Areena
 • TV
 • Radio
 • Kalle Haatanen

  Helsingin huumemarkkinoiden arkipäivää

  51 min
  • Esitetty: Yle Radio 1
  • Kuunneltu: 1622 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Kalle Haatanen »


  Kalle Haatanen: Jaksot (142) fi:Program:rss

  Mittaamisen historia

  Ihminen mittaa kaikkea ja erilaisia mittoja tarvitaan lähes kaikkeen inhimilliseen toimintaan. Miten mittaustavat ovat syntyneet ja miten mitat ovat vaikuttaneet ihmiskunnan kehitykseen? Siitä keskustellaan nyt Kalle Haatasen ohjelmassa. Vieraana on tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan planetaarion päällikkö Tuukka Perhoniemi.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 53 min

  Riittääkö ruokaa kaikille?

  Vuonna 2008 maailmassa oli vakava ruokakriisi vaikka vauraassa Suomessa sitä ei juuri huomattukaan. Ruokakriisi paljasti jälleen kerran miten haavoittuvainen maailman ruokatalous on. Edelleenkin hyvä ravinto on maailmassa hyvin epätasaisesti jakautunut. Miksi ruokaa ei riitä kaikille ja millainen tulevaisuus ihmiskuntaa odottaa? Näistä kysymyksiä pohditaan tänään Kalle Haatasen ohjelmassa. Hänen vieraanaan on agronomi Sanna-Liisa Taivalmaa.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min

  Tutkimusretki perussuomalaisuuteen

  Suomen Kuvalehden poliittinen toimittaja Leena Sharma on kiertänyt vuoden perussuomalaisten tilaisuuksissa ja kokouksissa. Näistä kohtaamisista on syntynyt kirja "Ne - kohtaamisia perus-Suomessa". Sharma sanoo, että hänen käsityksensä perussuomalaisista muuttui. Samalla on hän on saanut liberaalien puolelta ankaraa arvostelua siitä, että hän on yrittänyt ymmärtää perussuomalaisten näkökantoja. Sharma ihmettelee sitä, kuinka sosiaalinen media on onnistunut ruokkimaan kahtiajakoa suomalaisessa yhteiskunnassa.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 50 min

  Miten ruoalla huijataan?

  Ruoka on aina ollut paitsi syömistä, myös keskustelua ja kiistelemistä ruoasta ja sen vaikutuksista. YTM Susanna Kovanen on yhdessä Harri Lapinojan kanssa kirjoittanut teoksen "Ruokapyramidihuijaus". Ruoan varsinainen teollinen tuotanto on suhteellisen tuore seikka. Sen voi katsoa syntyneen 1800-1900 luvun taitteessa. Kun aiemmin puhuttiin ruoasta ja sen terveellisyydestä, 1900-luvulla tapahtui murros: ravitsemustiede. Enää ei puhuttu ruoka-aineista, siis varsinaisesta ruoasta, vaan puhe kääntyi kohti ruoan aineosia. Esimerkiksi kuitu ei ole ruoka siinä missä proteiinikaan. Yhteys varsinaiseen ruokaan siis katkesi.

  • Kesto: 53 min

  Voiko Venäjää ymmärtää?

  Venäjä on ehtymätön tutkimus- ja kulttuurimahti. VTT Esa Seppäsen tutkimuksessa on aivan keskeisiä ihmisen sielunmaisemia ja luonteita, jotka eivät heti avaudu läntiselle mielelle. Toisaalta täytyy tietenkin olla luomatta liikoja stereotypioita. Seppänen käyttää lähteenään työkokemuksen ohella 1800-luvun lopun venäläistä kirjallisuutta, ja on ällistyttävää, kuinka samat pysähtyneisyyden ja jatkuvien reformien tasapainoilu vain säilyy ja säilyy. Nyky-Venäjän keskeisiä haasteita ovat suuret taloudelliset - ja samalla terveydelliset - erot. Lisäksi venäjältä tapahtuu valtavasti koulutetun väestön muuttoa länteen.

  • Kesto: 51 min

  Addiktoiva yhteiskunta

  Addiktioista puhutaan julkisuudessa yhä enemmän. VTT Tuukka Tammi on toimittanut kirjan "Addiktioyhteiskunta", jossa ilmiötä lähestytään tieteellisesti. Ihmisellä toki on vastuuta itsestäänkin, mutta addiktioiden suhteen kannattaa kinnittää huomio myös yhteiskuntaan, joka mahdollisesti addiktiivista käyttäytymistä tuottaa. Lisäksi addiktion käsite on kenties leimattu liiankin negatiiviseksi termiksi -- sillä voi olla myös positiivisia kohteita ja vaikutuksia.

  • Kesto: 52 min

  Kirill Pushkareff - Suomen historian tuntematon takapiru

  Kun ajat ovat epävakaita, on vaikeaa jälkikäteenkin saada kokonaiskuvaa siitä, mitä on tapahtumassa. Tässä ohjelmassa keskitytään Kirill Pushkareffin monipuoliseen elämään. Anteeksi luettelomaisuus, mutta nyt se tuntuu olevan paikallaan. Kirill Pushkareff alias Carl Pushkin, August Veinil, Kyril Cornell... Tsaarin armeijan kapteeni, ensimmäisen neuvostotykistökomentajien kurssin opettaja, liikemies, Etsivän Keskuspoliisin ja Japanin lähetystön tietolähde, terroristien rahastonhoitaja, ulkomaalaisten kuulustelija, Yleisesikunnan tiedusteluosaston sotilasvirkailija, "Leinon vanki", passitoimiston kanslisti, KGB:n tietolähde...

  • Kesto: 53 min

  Olavi Paavolaisen levoton matka

  Olavi Paavolainen oli löytänyt tiensä suomalaisen kulttuurielämän moderniin kärkeen jo 1920-luvulla. Hän oli esseisti ja kokija, ihminen joka halusi heittäytyä nykyisyyden virtaan, mutta kuitenkin esseistin tarkalla katseella kykenemään tekemään siitä myös tarkkanäköisiä havaintoja. VT Ville Laamanen on juuri väitellyt Olavi Paavolaisen kirjallisuudesta ja matkoista juuri ennen toista maailmansotaa, vuosina 1936-1939. Paavolaisen levoton katse kohdistui kohti totalitaarisia valtioita ja niiden hurjaa spektaakkelimaisuutta. Hän kirjoitti ns. "Pako pimeyteen -trilogian".

  • Kesto: 53 min

  Suomen ja Viron suhteet Neuvostoliiton romahtaessa

  Suomen ja Viron suhteet ennen Viron itsenäistymistä olivat itsenäisen Viron puolella, mutta Suomi piti kiinni hyvistä suhteista Moskovaan, kertoo FT Heikki Rausmaa. Tämä ei ollut mitenkään tavatonta, sillä monet länsimaat pelkäsivät, mitä saattaisi seurata Gorbatsovin jälkeen, jos hän epäonnistuisi uudistuksissaan. Kansalaisyhteiskunnassa tuki Virolle oli laajaa, ja esim. maataloustuotteita ja teknologiaa vietiin Viroon laajalti. Presidentti Koiviston suhde Viron itsenäistymisen prosessiin jää mielenkiintoisen arvoitukselliseksi. Rausmaan kirjan nimi on suora sitaatti Koivistolta:" Kyllä kulttuurin nimissä voi harrastella aika paljon"

  • Kesto: 52 min

  Itsemurha ja omaiset

  Katariina Vuori on yhdessä Jonna Pulkkisen kanssa kirjoittanut kirjan itsemurhasta nimellä "Kourallinen tabuja". Kaksimerkityksinen kirjan nimi herättää kysymään niin sitä, kuinka itsemurhia tehdään ja yritetään tehdä, kuin sitä onko itsemurha edelleen tabu. Kirjoittajat ajattelivat ensin kirjoittaa toisenlaisen kirjan, jossa haastateltaisiin myös psykiatrian ammattilaisia ja muita asiantuntijoita, mutta he päätyivät toisenlaiseen ratkaisuun: Kirja koostuu kymmenistä haastatteluista. Kirjassa haastatellaan niin itsemurhaa yrittäneitä kuin itsemurhan tehneiden omaisia.

  • Kesto: 51 min

  Viisauden paluu teologiaan

  Jo pitkään on tiedetty, että filosofian ja teologian suhde on vähintäänkin läheinen, kertoo dos. Olli-Pekka Vainio. Itse asiassa on lukemattomia tilanteita, joissa luulee pohdiskelevansa filosofiaa, mutta kyseessä onkin vaikka Tuomas Akvinolaisen vanha probleema. Olisi naiivia ja ylimielistä ohittaa olan kohautuksella teologinen traditio, sillä hyvin usein se muodostaa pohjan koko länsimaiselle filosofialle, niin hyvässä kuin pahassakin.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 51 min

  Sisällissodan pitkä perintö

  Suomessa on kirjoitettu lukuisia teoksia vuoden 1918 tapahtumista, mutta katveeseen jää aina alueita, joita tulee kartoittaa. Valtiosääntöoikeuden professori Antero Jyrängin mukaan traumaa kantaa ainakin kaksi ikäpolvea, mutta Suomelle edessä on uudet haasteet. Jyränki on kirjoittanut sisällissodasta teoksen, joka käsittelee aihetta pitkälti oikeustieteen tutkimuksen perpektiivistä. Oliko sisällissota kansakunnan sisäinen konflikti, vai oliko kyseessä useampi valtio, siis Venäjä ja Saksa. Kenttäoikeudet ja lautakunnat olivat kireitä. Jyrängin mielestä sisällissodan perintö kantoi voimakkaasti tulevaisuuteen valtiosäännön perspektiivistä

  • Kesto: 53 min

  Voiko teknologiaa ennustaa?

  Toki tiedetään, että ennustaminen on vaikeaa - vanhan vitsin mukaisesti etenkin tulevaisuuden ennustaminen. Futuristi Elina Hiltunen on kirjoittanut miehensä, tekniikan tohtori Kari Hiltusen, kanssa kirjan ja skenaarion teknologiasta vuonna 2035. Voi olla, että ennustaminen on todella vaikeaa, mutta käsillämme on jo nyt teknologiaa, joka saattaa tehdä läpimurtonsa lähiaikoina. Esimerkkeinä voisi käyttää materiaaleista "grafeenia", erittäin ohutta, vain yhden hiilikerroksen paksuista rakennetta, joka on käsittämättömän kestävää. Samoin levitoivat junat, mikä kuulostaa ihan science fictionilta, ovat jo tuttuja magneettisen suprajohtavuuden ansiosta.

  • Kesto: 53 min

  Euroopan hullu vuosi 1989

  Vuonna 1989 tapahtui niin monta Suomea, muuta Eurooppaa ja vielä maantieteellisesti ja poliittisesti paljon laajempiakin tapahtumia, että toimittajan oli joskus hankala uskoa, minkä muutoksen kourissa elimme, kertoo Helsingin Sanomien toimittaja Unto Hämäläinen. Suomessa elettiin vielä tuolloinkin eräänlaista yhtenäiskulttuuria, ja tietyt aiheet, kuten sota, olivat vielä arkoja asioita. Talvisodan puhkeamisen vuosipäivääkään ei sopinut viettää virallisella tasolla. Toisaalta Suomessa puhalsivat uudet tuulet: raha pantiin liikkeeseen, vietettiin kulutusjuhlaa, ja vain harvat osasivat ennakoida talouden tuulia ja tulevaa lamaa.

  • Kesto: 53 min

  Itämerensuomalaisten mytologia

  Kun tutkitaan eri kansojen mytologioita, saattaa hämmästyä siitä, kuinka runsaasti niissä on samoja elementtejä, kertoo akateemikko Anna-Leena Siikala. Lisäksi on yllättävää, että kansanrunouden systemaattinen tutkiminen alkoi jo 1500-luvulla. Anna-Leena Siikala kertoo niin uhrilehdoista, pyhinä pidetyistä aitoista, kivistä ja puista. Myös Sampo - tai Sammas - saattoi hyvinkin olla tällainen taivaankantta yllä pitävä maailmankivi. Kalevala ei myöskään olllut mitenkään tarkkarajaisesti suomalainen ilmiö. Suurin osa Kalevalan materiaalia löytyy virolaisesta laulu- ja runoperinteestä.

  • Kesto: 53 min

  Käsien valta ja voima

  Tänään aiheena on käsi - todellakin - käsi. Se saattaa tuntua itsestäänselvältä, mutta ajatellaan vaikka kielikuvia "Onko käden käsite käsittämätön vai kouriintuntuva?" FT Jarkko S. Tuusvuori on yhdessä neurologi Martin Paneliuksen ja anatomi Risto Santin kanssa kirjoittanut kattavan teoksen käsittämättömän laajasta aiheesta. Käden voidaan ajatella erottavan ihmisen muista eläimistä, ja mielenkiintoinen keskustelu käytiin jo antiikissa: onko niin, että aivot vain ohjaavat kättä, vai pitäisikö ajatella, että kädentaidot ovat muokanneet ajatusmaailmaamme ja aivojamme.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Kalle Haatanen: Kalle Haatanen: Viron ja Suomen suhteet 55 min
  - Kalle Haatanen: Kalle Haatanen: Suomalainen kuolema 55 min
  - Kalle Haatanen: 18.05.2014 55 min
  - Kalle Haatanen: 25.05.2014 55 min
  - Kalle Haatanen: 01.06.2014 55 min
  - Kalle Haatanen: 05.06.2014 55 min
  - Kalle Haatanen: 15.06.2014 55 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä