Areena
 • TV
 • Radio
 • YLE Lappi Jakso 1165

  Ilmaiset tabletit Muurolan lukion vetonaulaksi?

  • Esitetty: Yle Areena
  • Kuunneltu: 169 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja YLE Lappi »


  YLE Lappi: Jaksot (1301) fi:Program:rss

  Pilkillä keskellä kaupunkia

  Pilkkimistä pidetään turhaan varttuneen väen harrastuksena. Ainakin Rovaniemellä Halmisen perheessä jäälle lähdetään usein lasten kanssa ja mukana on myös salainen ase. Tällä kertaa siitäkään ei ollut apua, sillä lukuisten kairausten, höyryävien kaakaomukien ja nykäisyjen jälkeen ei tullut kalan kalaa. Se ei näytä harmittavan ketään ja syykin selviää pian. Perheen äiti Minna Aikio-Halminen viettää lasten kanssa aikaa nin paljon kuin mahdollista jäällä, metsässä, kaikkialla missä pässe lähelle luontoa. Saalis ei ole niin tärkeää. Pilkkijöitä kävi tapaamassa Anni Tolppi. (Kuvassa Miiá ja äiti Minna Aikio-Halminen kaakaotauolla)

  • Kesto: 2 min

  Jääkarhuromanssi roihuaa Ranualla

  Kevät on havahduttanut Ranuan eläinpuiston jääkarhunaaraan Venuksen uros-Manassen viehästysvoimalle. Nyt pariskunta on jo tositoimissa. Jääkarhujen elämässä maaliskiiman kliimaksi kestää viikon verran ja parittelutahti on hurja. Eläintenhoitaja Pertti Saarijärven mukaan jääkarhujen lemmenleikit käynnistyivät maaliskuun alussa. Hillevi Antikainen haastattelee.

  • Kesto: 2 min

  Taikakuun Janne Raappana vaihtoi keikkaelämän Lappiin ja rakkauteen

  Musiikki on keikkaelämän hylänneelle Janne Raappanalle (kuvassa oik.) edelleen intohimo. Tällä hetkellä miestä kiireisenä pitää musiikkinäytelmä 'Rakkaus on hulluus', jonka myötä lavalla nähdään joukko Jannen rakkauslaulutulkintoja. Näytelmän valokeilassa on mies, joka ruotii puhumattomuuttaan ja parisuhdettaan baaritiskillä. Janne Raappanaa ja näytelmän tarinaniskijää Hannu Frimania (kuvassa vas.) haastattelee Bikka Puoskari.

  • Kesto: 10 min

  Norwegianin matkustajakone Boeing 737 lähellä tuhoa Kittilässä jouluna 2012

  Joulukuun 26. päivä vuonna 2012 Helsingistä Kittilään matkalla ollut lentokone kärsi ongelmista. Hieman ennen Kittilää lentäjät joutuivat täysin voimin työntämään ohjaussauvoja eteenpäin, jotta kone pysyisi ilmassa. Jos tämä ei olisi onnistunut, kone olisi pudonnut. Norjan onnettomuustutkintakeskus on nyt selvittänyt tämän hyvin vakavan läheltä piti tilanteen. Myös Suomen onnettomuustutkintakeskus sai muutama vuosi sitten asiasta. Tutkija Ismo Aaltosen mukaan nimenomaan Boeing 737-konetyyppiin ja toimintasuosituksiin on vaadittu ja tehtykin nyt muutoksia. Konetyypin arvioidaan olevan maailman myydyimpiä kaupallisia suihkukoneita. Markkinoille tyypi on tuotu 1967 ja sitä on kehitetty edelleen vuosien myötä. Hanna Holopainen haastattelee. (Kuva: Vesa Vaarama / Yle)

  • Kesto: 4 min

  Lapin yhteinen markkinointi- ja viestintätalo aloittaa toimintansa

  Lapin elämysosaamiskeskus LEO muuttuu House of Lapland –nimiseksi yhtiöksi. Siihen kootaan yhteen eri markkinointihankkeita millä Lappia on yritetty saada tunnetuksi maailmalla. Tätä kotoseutuahan on mainostettu elokuvaihmisille hyvänä tuotantopaikkana, tietenkin matkailijoille, mutta myös kansainvälistä yritystoimintaa haluttaisiin tänne pohjoisen perukoille. Tuo house of lapland aloittaa toimintaansa ensi kuun alussa. Tänään Rovaniemelle laskeutui kolme kovaa markkinointi- ja viestintäalan ammattilaista, jotka ovat vetäneet House of Lapland –väelle sellaista mietintämyssypäivää että miten Lappia parhaiten myydään maailmalla. Vesa Vaarama haastattelee Amcham Finland -yhdistyksen toimitusjohtajaa Kristiina Heleniusta. (Kuvassa vasemmalta Sek @ Greyn toimitusjohtaja Jari Aalto-Setälä, Amchamin toimitusjohtaja Kristiina Helenius ja Head office Finlandin toimitusjohtaja Kati Sulin)

  • Kesto: 12 min

  Inarin tarinoita - Heinätöissä

  Edith Peltonen Koppelon kylästä oppi jo nuorena tyttönä työnteon. Siihen aikaan ei lapsilla ollut vapaa-ajanvietto-ongelmia. Aamulla alkoivat työt ja sitä myöten mentiin. Kesällä vaihtelua toivat heinänteko ja muut askareet. Välillä pistettiin tieten tanssiksi. (Kuva: Kalle Niskala / Yle)

  • Kesto: 9 min

  Ajoporo Urmas ja Hanna Mikkola matkalla porokuninkuuteen

  Tulevana viikonloppuna Inarissa kisataan taas porokuninkuudesta. Porokisakauden perinteikäs huipennus järjestetään jo 63. kertaa. Kilpahärät Inarin porokuninkuusajoihin on karsittu neljän osakilpailun kautta pitkin kevättä. Yksi ennakkosuosikeista on Urmas, jota ohjastaa Hanna Mikkola Sattasesta. Jarmo Siivikko haastattelee. (Kuva: Markus Kiili)

  • Kesto: 8 min

  Eini Lapin kiertueella

  Kohta 40 vuotta lavoja kiertänyt Eini (kuvassa) jaksaa uudistua. Keväällä ilmestyvä uusi albumi sisältää yllättäviä tulkintoja nykypäivän hiteistä Eini-muottiin kääräistynä. Keikka torstaina Korundissa vähän jännittää Einiä. Jarmo Siivikko haastattelee.

  • Kesto: 10 min

  Kielto-Suomi – nyt tyrmättiin nastakengät

  Kenkiin laitettavista liukuesteistä ja erityisesti nastakengistä on tullut talvien suosikkimyyntiartikkeli. Mutta tuo suutarin keksimä nastakenkä on ongelma lattioille. Niin iso, että monissa paikoissa ne on kielletty. Esimerkiksi Rovaniemen kaupunki on kieltänyt käyttämästä nastakenkiä kaikissa kaupungin tiloissa, kertoo Tilaliikelaitoksen johtaja Pekka Latvala. Vesa Vaarama haastattelee.

  • Kesto: 4 min

  Moottorikelkkailu on aina vaarallista

  Lapissa sattui ohjatulla safarilla olleille kelkoille tällä viikolla useita onnettomuuksia. Niiden vuoksi keskustelu kelkkasafareiden turvallisuudesta on kiihtynyt erilaisilla foorumeilla. Onko kyse siitä, että yritykset suhtautuisivat leväperäisesti järjestämiensä kelkkasafareiden turvallisuuteen vai onko onnettomuuksissa vain kyse inhimillistä ja ikävistä onnettomuuksista siinä kuin tavallisissa tieliikenneonnettomuuksissakin? Kuinka safareilla suhtaudutaan turvallisuuteen, siitä kertoo entinen safariopas, yhteiskuntatieteiden tohtori, Lapin yliopiston tutkija ja yliopistolehtori Tapio Nykänen (kuvassa). Raimo Torikka haastattelee.

  • Kesto: 8 min

  Sattuipa Lapissa - Renki-Heikki, aikansa Väkevä-Matti

  Anttu ja Reidas Särestöniemen Matti-isä (1890-1974) tunnettiin aikoinaan oivaksi tarinankertojaksi. Toimittaja Vappu Tolvanen tapasi hänet Kittilän Kaukosen kylässä sijaitsevassa Särestöniemessä vuonna 1967. Matti Särestöniemi kertoi silloin tarinaa Renki-Heikistä, joka oli aikansa Väkevä-Matti. (Kuva: Iita Pirttikoski / Yle )

  • Kesto: 6 min

  Metsän peitossa - Lumikenkäkoulu jatkuu

  Lumikenkäily alkaa sujua Jarko Tirkkoselta muutaman tovin jälkeen. Rasitus muuttuu iloksi ja nautinnoksi. Pojat pistävät juoksuksi lumikengillä ja Eero Fisk kertoo kuinka paljon etelämaalaiset rakastavat Lapin luontoa. He halaavat puita ja valitsevat itselleen nimikkopuun muistoksi. (Kuva: Eero Fisk)

  • Kesto: 6 min

  Inarin tarinoita - Viesti Mannerheimille

  Petsamolaiset ja inarilaiset toimittivat marsalkka Mannerheimille viestin Helsinkiin hänen 70. syntymäpäivänään 4.6.1937. Sen oli laatinut kuuluisa kirjailija Samuli Paulaharju. Delegaatiossa olivat mukana myös Aili Valle ja Pekka Morottaja, jotka nyt kertovat jännittävän tapahtuman kulun Vilho Mansikka-Aholle. (Kuva: Touko Yrttimaa / Yle)

  • Kesto: 10 min

  Lapin yliopistolla visioidaan tulevaisuutta uusiksi

  Tulevaisuudessa teknologia ei ohjaa ihmistä, vaan ihminen ohjaa teknologiaa. Jatkossa kännyköiden ja tietokoneiden merkitys ihmisten elämässä pienenee, kun teknologia siirtyy laitteista ympäristöön. Nämä ovat tulevaisuuden visioita, joita kehitellään juuri alkaneessa tutkimuksessa. Suomalaisessa kärkitutkimushankkeessa on mukana myös Lapin yliopisto. Liisa Haapasen haastattelussa ovat Lapin yliopiston teollisen muotoilun professori Jonna Häkkilä ja projektipäällikkö Vesa Pentikäinen VTT:ltä.

  • Kesto: 5 min

  Sattuipa Lapissa - Tuhottu Lappi 4

  Lappi koki liki täydellisen tuhon saksalaissotilaiden toimesta syksystä 1944 kevääseen 1945. Toimittaja Adolf Turakaisen ohjelmassa "Tuhottu Lappi" vuodelta 1966 palaamme tuohon aikaan neliosaisessa sarjassa. Sarjan viimeisessä osassa poromies Antti Lokka kertoo jälleenrakentamisen vaikeuksista Sodankylän Lokan kylässä, joka oli tuhottu venäläisten partisaanien toimesta jo kesällä 1944. (Kuvassa saksalaisten sotilaiden hautausmaa Rovaniemen Norvajärvellä. Kuva: Marjukka Talvitie / Yle)

  • Kesto: 7 min

  Lapin tarinoita - Mikä on aitoa Lapissa?

  Valokuvauskamera piirtää kuvaa eri tavalla kuin ihmisen silmä. Kamera ei ota huomioon Lapin matkailijan ennakko-odotuksia ja mielikuvia, mitä he odottavat näkevänsä Lapissa. Vieraalla on lapinkuva päässään, vaikka ei olisi koskaan käynyt Lapissa. Sen perusteella hän tietää, miltä Lapin pitää näyttää. Jos näkymä ei vastaa ennakko-odotusta, matkailija pettyy. Kun vieras näkee poromiehen sytyttävän bensalla nuotion, hän sanoo, ettei se ole aitoa. Kun vieras näkee saamelaisen lypsämässä lehmää, hän suorastaan kauhistuu. Rappiota, rappiota. Utsjokelainen valokuvataiteilija Pekka Sammallahti sanoo törmänneensä silloin tällöin tähän ristiriitaan Lapin todellisen kuvan ja matkailijoiden odotusten välillä. Tapani Niemi haastattelee. (Kuva: Pekka Sammallahti)

  YLE Lappi: Jaksot (71) fi:Program:rss

  Idols on raatelevaa viihdettä

  Idols-kilpailujen maailmaan sijoittuva näytelmä 'American Monkey' on Suomen ensiesityksenä Pohjois-Suomen teatteripäivillä Rovaniemellä. Näytelmä ruotii laulukilpailun raadollisuutta ja ihmisten tarvetta päästä julkisuuteen vaikka itsensä nolaamalla. Näytelmä kiertää Pohjois-Suomen teattereissa kevään ja esitetään myös Helsingissä maaliskuussa.

  • Kesto: 1 min

  Moottoroitu yksipyörä hämmentää

  Rovaniemellä asuva "mysteerimies" kääntää päitä missä ikinä liikkuukaan. Syy ei ole miehessä itsessään, vaan tämän kulkupelissä. Siis moottoroidussa yksipyörässä, jonka käyttö leviää parhaillaan maailmalla. Nimettömän unicycle-miehen tapasi Bikka Puoskari.

  • Kesto: 3 min

  Ylioppilaskunnan Laulajat Rovaniemellä

  Ylioppilaskunnan laulajat aloitti Kotipoltto -kiertueen Rovaniemeltä keskiviikkona. 55 henkinen mieskuoro esittää kiertueen konserteissa iskelmiä ja pop-hittejä sekä perinteistä mieskuoromusiikkia yhdessä paikallisten mieskuorojen kanssa. Tässä näyte Ylioppilaskunnan Laulajilta.

  • Kesto: 1 min

  Porojen sarvia maalattiin nyt pensselillä - aiemmin spreijattiin

  Poronsarvien maalaus uudella heijastemaalilla aloitettiin Rovaniemellä. Elävien porojen sarvet maalataan heijastemaalilla, joka levitetään pensselillä. Aiemmin elävien porojen sarvia on maalattu heijastavalla spraymaalilla. Kuvaus ja leikkaus: Raimo Torikka

  • Kesto: 2 min

  Tornion valtaus Gustav Bogen kuvaamana

  Ruotsalainen uutisfilmi vuodelta 1944 suomalaisten sotilaiden taisteluista saksalaisia sotilaita vastaan Torniossa Lapin sodan alkaessa. Filmi: SVT Kääntäjä: Marjaana Kulovesi / Yle

  • Kesto: 3 min

  Rovakatu pimeni

  Video Rovakadulta 23.9. kun Rovakatu pimeni.

  • Kesto: 1 min

  Rovaniemi pimeni

  Sähköyhtiöiden suurhäiriöharjoitus on pimentänyt Rovaniemen kantakaupungin kello yhdeksän aikaan illalla. Valve 2014 -harjoituksessa testataan miten vesivoiman avulla voidaan palauttaa sähköt koko Suomea koskevassa sähkökatkossa.

  Poro katsoo telkkaria

  Aatu-poro rakastaa ihmisiä ja ihmiset Aatua. Rovaniemellä asuva Aatu on niin kesy, että kulkee pirtissä katsomassa televisiota. Sen suosikkisarja on englantilainen maalaisdraama 'Sydämen asialla'.

  • Kesto: 1 min

  Jari Tervo lapsuutensa Rovaniemellä

  Jari Tervo palaa uusimmassa romaanissaan lapsuutensa Rovaniemelle. Korkalovaaran moderni lähiö ja elämä Vanamokadun kerrostalossa ovat lähtökohta koulupojan päiväkirjalle, joka alkaa vuodesta 1972 mutta vie aikamatkalle pitkälle suvun historiaan. Esikoinen-romaanin tapahtumapaikat ovat suoraan kirjailijan lapsuudesta.

  • Kesto: 2 min

  Maakotkia näkee harvoin luonnossa

  Maakotkapariskunta kaartelee Savukosken erämaassa Itä-Lapissa. Video on kuvattu elokuussa 2012. Kuvaaja: Juha Salla / Yle Lappi.

  • Kesto: 2 min

  Räjähtämättömiä ammuksia raivataan taas Pohjois-Suomessa

  Puolustusvoimat jatkavat sodanaikaisten räjähteiden raivaamista kesän aikana Pohjois-Suomessa. Pohjois-Suomen sotilasläänin johdolla kartoitetaan ja raivataan räjähteitä yhteensä seitsemässä kohteessa eri puolilla Lappia sekä Pudasjärvellä ja Oulussa. Ensimmäisiä kohteita on raivattu kuluneen viikon aikana Rovaniemen pohjoispuolella sekä Oulun Hiukkavaarassa.

  • Kesto: 1 min

  RoPS aloittaa kauden sulin jaloin

  Kun muualla Suomessa perutaan Veikkausliigan avauskierroksen liigapelejä, on RoPS saanut maaliskuusta asti harjoitella kuivalla ensiluokkaisella nurmikentällä. Lämmitettävä tekonurmi antaa RoPS:lle lentävän lähdön Veikkausliigaan. Tavoitteena on olla vähintään sarjan kuudes.

  Muualla Yle.fi:ssä