät jo hankkeen data-aineistoa

  Philae laskeutui yli viikko sitten komeetalle ja lähetti runsaasti dataa, jota tutkijat nyt työstävät ahkerasti. Helsingin yliopiston professori Yrjö Helariutta rekrytoitiin vastikään Cambridgen yliopistoon. Helariutta on tutkinut pitkään lituruohoa ja kasvisoluja. Finnarp 2014-tutkimusretkikunta matkaa Etelämantereelle yli kahdeksi kuukaudeksi tutkimaan muun muassa mantereen järviä, niiden fysiikkaa ja biologiaa. Haastateltavana ovat tutkija Riku Järvinen Ilmatieteen laitoksesta, professori Yrjö Helariutta Cambridgesta ja professori Matti Leppäranta Helsingin yliopistosta. Toimittajina Sisko Loikkanen ja Emilia Cronvall.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  18.11.2014

  Uskomukset vaikuttavat maailmankuvaamme ja yhteiskuntaamme. Onkin tärkeää ymmärtää, mistä uskomukset kumpuavat. Mutta mitä uutta tutkimus on osoittanut uskomuksista, jotka liittyvät yliluonnollisiin uskomuksiin? Helsingin yliopistossa väittelevä Tapani Riekki tarkastelee väitöskirjassaan kognitiivisia syitä uskoa tai olla skeptinen yliluonnollisen suhteen. Tutkimuksessa hyödynnetään ensimmäistä kertaa aivotutkimusta. Entä miten yhteisö selviää suuren kriisin keskellä? Turun yliopiston tutkija Johanna Nurmi tutki kouluampumisten järkyttämiä yhteisöjä ja selviytymistä Jokelassa ja Kauhajoella.

  • Kesto: 44 min

  Philae laskeutui komeetan pinnalle; tarkin aika saadaan atomikelloilla

  Philae laskeutui pehmeästi komeetan pinnalle. ESAn Darmstadtin keskus täyttyi wow-huudoista ja juhlapuheista. Tarkimmin aikaa mitataan atomikelloilla, jollaisia on Mittatekniikan keskuksessa. Virallinen aika syntyy vastaavien keskusten yhteistyönä. Outokummun kallioperästä löytyi kymmeniä miljoonia vuosia vanhaa pohjavettä. Geenit eivät määrää, kuka on väkivaltainen tai juoppo. Haastateltavina ovat tutkija Riikka Kietäväinen GTK:sta, erikoistutkija Tapio Mansten ja ryhmäpäällikkö Mikko Merimaa Mittatekniikan keskuksesta ja Jari Tiihonen Karoliinisesta instituutista Ruotsista. Toimittajina Sisko Loikkanen, Emilia Cronvall ja Leena Mattila.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Rosetan h-hetki ja suomalainen tekniikka

  Avaruusluotain Rosetta valmistautuu historialliseen tehtävään. Ihminen yrittää ensimmäistä kertaa laskeutua huimaa vauhtia kiitävälle komeetalla. Tarkoituksena on saada tietoa niin aurinkokunnan kuin maan elämän synnystä. Aluksella on mukana roima annos suomalaista tekniikkaa aina massamuistista tärkeimpiin instrumentteihin. Studiovieraina asiantuntijat Ilmatieteen laitokselta. Lähetyksen juontaa Jari Vaara.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Ebola-epäillyn verinäytteet tarkassa syynissä; Kassiopeia yöllä päämme päällä

  Ebola-epäilytapauksissa tehdään tarkat tutkimukset. Me puhumme joskus toistemme päälle, miksi? Marraskuun tähtitaivaalla loistavat kauniina Linnunradan vyö ja kiinnostavat tähtikuviot. Rosetta-luotaimesta lasketaan laskeutuja ensi viikolla komeetalle, ensi kertaa historiassamme. Haastateltavina ovat ylilääkäri Asko Järvinen HYKSistä, väittelijä Anna Vatanen Helsingin yliopistosta sekä professori Markku Poutanen Geodeettisesta laitoksesta. Toimittajina Leena Mattila, Emilia Cronvall ja Sisko Loikkanen.

  • Kesto: 44 min

  Miksi kovat rangaistukset eivät toimi

  Julkisuus vaatii kovempia linnatuomioita, koska uhri ei saa hyvitystä kärsimykselleen. Miksi oikeusoppineet eivät koventamiselle lämpene? Auttaisiko kemiallinen elinkautinen. Neuvostoupseerin murha yhä selvittämättä.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Tuoreen jättiläisauringonpilkun läpimitta on peräti 130 000 kilometriä

  Pilkku on suurin 24 vuoteen taltioitu. Se rekisteröitiin karttasarjavideoon Metsähovin radiotutkimusasemalla Kirkkonummella. Geodeettinen laitos kehittää ilmaista, tarkkaa paikannuspalvelua. Itämeressä lilluu DDT:tä, moderneja palonsuojasuihkeita ja kipulääkkeitäkin. Kotikemikaalit virtaavat viemäreistä teollisuuskemikaalien sekaan Itämerta sotkemaan. Haastateltavana ovat Aalto-yliopiston aurinkotutkija Juha Kallunki, professori Markku Poutanen ja erikoistutkija Hannu Koivula Geodeettisesta laitoksesta ja limnologi, MMT, Jaakko Mannio Suomen ympäristökeskuksesta

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Miksi tunteet kuuluvat puheäänessä

  Uudet kuvantamistekniikat lisäävät ymmärrystämme puheen tuottamisesta ja sen ongelmista. Fonetiikan tutkijat esimerkiksi kykenevät kolmiulotteisesti tulostamaan äänteitä. Tutkijat ovat kyenneet voittamaan myös tekniset haasteet, joita MRI-tekniikan magneettisuus ja melu aiheuttavat. Studiovieraana on tutkijatohtori Daniel Aalto Helsingin yliopistosta. Lukihäiriöön päästää tulevaisuudessa kiinni ehkä jo vauvaiässä. Aluillaan on uusi tutkimus. Verkkovinkit kuulostelee auringon äännähdyksiä. Ohjelman juontaa Jari Vaara.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 45 min

  Uudessa huippualassa plasmoniikassa metalliset nanorakenteet työskentelevät yhdessä valon kanssa

  Professori Päivi Törmä kehittää plasmoniikkaan perustuvia uusia valolähteitä Aalto-yliopistossa. Jyväskylässä on tutkittu, miten verkkotekstien lukeminen vaikuttaa nuorten lukutaitoon. Lahottajasieni talikääpä hajottaa hanakammin puun ligniiniä kuin selluloosaa ja sopii kuusihakkeen esikäsittelyyn, biopulppaukseen. Haastateltavina ovat professori Päivi Törmä Aalto-yliopistosta, tutkija Kaisa Leino Jyväskylän yliopistosta, professori Annele Hatakka Helsingin yliopistosta ja professori Markku Poutanen Geodeettisesta laitoksesta, joka kertoo ajankohtaista Rosetta-luotaimesta. Toimittajina Sisko Loikkanen, Emilia Cronvall ja Leena Mattila.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Tietokirjallisuus peilaa lähihistoriaa ja kertoo niin ajasta kuin arvostuksista

  Kaikista julkaistuista kirjoista noin 80 prosenttia on tietokirjoja. Millaisia teoksia juuri nyt luetaan ja mitä tietokirjallisuuden tehtävästä ajattelee tietokirjallisuuden ja -kirjoittamisen professoriksi valittu Pirjo Hiidenmaa? Millaiset äänet koemme merkityksellisiksi? Ääniä ja äänikuvauksia kerätään kansalaisilta talteen äänimaisemien keruu- ja tutkimushankkeessa. Miten äänimaisemaa voi tutkia? Liki 60 vuotta jatkunut kaupunkilintujen seuranta paljastaa, että talitiaisia, sinitiaisia ja viherpeippoja näkee kaupungissa entistä useammin. Miksi näin on? Toimittajina Emilia Cronvall ja Virpi Väisänen.

  • Kesto: 44 min

  Tiedeykkönen Itämerellä

  Sunnuntaina komeetta ohittaa Marsin. Kännyköitä, tekohampaita, lasten leluja ja muita vessasta alas nykäistyjä tavaroita on näytillä Viikinmäessä, jäteveden puhdistuslaitoksen maanalaisissa käytävissä. Pohjoismaiden suurin jätevedenputsari imaisee yli miljoonan ihmisen viemärijätteet. Lisäksi laitokselle tulee teollisuuden vesiä ja osa Helsingin sadevesistä. Hela hoito päätyy lopulta Suomenlahteen ja Itämereen, missä uiskenteli myös yksi eksynyt valas. Mitä valaalle nyt kuuluu sekin selviää Tiedeykkösessä. Toimittaja on Leena Mattila.

  • Kesto: 43 min

  Valta määrittelee epäonnistumisen

  Tiedemiehiä on teilattu, poltettu ja pantu arestiin siihen katsomatta, että ovatko he oikeassa vai eivät. Tutkijat on siis tuomittu epäonnistuneiksi sillä perusteella, että ajatukset eivät ole sopineet valtarakenteen tarkoituksiin. Mutta mitä epäonnistuminen on antanut tieteelle? Entä millaisissa oloissa saa onnistua epäonnistumisen kautta? Studiovieraana oppihistorian emeritusprofessori Anto Leikola. Tapaamme myös Vuoden tieteentekijän. Lähetyksen juontaa Jari Vaara.

  • Kesto: 44 min

  Fysiikan Nobel LEDin ja kemian Nobel nanoskopian kehittäjille

  Tämän vuoden nobelistit ovat tutkineet aivoja, puolijohdemateriaaleja ja innovoineet mikroskopiasta paljon tarkemman nanoskopian. Haastateltavina ovat professori Heikki Tanila Itä-Suomen yliopistosta, professori Harri Lipsanen Aalto-yliopistosta, professori Pekka Hänninen Turun yliopistosta sekä laboratorionjohtaja Mika Hukkanen ja laboratorioinsinöörit Antti Isomäki ja Mikko Liljeström Helsingin yliopistosta, Biomedicumista. Toimittajina Leena Mattila ja Sisko Loikkanen.

  • Kesto: 44 min

  Roolit sekaisin: Aikuinen puhuu kuin pissis

  Mediatutkijat ovat törmänneet erikoiseen ilmiöön. Siinä missä ennen kieli erotti teinit ja aikuiset, ovat aikuiset tunkemassa teinien kielenkäytön alueelle. Studiovieraamme mediatutkija Jukka-Pekka Puro selventää ilmiön taustoja? Ympäristö voidaan tutkimuksen avulla suunnitella vanhuksille ystävälliseksi. Kuukauden tähtitaivas. Lähetyksen juontaa Jari Vaara.

  • Kesto: 44 min

  Pimeä aine, minit mustat aukot, neljäs avaruusulottuvuus ja lisäHiggsit ovat 60-vuotiaan CERNin tutkimuslistalla

  CERNin LHC-kiihdytin käynnistetään tauon jälkeen ensi keväänä. Kiihdyttimen energia nousee ja silloin saatetaan löytää jopa avaruuden pimeän aineen hiukkanen, lisää Higgsin hiukkasia, uusi avaruusulottuvuus ja kokeissa saattaa pilkahtaa esiin minikokoinen musta-aukkokin. Haastateltavana ovat CERNin pääjohtaja Rolf Heuer, tutkimusjohtaja Sergio Bertolucci ja Helsingin yliopistosta professori Jorma Tuominiemi. Toimittajana on Sisko Loikkanen.

  • Kesto: 43 min

  Onko pihallasi muinaisjäänne?

  Arkeologit kykenevät uusilla menetelmillä piirtämään aina vain tarkemman kuvan menneisyyden ihmisten tekosista. Missä löytyy Suomen vanhin kirkko, missä kivikautinen veistos. Esimerkiksi Helsingin seudulla ensimmäisen maailmansodan juoksuhaudat kulkevat ihmisten pihoilla - tai niiden alla. Menetelmiä voi myös käyttää väärin. Alan ihmisillä on epäilyjä muinaismuistojen varkauksista. Studiovieraina ovat kokenut harrastaja-arkeologi Kyllikki Rosenström ja geofysikaalisen menetelmät tunteva yliopisto-opettaja Wesa Perttola. Ohjelman juontaa Jari Vaara.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Tiedeykkönen: 25.11.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 28.11.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 02.12.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 05.12.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 09.12.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 12.12.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 16.12.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 19.12.2014 45 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä