Areena
 • TV
 • Radio
 • YLE Lappi Jakso 1165

  Ilmaiset tabletit Muurolan lukion vetonaulaksi?

  • Esitetty: Yle Areena
  • Kuunneltu: 169 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja YLE Lappi »


  YLE Lappi: Jaksot (1201) fi:Program:rss

  Saamen kielipesä aloittaa Rovaniemellä

  Rovaniemen ensimmäinen saamenkielinen kielipesä aloittaa toimintansa maaliskuussa, jos pohjoissaamentaitoinen työntekijä löytyy. Alkuvaiheessa kielipesä toimii puolipäiväisenä. Tätä on osa vanhemmista ihmetellyt. Varhaiskasvatuksen palvelupäällikkö Tarja Kuoksa Rovaniemen kaupungilta perustelee, että aluksi lähdetään liikkeelle minimivaatimuksilla. Tämä tarkoittaa sitä, että kokopäivähoitoa tarvitseville kielipesä ei ole vaihtoehto. Millaista kielipesäopetus on ja mitä kaikkea vaaditaan työntekijöitä? Sirkku Savusalo selvittää asiaa. (Kuva: Pentti Pieski)

  • Kesto: 5 min

  Täällä Murmansk - Riina Guseva

  Kivihiiliterminaalit siirretään kauemmaksi Murmanskin satamasta. Aurinkoa juhlittiin kaamoksen taituttua. Kirovskissa on nähtävillä komeita lumiveistoksia. Riina Gusevalle soittaa Jarmo Siivikko.

  • Kesto: 6 min

  Korkalovaaran koululaiset mukaan Lupa välittää -kampanjaan

  Rovaniemen Korkalovaanran koululaiset lähtivät touhuamaan tapahtumaa alueen vanhuksille. Koulu kutsuu lähialueen vanhuksia kyläilyn ja yhdessä tekemisen iltaan, johon porukalla on ideoitu ohjelmaa. Hanna Wilen (oik.) ja Wilma Palosaari (vas.) kävviät kertomassa Lapin Radion studiossa tulevasta. Mukana oli myös asukasasiamies Maarit Alikoski. Sirkku Savusalo haastattelee.

  • Kesto: 5 min

  Metsän peitossa - Loputonta puhetta Vuotoksen eduista

  Ihmisiä hallitaan tarinoilla ja enemmän tai vähemmän tosilla perusteluilla. Jokirakentamista on koko sodanjälkeisen historian perusteltu työpaikoilla, vaikka koneet tekevät nykyään työt. Nyt Vuotosta perustellaan kiinteistöveroilla, siis yhä taloudella. Vain taloudellinen perustelu puree. Tämä meidän aikamme palvoo mammonaa. Suureen osaan ihmisiä eivät pure muut ympäristöarvot, kuten puhdas, luonnontilainen ympäristö, kotiseutu, kotipaikka, virkistäytyminen luonnontilaisella joella, kasvuympäristö, identiteetti. Nämä arvot jäävät tappiolle kovan rahan edessä, vaikka ihminen leimautuu lapsena kotiseutuunsa ja lajina ihminen on erittäin sitoutunut kasvuympäristöönsä. Jarko Tirkkonen haastattelee tutkija Outi Auttia, joka tutki väitöskirjassaan muun muassa sitä, miten jokirakentamista perustellaan arkisessa puheessa. (Kuva: Pentti Kaihua)

  • Kesto: 8 min

  Ammattimuurareista pian huutava pula

  Nuorien kiinnostus muurausalaan on viime vuosien aikana hiipunut ja vanhemmat muurarit ovat huolissaan taantuvasta ammattikunnasta. Onko siihen syynä se, että ammattioppilaitoksissa ei enää voi opiskella yksinomaan muurariksi vai pelottaako nuoria raskas työ? Raimo Torikka kävi tapaamassa lähes 30 vuotta muuraustöitä paiskinutta rovaniemeläistä muuraria Juha Peltolaa (kuvassa) rakennustyömaalla Rovaniemen Saarenkylässä.

  • Kesto: 5 min

  Arctic Lapland Rally pyörähti käyntiin Rovaniemellä

  Yksi Suomen hienoimmista ralleista on päässyt hyvään vauhtiin. Jorma Korhonen on Rovaniemen Mäntyvaarassa paikalla ja kuulostaa, että siellä on kerrassaan hieno autourheilutunnelma ja yleisöäkin on ihan mukavasti paikalla. Pääsemme nyt mukaan, kun EK 2 on käynnistymässä. (Kuva: Uula Kuvaja / Yle)

  • Kesto: 5 min

  Inarin tarinoita - Dagmar Törnqvist

  Dagmar Törnqvist muistelee kuinka hän lähti Salmijärvelle kokiksi turistiautossa vuonna 1925. Tie päättyi Pitkällejärvelle, josta jatkettiin postimoottorilla Salmijärvelle. Siitä loppumatka polkuja pitkin. Salmijärvelle ruokakin haettiin Norjasta Paatsjokea pitkin.

  • Kesto: 10 min

  Täällä eduskunta - Markus Mustajärvi

  Pakotettu yksimielisyys harvoin kestää. Sen näemme ulko- ja turvallisuuspoliittisessa keskustelussa, kertoo pakinassaan lapin kansanedustaja Markus Mustajärvi (kuvassa).

  • Kesto: 4 min

  Kaksi vuorokautta pelintekemistä samoilla silmillä

  Rovaniemen pelinkehittäjät osallistuvat tänäkin vuonna maailmanlaajuiseen Game Jam -tapahtumaan, jossa alan harrastajat kokoontuvat viikonlopun yli tekemään pelejä. Toimittaja Tuukka Tervonen kävi tutkimassa mitä Lapin pelikehitykselle kuuluu ja mitä Game Jamissa tapahtuu.

  • Kesto: 6 min

  Miten Rovaniemen vesilaitoksen yhtiöittäminen vaikuttaa hintoihin?

  Lappilaisten veden hinnoissa on isoja eroja. Kalleinta vesi on edelleen Rovaniemellä. Mikä Rovaniemen Veden hinnan selittää ja miten hinnoille käy, kun vesilaitoksesta tulee Rovaniemen Energia Oy:n tytäryhtiö. Perttu Ruokangas haastattelee Napapiirin Veden vt toimitusjohtajaa Martti Anttilaa (kuvassa).

  • Kesto: 4 min

  Poliisi-tv:stä Afganistaniin ja sieltä ministeriön kautta Lappiin

  Vanhempi konstaapeli Elina Katajamäki (kuvassa) aloitti Lapin poliisilaitoksen viestintäpäällikkönä vuoden alussa. Nyt edessä on ainakin vuoden työrupeama napapiirin tuntumassa. Ennen Lappiin muuttoaan Katajamäki on työskennellyt muun muassa tiedotusupseerina Afganistanissa, rikostutkijana Itä-Uudellamaalla ja viimeksi ylitarkastajana sisäisen turvallisuuden sihteeristössä sisäministeriössä. Bikka Puoskari haastattelee.

  • Kesto: 10 min

  Moottorikelkkailun maailmanmestari käy nyt rallikierroksilla

  Rovaniemeläinen Janne Tapio (kuvassa) kiihdytteli moottorikelkkaa maailmanmestaruuden arvoisesti vuosina 2004 ja 2005. Kotikaupunkinsa talviseen moottoriurheilukilpailuun Arctic Lapland Rallyyn hän ei ole osallistunut kilpailijana koskaan, mutta nyt hän sen tekee. Miksi? Hillevi Antikainen haastattelee.

  • Kesto: 9 min

  Sattuipa Lapissa - Elämää Pykeijassa 3/4

  Pohjois-Norjassa, Varangin vuonon etelärannalla on kylä nimeltään Bugøynes, suomeksi Pykeija. Kylän asukkaista moni puhuu kveeniä, eli suomen kielen murretta. Toimittaja Lars Hamberg vieraili kylässä loppuvuonna 1965. Juttusarjan kolmannessa osassa hän keskustelee Andreas Salmen kanssa kalastuksesta.

  • Kesto: 8 min

  Täällä Bryssel - Nils Torvalds

  Pariisin terrori-iskun jälkitunnelmia pohtii pakinassaan eurokansanedustaja Nils Torvalds (kuvassa) Brysselistä.

  • Kesto: 3 min

  RoKi haluaa villin kortin Mestikseen

  Jääkiekkojoukkue RoKi eli Rovaniemen Kiekko pelaa tällä hetkellä jääkiekon kolmanneksi ylimmällä sarjatasolla Suomi-sarjassa. Joukkue haluaa jälleen nousta seuraavalle sarjatasolle eli Mestikseen. Tällä kertaa Mestikseen on jaossa niin sanottuja villejä kortteja, eli Jääkiekkoliitto myöntää paikat kahdelle Suomi-sarjan joukkueelle Mestikseen. Miksi RoKi hakee villillä kortilla sarjapaikka Mestiksestä ja mitä Mestiksessä pelaaminen oikein rovaniemeläisjoukkueelta vaatii. Perttu Ruokangas haastattelee RoKin vt. toimitusjohtajaa Jani Mikkolaa. (Kuva: Tommy Jokelainen)

  • Kesto: 4 min

  Metsähallitus nostaa Lapin hotellitonttien vuokria jopa tuhansilla prosenteilla

  Metsähallituksen Laatumaan johtaja Tuomas Hallenberg kertoo Metsähallituksen nostavan matkailukeskuskuksissa vuokria nykyaikaiselle tasolle. Vuokria nostetaan sen mukaan kun vanhat sopimukset umpeutuvat. Metsähallitus on muun muassa Saariselällä esittänyt entisen Tunturihotellin tonttivuokran korottamista useilla tuhansilla prosenteilla. Tätä ei ole nykyinen Santas Hotels yrittäjä Seppo Aho kuitenkaan ole hyväksynyt, niinpä keskustelu korotuksista on kesken. Kolme vuotta on väännetty sopimusta myös Hotelli Ylläsrinteen tonttivuokran tasosta yrittäjä Ritva Rantahalvarin ja Metsähallituksen kesken. Myös Lapland Hotel ketjun omistaja Pertti Yliniemi kertoo kokemuksistaan ja näkemyksistään. Toimittaja: Raimo Torikka.

  YLE Lappi: Jaksot (69) fi:Program:rss

  Ylioppilaskunnan Laulajat Rovaniemellä

  Ylioppilaskunnan laulajat aloitti Kotipoltto -kiertueen Rovaniemeltä keskiviikkona. 55 henkinen mieskuoro esittää kiertueen konserteissa iskelmiä ja pop-hittejä sekä perinteistä mieskuoromusiikkia yhdessä paikallisten mieskuorojen kanssa. Tässä näyte Ylioppilaskunnan Laulajilta.

  • Kesto: 1 min

  Porojen sarvia maalattiin nyt pensselillä - aiemmin spreijattiin

  Poronsarvien maalaus uudella heijastemaalilla aloitettiin Rovaniemellä. Elävien porojen sarvet maalataan heijastemaalilla, joka levitetään pensselillä. Aiemmin elävien porojen sarvia on maalattu heijastavalla spraymaalilla. Kuvaus ja leikkaus: Raimo Torikka

  • Kesto: 2 min

  Tornion valtaus Gustav Bogen kuvaamana

  Ruotsalainen uutisfilmi vuodelta 1944 suomalaisten sotilaiden taisteluista saksalaisia sotilaita vastaan Torniossa Lapin sodan alkaessa. Filmi: SVT Kääntäjä: Marjaana Kulovesi / Yle

  • Kesto: 3 min

  Rovakatu pimeni

  Video Rovakadulta 23.9. kun Rovakatu pimeni.

  • Kesto: 1 min

  Rovaniemi pimeni

  Sähköyhtiöiden suurhäiriöharjoitus on pimentänyt Rovaniemen kantakaupungin kello yhdeksän aikaan illalla. Valve 2014 -harjoituksessa testataan miten vesivoiman avulla voidaan palauttaa sähköt koko Suomea koskevassa sähkökatkossa.

  Poro katsoo telkkaria

  Aatu-poro rakastaa ihmisiä ja ihmiset Aatua. Rovaniemellä asuva Aatu on niin kesy, että kulkee pirtissä katsomassa televisiota. Sen suosikkisarja on englantilainen maalaisdraama 'Sydämen asialla'.

  • Kesto: 1 min

  Jari Tervo lapsuutensa Rovaniemellä

  Jari Tervo palaa uusimmassa romaanissaan lapsuutensa Rovaniemelle. Korkalovaaran moderni lähiö ja elämä Vanamokadun kerrostalossa ovat lähtökohta koulupojan päiväkirjalle, joka alkaa vuodesta 1972 mutta vie aikamatkalle pitkälle suvun historiaan. Esikoinen-romaanin tapahtumapaikat ovat suoraan kirjailijan lapsuudesta.

  • Kesto: 2 min

  Maakotkia näkee harvoin luonnossa

  Maakotkapariskunta kaartelee Savukosken erämaassa Itä-Lapissa. Video on kuvattu elokuussa 2012. Kuvaaja: Juha Salla / Yle Lappi.

  • Kesto: 2 min

  Räjähtämättömiä ammuksia raivataan taas Pohjois-Suomessa

  Puolustusvoimat jatkavat sodanaikaisten räjähteiden raivaamista kesän aikana Pohjois-Suomessa. Pohjois-Suomen sotilasläänin johdolla kartoitetaan ja raivataan räjähteitä yhteensä seitsemässä kohteessa eri puolilla Lappia sekä Pudasjärvellä ja Oulussa. Ensimmäisiä kohteita on raivattu kuluneen viikon aikana Rovaniemen pohjoispuolella sekä Oulun Hiukkavaarassa.

  • Kesto: 1 min

  RoPS aloittaa kauden sulin jaloin

  Kun muualla Suomessa perutaan Veikkausliigan avauskierroksen liigapelejä, on RoPS saanut maaliskuusta asti harjoitella kuivalla ensiluokkaisella nurmikentällä. Lämmitettävä tekonurmi antaa RoPS:lle lentävän lähdön Veikkausliigaan. Tavoitteena on olla vähintään sarjan kuudes.

  • Kesto: 1 min

  Arctic Inspiration vie vaihto-opiskelijat erämaahan

  Lapin erämää voi pian olla lähtökohtana eteläkorealaisessa teollisessa muotoilussa. Lapin yliopiston teollisen muotoilun vaihto-opiskelijoita kahdeksasta eri maasta kokoontutui Savukoskelle erämaaolosuhteisiin, hakemaan inspiraatiota muotoiluunsa. Talvinen työpaja Arctic inspiration teki vaikutuksen nuoriin, joille lumi ja jää ovat täysin vieraita elementtejä.

  • Kesto: 1 min

  Kelkkaturman tutkimukset kestävät viikkoja

  Poliisi ja onnettomuustutkintalautakunta jatkavat Utsjoen kelkkaturman teknistä tutkintaa vielä viikkoja. Turmassa menehtyneen kolmen ihmisen ruumiit tutkitaan myöhemmin myös oikeuslääketieteellisessä ruumiinavauksessa. Kahdeksan moottorikelkan ryhmä ajoi letkassa pitkin järven jäätä, kun ryhmän keskivaiheilla matkannut kelkka törmäsi vastaan tulleen kelkan kanssa.

  YLE Lappi: Muut videot (6) fi:Program:rss

  Junnuhyppääjät: kivointa on lentäminen

  Ounasvaaran pikkuhyppyrin jäinen ränni rämisee kun pojat ja tytöt leiskauttelevat ilmojen tielle. Lapsia innostetaan mäkihyppyyn toden teolla, koska lajin harrastus on vähentynyt. Suosiota on menetetty joukkuelajeille kuten jääkiekolle. Mäkihypyn valopilkkuja on, että laji kiinnostaa nykyään myös tyttöjä.

  Muistatko tämän, pakkasta -50 ?

  Tammikuun lopussa 1999 koettiin tulipalopakkaset. Pakkasennätys -51,5 tehtiin Kittilän Pokassa ja se on edelleen voimassa. Olimme Inarissa katsomassa millaista on arki pakkasen paukkuessa.

  • Kesto: 1 min

  Suomen pohjoisin burleskiryhmä on pannut tuulemaan

  Parin vuoden jälkeen keikkakutsuja on alkanut tulla kiitettäväst ja ryhmän osaaminen on kasvanut. Kimallusta, viihdettä ja komediaa pursuavat naiset ovat itseoppineita, mutta välillä pidetään työpajoja kokeeneen ohjaajan johdolla

  • Kesto: 1 min

  Aktiviteetti -halli avataan Rovaniemelle

  Rovaniemelle avautuu tammikuun lopulla koko perheen aktiviteettihalli. Saarenkylän entiseen jäähalliin avautuvassa Santa-maailmassa on omat liikunta-alueet niin lapsille kuin vanhemmillekin extreme-liikuntaa harrastaville nuorille ja aikuisille sekä kilpaurheilijoille. Lapsille on Hop Lop-sisäseikkailupuisto ja vanhemmille valmistuu tuhannen neliön suuruinen monitoimi-extremehalli.

  • Kesto: 1 min

  IT-miljoonääri hiihtäen talviolympialaisiin

  Amerikkalainen IT-miljonääri Paul Bragiel haluaa hiihtää Sotshin talviolympialaisissa. Maaliskuussa ensimmäisen kerran sukset jalkaansa laittanut jenkki on ottanut Kolumbian kansalaisuuden ja harjoittelee parhaillaan suomalaisvalmennuksessa Kittilässä.

  Muualla Yle.fi:ssä