Areena
 • TV
 • Radio
 • Tiedevartti

  Maaliskuun tähtitaivaalla näkyy komeettoja

  • Esitetty: Yle Radio 1
  • Kuunneltu: 142 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Tiedevartti »


  Tiedevartti: Jaksot (207) fi:Program:rss

  Vuoden historiateos Murtuneet mielet

  Viime perjantaina Suomalaisilla historiapäivillä julkistettiin Historian ystäväin liiton valitsema vuoden 2013 historiateos, joka on Ville Kivimäen kirjoittama Murtuneet mielet. Toimittajana on Seppo Heikkinen.

  • Kesto: 7 min

  Parempia rasvahappoja omegamoidosta

  Maidon rasvahappokoostumusta voi parantaa lehmien ruokintaa muuttamalla. Vastavalmistunut väitöskirja kertoo, että tyydyttyneiden rasvahappojen osuutta maidossa on mahdollista vähentää. Parhaan tuloksen tuottavat tuore ruoho ja puna-apilasta tehty säilörehu. Tutkija Anni Helmemies-Beauchet-Filleauta haastatteli Virpi Väisänen.

  • Kesto: 12 min

  Sotshin aiheuttama turbulenssi Venäjällä

  Seitsemän vuotta sitten 80 prosenttia venäläisistä piti Sotshin olympialaisia hyvänä juttuna. Korruption ja muiden sotkujen myötä myös Venäjällä on alkanut kuulua soraääniä. Mikä on olympialaisten vaikutus esimerkiksi ihmisoikeuksiin ja mitä tapahtuu kisojen jälkeen? Haastateltavina Markku Kangaspuro, Jussi Lassila ja Hanna Smith. Toimittaja Riika Nikkarinen.

  • Kesto: 11 min

  Uusi keksintö havaitsee huumeet ilmasta

  Suomessa on kehitteillä mittauslaite, jolla voidaan tunnistaa ilmasta eri aineita. Mullistavaa keksinnössä on, että tuleva laite on erittäin tarkka ja kevyt. Mittauslaitteella arvellaan olevan monia mahdollisia käyttökohteita, esim. raja-asemilla huumeiden tunnistamisessa. Asiasta kertoo kehitystyössä mukana ollut ja aihetta väitöskirjassaan käsitellyt tuore tohtori Jaakko Lehtinen. Jutun toimittaja oli Maija Kaipainen.

  • Kesto: 9 min

  Mitä geenikartta kertoo koirien koosta?

  Koiran geenikartasta on viime vuosina saatu apua monien perinnöllisten sairauksien tutkimiseen. Koirien perimä alkoi siis olla kartoitettu vuonna 2005, ja perimän antama tieto auttaa nyt tutkijoita monin tavoin - onhan ihmisten ja koirien geenikartoissa paljon yhtäläisyyksiä. Mutta mitä koiran geenit paljastavat koirarotujen koosta? Ja löytyykö ihmisen pituuteen ja koiran kokoon vaikuttavista geeneistä samankaltaisuuksia vai eroja? Koirien geenien saloja paljastaa Helsingin yliopistossa ja Folkhälsanin tutkimuskeskuksessa geenejä tutkiva molekyyligenetiikan professori Hannes Lohi. Toimittaja on Emilia Cronvall.

  • Kesto: 8 min

  Vanhat almanakat kertovat

  Mistä tietää milloin on oikea päivä kosia? Ennen vanhaan tiedettiin, sillä sen näki helposti almanakasta. Helsingin yliopiston almanakkatoimisto on nyt julkistanut nettisivuillaan liudan vanhoja kalentereita ja almanakkoja, joista vanhimmat ovat peräisin aina 1300-luvulta. Tämä tallennushanke kesti 10 vuotta ja sen tuloksena kuka tahansa voi käydä tutkimassa kalenterisivuja vaikkapa omien isovanhempien syntymän ajoilta. Professori Heikki Oja toimii oppaana.

  • Kesto: 11 min

  Tiedekeskus AHHAA ja kokeilun ilo

  On vaikea kuvitella kenenkään ilahtuvan löytäessään sisätiloista 50 000 muurahaista. Virossa tämä kuitenkin on mahdollista. Tartossa tiedekeskus AHHAAssa tehdään nimittäin tiedettä tutuksi kaikenikäisille kokeilemisen, leikin ja vuorovaikutuksen kautta. Viime vuonna Baltian suurimmassa tiedekeskuksessa vieraili lähes 190 000 kävijää. Tiedekeskuksessa haastateltavina ovat Jegor Jermakov sekä Xavier Lebrun ja Anne Hernalsteen.Toimittajana on Tiina Harpf.

  • Kesto: 12 min

  Sodan noudattajat ja haastajat

  Sota on ollut yksi suomalaisen kirjallisuuden kestoaiheista ja tätä aihetta löytyi taas sankoin määrin pukinkonteista. Eri aikoina on kuitenkin ollut erilaisia oletuksia siitä, kuinka sodasta on sopinut kirjoittaa. Ympäröivä kulttuuri ja kritiikki ovat luoneet kirjailijoille odotuksia, joita he ovat joko noudattaneet tai haastaneet. Aiheesta on tehty Tampereen yliopistossa väitöstutkimus, jonka tekijän tapasi toimittaja Sakari Silvola.

  • Kesto: 14 min

  Kotiseutututkimus

  Kotiseutututkimus ei ole vain harrastajien puuhastelua, vaan siihen tarvitaan monen eri tieteen apua ja tuntemusta. Mitä kaikkea kotiseutututkimus oikein pitää sisällään? Tähän vastaa Tiina Harpfin haastattelussa arkistotutkija Juha Nirkko Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Kansanrunousarkistosta.

  • Kesto: 14 min

  Tiedevartti. Arjen analytiikkaa

  Erilaisten mittareiden ja kännyköihin ladattavien sovellutusten avulla ihmiset voivat nykyisin mitata esimerkiksi sykettään, verensokeriaan tai vaikkapa energian ja alkoholin kulutustaan. Mittareita ja mitattavia asioita tulee markkinoille koko ajan lisää. Mitä seuraa, kun ihmiset tarkkailevat jatkuvasti mittareiden avulla itseään ja myös toisiaan? Mittaamista pohtii Kuluttajatutkimuskeskuksen erikoistutkija Minna Ruckenstein.Toimittajana on Susanna Särkkä.

  • Kesto: 14 min

  Arjen analytiikkaa

  Erilaisten mittarien ja kännyköihin ladattavien sovellutusten avulla ihmiset voivat nykyisin mitata esimerkiksi sykettään, verenpainettaan, verensokeriaan tai vaikkapa energian kulutustaan. Mittareita ja mitattavia asioita tulee koko ajan enemmän markkinoille. Mitä seuraa, kun ihmiset tarkkailevat jatkuvasti mittareiden avulla itseään ja myös toisiaan? Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkija Minna Ruckenstein on mukana ryhmässä, joka tutkii mittauskulttuurin leviämisen seurauksia. Mittausten avulla voidaan myös analysoida ihmisten arkea ja arkisten toimintojen fysiologisia seurauksia.Toimittajana on Susanna Särkkä.

  • Kesto: 14 min

  Tiedevartti. Uusi tekniikka mahdollistaa etäläsnäolon

  Professori Ville Pulkki on kehittänyt Aalto-yliopistossa etäläsnäolotekniikkaa. Sovellus on tulosta suuntakuulon tutkimuksesta. Sisko Loikkanen kävi testaamassa etäläsnäoloa ja hänen haastateltavinaan ovat professori Ville Pulkki ja tutkija Olli Rummukainen Aalto-yliopistosta.

  • Kesto: 14 min

  Sosiaaliset verkostot

  Meillä on vahva taipumus kommunikoida itsemme kaltaisten ihmisten kanssa. Muodostamme samankaltaisten kanssa verkostoja, ja tämä rajoittaa tiedon ja ajatusten kulkua. Ilmiön voi havaita esimerkiksi sosiaalisesta mediasta. Aalto-yliopiston tutkijat ovat lähestyneet ilmiötä analysoimalla valtavan määrän matkapuheluja laskennallisen tieteen avulla. Sakari Silvola haastattelee tekniikan tohtori Lauri Kovasta ja laskennallisen tieteen professori Jari Saramäkeä Aalto-yliopistosta.

  • Kesto: 14 min

  Tiedevartti. Maupertuis´n pienimmän vaikutuksen periaate

  Ranskalaisen 1700-luvun tiedemiehen Maupertuis´n keksimä pienimmän vaikutuksen periaate soveltuu monenlaisten ilmiöiden tutkimukseen edelleenkin. Professori Arto Annila tutkii Maupertuis´n periaatteella erilaisia luonnonilmiöitä. Sisko Loikkanen haastattelee professori Arto Annilaa Helsingin yliopistosta.

  • Kesto: 14 min

  Tähtitaivas alkaa olla talvisessa asennossaan!

  Yötaivaalla näkyy kaunis Orionin tähtikuvio ja Sirius-tähti. Myös Jupiter-planeetta näkyy nyt kirkkaana. Ja Kiikarilla voi yrittää etsiskellä Lovejoy-komeetan, mistä muuten tulee moinen nimi komeetalle? Sekin selviää, kun Sisko Loikkanen haastattelee joulukuun tähtitaivaasta professori Markku Poutasta.

  Muualla Yle.fi:ssä