Areena
 • TV
 • Radio
 • Roman Schatzin Maamme-kirja

  Miten pään saa sekoittaa?

  • Esitetty: Yle Radio 1
  • Kuunneltu: 2138 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Roman Schatzin Maamme-kirja »


  Roman Schatzin Maamme-kirja: Jaksot (105) fi:Program:rss

  Juutalaisena Suomessa

  Keitä ovat suomen juutalaiset ja millaista on olla juutalaisena Suomessa? Lisääntyykö antisemitismi myös meidän maassamme? Vieraina ovat Helsingin juutalaisen seurakunnan rabbi Simon Livson ja toimittaja Ruben Stiller.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 54 min

  Rakkaat tavarat

  Minne kaikki vesisängyt ja leipäkoneet ovat kadonneet? Käyttävätkö suomalaiset oikeasti vielä astiankuivauskaappia, mäntysaippuaa ja bidee-suihkua? Mistä esineistä on tullut suomalaisuuden symboleja? Roman Schatz etsii nyt suomalaisen esinemaailman perinteitä ja piilomerkityksiä. Vieraina ovat Helsingin kaupunginmuseon tutkimuspäällikkö Minna Sarantola-Weiss ja Kansallismuseon amanuenssi Risto Hakomäki.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 54 min

  Uhkarohkeus ammattina

  Mikä saa suomalaisen miehen ponnistelemaan voimiensa äärirajoille? Ja mikä saa ihmisen elämään sellaista elämää, jossa on vakavan loukkaantumisen tai jopa kuoleman riski? Miksi jotkut haluavat elää riskipitoista ja jopa vaarallista elämää? Tänään Roman Schatzin Maamme-kirjassa keskustellaan omien rajojen koettelusta, äärimmäisestä ponnistelusta ja uhkarohkeudesta. Vieraina ovat entinen vuorikiipeilijä Veikka Gustafsson ja duudson-mies Hannu-Pekka Parviainen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 53 min

  Vammaisena Suomessa

  Pertti Kurikan Nimipäivät edustaa Suomea Euroviisuissa. Punk-bändin menestys on herättänyt myös keskustelua vammaisten asemasta Suomessa. Miten vammaisiin nykyaikana suhtaudutaan? Millaisiin tilanteisiin vammainen törmää arkielämässä? Roman Schatzin vieraina ovat vammaisaktivisti Amu Urhonen ja toimittaja ja kuvaaja Jari Nordström.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 54 min

  Mitä yhteistä on kristinuskolla ja islamilla?

  Kristillisen Lännen ja islamilaisen Idän välinen kuilu ammottaa nykyaikana melkein yhtä syvänä kuin ristiretkien aikaan.Miten kristinusko ja islam ovat toisilleen sukua, kuinka ne eroavat toisistaan ja miksi olemme tapelleet keskenämme jo tuhatviisisataa vuotta? Kristinuskon ja islamin suhteesta keskustellaan tänään Roman Schatzin Maamme-kirjassa. Vieraina ovat Suomen Islamilaisen Neuvoston hallituksen varapuheenjohtaja Pia Jardi ja systemaattisen teologian professori Virpi Mäkinen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 52 min

  Stadi vastaan maaseutu

  Suomi on Euroopan kuudenneksi suurin valtio, mutta asukkaita täällä on vain yhden suurkaupungin verran. Maaseutu autioituu ja kaupungit kasvavat kasvamistaan. Pitääkö koko Suomi pitää asuttuna? Onko oikein että maan vauraat kunnat joutuvat tukemaan köyhiä alueita? Onko Suomen tulevaisuus elämää sykkivien suurkaupunkien vai rauhallisen ja luonnonläheisen maaseudun varassa? Roman Schatzin vieraina ovat kirjailijat Heikki Turunen ja Kalle Isokallio.

  • Kesto: 54 min

  "Kunnes tuomari meidät erottaa"

  Vuonna 2000 suomalaisen avioliiton kesto oli keskimäärin kaksitoista vuotta. Vuonna 2010 avioliitot kestivät enää kymmenisen vuotta. Onko avioliitto vanhentunut instituutio? Miksi niin moni suomalainen avioliitto päätyy eroon? Avioliiton asemasta ja tulevaisuudesta Roman Schatzin kanssa keskustelevat psykologit ja tietokirjailijat Ilona Rauhala ja Tony Dunderfelt.

  • Kesto: 53 min

  Suomi on pessimistin paratiisi

  Mark Twain sanoi että ei ole surullisempaa näkyä kuin nuori pessimisti, paitsi vanha optimisti. Väitetään että Suomi on sisäänpäin kääntynyt ja pessimistinen yhteiskunta. Mutta millaista on tuo paljon parjattu suomalainen pessimismi? Voisiko pessimismi olla hyödyllinen kansallinen voimavara, josta kannattaisi olla ylpeä? Suomalaisen synkistelyn, negatiivisuuden, pessimismin, mielensäpahoittamisen ja valittamisen kulttuuria pohditaan tänään Roman Schatzin Maamme-kirjassa. Vieraina ovat kirjailija Tuomas Kyrö ja taiteen moniottelija Tommi Liimatta.

  • Kesto: 53 min

  Kuolema suomalaiseen tapaan

  Kuolemaa seuraa hautajaiset, perunkirjoitukset ja joskus jopa poliisitutkinta. Miltä suomalainen kuolema näyttää ja millainen prosessi käynnistyy viimeisen henkäyksen jälkeen? Miten suhtautumisemme kuolemaan on muuttunut viime vuosikymmeninä? Roman Schatzin vieraina ovat Suomen hautaustoimistojen liiton puheenjohtaja Kyllikki Forsius ja suomalaisen kuoleman kulttuurihistoriaa tutkinut kirjailija Heikki Lehikoinen.

  • Kesto: 53 min

  Miten maailma kääntyy suomeksi?

  Suomi sijaitsee korkean kielimuurin takana. Siksi se on riippuvainen käännöskirjallisuudesta, suomennetusta musiikista ja tekstitetyistä elokuvista ja televisio-ohjelmista. Suomessa työskentelee näkymätön armeija, joka väsymättä kääntää muualta tulevaa tieto- ja kulttuurivirtaa suomen kielelle meidän kaikkien iloksi ja hyödyksi. Millaista on suomentajan työ? Kuinka sitä tehdään ja miten muut kielet taipuvat suomeksi? Tästä keskustellaan Roman Schatzin Maamme-kirjassa. Vieraina on kaksi pitkän uran tehnyt suomentajaa: Kersti Juva ja Martti Anhava.

  • Kesto: 53 min

  Helvetinkolusta Kivesjärvelle. Mitä suomalaiset paikannimet kertovat?

  Suomessa on noin kolme miljoonaa virallista paikannimeä. Suomalaisen paikannimikirjan ensimmäinen nimi on Aakenustunturi, viimeinen on Övitsböle. Väliin mahtuu runsaasti hassunnimisiä kyliä, notkelmia ja kumpua, järveä ja metsikköä. Mistä Suomen paikannimet tulevat, kuka niistä päätti silloin kun ensimmäiset kartat tehtiin, kuka päättää niistä nyt? Roman Schatzin vieraina ovat nimistönsuunnittelija Johanna Lehtonen ja nimistöntutkija Terhi Ainiala.

  • Kesto: 53 min

  Voiko erilainen menestyä nykypäivän Suomessa?

  Nopeat syövät hitaat, kauniit syövät rumat ja rohkeat syövät pelkurit. Nykyaika suosii hyvännäköisiä, sosiaalisesti lahjakkaita ja virhettömiä ihmisiä. Onko Suomesta tullut kauniiden ja rohkeiden yhteiskunta jossa änkyttäjät, lihavat, pelokkaat, vääräsääriset ja kierosilmäiset eivät enää saa ääntään kuuluviin, vaikka heillä olisi merkittävää sanottavaa. Roman Schatzin kanssa nyky-Suomen asenne ilmastoa havainnoivat nyt kasvatustieteen emeritusprofessori Kari Uusikylä ja veteraanipoliitikko Pertti Paasio.

  • Kesto: 53 min

  Millainen vuosi meillä on edessämme?

  Jotkut viisaat intiaanit sanoivat joskus että ihminen kulkee läpi elämänsä takaperin ja selkä edellä. Menneisyys on tulosuunta, jonka voimme nähdä ja jonka etääntymistä voimme seurata, tulevaisuus taas vaanii näkymättömänä selkämme takana kulkusuunnassa. Roman Schatzin Maamme-kirjassa tehdään suomalainen kurkistus tulevaisuuteen. Vieraina ovat Tulevaisuuden Tutkimuksen Seuran pääsihteeri Hazel Salminen ja astrologi Seppo Tanhua.

  • Kesto: 53 min

  Joulupukki: Tärkeintä on, että lahjan antaja on ajatellut sinua

  Joulupukkia ei tunneta urheilijana, mutta hän painii samassa sarjassa Dalai Laman, Elvis Presleyn, John Lennonin, Gaius Julius Caesarin ja ehkä jopa Jeesuksen kanssa. Hän on yksi maailman kaikkien aikojen tunnetuimmista ikoneista. Joulupukki on suomalainen. Hän asuu Korvatunturilla, työskentelee Rovaniemellä Joulukylässä ja vierailee Roman Schatzin Maamme-kirjassa.

  • Kesto: 53 min

  Suomalainen islam ja islamilainen Suomi

  Suomessa on asunut muslimiyhteisö jo pitkälti yli sata vuotta, Suomen tataarit. Viimeisen 25 vuoden aikana maahan tuli lyhyessä ajassa muslimeja monesta eri valtiosta ja kulttuurista. Nyt Suomessa on yli 50 000 muslimia. Millainen on tämän päivän Suomen muslimiyhteisö, keistä se koostuu, kuinka se toimii, mitä me muut siitä tiedämme ja mitä siltä odotamme odotamme? Roman Schatzin Maamme-kirja yrittää piirtää kokonaiskuvaa suomalaisesta islamista ja islamilaisesta Suomesta, vieraina Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaami Anas Hajjar ja Suomen Islam-seurakunnan johtaja Atik Ali.

  • Kesto: 53 min

  Peliteollisuuden menestyksen taustalla Kalevala

  Nokia tuli ja teki Suomesta muutamassa vuodessa hypermodernin yhteiskunnan. Sitten Nokian matkapuhelimet lähti ja nyt olemme vaarassa taantua muutamassa vuodessa. Suomalainen digitaalipeliteollisuus on noussut uudeksi lippulaivaksi, soihdunkantajaksi ja keulahahmoksi ihmisten fantasioissa eli mediassa. Roman Schatz kysyy Maamme-kirjassaan Digia Oy:n perustajalta ja sarjayrittäjä Pekka Sivoselta sekä sinivalkoisen pelikirjan kirjoittaneelta Juho Kuorikoskelta, miksi peliteollisuutemme menestyy? - Taustalta löytyy muun muassa Elias Lönnrot ja Akseli Gallen-Kallela, vastaa toinen asiantuntija.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Roman Schatzin Maamme-kirja: Roman Schatzin Maamme-kirja. Tärkeät ja turhat julkkikset 55 min
  - Roman Schatzin Maamme-kirja: 20.04.2015 55 min
  - Roman Schatzin Maamme-kirja: 27.04.2015 55 min
  - Roman Schatzin Maamme-kirja: 04.05.2015 55 min
  - Roman Schatzin Maamme-kirja: 11.05.2015 55 min
  - Roman Schatzin Maamme-kirja: 18.05.2015 55 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä