Areena
 • TV
 • Radio
 • YLE Lappi Jakso 1165

  Ilmaiset tabletit Muurolan lukion vetonaulaksi?

  5 min
  • Esitetty: Yle Areena
  • Kuunneltu: 169 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja YLE Lappi »


  YLE Lappi: Jaksot (1174) fi:Program:rss

  Kemijärvellä ei painetta kaukolämmön hintaan

  Kemijärven Kaukolämpö Oy ei korota tuotteensa hintaa ensi vuonna. Sen muun muassa mahdollistaa jyrsinturpeen verotuksen keveneminen lähes puolella. Näillä näkymin yhtiöllä ei ole hinnankorotuspainetta kahteen kolmeen vuoteen. Jorma Korhonen haastattelee toimitusjohtaja Ari Pöyliötä.

  • Kesto: 5 min

  Inarin tarinat: Laulu-Sammeli

  Entisvanhaan ihmiset saivat itseään kuvaavan korkonimen helpostikin. Oli Hempulia, Etupuoli-Aslakkaa ja tietysti Takapuoli-Aslakka tasapuolisuuden vuoksi. Yksi kuuluisista henkilöistä, joille kuvaava lempinimi annettiin oli Sammeli Aikio, lempinimeltää Laulu-Sammeli. Laulutaitojensa lisäksi Sammeli oli myös vangitseva tarinankertoja. Vilho Mansikka-Aho kuunteil juttuja vuonna 1989.

  • Kesto: 9 min

  Täällä eduskunta - Simo Rundgren

  Suomalaiset käyvät joulun viettoon vähän ihmetellen, Venäjä ja talous huolettavat. Muun muassa tästä puhuu pakinassaan Lapin kansanedustaja Simo Rundgren (kuvassa).

  • Kesto: 6 min

  Elämää Veikkausliigassa – pelaajatarkkailumatkalla Las Vegasissa

  Veikkausliigajoukkuessa eletään joukkueiden rakennusvaihetta. Pelaajia hankitaan tulevaksi kaudeksi monin keinoin. Pelaajia tulee näytille Suomeen ja pelaajia käydään tarkkailemassa ulkomailla. Rovaniemen Palloseuran päävalmentaja Juha Malinen on pelaajatarkkailumatkalla Las Vegasissa. Juha Mäntykenttä soittaa Yhdysvaltoihin. (Kuva: Juha Malisen matka-albumi)

  • Kesto: 6 min

  Täällä Bryssel - Nils Torvalds

  Miten Suomella ja EU:lla meni vuosi 2014? Sitä pohtii pakinassaan eurokansanedustaja Nils Torvalds (kuvassa).

  • Kesto: 2 min

  Vähävaraisten jouluateria katetaan jo 12. kerran

  Juhla-aterialla katetaan seisova pöytä viimeisen päälle jouluiseksi. Samalla kävijöille jaetaan jouluruokakasseja. Jouluaterian yhdessä lahjoittajien kanssa järjestää Jatunin tarha -yhdistys, jonka Sven Pahajoki (kuvassa) kävi Lapin Radion vieraana. Häntä haastatteli Bikka Puoskari.

  • Kesto: 11 min

  Savukosken kunnanvaltuuston puheenjohtaja irtisanoutui Sokli-kiistan vuoksi

  Savukosken kunnanvaltuuston pitkäaikainen puheenjohtaja Reijo Kilpelä (kuvassa) on irtisanoutunut kaikista kunnan luottamustehtävistä. Keskustalainen Kilpelä kertoi asiasta kunnanvaltuuston kokouksen päätteeksi ja jätti kirjallisen irtisanoutumisilmoituksen. Kilpelä irtisanoutuu poliittisista luottamustehtävistään paljolti henkilökohtaisista syistä. Soklin kaivoksen kannattajana hän sanoo jo pitkään saaneensa lokaa niskaansa ja toissa keväänä tilanne vielä paheni. Hän ei halua enempää ryvettyä. Jorma Korhonen haastattelee.

  • Kesto: 7 min

  Kovakuoriaisten runsaus Lapissa yllätti tutkijat

  Lapin erämaassa on enemmän elämää kuin aiemmin on tiedetty. Hyönteistutkijat nimittäin löysivät viime kesänä Urho Kekkosen kansallispuistosta Jaurujoen suuren metsäpalon alueelta satoja kovakuoriaislajeja. Hyönteiskartoitusta Savukosken Jaurujoen maastoissa vetänyttä Metsähallituksen suojelubiologia Jukka Salmelaa haastattelee Tapani Leisti. (Kuva: Petri Martikainen)

  • Kesto: 5 min

  Liikenteen joulurauha julistettiin

  Liikenteeseen on tänään julistettu joulurauha ja perinteisesti tämä tapahtui Rovaniemellä, Kemijoen rannassa suuren joulukuusen kupeella. Joulurauhan julistusta oli seuraamassa jonkin verran yleisöä ja paljon liikenteen kanssa työtä tekeviä: poliiseja, Liikenneturvan ja Autoliiton väkeä ja tällä kertaa myös liikenteen turvallísuusviraston Trafin edustajia. Eikä sovi tietenkään unohtaa poliisiporo Artturia (kuvassa) , jonka valpas katse pysäyttää hosuisemmankin menijän. Varsinaisen liikenteen joulurauhan julisti Lapin poliislaitoksen päällikkö Martti Kallio. Toimittaja: Hillevi Antikainen.

  • Kesto: 5 min

  Kunnanjohtajan pitää omaksua alueensa arvot

  Inarin kunnanjohtaja Reijo Timperi (kuvassa) jää ensi vuonna eläkkeelle. Hän luovutti maanantaina kunnanhallituksen puheenjohtajalle irtisanoutumiskirjeensä. Jarmo Siivikko haastattelee. (Kuva: Vesa Toppari / Yle)

  • Kesto: 12 min

  Bertil Isaksson - Bertil Isaksson

  Ruotsidemokraattien puoluesihteerin puheet suututtivat saamelaiset ja tornionjokilaaksolaiset. Maahanmuuttajille opetetaan vapaaehtoisesti ruotsalaista kulttuuria. Bertil Isakssonille (kuvassa) soittaa Jarmo Siivikko.

  • Kesto: 8 min

  Laestadiuksen Jumala oli naishahmo

  Nykyään Lars Levi Laestadius (kuvassa) tunnetaan lähinnä jyrkkänä herätysliikkeen perustajana. Äitinsä puolelta saamelainen Laestadius oli kuitenkin paitsi uskonnollinen johtaja, myös tiedemies ja kasvitietelijä. Jälkipolvilta on unohtunut sekin, että Laestadiuksen Jumalalla oli rinnat. Laestadius oli pappi, Kaaresuvannon kirkkoherra ja herätysliikkeen jyrkkänä julistajana tunnettu perustaja. Laestadius oli kuitenkin muutakin: esimerkiksi ahkera kasvitieteilijä, saamelainen tiedemies ja Ranskan kunnialegioonan ritari. Kunnialegioonan tunnustuksen Laestadius sai opastettuaan Ranskan kuninkaan Louis-Philippen lähettämää retkikuntaa pohjolan matkoilla 1830-luvulla. Lapin Yliopiston pohjoisen etnografian professoria Juha Pentikäistä haastattelee Bikka Puoskari.

  • Kesto: 13 min

  Pippurimylly - Siianmätimousse

  Jos kolme itämaan tietäjää veisi nyt lahjoja, siianmäti olisi yksi lahjoista. Mädistä tehtävä mousse on todellinen joulupöydän ihanainen alkupala. Juha Mäntykenttä on jouluisissa tunnelmissa. Martta Eeva-Maija Laurila vatkaa kermaa.

  • Kesto: 5 min

  Sallatunturin Tuvat sai uuden päärakennuksen

  Sallatunturin matkailukeskus Itä-Lapissa kehittyy ja voimistuu tasaiseen tahtiin. Jotakin uutta tulee liki vuosittain. Se kertoo siitä, että tuo Sallan matkailun lippulaiva porskuttelee eteenpäin myötäisissä tuulissa ja hyvin yrittäjien käsissä. Virkkuloiden perheyritys Sallatunturin Tuvat on toiminut alueella jo 30 vuotta, eikä yrittäjien into ole laantunut. Pari viikkoa sitten yritys avasi uudet vastaanottotilat, 200-paikkaisen ravintolan ja pubi-baarin. Uudet avarat tilat helpottivat niin asiakkaiden kuin henkilökunnankin toimintaa. Jorma Korhonen haastattelee myyntipäällikkö Tarja Virkkulaa (kuvassa)

  • Kesto: 6 min

  Timo K. Mukan ajatuksia 29.1.1965

  Lappilaisen kirjailijan Timo K. Mukan (kuvassa) syntymästä on kulunut 70 vuotta 17.12.2014. Kuuntele ääninäyte Mukan ajatuksista n. 50 vuoden takaa.

  • Kesto: 3 min

  Kysely: Tulvansuojelualtaan rakentaminen Lappiin saa kannatusta

  Tulvasuojelualtaan rakentaminen saa kannatusta Kemijoen alueella asuville tehdyssä mielipidekyselyssä. Kyselyn puuhamiehenä on pitkän linjan Vuotos-lobbari Jaakko Ylitalo, joka on eläkkeellä Lapin liiton edunvalvontapäällikön tehtävistä. Mielipidekysely tehtiin tänä syksynä ja sen tilasivat rovaniemeläiset Asukasyhdistys Rantaviiri ja Saarenkylän Omakotiyhdistys. Perttu Ruokangas haastattelee Rantaviirin puheenjohtajaa Hannele Simosta ja Saarenkylän omakotiyhdistyksen sihteeriä Jorma Hovia. (Kuva: Risto Kaipio)

  YLE Lappi: Jaksot (69) fi:Program:rss

  Ylioppilaskunnan Laulajat Rovaniemellä

  Ylioppilaskunnan laulajat aloitti Kotipoltto -kiertueen Rovaniemeltä keskiviikkona. 55 henkinen mieskuoro esittää kiertueen konserteissa iskelmiä ja pop-hittejä sekä perinteistä mieskuoromusiikkia yhdessä paikallisten mieskuorojen kanssa. Tässä näyte Ylioppilaskunnan Laulajilta.

  • Kesto: 1 min

  Porojen sarvia maalattiin nyt pensselillä - aiemmin spreijattiin

  Poronsarvien maalaus uudella heijastemaalilla aloitettiin Rovaniemellä. Elävien porojen sarvet maalataan heijastemaalilla, joka levitetään pensselillä. Aiemmin elävien porojen sarvia on maalattu heijastavalla spraymaalilla. Kuvaus ja leikkaus: Raimo Torikka

  • Kesto: 2 min

  Tornion valtaus Gustav Bogen kuvaamana

  Ruotsalainen uutisfilmi vuodelta 1944 suomalaisten sotilaiden taisteluista saksalaisia sotilaita vastaan Torniossa Lapin sodan alkaessa. Filmi: SVT Kääntäjä: Marjaana Kulovesi / Yle

  • Kesto: 3 min

  Rovakatu pimeni

  Video Rovakadulta 23.9. kun Rovakatu pimeni.

  • Kesto: 1 min

  Rovaniemi pimeni

  Sähköyhtiöiden suurhäiriöharjoitus on pimentänyt Rovaniemen kantakaupungin kello yhdeksän aikaan illalla. Valve 2014 -harjoituksessa testataan miten vesivoiman avulla voidaan palauttaa sähköt koko Suomea koskevassa sähkökatkossa.

  Poro katsoo telkkaria

  Aatu-poro rakastaa ihmisiä ja ihmiset Aatua. Rovaniemellä asuva Aatu on niin kesy, että kulkee pirtissä katsomassa televisiota. Sen suosikkisarja on englantilainen maalaisdraama 'Sydämen asialla'.

  • Kesto: 1 min

  Jari Tervo lapsuutensa Rovaniemellä

  Jari Tervo palaa uusimmassa romaanissaan lapsuutensa Rovaniemelle. Korkalovaaran moderni lähiö ja elämä Vanamokadun kerrostalossa ovat lähtökohta koulupojan päiväkirjalle, joka alkaa vuodesta 1972 mutta vie aikamatkalle pitkälle suvun historiaan. Esikoinen-romaanin tapahtumapaikat ovat suoraan kirjailijan lapsuudesta.

  • Kesto: 2 min

  Maakotkia näkee harvoin luonnossa

  Maakotkapariskunta kaartelee Savukosken erämaassa Itä-Lapissa. Video on kuvattu elokuussa 2012. Kuvaaja: Juha Salla / Yle Lappi.

  • Kesto: 2 min

  Räjähtämättömiä ammuksia raivataan taas Pohjois-Suomessa

  Puolustusvoimat jatkavat sodanaikaisten räjähteiden raivaamista kesän aikana Pohjois-Suomessa. Pohjois-Suomen sotilasläänin johdolla kartoitetaan ja raivataan räjähteitä yhteensä seitsemässä kohteessa eri puolilla Lappia sekä Pudasjärvellä ja Oulussa. Ensimmäisiä kohteita on raivattu kuluneen viikon aikana Rovaniemen pohjoispuolella sekä Oulun Hiukkavaarassa.

  • Kesto: 1 min

  RoPS aloittaa kauden sulin jaloin

  Kun muualla Suomessa perutaan Veikkausliigan avauskierroksen liigapelejä, on RoPS saanut maaliskuusta asti harjoitella kuivalla ensiluokkaisella nurmikentällä. Lämmitettävä tekonurmi antaa RoPS:lle lentävän lähdön Veikkausliigaan. Tavoitteena on olla vähintään sarjan kuudes.

  • Kesto: 1 min

  Arctic Inspiration vie vaihto-opiskelijat erämaahan

  Lapin erämää voi pian olla lähtökohtana eteläkorealaisessa teollisessa muotoilussa. Lapin yliopiston teollisen muotoilun vaihto-opiskelijoita kahdeksasta eri maasta kokoontutui Savukoskelle erämaaolosuhteisiin, hakemaan inspiraatiota muotoiluunsa. Talvinen työpaja Arctic inspiration teki vaikutuksen nuoriin, joille lumi ja jää ovat täysin vieraita elementtejä.

  • Kesto: 1 min

  Kelkkaturman tutkimukset kestävät viikkoja

  Poliisi ja onnettomuustutkintalautakunta jatkavat Utsjoen kelkkaturman teknistä tutkintaa vielä viikkoja. Turmassa menehtyneen kolmen ihmisen ruumiit tutkitaan myöhemmin myös oikeuslääketieteellisessä ruumiinavauksessa. Kahdeksan moottorikelkan ryhmä ajoi letkassa pitkin järven jäätä, kun ryhmän keskivaiheilla matkannut kelkka törmäsi vastaan tulleen kelkan kanssa.

  YLE Lappi: Muut videot (6) fi:Program:rss

  Junnuhyppääjät: kivointa on lentäminen

  Ounasvaaran pikkuhyppyrin jäinen ränni rämisee kun pojat ja tytöt leiskauttelevat ilmojen tielle. Lapsia innostetaan mäkihyppyyn toden teolla, koska lajin harrastus on vähentynyt. Suosiota on menetetty joukkuelajeille kuten jääkiekolle. Mäkihypyn valopilkkuja on, että laji kiinnostaa nykyään myös tyttöjä.

  Muistatko tämän, pakkasta -50 ?

  Tammikuun lopussa 1999 koettiin tulipalopakkaset. Pakkasennätys -51,5 tehtiin Kittilän Pokassa ja se on edelleen voimassa. Olimme Inarissa katsomassa millaista on arki pakkasen paukkuessa.

  • Kesto: 1 min

  Suomen pohjoisin burleskiryhmä on pannut tuulemaan

  Parin vuoden jälkeen keikkakutsuja on alkanut tulla kiitettäväst ja ryhmän osaaminen on kasvanut. Kimallusta, viihdettä ja komediaa pursuavat naiset ovat itseoppineita, mutta välillä pidetään työpajoja kokeeneen ohjaajan johdolla

  • Kesto: 1 min

  Aktiviteetti -halli avataan Rovaniemelle

  Rovaniemelle avautuu tammikuun lopulla koko perheen aktiviteettihalli. Saarenkylän entiseen jäähalliin avautuvassa Santa-maailmassa on omat liikunta-alueet niin lapsille kuin vanhemmillekin extreme-liikuntaa harrastaville nuorille ja aikuisille sekä kilpaurheilijoille. Lapsille on Hop Lop-sisäseikkailupuisto ja vanhemmille valmistuu tuhannen neliön suuruinen monitoimi-extremehalli.

  • Kesto: 1 min

  IT-miljoonääri hiihtäen talviolympialaisiin

  Amerikkalainen IT-miljonääri Paul Bragiel haluaa hiihtää Sotshin talviolympialaisissa. Maaliskuussa ensimmäisen kerran sukset jalkaansa laittanut jenkki on ottanut Kolumbian kansalaisuuden ja harjoittelee parhaillaan suomalaisvalmennuksessa Kittilässä.

  Muualla Yle.fi:ssä