Areena
 • TV
 • Radio
 • YLE Lappi Jakso 1165

  Ilmaiset tabletit Muurolan lukion vetonaulaksi?

  5 min
  • Esitetty: Yle Areena
  • Kuunneltu: 169 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja YLE Lappi »


  YLE Lappi: Jaksot (952) fi:Program:rss

  Metsän peitossa - Menestystarina nimeltä Naava osa 2

  Jokin syy selittää, miksi vain opastuskeskus ja sen yhteydessä toimiva ravintola hyötyvät asiakasvirrasta. Pelkosenniemen Pyhätunturilla sijaitsevan Naavan luontokeskuksen hoitaja Eila Pesonen kertoo, että kävijät ovat hyvin kirjavaa sakkia pääasiassa Etelä-Suomesta ja ulkomailta, mutta he viipyvät Pyhällä vain lyhyen ajan. Olisiko se pääsyy kesätunturien matkailulliseen ahdinkoon? Toimittaja: Tapani Niemi. (Kuvassa Pyhätunturin Isokuru. Kuvaaja: Juha Paso / Metsähallitus)

  • Kesto: 9 min

  Monsterimiehen kivinen tie

  Kun Lordi-yhtye voitti euroviisut tuli sen keulakuvasta Tomi Putaansuusta kansallissankari. Mutta voiton jälkeisissä vuosissa on ollut paljon dramaattistakin. Nämä vaiheet on taltioitu dokumentiksi. Monsterimies -elokuvan ohjaaja Antti Haase (kuvassa) on Sirkku Savusalon haastateltavana.

  • Kesto: 8 min

  Rovaniemen jätekuljetusjärjestelmä edelleen auki

  Napapiirin Residuumin jätehuoltoalueen eli Pellon, Ranuan ja Rovaniemen jätekuljetusten järjestämisestä on taitettu peistä pitkään. Jätehuollon viranomainen eli Rovaniemen jätehuoltojaosto päätti toissa päivänä kokouksessaan, että Ranualla jäte liikkuu kunnan järjestämällä kyydillä ja Pellossa kiinteistön haltija itse järjestää kuljetuksen eli siis kilpailuttaa ja hankkii haluamansa roskakuskin vapaasti omin toimin. Mutta Rovaniemen järjestely jäi edelleen auki. Miksi näin monipolvinen päätös? Rovaniemen jätehuoltojaoston puheenjohtaja Aimo Honkavuorta haastattelee Vesa Vaarama. (Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle)

  • Kesto: 2 min

  Porovahti -kokeilu Rovaniemellä

  Rovaniemellä on kuluneen kesän aikana kokeiltu uutta tapaa puuttua porojen aiheuttamiin pelkoihin ja haittoihin, kuten pihakasvien tuhoamiseen. Kaupungissa on toiminut kokeiluna 'Anonyymit porovahdit'. Porojen aiheuttamat ongelmat ovat nousseet Rovaniemellä esiin etenkin uusilla asuntoalueilla, jotka ovat ehkä aiemmin olleet poroille mieluisia laidunpaikkoja. Raimo Torikka jatkaa Paliskuntain yhdistyksestä. (Kuva: Vesa Toppari / Yle)

  • Kesto: 6 min

  Täällä eduskunta - Markus Mustajärvi

  Lapin kansanedustajat tekivät viime viikon lopulla perinteisen maakuntamatkan Pelloon, Ylitorniolle, Tornioon ja Kemiin. Tällä viikolla Markus Mustajärvi (kuvassa) kiersi kansanedustaja Pirkko Mattilan kanssa Rovaniemellä ja Itä-Lapissa pari päivää.

  • Kesto: 4 min

  Frisbeen Rollo Open Rovaniemellä viikonloppuna

  Frisbeegolf -turnee Rollo Open pelataan Rovaniemen Ounasvaaran takametsissä Toramon radalla tästä päivästä sunnuntaille. Koko ajan lisää ystäviä saavaa lajia pääsee seuraamaan sunnuntaina 24. elokuuta kello 17.00 alkaen Toramolla. Juha Mäntykenttä on kisapaikalla.

  • Kesto: 6 min

  Uutta koulua rakennetaan Sieppijärvellä

  Sieppijärven vanha koulu Kolarissa on vielä kopakassa kunnossa, mutta uusi tarvitaan, jotta kylässä pystyttään vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin ja tarjoamaan lapsille nykyaikaiset opiskelutilat. Sieppijärvellä ennustetaan oppilasmäärän kasvavan niin, että vuoteen 2020 mennessä se nousee nykyisestä 31 oppilaasta 50:een. Jorma Korhonen haastattelee apulaisrehtori Ville Ikosta (kuvassa oppilaineen)

  • Kesto: 6 min

  Maistuisiko juolukka tai variksenmarja?

  Näiden marjojen sadot ovat Lapissa melko suuria, mutta kotitaloudet eivät osaa niitä vielä poimia tai käyttää. Juolukan ja variksenmarjan profiilia yritetään nyt nostaa Arktiset Aromit ry:n toimesta. Marjojen käyttömahdollisuuksista ja kasvupaikoista kertoo Simo Moisio Arktiset Aromit ry:stä. Maija-Liisa Juntti haastattelee. (Kuvassa juolukan marjoja ja lehtiä. Kuvaaja: Eelis Pulkkinen)

  • Kesto: 3 min

  Liigaraketti RoPS odottaa ennätysyleisöä

  Rovaniemen Palloseuran todella huonosti mennyt alkukesä on vaihtunut erinomaisiin peleihin liigakauden loppua kohden. Viimeksi otettiin päänahka tämän kesän komeetalta Lahdesta, ja se on nostamassa Pohjois-Suomeen jalkapallohuumaa, josta ei ole saatu nauttia vuosikymmeniin. RoPS on liigataulukossa tällä hetkellä sijalla 5! Kukapa muistaa, koska RoPS on viimeksi ollut näin korkealla liigataulukossa kesken kauden? Juha Mäntykenttä kävi tunnustelemassa joukkueenjohdon tunnelmia kentän laidalla. (Kuvassa RoPSin valmentaja Juha Malinen)

  • Kesto: 5 min

  Sattuipa Lapissa - Skotlannin äijä 1

  Eläkkeellä ollut metsänvartija Viljo Pakasmaa Pallasjärveltä muisteli samoissa maisemissa asuneen Skotlannin äijän tekemisiä toista sataa vuotta sitten. Skotlannista kotoisin ollut varakas mies teetti rakennuksia, veneitä ja milloin mitäkin, pienillä tytöillä vaikkapa savikakkuja. Hän maksoi tekijöille hyvää palkkaa, mutta joskus vähän erikoisella tavalla. Toimittaja Juhani Lihtonen kuunteli Viljo Pakasmaan tarinaa Skotlannin äijästä vuonna 1974. (Kuvassa Pallastunturit)

  • Kesto: 8 min

  Rovaniemeläisyrittäjä aikoo muuttaa suomalaisen työelämän

  Moni nuori valitsee yrittäjyyden, koska työpaikkoja ei ole, uskoo rovaniemeläisyrittäjä Heidi Alariesto (kuvassa). Omien yritystensä pyörittämisen lisäksi hän itse tosin aikoo muuttaa kotimaisen työelämän ja työllistää Suomen työttömät. Lapin Radiossa Heidi Alariestoa haastattelee Bikka Puoskari.

  • Kesto: 12 min

  Täällä Bryssel - Sirpa Pietikäinen

  Lapin Radion Täällä Bryssel -sarjan kokoomuksen edustajana aloittaa meppimme Sirpa Pietikäinen (kuvassa). Hän on toiminut Euroopan parlamentin jäsenenä vuodesta 2008.

  • Kesto: 4 min

  RoPsin Lahdenmäki toipumassa törmäyksestään ottelussa

  Rovaniemen Palloseuran Jarkko Lahdenmäki (kuvassa) törmäsi reilu viikko sitten sunnuntaina puskutilantessa voimalla KuPSin pelaajaan. Lahdenmäki menetti pahannäköisessä tilanteessa hampaita. Nyt kemijärveläislähtöinen Lahdenmäki on lääkärin määräämällä sairaslomalla. Juha Mäntykenttä haastattelee.

  • Kesto: 6 min

  Kyläverkkoja rakennetaan vastakin

  Kuitua tunturiin -hankeen rohkaisemana on Tunturi-Lappiin rakennettu jo viisi kyläverkkoa, kiinteää ja nopeaa valokuitupohjaista laajakaistaa. Hankkeen projektipäällikkö Seppo Alatörmänen uskoo, että Lapin kylissä vastakin luotetaan omaan verkonrakentamiseen, eikä jäädä odottamaan operaattoreiden epämääräisiä ja pitkiä toimitusaikoja. Tunturi-Lapissa uusimmat kyläverkot valmistuvat Muoniossa Kerässiepin, Liepimän ja Kotimaan kyliin, sekä Kolarissa Saariputaalle ja Äkäsjokisuuhun. Kyläläiset sanovat, että itse rakentamalla ja omalla kyläverkolla varmistetaan hyvien tietokone- ja puhelinyhteyksien nopea saanti ja varsin edullisesti. Jorma Korhonen kävi paikan päällä. (Kuva: Raili Sieppi ja Rami Kurhela uskovat, että tehokas tietokone- ja puhelinyhteys entisestään piristää kylien elämää)

  • Kesto: 6 min

  Rovaniemellä herätellään pursiseuratoimintaa

  Lapin pursiseuran toiminta hiipui 1990-luvun lopussa, kun ilmeisesti ilkivallan seurauksena venevarasto paloi. Nyt vuosien hiljaiselon jälkeen toiminta on vilkastumassa. Arto Schroderus innostui veljensä Aleksin kanssa elvyttämään seuraa. Tänä kesänä Kukanniemen pursiseuralla onkin touhunnut monen polven purjehtijoita. Joukkoon toivotetaan tervetulleiksi kaikki purjehduksesta kiinostuneet. Sirkku Savusalo jatkaa pursiseuralta. (Kuvassa Arto ( vas.) sekä Aleksi Schroderus ja Arton lapsia kavereineen)

  • Kesto: 6 min

  Hyvinvointi seuraa työllisyyttä

  Lapin ammattikorkeakoulu ja Lapin yliopisto ovat selvittäneet tilastojen, kuntalaiskyselyn ja asiantuntija-arvioiden avulla missä päin Lappia voidaan hyvin ja missä ei. Hyvinvointi näyttää seuraavan työllisyyttä, siellä missä työttömyysluvut ovat korkeampia, koetaan olevan vähemmän hyvinvointia. Mutta kai ihminen voi tuntea voivansa hyvin vaikka ei olisikaan töitä? Miksi työllisyys on niin tärkeä hyvinvoinnin mittari? Lapin yliopiston sosiologian professori Asko Suikkasta (kuvassa) haastattelee Vesa Vaarama.

  YLE Lappi: Jaksot (64) fi:Program:rss

  Poro katsoo telkkaria

  Aatu-poro rakastaa ihmisiä ja ihmiset Aatua. Rovaniemellä asuva Aatu on niin kesy, että kulkee pirtissä katsomassa televisiota. Sen suosikkisarja on englantilainen maalaisdraama 'Sydämen asialla'.

  • Kesto: 1 min

  Jari Tervo lapsuutensa Rovaniemellä

  Jari Tervo palaa uusimmassa romaanissaan lapsuutensa Rovaniemelle. Korkalovaaran moderni lähiö ja elämä Vanamokadun kerrostalossa ovat lähtökohta koulupojan päiväkirjalle, joka alkaa vuodesta 1972 mutta vie aikamatkalle pitkälle suvun historiaan. Esikoinen-romaanin tapahtumapaikat ovat suoraan kirjailijan lapsuudesta.

  • Kesto: 2 min

  Maakotkia näkee harvoin luonnossa

  Maakotkapariskunta kaartelee Savukosken erämaassa Itä-Lapissa. Video on kuvattu elokuussa 2012. Kuvaaja: Juha Salla / Yle Lappi.

  • Kesto: 2 min

  Räjähtämättömiä ammuksia raivataan taas Pohjois-Suomessa

  Puolustusvoimat jatkavat sodanaikaisten räjähteiden raivaamista kesän aikana Pohjois-Suomessa. Pohjois-Suomen sotilasläänin johdolla kartoitetaan ja raivataan räjähteitä yhteensä seitsemässä kohteessa eri puolilla Lappia sekä Pudasjärvellä ja Oulussa. Ensimmäisiä kohteita on raivattu kuluneen viikon aikana Rovaniemen pohjoispuolella sekä Oulun Hiukkavaarassa.

  • Kesto: 1 min

  RoPS aloittaa kauden sulin jaloin

  Kun muualla Suomessa perutaan Veikkausliigan avauskierroksen liigapelejä, on RoPS saanut maaliskuusta asti harjoitella kuivalla ensiluokkaisella nurmikentällä. Lämmitettävä tekonurmi antaa RoPS:lle lentävän lähdön Veikkausliigaan. Tavoitteena on olla vähintään sarjan kuudes.

  • Kesto: 1 min

  Arctic Inspiration vie vaihto-opiskelijat erämaahan

  Lapin erämää voi pian olla lähtökohtana eteläkorealaisessa teollisessa muotoilussa. Lapin yliopiston teollisen muotoilun vaihto-opiskelijoita kahdeksasta eri maasta kokoontutui Savukoskelle erämaaolosuhteisiin, hakemaan inspiraatiota muotoiluunsa. Talvinen työpaja Arctic inspiration teki vaikutuksen nuoriin, joille lumi ja jää ovat täysin vieraita elementtejä.

  • Kesto: 1 min

  Kelkkaturman tutkimukset kestävät viikkoja

  Poliisi ja onnettomuustutkintalautakunta jatkavat Utsjoen kelkkaturman teknistä tutkintaa vielä viikkoja. Turmassa menehtyneen kolmen ihmisen ruumiit tutkitaan myöhemmin myös oikeuslääketieteellisessä ruumiinavauksessa. Kahdeksan moottorikelkan ryhmä ajoi letkassa pitkin järven jäätä, kun ryhmän keskivaiheilla matkannut kelkka törmäsi vastaan tulleen kelkan kanssa.

  • Kesto: 1 min

  Taiteilijakylä Aska kerää luovia ihmisiä

  Pienestä Askan kylästä Sodankylässä on kehittynyt oikea luovien ihmisten kylä vuosien myötä. Ensimmäiset kuvataiteilijat muuttivat kylään nelisenkymmentä vuotta sitten, ja nykyään kylässä asuu hyvin monenlaisia taiteilijoita ja käsityöläisiä.

  • Kesto: 1 min

  Lapin nuoria kannustetaan kielten pariin

  Vieraiden kielten opiskelua tuettiin tekemisen ja toiminnan keinoin Rovaniemen Norvajärven kielileirillä. Lapin kielitivoli -hankkeen järjestämälle kolmipäiväiselle kielileirille osallistui lähes 80 koululaista kahdeksasta Lapin kunnasta. Kaikki leiriläiset opiskelevat koulussa valinnaisaineena jotain vierasta kieltä. Leiriohjaajina toimivat Lapin ja Oulun yliopistossa opiskelevat vaihto-oppilaat.

  • Kesto: 1 min

  Kielileiriltä tukea nuorten kielten opiskeluun

  Koululaisten vieraiden kielten opiskelua tuettiin tekemisen ja toiminnan keinoin Rovaniemen Norvajärven kielileirillä. Lapin kielitivoli -hankkeen järjestämälle kolmipäiväiselle kielileirille osallistui lähes 80 koululaista kahdeksasta Lapin kunnasta. Leiriläiset opiskelevat koulussa valinnaisaineena jotain vierasta kieltä.

  • Kesto: 1 min

  Lapin hiihtokeskukset pärjäsivät hintavertailussa

  Viime hetken varaaja säästää satoja euroja vertailemalla ja pyytämällä tarjouksia hiihtokeskuksilta. Yle Uutiset Lapin tekemän vertailun perusteella nelihenkisen perheen hiihtoloman hinta vaihtelee noin 850 eurosta reiluun 1550 euroon. Vertailun perusteella kallein hiihtoloma on Himoksella ja halvin Saariselällä.

  YLE Lappi: Muut videot (6) fi:Program:rss

  Junnuhyppääjät: kivointa on lentäminen

  Ounasvaaran pikkuhyppyrin jäinen ränni rämisee kun pojat ja tytöt leiskauttelevat ilmojen tielle. Lapsia innostetaan mäkihyppyyn toden teolla, koska lajin harrastus on vähentynyt. Suosiota on menetetty joukkuelajeille kuten jääkiekolle. Mäkihypyn valopilkkuja on, että laji kiinnostaa nykyään myös tyttöjä.

  Muistatko tämän, pakkasta -50 ?

  Tammikuun lopussa 1999 koettiin tulipalopakkaset. Pakkasennätys -51,5 tehtiin Kittilän Pokassa ja se on edelleen voimassa. Olimme Inarissa katsomassa millaista on arki pakkasen paukkuessa.

  • Kesto: 1 min

  Suomen pohjoisin burleskiryhmä on pannut tuulemaan

  Parin vuoden jälkeen keikkakutsuja on alkanut tulla kiitettäväst ja ryhmän osaaminen on kasvanut. Kimallusta, viihdettä ja komediaa pursuavat naiset ovat itseoppineita, mutta välillä pidetään työpajoja kokeeneen ohjaajan johdolla

  • Kesto: 1 min

  Aktiviteetti -halli avataan Rovaniemelle

  Rovaniemelle avautuu tammikuun lopulla koko perheen aktiviteettihalli. Saarenkylän entiseen jäähalliin avautuvassa Santa-maailmassa on omat liikunta-alueet niin lapsille kuin vanhemmillekin extreme-liikuntaa harrastaville nuorille ja aikuisille sekä kilpaurheilijoille. Lapsille on Hop Lop-sisäseikkailupuisto ja vanhemmille valmistuu tuhannen neliön suuruinen monitoimi-extremehalli.

  • Kesto: 1 min

  IT-miljoonääri hiihtäen talviolympialaisiin

  Amerikkalainen IT-miljonääri Paul Bragiel haluaa hiihtää Sotshin talviolympialaisissa. Maaliskuussa ensimmäisen kerran sukset jalkaansa laittanut jenkki on ottanut Kolumbian kansalaisuuden ja harjoittelee parhaillaan suomalaisvalmennuksessa Kittilässä.

  Muualla Yle.fi:ssä