Areena
 • TV
 • Radio
 • YLE Lappi Jakso 1165

  Ilmaiset tabletit Muurolan lukion vetonaulaksi?

  5 min
  • Esitetty: Yle Areena
  • Kuunneltu: 169 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja YLE Lappi »


  YLE Lappi: Jaksot (1035) fi:Program:rss

  Kuinka vanhukset liikkuvat

  Rovaniemellä järjestettiin vanhuksille "Liikkeellä voimaa vuosiin - liikuntatempaus". Kuinka paljon ikäihmiset liikkuvat Rovaniemellä, sitä kysyi tapahtumassa käyneiltä vanhuksilta toimittaja Raimo Torikka.

  • Kesto: 7 min

  Rovaniemeläisryhmä kilpailee Staalon teatterifesteillä

  Rovaniemen kansalaisopiston Saalot-teatteriryhmä kävi Lapin Radion studiossa perjantaina ennen kuin he matkustivat Leville Staalon teatterifesteille. Saalot esittävät näytelmän "Sadonkorjuu" lauantaina festien kilpasarjassa. Näytelmän ohjaaja Sari Laatikainen ja näyttelijä Matti Immonen kertoivat ennakkotunnelmiaan toimittaja Bikka Puoskarille ennen lähtöään Leville Staalon teatterifesteille.

  • Kesto: 8 min

  Hirvijahti alkaa

  Lapissa saa tänä syksynä ampua rapiat 5000 hirveä. Hirvikanta on lähtenyt hienoiseen kasvuun kahden rauhallisen pyyntivuoden jälkeen. Esimerkiksi Kemijärven riistanhoitoyhdistyksen alueella on pyyntilupia kolminkertaisesti viime vuoteen nähden. Pyytäjät lähtevät huomenna innokkaina hirvimetsälle, sanoo toiminnanohjaaja Esko Törmänen (kuvassa). Jorma Korhonen haastattelee.

  • Kesto: 5 min

  Tyttökiekko leviää Lapissa

  Ympäri Lappia järjestetään tänä talvena GHD-tapahtumia, Girl Hockey Day eli Tyttökiekkopäivä, joka pyrkii houkuttelemaan ala-asteikäisiä tyttöjä jääkiekkoharrastukseen. Liikkeelle lähdetään harrastajaryhmistä ja ehkä parin vuoden päästä pelataan jo tyttöjen liigaakin Lapissa. Näin uskoo Lapin alueen tyttökiekkokouluttaja Sofia Pohjanen (kuvassa). Hän kävi Lapin Radion studiossa kertomassa Rovaniemen tapahtumasta. Sirkku Savusalo haastattelee.

  • Kesto: 7 min

  Inarin tarinoita - Nellimin saha

  Dagmar Törnqvist kertoo vanhan Nellimin kylän kuulumisia ajalta, jolloin siellä toimi jopa sahalaitos ja muita tekniikan ihmeitä. Kylä oli vilkas savotoiden, kalastuksen ja sahansa ansioista.

  • Kesto: 9 min

  Täällä eduskunta - Markus Lohi

  Tällä viikolla eduskunnassa on käyty välikysymyskeskustelua köyhyydestä ja eriarvoistumisesta. Muun muassa tästä puhuu pakinassaan Lapin kansanedustaja Markus Lohi (kuvassa).

  • Kesto: 4 min

  Sattuipa Lapissa - Kunnanlääkärinä Ivalossa

  Toimittaja Asko Jantunen vieraili Ivalon sairaalassa vuonna 1970. Haastateltaviksi hän löysi iäkkäämmän metsätyömiehen sekä kunnanlääkärinä viisi vuotta toimineen Åke Hastrupin.

  • Kesto: 8 min

  Täällä Bryssel - Merja Kyllönen

  Onko pohjoisella ja itäisellä Suomella vielä elämisen oikeutusta, pohtii pakinassaan europarlamentaarikko Merja Kyllönen (kuvassa) Brysselistä.

  • Kesto: 2 min

  Lapin tarinoita - Vexi Salmen Lappi

  Suomi on täynnä lapinystäviä, myös niitä joiden emme tiedä kuuluvan ystäviimme tai peräti lapinhulluihin. Vexi Salmi (kuvassa) sanoo kuuluvansa vanhan Lapin ystäviin. Vaikka moni ei tiedä, hän on tehnyt satakunta laulua Lapista. Vexi tunnistaa ainakin kolme erilaista iskelmäntekijöiden Lappia. Reino Helismaa, Tapio Rautavaara ja Topi Kärki edustavat vanhinta ja puhtainta Lappia. Siihen maailmaan kuuluivat koskematon luonto ja erämaakokemukset sekä matkailun puolella murtomaahiihto. Toinen Lappi on Vexi Salmen maailmaa. Se on 1950-luvun Lappi, kullankaivajat, tukkikämpät, keväiset uitot ja jätkät. Uusin Lappi on moderni, urbaani, rakennettu, tunturitaajama-Lappi, muotivaatteet, kalliit vehkeet, näyttäytymine Se ei ole Vexi Salmen maailmaa enää. Haastattelu ja kuva: Tapani Niemi.

  • Kesto: 8 min

  Pippurimylly - Punajuurihyytelö

  On aika mennä pellolle keräämään viimeiset punajuuret. Punajuuren hieno maku, kaunis vahva punainen väri sekä monikäyttöisyys ruoanvalmistuksessa ovat tehneet siitä ruoanvalmistajan koko vuoden herkun. Punajuurihyytelöä on helppo valmistaa ja se sopii jokaiseen vuodenaikaan ja jokaiseen pöytään. Martta Anna-Liisa Tikkanen ja Juha Mäntykenttä ovat sadonkorjuupuuhissa.

  • Kesto: 6 min

  Tahallisuus ei tiukenna sähkökatkon korvauskriteerejä

  Sähköhäiriöharjoitus, jossa sähkökatkoja aiheutetaan tahallaan pelkän harjoituksen vuoksi, ei tuo sähkönjakeluyhtiöille kovennettua korvausvelvoitetta. Tällä kannalla ovat sekä Energiavirasto että Huoltovarmuuskeskus. Vesa Vaarama haastattelee huoltovarmuuskeskuksen voimajärjestelmäasiamies Petri Niemistä.

  • Kesto: 4 min

  Kirjakammi - Olli Jalonen: Miehiä ja ihmisiä

  Romaani kesästä, jona nuori mies hankkii ensimmäiset kokemuksensa työelämästä, naisista ja alkoholista. Sellainen on Olli Jalosen kirja, josta kertoo Juha Pikkarainen. (Kuva: Kustannusosakeyhtiö Otava)

  • Kesto: 4 min

  Metsän peitossa - Luontoyrittäjä Eero Fisk

  Talvi työllistää pelkosenniemeläisen luontomatkailuyrittäjä Eero Fiskin (kuvassa) niin paljon, ettei enempään yhden miehen yritys pysty. Mutta, kesä on heikko, mikä onkin tämän syyskesän ja syksyn teema "Metsän peitossa" -ohjelmasarjassa. Miksi kesä ei tahdo nousta, vaikka mahdollisuudet ovat jopa paremmat kuin talvella? Tutustutaan ensin tämänkertaiseen luontoyrittäjään, Eero Fiskiin, joka on lähtöisin Rovaniemen maalaiskunnasta. Hän asui pitkään Etelä-Suomessa mutta koti-ikävä toi miehen kotiin Lappiin, vaimon kotikuntaan. Eero Fisk perusti ohjelmapalveluyrityksen Pelkosenniemen Pyhätunturille keväällä 2012. Se tuottaa kesä- ja talvimatkailuohjelmia turisteille. Eero Fiskiä haastattelee Tapani Niemi. (Kuva: Eero Fiskin arkisto)

  • Kesto: 9 min

  Multasormi-lähetys 23.9.2014

  Lapin Radion studiossa ovat multasormi Seija Säkkinen ja Bikka Puoskari. (Kuvassa Riekonmarja eli tunturi-sianmarja. Kuvaaja: Pentti Halonen)

  • Kesto: 28 min

  Sähkökatkoharjoitus pimentää Rovaniemen ja Tervolan

  Sähkökatkot koettelevat tänä iltana Tervolan, Muurolan ja Rovaniemen keskustan alueen asukkaiden hermoja. Iltaa varten kannattaa varata patterilamppuja ja kynttilöitä, soitella kuulumiset kännykällä hyvissä ajoin ja keitellä iltakahvi ajoissa termariin. Katkojen arvio on vartista kolmeen varttiin. Kyse on kansainvälistäkin mielenkiintoa herättävästä ilmeisen ainutlaatuisesta suurhäiriöharjoituksesta. Vesa Vaarama haastattelee Suomen kantaverkkokeskuksen Finngridin valvomopäällikköä Arto Pahkinia ja Rovaniemen Verkko Oy:n valvomopäällikkö Arvo Torkkolaa.

  YLE Lappi: Jaksot (67) fi:Program:rss

  Tornion valtaus Gustav Bogen kuvaamana

  Ruotsalainen uutisfilmi vuodelta 1944 suomalaisten sotilaiden taisteluista saksalaisia sotilaita vastaan Torniossa Lapin sodan alkaessa. Filmi: SVT Kääntäjä: Marjaana Kulovesi / Yle

  • Kesto: 3 min

  Rovakatu pimeni

  Video Rovakadulta 23.9. kun Rovakatu pimeni.

  • Kesto: 1 min

  Rovaniemi pimeni

  Sähköyhtiöiden suurhäiriöharjoitus on pimentänyt Rovaniemen kantakaupungin kello yhdeksän aikaan illalla. Valve 2014 -harjoituksessa testataan miten vesivoiman avulla voidaan palauttaa sähköt koko Suomea koskevassa sähkökatkossa.

  Poro katsoo telkkaria

  Aatu-poro rakastaa ihmisiä ja ihmiset Aatua. Rovaniemellä asuva Aatu on niin kesy, että kulkee pirtissä katsomassa televisiota. Sen suosikkisarja on englantilainen maalaisdraama 'Sydämen asialla'.

  • Kesto: 1 min

  Jari Tervo lapsuutensa Rovaniemellä

  Jari Tervo palaa uusimmassa romaanissaan lapsuutensa Rovaniemelle. Korkalovaaran moderni lähiö ja elämä Vanamokadun kerrostalossa ovat lähtökohta koulupojan päiväkirjalle, joka alkaa vuodesta 1972 mutta vie aikamatkalle pitkälle suvun historiaan. Esikoinen-romaanin tapahtumapaikat ovat suoraan kirjailijan lapsuudesta.

  • Kesto: 2 min

  Maakotkia näkee harvoin luonnossa

  Maakotkapariskunta kaartelee Savukosken erämaassa Itä-Lapissa. Video on kuvattu elokuussa 2012. Kuvaaja: Juha Salla / Yle Lappi.

  • Kesto: 2 min

  Räjähtämättömiä ammuksia raivataan taas Pohjois-Suomessa

  Puolustusvoimat jatkavat sodanaikaisten räjähteiden raivaamista kesän aikana Pohjois-Suomessa. Pohjois-Suomen sotilasläänin johdolla kartoitetaan ja raivataan räjähteitä yhteensä seitsemässä kohteessa eri puolilla Lappia sekä Pudasjärvellä ja Oulussa. Ensimmäisiä kohteita on raivattu kuluneen viikon aikana Rovaniemen pohjoispuolella sekä Oulun Hiukkavaarassa.

  • Kesto: 1 min

  RoPS aloittaa kauden sulin jaloin

  Kun muualla Suomessa perutaan Veikkausliigan avauskierroksen liigapelejä, on RoPS saanut maaliskuusta asti harjoitella kuivalla ensiluokkaisella nurmikentällä. Lämmitettävä tekonurmi antaa RoPS:lle lentävän lähdön Veikkausliigaan. Tavoitteena on olla vähintään sarjan kuudes.

  • Kesto: 1 min

  Arctic Inspiration vie vaihto-opiskelijat erämaahan

  Lapin erämää voi pian olla lähtökohtana eteläkorealaisessa teollisessa muotoilussa. Lapin yliopiston teollisen muotoilun vaihto-opiskelijoita kahdeksasta eri maasta kokoontutui Savukoskelle erämaaolosuhteisiin, hakemaan inspiraatiota muotoiluunsa. Talvinen työpaja Arctic inspiration teki vaikutuksen nuoriin, joille lumi ja jää ovat täysin vieraita elementtejä.

  • Kesto: 1 min

  Kelkkaturman tutkimukset kestävät viikkoja

  Poliisi ja onnettomuustutkintalautakunta jatkavat Utsjoen kelkkaturman teknistä tutkintaa vielä viikkoja. Turmassa menehtyneen kolmen ihmisen ruumiit tutkitaan myöhemmin myös oikeuslääketieteellisessä ruumiinavauksessa. Kahdeksan moottorikelkan ryhmä ajoi letkassa pitkin järven jäätä, kun ryhmän keskivaiheilla matkannut kelkka törmäsi vastaan tulleen kelkan kanssa.

  • Kesto: 1 min

  Taiteilijakylä Aska kerää luovia ihmisiä

  Pienestä Askan kylästä Sodankylässä on kehittynyt oikea luovien ihmisten kylä vuosien myötä. Ensimmäiset kuvataiteilijat muuttivat kylään nelisenkymmentä vuotta sitten, ja nykyään kylässä asuu hyvin monenlaisia taiteilijoita ja käsityöläisiä.

  • Kesto: 1 min

  YLE Lappi: Muut videot (6) fi:Program:rss

  Junnuhyppääjät: kivointa on lentäminen

  Ounasvaaran pikkuhyppyrin jäinen ränni rämisee kun pojat ja tytöt leiskauttelevat ilmojen tielle. Lapsia innostetaan mäkihyppyyn toden teolla, koska lajin harrastus on vähentynyt. Suosiota on menetetty joukkuelajeille kuten jääkiekolle. Mäkihypyn valopilkkuja on, että laji kiinnostaa nykyään myös tyttöjä.

  Muistatko tämän, pakkasta -50 ?

  Tammikuun lopussa 1999 koettiin tulipalopakkaset. Pakkasennätys -51,5 tehtiin Kittilän Pokassa ja se on edelleen voimassa. Olimme Inarissa katsomassa millaista on arki pakkasen paukkuessa.

  • Kesto: 1 min

  Suomen pohjoisin burleskiryhmä on pannut tuulemaan

  Parin vuoden jälkeen keikkakutsuja on alkanut tulla kiitettäväst ja ryhmän osaaminen on kasvanut. Kimallusta, viihdettä ja komediaa pursuavat naiset ovat itseoppineita, mutta välillä pidetään työpajoja kokeeneen ohjaajan johdolla

  • Kesto: 1 min

  Aktiviteetti -halli avataan Rovaniemelle

  Rovaniemelle avautuu tammikuun lopulla koko perheen aktiviteettihalli. Saarenkylän entiseen jäähalliin avautuvassa Santa-maailmassa on omat liikunta-alueet niin lapsille kuin vanhemmillekin extreme-liikuntaa harrastaville nuorille ja aikuisille sekä kilpaurheilijoille. Lapsille on Hop Lop-sisäseikkailupuisto ja vanhemmille valmistuu tuhannen neliön suuruinen monitoimi-extremehalli.

  • Kesto: 1 min

  IT-miljoonääri hiihtäen talviolympialaisiin

  Amerikkalainen IT-miljonääri Paul Bragiel haluaa hiihtää Sotshin talviolympialaisissa. Maaliskuussa ensimmäisen kerran sukset jalkaansa laittanut jenkki on ottanut Kolumbian kansalaisuuden ja harjoittelee parhaillaan suomalaisvalmennuksessa Kittilässä.

  Muualla Yle.fi:ssä