Areena
 • TV
 • Radio
 • Roman Schatzin Maamme-kirja

  Miten pään saa sekoittaa?

  • Esitetty: Yle Radio 1
  • Kuunneltu: 2120 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Roman Schatzin Maamme-kirja »


  Roman Schatzin Maamme-kirja: Jaksot (96) fi:Program:rss

  Miten maailma kääntyy suomeksi?

  Suomi sijaitsee korkean kielimuurin takana. Siksi se on riippuvainen käännöskirjallisuudesta, suomennetusta musiikista ja tekstitetyistä elokuvista ja televisio-ohjelmista. Suomessa työskentelee näkymätön armeija, joka väsymättä kääntää muualta tulevaa tieto- ja kulttuurivirtaa suomen kielelle meidän kaikkien iloksi ja hyödyksi. Millaista on suomentajan työ? Kuinka sitä tehdään ja miten muut kielet taipuvat suomeksi? Tästä keskustellaan Roman Schatzin Maamme-kirjassa. Vieraina on kaksi pitkän uran tehnyt suomentajaa: Kersti Juva ja Martti Anhava.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 53 min

  Helvetinkolusta Kivesjärvelle. Mitä suomalaiset paikannimet kertovat?

  Suomessa on noin kolme miljoonaa virallista paikannimeä. Suomalaisen paikannimikirjan ensimmäinen nimi on Aakenustunturi, viimeinen on Övitsböle. Väliin mahtuu runsaasti hassunnimisiä kyliä, notkelmia ja kumpua, järveä ja metsikköä. Mistä Suomen paikannimet tulevat, kuka niistä päätti silloin kun ensimmäiset kartat tehtiin, kuka päättää niistä nyt? Roman Schatzin vieraina ovat nimistönsuunnittelija Johanna Lehtonen ja nimistöntutkija Terhi Ainiala.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 53 min

  Voiko erilainen menestyä nykypäivän Suomessa?

  Nopeat syövät hitaat, kauniit syövät rumat ja rohkeat syövät pelkurit. Nykyaika suosii hyvännäköisiä, sosiaalisesti lahjakkaita ja virhettömiä ihmisiä. Onko Suomesta tullut kauniiden ja rohkeiden yhteiskunta jossa änkyttäjät, lihavat, pelokkaat, vääräsääriset ja kierosilmäiset eivät enää saa ääntään kuuluviin, vaikka heillä olisi merkittävää sanottavaa. Roman Schatzin kanssa nyky-Suomen asenne ilmastoa havainnoivat nyt kasvatustieteen emeritusprofessori Kari Uusikylä ja veteraanipoliitikko Pertti Paasio.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 53 min

  Millainen vuosi meillä on edessämme?

  Jotkut viisaat intiaanit sanoivat joskus että ihminen kulkee läpi elämänsä takaperin ja selkä edellä. Menneisyys on tulosuunta, jonka voimme nähdä ja jonka etääntymistä voimme seurata, tulevaisuus taas vaanii näkymättömänä selkämme takana kulkusuunnassa. Roman Schatzin Maamme-kirjassa tehdään suomalainen kurkistus tulevaisuuteen. Vieraina ovat Tulevaisuuden Tutkimuksen Seuran pääsihteeri Hazel Salminen ja astrologi Seppo Tanhua.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 53 min

  Joulupukki: Tärkeintä on, että lahjan antaja on ajatellut sinua

  Joulupukkia ei tunneta urheilijana, mutta hän painii samassa sarjassa Dalai Laman, Elvis Presleyn, John Lennonin, Gaius Julius Caesarin ja ehkä jopa Jeesuksen kanssa. Hän on yksi maailman kaikkien aikojen tunnetuimmista ikoneista. Joulupukki on suomalainen. Hän asuu Korvatunturilla, työskentelee Rovaniemellä Joulukylässä ja vierailee Roman Schatzin Maamme-kirjassa.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 53 min

  Suomalainen islam ja islamilainen Suomi

  Suomessa on asunut muslimiyhteisö jo pitkälti yli sata vuotta, Suomen tataarit. Viimeisen 25 vuoden aikana maahan tuli lyhyessä ajassa muslimeja monesta eri valtiosta ja kulttuurista. Nyt Suomessa on yli 50 000 muslimia. Millainen on tämän päivän Suomen muslimiyhteisö, keistä se koostuu, kuinka se toimii, mitä me muut siitä tiedämme ja mitä siltä odotamme odotamme? Roman Schatzin Maamme-kirja yrittää piirtää kokonaiskuvaa suomalaisesta islamista ja islamilaisesta Suomesta, vieraina Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaami Anas Hajjar ja Suomen Islam-seurakunnan johtaja Atik Ali.

  • Kesto: 53 min

  Peliteollisuuden menestyksen taustalla Kalevala

  Nokia tuli ja teki Suomesta muutamassa vuodessa hypermodernin yhteiskunnan. Sitten Nokian matkapuhelimet lähti ja nyt olemme vaarassa taantua muutamassa vuodessa. Suomalainen digitaalipeliteollisuus on noussut uudeksi lippulaivaksi, soihdunkantajaksi ja keulahahmoksi ihmisten fantasioissa eli mediassa. Roman Schatz kysyy Maamme-kirjassaan Digia Oy:n perustajalta ja sarjayrittäjä Pekka Sivoselta sekä sinivalkoisen pelikirjan kirjoittaneelta Juho Kuorikoskelta, miksi peliteollisuutemme menestyy? - Taustalta löytyy muun muassa Elias Lönnrot ja Akseli Gallen-Kallela, vastaa toinen asiantuntija.

  • Kesto: 52 min

  Auton tärkein varuste on matkapuhelin

  Suomalaisen autoilun ihanuus, kurjuus ja ennen kaikkea omanlaisuus saa aikaan vilkkaan keskustelun Roman Schatzin Maamme-kirjassa. Vieraina ovat autoilija Satu Sydänmaa ja Tuulilasi-lehden toimituspäällikkö Tapio Ketonen. Lähetyksessä selviää muun muassa se, että nykyauton tärkein varuste vian hetkellä on matkapuhelin. Puhelimella voi soittaa hinausauton paikalle. Myös veropäätöksiä tekevien kiinnostus autoilua kohtaan saa selityksen, A niin kuin autoilu, B niinkuin bensiini...

  • Kesto: 53 min

  Yksinkertaisesti sote!

  Suomi on niin kutsuttu hyvinvointivaltio, joka ylpeilee kattavalla, yhdenvertaisella ja ilmaisella sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmällään. Paitsi että järjestelmä ei tänä päivänä enää toimi. Kaikki, joilla siihen on varaa, käyvät yksityislääkärillä tai peräti ulkomailla hoidattamassa itseään. Kuinka Suomeen saadaan taas toimivat sosiaali- ja terveyspalvelut? Miten se rahoitetaan? Roman Schatz purkaa sote-uudistusta Maamme-kirjassaan yhdessä Kuntaliiton varatoimitusjohtajan Tuula Haataisen ja kansanedustaja Osmo Soininvaaran kanssa.

  • Kesto: 53 min

  Pistetäänkö sauna lämpiämään?

  Suomalaisuuden symboleita on monenlaisia: salmiakki, sisu, tango, Turhapuro, tuhannet järvet, kahvi, karhu, Kalevala, metsä, mökki, Mannerheim ja muumit. Mutta yksi asia kuvastaa suomalaisuutta kirkkaammin kuin mikään muu: sauna. Ja juuri saunaan mennään Roman Schatzin Maamme-kirjassa, vieraina historioitsija Tuomo Särkikoski ja Kansainvälisen Saunaliiton puheenjohtaja Risto Elomaa.

  • Kesto: 52 min

  Kuidas käsi käib, Viro?

  Ennen vanhaan YYA-sopimuksen aikaan Viro oli Suomen ikioma DDR, ja virolaiset olivat suomalaisten pikkuveljiä ja -siskoja, jotka puhuivat huvittavaa, suomea muistuttavaa kieltä. Miten Vironmaa makaa tänä päivänä, millainen suhde sillä on Suomeen ja missä asioissa pikku Viro on jo ohittanut suuren Suomen? Näistä asioista keskustellaan Roman Schatzin Maamme-kirjassa Tuglas-seuran kulttuurisihteeri ja tietokirjailija Tapio Mäkeläisen sekä saksalais-virolaisen asianajajan Aet Bergmannin kanssa.

  • Kesto: 53 min

  Rosa Liksom - taiteen moniottelija

  Hän on syntynyt Lapissa, muuttanut Helsinkiin, opiskellut Kööpenhaminassa ja Moskovassa, viettänyt aikaa Siperiassa, Kiinassa, Mongoliassa ja Yhdysvalloissa. Hän on työkseen fileerannut kaloja, toiminut kirpputorimyyjänä ja kyypparina. Kaiken tämän lomassa hän on tehnyt sarjakuvia, maalauksia, elokuvia, näytelmiä ja lastenkirjoja. Hän on Rosa Liksom ja hän on vieraana Roman Schatzin Maamme-kirjassa.

  • Kesto: 53 min

  Urhoista urhein on urheilija

  Mikä saa muuten terveen ihmisen hiihtämään viisikymmentä kilometriä ennen aamiaista, menettämään kaikki hampaansa jääkiekkokaukalossa ja hyppäämään alas mäestä sukset jalassa? Mistä johtuu, että suomalaiset ovat siinä niin hämmästyttävän hyviä? Suomalaisten urheiluvimmaa analysoidaan puolivakavasti ja puolitieteellisesti Roman Schatzin Maamme-kirjassa. Vieraina ovat Suomen olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Kojonkoski ja kilpakävelyn maailmanmestari Sari Essayah. Omien sanojensa mukaan suomalaiset ovat urheiluhullu kansa - ja vieläpä ylpeitä siitä. Urheilu on se perinteinen tapa laittaa Suomi maailmankartalle ja siniristilippu liehuu hämmästyttävän usein kansainvälisten urheilukisojen palkintojakoseremonioissa. Mistä tämä urheiluhulluus johtuu ja mistä Suomi ottaa kaikki nämä lahjakkaat, motivoituneet ja ahkerat urheilijanuorukaiset? Siitä keskustellaan RSMKssa, vieraina Suomen olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Kojonkoski ja kilpakävelyn entinen maailmanmestari Sari Essayah. Kilpailuhengessä suoritettua yksilöllistä tai ryhmäliikuntaa kutsutaan lähes kaikilla eurooppalaisilla kielillä sportiksi. Suomen kielellä puhutaan urheilusta, ja sana on läheistä sukua urheudelle, urhollisuudelle ja urholle. Otetaanko urheilu Suomessa astetta vakavammin kuin muualla? Siitäkö se johtuu että viiden miljoonan kansa voittaa suhteettoman paljon mestaruuksia ja mitaleita? Suomalaisen urheiluhulluuden jäljillä liikutaan RSMKssa, vieraina Suomen olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Kojonkoski ja kilpakävelyn entinen maailmanmestari Sari Essayah.

  • Kesto: 53 min

  Seppo Tiitinen - agentista hallintomieheksi

  1970-luvulla hän toimi sihteerinä eri valiokunnissa eduskunnassa. Vuodesta 1978 vuoteen 1990 hän toimi Suomen suojelupoliisin päällikkönä. Sen jälkeen hän on toiminut Arkadianmäen isäntänä eli eduskunnan pääsihteerinä. Hän on Seppo Kalervo Tiitinen, ja hän valottaa Roman Schatzin Maamme-kirjassa supo-aikojaan ja työtään eduskunnassa. Myös niin sanottu Tiitisen lista nousee keskustelussa esille.

  • Kesto: 52 min

  Onnistuiko Suomi Frankfurtin kirjamessuilla?

  Suomi on ollut teemamaa maailman suurimmilla kirjamessuilla Frankfurtissa. Suomen vierailun onnistumista käy läpi Roman Schatz Maamme-kirjassaan yhdessä Suomen kirjallisuuden vientiorganisaation johtajan Iris Schwanckin, Bonnier Rights Finlandin päällikkö Hanna Kjellbergin ja kirjailija Matti Röngän kanssa.

  • Kesto: 53 min

  Sisun sisin olemus

  Kun suomalaisilta kysyy kuinka he selviävät maassa, jossa on überankara talvi, jossa olut maksaa enemmän kuin bensiini ja jossa naapurit eivät tervehdi, he vastaavat: "sisulla". Onko tuo mystinen voima nimeltä sisu oikeasti olemassa, ja jos on, niin mistä se tulee ja kuinka sitä voi itselleen saada. Hankalaan kysymykseen etsitään vastausta Roman Schatzin Maamme-kirjassa. Vieraina ovat sisua tutkinut sosiaalipsykologi Emilia Lahti ja Maanpuolustuskorkeakoulun johtamisen professori Aki-Mauri Huhtinen.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Roman Schatzin Maamme-kirja: 02.02.2015 55 min
  - Roman Schatzin Maamme-kirja: 09.02.2015 55 min
  - Roman Schatzin Maamme-kirja: 16.02.2015 55 min
  - Roman Schatzin Maamme-kirja: 23.02.2015 55 min
  - Roman Schatzin Maamme-kirja: 02.03.2015 55 min
  - Roman Schatzin Maamme-kirja: 09.03.2015 55 min
  - Roman Schatzin Maamme-kirja: 16.03.2015 55 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä