Areena
 • TV
 • Radio
 • Kalle Haatanen

  Helsingin huumemarkkinoiden arkipäivää

  51 min
  • Esitetty: Yle Radio 1
  • Kuunneltu: 1651 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Kalle Haatanen »


  Kalle Haatanen: Jaksot (158) fi:Program:rss

  Kaiken takana on vesi

  Veden merkitystä maapallolla ei voi yliarvioida. Oli sitten kyse valtameristä, ukkosesta, juomisesta tai maanviljelyksestä, kaiken takaa löytyy yksi aine - vesi. Kalle Haatasen vieraana on fysikaalisen kemian professori Jouni Pursiainen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 53 min

  Urho Kekkonen lähipiirin silmin

  Kekkonen oli toimissaan nopea ja määrätietoinen. Lähipiiri, johon kuuluivat adjutantit, kansliapäälliköt, turvamiehet ja hovimestarit, pääsi seuraamaan presidentin toimia aitiopaikalta. Kalle Haatasen vieraana on Kekkosen adjutanttina vuosina 1969-71 toiminut Esa Seppänen. Hän kuvaa Kekkosta reiluksi isännäksi, joka tiesi, mitä tahtoi ja luotti alaisiinsa. Kalareissulla tai hiitoretkellä pomoa ei tosin sopinut peitota, sillä tämä oli huono häviäjä.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 54 min

  Kännykän historia

  Kolmekymmentä vuotta sitten matkapuhelin oli tiiliskiven kokoinen ja painoi kymmenen kiloa. Ensisijainen tehtävä oli soittaminen. Nykypuhelin menee taskuun ja toimii seurustelupaikkana, postina, lehtenä, kauppana, navigaattorina ja vatupassina. Miten tähän on tultu? Kalle Haatasen vieraana on tiedetoimittaja Niko Kettunen. Hän muistuttaa, että Suomi on aina ollut matkapuhelimien kehityksen kärkimaita. Jo vuonna1969 pystytettiin yksi maailman ensimmäisiä tukiasemia Espoon Leppävaaraan

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 52 min

  Sata merkittävää suomalaista tietokirjaa

  Tietokirjat muokkaavat ajattelua ja historiaa. Niiden kirjo on valtava Pikku jättiläisestä ja Topeliuksen Maamme -kirjasta aina Tamminiemen pesänjakajiin tai Pornokirjaan. Tietokirja pitää pintansa myös internetin aikana. Se muokkaa ja jäsentää sirpaletiedosta suurempia kokonaisuuksia. Kalle Haatasen vieraana on Suomen tietokirjailijoiden toiminnanjohtaja, historioitsija Jukka-Pekka Pietiäinen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 53 min

  Palestiinan arki

  Gazan kriisi on nostanut Israelin ja palestiinalaisten konfliktin jälleen kerran tietoisuuteemme. Mutta millaista on elämä ja arki konfliktin keskellä? Kalle Haatasen vieraana on toimittaja Tuomas Mustikainen. Hän on kiertänyt alueella ja haluaa kertoa ihmisistä uutiskuvien takana.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 51 min

  Suomalainen kioskikirjallisuus

  Vielä muutama vuosikymmen sitten suomalaiset viettivät vapaa-aikaansa lukemalla kioskikirjallisuutta. Jännityskertomukset ja romanttiseroottiset pokkarit tarjosivat viihdettä, jännitystä ja todellisuuspakoa. Tyylilajit ovat vaihdelleet viihteellisistä runoista esseisiin ja jatkokertomuksiin. Yllättäen sodilla on ollut viihdekirjallisuuden suosion kasvuun suuri vaikutus. Oman lukunsa on eroottinen kirjallisuus, jolla on pitkät perinteet. Monen viihteellisen kirjoituksen taustalta löytyy kuitenkin ammattikirjailija. Kalle Haatasen vieraana on tietokirjailija Juri Nummelin.

  • Kesto: 52 min

  Perhesurmien julma todellisuus

  Perhesurma on tragedia, jonka edessä niin omaiset, viranomaiset kuin asiantuntijatkin ovat usein voimattomia. Tietoa perhesurmien syistä on vaikea saada sillä usein henkiin ei jää yhtään todistajaa. Aina tappaja ei etukäteen anna minkäänlaista varoitusta tai vihjettä verityön mahdollisuudesta. Kirjailija Tiina Raevaara on perehtynyt suomalaisten perhesurmien taustoihin ja hän on kirjoittanut aiheesta romaanin. Raevaara on sitä mieltä, että tästäkin rankasta aiheesta pitää puhua enemmän, jotta surmien taustatekijöitä opittaisiin tuntemaan ja niiden riskejä tunnistamaan.

  • Kesto: 52 min

  Suur-Suomi -aatteen synty ja tuho

  1930 -luvulla ja sotien aikana monet suomalaiset unelmoivat Suur-Suomesta, joka yhdistäisi suomalaiset ja rajan takaiset heimoveljat yhdeksi kansakunnaksi ja jossa koittaisi uusi vaurauden aika. Sodan jälkeen Suur-suomi-unelmat piti unohtaa ja tulevaisuus piti laskea aivan uudenlaisten visioiden varaan. Mutta miten Suur-Suomi-aate syntyi ja kuinka helppo siitä oli luopua? Mitä sodan ajan idealismille oikein tapahtui? Sota-ajan aatteellisia virtauksia pohditaan nyt Kalle Haatasen ohjelmassa. Hänen vieraanaan on tutkija Jenni Kirves.

  • Kesto: 53 min

  Perhe-elämän uudet haasteet

  Ihminen on sosiaalinen eläin. Maksamme tästä ominasuudesta kuitenkin kovan hinnan. Isojen aivojen takia lapsen synnyttäminen on kivualista ja jopa vaarallista. Evoluutiopsykologian mukaan jo vastasyntyneellä vauvalla on myötäsyntyinen kyky sosiaaliseen kanssakäymiseen, joka alkaa aivan lapsuuden alkuhetkillä. Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirch esittelee tutkimuksen antamia uusia näkökulmia lapsen kasvuun ja lapsen ja vanhemman vuorovaikutuksen syntyyn.

  • Kesto: 52 min

  Oluen vaikutus historian kulkuun

  Oluen vaikutus maailman kulttuurihistoriaan on valtava. Olut on hyvin vanha juoma. Joidenkin tutkijoiden mukaan olut on jopa vanhempi keksintö kuin leipä. Ja jo hyvin varhain maailma jakaantui viini- ja olutmaihin. Kuinka olut on vaikuttanut historian kulkuun? Siitä keskustellaan tänään Kalle Haatasen ohjelmassa. Hänen vieraanaan on tietokirjailija Juha Tahvanainen. Ohjelmassa muistellaan muuan muassa Mannekin Pis -patsaan historiaa, Martti Lutheria ja Pietari Suuta. Kaikkien näiden takaa löytyy yhteinen nimittäjä: olut.

  • Kesto: 53 min

  Vakoilija vaanii verkossa

  Edward Snowdenin paljastukset USA:n harjoittamasta verkkovakoilusta paljastivat maailmalle millaista on nykyajan vakoilu. Eri maiden tiedustelupalvelut imuroivat joka päivä valtavia määriä tietoja ihmisten ja organisaatioiden toiminnasta. Minkälainen tieto tiedustelupalveluja kiinnostaa ja miten tavallisen kansalaisen pitäisi suhtautua verkon kautta tapahtuvaan urkintaan? Ja millainen on Suomen rooli kybervakoilun taistelukentällä? Näistä asioista puhutaan nyt Kalle Haatasen ohjelmassa. Hänen vieraanaan on tietokirjailija Petteri Järvinen.

  • Kesto: 51 min

  Brittitiedustelu Suomessa 1918-1941

  Maailmansotien välinen aika oli Suomessa monella tavalla värikästä aikaa. Kansalaissodasta, sen jälkiselvittelyistä ja 30-luvun oikeistoradikalismin noususta on kirjoitettu lukematon määrä tutkimuksia ja artikkeleita. Paljon vähemmän on tutkittu sitä, että sotien välisen ajan Suomi oli myös merkittävä kansainvälisen vakoilun pelikenttä. Muuan muassa Englannilla oli Suomessa mittava vakoiluorganisaatio. Mutta mitä tietoa Suomesta etsittiin ja keitä olivat Suomessa toimineet brittivakoilijat? Tätä aihetta on käsittelee Juho Kotakallion tuore väitöskija, joka tarkastettiin viime lauantaina Helsingin yliopistossa. Juho Kotakallio on nyt Kalle Haatasen vieraana.

  • Kesto: 50 min

  Melu ja hiljaisuus

  Kalle Haatasen ohjelmassa puhutaan tänään äänistä, melusta ja hiljaisuudesta. Teollistumisen alkuaikoina melua ihailtiin koska sitä pidettiin kehityksen, tehokkuuden ja tuottavuuden merkkinä. Nyky-yhteiskunnassa hiljaisuus alkaa olla jo harvinaista ja melua joudutaan torjumaan monin tavoin. Esimerkiksi nykyaikaisissa avokonttoroissa meluntorjunta ja hyvän työakustiikan rakentaminen vaatii paljon ponnisteluja. Kalle Haatasen vieraana on korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Miikka Peltomaa.

  • Kesto: 53 min

  Lapsi tarvitsee rajoja

  Kalle Haatasen ohjelmassa keskustellaan siitä, millaisia rajoja lapset ja samalla myös aikuiset tarvitsevat pärjätäkseen elämässä. Vanhan ajan kuri ei enää toimi nykyajan maailmassa mutta meidän ajallakin on omat auktoriteettinsa, joiden kanssa pitää oppia elämään. Rajojen puute voi aiheuttaa ahdistusta ja jopa persoonallisuushäiriöitä. Lasta kasvattavan aikuisen on opittava myös kieltämään lasta silloin kun se on perusteltua. Kalle Haatasen vieraana on sosiaalipsykologi Janne Viljamaa.

  • Kesto: 53 min

  Suomalainen kuolema

  Teollistuneessa yhteiskunnassa kuolema on usein ulkoistettu kotoa laitokseen ja perheen piiristä sairaanhoidon ammattilaisten käsiin. Monet ovat sitä mieltä, että samalla ihmiset ovat vieraantuneet kuolemasta ja kuoleman kohtaamisen on entistä vaikeampaa. Viime vuosina on alettu puhua entistä enemmän siitä, että jokaisella ihmisellä pitäisi olla oikeus hyvään kuolemaan. Myös eutanasiasta keskustella nykyään paljon. Kuolemaan liittyvien tapojen ja perinteiden kirjo on hitaassa mutta jatkuvassa muutoksessa. Esimerkiksi sosiaalinen media on tullut osanoton kanavaksi kuolinilmoitusten ja muistokirjoitusten rinnalle. Kalle Haatasen ohjelmassa pohditaan kuoleman kulttuureja suomalaisessa yhteiskunnassa. Vieraana on Helsingin yliopiston dosentti Sari Kivistö.

  • Kesto: 54 min

  Mittaamisen historia

  Ihminen mittaa kaikkea ja erilaisia mittoja tarvitaan lähes kaikkeen inhimilliseen toimintaan. Miten mittaustavat ovat syntyneet ja miten mitat ovat vaikuttaneet ihmiskunnan kehitykseen? Siitä keskustellaan nyt Kalle Haatasen ohjelmassa. Vieraana on tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan planetaarion päällikkö Tuukka Perhoniemi.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Kalle Haatanen: 28.09.2014 55 min
  - Kalle Haatanen: 05.10.2014 55 min
  - Kalle Haatanen: 11.10.2014 55 min
  - Kalle Haatanen: 19.10.2014 55 min
  - Kalle Haatanen: 26.10.2014 55 min
  - Kalle Haatanen: 01.11.2014 55 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä