Areena
 • TV
 • Radio
 • Kalle Haatanen

  Helsingin huumemarkkinoiden arkipäivää

  51 min
  • Esitetty: Yle Radio 1
  • Kuunneltu: 1657 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Kalle Haatanen »


  Kalle Haatanen: Jaksot (163) fi:Program:rss

  Historian pahimmat mokat

  Ihmiskunnan erehdysten määrä on loputon. Maanviljelys, noitavainot, Titanicin uppoaminen, Suomen hiihtomaajoukkueen doping-käry. Mokat ovat muokanneet historian kulkua enemmän kuin arvaamme. Kalle Haatasen vieraana erehdysekspertti ja tietokirjailija Vesa Sisättö.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 53 min

  Ajan henki ja arvot

  Populismi ja uusfasismi saavat kannatusta Euroopassa, samalla sekulaarisuus ja liberalismi ovat kriisissä. Kuinka suuri on käsillä oleva murros? Vieraana Taideyliopiston rehtori Tiina Rosenberg.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 53 min

  Suomalainen maku

  Ooppera vai rock, sushi vai karjalanpaisti, lukeminen vai television katselu? Mitä on hyvä maku? Vieraana akatemiatutkija Semi Purhonen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 52 min

  Ruotsalainen Suomi

  Suomen leijona ja hyvinvointivaltio – kumpikin vahvasti suomalaisuutta leimaavia asioita. Kummallakin on kuitenkin vahvat juuret Ruotsissa. Mitä Suomi olisi ilman pitkää historiaa Ruotsin kanssa? Entä miten Suomi on vaikuttanut Ruotsiin? Vieraana toimittaja, tietokirjailija Marjo Vilkko.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 52 min

  Suomalainen yläluokka

  Missä luuraa suomalainen yläluokka? Joukossa on vanhoja perinteisiä sukuja, mutta myös paljon uusia tulokkaita. Yläluokkaan yhdistetään usein raha, hyvät käytöstavat ja sosiaalinen pääoma. Mutta mikä erottaa mennyttä ja nykyistä yläluokkaa? Kalle Haatasen vieraana on historioitsija Laura Kolbe.

  • Kesto: 54 min

  Kaiken takana on vesi

  Veden merkitystä maapallolla ei voi yliarvioida. Oli sitten kyse valtameristä, ukkosesta, juomisesta tai maanviljelyksestä, kaiken takaa löytyy yksi aine - vesi. Kalle Haatasen vieraana on fysikaalisen kemian professori Jouni Pursiainen.

  • Kesto: 53 min

  Urho Kekkonen lähipiirin silmin

  Kekkonen oli toimissaan nopea ja määrätietoinen. Lähipiiri, johon kuuluivat adjutantit, kansliapäälliköt, turvamiehet ja hovimestarit, pääsi seuraamaan presidentin toimia aitiopaikalta. Kalle Haatasen vieraana on Kekkosen adjutanttina vuosina 1969-71 toiminut Esa Seppänen. Hän kuvaa Kekkosta reiluksi isännäksi, joka tiesi, mitä tahtoi ja luotti alaisiinsa. Kalareissulla tai hiitoretkellä pomoa ei tosin sopinut peitota, sillä tämä oli huono häviäjä.

  • Kesto: 54 min

  Kännykän historia

  Kolmekymmentä vuotta sitten matkapuhelin oli tiiliskiven kokoinen ja painoi kymmenen kiloa. Ensisijainen tehtävä oli soittaminen. Nykypuhelin menee taskuun ja toimii seurustelupaikkana, postina, lehtenä, kauppana, navigaattorina ja vatupassina. Miten tähän on tultu? Kalle Haatasen vieraana on tiedetoimittaja Niko Kettunen. Hän muistuttaa, että Suomi on aina ollut matkapuhelimien kehityksen kärkimaita. Jo vuonna1969 pystytettiin yksi maailman ensimmäisiä tukiasemia Espoon Leppävaaraan

  • Kesto: 52 min

  Sata merkittävää suomalaista tietokirjaa

  Tietokirjat muokkaavat ajattelua ja historiaa. Niiden kirjo on valtava Pikku jättiläisestä ja Topeliuksen Maamme -kirjasta aina Tamminiemen pesänjakajiin tai Pornokirjaan. Tietokirja pitää pintansa myös internetin aikana. Se muokkaa ja jäsentää sirpaletiedosta suurempia kokonaisuuksia. Kalle Haatasen vieraana on Suomen tietokirjailijoiden toiminnanjohtaja, historioitsija Jukka-Pekka Pietiäinen.

  • Kesto: 53 min

  Palestiinan arki

  Gazan kriisi on nostanut Israelin ja palestiinalaisten konfliktin jälleen kerran tietoisuuteemme. Mutta millaista on elämä ja arki konfliktin keskellä? Kalle Haatasen vieraana on toimittaja Tuomas Mustikainen. Hän on kiertänyt alueella ja haluaa kertoa ihmisistä uutiskuvien takana.

  • Kesto: 51 min

  Suomalainen kioskikirjallisuus

  Vielä muutama vuosikymmen sitten suomalaiset viettivät vapaa-aikaansa lukemalla kioskikirjallisuutta. Jännityskertomukset ja romanttiseroottiset pokkarit tarjosivat viihdettä, jännitystä ja todellisuuspakoa. Tyylilajit ovat vaihdelleet viihteellisistä runoista esseisiin ja jatkokertomuksiin. Yllättäen sodilla on ollut viihdekirjallisuuden suosion kasvuun suuri vaikutus. Oman lukunsa on eroottinen kirjallisuus, jolla on pitkät perinteet. Monen viihteellisen kirjoituksen taustalta löytyy kuitenkin ammattikirjailija. Kalle Haatasen vieraana on tietokirjailija Juri Nummelin.

  • Kesto: 52 min

  Perhesurmien julma todellisuus

  Perhesurma on tragedia, jonka edessä niin omaiset, viranomaiset kuin asiantuntijatkin ovat usein voimattomia. Tietoa perhesurmien syistä on vaikea saada sillä usein henkiin ei jää yhtään todistajaa. Aina tappaja ei etukäteen anna minkäänlaista varoitusta tai vihjettä verityön mahdollisuudesta. Kirjailija Tiina Raevaara on perehtynyt suomalaisten perhesurmien taustoihin ja hän on kirjoittanut aiheesta romaanin. Raevaara on sitä mieltä, että tästäkin rankasta aiheesta pitää puhua enemmän, jotta surmien taustatekijöitä opittaisiin tuntemaan ja niiden riskejä tunnistamaan.

  • Kesto: 52 min

  Suur-Suomi -aatteen synty ja tuho

  1930 -luvulla ja sotien aikana monet suomalaiset unelmoivat Suur-Suomesta, joka yhdistäisi suomalaiset ja rajan takaiset heimoveljat yhdeksi kansakunnaksi ja jossa koittaisi uusi vaurauden aika. Sodan jälkeen Suur-suomi-unelmat piti unohtaa ja tulevaisuus piti laskea aivan uudenlaisten visioiden varaan. Mutta miten Suur-Suomi-aate syntyi ja kuinka helppo siitä oli luopua? Mitä sodan ajan idealismille oikein tapahtui? Sota-ajan aatteellisia virtauksia pohditaan nyt Kalle Haatasen ohjelmassa. Hänen vieraanaan on tutkija Jenni Kirves.

  • Kesto: 53 min

  Perhe-elämän uudet haasteet

  Ihminen on sosiaalinen eläin. Maksamme tästä ominasuudesta kuitenkin kovan hinnan. Isojen aivojen takia lapsen synnyttäminen on kivualista ja jopa vaarallista. Evoluutiopsykologian mukaan jo vastasyntyneellä vauvalla on myötäsyntyinen kyky sosiaaliseen kanssakäymiseen, joka alkaa aivan lapsuuden alkuhetkillä. Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirch esittelee tutkimuksen antamia uusia näkökulmia lapsen kasvuun ja lapsen ja vanhemman vuorovaikutuksen syntyyn.

  • Kesto: 52 min

  Oluen vaikutus historian kulkuun

  Oluen vaikutus maailman kulttuurihistoriaan on valtava. Olut on hyvin vanha juoma. Joidenkin tutkijoiden mukaan olut on jopa vanhempi keksintö kuin leipä. Ja jo hyvin varhain maailma jakaantui viini- ja olutmaihin. Kuinka olut on vaikuttanut historian kulkuun? Siitä keskustellaan tänään Kalle Haatasen ohjelmassa. Hänen vieraanaan on tietokirjailija Juha Tahvanainen. Ohjelmassa muistellaan muuan muassa Mannekin Pis -patsaan historiaa, Martti Lutheria ja Pietari Suuta. Kaikkien näiden takaa löytyy yhteinen nimittäjä: olut.

  • Kesto: 53 min

  Vakoilija vaanii verkossa

  Edward Snowdenin paljastukset USA:n harjoittamasta verkkovakoilusta paljastivat maailmalle millaista on nykyajan vakoilu. Eri maiden tiedustelupalvelut imuroivat joka päivä valtavia määriä tietoja ihmisten ja organisaatioiden toiminnasta. Minkälainen tieto tiedustelupalveluja kiinnostaa ja miten tavallisen kansalaisen pitäisi suhtautua verkon kautta tapahtuvaan urkintaan? Ja millainen on Suomen rooli kybervakoilun taistelukentällä? Näistä asioista puhutaan nyt Kalle Haatasen ohjelmassa. Hänen vieraanaan on tietokirjailija Petteri Järvinen.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Kalle Haatanen: 01.11.2014 55 min
  - Kalle Haatanen: Kalle Haatanen: Urho Kekkonen lähipiirin silmin 54 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä