Areena
 • TV
 • Radio
 • Tiedeykkönen

  YTL aikoo korjata ylioppilastutkinnon arvostelua oikeudenmukaisemmaksi

  • Esitetty: Yle Radio 1
  • Kuunneltu: 727 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Tiedeykkönen »


  Tiedeykkönen: Jaksot (306) fi:Program:rss

  Uusiutuva energia - lupauksesta valtavirraksi?

  Ovatko tuuli- ja aurinkoenergia viimein lunastamassa suuria lupauksia ja millä tekniikalla? Tutustumme myös akkutekniikan kehitykseen ja selvitämme, että voidaanko polttoainetta jonain päivänä tuottaa ilman biomassaa. Heti alkuun uusimmat tutkimustulokset Rosetta-luotaimelta. Se kun on löytänyt pölystä jotain yllättävää. Juontajana Jari Vaara.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 51 min

  Matkailijoiden superbakteereita tutkittu; valo on sekä aaltoa että hiukkasia

  Joka viides matkailija tuo lämpimistä maista mukanaan superbakteereja. Dosentti Anu Kantele HYKS Infektiosairauksien klinikalta kertoo tutkimuksesta, jossa hän ryhmineen selvitti, mitä antibiootteja kestäviä bakteereita suomalaisturistit tuovat mukanaan lämpimistä maista. Milloin valo tuli maailmankaikkeuteen ja mitä valo on? Kansainvälisen valon vuoden kunniaksi kosmologi, professori Kari Enqvist kertoo valosta. Tieteessä löydöt syntyvät joskus sattumalta. Tähän viittaa sana serendipisyys. Tieteen historia onkin täynnä sattuman ohjastamia onnekkaita oivalluksia. Tieteen päivillä aiheesta luennoi käännösviestinnän professori Leena Salmi. Toimittajina ovat Leena Mattila. Sisko Loikkanen ja Emilia Cronvall.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 47 min

  Miten säädät sisäisen kellosi? Entä mitä halusi kartanonrouva keski-ajalla?

  Mitä väliä valvotaanko öisin, kun kerran sähkövalot on keksitty? Sisäisen kellon ajastamisesta kertoo, tutkimusprofessori Timo Partonen. Saako toisen ihmisen kirjeitä lukea? Saa, jos on historian tutkija. Dosentti Anu Lahtinen kaiveli kirjeenvaihtoa keski-ajan Suomesta. Mitä mahtoikaan kartanonrouva haluta 1500-luvulla? Bhutanin vuorilla apinat ja monen sortin sorkkaeläimet hävittävät satoja. Riitta Vauras selvitti Bhutanin reissullaan miten yhteiselo sujuu. Ohjelman toimittaa Leena Mattila.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Lovejoy-komeetan voi nähdä paljain silmin

  Miten kuolemaa kuvataan islantilaisissa keskiajan saagoissa ja oliko kuolema sattuman seurausta? Entä miksi lepakoiden ja lintujen taudit iskevät ihmiseen? Tammikuun tähtitaivaalta voi bongata kaikki aurinkokuntamme planeetat. Lovejoy-komeetta näkyy hyvällä paikalla jopa paljain silmin. Haastateltavina ovat historioitsija Kirsi Kanerva Turun yliopistosta, professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta ja professori Markku Poutanen Geodeettisesta laitoksesta. Toimittajina Emilia Cronvall, Leena Mattila ja Sisko Loikkanen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min

  Heikko valtio on vaarallinen tekijä

  Yhteiskunnan järkkyminen on kautta historian altistanut sodalle. Historian professorit Pertti Haapala ja Markku Kuisma selvittävät studiovieraina, miten virtaukset muuttuvat pakottaviksi rakenteiksi, jotka lopulta johtavat väkivaltaan. Esimerkkeinä ovat ensimmäinen maailmansota ja Suomen sisällissota. Samalla selviää, miksi Suomen sisällissotaa voisi leikkimielisesti kutsua kaikkien vapaussodaksi. Lähetyksessä tavataan myös Vuoden Professori 2015 ja 18 000 euroa kilolta maksava sieni. Juontajana on Jari Vaara.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Sattuma universumissa ja lajien kehityksessä

  Tiedeykkönen vierailee Tieteen päivillä, jossa teemana on sattuma. Miten sattuma liittyy universumin kehitykseen? Ovatko planeetat tai elämän synty sattuman tulosta? Entä miten sattuma suhtautuu lajien kehitykseen? Sattumasta universumissa keskustelevat professori Karri Muinonen ja dosentti Syksy Räsänen Helsingin yliopistosta ja dosentti Kirsi Lehto Turun yliopistosta. Sattumaa lajien ja yksilöiden kehityksessä arvioivat professori Mikael Fortelius ja akatemiaprofessori Jukka Jernvall Helsingin yliopistosta. Toimittajina ovat Sisko Loikkanen ja Leena Mattila.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Joulun aikaan voi hiljentyä ja rauhoittua

  Joulua valmistellaan perheissä melkoisessa kiireessä. Juhlan koittaessa lasten riemu voi olla katossa, kun taas moni hiljentyy haudoilla muistelemaan menneitä sukulaisia. Perheen joulutapaaminen voi olla kirpeäkin ja palauttaa mieleen vanhat kaunat. Monille joulu merkitsee taukoa työkiireisiin. Professori Rene Gothoni, professori Kalle Michelsen ja tietokirjojen kustantaja Kimmo Pietiläinen keskustelevat joulusta ja hiljentymisestä talven keskellä. Toimittajana on Sisko Loikkanen.

  • Kesto: 43 min

  Mistä juontuu presidentin armahdusoikeus?

  Vanhoja valokuvia, sukuselvityksiä ynnä muita aarteita etsitään FINNAsta eli kansallisesta digitaalisesta kirjastosta, Miten Kustaa II Aadolfin uudistukset vaikuttavat edelleen myös Suomessa entä suomalaisten hankkeet Bhutanissa. Lähetyksen juontaa Leena Mattila.

  • Kesto: 41 min

  Itämeressä jopa 14 metrin aaltoja, kollageenista saadaan sarveiskalvoa ja laserilla räjäytetään ilmamolekyylejä

  Ilmatieteen laitos mittaa Itämeren aallonkorkeuksia. Geeniteknisesti tehdystä kollageenista voidaan valmistaa sarveiskalvoa. Ihmisen kaatumista on tutkittu fysiikan väitöskirjassa. Laserilla voidaan rikkoa ilman molekyylejä ja tutkia akustiikassa akustisia vasteita. Haastateltavina ovat tutkimusprofessori Kimmo Kahma Ilmatieteen laitokselta, professori Taina Pihlajaniemi Oulun yliopistosta, fysiikasta väitellyt tohtori Rudolf Klemetti Jyväskylän yliopistosta ja professori Ville Pulkki Aalto-yliopistosta. Toimittajina ovat Leena Mattila, Emilia Cronvall ja Sisko Loikkanen.

  • Kesto: 43 min

  Savi-idolit vetivät arkeologian yöhön. Sotamuistomerkkien kuvakieli paljastaa paljon

  Tiedeykkönen vieraili Tiedekeskus Heurekassa Arkeologian yössä, tiedetapahtumassa ihmeteltiin niin kivikautisia savi-idoleita kuin Indiana Jones -elokuvahahmon arkeologintaitoja. Kysymme myös, millaista on sotamuistomerkkiemme kieli; nimittäin tutkija Riitta Kormanon tuoreessa väitöskirjassa todetaan, miten jo massan asettelu ja aseiden asento paljastavat katsojalle yllättävän paljon sodan tapahtumista. Lopuksi perehdymme luonnonlääkkeisiin ja lääkekasvien merkitykseen aina Bhutanissa saakka. Toimittajina ovat Emilia Cronvall, Jari Vaara ja Riitta Vauras.

  • Kesto: 44 min

  Hevosenpääsumu on todella haastava kohde harrastelijalle - entä miten aateli menetti aseman maan johdossa?

  Tähtitaivaalla Jupiter ja Sirius loistavat kirkkaana. Geminidit lentävät kuun puolivälissä. Aatelisilla oli 1800-luvulla hallussa suuri osa valtion viroista ja paljon valtaa säätyvaltiopäivillä, mutta sitten aateli menetti aseman maan johdossa. Oulun yliopistossa tutkitaan Auringon magneettikentän muutosten pikäaikaisia vaikutuksia. Haastateltavana ovat professori Markku Poutanen Geodeettisesta laitoksesta, tutkija Alex Snellman Helsingin yliopistosta ja professori Kalevi Mursula Oulun yliopistosta. Toimittajina Emilia Cronvall, Sisko Loikkanen ja Virpi Väisänen.

  • Kesto: 44 min

  Mitä tapahtuu Huippututkimusyksiköissä Oulussa?

  Mihin liika rasva päätyy, jos jos läskikerrosta ei muodostu? Entä kuinka monen sortin rajoja on syynissä Oulussa ja missä vaiheessa lapsesta tulee potiittinen? Tiedykkönen vieraili Oulun Yliopistossa kolmessa Suomen Akatemian huippututkimusyksikössä ja toi tullessaan juttuja kollageenista, soluväliaineesta, joka säätelee jopa kantasolujen toimintaa sekä modernista maantieteestä, joka on kiinnostunut rajoista myös yhteiskunnallisina ja kulttuurisina kuvioina. Lähetyksen juontaa Leena Mattila. Emilia Cronvall haast: Kaj Zimmerbauer & Juha Ridanpää OY, Jouni Häkli TaY Leena Mattila haast:Taina Pihlajaniemi & Mari Aikio OY

  • Kesto: 43 min

  Millä konstilla silmän verkkokalvo erottaa hyvinkin himmeän tähden tähtitaivaalla?

  Akatemiatutkija Petri Ala-Laurila Helsingin yliopistosta ja Aalto-yliopistosta tutkii, miten silmä kykenee näkemään hyvinkin himmeät kohteet ja muodostamaan niistä kuvan, kohinasta huolimatta. Suomen Akatemia palkitsi hänet torstaina tieteellisestä rohkeudesta. Nuorten internet-taidoissa on suuria vaihteluita. Osa ei edes osaa hakea tietoa netistä kun taas osa koululaisista ohjelmoi jo lahjakkaasti. Haastateltavana on Petri Ala-Laurila Helsingin yliopistosta ja Aalto-yliopistosta ja tutkija Meri-Tuulia Kaarakainen Turun yliopistosta. Toimittajina ovat Sisko Loikkanen ja Virpi Väisänen.

  • Kesto: 44 min

  Bioaseista positiiviseen psykologiaan ja puiden hengitykseen

  Mitä kummaa kurakelivellitalvet tekevät puille ja mitä on positiivinen psykologia? Uhkaavatko meitä bioaseet vai hullut tiedemiehet entä mitä tekemistä Leo Mechelinillä oli Nokian kanssa? Juontajana Leena Mattila.

  • Kesto: 44 min

  Ajankohtaista Rosettasta: tutkijat käsittelevät jo hankkeen data-aineistoa

  Philae laskeutui yli viikko sitten komeetalle ja lähetti runsaasti dataa, jota tutkijat nyt työstävät ahkerasti. Helsingin yliopiston professori Yrjö Helariutta rekrytoitiin vastikään Cambridgen yliopistoon. Helariutta on tutkinut pitkään lituruohoa ja kasvisoluja. Finnarp 2014-tutkimusretkikunta matkaa Etelämantereelle yli kahdeksi kuukaudeksi tutkimaan muun muassa mantereen järviä, niiden fysiikkaa ja biologiaa. Haastateltavana ovat tutkija Riku Järvinen Ilmatieteen laitoksesta, professori Yrjö Helariutta Cambridgesta ja professori Matti Leppäranta Helsingin yliopistosta. Toimittajina Sisko Loikkanen ja Emilia Cronvall.

  • Kesto: 44 min

  18.11.2014

  Uskomukset vaikuttavat maailmankuvaamme ja yhteiskuntaamme. Onkin tärkeää ymmärtää, mistä uskomukset kumpuavat. Mutta mitä uutta tutkimus on osoittanut uskomuksista, jotka liittyvät yliluonnollisiin uskomuksiin? Helsingin yliopistossa väittelevä Tapani Riekki tarkastelee väitöskirjassaan kognitiivisia syitä uskoa tai olla skeptinen yliluonnollisen suhteen. Tutkimuksessa hyödynnetään ensimmäistä kertaa aivotutkimusta. Entä miten yhteisö selviää suuren kriisin keskellä? Turun yliopiston tutkija Johanna Nurmi tutki kouluampumisten järkyttämiä yhteisöjä ja selviytymistä Jokelassa ja Kauhajoella.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Tiedeykkönen: 30.01.2015 50 min
  - Tiedeykkönen: 03.02.2015 45 min
  - Tiedeykkönen: 06.02.2015 50 min
  - Tiedeykkönen: 10.02.2015 45 min
  - Tiedeykkönen: 13.02.2015 50 min
  - Tiedeykkönen: 17.02.2015 45 min
  - Tiedeykkönen: 20.02.2015 50 min
  - Tiedeykkönen: 24.02.2015 45 min
  - Tiedeykkönen: 27.02.2015 50 min
  - Tiedeykkönen: 03.03.2015 45 min
  - Tiedeykkönen: 06.03.2015 50 min
  - Tiedeykkönen: 10.03.2015 45 min
  - Tiedeykkönen: 13.03.2015 50 min
  - Tiedeykkönen: 17.03.2015 45 min
  - Tiedeykkönen: 20.03.2015 50 min
  - Tiedeykkönen: 24.03.2015 45 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä