Areena
 • TV
 • Radio
 • YLE Lappi Jakso 1165

  Ilmaiset tabletit Muurolan lukion vetonaulaksi?

  5 min
  • Esitetty: Yle Areena
  • Kuunneltu: 164 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja YLE Lappi »


  YLE Lappi: Jaksot (809) fi:Program:rss

  Pääsiäisen viettoa Lapissa

  Useimmilla lienee tähän kellonaikaan pääsiäisvapaat jo päällä. Pyhien suma ja lankalauantai ovat käsillä. Bikka Puoskari kävi ottamassa pientä etunojaa tuleviin päiviin ja kuulosteleli, millä mielin pääsiäistä aiotaan viettää Lapissa. Jututettavina olivat Pirkko ja Joonas, joilla oli suunta kohti Luostoa ja erittäin selvät sävelet sen suhteen, mistä pääsiäisenvietto aloitetaan. Muut jututettavat ovat ainakin Pirkko ja Joonas, Jouni, Laila, Kerttu, Markku ja Pekka. Hyvää pääsiäistä heille ja kaikille muillekin! (Kuva: Arja Hovi / Yle)

  • Kesto: 4 min

  Lapin tarinoita - Teeren kuvaaja

  Liminkalainen Jari Peltomäki viettää paljon aikaansa Lapissa. Jari tuo kansainvälisiä matkailijoita lähes kaikista maailman maista Ouluun, Kuusamoon ja Lappiin. Jari Peltomäki on tehnyt Pohjois-Suomen luonnosta itselleen ammatin ja hän luo maailmalla Lapille positiivista imagoa. Jari Peltomäki on saanut kansainvälistä nimeä lintukuvaajana ja hänen uusin teoksensa ilmestyi vastikään englanniksi. Jari Peltomäkeä (kuvassa) haastattelee Tapani Niemi. (Kuva: Antti Peuna)

  • Kesto: 8 min

  Korealainen loi makkaraa paistavan karhun Posiolla

  Mitä tekee nuori korelainen nainen hirsitalossa Posion Kirintövaarassa? Keramiikkaa tietenkin! Min Kyoung tuli Pentikille yliopisto-opiskelijana taiteilija Suku Parkin avustajaksi. Hienot maisemat inspiroivat häntä niin, että jäi asumaan, laittoi keramiikkastudion vuokraamaansa taloon ja perusti oman yrityksenkin. Johanna Sarjas jututtaa Min Kyyongia (kuvassa).

  • Kesto: 7 min

  Latukahvila on hiihtäjän keidas

  Latukahviloiden kausi huipentuu pääsiäisenä. Yrittäjä Sarita Mattila (kuvassa) tarjoaa taukoa ja pikkupurtavaa hiihtäjille kahdessa latukahvilassa Ylläksen ylväissä maisemissa. Hillevi Antikainen haastattelee.

  • Kesto: 11 min

  Pilkillä

  Toimittaja Vesa Vaaramalla alkoi tehdä mieli kalasoppaa. Eihän siinä muu auta kuin lähteä pilkkimään. (Kuva: Jori Asikainen / Yle)

  • Kesto: 7 min

  Rösölänperän Ruppanat esittää: Julkkis!

  Julkkis kertoo pienessä Syrjälän kylän kolkassa asuvasta Elina Mäntykentästä. Tyttö pääsee nauttimaan julkisuuden ihanuudesta, mutta mitä se on?. Näytelmän kirjoittaja Tenho Karjalainen (kuvassa) ja Jarmo Siivikko keskustelevat julkisuuden kaipuusta ja kirosta. Rösölänperän Ruppanoiden ensi-ilta Korvatunturin koulun juhlasalisaa kuivalihamarkkinoiden aikaan pitkänäperjantaina klo 19.00.

  • Kesto: 8 min

  Täällä Norrbotten - Bertil Isaksson

  Tunturit houkuttelevat Ruotsalaisia pääsiäispyhinä. Hylkeenpyynti alkaa Ruotsissa. Kahvistelusta on tullut trendikästä Norrbottenissa. Ruotsin saamelaiskäräjillä puhuttaa saamen kielen taidon vähyys. Bertil Isakssonille (kuvassa) soittaa Jarmo Siivikko.

  • Kesto: 7 min

  Pippurimylly - Karitsan paahtopaisti

  Pääsiäinen ja lammas, siinäpä suunmyötäinen yhdistelmä. Karitsan paahtopaisti herkullisella marinadilla ja tomaattisalsalla kruunaa pääsiäisen. Juha Mäntykenttä on astumassa marttojen ruokapajaan. Martta Eeva-Maija Laurila (kuvassa) odotteleekin jo häntä.

  • Kesto: 8 min

  Tunturikeskuksen täsmäpääsiäinen vetää

  Pääsiäisestä on tulossa Lapin matkailukeskuksissa vilkkaampi kuin mitä aikaisemmin ennakoitiin. Varauksia on tullut myös aivan viime tinkaan ja voi tulla myös lisää, sillä moni katsoo tuntureiden sääennusteen ennen kuin päättää mitä tekee. Tunturikeskukset täyttyvät juuri pääsiäispyhiksi. Lomarengas oy:n myyntijohtaja Juha Purhosta ja Levin matkailu oy:n toimitusjohtaja Marja Virolaista haastattelee Vesa Vaarama.

  • Kesto: 4 min

  Klubitalo Roihula tarjoaa apua osatyökykyisille

  Nuorten Ystävien ylläpitämä Klubitalo Roihula Rovaniemellä on toiminut reilun vuoden. Kansankadulla toimivassa Roihulassa vietettiin eilen avoimien ovien päivää. Raimo Torikka kävi tutustumassa Roihulan toimintaan ja tapasi vastaavan työhönvalmentajan Piritta Akujärven (kuvassa) ja Roihulassa vuoden verran jäsenenä olleen Virpi Immosen.

  • Kesto: 5 min

  RoPS kohtaa HJK:n jalkapallon Suomen cupissa

  Rovaniemen Palloseura on tiukan paikan edessä huomenna Helsingissä. Joukkue kohtaa Suomen cupissa tämän maan ylivoimasti kovimman joukkueen HJK:n. RoPS ei ole koskaan voittanut HJK:ta Töölön jalkapallostadionilla. Miten tuo ihme tehdään? Vain voittajajoukkue jatkaa cupissa eteenpäin. Haasttattelussa RoPSin päävalmentaja Juha Malinen ja viime vuonna RoPSille Suomen cupin kahdella maalilla ratkaisut Aleksandr Kokko (kuvassa). Juha Mäntykenttä on Keskuskentällä.

  • Kesto: 6 min

  Lasse Hoikan kantrilevyllä soivat matka ja kaipuu

  Kantrilevyn julkaissut Lasse Hoikka nostaa rautaa ja haaveilee kultamaista. Keikkakilometrien kertyminen taukoaa hetkeksi, kun kesä koittaa ja Palsioja kutsuu. Lapin Radion vieraana käynyttä Lasse Hoikkaa (kuvassa) haastattelee Bikka Puoskari.

  • Kesto: 12 min

  Kirjakammi - Novelli palaa!

  Junassa, lomalla, mökillä, elämän paljastusten matkassa. Monipuolinen tuoreiden novellien kokoelma aikamme kärkiprosaisteilta. Katja Ketun ja Aki Salmelan toimittamasta novellikokoelmasta "Novelli palaa!" kertoo Kirjakammissaan Juha Pikkarainen. (Kuva: WSOY)

  • Kesto: 6 min

  Täällä Pohjois-Norja - Riitta Leinonen

  Pääsiäisloma on alkanut Norjassa. Suomalaiset vapaalaskijat ovat jääneet lumivyöryn alle, mutta pelastautuivat. Tiet ovat jälleen olleet poikki lumivyöryjen vuoksi. Uusi hallitus lupaa hellittää moottorikelkkojen rajoituksia ja kelkkareittien tekoa. Riitta Leinoselle (kuvassa) soittaa Bikka Puoskari.

  • Kesto: 6 min

  Kaamasen tyttö missikahinoissa

  Lapissa voima on nuorissa naisissa. Tätä toteamaa toteuttaa myös Kaamasen kaunein tyttö Tuulia Paadar. Rinteenkulman kassalta missifinalistiksi yhdessä yössä noussut Tuulia ottaa missitouhuista kaiken irti ja sanoo oppineensa paljon jo nyt. Toukokuun alussa nähdään kuinka Lapin tytön haaveille kävi. Tuulia Paadarin mielestä hän on voittaja jo nyt, kävi miten kävi. Tuulia Paadaria (kuvassa) haastattelee Jarmo Siivikko. (Kuva: Finnartist Oy)

  • Kesto: 9 min

  Pellon valtuusto ei erottanut kunnanhallitusta

  Pellossa kunnanhallitus saa jatkaa työtänsä. Kunnanvaltuusto hylkäsi hallituksen erottamisvaatimuksen äänin 10-11. Valtuusto ei asettanut kuntalain edellyttämää valiokuntaa selvittämään erottamisen enempiä taustoja. Yhdeksän Pellon kunnanvaltuutettua vaati, että valtuusto erottaa kunnanhallituksen. Syynä oli luottamuspula. Jorma Korhonen haastattelee kunnanhallituksen erottamista vaatinutta valtuutettu Simo Kerästä ja luottamuslauseen saaneen hallituksen puheenjohtajaa Risto Kuusijärveä.

  YLE Lappi: Muut audiot (18) fi:Program:rss

  Ranuan eläinpuiston tulevaisuus

  Ranuan jääkarhu Ranzo muuttaa Itävaltaa toukokuussa. Mitä Ranzon jälkeen. Siitä kertoo Ranuan eläinpuiston toimitusjohtaja Tommi Hinno. Toimittaja: Raimo Torikka

  • Kesto: 6 min

  Luomuruokakaupan hihaässät ovat neuvonta ja räätälöity palvelu

  Nyt myös Lapissa voi viikonlopun osalta ulkoistaa viikonlopun ruokamenun suunnittelun jollekulle toiselle. Rovaniemellä toimiva Vesalan lähi- ja luomuruokakauppa alkaa tarjota ystävänpäivästä eteenpäin ruokakassipalvelua. Muutamaa kymppiä (29-59e) vastaan voi noutaa kaupasta kassin, jossa on viikonlopun kolmelle päivälle kolme reseptiä ja juuri oikea määrä tarvikkeita niihin. Pienen erikoisruokakaupan kilpailuvaltti isojen toimijoiden puristuksessa on henkilökohtainen palvelu, neuvonta ja reseptein varustetun ruokakassin -tyyppiset tuotteet, joita ei marketeista löydy. Bikka Puoskari kävi Vesalan lähi- ja luomuruokakaupassa jututtamassa kauppiasta, Tarja Vesalaa (kuvassa).

  • Kesto: 5 min

  Juntunen selvitti Rovaniemen kaupungin palkat

  Rovaniemeläinen valtuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Jarmo Juntunen (kuvassa) on taistelujen jälkeen saanut Rovaniemen kaupungilta haluamansa kaupungin työntekijöiden palkkatiedot. Juntunen epäilee, että samaa työtä tekevien palkka riippuu siitä, kumman kunnan puolelta työntekijä on siirtynyt uuden kaupungin työntekijäksi. Ja kuten uutisista juuri kuulimme, epäilyt saivat vahvistuksen. Raimo Torikka haastattelee kaupunginhallituksen jäsentä Jarmo Juntusta sekä Rovaniemen kaupungin henkilöstöpäällikköä Ville Urposta.

  • Kesto: 11 min

  Joulupukin kelkkatalo avattiin Napapiirillä

  Rovaniemelle avatun Joulupukin kelkkatalon ensimmäisen näyttelyn teema on 'Viisi vuosikymmentä moottorikelkkailua'. Näyttely esittelee sekä moottorikelkan teknistä kehitystä että käytön muuttumista. Esillä on moottorikelkkoja ja kelkkailuun liittyvää esineistöä aina 1960-luvun Ski Doosta vuoden 2014 Lynx Boondockeriin. Kelkkatalon teema vaihtuu vuosittain. Näyttelyn hallinnoinnista ja toteutuksesta vastaa Rovaniemen Kehitys Oy:n ja BRP Finland Oy:n perustama Suomen moottorikelkkasäätiö. Näyttelyn valmisteluhankkeen rahoituksen on hyväksynyt Lapin Ely-keskus. Hankkeen julkisena rahoittajana toimii Peräpohjolan Kehitys ry:n Manner-Suomen Maaseudunkehittämisohjelma 2007–2013. Kelkkaguru Seppo Koivistoa haastattelee Maija-Liisa Juntti.

  • Kesto: 9 min

  Ylen asiantuntija: Kolme mitalia hiihdosta

  Talviolympialaiset Venäjän Sotshissa ovat alkaneet. Hiihtäjät pääsevät ladulle tänä viikonloppuna. Ylellä on olympialaisissa asiantuntijana lappilaisväriä, nimittäin ex-hiihtäjä Pirjo Muranen Rovaniemeltä on Ylen kommentaattorina. Miltä olympiakaupungissa näyttää ja minkälaiset ladut kisaajia odottavat? Perttu Ruokangas haastattelee Pirjo Murasta (kuvassa).

  • Kesto: 4 min

  Jouko Törmänen on tyytyväinen yhteen mäkihyppymitaliin Sotshista

  Sotshin olympialaiset alkavat tänään kilpailuiden osalta, vaikka viralliset avajaiset pidetäänkin vasta huomenna perjantaina. Mäkihypyn osalta kisat alkavat kilapilutapahtumien osalta lauantaina jolloin hypätään normaalimäen karsinta. Rovaniemeläinen olympiakultamitalisti Jouko Törmänen (kuvassa)kertoo olevansa tytyväinen jos Suomi saa mäkihypystä yhden mitalin. Kuulostaa aika vaatimattomalta tavoitteelta kun on kuitenkin kyse historian valossa yhdestä merkittävimmistä talvilajeista mitalien kannalta. Jouko Törmänen itse on yksi noista historiallisen olympiakultamitalin tuoneista urheilijoista. Hän voitti Lake Placidin olympialaisissa suurmäen. Tuosta voitosta on kulunut reilut kolme vuosikymmentä. Mitä muistoja tuosta Jokkerilla on ja kuinka se vaikutti hänen elämään ja urheiluun? Raimo Torikka haastattelee.

  • Kesto: 5 min

  Paraurheilijan alkutaival vaatii lähipiiriltäkin sitkeyttä

  Suomessa paraurheilu on moniin muihin maihin verrattuna vielä lapsenkengissä. Meillä liikuntarajoitteisen urheiluharrastus, treenaaminen ja valmennus ovat pitkälti urheilijan ja tämän lähipiirin sitkeyden varassa, näin pohtii kemijärveläinen Pasi Vierelä, joka on seurannut 13-vuotiaan poikansa alkutaivalta paraurheilun saralla. Antti Vierelä laskettelee synnynnäisen geenivirheen aiheuttaman vamman vuoksi yksisuksisella kelkalla. Perinnöllinen sairaus vaikeuttaa kävelyä ja sairauden virallinen nimi on hereditäärinen spastinen paraplegia, itsekin sairauden kanssa elävä Antin äiti Pia Vierelä kertoo. Määrätietoinen Antti tähtää paraurheilun huipulle alppihiihdossa. Tällä hetkellä hän treenaa pujottelua, suurpujottelua ja hyppytaituruuttakin vaativaa skicrossia. Antti Vierelää (kuvassa) haastattelee Maija-Liisa Juntti.

  • Kesto: 7 min

  Lapin lapsiperheet luottavat terveyskeskuksiin

  Uutisissa on kuultu, että suomalainen lapsi sairastuu tai loukkaa itsensä, yhä useammin lääkäri tavataan yksityisellä terveysasemalla – ei enää kunnan terveyskeskuksessa. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla jo puolet lapsista on siirtynyt yksityisten terveydenhoitopalveluiden pariin. Yksityiselle mennään lasten vakuutusten turvin, ja koetaan, että yksityiseltä puolelta on haettava jopa lakisääteiset palvelut, joita ei vanhempien ja lääkäreidenkään kokemuksien mukaan ei enää terveyskeskuksista meinaa irrota. Bikka puoskari haastattelee Rovaniemen Terveystalon johtajaa, Sirpa Lohea, ylihoitaja Lempi Kukkolaa sekä Rovaniemeläistä Anna Paloniemeä.

  • Kesto: 4 min

  Lumivyöryriski on huomattava Käsivarressa

  Lapin poliisi sai lauantaina ilmoituksen maastoon eksyneestä hiihtäjästä Kittilässä. Hiihtäjä oli yöpynyt eräkämpällä ja hänen oli tarkoitus ylittää Aakenustunturi ja hiihtää Pyhäjärvelle. Hankalien lumi- ja sääolosuhteiden vuoksi hiihtäjä eksyi merkityltä reitiltä. Hiihtäjän voimat ehtyivät paksussa umpilumessa ja kovassa pakkasviimassa hän myös kylmettyi. Paikalle lähti lauantaina poliisin kelkkapartio ja useita pelastuslaitoksen yksiköitä Kittilästä. Poliisitiedotteessa kerrotaan, että olosuhteet tunturimaastossa olivat myös pelastajille erittäin haastavat paksun lumen ja maaston korkeuserojen takia. Myöskään helikopterit eivät voineet lentää olosuhteiden vuoksi. Ylläksen Ski Patrolin Lauri Ylimys kehottaa ihmisiä, välineestä ja lajista riippumatta, tarkkailemaan sääoloja ja -ennusteita ennen maastoon lähtemistä. Hiihtolenkillä eksyminen on hänen mukaansa hyvinkin mahdollista kelin yllättäessä. Ylläksen Ski Patrolin Lauri Ylimystä (kuvassa) haastattelee Maija-Liisa Juntti.

  • Kesto: 5 min

  Vanha joppari muistelee

  Pellossa ruvetaan keräämään ja tallentamaan tietoa joppaamisesta, eli tavaroiden salakuljettamisesta Suomen ja Ruotsin välillä. Joppaaminen on vanhaa perua, mutta Tornionjoella ja Muonionjoella se kukoisti sotien jälkeen, kun Suomessa säännösteltiin rakennus- ja elintarvikkeiden kauppaa. Kieltolaki toi joppaamiseen oman jännittävän lisukkeensa. 87-vuotias pellolainen Pauli Huttunen teki ensimmäiset joppausreissunsa jo nuorena poikana. Nuo seikkailut ovat hyvin miehen mielessä. Jorma Korhonen haastattelee.

  • Kesto: 6 min

  Lapin pidettävä puolensa lentoliikenteen turvaamiseksi

  Joukko lappilaisia elinkeinoelämän edustajia vieraili eilen liikenneministeriössä keskustelemassa Suomen lentoliikennestrategiasta. Tilaisuudessa käsiteltiin Lapin lentoliikenteen asemaa ja tulevaisuutta. Lapin Kauppakamarin toimitusjohtaja Timo Rautajoki (kuvassa) oli ryhmässä mukana ja kertoo, millainen kuva hänelle jäi työryhmän valmistelemasta työstä Lapin näkökulmasta. Raimo Torikka haastattelee.

  • Kesto: 2 min

  Uusi maitojuoma hämmästyttää, mutta kiinnostaakin kuluttajia

  Uutisissa kerrottiin Valion uudesta maitojuomasta. Niin uudesta, että juoma on ehtinyt olla kaupoissa vasta toista viikkoa. Asiakkaat eivät tuotetta moiti, mutta ihmettelevät, miksi monien maitotuotteiden joukkoon tarvittiin vielä tällainen Arki -niminen maitojuoma? Eiko niitä maitoja ja maitojuomia olisi ollut jo ihan riittävästi. Reportterimme Jorma Korhonen kävi Kemijärven marketeissa kuulostelemassa kommentteja. Kuvassa Suvi Ritvakari, joka ei ole vielä itse ehtinyt maistamaan uutta Arki -maitojuomaa.

  • Kesto: 4 min

  Rovaniemelle kolmas jäähalli

  Rovaniemelle aletaan rakentamaan kolmatta jäähallia Lappi Areenan kupeseen maaliskuussa. Kun halli valmistuu ensi syksynä niin se tuo mukanaan oivan tilaisuuden kehittää Rovaniemen jääurheilun tilaa yhdessä Lapin urheiluakatemian kanssa. Tämä onkin ollut Lappi Areenan hoiviinsa ottaneen Santasport Lapin urheiluopiston tähtäimessä alunperinkin kun kolmatta jäähallia lähdettiin suunnittelemaan. Miten se tulee näkymään ja vaikuttamaan jääurheilun osalta, siitä oman näkemyksensä kertoo Lapin urheiluopiston toimitusjohtaja Heikki Keskitalo (kuvassa) jota Raimo Torikka haastattelee.

  • Kesto: 7 min

  Pelkosenniemellä uskotaan yhä Noitatunturiin

  Pelkosenniemen kunnanjohtaja Erkki Parkkinen myöntää, että Pyhätunturin pitkittynyt Noitatunturi -projekti on vienyt kunnan resursseja, varsinkin kaavoista tehdyt valitukset ovat kunnanjohtajan mukaan työllistäneet virkamiehiä. Ja kun rakentamista ei saada alkuun, jää esimerkiksi rakennusalan työpaikkoja saamatta ja suunniteltuja kiinteistöverotuloja saamatta. Pelkosenniemen kunnanjohtajan tapasi Maija-Liisa Juntti. (Kuva: Arkkitehtitoimisto Havas Rosberg Oy)

  • Kesto: 8 min

  Sota-aika oli Lapin lapsille kaaosta ja kovaa työtä

  Tänään julkistetussa kirjassa 'Vahvoiksi Kasvaneet - Lapin lapset sodan jaloissa' saavat vihdoinkin lapset äänensä kuuluviin. Tutkija Merja Paksuniemen (kuvassa) käsissä on ollut yli 40 ihmisen haastattelut tai muistelmat. Sota oli lapselle käsittämätöntä kaaosta, jossa ilon hetket olivat vähissä. Onnen sirpaleeksi kelpaa raitainen karkki, joka lapsi saa evakossa. Tutkija Merja Paksuniemeä haastattelee Anni Tolppi.

  • Kesto: 7 min

  Asiantuntija: Suomen on uudistettava lastensuojelu perustuksia myöten

  Rovaniemellä järjestetään Lapin lastensuojelupäivät tänään ja huomenna. Tämän päivän teemana on 'Lastensuojelusta lapsiperheiden tukemiseen.' Päivän pääluennoitsija on yksi maamme johtavista sosiaali- ja terveysalan asiantuntijoista, Tampereen yliopiston terveystieteen laitoksen dosentti Matti Rimpelä. Hänen mukaansa valtio ja kunnat ovat syyllistyneet lapsi- ja nuorisopolitiikassa rakenteelliseen välinpitämättömyyteen. Asia on tiedetty 1980-luvulta asti, mutta korjausta ei ole näkyvissä. Dosentti Matti Rimpelää haastattelee Jyri Tynkkynen.

  YLE Lappi: Jaksot (64) fi:Program:rss

  Poro katsoo telkkaria

  Aatu-poro rakastaa ihmisiä ja ihmiset Aatua. Rovaniemellä asuva Aatu on niin kesy, että kulkee pirtissä katsomassa televisiota. Sen suosikkisarja on englantilainen maalaisdraama 'Sydämen asialla'.

  • Kesto: 1 min

  Jari Tervo lapsuutensa Rovaniemellä

  Jari Tervo palaa uusimmassa romaanissaan lapsuutensa Rovaniemelle. Korkalovaaran moderni lähiö ja elämä Vanamokadun kerrostalossa ovat lähtökohta koulupojan päiväkirjalle, joka alkaa vuodesta 1972 mutta vie aikamatkalle pitkälle suvun historiaan. Esikoinen-romaanin tapahtumapaikat ovat suoraan kirjailijan lapsuudesta.

  • Kesto: 2 min

  Maakotkia näkee harvoin luonnossa

  Maakotkapariskunta kaartelee Savukosken erämaassa Itä-Lapissa. Video on kuvattu elokuussa 2012. Kuvaaja: Juha Salla / Yle Lappi.

  • Kesto: 2 min

  Räjähtämättömiä ammuksia raivataan taas Pohjois-Suomessa

  Puolustusvoimat jatkavat sodanaikaisten räjähteiden raivaamista kesän aikana Pohjois-Suomessa. Pohjois-Suomen sotilasläänin johdolla kartoitetaan ja raivataan räjähteitä yhteensä seitsemässä kohteessa eri puolilla Lappia sekä Pudasjärvellä ja Oulussa. Ensimmäisiä kohteita on raivattu kuluneen viikon aikana Rovaniemen pohjoispuolella sekä Oulun Hiukkavaarassa.

  • Kesto: 1 min

  RoPS aloittaa kauden sulin jaloin

  Kun muualla Suomessa perutaan Veikkausliigan avauskierroksen liigapelejä, on RoPS saanut maaliskuusta asti harjoitella kuivalla ensiluokkaisella nurmikentällä. Lämmitettävä tekonurmi antaa RoPS:lle lentävän lähdön Veikkausliigaan. Tavoitteena on olla vähintään sarjan kuudes.

  • Kesto: 1 min

  Arctic Inspiration vie vaihto-opiskelijat erämaahan

  Lapin erämää voi pian olla lähtökohtana eteläkorealaisessa teollisessa muotoilussa. Lapin yliopiston teollisen muotoilun vaihto-opiskelijoita kahdeksasta eri maasta kokoontutui Savukoskelle erämaaolosuhteisiin, hakemaan inspiraatiota muotoiluunsa. Talvinen työpaja Arctic inspiration teki vaikutuksen nuoriin, joille lumi ja jää ovat täysin vieraita elementtejä.

  • Kesto: 1 min

  Kelkkaturman tutkimukset kestävät viikkoja

  Poliisi ja onnettomuustutkintalautakunta jatkavat Utsjoen kelkkaturman teknistä tutkintaa vielä viikkoja. Turmassa menehtyneen kolmen ihmisen ruumiit tutkitaan myöhemmin myös oikeuslääketieteellisessä ruumiinavauksessa. Kahdeksan moottorikelkan ryhmä ajoi letkassa pitkin järven jäätä, kun ryhmän keskivaiheilla matkannut kelkka törmäsi vastaan tulleen kelkan kanssa.

  • Kesto: 1 min

  Taiteilijakylä Aska kerää luovia ihmisiä

  Pienestä Askan kylästä Sodankylässä on kehittynyt oikea luovien ihmisten kylä vuosien myötä. Ensimmäiset kuvataiteilijat muuttivat kylään nelisenkymmentä vuotta sitten, ja nykyään kylässä asuu hyvin monenlaisia taiteilijoita ja käsityöläisiä.

  • Kesto: 1 min

  Lapin nuoria kannustetaan kielten pariin

  Vieraiden kielten opiskelua tuettiin tekemisen ja toiminnan keinoin Rovaniemen Norvajärven kielileirillä. Lapin kielitivoli -hankkeen järjestämälle kolmipäiväiselle kielileirille osallistui lähes 80 koululaista kahdeksasta Lapin kunnasta. Kaikki leiriläiset opiskelevat koulussa valinnaisaineena jotain vierasta kieltä. Leiriohjaajina toimivat Lapin ja Oulun yliopistossa opiskelevat vaihto-oppilaat.

  • Kesto: 1 min

  Kielileiriltä tukea nuorten kielten opiskeluun

  Koululaisten vieraiden kielten opiskelua tuettiin tekemisen ja toiminnan keinoin Rovaniemen Norvajärven kielileirillä. Lapin kielitivoli -hankkeen järjestämälle kolmipäiväiselle kielileirille osallistui lähes 80 koululaista kahdeksasta Lapin kunnasta. Leiriläiset opiskelevat koulussa valinnaisaineena jotain vierasta kieltä.

  • Kesto: 1 min

  Lapin hiihtokeskukset pärjäsivät hintavertailussa

  Viime hetken varaaja säästää satoja euroja vertailemalla ja pyytämällä tarjouksia hiihtokeskuksilta. Yle Uutiset Lapin tekemän vertailun perusteella nelihenkisen perheen hiihtoloman hinta vaihtelee noin 850 eurosta reiluun 1550 euroon. Vertailun perusteella kallein hiihtoloma on Himoksella ja halvin Saariselällä.

  YLE Lappi: Muut videot (6) fi:Program:rss

  Junnuhyppääjät: kivointa on lentäminen

  Ounasvaaran pikkuhyppyrin jäinen ränni rämisee kun pojat ja tytöt leiskauttelevat ilmojen tielle. Lapsia innostetaan mäkihyppyyn toden teolla, koska lajin harrastus on vähentynyt. Suosiota on menetetty joukkuelajeille kuten jääkiekolle. Mäkihypyn valopilkkuja on, että laji kiinnostaa nykyään myös tyttöjä.

  Muistatko tämän, pakkasta -50 ?

  Tammikuun lopussa 1999 koettiin tulipalopakkaset. Pakkasennätys -51,5 tehtiin Kittilän Pokassa ja se on edelleen voimassa. Olimme Inarissa katsomassa millaista on arki pakkasen paukkuessa.

  • Kesto: 1 min

  Suomen pohjoisin burleskiryhmä on pannut tuulemaan

  Parin vuoden jälkeen keikkakutsuja on alkanut tulla kiitettäväst ja ryhmän osaaminen on kasvanut. Kimallusta, viihdettä ja komediaa pursuavat naiset ovat itseoppineita, mutta välillä pidetään työpajoja kokeeneen ohjaajan johdolla

  • Kesto: 1 min

  Aktiviteetti -halli avataan Rovaniemelle

  Rovaniemelle avautuu tammikuun lopulla koko perheen aktiviteettihalli. Saarenkylän entiseen jäähalliin avautuvassa Santa-maailmassa on omat liikunta-alueet niin lapsille kuin vanhemmillekin extreme-liikuntaa harrastaville nuorille ja aikuisille sekä kilpaurheilijoille. Lapsille on Hop Lop-sisäseikkailupuisto ja vanhemmille valmistuu tuhannen neliön suuruinen monitoimi-extremehalli.

  • Kesto: 1 min

  IT-miljoonääri hiihtäen talviolympialaisiin

  Amerikkalainen IT-miljonääri Paul Bragiel haluaa hiihtää Sotshin talviolympialaisissa. Maaliskuussa ensimmäisen kerran sukset jalkaansa laittanut jenkki on ottanut Kolumbian kansalaisuuden ja harjoittelee parhaillaan suomalaisvalmennuksessa Kittilässä.

  Muualla Yle.fi:ssä