Areena
 • TV
 • Radio
 • Roman Schatzin Maamme-kirja

  Miten pään saa sekoittaa?

  52 min
  • Esitetty: Yle Radio 1
  • Kuunneltu: 2090 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Roman Schatzin Maamme-kirja »


  Roman Schatzin Maamme-kirja: Jaksot (74) fi:Program:rss

  Suomalainen filosofia

  Tänään Roman Schatz lähtee uhkarohkealle retkelle viisauden maailmaan. Suomessa on opettu filosofiaa jo Turun akatemian perustamisesta lähtien. Mutta onko olemassa suomalaisten omaa filosofiaa? Poikkeaako suomalainen ajattelu jotenkin muiden kansojen ajattelusta? Ja millaisiin saavutuksiin suomalaiset filosofit ovat aikojen saatossa yltäneet. Suomalaisen ajattelun alkulähteitä ja johtotähtiä etsitään nyt Roman Schatzin Maamme-kirjassa yhdessä kirjailija Torsti Lehtisen ja professori Timo Airaksisen kanssa.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 53 min

  Ryysyrannan runoilija

  Vexi Salmi on sanoittanut viitisen tuhatta laulua ja levytyksiäkin niistä on tehty yli 3000. Salmi on myös kolumnisti, kirjailija ja taiteenkeräilijä. Miten kansan tunteita puhutteleva iskelmä syntyy? Roman Schatz keskustelee Vexi Salmen kanssa iskelmätaiteesta, kuvataiteesta ja elämisen taiteesta.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 53 min

  Naisen kauneus

  Tänään Roman Schatzin Maamme-kirjassa puhutaan naiskauneudesta. Saako suomalainen nainen olla reilusti kaunis ja saako hän olla ylpeä kauneudestaan? Avaako kauneus naiselle tien menestykseen? Ja mihin suuntaan suomalaisten naisten kauneusihanteet ovat menossa? Roman Schatzin vieraana ovat malli ja entinen Miss Suomi Lola Wallinkoski ja tatuointitaitelija Wilma Schlizewski.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 53 min

  Kesä ja mökki, meri ja järvi

  Roman Schatz lähtee naisseurassa etsimään suomalaisen suven salaisuutta. Millainen on suomalainen kesä ihanimmillaan ja millaisia olivat lapsuuuden kesät? Kesämuistoja Romanin kanssa jakavat toimittaja Pirkko Arstila ja kijailija Sinikka Nopola.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 54 min

  Suomalaiset lukukansana

  Suomessa julkaistaan joka vuosi kymmenen tuhatta uutta kirjaa. Suomalaiset tunnetaan myös innokkaana lukijakansana. Lukutaidossa ja kirjastojen käytössä Suomi on maailman kärkimaita. Mutta millainen on lukuharrastuksen tulevaisuus kun sosiaalinen media ja monet muut uudet mediat vievät yhä suuremman osan ajastamme? Roman Schatz kaivautuu tällä kertaa lukutoukkien maailmaan. Hänen vieraanaan on kirjallisuuskriitikko Suvi Ahola.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 53 min

  Pomot, johtajat ja tiiminvetäjät - millaista on suomalainen johtaminen?

  Organisaatiouudistuksista tuli Suomessa parikymmentä vuotta sitten valtava muoti-ilmiö. Joka firmassa alettiin analysoida vahvuuksia ja heikkouksia, alettiin kehitellä missioita ja visioita, perustettiin tiimejä ja ryhdyttiin käymään kehityskeskusteluja. Mutta mitä johtamiselle on tapahtunut? Johdetaanko Suomea nyt paremmin, tehokkaammin tai inhimillisemmin? Roman Schatzin vieraina ovat monialayrittäjä Mato Valtonen ja Aller Median toimitusjohtaja Pauli Aalto-Setälä.

  • Kesto: 53 min

  Suuri juhla juhannus

  Ennen vanhaan uskottiin, että mitä enemmän juhannuksena juopotellaan, sitä parempi tulee syksyn sadosta. Nykyäänkin moni suomalainen haluaa juhannuksena varmistella hyvää satovuotta. Roman Schatz yrittää tänään päästä perille suomalaisen juhannuksen juurista ja nykytilasta. Oppaina hänellä ovat Seurasaarisäätiön pääsihteeri Aila Nieminen ja kansatieteilijä Päivi von Rabenau.

  • Kesto: 52 min

  On maamme köyhä ja siksi jää

  Suomessa on viime vuosina ahkerasti väitelty siitä, ovatko suuret tuloerot haitaksi vai hyödyksi kansantaloudelle. Jos suomalainen saa kuukaudessa käteen 1140 euroa tai vähemmän, hän on virallisesti köyhä. Virallisen köyhyysrajan alapuolella elää vajaat 700 000 suomalaista. Mutta köyhyys on muutakin kuin tilastollinen tuloraja. Millaista on suomalainen köyhyys tänä päivänä? Ja mitä vaikutuksia köyhyydellä on koko yhteiskunnallemme? Roman Schatz pohtii tänään suomalaisen köyhyyden ominaispiirteitä. Vieraana on Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo.

  • Kesto: 51 min

  Kansamme taudit

  Tänään Roman Schatz vie Suomi -neidon lääkärin vastaanotolle. Romanin ohjelmassa tutkitaan suomalaisten terveydentilaa, etsitään kansantauteja ja pohditaan tulevaisuuden terveysnäkymiä. Vieraana on suomalaisen kansanterveystyön vaikuttaja ja terveysvalistaja professori Pekka Puska.

  • Kesto: 54 min

  Rauharouva ja sotaministeri

  Elisabeth Rehnistä tuli vuonna 1990 maailman ensimmäinen naispuolinen puolustusministeri. Elisabeth Rehnin puolustusministerikaudella tehtiin muun muassa Hornet-kaupat ja säädettiin laki, joka mahdollisti naisten asepalveluksen. Itse hän oli jälkikäteen sitä mieltä, että hänen suurin saavutuksensa oli varusmiesten aseman parantaminen ja puuttuminen simputukseen. Nykyään Rehn tunnetaan kansainvälisen rauhantyön sanansaattajana. Miltä maailma näyttää nyt rauhan lähettilään ja sotatieteen kunniatohtorinnan silmissä? Roman Schatzin vieraana on nyt Elisabeth Rehn.

  • Kesto: 53 min

  Suomalainen filosofia

  Suomessa on opetettu filosofiaa jo Turun akatemian perustamisesta lähtien. Mutta onko olemassa suomalaisten omaa filosofiaa? Poikkeaako suomalainen ajattelu jotenkin muiden kansojen ajattelusta? Ja millaisiin saavutuksiin suomalaiset filosofit ovat aikojen saatossa yltäneet. Roman Schatzin Maamme -kirjassa etsitään suomalaisen ajattelun alkulähteitä ja johtotähtiä yhdessä kirjailija Torsti Lehtisen ja professori Timo Airaksisen kanssa.

  • Kesto: 53 min

  Mistä EU-vaaleissa äänestetään?

  Kreikkalaisessa mytologiassa prinsessa nimeltä Eurooppa ratsasteli alastomana valkoisella härällä. Nyt tämä prinsessa on työttömänä ja härän korvissa on pakko olla keltaiset korvamerkit. Kolmen viikon päästä mantereemme asukkaat saavat äänestää itselleen 751 edustajaa pitämään huolta Euroopasta ja rakentamaan meille eurooppalaisille yhteistä tulevaisuutta. Euroopasta ja sen ideasta, kulttuurista, rakenteista, yrityksistä ja erehdyksistä keskustellaan Roman Schatzin Maamme-kirjassa. Vieraina ovat Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen ja historiantutkija Tapio Bergholm.

  • Kesto: 53 min

  Koti armas verraton

  Italialainen joutuu käyttämään noin 20 prosenttia tuloistaan asumiseen. Suomalaiselta menee puolet tuloista siihen, että hänellä on katto pään päällä. Miksi pieni yksiö Helsingin keskustassa maksaa enemmän kuin iso yksiö Monacossa? Millainen on suomalaisen kodin ihanne ja kuka sen meille määritellyt? Roman Schatzin Maamme-kirjassa etsitään suomalaisen kodin syvintä olemusta ja arvuutellaan asumisen ominaispiirteitä. Vieraina ovat urbaanimaantieteen professori Mari Vaattovaara ja kirjailija Kari Hotakainen.

  • Kesto: 52 min

  Suomalainen kommunismi

  Suomessa julkaistaan paljon teoksia, jotka käsittelevät suomalaisen kommunismin historiaa. Parhaillaan Helsingin kaupunginteatterissa esitetään Suomen tunnetuimman kommunistin Otto Wille Kuusisen elämästä kertovaa näytelmää. Mikä suomalaisia oikein kommunismissa kiehtoo? Miten kommunismi on vaikuttanut suomalaiseen yhteiskuntaan ja joko se kuuluisa viimeinen taisto on lopullisesti ohi? Roman Schatzin vieraina ovat Suomen Kommunistisen Puolueen puheenjohtaja Juha-Pekka Väisänen ja poliittisen historian professori Kimmo Rentola.

  • Kesto: 52 min

  Onko Suomessa jalkapallokulttuuria?

  Suomen pinta-alasta kolmasosa sijaitsee napapiirin pohjoispuolella. Täällä on vähän ihmisiä eikä täällä kasva ruohokaan kovin hyvin. Silti suomalaiset haluaisivat menestyä myös jalkapallossa. Vaatimaton menestys kansainvälisillä kentillä alkaa olla suomalaisille saman tyyppinen kansallinen trauma kuin Euroviisut aikoinaan. Suomalaisen jalkapallon filosofiasta, identiteetistä, merkityksestä kansansielulle ja mahdollisesta tulevaisuudesta keskustellaan Roman Schatzin Maamme-kirjassa.Vieraina ovat Suomen maajoukkueen päävalmentaja Mixu Paatelainen ja toimittaja Bubi Wallenius.

  • Kesto: 53 min

  Ryysyrannan runoilija

  Vexi Salmi on sanoittanut viitisen tuhatta laulua ja levytyksiäkin niistä on tehty yli 3000. Salmi on myös kolumnisti, kirjailija ja taiteenkeräilijä. Miten kansan tunteita puhutteleva iskelmä syntyy? Ja mistä tunnistaa hyvän taideteoksen? Roman Schatz keskustelee Vexi Salmen kanssa iskelmätaiteesta, kuvataiteesta ja elämisen taiteesta.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Roman Schatzin Maamme-kirja: 04.08.2014 55 min
  - Roman Schatzin Maamme-kirja: 11.08.2014 55 min
  - Roman Schatzin Maamme-kirja: 18.08.2014 55 min
  - Roman Schatzin Maamme-kirja: 25.08.2014 55 min
  - Roman Schatzin Maamme-kirja: 01.09.2014 55 min
  - Roman Schatzin Maamme-kirja: 08.09.2014 55 min
  - Roman Schatzin Maamme-kirja: 21.09.2014 55 min
  - Roman Schatzin Maamme-kirja: 22.09.2014 55 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä