Areena
 • TV
 • Radio
 • Roman Schatzin Maamme-kirja

  Miten pään saa sekoittaa?

  52 min
  • Esitetty: Yle Radio 1
  • Kuunneltu: 2079 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Roman Schatzin Maamme-kirja »


  Roman Schatzin Maamme-kirja: Jaksot (61) fi:Program:rss

  Suomalainen kommunismi

  Suomessa julkaistaan paljon teoksia, jotka käsittelevät suomalaisen kommunismin historiaa. Parhaillaan Helsingin kaupunginteatterissa esitetään Suomen tunnetuimman kommunistin Otto Wille Kuusisen elämästä kertovaa näytelmää. Mikä suomalaisia oikein kommunismissa kiehtoo? Miten kommunismi on vaikuttanut suomalaiseen yhteiskuntaan ja joko se kuuluisa viimeinen taisto on lopullisesti ohi? Roman Schatzin vieraina ovat Suomen Kommunistisen Puolueen puheenjohtaja Juha-Pekka Väisänen ja poliittisen historian professori Kimmo Rentola.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 52 min

  Onko Suomessa jalkapallokulttuuria?

  Suomen pinta-alasta kolmasosa sijaitsee napapiirin pohjoispuolella. Täällä on vähän ihmisiä eikä täällä kasva ruohokaan kovin hyvin. Silti suomalaiset haluaisivat menestyä myös jalkapallossa. Vaatimaton menestys kansainvälisillä kentillä alkaa olla suomalaisille saman tyyppinen kansallinen trauma kuin Euroviisut aikoinaan. Suomalaisen jalkapallon filosofiasta, identiteetistä, merkityksestä kansansielulle ja mahdollisesta tulevaisuudesta keskustellaan Roman Schatzin Maamme-kirjassa.Vieraina ovat Suomen maajoukkueen päävalmentaja Mixu Paatelainen ja toimittaja Bubi Wallenius.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 53 min

  Ryysyrannan runoilija

  Vexi Salmi on sanoittanut viitisen tuhatta laulua ja levytyksiäkin niistä on tehty yli 3000. Salmi on myös kolumnisti, kirjailija ja taiteenkeräilijä. Miten kansan tunteita puhutteleva iskelmä syntyy? Ja mistä tunnistaa hyvän taideteoksen? Roman Schatz keskustelee Vexi Salmen kanssa iskelmätaiteesta, kuvataiteesta ja elämisen taiteesta.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 53 min

  Kuka saa sanoa naista kauniiksi?

  Roman Schatzin Maamme-kirjassa puhutaan naisten kauneudesta. Saako suomalainen nainen olla reilusti kaunis ja saako hän olla ylpeä kauneudestaan? Ja miten naisen kauneudesta saa puhua? Ovatko kauneus ja tasa-arvo jatkuvasti törmäyskurssilla? Roman Schatzin vieraana ovat malli ja entinen Miss Suomi Lola Wallinkoski ja tatuointitaitelija Wilma Schlizewski.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 53 min

  Miltä tuntuu olla saamelainen?

  Suomen vanhin etninen, kielellinen ja kulttuurinen vähemmistö ovat saamelaiset. Saamelaisten asiat ovat nykyään hyvin: heitä kunnioitetaan, suojellaan ja heidän käsitöitään myydään ulkomaalaisille turisteille. He osaavat joikata, heillä on hassut neljän tuulen hatut päässä, kuksa kaulassa ja yleensä heiltä puuttuu etuhammas. Mutta miltä tuntuu olla saamelainen? Roman Schatzin vieraina ovat inarinsaamelainen räppäri Mikkal Antti Morottaja sekä citysaamelainen aktivisti Anni-Helena Ruotsala.

  • Kesto: 53 min

  Pakanoiden paluu

  Viime kuussa rekisteröitiin ensimmäinen uuspakanallinen yhdyskunta viralliseksi uskonnolliseksi yhteisöksi.. Mihin Karhun kansa uskoo? Ja mihin suomalaiset uskoivat ennen kuin heille tuotiin kymmenen käskyä ja seitsemän kuolemansyntiä? Roman Schatzin vieraina ovat Karhun Kansa -yhteisön puheenjohtaja Oskari Ratinen ja folkloristiikan emeritaprofessori Anna-Leena Siikala.

  • Kesto: 53 min

  Sietämätön suvaitsevaisuus

  Suomessa vallitsee sananvapaus. Silti täällä on paljon asioita, joista ei saa puhua tai joista saa olla vain yhtä mieltä. On aiheita, joihin ei kannata koskea ja virallisia mielipiteitä, joista ei saa poiketa. Estääkö poliittinen korrektius meitä ajattelemasta? Mitkä ovat tämän päivän tabuteemat, miksi ne ovat tabuja ja kuinka yhteiskuntamme niitä käsittelee? Vieraina ovat Vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson ja Homma-foorumin perustajajäsen, perussuomalainen Matias Turkkila.

  • Kesto: 52 min

  Huomio-Suomi

  Suomessa tanssitaan kilpaa, kokataan kilpaa, syödään kilpaa, lauletaan kilpaa, ajetaan kaivurilla Ivaloon jotta päästäisiin Guinnessin ennätyskirjaan, mennään Matti Nykäsen kanssa kihloihin ja kirjoitetaan seksipaljastuskirjoja politiikoista. Suomalaiset tekevät nykyään ihan mitä tahansa päästäkseen osallisiksi edes muutaman minuutin kuuluisuudesta. Onko meistä tulossa vihdoin vapautuneita sankareita vai säälittäviä huomionkipeitä narsisteja? Julkisuuden tarpeellisuudesta ja turhuudesta keskustelevat Roman Schatzin seurassa Jari Sarasvuo ja Big Brother -talon isäntä Mikko Räisänen.

  • Kesto: 52 min

  Perus-Suomi ja muu Suomi

  Perussuomalaiset tunnetaan EU:n, ruotsin kielen opetuksen, abortin, maahanmuuton ja homoavioliittojen vastustajina. Mutta minkä puolella perussuomalaiset ovat? Millainen olisi perussuomalaisten ihanne-yhteiskunta? Ja miten Perus-Suomi eroaa muusta Suomesta? Roman Schatzin vieraana on Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini.

  • Kesto: 52 min

  Ihan homona

  Homot vaarantavat talviolympialaiset sekä muita yhteiskuntamme peruspilareita. Taidehomo on hyvä homo, urheiluhomo on huono homo, poliitikkohomo on siinä ja sinä. Miksi homous kiinnostaa meitä kaikkia niin paljon, että jaksamme liputtaa sen puolesta ja sitä vastaan? Miksi homot pelkäävät heteroita, miksi heterot pelkäävät homoja ja kuinka me voimme tulevaisuudessa kaikki suihkussa peloitta kumartua? Tästä keskustelevat ihan homona Jani Toivola, Saska Saarikoski ja Roman Schatz.

  • Kesto: 53 min

  Tarvitseeko taide temppeleitä?

  Helsingissä on jo Kiasma, Ateneum, musiikkitalo, ooppera, Kansallismuseo, Hartwall-areena, Kansallisteatteri ja Finlandia-talo. Nyt keskustellaan kiihkeästi Guggenheim-museon mahdollisesta rakentamisesta pääkaupunkiin. Kuinka monta taiteen temppeliä tarvitaan? Kuka niissä käy ja mitä niissä tarjotaan? Taiteesta ja sen infrastruktuurista keskustellaan Roman Schatzin Maamme-kirjassa teatteriohjaaja ja Voima-lehden toimituspäällikkö Susanna Kuparisen ja emeritus-museonjohtaja Markku Valkosen kanssa.

  • Kesto: 52 min

  Miten Suomea puolustetaan?

  Suomen armeija ei koskaan peräänny, vaan se tekee täyskäännöksen ja jatkaa etenemistä. Mutta mihin suuntaan Suomen armeija marssii nykymaailmassa, jonka sodissa ei ole enää rintamia, sodanjulistuksia eikä aina edes yhteistä vihollista. Millä resursseilla, doktriinilla ja motivaatiolla Suomea puolustetaan? Ja keitä tai mitä vastaan? Onko Suomi Naton salarakas? Huomio! Katse oikeaan päin! Hauptgefreiter Roman Schatz valmiina haastattelemaan Suomen puolustusvoimain komentajaa kenraali Ari Puheloista.

  • Kesto: 53 min

  Tipaton tammikuu

  Jos alkoholi keksittäisiin nyt jossain laboratoriossa, sitä ei missään tapauksessa saisi ruveta myymään elintarvikkeena. Onneksemme tai epäonneksemme alkoholi keksittiin jo ajat sitten ja kieltolakin kumottiin. Mitä alkoholi tekee ihmiselle ja yhteiskunnalle ja mitä ihminen ja yhteiskunta tekevät alkoholilla? Näistä salaa polttavista kysymyksistä keskustellaan maanantaina erikoistukija Esa Österbergin ja erikoistoimittaja Wali Hashin kanssa.

  • Kesto: 54 min

  Säiden armoilla

  Suomessa vietettiin mustaa joulua ja uudenvuodenaattoa, samaan aikaan Floridassa oli jäätävän kylmää. Viikoittain media herkuttelee uusilla sääennätyksillä: vuosisadan kylmin, vuosisadan lämpimin, kuivin, märin... Onko sää oikeasti sekaisin vai onko vain tapamme puhua siitä muuttunut? Mitä sää merkitsee maassa, josta kolmasosa sijaitsee napapiirin pohjoispuolella? Roman Schatzin Maamme-kirjassa puhutaan säästä, ja vieraina ovat ilmatieteen laitokselta johtaja Mikko Alestalo ja meteorologi Juha Föhr.

  • Kesto: 53 min

  Talvisia tarinoita

  Roman Schatzin Maamme kirjassa keskustellaan tänään suomalaisten tarinoista. Onko olemassa erityisen suomalaisia kertomuksia vai ovatko meidän tarinamme samoja arkkityyppejä kuin kaikkien muiden, sillä erotuksella, että niihin on lisätty vain koivuja, järviä ja lunta? Roman Schatzin vieraina ovat kaksi taiteilijaa: Kauko Röyhkä ja Mauri Kunnas.

  • Kesto: 52 min

  Suomi-design. Miten tämän nyt muotoilisi?

  KUULUTUS: Suomalaisen muotoilun hypetyksestä ja mahdollisesta todellisesta tilasta puhutaan koruttomasti ja pelkistetysti Roman Schatzin Maamme-kirjassa.Haastateltavina ovat vaatesuunnittelija ja taiteilija Paola Suhonen sekä muotoilija, sisustusarkkitehti ja kuvanveistäjä Stefan Lindfors.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Roman Schatzin Maamme-kirja: Roman Schatzin Maamme-kirja. Koti armas, verraton 55 min
  - Roman Schatzin Maamme-kirja: 05.05.2014 55 min
  - Roman Schatzin Maamme-kirja: 18.05.2014 55 min
  - Roman Schatzin Maamme-kirja: 25.05.2014 55 min
  - Roman Schatzin Maamme-kirja: 01.06.2014 55 min
  - Roman Schatzin Maamme-kirja: 08.06.2014 55 min
  - Roman Schatzin Maamme-kirja: 15.06.2014 55 min
  - Roman Schatzin Maamme-kirja: 16.06.2014 55 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä