Areena
 • TV
 • Radio
 • YLE Lappi Jakso 1165

  Ilmaiset tabletit Muurolan lukion vetonaulaksi?

  • Esitetty: Yle Areena
  • Kuunneltu: 169 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja YLE Lappi »


  YLE Lappi: Jaksot (1281) fi:Program:rss

  Kauko-Itä valtasi Rovaniemen

  Rovaniemen hotelleilla ja matkailupalveluyrityksillä menee nyt lujaa. Katuvilinässä näkyy poikkeuksellisen paljon aasialaisia turisteja ja hotellit on myyty viimeistä sijaa myöten täyteen. Kelkkasafareita lähtee aamuisin Pohjanhovin rannasta Ounasjoen suuntaan niin että iso kelkkaparkki on melkein tyhjä. Tänäkin aamuna siitä lähti yli 140 kelkkaa. Vilske on niin kova, että se on tullut vähän yllätyksenä matkailuväelle, sanoo Rovaniemen matkailu- ja markkinointiosakeyhtiön toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen (kuvassa).

  • Kesto: 4 min

  Inarin tarinoita - Susia pakoon

  Ivalolainen Elina Kässi os. Kumpula asui nuorena tyttönä ennen sotia Petsamon alueella. Kotipaikasta Töllevin kylästä Salmijärvelle oli kotoa matkaa noin 15 kilometriä. Norjan puolella Paatsjokea niillä main oli myös Kolttakönkään kylä, jossa pidettiin joka vuosi suuret ortodoksiset pääsiäsjuhlat. Eräänä keväänä myös Elina pääsi mukaan juhliin. Matkaa taitettiin postihevosella yötä myöten. Sitten tulivat sudet. Tarja Nemtsinkoff tärisi pelosta mikin varressa vuonna 1984.

  • Kesto: 8 min

  Poro-ohjastajan optimipaino 60 kilon tietämillä

  Tänä viikonloppuna Rovaniemen Mäntyvaaran raviradalle saapuu noin 190 kilpaporoa ja kymmenkunta poro-ohjastajaa, kun porocup-osakilpailujen sarja alkaa. Poromies Matti Konttaniemi (kuvassa) on kiertänyt porokisoja 70-luvulta lähtien. Konttaniemi poroineen ei Rovaniemellä kisaa, mutta seuraavalla viikolla ovat edessä kisat Sodankylässä Luostolla. Mikä ihme vetää poromiehen kisoihin vuosi toisensa jälkeen? Liisa Haapanen haastattelee.

  • Kesto: 4 min

  Testamenttilahjoitus voi muuttaa maailmaa

  Suomen Unicef järjestää Rovaniemellä torstaina 26. helmikuuta testamentti-illan, jossa kerrotaan Unicefin työstä maailman lasten hyväksi sekä testamentin laatimisesta. Suomen Unicefin pääsihteeriä Marja-Riitta Ketolaa (kuvassa) haastattelee Jarmo Siivikko.

  • Kesto: 7 min

  Luosto Classicissa kuvataidetta ja musiikkia

  Sodankylän suuri klassisen musiikin tapahtuma elokuussa yhdistää kuvataiteen ja musiikin. Jokaisessa konsertissa on mukana teemaan sopiva taiteilija Ilmari Raution maalaus. Festivaalin pääesiintyjänä on Sinfonia Lahti jota johtaa kapellimestari Okko Kamu. Tapahtuman taiteellista johtajaa Marko Ylöstä haastattelee Jarmo Siivikko.

  • Kesto: 8 min

  Oulun energia vetäytyy Mustikkamaan voimalasta

  Oulun Energia ja Rovaniemen Energia tekivät vuonna 2011 yhteistyösopimuksen Mustikkamaan biovoimalaitoksen rakentamisesta. Suhdanteet ja viivästykset kuitenkin veivät suunnitelmilta pohjan pois eikä muutosta tilanteelle ole näköpiirissä. Oulun Energia ei nähnyt enää syytä odotella. Lisäksi Oulussa on omakin noin 250 miljoonan euron suurinvestointi etenemässä kovaa vauhtia. Toppilan uuden voimalaitoksen toteuttaminen meni Mustikkamaan ohi. Mustikkamaan reilun 200 miljoonan euron biovoimalan toteutus on nyt taas yksin Rovaniemen Energian hanskassa. Mikä on Mustikkamaan tulevaisuus, siitä kertoo Rovaniemen Energian toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen (kuvassa vas.). Raimo Torikka haastattelee.

  • Kesto: 5 min

  Pala maailmaa paremmaksi 20.000 kilometrin pakureissulla

  Juho Leppänen on matkustanut vanhalla pakulla Suomesta muun muassa Kirgisian ja Pakistanin kautta Nepaliin auttaakseen huonoissa oloissa eläviä kastittomia. Matkaan mahtui monenlaista tiukkaa paikkaa, kuten kadonnut moottoritie, terroriuhka ja intialainen autokolari. Kaikella oli kuitenkin tarkoituksensa – ja kaikesta jäi Nepaliin iso jälki. Juho Leppästä (kuvassa) haastattelee Bikka Puoskari.

  • Kesto: 10 min

  Sattuipa Lapissa - Tuhottu Lappi 1

  Lappi koki liki täydellisen tuhon saksalaissotilaiden toimesta syksystä 1944 kevääseen 1945. Toimittaja Adolf Turakaisen ohjelmassa 'Tuhottu Lappi' vuodelta 1966 palaamme tuohon aikaan neliosaisessa sarjassa. Sarjan ensimmäisessä osassa metsäneuvos Jarl Sundqvist muistelee Rovaniemen tuhoamista lokakuussa 1944.

  • Kesto: 7 min

  Kisaturistina Falunissa

  Ylitorniolainen Olavi Vanhapiha (kuvassa) on kiertänyt monet arvokisat suomalaisia urheilijoita kannustamassa. Talvilajit kiinnostavat jo senkin vuoksi, että Olavilla on itsellään takana kilpahiihtotausta ja hän on myös valmentanut muita hiihtäjiä. Vanhapiha odottaa viimeisiltä kisapäiviltä kahta mitalia. Anni Tolppi haastattelee. (Kuva: Jari Vanhapiha)

  • Kesto: 6 min

  Täällä Bryssel - Sampo Terho

  Onko Euroopan komissio uskottava aikeissaan vähentää EU-sääntelyä, kysyy pakinassaan europarlamentaarikko Sampo Terho (kuvassa).

  • Kesto: 3 min

  Lapin kauppakamari käy massiiviseen lobbauskampanjaan

  Lapin kauppakamari aikoo lähettää laatimansa pohjoisen oman kehittämisohjelman kaikille kansanedustajaehdokkaille. Ohjelmassa on listattuna Lapin elinkeinoelämälle tärkeät hankkeet kauppakamarin näkökulmasta. Eduskuntavaaleissa on noin 2000 ehdokasta. Lapin kauppakamarin toimitusjohtajaa Timo Rautajokea (kuvassa) haastattelee Vesa Vaarama.

  • Kesto: 5 min

  Kemijärvellä iloitaan biolaitoksesta

  Kemijärvellä iloitaan uutisesta, jonka mukaan kaupunkiin suunnitellaan rakennettavaksi jopa tuhat ihmistä työllistävä biojalostamo. Eilenhän jo kerrottiin, että noin 800 miljoonaa euroa maksava laitos tuottaisi paikallisesta havupuusta uusia tuotteita esimerkiksi tekstiiliteollisuuteen, energiateollisuuteen ja rehutuotantoon. Hanketta vetää Suomen Metsäkeskus. Jorma Korhonen kysyi metsänomistaja Antti Kerkelältä (kuvassa) ja muilta kemijärveläisiltä, yllättikö uutinen.

  • Kesto: 3 min

  Porochipsi syntyi vahingossa

  Helsinkiläinen ravintola Savoy tilasi sallalaiselta yrittäjä Hannu Lahtelalta (kuvassa) eksoottista porosnacksia asiakkaittensa viininmaistelun lomaan. Lahtela leikkeli porosalamista siivuja, mutta valmista ei tahtonut tulla. Sattumalta yksi salamisiivu tipahti lattialle. Aamulla poromies löysi sen ja maistoi. Lattialämmitys Lahtelan keittiössä oli kuivattanut salamisiivun juuri oikeanlaiseksi. Porosipsi oli syntynyt. Hannu Lahtela ja Jarmo Siivikko maistelevat lopputulosta.

  • Kesto: 5 min

  Soljulla parhaat kannustusjoukot

  Kymmenet saamenpukuiset Soljun (kuvassa) kannustajat olivat UMK:n lauantaisten karsintojen valopilkku. Värikkäät vaatteet ja vähintään yhtä värikäs esiintyminen ovat kannustajien valtteja finaalissakin. Pentti Pieski hioo voitonhyppyään suurta pamausta varten. (Kuva: Vesa Toppari / Yle)

  • Kesto: 7 min

  Lapin tarinoita - 1950-luvun Lappi

  'Lapin tarinat' on käsitellyt mennäviikoilla Lapista lähtemistä ja Lappiin palaamista professorin silmin. Hanna Snellman lähti Kemijärveltä Helsinkiin vaan Pelkosenniemen saukkoaapalainen Tapio Uusitalo lähti Ruotsiin kuukaudeksi, mutta jäi sinne puoleksi elämää. 1980-luvun lopulla Uusitalo palasi opettamaan Lapin lapsia tavoille. 1950-luvun syrjäkylien taloissa oli kymmenen lasta, naapurissa jostain käsittämättömästä syystä vain seitsemän. Sota oli juuri päättynyt, töitä ja unelmia ei juuri ollut, kylissä neljä kertaa enemmän väkeä kuin nyt ja väen keski-ikä reilusti alle kahdenkymmenen. Tee siinä jotakin, pohtii taiteilija Tapio Uusitalo puoli vuosisataa myöhemmin toimittaja Jarko Tirkkosen piinapenkissä. (Kuvassa Tapio Uusitalo pojanpoikansa Roopen kanssa Huttu-ukon maisemissa)

  • Kesto: 8 min

  Älykkyystestit järjestetään Rovaniemellä

  Älykkyysjärjestö Mensalla on maine korkeakynnyksisenä ja jokseenkin salaperäisenä järjestönä. Lapissa on 60 mensalaista ja jäseneksi pääsee, jos saavuttaa järjestön omassa älykkyystestissä paremman tuloksen kuin 98% väestöstä. Se mitä jäsenet sitten puuhaavat keskenään, ei ole rakettitiedettä vaan mensalaiset kokoontuvat esimerkiksi peli-iltoihin, harrastusten pariin ja kulttuuririentoihin. Tänään lappilaisilla on tilaisuus käydä kolkuttelemassa Mensan ovea, kun älykkyystesti järjestetään Lyseonpuiston lukiolla iltakuudelta. Napapiirin Mensan puheenjohtaja on erityisluokanopettaja Jorma Kuistio (kuvassa), joka itse aikanaan yllättyi läpäistyään mensan jäsenyyden rajan. Kuistio kertoo, että kuviopäättelytestissä pitää pystyä jatkamaan erilaisia kuviosarjoja niin, että sarja jatkuu loogisesti. Bikka Puoskari haastattelee.

  YLE Lappi: Jaksot (71) fi:Program:rss

  Idols on raatelevaa viihdettä

  Idols-kilpailujen maailmaan sijoittuva näytelmä 'American Monkey' on Suomen ensiesityksenä Pohjois-Suomen teatteripäivillä Rovaniemellä. Näytelmä ruotii laulukilpailun raadollisuutta ja ihmisten tarvetta päästä julkisuuteen vaikka itsensä nolaamalla. Näytelmä kiertää Pohjois-Suomen teattereissa kevään ja esitetään myös Helsingissä maaliskuussa.

  • Kesto: 1 min

  Moottoroitu yksipyörä hämmentää

  Rovaniemellä asuva "mysteerimies" kääntää päitä missä ikinä liikkuukaan. Syy ei ole miehessä itsessään, vaan tämän kulkupelissä. Siis moottoroidussa yksipyörässä, jonka käyttö leviää parhaillaan maailmalla. Nimettömän unicycle-miehen tapasi Bikka Puoskari.

  • Kesto: 3 min

  Ylioppilaskunnan Laulajat Rovaniemellä

  Ylioppilaskunnan laulajat aloitti Kotipoltto -kiertueen Rovaniemeltä keskiviikkona. 55 henkinen mieskuoro esittää kiertueen konserteissa iskelmiä ja pop-hittejä sekä perinteistä mieskuoromusiikkia yhdessä paikallisten mieskuorojen kanssa. Tässä näyte Ylioppilaskunnan Laulajilta.

  • Kesto: 1 min

  Porojen sarvia maalattiin nyt pensselillä - aiemmin spreijattiin

  Poronsarvien maalaus uudella heijastemaalilla aloitettiin Rovaniemellä. Elävien porojen sarvet maalataan heijastemaalilla, joka levitetään pensselillä. Aiemmin elävien porojen sarvia on maalattu heijastavalla spraymaalilla. Kuvaus ja leikkaus: Raimo Torikka

  • Kesto: 2 min

  Tornion valtaus Gustav Bogen kuvaamana

  Ruotsalainen uutisfilmi vuodelta 1944 suomalaisten sotilaiden taisteluista saksalaisia sotilaita vastaan Torniossa Lapin sodan alkaessa. Filmi: SVT Kääntäjä: Marjaana Kulovesi / Yle

  • Kesto: 3 min

  Rovakatu pimeni

  Video Rovakadulta 23.9. kun Rovakatu pimeni.

  • Kesto: 1 min

  Rovaniemi pimeni

  Sähköyhtiöiden suurhäiriöharjoitus on pimentänyt Rovaniemen kantakaupungin kello yhdeksän aikaan illalla. Valve 2014 -harjoituksessa testataan miten vesivoiman avulla voidaan palauttaa sähköt koko Suomea koskevassa sähkökatkossa.

  Poro katsoo telkkaria

  Aatu-poro rakastaa ihmisiä ja ihmiset Aatua. Rovaniemellä asuva Aatu on niin kesy, että kulkee pirtissä katsomassa televisiota. Sen suosikkisarja on englantilainen maalaisdraama 'Sydämen asialla'.

  • Kesto: 1 min

  Jari Tervo lapsuutensa Rovaniemellä

  Jari Tervo palaa uusimmassa romaanissaan lapsuutensa Rovaniemelle. Korkalovaaran moderni lähiö ja elämä Vanamokadun kerrostalossa ovat lähtökohta koulupojan päiväkirjalle, joka alkaa vuodesta 1972 mutta vie aikamatkalle pitkälle suvun historiaan. Esikoinen-romaanin tapahtumapaikat ovat suoraan kirjailijan lapsuudesta.

  • Kesto: 2 min

  Maakotkia näkee harvoin luonnossa

  Maakotkapariskunta kaartelee Savukosken erämaassa Itä-Lapissa. Video on kuvattu elokuussa 2012. Kuvaaja: Juha Salla / Yle Lappi.

  • Kesto: 2 min

  Räjähtämättömiä ammuksia raivataan taas Pohjois-Suomessa

  Puolustusvoimat jatkavat sodanaikaisten räjähteiden raivaamista kesän aikana Pohjois-Suomessa. Pohjois-Suomen sotilasläänin johdolla kartoitetaan ja raivataan räjähteitä yhteensä seitsemässä kohteessa eri puolilla Lappia sekä Pudasjärvellä ja Oulussa. Ensimmäisiä kohteita on raivattu kuluneen viikon aikana Rovaniemen pohjoispuolella sekä Oulun Hiukkavaarassa.

  • Kesto: 1 min

  RoPS aloittaa kauden sulin jaloin

  Kun muualla Suomessa perutaan Veikkausliigan avauskierroksen liigapelejä, on RoPS saanut maaliskuusta asti harjoitella kuivalla ensiluokkaisella nurmikentällä. Lämmitettävä tekonurmi antaa RoPS:lle lentävän lähdön Veikkausliigaan. Tavoitteena on olla vähintään sarjan kuudes.

  YLE Lappi: Muut videot (6) fi:Program:rss

  Junnuhyppääjät: kivointa on lentäminen

  Ounasvaaran pikkuhyppyrin jäinen ränni rämisee kun pojat ja tytöt leiskauttelevat ilmojen tielle. Lapsia innostetaan mäkihyppyyn toden teolla, koska lajin harrastus on vähentynyt. Suosiota on menetetty joukkuelajeille kuten jääkiekolle. Mäkihypyn valopilkkuja on, että laji kiinnostaa nykyään myös tyttöjä.

  Muistatko tämän, pakkasta -50 ?

  Tammikuun lopussa 1999 koettiin tulipalopakkaset. Pakkasennätys -51,5 tehtiin Kittilän Pokassa ja se on edelleen voimassa. Olimme Inarissa katsomassa millaista on arki pakkasen paukkuessa.

  • Kesto: 1 min

  Suomen pohjoisin burleskiryhmä on pannut tuulemaan

  Parin vuoden jälkeen keikkakutsuja on alkanut tulla kiitettäväst ja ryhmän osaaminen on kasvanut. Kimallusta, viihdettä ja komediaa pursuavat naiset ovat itseoppineita, mutta välillä pidetään työpajoja kokeeneen ohjaajan johdolla

  • Kesto: 1 min

  Aktiviteetti -halli avataan Rovaniemelle

  Rovaniemelle avautuu tammikuun lopulla koko perheen aktiviteettihalli. Saarenkylän entiseen jäähalliin avautuvassa Santa-maailmassa on omat liikunta-alueet niin lapsille kuin vanhemmillekin extreme-liikuntaa harrastaville nuorille ja aikuisille sekä kilpaurheilijoille. Lapsille on Hop Lop-sisäseikkailupuisto ja vanhemmille valmistuu tuhannen neliön suuruinen monitoimi-extremehalli.

  • Kesto: 1 min

  IT-miljoonääri hiihtäen talviolympialaisiin

  Amerikkalainen IT-miljonääri Paul Bragiel haluaa hiihtää Sotshin talviolympialaisissa. Maaliskuussa ensimmäisen kerran sukset jalkaansa laittanut jenkki on ottanut Kolumbian kansalaisuuden ja harjoittelee parhaillaan suomalaisvalmennuksessa Kittilässä.

  Muualla Yle.fi:ssä