Areena
 • TV
 • Radio
 • Syntymäpäiväsankari

  Juha Hurme

  • Esitetty: Yle Radio 1
  • Kuunneltu: 563 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Syntymäpäiväsankari »


  Syntymäpäiväsankari: Jaksot (144) fi:Program:rss

  Syntymäpäiväsankareita vuoden varrelta - Jukka Arvassalo isännöi

  Vuoden aikana on tavattu lukuisia mielenkiintoisia syntymäpäiväsankareita, joista neljän kohtaamisesta kuulemme nyt otteita. Oopperalaulaja Ritva-Liisa Korhonen, professori Paul Lillrank, teatterimies, kirjailija Juha Hurme ja vetraanipoliitiko Pirkkoyöläjärvi ovat vielä kerran toimittaja Jukka Arvassalon vieraana.

  • Kesto: 51 min

  Maikki Harjanne - sanan ja kuvan taitaja

  Ylioppilasaineessa reputtaneesta maalaistytöstä saattaa isona tulla tuhannesti kiitetty kirjailija. Näin kävi monitaiteelliselle Maikki Harjanteelle. Entinen kuvaamataidon opettaja sai kaksin kappalein valtionpalkintoja nuorten- ja lastenkirjailijan työstään jo 80-luvulla. Nyt usean sukupolven käsissä kuluneita teoksia, muiden muassa Minttu-, Vanttu- ja Santtu-kirjoja, on syntynyt yli 90 - ja arvostus kasvaa. Syntymäpäiväkahvit tarjoilee toimittaja Jukka Arvassalo. Kuva: Irmeli Jung.

  • Kesto: 53 min

  Arja Juvonen

  Perussuomalaisten suosio perustuu pitkälti kaupunkeihin siirtyneeseen heikkojen puolustukseen. Henkilötason esimerkkinä toimii vanhushoitaja Arja Juvosen elämä ja työ. Nykyinen perussuomalaisten kansanedustaja on entisen Suomen Maaseudunpuolueen aktiivin tytär ja hän on lähtöisin Savon sydämestä. Arja Juvonen tuli Helsinkiin apuhoitajaoppiin 80-luvulla, teki töitä ja erikoistui lopulta Satakunnan ammattikorkeakoulussa ikäihmisten hoitotyön tuntijaksi, geronomiksi. Nyt kansanedustaja Arja Juvonen täyttää 46 vuotta ja juhlii toimittaja Jukka Arvassalon kanssa.

  • Kesto: 52 min

  Martti Kellokumpu - laskettelijasta vaatesuunnittelijaksi

  Harva huippu-urheilija on opiskellut taiteen maisteriksi. Tähän pikku joukkoon kuuluu entinen free style -hiihtäjä Martti Kellokumpu. Hän on jo pitkään pärjännyt korkeakoulutettuna urheilumuodin luojana. Nyt Martti Kellokumpu pääsee miehen ikään ja juhlii viisikymppisiään Yle Radio 1:ssä toimittaja Jukka Arvassalon kanssa.

  • Kesto: 52 min

  "Suomentajan on mentävä kirjan hahmojen nahkoihin."

  "Kun on hirveän pitkä suhde kirjailijan kanssa, niinkun Johnin kanssa on, tulee semmoinen tietynlainen harha, että mä tunnen paitsi hänen tekstinsä, tunnen tosiaan myös hänen mielenliikkeensä", miettii Rikman suhdettaan kirjailijan tyyliin ja tekstiin. Rikman viettää syntymäpäiväänsä tällä kertaa radiossa toimittaja Kati Turtolan kanssa.

  • Kesto: 53 min

  Matti Harjuniemi - maisteri ja kirvesmies

  Ammattikoulutus, kirves ja vasara alkoivat vetää puoleensa nuorta filosofian maisteria ja niin Matti Harjuniemi lähti aikoinaan rakennustöihin. Hän sai pian osalleen luottamustoimia, ja kohta kutsuivat ay-toimitsijan tehtävät. Nyt on kulunut 10 vuotta Rakennusliiton ykkösmiehenä. Alastaan ylpeä Matti Harjuniemi täyttää nyt 55 vuotta ja juhlii radiossa toimittaja Jukka Arvassalon kanssa.

  • Kesto: 53 min

  Lauluntekjä Heikki Salo - vallaton viisunikkari

  Lauluntekijä Heikki Salo on käynyt pitkän ja kivisen tien aloittelijasta alansa opettajaksi. Heikki Salo on tehnyt myös teatteria, pakinoita, muita radio-, tv- ja elokuvatöitä sekä lastenmusiikkia. Jopa Laululyriikan käsikirja on syntynyt. Lapualta lähtenyt yhteiskuntatieteiden maisteri Heikki Salo viettää syntymäpäiväänsa toimittaja Jukka Arvassalon kanssa.

  • Kesto: 53 min

  Eero Huovinen - mies ääripäiden välistä

  Eero Huovisesta tuli piispa ilman tavallisen papin taustaa.Sovittelevan Huovisen aika oli sen verran kovaa, että omakin usko oli monta kertaa koetteilla.Entinen piispa Eero Huovinen täyttää nyt 69 vuotta ja viettää radiosyntymäpäiviään toimittaja Jukka Arvassalon kanssa.

  • Kesto: 53 min

  Näyttelijä Susanna Haavisto - keijukaistytöstä vahvojen naisten tulkitsijaksi

  Teatterikoulua aloittaessaan vuonna -78 näyttelijä, laulaja Susanna Haavisto ei kehdannut tunnustaa kasvaneensa Espoon Tapiolassa. "Se oli kirosana silloin.” Haavisto tuli kansalle tutuksi jo parikymppisenä Pirkko Saision kirjoittamasta, moneen kertaan uusitusta tv-elokuvasta "Elämänmeno" ja television Naapurilähiöstä. Suvun ja perheen perintö on vahva tekijä musiikkikulttuurissa. Kun jo lapsuudenkodissa aina joku soi ja joku jotain esittää, niin ammatinvalinta sujuu kuin luonnostaan. Näin kävi ujolle tytölle, näyttelijä Susanna Haavistolle. Jukka Arvassalo toimittaa.

  • Kesto: 53 min

  Väestörekisterikeskuksen ylijohtaja Hannu Luntiala - taiteellinen virkamies

  Väestörekisterikeskuksen ylijohtaja Hannu Luntiala on poikkeustapaus. Hän on sekä korkea virkamies että kirjailija. Luntiala tekee kaiken loma- ja vapaa-aikansa kaunokirjallista työtä. 61 vuotta täyttävä Luntiala viettää syntymäpäiväänsä toimittajana Jukka Arvassalon seurassa.

  • Kesto: 52 min

  Ei oo mun vika että bussi on täys

  Ritva-Liisa Korhonen ilmoitti Sibelius-Akatemian pääsykokeissa lähtevänsä Italiaan laulua opiskelemaan. Paikka korkeakoulusta avautui siitä huolimatta. Ritva-Liisa aloitti Roomassa myös italian kieliopinnot. Ensimmäinen opittu lause "Ei oo mun vika, että bussi on täys", on italiaksi lausuttuna kuin laulu. Kuuntele Ritva-Liisa Korhosen esimerkki intonaatiosta. Katkelma ohjelmasta.

  • Kesto: 2 min

  Harvemmin koloratuurilla tapetaan ketään

  Ritva-Liisa Korhonen vääntää laulaen rautalangasta mitä on olla oopperalaulaja, koloratuurisopraano. Koloratuuri "koloreeraa" eli värittelee melodioita. Jukka Arvassalon Syntymäpäiväsankari-haastattelussa Ritva-Liisa kuvailee, että koloratuuri tarkoittaa mielen ailahdusta siinä musiikissa. Joku asia ilostuttaa tai järkyttää, mutta harvemmin koloratuurilla tapetaan ketään näyttämöllä. Katkelma ohjelmasta.

  • Kesto: 2 min

  Oras Tynkkynen: "Toivoisin nykyistä kirjavampaa eduskuntaa"

  Vähistä vuosistaan huolimatta yhteiskuntatieteiden maisteri Oras Tynkkynen on kokenut kansalaisvaikuttaja. Hän toimi jo 14-vuotiaana Jyväskylässä kehitysyhteistyöliikkeessä ja oli perustamassa Maan ystävät -yhdistystä Suomeen. Nykyinen vihreitten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Oras Tynkkynen on juuri täyttänyt 36 vuotta. Toimittajana on Jukka Arvassalo.

  • Kesto: 53 min

  Lasse Norres: "En rikastunut Dingo-touhussa"

  Lasse Norres toimi aikoinaan myös suurten levy-yhtiöiden tuote- ja tiedotuspäällikkönä sekä PR-johtotehtävissä. Nykyään hän pyörittää omaa viestintäyritystään ja toimii Vantaan kaupungin valtuustossa Kokoomuksen ryhmässä. Lasse Norres täyttää nyt 61 vuotta. Toimittajana on Jukka Arvassalo.

  Muualla Yle.fi:ssä