Areena
 • TV
 • Radio
 • YLE Lappi Jakso 1165

  Ilmaiset tabletit Muurolan lukion vetonaulaksi?

  5 min
  • Esitetty: Yle Areena
  • Kuunneltu: 168 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja YLE Lappi »


  YLE Lappi: Jaksot (963) fi:Program:rss

  Opistoseurat ovat kesän parhautta monella tavalla

  Ranuan opistoseurat alkoivat tänään. Lestadiolaisille seurat ovat tärkeä tapahtuma hengelliseti, mutta myös sosiaalisesti. Seuroissa tavataan ystäviä. Johanna Sarjas jututti ranualaista vapaahtoistyöntekijää Jaakko Mikkolaa seurojen kaupassa.

  • Kesto: 3 min

  Juha Malisen mietteitä Tripolis-pelin jälkeen

  Rovaniemen Palloseura ja Asteras Tripolis järjestivät osaottelusta todellisen trillerin. RoPS nousi vajaamiehisenä kahden maalin takaa tasoihin. Lopulta Asteras Tripolis voitti ottelun ja eteni Eurooppa-liigan karsinnassa seuraavalle kierrokselle. Juha Mäntykenttä tavoitti Juha Malisen pelin jälkeisenä aamuna Kreikasta.

  • Kesto: 8 min

  RoPS ja Juha Malinen Kreikan helteessä

  Europelihuuma on kuumimmillaan. RoPS kohtaa tänään Kreikassa kello 21.00 Eurooppa-liigan 2. kierroksen ottelussa Asteras Tripoliksen. Ensimmäisen ottelun joukkueet pelasivat viikko sitten 1-1. Rovaniemellä olemme saaneet nauttia helteestä. Rovaniemen Palloseuran päävalmentaja Juha Malisen mukaan keli on ollut kohdallaan Kreikassakin. Juha Mäntykenttä haastattelee. (Kuva Juha Malinen)

  • Kesto: 5 min

  RoPS-fani Kreikassa

  Europelihuuma kiihtyy. RoPS kohtaa tänään Kreikassa kello 21.00 Eurooppa-liigan 2. kierroksen ottelussa Asteras Tripoliksen. Ensimmäisen ottelun joukkueet pelasivat viikko sitten 1-1. Kreikkaan on matkannut myös joukko RoPS-faneja. Jaakko Soudunsaari on syntynyt Rovaniemellä, mutta asunut puolet elämästään Helsingissä. Juha Mäntykenttä tavoitti 29-vuotiaan RoPS-kannattajan Ateenasta. (Kuva Jaakko Soudunsaari)

  • Kesto: 5 min

  Lapin kansanedustajien lomanviettoa

  Lapin seitsemästä kansanedustajasta viisi on siis jo kertonut hakevansa jatkokautta ja kaksi pohtii vielä kantaansa. Mutta mitä lappilaisten kansanedustajien kesälomaan kuuluu? Onko se työntäyteistä vai rentoa oleilua? Ja kuinka kansanedustaja pääsee irti työasioista? Marjukka Talvitie sai puhelimella kiinni kolme kansanedustajaa lomiltaan.

  • Kesto: 3 min

  Hillaa Rovaniemen torilla

  Anni Tolppi haastattelee hillanostaja Urpo Hiltusta (kuvassa) Rovaniemen torilla. (Kuva Matias Kaipio)

  • Kesto: 3 min

  Hulluja juttuja Pelekosenniemeltä - Huttu-Ukko

  Huttu-Ukko on Pyhätunturin haltia. Monet uskovat häneen. 1960-luvulla Yleisradio rakensi radiomastoa Pyhälle. Se heilui koko ajan. Sitten pääjohtaja oivalsi tilanteen ja käski upottaa television järveen Huttu-Ukolle katsottavaksi. Masto rauhoittui. Pelkosenniemeläinen Tapio Uusitalo (kuvassa) muistelee lapsena kuulleensa usein tarinaa miehistä, jotka menivät Huttujärven kämpälle koppavina mutta kaikki pakenivat sieltä vetelät housuissa. (Kuva Tapani Niemi)

  • Kesto: 3 min

  Helle piinaa autoilijaa

  Talven kovat pakkaset saavat usein autot rikkoutumaan - mutta myös kovat helteet näkyvät ruuhkina autokorjaamoilla. Monet autoilijat huomaavat ilmastointilaitteensa menneen rikki vasta silloin, kun kesä on kuumimmillaan. Kittiläläinen Eila Heikkilä joutui käymään rovaniemeläisellä autosähkökorjaamolla ilmastointilaitteen vian vuoksi, häntä haastattelee Jyri Tynkkynen.

  • Kesto: 2 min

  Grillivinkki - Appelsiinipossu

  Appelsiini ja hunaja sopivat hienosti possun maustamiseen. Sinihomejuustoperunat valmistuvat tuoreesta sadosta. Tänään teemme appelsiinimarinoituja possunfileepihvejä ja sinihomejuustoperunoita. Juha Mäntykenttä tutkii martta Eeva-Maija Laurilan marinadia...

  • Kesto: 6 min

  "Maatalon poikana oikein nautin fyysisestä työstä"

  Toimittaja Jenni Leukumaavaara kävi kesäkuussa Pohjois-Norjan Pykeijassa yhdessä Pykeijan ystävät -yhdistyksen kanssa ja yritti selvittää, mikä saa porukan vuosi toisensa jälkeen lähtemään toisille töitä tekemään? Nyt isketään lapio Pykeijan hautausmaan maaperään yhdessä mikkeliläisen Heikki Kupiaisen (kuvassa) kanssa...

  • Kesto: 4 min

  Pelkosenniemen oma kansalliseepos naurattaa vietävästi

  Pelekola-teos on kuvakirja, joka juhlistaa Pelkosenniemen 350-vuotisjuhlaa. Huumorilla ja kotiseuturakkaudella tehty kirja ei suostu nöyrtymään etelän herrojen suunnitelmille tai talousahdingolle. Kirjan kuvituksesta vastaa taiteilija Tapio Uusitalo ja tekstin on tehnyt tietokirjailija ja toimittaja Tapani Niemi. Anni Tolpin haastateltavina Pelkosenniemen kunnanjohtaja Erkki Parkkinen ja taiteilija Tapio Uusitalo.

  • Kesto: 11 min

  Rohdoskasvit kukkivat, nyt kiireesti keräämään!

  Valkoinen ja tuoksuva mesiangervo kukkii Lapissa paraikaa, sanoin siankärsämö ja horsma. Jos haluaa talveksi hienoja yrttiteesekoituksia, on kasvit kerättävä ja kuivattava nyt. Monikäyttöisessä kipua ja nestettä poistavassa mesiangervossa on samoja aineita kuin aspiriinissa. Siankärsämö myös auttaa moneen vaivaan, sen tuoreita lehtiä voi laittaa salaattiin ja kukintoja jopa lihapullia maustamaan. Horsma taas auttaa kun flunssa iskee. Johanna Sarjas haastattelee yrttituntija Marja Tuomista.

  • Kesto: 5 min

  Hulluja juttuja Pelekosenniemeltä - Minäkö muka saamaton mies?

  Se on aina tiedetty, että miesten ja naisten on vaikea ymmärtää toistensa sielunelämää. Eikä se puhuminenkaan aina auta, saati todistelu. Näin on ollut ja näin on aina oleva Pelkosenniemelläkin, tarkemmin sanottuna Suvannon kylällä, josta tarinankertoja Tapio Uusitalon (kuvassa) seuraava juttu kertoo. (Kuva Tapani Niemi)

  • Kesto: 4 min

  Täällä Murmansk - Riina Guseva

  Riina Guseva kertoo Murmanskin Maata kansalle-puutarhaprojektista ja Ukrainan tapahtumien herättämistä ajatuksista. Gusevalle soittaa toimittaja Tapio Nykänen.

  • Kesto: 7 min

  Opiskelijat haluavat Rovaniemen keskustan yksiöihin

  Opiskelijoiden hätämajoitusta tarvitaan vähemmän kuin menneinä vuosina, vain muutamalle ulkomaalaiselle joudutaan hankkimaan hätämajoitusta. Yliopistolla (527), ammattikorkeakoulussa (1268) ja ammattiopistolla (830) aloittaa syksyllä yhteensä 2625 opiskelijaa. Lapin yliopiston ylioppilaskunnan pääsihteeriä Laura Kantomaata haastattelee Johanna Sarjas.

  YLE Lappi: Jaksot (64) fi:Program:rss

  Poro katsoo telkkaria

  Aatu-poro rakastaa ihmisiä ja ihmiset Aatua. Rovaniemellä asuva Aatu on niin kesy, että kulkee pirtissä katsomassa televisiota. Sen suosikkisarja on englantilainen maalaisdraama 'Sydämen asialla'.

  • Kesto: 1 min

  Jari Tervo lapsuutensa Rovaniemellä

  Jari Tervo palaa uusimmassa romaanissaan lapsuutensa Rovaniemelle. Korkalovaaran moderni lähiö ja elämä Vanamokadun kerrostalossa ovat lähtökohta koulupojan päiväkirjalle, joka alkaa vuodesta 1972 mutta vie aikamatkalle pitkälle suvun historiaan. Esikoinen-romaanin tapahtumapaikat ovat suoraan kirjailijan lapsuudesta.

  • Kesto: 2 min

  Maakotkia näkee harvoin luonnossa

  Maakotkapariskunta kaartelee Savukosken erämaassa Itä-Lapissa. Video on kuvattu elokuussa 2012. Kuvaaja: Juha Salla / Yle Lappi.

  • Kesto: 2 min

  Räjähtämättömiä ammuksia raivataan taas Pohjois-Suomessa

  Puolustusvoimat jatkavat sodanaikaisten räjähteiden raivaamista kesän aikana Pohjois-Suomessa. Pohjois-Suomen sotilasläänin johdolla kartoitetaan ja raivataan räjähteitä yhteensä seitsemässä kohteessa eri puolilla Lappia sekä Pudasjärvellä ja Oulussa. Ensimmäisiä kohteita on raivattu kuluneen viikon aikana Rovaniemen pohjoispuolella sekä Oulun Hiukkavaarassa.

  • Kesto: 1 min

  RoPS aloittaa kauden sulin jaloin

  Kun muualla Suomessa perutaan Veikkausliigan avauskierroksen liigapelejä, on RoPS saanut maaliskuusta asti harjoitella kuivalla ensiluokkaisella nurmikentällä. Lämmitettävä tekonurmi antaa RoPS:lle lentävän lähdön Veikkausliigaan. Tavoitteena on olla vähintään sarjan kuudes.

  • Kesto: 1 min

  Arctic Inspiration vie vaihto-opiskelijat erämaahan

  Lapin erämää voi pian olla lähtökohtana eteläkorealaisessa teollisessa muotoilussa. Lapin yliopiston teollisen muotoilun vaihto-opiskelijoita kahdeksasta eri maasta kokoontutui Savukoskelle erämaaolosuhteisiin, hakemaan inspiraatiota muotoiluunsa. Talvinen työpaja Arctic inspiration teki vaikutuksen nuoriin, joille lumi ja jää ovat täysin vieraita elementtejä.

  • Kesto: 1 min

  Kelkkaturman tutkimukset kestävät viikkoja

  Poliisi ja onnettomuustutkintalautakunta jatkavat Utsjoen kelkkaturman teknistä tutkintaa vielä viikkoja. Turmassa menehtyneen kolmen ihmisen ruumiit tutkitaan myöhemmin myös oikeuslääketieteellisessä ruumiinavauksessa. Kahdeksan moottorikelkan ryhmä ajoi letkassa pitkin järven jäätä, kun ryhmän keskivaiheilla matkannut kelkka törmäsi vastaan tulleen kelkan kanssa.

  • Kesto: 1 min

  Taiteilijakylä Aska kerää luovia ihmisiä

  Pienestä Askan kylästä Sodankylässä on kehittynyt oikea luovien ihmisten kylä vuosien myötä. Ensimmäiset kuvataiteilijat muuttivat kylään nelisenkymmentä vuotta sitten, ja nykyään kylässä asuu hyvin monenlaisia taiteilijoita ja käsityöläisiä.

  • Kesto: 1 min

  Lapin nuoria kannustetaan kielten pariin

  Vieraiden kielten opiskelua tuettiin tekemisen ja toiminnan keinoin Rovaniemen Norvajärven kielileirillä. Lapin kielitivoli -hankkeen järjestämälle kolmipäiväiselle kielileirille osallistui lähes 80 koululaista kahdeksasta Lapin kunnasta. Kaikki leiriläiset opiskelevat koulussa valinnaisaineena jotain vierasta kieltä. Leiriohjaajina toimivat Lapin ja Oulun yliopistossa opiskelevat vaihto-oppilaat.

  • Kesto: 1 min

  Kielileiriltä tukea nuorten kielten opiskeluun

  Koululaisten vieraiden kielten opiskelua tuettiin tekemisen ja toiminnan keinoin Rovaniemen Norvajärven kielileirillä. Lapin kielitivoli -hankkeen järjestämälle kolmipäiväiselle kielileirille osallistui lähes 80 koululaista kahdeksasta Lapin kunnasta. Leiriläiset opiskelevat koulussa valinnaisaineena jotain vierasta kieltä.

  • Kesto: 1 min

  Lapin hiihtokeskukset pärjäsivät hintavertailussa

  Viime hetken varaaja säästää satoja euroja vertailemalla ja pyytämällä tarjouksia hiihtokeskuksilta. Yle Uutiset Lapin tekemän vertailun perusteella nelihenkisen perheen hiihtoloman hinta vaihtelee noin 850 eurosta reiluun 1550 euroon. Vertailun perusteella kallein hiihtoloma on Himoksella ja halvin Saariselällä.

  YLE Lappi: Muut videot (6) fi:Program:rss

  Junnuhyppääjät: kivointa on lentäminen

  Ounasvaaran pikkuhyppyrin jäinen ränni rämisee kun pojat ja tytöt leiskauttelevat ilmojen tielle. Lapsia innostetaan mäkihyppyyn toden teolla, koska lajin harrastus on vähentynyt. Suosiota on menetetty joukkuelajeille kuten jääkiekolle. Mäkihypyn valopilkkuja on, että laji kiinnostaa nykyään myös tyttöjä.

  Muistatko tämän, pakkasta -50 ?

  Tammikuun lopussa 1999 koettiin tulipalopakkaset. Pakkasennätys -51,5 tehtiin Kittilän Pokassa ja se on edelleen voimassa. Olimme Inarissa katsomassa millaista on arki pakkasen paukkuessa.

  • Kesto: 1 min

  Suomen pohjoisin burleskiryhmä on pannut tuulemaan

  Parin vuoden jälkeen keikkakutsuja on alkanut tulla kiitettäväst ja ryhmän osaaminen on kasvanut. Kimallusta, viihdettä ja komediaa pursuavat naiset ovat itseoppineita, mutta välillä pidetään työpajoja kokeeneen ohjaajan johdolla

  • Kesto: 1 min

  Aktiviteetti -halli avataan Rovaniemelle

  Rovaniemelle avautuu tammikuun lopulla koko perheen aktiviteettihalli. Saarenkylän entiseen jäähalliin avautuvassa Santa-maailmassa on omat liikunta-alueet niin lapsille kuin vanhemmillekin extreme-liikuntaa harrastaville nuorille ja aikuisille sekä kilpaurheilijoille. Lapsille on Hop Lop-sisäseikkailupuisto ja vanhemmille valmistuu tuhannen neliön suuruinen monitoimi-extremehalli.

  • Kesto: 1 min

  IT-miljoonääri hiihtäen talviolympialaisiin

  Amerikkalainen IT-miljonääri Paul Bragiel haluaa hiihtää Sotshin talviolympialaisissa. Maaliskuussa ensimmäisen kerran sukset jalkaansa laittanut jenkki on ottanut Kolumbian kansalaisuuden ja harjoittelee parhaillaan suomalaisvalmennuksessa Kittilässä.

  Muualla Yle.fi:ssä