Areena
 • TV
 • Radio
 • YLE Lappi Jakso 1165

  Ilmaiset tabletit Muurolan lukion vetonaulaksi?

  5 min
  • Esitetty: Yle Areena
  • Kuunneltu: 169 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja YLE Lappi »


  YLE Lappi: Jaksot (962) fi:Program:rss

  Lapin yliopiston 35. vuosi avattiin

  Avajaispuheessaan rehtori Mauri Ylä-Kotola suomi nykyistä metropoli- ja huippuyliopistopolitiikkaa, jossa rahoja suunnataan yhä enemmän pääkaupunkiseudulle. Muun muassa Lapin yliopiston taidealan koulutus on ollut tässä häviäjänä. Ylä-Kotola sanoi olevansa toiveikas siitä, että tämä suuntaus olisi nyt muuttumassa, Arktisen buumin ansiosta. Marjukka Talvitie haastattelee rehtori Mauri Ylä-Kotolaa ja opiskelija Ilkka Ruuskaa. (Kuvassa vasemmalta kansanedustaja Heikki Autto, Antioch Universityn rehtori Stephen B. Jones ja Lapin yliopiston rehtori Mauri Ylä-Kotola)

  • Kesto: 3 min

  Mikä on isojen kauppamerkettien tulevaisuus?

  Kauppalehti kertoi heinäkuussa, että britit etsivät nyt päivittäistavaransa halpakaupoista ja lähimyymälöistä ja verkossa asioidaan yhä enemmän. Ajetaanko isoja kauppakiinteistöjä jo Suomessakin alas, onko perinteisesti suuressa S-ryhmässä tehty niin? Hanna Holopainen haastattelee Arinan toimitusjohtajaa Veli-Matti Puutiota (kuvassa).

  • Kesto: 5 min

  Suurhäiriöharjoitus katkaisee sähköt Rovaniemellä

  Sähköyhtiöt ja viranomaiset järjestävät yhteistyössä VALVE 2014 -häiriöharjoituksen, jossa testataan kansallista sähkönpalautusta koko Suomea koskevassa sähkökatkossa. Sähköt katkaistaan Rovaniemi-Tervolan alueella tiistai-iltana 23. syyskuuta. Fingrid Oyj:n viestintä- ja tiedonhallintapäällikköä Marjaana Kiviojaa (kuvassa) haastattelee Jarmo Siivikko.

  • Kesto: 10 min

  Metsän peitossa - Lähiruokaa tunturista

  Pyhätunturin opastuskeskus Naavassa käy vuosittain noin 100.000 luontomatkailijaa, mutta silti se ei elätä monta lähialueen yrittäjää. Hotellit ja ohjelmapalveluyrittäjät kuijottavat tyhjin käsin kesällä. Joku sentään on onnistunut käyttämään hyväksi Naavan asiakasvirtaa. Ravintolayrittäjä Pekka Heikkilä pitää ravintola Loimua Naavan yhteydessä. Vaikka ruokalistalla on kaikki sama tarjonta kuin etelän ravintoloissa, Pekka luottaa itä-lappilaiseen lähiruokaan; poroon, haukeen, kuhaan ja metsopaistiin. Kaikkein tärkein vetovoimatekijä on varmasti kuha ja hauki, jotka Pekka pyydystää omin käsin. Pekka Heikkilää (kuvassa) haastattelee Tapani Niemi.

  • Kesto: 7 min

  Napapiirin sankareiden jatko-osaa kuvataan

  Nyt kuvattava elokuva jatkaa siitä, mihin ykkösosa jäi. Elokuvien väliin jää kuitenkin kaksi vuotta, ja sinä aikana Janne ja Inari ovat saaneet lapsen – ja elokuvan juoni kietoutuukin juuri Lumi-tyttären ympärille. Syksyllä 2015 elokuvateattereihin tulevan jatko-osan ohjaa Teppo Airaksinen, jolla on muun elokuvatiimin tapaan edessään tiiviit kuvaussessiot. Bikka Puoskari haastattelee. (Kuva: Helsinki Filmi)

  • Kesto: 9 min

  "Läpiajo kielletty" – toisen onni, toisen kiusaus

  Läpiajon kieltävät kyltit aiheuttavat ihmetystä Rovaniemellä. Osa kokee ajokieltojen asettavan asukkaat eriarvoiseen asemaan, kun yhteiskunnan varoin rakennettujen teiden käyttö sallitaan vain osalle kaupunkilaisista. Rovaniemen kaupungin Yhdyskuntatekniikan osaston kaupungininsinöörin Olli Peuraniemen (kuvassa) mukaan kieltokylteille on olemassa perusteet. Asuinalueet on pyritty rauhoittamaan turhalta läpikulkuliikenteeltä. Raimo Torikka haastattelee.

  • Kesto: 3 min

  Inarin tarinoita - Hopea-aarre

  Seppo Saraspää kävi keskikoulun ja suoritettuaan poliisikoulun hän toimi poliisina Helsingissä ja eräpoliisina Kemijärvellä ennen ryhtymistään vapaaksi kirjailijaksi. Saraspää on asunut vuodesta 1987 Inarinjärven Nanguvuonon Kenkäniemessä. Kirjailijan työn ohella hän hankkii elantonsa metsästyksestä, kalastuksesta ja lomamökkirakentajana. Saraspää löysi syksyllä 2003 rautakaudelta peräsin olevan hopea-aarteen Inarijärven Nanguniemestä ja hän kuvaa tätä löytöä kirjassaan Miehiä kylmästä. Nyt hän kertoo aartesta ja aarteen historiasta Inarin tarinoissa.

  • Kesto: 8 min

  Soklipäätöstä odotetaan

  Millä mielin Savukoskella "ei tai kyllä" soklipäätöstä odotetaan? Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Reijo Kilpelä, Kemin-Sompion paliskunnan poroisäntä Mika Kavakka ja Savukosken yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Esa Heinäjärvi keskustelevat asiasta. Toimittaja: Jorma Korhonen.

  • Kesto: 9 min

  Täällä eduskunta - Hanna Mäntylä

  Lapin kansanedustaja Hanna Mäntylä (kuvassa) pohtii pakinassaan poliitikkojen vieraantuneisuutta todellisesta elämästä.

  • Kesto: 5 min

  Täällä Bryssel - Sampo Terho

  Ajankohtaisisista asioista Euroopan parlamentista kertoo pakinassaan europarlamentaarikko Sampo Terho (kuvassa) Brysselistä.

  • Kesto: 3 min

  Sattuipa Lapissa - Skotlannin äijä 2

  Eläkkeellä oleva metsänvartija Viljo Pakasmaa Pallasjärveltä muisteli samoissa maisemissa asuneen Skotlannin äijän tekemisiä toista sataa vuotta sitten. Skotlannista kotoisin ollut varakas mies teetti rakennuksia, veneitä ja milloin mitäkin. Hän maksoi tekijöille hyvää palkkaa, mutta joskus vähän erikoisella tavalla. Toimittaja Juhani Lihtonen kuunteli Viljo Pakasmaan tarinaa Skotlannin äijästä vuonna 1974.

  • Kesto: 7 min

  Kirjakammi - Janne Salmi: Vanha rokkistara

  Juha Pikkaraisen Kirjakammissa käsitellään tänään Janne Salmen kirjoittamaa kirjaa nimeltään "Vanha rokkistara", alaotsakkeena Jussi Raittisen ja The Boys -yhtyeen tarina 1977 – 2014. Kyseessä on Jussi Raittisen elämäkerran toinen osa. Ensimmäinen osa nimeltään Muistan vielä vuonna -56 ilmestyi vuonna 2003. Janne Salmi on suomalaiseen rock-historiaan perehtynyt tietokirjailija, joka on aikaisemmin julkaissut kaksi teosta. (Kuva: Karisto Oy)

  • Kesto: 4 min

  Metsän peitossa - Menestystarina nimeltä Naava osa 2

  Jokin syy selittää, miksi vain opastuskeskus ja sen yhteydessä toimiva ravintola hyötyvät asiakasvirrasta. Pelkosenniemen Pyhätunturilla sijaitsevan Naavan luontokeskuksen hoitaja Eila Pesonen kertoo, että kävijät ovat hyvin kirjavaa sakkia pääasiassa Etelä-Suomesta ja ulkomailta, mutta he viipyvät Pyhällä vain lyhyen ajan. Olisiko se pääsyy kesätunturien matkailulliseen ahdinkoon? Toimittaja: Tapani Niemi. (Kuvassa Pyhätunturin Isokuru. Kuvaaja: Juha Paso / Metsähallitus)

  • Kesto: 9 min

  Monsterimiehen kivinen tie

  Kun Lordi-yhtye voitti euroviisut tuli sen keulakuvasta Tomi Putaansuusta kansallissankari. Mutta voiton jälkeisissä vuosissa on ollut paljon dramaattistakin. Nämä vaiheet on taltioitu dokumentiksi. Monsterimies -elokuvan ohjaaja Antti Haase (kuvassa) on Sirkku Savusalon haastateltavana.

  • Kesto: 8 min

  Rovaniemen jätekuljetusjärjestelmä edelleen auki

  Napapiirin Residuumin jätehuoltoalueen eli Pellon, Ranuan ja Rovaniemen jätekuljetusten järjestämisestä on taitettu peistä pitkään. Jätehuollon viranomainen eli Rovaniemen jätehuoltojaosto päätti toissa päivänä kokouksessaan, että Ranualla jäte liikkuu kunnan järjestämällä kyydillä ja Pellossa kiinteistön haltija itse järjestää kuljetuksen eli siis kilpailuttaa ja hankkii haluamansa roskakuskin vapaasti omin toimin. Mutta Rovaniemen järjestely jäi edelleen auki. Miksi näin monipolvinen päätös? Rovaniemen jätehuoltojaoston puheenjohtaja Aimo Honkavuorta haastattelee Vesa Vaarama. (Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle)

  • Kesto: 2 min

  Porovahti -kokeilu Rovaniemellä

  Rovaniemellä on kuluneen kesän aikana kokeiltu uutta tapaa puuttua porojen aiheuttamiin pelkoihin ja haittoihin, kuten pihakasvien tuhoamiseen. Kaupungissa on toiminut kokeiluna 'Anonyymit porovahdit'. Porojen aiheuttamat ongelmat ovat nousseet Rovaniemellä esiin etenkin uusilla asuntoalueilla, jotka ovat ehkä aiemmin olleet poroille mieluisia laidunpaikkoja. Raimo Torikka jatkaa Paliskuntain yhdistyksestä. (Kuva: Vesa Toppari / Yle)

  YLE Lappi: Jaksot (64) fi:Program:rss

  Poro katsoo telkkaria

  Aatu-poro rakastaa ihmisiä ja ihmiset Aatua. Rovaniemellä asuva Aatu on niin kesy, että kulkee pirtissä katsomassa televisiota. Sen suosikkisarja on englantilainen maalaisdraama 'Sydämen asialla'.

  • Kesto: 1 min

  Jari Tervo lapsuutensa Rovaniemellä

  Jari Tervo palaa uusimmassa romaanissaan lapsuutensa Rovaniemelle. Korkalovaaran moderni lähiö ja elämä Vanamokadun kerrostalossa ovat lähtökohta koulupojan päiväkirjalle, joka alkaa vuodesta 1972 mutta vie aikamatkalle pitkälle suvun historiaan. Esikoinen-romaanin tapahtumapaikat ovat suoraan kirjailijan lapsuudesta.

  • Kesto: 2 min

  Maakotkia näkee harvoin luonnossa

  Maakotkapariskunta kaartelee Savukosken erämaassa Itä-Lapissa. Video on kuvattu elokuussa 2012. Kuvaaja: Juha Salla / Yle Lappi.

  • Kesto: 2 min

  Räjähtämättömiä ammuksia raivataan taas Pohjois-Suomessa

  Puolustusvoimat jatkavat sodanaikaisten räjähteiden raivaamista kesän aikana Pohjois-Suomessa. Pohjois-Suomen sotilasläänin johdolla kartoitetaan ja raivataan räjähteitä yhteensä seitsemässä kohteessa eri puolilla Lappia sekä Pudasjärvellä ja Oulussa. Ensimmäisiä kohteita on raivattu kuluneen viikon aikana Rovaniemen pohjoispuolella sekä Oulun Hiukkavaarassa.

  • Kesto: 1 min

  RoPS aloittaa kauden sulin jaloin

  Kun muualla Suomessa perutaan Veikkausliigan avauskierroksen liigapelejä, on RoPS saanut maaliskuusta asti harjoitella kuivalla ensiluokkaisella nurmikentällä. Lämmitettävä tekonurmi antaa RoPS:lle lentävän lähdön Veikkausliigaan. Tavoitteena on olla vähintään sarjan kuudes.

  • Kesto: 1 min

  Arctic Inspiration vie vaihto-opiskelijat erämaahan

  Lapin erämää voi pian olla lähtökohtana eteläkorealaisessa teollisessa muotoilussa. Lapin yliopiston teollisen muotoilun vaihto-opiskelijoita kahdeksasta eri maasta kokoontutui Savukoskelle erämaaolosuhteisiin, hakemaan inspiraatiota muotoiluunsa. Talvinen työpaja Arctic inspiration teki vaikutuksen nuoriin, joille lumi ja jää ovat täysin vieraita elementtejä.

  • Kesto: 1 min

  Kelkkaturman tutkimukset kestävät viikkoja

  Poliisi ja onnettomuustutkintalautakunta jatkavat Utsjoen kelkkaturman teknistä tutkintaa vielä viikkoja. Turmassa menehtyneen kolmen ihmisen ruumiit tutkitaan myöhemmin myös oikeuslääketieteellisessä ruumiinavauksessa. Kahdeksan moottorikelkan ryhmä ajoi letkassa pitkin järven jäätä, kun ryhmän keskivaiheilla matkannut kelkka törmäsi vastaan tulleen kelkan kanssa.

  • Kesto: 1 min

  Taiteilijakylä Aska kerää luovia ihmisiä

  Pienestä Askan kylästä Sodankylässä on kehittynyt oikea luovien ihmisten kylä vuosien myötä. Ensimmäiset kuvataiteilijat muuttivat kylään nelisenkymmentä vuotta sitten, ja nykyään kylässä asuu hyvin monenlaisia taiteilijoita ja käsityöläisiä.

  • Kesto: 1 min

  Lapin nuoria kannustetaan kielten pariin

  Vieraiden kielten opiskelua tuettiin tekemisen ja toiminnan keinoin Rovaniemen Norvajärven kielileirillä. Lapin kielitivoli -hankkeen järjestämälle kolmipäiväiselle kielileirille osallistui lähes 80 koululaista kahdeksasta Lapin kunnasta. Kaikki leiriläiset opiskelevat koulussa valinnaisaineena jotain vierasta kieltä. Leiriohjaajina toimivat Lapin ja Oulun yliopistossa opiskelevat vaihto-oppilaat.

  • Kesto: 1 min

  Kielileiriltä tukea nuorten kielten opiskeluun

  Koululaisten vieraiden kielten opiskelua tuettiin tekemisen ja toiminnan keinoin Rovaniemen Norvajärven kielileirillä. Lapin kielitivoli -hankkeen järjestämälle kolmipäiväiselle kielileirille osallistui lähes 80 koululaista kahdeksasta Lapin kunnasta. Leiriläiset opiskelevat koulussa valinnaisaineena jotain vierasta kieltä.

  • Kesto: 1 min

  Lapin hiihtokeskukset pärjäsivät hintavertailussa

  Viime hetken varaaja säästää satoja euroja vertailemalla ja pyytämällä tarjouksia hiihtokeskuksilta. Yle Uutiset Lapin tekemän vertailun perusteella nelihenkisen perheen hiihtoloman hinta vaihtelee noin 850 eurosta reiluun 1550 euroon. Vertailun perusteella kallein hiihtoloma on Himoksella ja halvin Saariselällä.

  YLE Lappi: Muut videot (6) fi:Program:rss

  Junnuhyppääjät: kivointa on lentäminen

  Ounasvaaran pikkuhyppyrin jäinen ränni rämisee kun pojat ja tytöt leiskauttelevat ilmojen tielle. Lapsia innostetaan mäkihyppyyn toden teolla, koska lajin harrastus on vähentynyt. Suosiota on menetetty joukkuelajeille kuten jääkiekolle. Mäkihypyn valopilkkuja on, että laji kiinnostaa nykyään myös tyttöjä.

  Muistatko tämän, pakkasta -50 ?

  Tammikuun lopussa 1999 koettiin tulipalopakkaset. Pakkasennätys -51,5 tehtiin Kittilän Pokassa ja se on edelleen voimassa. Olimme Inarissa katsomassa millaista on arki pakkasen paukkuessa.

  • Kesto: 1 min

  Suomen pohjoisin burleskiryhmä on pannut tuulemaan

  Parin vuoden jälkeen keikkakutsuja on alkanut tulla kiitettäväst ja ryhmän osaaminen on kasvanut. Kimallusta, viihdettä ja komediaa pursuavat naiset ovat itseoppineita, mutta välillä pidetään työpajoja kokeeneen ohjaajan johdolla

  • Kesto: 1 min

  Aktiviteetti -halli avataan Rovaniemelle

  Rovaniemelle avautuu tammikuun lopulla koko perheen aktiviteettihalli. Saarenkylän entiseen jäähalliin avautuvassa Santa-maailmassa on omat liikunta-alueet niin lapsille kuin vanhemmillekin extreme-liikuntaa harrastaville nuorille ja aikuisille sekä kilpaurheilijoille. Lapsille on Hop Lop-sisäseikkailupuisto ja vanhemmille valmistuu tuhannen neliön suuruinen monitoimi-extremehalli.

  • Kesto: 1 min

  IT-miljoonääri hiihtäen talviolympialaisiin

  Amerikkalainen IT-miljonääri Paul Bragiel haluaa hiihtää Sotshin talviolympialaisissa. Maaliskuussa ensimmäisen kerran sukset jalkaansa laittanut jenkki on ottanut Kolumbian kansalaisuuden ja harjoittelee parhaillaan suomalaisvalmennuksessa Kittilässä.

  Muualla Yle.fi:ssä