Areena
 • TV
 • Radio
 • Roman Schatzin Maamme-kirja

  Miten pään saa sekoittaa?

  52 min
  • Esitetty: Yle Radio 1
  • Kuunneltu: 2094 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Roman Schatzin Maamme-kirja »


  Roman Schatzin Maamme-kirja: Jaksot (79) fi:Program:rss

  Herätys, Suomi!

  Pesukoneessa ei saa olla siveyssyistä ikkunaa ja ehkäiseminen on kiellettyä, mutta tupakan poltto on sallittua. Sen enempää tavallinen kuolevainen ei tiedä lestadiolaisista ja körttiläisistä. Ja pitävätkö nämäkään edes paikkaansa? Tästä ottaa nyt selvää Roman Schatz Maamme-kirjassaan. Mukana keskustelijoina ovat Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan tiedottaja Heli Karhumäki ja Oulun seurakuntien tiedottaja Rebekka Naatus.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 52 min

  Paavo Lipponen vastaa Björn Wahlroosille

  - Ketkäs tätä maata ovat viime vaalikaudet johtaneet, vastaa Paavo Lipponen Björn Wahlroosille, joka arvosteli viikonloppuna sosialidemokraatteja ja ammattiyhdistysliikettä Suomen tämänhetkisestä taloustilanteesta. Lipponen esittää Roman Schatzin Maamme-kirjassa myös näkemyksiään muun muassa Ruotsin valtiopäivävaaleista ja Ukrainan tilanteesta.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 53 min

  Kekkosen Suomi - Suomen Kekkonen

  Rantauduin Kekkosslovakiaan 18.8.1986. 13 päivää myöhemmin presidentti Urho Kekkonen kuoli. Vaikka nämä kaksi tapahtumaa eivät ainakaan minun ymmärtääkseni liity toisiinsa mitenkään, haluan kuitenkin takautuvasti tutustua mieheen, jonka aikakauden loppua sain silloin todistaa. Kuka oli Urho Kekkonen? Tähän kysymykseen vastaa Roman Schatzin Maamme-kirjassa maailman pisimmän UKK-elämänkerran kirjoittaja, ulkoasiainneuvos, professori Juhani Suomi.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 52 min

  Suuri ja tuttu Tuntematon

  Suomi-neidon, Väinämöisen ja seitsemän veljesten lisäksi Tuntematon sotilas on Suomen tunnetuin fiktiivinen hahmo. Väinö Linnan romaanista tehdään edelleen uusia versioita lavalle, ruudulle, kankaalle, paperille ja eetteriin. Yle Radio 1:ssä alkaa sunnuntaina 7.9. uusin, 6-osainen Tuntemattoman sotilaan radiodramatisointi. Kuka tuo übertunnettu Tuntematon oikein oli tai on ja miksi jatkosota jatkuu vieläkin niin monen suomalaisen päässä - siitä keskustellaan maanantaina Roman Schatzin Maamme-kirjassa ohjaaja Juhana von Baghin ja Lilla Teaternin taiteellisen johtajan Raila Leppäkosken kanssa.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 52 min

  Nato-keskustelu - uhka vai mahdollisuus?

  Entiset Varsovan liiton maat itänaapuria lukuunottamatta ovat nyt sotilasliitto Naton jäseniä. Suomi ei kuulunut hajonneeseen Varsovan liittoon, ja maa sinnittelee edelleen neutraalina maana. Olisiko Nato jäsenyys hyvä vai huono idea, siitä keskustelevat Roman Schatzin Maamme-kirjassa puolustusministeriön yksikön johtaja Janne Kuusela ja saksalainen Nato-asiantuntija Hans-Friedrich von Ploetz.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 53 min

  Suomi - ihme maa vai ihmemaa?

  Lakimies, lobbari, kirjailija, muusikko ja vuoden puhuja vuodelta 2012. Hän on André Noël, kanadanranskalainen uussuomalainen, ja hän valottaa Roman Schatzille kokemuksiaan kymmenistä vuosista Suomessa.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 51 min

  Ohjaaja palaa rikospaikalle

  Porissa syntynyt Hannu Salonen lähti nuorena miehenä Saksanmaalle, opiskeli siellä elokuvaa ja ryhtyi ohjaajaksi. Tänään, yli kaksikymmentä vuotta myöhemmin, Salonen pelaa saksalaisten elokuva- ja televisio-ohjaajien Bundesligassa. Hän on ohjannut toistakymmentä saksalaisdekkaria. Tästä kesästä alkaen Salonen ohjaa Suomessa uusia Vares-elokuvia. Roman Schatzin kanssa keskustelemassa elokuvaohjaaja Hannu Salonen.

  • Kesto: 52 min

  Avartaako matkailu vai kutistuuko maailma?

  Nykyään maailman lentoyhtiöt kuljettavat satoja miljoonia ihmisiä ympäri maailmaa auringon, elämysten ja nähtävyyksien pariin. Turismista on tullut niin suuri bisnes, että sillä on myös omat haittavaikutuksensa. Nykyään puhutaan jo reilusta tai ekologista matkailusta. Avartaako matkailu todella vai onko matkustamisesta tullut kollektiivinen pakkomielle? Turismin ja matkailun globaalisesta kurjuudesta ja ihanuudesta keskustellaan nyt Roman schatzin Maamme-kirjassa. Romanin vieraina ovat toimittaja ja himomatkailija Maria Pettersson sekä matkailuneuvontakoordinaattori Nina Lager.

  • Kesto: 52 min

  Kesä ja mökki, meri ja järvi

  Roman Schatz lähtee naisseurassa etsimään suomalaisen suven salaisuutta. Millainen on suomalainen kesä ihanimmillaan ja millaisia olivat lapsuuuden kesät? Kesämuistoja Romanin kanssa jakavat toimittaja Pirkko Arstila ja kijailija Sinikka Nopola.

  • Kesto: 54 min

  Suomalaiset lukukansana

  Suomessa julkaistaan joka vuosi kymmenen tuhatta uutta kirjaa. Suomalaiset tunnetaan myös innokkaana lukijakansana. Lukutaidossa ja kirjastojen käytössä Suomi on maailman kärkimaita. Mutta millainen on lukuharrastuksen tulevaisuus kun sosiaalinen media ja monet muut uudet mediat vievät yhä suuremman osan ajastamme? Roman Schatz kaivautuu tällä kertaa lukutoukkien maailmaan. Hänen vieraanaan on kirjallisuuskriitikko Suvi Ahola.

  • Kesto: 53 min

  Pomot, johtajat ja tiiminvetäjät - millaista on suomalainen johtaminen?

  Organisaatiouudistuksista tuli Suomessa parikymmentä vuotta sitten valtava muoti-ilmiö. Joka firmassa alettiin analysoida vahvuuksia ja heikkouksia, alettiin kehitellä missioita ja visioita, perustettiin tiimejä ja ryhdyttiin käymään kehityskeskusteluja. Mutta mitä johtamiselle on tapahtunut? Johdetaanko Suomea nyt paremmin, tehokkaammin tai inhimillisemmin? Roman Schatzin vieraina ovat monialayrittäjä Mato Valtonen ja Aller Median toimitusjohtaja Pauli Aalto-Setälä.

  • Kesto: 53 min

  Suuri juhla juhannus

  Ennen vanhaan uskottiin, että mitä enemmän juhannuksena juopotellaan, sitä parempi tulee syksyn sadosta. Nykyäänkin moni suomalainen haluaa juhannuksena varmistella hyvää satovuotta. Roman Schatz yrittää tänään päästä perille suomalaisen juhannuksen juurista ja nykytilasta. Oppaina hänellä ovat Seurasaarisäätiön pääsihteeri Aila Nieminen ja kansatieteilijä Päivi von Rabenau.

  • Kesto: 52 min

  On maamme köyhä ja siksi jää

  Suomessa on viime vuosina ahkerasti väitelty siitä, ovatko suuret tuloerot haitaksi vai hyödyksi kansantaloudelle. Jos suomalainen saa kuukaudessa käteen 1140 euroa tai vähemmän, hän on virallisesti köyhä. Virallisen köyhyysrajan alapuolella elää vajaat 700 000 suomalaista. Mutta köyhyys on muutakin kuin tilastollinen tuloraja. Millaista on suomalainen köyhyys tänä päivänä? Ja mitä vaikutuksia köyhyydellä on koko yhteiskunnallemme? Roman Schatz pohtii tänään suomalaisen köyhyyden ominaispiirteitä. Vieraana on Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo.

  • Kesto: 51 min

  Kansamme taudit

  Tänään Roman Schatz vie Suomi -neidon lääkärin vastaanotolle. Romanin ohjelmassa tutkitaan suomalaisten terveydentilaa, etsitään kansantauteja ja pohditaan tulevaisuuden terveysnäkymiä. Vieraana on suomalaisen kansanterveystyön vaikuttaja ja terveysvalistaja professori Pekka Puska.

  • Kesto: 54 min

  Rauharouva ja sotaministeri

  Elisabeth Rehnistä tuli vuonna 1990 maailman ensimmäinen naispuolinen puolustusministeri. Elisabeth Rehnin puolustusministerikaudella tehtiin muun muassa Hornet-kaupat ja säädettiin laki, joka mahdollisti naisten asepalveluksen. Itse hän oli jälkikäteen sitä mieltä, että hänen suurin saavutuksensa oli varusmiesten aseman parantaminen ja puuttuminen simputukseen. Nykyään Rehn tunnetaan kansainvälisen rauhantyön sanansaattajana. Miltä maailma näyttää nyt rauhan lähettilään ja sotatieteen kunniatohtorinnan silmissä? Roman Schatzin vieraana on nyt Elisabeth Rehn.

  • Kesto: 53 min

  Suomalainen filosofia

  Suomessa on opetettu filosofiaa jo Turun akatemian perustamisesta lähtien. Mutta onko olemassa suomalaisten omaa filosofiaa? Poikkeaako suomalainen ajattelu jotenkin muiden kansojen ajattelusta? Ja millaisiin saavutuksiin suomalaiset filosofit ovat aikojen saatossa yltäneet. Roman Schatzin Maamme -kirjassa etsitään suomalaisen ajattelun alkulähteitä ja johtotähtiä yhdessä kirjailija Torsti Lehtisen ja professori Timo Airaksisen kanssa.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Roman Schatzin Maamme-kirja: Roman Schatzin Maamme-kirja. Jos metsään haluat mennä nyt.. 55 min
  - Roman Schatzin Maamme-kirja: 12.10.2014 55 min
  - Roman Schatzin Maamme-kirja: 19.10.2014 55 min
  - Roman Schatzin Maamme-kirja: 26.10.2014 55 min
  - Roman Schatzin Maamme-kirja: 02.11.2014 55 min
  - Roman Schatzin Maamme-kirja: 03.11.2014 55 min
  - Roman Schatzin Maamme-kirja: 10.11.2014 55 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä