Areena
 • TV
 • Radio
 • Tiedeykkönen

  YTL aikoo korjata ylioppilastutkinnon arvostelua oikeudenmukaisemmaksi

  44 min
  • Esitetty: Yle Radio 1
  • Kuunneltu: 722 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Tiedeykkönen »


  Tiedeykkönen: Jaksot (228) fi:Program:rss

  Tiedekahvila: Matkustaminen avartaa

  Matkustaminen avartaa. Tiedeykkösessä uusitaan Tiedekahvila-keskustelu vuodelta.2003. Keskustelijoina ovat professori Rene Gothoni ja dosentti Kalle Michelsen Helsingin yliopistosta ja tiedekirjojen kääntäjä ja kustantaja Kimmo Pietiläinen Terra Cognitasta. He pohtivat kaikkea sitä, mikä kuuluu matkustamiseen. Toimittajana on Sisko Loikkanen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Aurinkoenergiaa vai hiilidioksidi maan alle varastoon?

  Eilen julkaistu ilmastopaneeli IPCC:n jättiraportin kolmas ja viimeisen osa pohtii, mikä neuvoksi. Miten maapallon lämpeneminen saataisiin pysäytettyä alle riskirajana pidetyn kahden asteen? Otetaanko tulevaisuudessa energia auringosta vai poltetaanko fossiilisia polttoaineita kuten ennenkin, mutta pumpataan hiilidioksidi maan alle varastoon? Lisäksi lähetyksessä paneudutaan pienveneiden pohjan maalaamisen ympäristökysymyksiin sekä kuullaan tuoreet vihjeet tieteellisesti viihdyttävään nettisurffailuun. Haastateltavina ovat erikoistutkijat Tommi Ekholm ja Laura Sokka VTT:ltä, erityisasiantuntija Harri

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 43 min

  Suomalaiset aaltovoimalat ovat maailman kärkikastia

  Wello testaa koevoimalaansa merellä Orkneyn saaren lähettyvillä ja AW Energy puolestaan testaa Portugalissa. Merien aalloista riittäisi energiaa vaikka koko maapallon tarpeisiin. Käytännössä energiaa kannattaa tuottaa ainakin toistaiseksi vain rannikkoalueilla ja realistinen osuus on kymmenisen prosenttia koko energiantarpeesta. Haastateltavina ovat innovaatiojohtaja Heikki Paakkinen Wellosta ja toimitusjohtaja John Liljelund AW Energystä. Toimittajina ovat Sisko Loikkanen ja Petteri Juuti.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 43 min

  Autojen haitalliset pienhiukkaset ja amerikansuomalaisten suuri muuttoaalto 1900-luvun alussa

  Liikenteen tuottamat pienhiukkaset ovat aivan tuoreen arvion mukaan pahempi terveysuhka kuin on uskottu. Liikenteen pienhiukkaset koostuvat metalleista, jotka aiheuttavat ongelmia kaikkein tärkeimmissä elimissä. Tähän asti on ajateltu, että hiukkasia syntyy erityisesti moottorin tehdessä työtä, mutta tämä ei ole koko totuus. Asiantuntijoina Nils-Olof Nylund VTT ja projektipäällikkö Harri Santamala Metropolia Ammattikorkeakoulusta. Lisäksi tutustutaan amerikansuomalaisten suureen muuttoaaltoon 1900-luvun alussa. Toimittaja Maija Kaipainen ja juontaja Jari Vaara.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 45 min

  Ihmisen papilloomavirus aiheuttaa syöpää pään ja kaulan alueella; huhtikuun tähtitaivaalla lentävät lyridit

  Ihmisen papilloomavirusta on pidetty sukupuolitaudinaiheuttajana mutta käsitys tästä syövälle altistavasta viruksesta on muuttumassa. Suomalaiset tutkijat ovat kehittäneet menetelmän, jolla tuotetaan sellusta uudenlaista kuitua ja kangasta. Ohjelman lopuksi puhutaan tähtien kirkkauksista ja katsotaan huhtikuun tähtitaivaalle. Haastateltavana ovat professori Stina Syrjänen Turun yliopistosta, professori Ilkka Kilpeläinen Helsingin yliopistosta, tekstiilitaiteen maisteriopiskelija Marjaana Tanttu Aalto-yliopistosta ja professori Markku Poutanen Geodeettisesta laitoksesta. Toimittajina Jari Vaara, Maija Kaipainen ja Sisko Loikkanen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  IPCC ilmastoraportti - kun maapallo lämpenee, mitä on odotettavissa?

  Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC julkaisi juuri uuden arviointiraporttinsa toisen osan, jossa kerrotaan ilmastonmuutoksen vaikutuksista luontoon ja ihmiseen. Sen antia puivat tuoreeltaan professori Mikael Hildén (SYKE) ja vanhempi tutkija Kaija Hakala (MTT). Lisäksi asiaa taistelusta antibiooteille vastustukykyisiä bakteereja vastaan ja kuullaan, mikä on vuoden tiedekirja. Haastateltavana tutkija Anssi Malinen, Turun yliopiston biokemian laitos ja apteekinhoitaja Kaisa Enkovaara, Yliopiston apteekki, Turku sekä akateemikko Anna-Leena Siikala. Ohjelman juontaa Pasi Toiviainen ja toimittajina ovat Maija Kaipainen ja Jari Vaara.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Kenkälaatikonmallinen konserttisali korostaa musiikin voimakkuuseroja

  Aalto-yliopiston tutkijat kiersivät Euroopan konserttisaleja ja tekivät mittauksia kehittämällään menetelmällä. Musiikin dynamiikka kuullaan parhaiten kenkälaatikonmallisessa salissa. Haastateltavana ovat tutkijatohtori Jukka Pätynen ja professori Tapio Lokki Aalto-yliopistosta. Geenitutkimukset osoittavat tällä hetkellä, että vakavat mielenterveyden häiriöt ovat perimän ja ympäristön yhteisvaikutusta. Biologinen pohja neurologisten, psykiatristen ja kehitysvammadiagnoosien luokittelussa hämärtyy. Haastateltavana on professori Aarno Palotie FIMMistä. Ohjelman lopuksi puhutaan Samu Nyström

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 43 min

  Mikrobikannat hupenevat - allergiat lisääntyvät

  Kun luonto yksipuolistuu, myös mikrobikannat hupenevat ympäristöstämme, mikä puolestaan on johtanut allergioiden räjähdysmäiseen lisääntymiseen. Näin väittävät suomalaiset huippututkijat. Heidän mukaansa tarvitsemme monipuolisia bakteerikantoja, mutta millaisia? Tästä keskustellaan Tiedeykkösen studiossa. Lähetyksessä kerrotaan muistakin luonnossa liikkumisen hyvistä puolista ja annetaan tuoreita vinkkejä tieteelliseen verkkosurffailuun. Haastateltavina ovat professori Ilkka Hanski, emeritusprofessori Tari Haahtela, Juuret vapauteen -hankkeen vetäjä Heidi Kajander, professori Kalevi Korpela ja dosentti Raija Laukkanen. Ohjelman juontaa Pasi Pasi Toiviainen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Kosmisesta inflaatiosta ja gravitaatioaalloista saatiin todisteita

  Kosmisesta inflaatiosta ja gravitaatioaalloista saatiin todisteita. Tutkimukseen käytettiin Etelänavalla olevaa teleskooppia, joka skannasi taivasta mikroaaltojen alueella. Haastateltavana on akatemiaprofessori Kari Enqvist. Värien vaikutuksesta on monenlaisia käsityksiä, haastateltavana on lehtori Harald Arnkil Aalto-yliopistosta. Ihminen näkee värejä mutta eläimet näkevät niitä eri tavalla. Asiasta kertoo professori Kristian Donner Helsingin yliopistosta. Toimittajina Sisko Loikkanen, Maija Kaipainen ja Leena Mattila.

  • Kesto: 44 min

  Miten ihminen ja eläimet näkevät värejä?

  Miten ihminen ja eläimet näkevät värejä? Ihminen ja eläimet näkevät ne eri tavalla. Haastateltavana on professori Kristian Donner Helsingin yliopistosta. Toimittajana Leena Mattila.

  • Kesto: 15 min

  Facebookkoukku vai somepaasto?

  Oletko jäänyt Facebookin koukkuun? Stressaako sosiaalinen media meidät hulluiksi? Onko leviävään älypuhelin-zombiuteen pelastusta? Vai tarvitaanko sellaista? Näitä kysymyksiä pohtivat Tiedeykkösessä henkilökohtaisen somepaaston läpikäynyt digitaalisen viestinnän lehtori Juhana Kokkonen ja psykologian professori Kimmo Alho. Lisäksi lähetyksessä puhutaan sukunimien alkuperästä ja etsitään mökkipalstaa avaruudesta. Haastateltavina ovat Kimmo Alho, Juhana Kokkonen, tohtori Pirjo Mikkonen ja Ursan tiedottaja Anne Liljeström. Ohjelman juontaa Pasi Toiviainen ja toimittajina ovat Emilia Cronwall, Pirjo Koskinen ja Maija Kaipainen.

  • Kesto: 44 min

  Galaksit ovat törmäyskurssilla ja Itämerestä on kaikuluodattu pyöriäisiä

  Itämeren uhanalaisten pyöriäisten tilannetta on kartoitettu vedenalaisäänten avulla. Linnunrata ja Andromedan galaksi törmäävät toisiinsa. Hubble on kuvannut kuinka spiraaligalaksi menettää ainettaan kulkeutuessaan galaksijoukkoon. Ihminen tarvitsee bakteereitaan eikä tule toimeen ilman niitä. Haastateltavana ovat Olli Loisa Turun ammattikorkeakoulusta, apulaisprofessori Peter Johansson Helsingin yliopistosta ja professori Pentti Huovinen Turun yliopistosta. Toimittajina Jari Vaara, Sisko Loikkanen ja Leena Mattila.

  • Kesto: 44 min

  Galaksit ovat törmäyskurssilla

  Linnunrata ja Andromedan galaksi törmäävät hitaasti toisiinsa 3-4 miljardin vuoden kuluttua. Hubble on kuvannut, kuinka spiraaligalaksi menettää ainettaan kulkeutuessaan galaksijoukkoon. Haastateltavana apulaisprofessori Peter Johansson. Toimittajana Sisko Loikkanen.

  • Kesto: 18 min

  Ihminen tarvitsee bakteereitaan

  Ihminen ei tule toimeen ilman omia bakteereitaan eikä bakteereita siksi kannata yrittääkään tappaa. Parasta on opetella elämään niiden kanssa sopusoinnussa. Leena Mattilan haastateltavana on professori Pentti Huovinen Turun yliopistosta.

  • Kesto: 15 min

  Miten ilmasto muuttuu, kun Arktis sulaa?

  Viimeisteleekö ehkä Jäämereltä ilmaan pääsevä metaaniröyhtäys ilmastokatastrofin? Näitä pohtivat tiistain Tiedeykkösen studioon haalimat ilmastotietäjät. Lisäksi selvitetään, miten liian lyhyet yöunet vaikuttavat veren kolesteroliin. Haastateltavina ohjelmassa ovat Ilmatieteen laitoksen johtaja Mikko Alestalo, tietokirjailija Risto Isomäki, matemaatikko Anne Seppänen ja Helsingin yliopiston dosentti Tarja Stenberg. Juontajana on Pasi Toiviainen ja toimittajina Maija Kaipainen sekä Jari Vaara.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Tiedeykkönen: 25.04.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 29.04.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 02.05.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 06.05.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 09.05.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 13.05.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 16.05.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 20.05.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 23.05.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 27.05.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 30.05.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 03.06.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 06.06.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 10.06.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 13.06.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 17.06.2014 45 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä