Areena
 • TV
 • Radio
 • YLE Lappi Jakso 1165

  Ilmaiset tabletit Muurolan lukion vetonaulaksi?

  5 min
  • Esitetty: Yle Areena
  • Kuunneltu: 169 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja YLE Lappi »


  YLE Lappi: Jaksot (1071) fi:Program:rss

  Kelkkaväki täyttää jälleen Rovaniemen

  Lappi-Areenalla käy parhaillaan kova pöhinä kun siellä rakennetaan näyttelyä ja kärrätään kelkkoja sisälle, koska Kelekkamessut järjestetään jälleen viikonlopun aikana Rovaniemellä. Tätähän tietenkin kaikki kelkkamiehet ja -naiset ovat odottaneet. Kelekkamessujen järjestäjä Erkki Kuoksaa haastattelee Raimo Torikka.

  • Kesto: 5 min

  Revontulipalvelu kertoo milloin taivaan tulet näkyvät Rovaniemellä

  Vasta julkistettu palvelu toimittaa tilaajalle ilmoituksen puhelimeen tai sähköpostiin heti, kun revontulet näkyvät kaupungin alueella. Näytöstä voi mennä ihastelemaan luottavaisin mielin, sillä ilmoitus tulee vain revontulien näkyessä. Pilvisellä säällä ihmisiä ei hätyytellä turhaan. Palvelun kehittäjää Reijo Kortesalmea haastattelee Anni Tolppi. (Kuva: Marja Eronen)

  • Kesto: 5 min

  Metsähallitus myy metsämaata yksityisille

  Metsähallitus on parin viime vuoden aikana myynyt lähes 6000 hehtaaria metsätalousmaata yksityisille. Syynä on valtion rahapula, jota osaltaan katetaan Metsähallituksen tuloutustavoitteella. Valtio omistaa Lapissa satoja tuhansia hehtaareita metsämaata eli siihen nähden myyntiä on tehty vähän. Tapani Leisti kävi Kolarissa katsastamassa Metsähallituksen Laatumaan myyntineuvottelijan Veijo Uusitalon kanssa yhtä isohkoa kaupan olevaa metsätilaa.

  • Kesto: 6 min

  Inarin tarinoita - Kun Marinin Jallu talvisodasta pääsi

  Kun Marinin Jallu pääsi talvisodasta, hän hakeutui vanhoille savottapaikoilleen Petkulaan työn toivossa. Hän joutui kuitenkin pettymään, töitä ei ollut. Niinpä hän päätti tienata leipänsä sattumatöillä apunaan uskollinen kaverinsa Kallion Martti. Kuulu tarinoitsija Jalmari Marin jatkaa jutustelua arjesta talvisodan jälkeen. Kuuntelijana on Vilho Mansikka-Aho.

  • Kesto: 10 min

  Täällä eduskunta - Simo Rundgren

  Eduskunnan ollessa syysistuntotauolla, Lapin kansanedustaja Simo Rundgren (kuvassa) pakinoi Pohjoismaiden Neuvoston kokouksesta Tukholmasta.

  • Kesto: 4 min

  Martti Kinnunen: Asiakkaiden luottamus Suomuun palautettava

  Kemijärvellä Suomutunturin hiihtokeskus jatkaa hiljaiseloaan, vaikka talven matkailukausi painaa jo päälle. Kovasti kummastellaan, miksi toimintaa ei aloiteta? Viime vuosien aikana matkailukeskus on lähes uudelleen rakennettu ja rahaakin siihen on laitettu huikeat 20 miljoonaa euroa. Paikat ovat hyvässä kunnossa, mutta ovet pysyvät visusti kiinni. Itse asiassa Suomun matkailukeskus on ollut telakalla jo neljännesvuosisadan. Yksi ihmettelijöistä on hiihtokeskuksen löytäjä ja perustaja, kemijärveläinen Martti Kinnunen (kuvassa). Hän hämmästelee, miksi aluetta ei markkinoida. Hänen mielestään Suomulla on mahdollisuus palata Lapin arvostettujen hiihtokeskusten joukkoon. Jorma Korhonen haastattelee.

  • Kesto: 10 min

  Sattuipa Lapissa - Poromies Enontekiöltä

  Toimittaja Kirsti Honkasalo vieraili Enontekiön Hetassa elokuussa 1978. Hän tapasi siellä poromies Tuomas Näkkäläjärven ja puheet pyörivät lähinnä porotalouden ympärillä. (Kuva: Anssi Leppänen / Yle)

  • Kesto: 8 min

  Täällä Bryssel - Nils Torvalds

  EU:n parlamentin ns. vihreästä viikosta puhuu pakinassaan eurokansanedustaja Nils Torvalds (kuvassa).

  • Kesto: 3 min

  Lapin kamariorkesterin intendentti palkittiin

  Intendentti Ulla-Maija Kanerva (kuvassa) on nainen, joka organisoi Lapin kamariorkesterin toimintaa. EU:n pohjoisin kamariorkesteri tunnetaan maailmalla kunnianhimoisesta työskentelystä, taiteellisestä johtajastaan John Storgårdsista ja kotisalistaan Korundista. Kutsu Tanskaan konsertoimaan ja levytys Korundissa ovat lähiviikkojen haasteita, joissa mukana on myös Ulla-Maija Kanerva. Sirkku Savusalo haastattelee.

  • Kesto: 9 min

  Tyttö joka torjui Tikkasen ja Kurrin

  Ivalon tyttö Janita Haapasaari (kuvassa) on jääkiekkomaalivahti. Hän pelaa RoKi:n naisjoukkueessa Mestistä ja on mukana Suomen N-20 maajoukkueen pelaajaringissä. Lisäksi hän pelaa miesten kolmossarjassa kasvattajaseuransa TunturiKiekon edustusjoukkueen ykköstorjujana. Janita on, korjattakoon etelän metian virheellinen uutisointi samalla, ensimmäinen nainen Suomessa, joka on pelannut virallisen sarjapelin miesten sarjoissa maalivahtina. Noora Räty on vasta toinen. Janita pelasi vuonna 2012 ensi kerran TuKin miesten kanssa, 16-vuotiaana, ei tosin koko peliä vielä. Jutun lopussa Janitaa kommentoi entinen Kanadan naisten joukkueen molari Jackie Hrabok, nykyjään porotohtori Kaamasesssa. Toimittaja: Jarmo Siivikko.

  • Kesto: 9 min

  Kirjakammi - Dag Solstad: Ujous ja arvokkuus

  Viisissäkymmenissä oleva opettaja Elias Rukla aloittaa päivänsä kuten aina – ottaa salkkunsa ja päänsärkylääkkeensä ja hyvästeltyään vaimonsa lähtee töihin, kuten on tehnyt 25:n vuoden ajan. Päivästä on kuitenkin tulossa toisenlainen kuin tavallisesti. Vaikka Rukla on tietoinen opiskelijoidensa vihamielisestä asenteesta häntä ja hänen opetustaan kohtaan, tänään se viiltää syvemmältä kuin aiemmin. Ibsenin Villisorsaa käsitelleen kiihkeän luennon jälkeen asiat riistäytyvät hänen käsistään. Romaanista kertoo Juha Pikkarainen. (Kuva: TEOS)

  • Kesto: 5 min

  Kittilän kultakaivoksen pölypilvessä raskasmetalleja

  Kittilän kultakaivokselta torstaina ilmaan päässyt pölypilvi sisälsi raskasmetalleja. Kaivoksen mukaan pölyssä ei kuitenkaan ollut pienhiukkasia, joten vaaraa ei muodostunut. Johanna Sarjas haastattelee Agnico Eagle -kultakaivoksen ympäristöpäällikköä Pasi Kreiviä. (Kuva: Pekka Nyman / Kittilän kunta)

  • Kesto: 4 min

  Metsän peitossa - Hiljaisuuden vaellus

  Pyhätunturin Kairosmajalla yöpyy vuosittain 12 000 matkailijaa. Revontulikappelin konsertit vetävät vielä enemmän porukkaa ja muutenkin tämä hengellinen kulttuurikeskus pärjää paremmin matkailussa kuin useimmat paikalliset matkailuyritykset. Mikä on heidän salaisuutensa? Kairosmajan ohjelmaisäntä Kari Hämäläisen (kuvassa) mukaan pärjääminen matkailussa johtuu hyvästä ohjelmatarjonnasta, vuosien uurastuksesta ja siitä, että tyytyväisestä asiakkaasta pidetään tiukasti kiinni. Kairosmaja järjestää konsertteja, avioliittoleirejä, leirikouluja ja vaelluksia hiljaisuuteen. Toimittaja: Tapani Niemi. (Kuva: Kari Helander)

  • Kesto: 10 min

  Sodankylän kirkkoherra: Seurakuntatyön pysyttävä paikallisena

  Sodankylän kirkkoherran Hanna Kuuselan (kuvassa) mukaan seurakunta ei ole neuvotellut naapuriseurakuntien kanssa mahdollisesta seurakuntayhtymästä, mutta luottamuselimissä asiasta on keskusteltu. Kovin monia seurakuntia ei Kuuselan mukaan Lapin yhtymiin mahdu. 'Samassa yhtymässä ei voi olla kovin monta seurakuntaa. Kahdenkin pinta-alaltaan laajemman seurakunnan yhtyminen merkitsisi aika isoa ja hankalasti hallittavaa pakettia. Miten käy kun talouspohjaltaan erilaiset seurakunnat joutuvat tai pääsevät yhtymään? On seurakuntia, joiden taloustilanne on ollut huolestuttava jo pitkään', ihmettelee Kuusela. Yhtymän alaisuudessa olevat seurakunnan virat olisivat myös yhtymän käytettävissä. 'Tunnen huolta siitä miten toiminnat pidetään paikallisena. Pappi tai vaikka nuorisotyöntekijä ei voi ajella esimerkiksi Sodankylän ja Inarin väliä kovin tiheään'. Sodankylän seurakunnassa on noin 7 700 jäsentä ja sen tillinpäätös on plussalla. Toimittaja: Johanna Sarjas.

  • Kesto: 4 min

  Seurakuntien hallinto ja miljoonavarat seurakuntayhtymiin

  Myös kirkko (niin kuin kunnatkin) joutuu muuttamaan rakennettaan vaikeassa taoudellisessa tilanteessa. Moni seurakunta on vuosikausia tehnyt negatiivisen tilinpäätöksen. Lääkkeeksi tarjotaan seurakuntayhtymiä. Seurakuntarakenteiden kehittämishankkeen projektipäällikön Terhi Jormakan mukaan varsinainen seurakuntatyö voisi Lapissa pysyä paikallisena vaikka omaisuus siirtyisi yhtymälle. Terhi Jormakkaa haastattelee Johanna Sarjas. Kuva: Esko Keränen.

  • Kesto: 4 min

  Haastatteluja Utsjoen puukotustapahtumasta

  Utsjoen puukotuksessa loukkaantunut miesoppilas on kuollut. Puukotus Utsjoen saamelaislukiossa tapahtui perjantaiaamupäivällä. Poliisille tilanteesta tuli ilmoitus kello 12. Poliisi kertoi pian ottaneensa kiinni puukotuksesta epäillyn. Yle uutisten toimittaja Vesa Koivuranta tavoitti rikoskomissario Jan Fordellin Lapin poliisilaitoksesta. Sitten Anni Tolppi haastattelee SPR:n Lapin piirin sosiaalipalvelujen suunnittelijaa Veli-Matti Ahtiaista ja Johanna Sarjas haastattelee Utsjoen kunnanjohtajaa Vuokko Tieva-Niittyvuopiota. Kuva: Vesa Toppari / Yle

  YLE Lappi: Jaksot (69) fi:Program:rss

  Ylioppilaskunnan Laulajat Rovaniemellä

  Ylioppilaskunnan laulajat aloitti Kotipoltto -kiertueen Rovaniemeltä keskiviikkona. 55 henkinen mieskuoro esittää kiertueen konserteissa iskelmiä ja pop-hittejä sekä perinteistä mieskuoromusiikkia yhdessä paikallisten mieskuorojen kanssa. Tässä näyte Ylioppilaskunnan Laulajilta.

  • Kesto: 1 min

  Porojen sarvia maalattiin nyt pensselillä - aiemmin spreijattiin

  Poronsarvien maalaus uudella heijastemaalilla aloitettiin Rovaniemellä. Elävien porojen sarvet maalataan heijastemaalilla, joka levitetään pensselillä. Aiemmin elävien porojen sarvia on maalattu heijastavalla spraymaalilla. Kuvaus ja leikkaus: Raimo Torikka

  • Kesto: 2 min

  Tornion valtaus Gustav Bogen kuvaamana

  Ruotsalainen uutisfilmi vuodelta 1944 suomalaisten sotilaiden taisteluista saksalaisia sotilaita vastaan Torniossa Lapin sodan alkaessa. Filmi: SVT Kääntäjä: Marjaana Kulovesi / Yle

  • Kesto: 3 min

  Rovakatu pimeni

  Video Rovakadulta 23.9. kun Rovakatu pimeni.

  • Kesto: 1 min

  Rovaniemi pimeni

  Sähköyhtiöiden suurhäiriöharjoitus on pimentänyt Rovaniemen kantakaupungin kello yhdeksän aikaan illalla. Valve 2014 -harjoituksessa testataan miten vesivoiman avulla voidaan palauttaa sähköt koko Suomea koskevassa sähkökatkossa.

  Poro katsoo telkkaria

  Aatu-poro rakastaa ihmisiä ja ihmiset Aatua. Rovaniemellä asuva Aatu on niin kesy, että kulkee pirtissä katsomassa televisiota. Sen suosikkisarja on englantilainen maalaisdraama 'Sydämen asialla'.

  • Kesto: 1 min

  Jari Tervo lapsuutensa Rovaniemellä

  Jari Tervo palaa uusimmassa romaanissaan lapsuutensa Rovaniemelle. Korkalovaaran moderni lähiö ja elämä Vanamokadun kerrostalossa ovat lähtökohta koulupojan päiväkirjalle, joka alkaa vuodesta 1972 mutta vie aikamatkalle pitkälle suvun historiaan. Esikoinen-romaanin tapahtumapaikat ovat suoraan kirjailijan lapsuudesta.

  • Kesto: 2 min

  Maakotkia näkee harvoin luonnossa

  Maakotkapariskunta kaartelee Savukosken erämaassa Itä-Lapissa. Video on kuvattu elokuussa 2012. Kuvaaja: Juha Salla / Yle Lappi.

  • Kesto: 2 min

  Räjähtämättömiä ammuksia raivataan taas Pohjois-Suomessa

  Puolustusvoimat jatkavat sodanaikaisten räjähteiden raivaamista kesän aikana Pohjois-Suomessa. Pohjois-Suomen sotilasläänin johdolla kartoitetaan ja raivataan räjähteitä yhteensä seitsemässä kohteessa eri puolilla Lappia sekä Pudasjärvellä ja Oulussa. Ensimmäisiä kohteita on raivattu kuluneen viikon aikana Rovaniemen pohjoispuolella sekä Oulun Hiukkavaarassa.

  • Kesto: 1 min

  RoPS aloittaa kauden sulin jaloin

  Kun muualla Suomessa perutaan Veikkausliigan avauskierroksen liigapelejä, on RoPS saanut maaliskuusta asti harjoitella kuivalla ensiluokkaisella nurmikentällä. Lämmitettävä tekonurmi antaa RoPS:lle lentävän lähdön Veikkausliigaan. Tavoitteena on olla vähintään sarjan kuudes.

  • Kesto: 1 min

  Arctic Inspiration vie vaihto-opiskelijat erämaahan

  Lapin erämää voi pian olla lähtökohtana eteläkorealaisessa teollisessa muotoilussa. Lapin yliopiston teollisen muotoilun vaihto-opiskelijoita kahdeksasta eri maasta kokoontutui Savukoskelle erämaaolosuhteisiin, hakemaan inspiraatiota muotoiluunsa. Talvinen työpaja Arctic inspiration teki vaikutuksen nuoriin, joille lumi ja jää ovat täysin vieraita elementtejä.

  • Kesto: 1 min

  Kelkkaturman tutkimukset kestävät viikkoja

  Poliisi ja onnettomuustutkintalautakunta jatkavat Utsjoen kelkkaturman teknistä tutkintaa vielä viikkoja. Turmassa menehtyneen kolmen ihmisen ruumiit tutkitaan myöhemmin myös oikeuslääketieteellisessä ruumiinavauksessa. Kahdeksan moottorikelkan ryhmä ajoi letkassa pitkin järven jäätä, kun ryhmän keskivaiheilla matkannut kelkka törmäsi vastaan tulleen kelkan kanssa.

  YLE Lappi: Muut videot (6) fi:Program:rss

  Junnuhyppääjät: kivointa on lentäminen

  Ounasvaaran pikkuhyppyrin jäinen ränni rämisee kun pojat ja tytöt leiskauttelevat ilmojen tielle. Lapsia innostetaan mäkihyppyyn toden teolla, koska lajin harrastus on vähentynyt. Suosiota on menetetty joukkuelajeille kuten jääkiekolle. Mäkihypyn valopilkkuja on, että laji kiinnostaa nykyään myös tyttöjä.

  Muistatko tämän, pakkasta -50 ?

  Tammikuun lopussa 1999 koettiin tulipalopakkaset. Pakkasennätys -51,5 tehtiin Kittilän Pokassa ja se on edelleen voimassa. Olimme Inarissa katsomassa millaista on arki pakkasen paukkuessa.

  • Kesto: 1 min

  Suomen pohjoisin burleskiryhmä on pannut tuulemaan

  Parin vuoden jälkeen keikkakutsuja on alkanut tulla kiitettäväst ja ryhmän osaaminen on kasvanut. Kimallusta, viihdettä ja komediaa pursuavat naiset ovat itseoppineita, mutta välillä pidetään työpajoja kokeeneen ohjaajan johdolla

  • Kesto: 1 min

  Aktiviteetti -halli avataan Rovaniemelle

  Rovaniemelle avautuu tammikuun lopulla koko perheen aktiviteettihalli. Saarenkylän entiseen jäähalliin avautuvassa Santa-maailmassa on omat liikunta-alueet niin lapsille kuin vanhemmillekin extreme-liikuntaa harrastaville nuorille ja aikuisille sekä kilpaurheilijoille. Lapsille on Hop Lop-sisäseikkailupuisto ja vanhemmille valmistuu tuhannen neliön suuruinen monitoimi-extremehalli.

  • Kesto: 1 min

  IT-miljoonääri hiihtäen talviolympialaisiin

  Amerikkalainen IT-miljonääri Paul Bragiel haluaa hiihtää Sotshin talviolympialaisissa. Maaliskuussa ensimmäisen kerran sukset jalkaansa laittanut jenkki on ottanut Kolumbian kansalaisuuden ja harjoittelee parhaillaan suomalaisvalmennuksessa Kittilässä.

  Muualla Yle.fi:ssä