Areena
 • TV
 • Radio
 • Roman Schatzin Maamme-kirja

  Miten pään saa sekoittaa?

  • Esitetty: Yle Radio 1
  • Kuunneltu: 2136 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Roman Schatzin Maamme-kirja »


  Roman Schatzin Maamme-kirja: Jaksot (100) fi:Program:rss

  Stadi vastaan maaseutu

  Suomi on Euroopan kuudenneksi suurin valtio, mutta asukkaita täällä on vain yhden suurkaupungin verran. Maaseutu autioituu ja kaupungit kasvavat kasvamistaan. Pitääkö koko Suomi pitää asuttuna? Onko oikein että maan vauraat kunnat joutuvat tukemaan köyhiä alueita? Onko Suomen tulevaisuus elämää sykkivien suurkaupunkien vai rauhallisen ja luonnonläheisen maaseudun varassa? Roman Schatzin vieraina ovat kirjailijat Heikki Turunen ja Kalle Isokallio.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 54 min

  "Kunnes tuomari meidät erottaa"

  Vuonna 2000 suomalaisen avioliiton kesto oli keskimäärin kaksitoista vuotta. Vuonna 2010 avioliitot kestivät enää kymmenisen vuotta. Onko avioliitto vanhentunut instituutio? Miksi niin moni suomalainen avioliitto päätyy eroon? Avioliiton asemasta ja tulevaisuudesta Roman Schatzin kanssa keskustelevat psykologit ja tietokirjailijat Ilona Rauhala ja Tony Dunderfelt.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 53 min

  Suomi on pessimistin paratiisi

  Mark Twain sanoi että ei ole surullisempaa näkyä kuin nuori pessimisti, paitsi vanha optimisti. Väitetään että Suomi on sisäänpäin kääntynyt ja pessimistinen yhteiskunta. Mutta millaista on tuo paljon parjattu suomalainen pessimismi? Voisiko pessimismi olla hyödyllinen kansallinen voimavara, josta kannattaisi olla ylpeä? Suomalaisen synkistelyn, negatiivisuuden, pessimismin, mielensäpahoittamisen ja valittamisen kulttuuria pohditaan tänään Roman Schatzin Maamme-kirjassa. Vieraina ovat kirjailija Tuomas Kyrö ja taiteen moniottelija Tommi Liimatta.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 53 min

  Kuolema suomalaiseen tapaan

  Kuolemaa seuraa hautajaiset, perunkirjoitukset ja joskus jopa poliisitutkinta. Miltä suomalainen kuolema näyttää ja millainen prosessi käynnistyy viimeisen henkäyksen jälkeen? Miten suhtautumisemme kuolemaan on muuttunut viime vuosikymmeninä? Roman Schatzin vieraina ovat Suomen hautaustoimistojen liiton puheenjohtaja Kyllikki Forsius ja suomalaisen kuoleman kulttuurihistoriaa tutkinut kirjailija Heikki Lehikoinen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 53 min

  Miten maailma kääntyy suomeksi?

  Suomi sijaitsee korkean kielimuurin takana. Siksi se on riippuvainen käännöskirjallisuudesta, suomennetusta musiikista ja tekstitetyistä elokuvista ja televisio-ohjelmista. Suomessa työskentelee näkymätön armeija, joka väsymättä kääntää muualta tulevaa tieto- ja kulttuurivirtaa suomen kielelle meidän kaikkien iloksi ja hyödyksi. Millaista on suomentajan työ? Kuinka sitä tehdään ja miten muut kielet taipuvat suomeksi? Tästä keskustellaan Roman Schatzin Maamme-kirjassa. Vieraina on kaksi pitkän uran tehnyt suomentajaa: Kersti Juva ja Martti Anhava.

  • Kesto: 53 min

  Helvetinkolusta Kivesjärvelle. Mitä suomalaiset paikannimet kertovat?

  Suomessa on noin kolme miljoonaa virallista paikannimeä. Suomalaisen paikannimikirjan ensimmäinen nimi on Aakenustunturi, viimeinen on Övitsböle. Väliin mahtuu runsaasti hassunnimisiä kyliä, notkelmia ja kumpua, järveä ja metsikköä. Mistä Suomen paikannimet tulevat, kuka niistä päätti silloin kun ensimmäiset kartat tehtiin, kuka päättää niistä nyt? Roman Schatzin vieraina ovat nimistönsuunnittelija Johanna Lehtonen ja nimistöntutkija Terhi Ainiala.

  • Kesto: 53 min

  Voiko erilainen menestyä nykypäivän Suomessa?

  Nopeat syövät hitaat, kauniit syövät rumat ja rohkeat syövät pelkurit. Nykyaika suosii hyvännäköisiä, sosiaalisesti lahjakkaita ja virhettömiä ihmisiä. Onko Suomesta tullut kauniiden ja rohkeiden yhteiskunta jossa änkyttäjät, lihavat, pelokkaat, vääräsääriset ja kierosilmäiset eivät enää saa ääntään kuuluviin, vaikka heillä olisi merkittävää sanottavaa. Roman Schatzin kanssa nyky-Suomen asenne ilmastoa havainnoivat nyt kasvatustieteen emeritusprofessori Kari Uusikylä ja veteraanipoliitikko Pertti Paasio.

  • Kesto: 53 min

  Millainen vuosi meillä on edessämme?

  Jotkut viisaat intiaanit sanoivat joskus että ihminen kulkee läpi elämänsä takaperin ja selkä edellä. Menneisyys on tulosuunta, jonka voimme nähdä ja jonka etääntymistä voimme seurata, tulevaisuus taas vaanii näkymättömänä selkämme takana kulkusuunnassa. Roman Schatzin Maamme-kirjassa tehdään suomalainen kurkistus tulevaisuuteen. Vieraina ovat Tulevaisuuden Tutkimuksen Seuran pääsihteeri Hazel Salminen ja astrologi Seppo Tanhua.

  • Kesto: 53 min

  Joulupukki: Tärkeintä on, että lahjan antaja on ajatellut sinua

  Joulupukkia ei tunneta urheilijana, mutta hän painii samassa sarjassa Dalai Laman, Elvis Presleyn, John Lennonin, Gaius Julius Caesarin ja ehkä jopa Jeesuksen kanssa. Hän on yksi maailman kaikkien aikojen tunnetuimmista ikoneista. Joulupukki on suomalainen. Hän asuu Korvatunturilla, työskentelee Rovaniemellä Joulukylässä ja vierailee Roman Schatzin Maamme-kirjassa.

  • Kesto: 53 min

  Suomalainen islam ja islamilainen Suomi

  Suomessa on asunut muslimiyhteisö jo pitkälti yli sata vuotta, Suomen tataarit. Viimeisen 25 vuoden aikana maahan tuli lyhyessä ajassa muslimeja monesta eri valtiosta ja kulttuurista. Nyt Suomessa on yli 50 000 muslimia. Millainen on tämän päivän Suomen muslimiyhteisö, keistä se koostuu, kuinka se toimii, mitä me muut siitä tiedämme ja mitä siltä odotamme odotamme? Roman Schatzin Maamme-kirja yrittää piirtää kokonaiskuvaa suomalaisesta islamista ja islamilaisesta Suomesta, vieraina Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaami Anas Hajjar ja Suomen Islam-seurakunnan johtaja Atik Ali.

  • Kesto: 53 min

  Peliteollisuuden menestyksen taustalla Kalevala

  Nokia tuli ja teki Suomesta muutamassa vuodessa hypermodernin yhteiskunnan. Sitten Nokian matkapuhelimet lähti ja nyt olemme vaarassa taantua muutamassa vuodessa. Suomalainen digitaalipeliteollisuus on noussut uudeksi lippulaivaksi, soihdunkantajaksi ja keulahahmoksi ihmisten fantasioissa eli mediassa. Roman Schatz kysyy Maamme-kirjassaan Digia Oy:n perustajalta ja sarjayrittäjä Pekka Sivoselta sekä sinivalkoisen pelikirjan kirjoittaneelta Juho Kuorikoskelta, miksi peliteollisuutemme menestyy? - Taustalta löytyy muun muassa Elias Lönnrot ja Akseli Gallen-Kallela, vastaa toinen asiantuntija.

  • Kesto: 52 min

  Auton tärkein varuste on matkapuhelin

  Suomalaisen autoilun ihanuus, kurjuus ja ennen kaikkea omanlaisuus saa aikaan vilkkaan keskustelun Roman Schatzin Maamme-kirjassa. Vieraina ovat autoilija Satu Sydänmaa ja Tuulilasi-lehden toimituspäällikkö Tapio Ketonen. Lähetyksessä selviää muun muassa se, että nykyauton tärkein varuste vian hetkellä on matkapuhelin. Puhelimella voi soittaa hinausauton paikalle. Myös veropäätöksiä tekevien kiinnostus autoilua kohtaan saa selityksen, A niin kuin autoilu, B niinkuin bensiini...

  • Kesto: 53 min

  Yksinkertaisesti sote!

  Suomi on niin kutsuttu hyvinvointivaltio, joka ylpeilee kattavalla, yhdenvertaisella ja ilmaisella sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmällään. Paitsi että järjestelmä ei tänä päivänä enää toimi. Kaikki, joilla siihen on varaa, käyvät yksityislääkärillä tai peräti ulkomailla hoidattamassa itseään. Kuinka Suomeen saadaan taas toimivat sosiaali- ja terveyspalvelut? Miten se rahoitetaan? Roman Schatz purkaa sote-uudistusta Maamme-kirjassaan yhdessä Kuntaliiton varatoimitusjohtajan Tuula Haataisen ja kansanedustaja Osmo Soininvaaran kanssa.

  • Kesto: 53 min

  Pistetäänkö sauna lämpiämään?

  Suomalaisuuden symboleita on monenlaisia: salmiakki, sisu, tango, Turhapuro, tuhannet järvet, kahvi, karhu, Kalevala, metsä, mökki, Mannerheim ja muumit. Mutta yksi asia kuvastaa suomalaisuutta kirkkaammin kuin mikään muu: sauna. Ja juuri saunaan mennään Roman Schatzin Maamme-kirjassa, vieraina historioitsija Tuomo Särkikoski ja Kansainvälisen Saunaliiton puheenjohtaja Risto Elomaa.

  • Kesto: 52 min

  Kuidas käsi käib, Viro?

  Ennen vanhaan YYA-sopimuksen aikaan Viro oli Suomen ikioma DDR, ja virolaiset olivat suomalaisten pikkuveljiä ja -siskoja, jotka puhuivat huvittavaa, suomea muistuttavaa kieltä. Miten Vironmaa makaa tänä päivänä, millainen suhde sillä on Suomeen ja missä asioissa pikku Viro on jo ohittanut suuren Suomen? Näistä asioista keskustellaan Roman Schatzin Maamme-kirjassa Tuglas-seuran kulttuurisihteeri ja tietokirjailija Tapio Mäkeläisen sekä saksalais-virolaisen asianajajan Aet Bergmannin kanssa.

  • Kesto: 53 min

  Rosa Liksom - taiteen moniottelija

  Hän on syntynyt Lapissa, muuttanut Helsinkiin, opiskellut Kööpenhaminassa ja Moskovassa, viettänyt aikaa Siperiassa, Kiinassa, Mongoliassa ja Yhdysvalloissa. Hän on työkseen fileerannut kaloja, toiminut kirpputorimyyjänä ja kyypparina. Kaiken tämän lomassa hän on tehnyt sarjakuvia, maalauksia, elokuvia, näytelmiä ja lastenkirjoja. Hän on Rosa Liksom ja hän on vieraana Roman Schatzin Maamme-kirjassa.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Roman Schatzin Maamme-kirja: Roman Schatzin Maamme-kirja. Mitä yhteistä on kristinuskolla ja islamilla? 55 min
  - Roman Schatzin Maamme-kirja: 09.03.2015 55 min
  - Roman Schatzin Maamme-kirja: 16.03.2015 55 min
  - Roman Schatzin Maamme-kirja: 23.03.2015 55 min
  - Roman Schatzin Maamme-kirja: 30.03.2015 55 min
  - Roman Schatzin Maamme-kirja: 13.04.2015 55 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä