Areena
 • TV
 • Radio
 • Kalle Haatanen

  Helsingin huumemarkkinoiden arkipäivää

  • Esitetty: Yle Radio 1
  • Kuunneltu: 1697 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Kalle Haatanen »


  Kalle Haatanen: Jaksot (178) fi:Program:rss

  Hävetyt ja vaietut

  Kielletyt abortit, alamaailma, huumetrendit tai rasismi. Miten tutkia ilmiöitä, joita hävetään ja peitellään? Viranomaisten tilastot eivät riitä kovinkaan pitkälle. Kalle Haatasen vieraana on dosentti Antti Häkkinen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 53 min

  Toimiiko kehitysapu?

  Kehitysapu kuulostaa pyyteettömältä ja hienolta asialta. Suurlähettiläs Matti Kääriäinen valottaa kuitenkin toiminnan kääntöpuolta. Esiin nousee avustajamaiden itsekkyys ja maailmanmarkkinoiden armottomuus. Ne itse asiassa kurjistavat apua tarvitsevia maita. Miten uudistaa kehitysapua, jotta apu todella toimisi?

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 52 min

  Miten historiaa tutkitaan?

  Usein ajattelemme, että historia on menneisyyden tapahtumien ja tosiasioiden kirjaamista. Tämä on kuitenkin vain osa totuutta. Se miltä historia nyt näyttää, on suuresti kiinni tulkitsijasta. Uskottavin tulkinta päätyy monesti vallitsevaksi totuudeksi - kunnes se taas kumotaan. Kalle Haatasen vieraana on professori emeritus Heikki Ylikangas.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 53 min

  Pohjolan Atlantis

  Myyttinen Atlantis on innoittanut tutkijoita vuosituhansien ajan. Voisiko se löytyä Pohjolasta? Pohjoismaiden historian dosentti Mikko Huhtamies valottaa Itämeren historiaa aina varhaisista myyttisistä kuvista insinööritaitojen suuraikaan 1700-luvulle. Samalla esiin piirtyy kuva eteläisestä Suomesta ja Helsingin seudun strategisesta merkityksestä läpi vuosisatojen.

  • Kesto: 53 min

  Miten ihmismieli toimii?

  Oppiiko vanha koira uusia temppuja? Kyllä, sanoo nykyinen aivotutkimus. Aivot ovat hyvin muovautuva kokonaisuus. Aivotutkimus on edennyt viime vuosina pitkin harppauksin. Nyt aivojen toiminta nähdään monimutkaisena verkostona, ei niinkään jyrkän luonnonlakisena koneena. Aivotutkimuksessa myös eri tieteenalat kohtaavat. Kalle Haatasen vieraana on Aalto-yliopiston kognitiivisen neurotieteen professori Mikko Sams.

  • Kesto: 53 min

  Suomalaiset arvot

  Tasa-arvo, rehellisyys, sisukkuus - siinä suomalaisen arvohierarkian kovin kärki. Mutta kuinka arvot pitävät yhtä todellisuuden kanssa? Ja olemmeko sisukkaita muidenkin silmissä? Arvot ovat yllättävän pysyviä, mutta muutoksiakin tapahtuu. Kalle Haatasen vieraana on sosiaalipsykologian professori emeritus Klaus Helkama.

  • Kesto: 53 min

  Sattuma tieteessä

  Sattumalla on yllättävän keskeinen rooli tieteessä. Sattumaa ja riskejä pyritään hallitsemaan tai ainakin ennakoimaan esimerkiksi yhteiskuntapolitiikassa. Toisaalta sattuma voi toimia keskeisenä tieteellisten löytöjen taustana. Usein arkiajattelussa mieleen tulee, että jotakin hannuhanhea aina onni potkaisee, mutta onko tämä vain harhaluulo? Kalle Haatasen vieraana Tieteen päivien pääsihteeri Ilari Hetemäki.

  • Kesto: 53 min

  Idän keskiajan orjakauppa

  Orjat olivat keskiajalla paitsi sotaretkien ryöstösaaliita myös kauppatavaraa. Osa orjista myytiin nipuissa, arvokkaammat yksittäin. Myös suomalaisia vietiin orjiksi itään. Kalle Haatasen vieraana historian professori Jukka Korpela.

  • Kesto: 52 min

  Kansankodin kääntöpuoli

  Ruotsalaisen kansankodin rakentamisessa rotuopeilla ja kansalliskiihkoilulla on ollut tärkeä rooli. Ruotsi ei kuitenkaaan ollut oppiensa kanssa yksin, vaan kansakuntien yhtenäisyyden ja puhtauden vaaliminen oli yleiseurooppalainen ilmiö. Kalle Haatasen vieraana on FT Tapio Tamminen, joka on tutkinut ruotsalaisen kansankoti-ajattelun historiaa, erityisesti sen synkkää kääntöpuolta.

  • Kesto: 51 min

  Kiehtova Japani

  Moderni vai traditionaaalinen, söpö vai raju, kilpailu vai yhteisön palvelu? Ääripäät ovat läsnä japanilaisessa kulttuurissa. Kalle Haatasen vieraana Japani-tutkija Raisa Porrasmaa.

  • Kesto: 53 min

  Velkaantunut ihminen

  Raha ei pyöritä maailmaa, vaan velka! Näin väittävät kapitalismin ja uusliberalismin kritiikot. Miten velkaantumisen mekanismi toimii? Kalle Haatanen ja vapaa kirjoittaja Eetu Viren pohtivat velkaa käytännöllisenä ja filosofisena käsitteenä.

  • Kesto: 53 min

  Loistavat Erkot

  Erkkojen mahtisuku on vaikuttanut Suomessa niin politiikassa kuin erityisesti Helsingin Sanomien julkaisijana ja omistajina. Mutta keitä olivat suvun voimahahmot Eero, Eljas ja Aatos? Vahvoja persoonia ja johtajia, mutta samalla hyvin erilaisia. Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimituksen entinen esimies Antti Blåfield valottaa Erkkojen omaperäistä luonnetta ja toimintaa.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 52 min

  Suomalaisten pyhiinvaellukset keskiajalla

  Keskiajalla jokainen kunnon kristitty kävi pyhiinvaelluksella ainakin kerran elämässään. Millaisia nämä toivioretket olivat ja miten matkanteko sujui keskiaikaisilla teillä? Kalle Haatasen vieraana keskiaikatutkija Sari Katajala-Peltomaa.

  • Kesto: 53 min

  Suomi etupiirien puristuksessa

  Kylmän sodan jälkeen kuviteltiin, että etupiirit ovat kadonneet. Nyt tiedämme, että näin ei ole. Suurvaltojen etupiiriajattelulla on vuosisataiset perinteet. Miten Suomen asema on muokkautunut etupiirien puristuksessa? Kalle Haatasen vieraana on valtiotieteen tohtori Alpo Rusi.

  • Kesto: 54 min

  Avaruuden älyä etsimässä

  Onko siellä ketään? Avaruudesta on etsitty elämää ja älyä jo jonkin aikaa – laihoin tuloksin. Pitäisikö tutkijoiden laajentaa etsinnän kohdetta? Entä jos maankaltaisen elämän lisäksi avaruudesta löytyisikin keinoelämää? Kalle Haatasen vieraana on tietokirjailija Markus Hotakainen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 52 min

  Historian pahimmat mokat

  Ihmiskunnan erehdysten määrä on loputon. Maanviljelys, noitavainot, Titanicin uppoaminen, Suomen hiihtomaajoukkueen doping-käry. Mokat ovat muokanneet historian kulkua enemmän kuin arvaamme. Kalle Haatasen vieraana erehdysekspertti ja tietokirjailija Vesa Sisättö.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Kalle Haatanen: Kalle Haatanen: Usko ja filosofia 55 min
  - Kalle Haatanen: 11.04.2015 55 min
  - Kalle Haatanen: 18.04.2015 55 min
  - Kalle Haatanen: 25.04.2015 55 min
  - Kalle Haatanen: 02.05.2015 55 min
  - Kalle Haatanen: 09.05.2015 55 min
  - Kalle Haatanen: 16.05.2015 55 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä