Areena
 • TV
 • Radio
 • Roman Schatzin Maamme-kirja

  Miten pään saa sekoittaa?

  52 min
  • Esitetty: Yle Radio 1
  • Kuunneltu: 2109 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Roman Schatzin Maamme-kirja »


  Roman Schatzin Maamme-kirja: Jaksot (84) fi:Program:rss

  Urhoista urhein on urheilija

  Mikä saa muuten terveen ihmisen hiihtämään viisikymmentä kilometriä ennen aamiaista, menettämään kaikki hampaansa jääkiekkokaukalossa ja hyppäämään alas mäestä sukset jalassa? Mistä johtuu, että suomalaiset ovat siinä niin hämmästyttävän hyviä? Suomalaisten urheiluvimmaa analysoidaan puolivakavasti ja puolitieteellisesti Roman Schatzin Maamme-kirjassa. Vieraina ovat Suomen olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Kojonkoski ja kilpakävelyn maailmanmestari Sari Essayah. Omien sanojensa mukaan suomalaiset ovat urheiluhullu kansa - ja vieläpä ylpeitä siitä. Urheilu on se perinteinen tapa laittaa Suomi maailmankartalle ja siniristilippu liehuu hämmästyttävän usein kansainvälisten urheilukisojen palkintojakoseremonioissa. Mistä tämä urheiluhulluus johtuu ja mistä Suomi ottaa kaikki nämä lahjakkaat, motivoituneet ja ahkerat urheilijanuorukaiset? Siitä keskustellaan RSMKssa, vieraina Suomen olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Kojonkoski ja kilpakävelyn entinen maailmanmestari Sari Essayah. Kilpailuhengessä suoritettua yksilöllistä tai ryhmäliikuntaa kutsutaan lähes kaikilla eurooppalaisilla kielillä sportiksi. Suomen kielellä puhutaan urheilusta, ja sana on läheistä sukua urheudelle, urhollisuudelle ja urholle. Otetaanko urheilu Suomessa astetta vakavammin kuin muualla? Siitäkö se johtuu että viiden miljoonan kansa voittaa suhteettoman paljon mestaruuksia ja mitaleita? Suomalaisen urheiluhulluuden jäljillä liikutaan RSMKssa, vieraina Suomen olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Kojonkoski ja kilpakävelyn entinen maailmanmestari Sari Essayah.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 53 min

  Seppo Tiitinen - agentista hallintomieheksi

  1970-luvulla hän toimi sihteerinä eri valiokunnissa eduskunnassa. Vuodesta 1978 vuoteen 1990 hän toimi Suomen suojelupoliisin päällikkönä. Sen jälkeen hän on toiminut Arkadianmäen isäntänä eli eduskunnan pääsihteerinä. Hän on Seppo Kalervo Tiitinen, ja hän valottaa Roman Schatzin Maamme-kirjassa supo-aikojaan ja työtään eduskunnassa. Myös niin sanottu Tiitisen lista nousee keskustelussa esille.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 52 min

  Onnistuiko Suomi Frankfurtin kirjamessuilla?

  Suomi on ollut teemamaa maailman suurimmilla kirjamessuilla Frankfurtissa. Suomen vierailun onnistumista käy läpi Roman Schatz Maamme-kirjassaan yhdessä Suomen kirjallisuuden vientiorganisaation johtajan Iris Schwanckin, Bonnier Rights Finlandin päällikkö Hanna Kjellbergin ja kirjailija Matti Röngän kanssa.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 53 min

  Sisun sisin olemus

  Kun suomalaisilta kysyy kuinka he selviävät maassa, jossa on überankara talvi, jossa olut maksaa enemmän kuin bensiini ja jossa naapurit eivät tervehdi, he vastaavat: "sisulla". Onko tuo mystinen voima nimeltä sisu oikeasti olemassa, ja jos on, niin mistä se tulee ja kuinka sitä voi itselleen saada. Hankalaan kysymykseen etsitään vastausta Roman Schatzin Maamme-kirjassa. Vieraina ovat sisua tutkinut sosiaalipsykologi Emilia Lahti ja Maanpuolustuskorkeakoulun johtamisen professori Aki-Mauri Huhtinen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 53 min

  Jos metsään haluat mennä nyt..

  Suomen maapinta-alasta yli 80 prosenttia on metsää. Sitä on pitkälti yli 20 miljoonaa hehtaaria, yli neljä hehtaaria asukasta kohti. Suomessa kasvaa enemmän metsää kuin missään muussa Euroopan maassa. Tällaisen metsämäärän on pakko jättää jälkiä maan asukkaisiin. Mitä Suomen metsä tekee suomalaisille ja mitä suomalaiset tekevät metsälleen, sitä pohditaan tänään Roman Schatzin Maamme-kirjassa. Vieraina ovat Metsäntutkimuslaitoksen professori Liisa Tyrväinen ja Suomen Metsäyhdistyksen viestinnän suunnittelija Hannes Mäntyranta.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 52 min

  Herätys, Suomi!

  Pesukoneessa ei saa olla siveyssyistä ikkunaa ja ehkäiseminen on kiellettyä, mutta tupakan poltto on sallittua. Sen enempää tavallinen kuolevainen ei tiedä lestadiolaisista ja körttiläisistä. Ja pitävätkö nämäkään edes paikkaansa? Tästä ottaa nyt selvää Roman Schatz Maamme-kirjassaan. Mukana keskustelijoina ovat Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan tiedottaja Heli Karhumäki ja Oulun seurakuntien tiedottaja Rebekka Naatus.

  • Kesto: 52 min

  Paavo Lipponen vastaa Björn Wahlroosille

  - Ketkäs tätä maata ovat viime vaalikaudet johtaneet, vastaa Paavo Lipponen Björn Wahlroosille, joka arvosteli viikonloppuna sosialidemokraatteja ja ammattiyhdistysliikettä Suomen tämänhetkisestä taloustilanteesta. Lipponen esittää Roman Schatzin Maamme-kirjassa myös näkemyksiään muun muassa Ruotsin valtiopäivävaaleista ja Ukrainan tilanteesta.

  • Kesto: 53 min

  Kekkosen Suomi - Suomen Kekkonen

  Rantauduin Kekkosslovakiaan 18.8.1986. 13 päivää myöhemmin presidentti Urho Kekkonen kuoli. Vaikka nämä kaksi tapahtumaa eivät ainakaan minun ymmärtääkseni liity toisiinsa mitenkään, haluan kuitenkin takautuvasti tutustua mieheen, jonka aikakauden loppua sain silloin todistaa. Kuka oli Urho Kekkonen? Tähän kysymykseen vastaa Roman Schatzin Maamme-kirjassa maailman pisimmän UKK-elämänkerran kirjoittaja, ulkoasiainneuvos, professori Juhani Suomi.

  • Kesto: 52 min

  Suuri ja tuttu Tuntematon

  Suomi-neidon, Väinämöisen ja seitsemän veljesten lisäksi Tuntematon sotilas on Suomen tunnetuin fiktiivinen hahmo. Väinö Linnan romaanista tehdään edelleen uusia versioita lavalle, ruudulle, kankaalle, paperille ja eetteriin. Yle Radio 1:ssä alkaa sunnuntaina 7.9. uusin, 6-osainen Tuntemattoman sotilaan radiodramatisointi. Kuka tuo übertunnettu Tuntematon oikein oli tai on ja miksi jatkosota jatkuu vieläkin niin monen suomalaisen päässä - siitä keskustellaan maanantaina Roman Schatzin Maamme-kirjassa ohjaaja Juhana von Baghin ja Lilla Teaternin taiteellisen johtajan Raila Leppäkosken kanssa.

  • Kesto: 52 min

  Nato-keskustelu - uhka vai mahdollisuus?

  Entiset Varsovan liiton maat itänaapuria lukuunottamatta ovat nyt sotilasliitto Naton jäseniä. Suomi ei kuulunut hajonneeseen Varsovan liittoon, ja maa sinnittelee edelleen neutraalina maana. Olisiko Nato jäsenyys hyvä vai huono idea, siitä keskustelevat Roman Schatzin Maamme-kirjassa puolustusministeriön yksikön johtaja Janne Kuusela ja saksalainen Nato-asiantuntija Hans-Friedrich von Ploetz.

  • Kesto: 53 min

  Suomi - ihme maa vai ihmemaa?

  Lakimies, lobbari, kirjailija, muusikko ja vuoden puhuja vuodelta 2012. Hän on André Noël, kanadanranskalainen uussuomalainen, ja hän valottaa Roman Schatzille kokemuksiaan kymmenistä vuosista Suomessa.

  • Kesto: 51 min

  Ohjaaja palaa rikospaikalle

  Porissa syntynyt Hannu Salonen lähti nuorena miehenä Saksanmaalle, opiskeli siellä elokuvaa ja ryhtyi ohjaajaksi. Tänään, yli kaksikymmentä vuotta myöhemmin, Salonen pelaa saksalaisten elokuva- ja televisio-ohjaajien Bundesligassa. Hän on ohjannut toistakymmentä saksalaisdekkaria. Tästä kesästä alkaen Salonen ohjaa Suomessa uusia Vares-elokuvia. Roman Schatzin kanssa keskustelemassa elokuvaohjaaja Hannu Salonen.

  • Kesto: 52 min

  Avartaako matkailu vai kutistuuko maailma?

  Nykyään maailman lentoyhtiöt kuljettavat satoja miljoonia ihmisiä ympäri maailmaa auringon, elämysten ja nähtävyyksien pariin. Turismista on tullut niin suuri bisnes, että sillä on myös omat haittavaikutuksensa. Nykyään puhutaan jo reilusta tai ekologista matkailusta. Avartaako matkailu todella vai onko matkustamisesta tullut kollektiivinen pakkomielle? Turismin ja matkailun globaalisesta kurjuudesta ja ihanuudesta keskustellaan nyt Roman schatzin Maamme-kirjassa. Romanin vieraina ovat toimittaja ja himomatkailija Maria Pettersson sekä matkailuneuvontakoordinaattori Nina Lager.

  • Kesto: 52 min

  Kesä ja mökki, meri ja järvi

  Roman Schatz lähtee naisseurassa etsimään suomalaisen suven salaisuutta. Millainen on suomalainen kesä ihanimmillaan ja millaisia olivat lapsuuuden kesät? Kesämuistoja Romanin kanssa jakavat toimittaja Pirkko Arstila ja kijailija Sinikka Nopola.

  • Kesto: 54 min

  Suomalaiset lukukansana

  Suomessa julkaistaan joka vuosi kymmenen tuhatta uutta kirjaa. Suomalaiset tunnetaan myös innokkaana lukijakansana. Lukutaidossa ja kirjastojen käytössä Suomi on maailman kärkimaita. Mutta millainen on lukuharrastuksen tulevaisuus kun sosiaalinen media ja monet muut uudet mediat vievät yhä suuremman osan ajastamme? Roman Schatz kaivautuu tällä kertaa lukutoukkien maailmaan. Hänen vieraanaan on kirjallisuuskriitikko Suvi Ahola.

  • Kesto: 53 min

  Pomot, johtajat ja tiiminvetäjät - millaista on suomalainen johtaminen?

  Organisaatiouudistuksista tuli Suomessa parikymmentä vuotta sitten valtava muoti-ilmiö. Joka firmassa alettiin analysoida vahvuuksia ja heikkouksia, alettiin kehitellä missioita ja visioita, perustettiin tiimejä ja ryhdyttiin käymään kehityskeskusteluja. Mutta mitä johtamiselle on tapahtunut? Johdetaanko Suomea nyt paremmin, tehokkaammin tai inhimillisemmin? Roman Schatzin vieraina ovat monialayrittäjä Mato Valtonen ja Aller Median toimitusjohtaja Pauli Aalto-Setälä.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Roman Schatzin Maamme-kirja: Roman Schatzin Maamme-kirja. Rosa Liksom - taiteen moniottelija 55 min
  - Roman Schatzin Maamme-kirja: Roman Schatzin Maamme-kirja. Viro ja Suomi 55 min
  - Roman Schatzin Maamme-kirja: 23.11.2014 55 min
  - Roman Schatzin Maamme-kirja: 24.11.2014 55 min
  - Roman Schatzin Maamme-kirja: 01.12.2014 55 min
  - Roman Schatzin Maamme-kirja: 08.12.2014 55 min
  - Roman Schatzin Maamme-kirja: 15.12.2014 55 min
  - Roman Schatzin Maamme-kirja: 22.12.2014 55 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä