Areena
 • TV
 • Radio
 • YLE Lappi Jakso 1165

  Ilmaiset tabletit Muurolan lukion vetonaulaksi?

  5 min
  • Esitetty: Yle Areena
  • Kuunneltu: 169 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja YLE Lappi »


  YLE Lappi: Jaksot (1059) fi:Program:rss

  Haastatteluja Utsjoen puukotustapahtumasta

  Utsjoen puukotuksessa loukkaantunut miesoppilas on kuollut. Puukotus Utsjoen saamelaislukiossa tapahtui perjantaiaamupäivällä. Poliisille tilanteesta tuli ilmoitus kello 12. Poliisi kertoi pian ottaneensa kiinni puukotuksesta epäillyn. Yle uutisten toimittaja Vesa Koivuranta tavoitti rikoskomissario Jan Fordellin Lapin poliisilaitoksesta. Sitten Anni Tolppi haastattelee SPR:n Lapin piirin sosiaalipalvelujen suunnittelijaa Veli-Matti Ahtiaista ja Johanna Sarjas haastattelee Utsjoen kunnanjohtajaa Vuokko Tieva-Niittyvuopiota. Kuva: Vesa Toppari / Yle

  • Kesto: 9 min

  Inarin tarinoita - Marinin Jallu

  Marinin Jallu tuli Ivaloon Kiuruvedeltä 1940-luvulla. Hän toimi portsarina ja talonmiehenä ns. Lapinmaan ravintolassa. Myöhemmin hänet opittiin tuntemaan automiehenä ja hevosmiehenäkin. Lupsakkaana ja puheliaana miehenä taksimiehen hommat hoituivat häneltä kuin luonnostaan. Matkan varrella sattui ja tapahtui.

  • Kesto: 9 min

  Docventures Saamenmaassa

  Riku Rantala (kuvassa oik.) ja Tunna Milolonoff eivät ole mitään utameja lapinmiehinäkään. Riku on reissannut paljon Lapissa ja käynyt intinkin Jääkäriprikaatissa. Tunna muistelee syöneensä poronpääkeittoa ja olleen ainakin yhden kesän Rovaniemellä elokuvan teossa. Jarmo Siivikko haastattelee.

  • Kesto: 8 min

  Sallan rajakauppakeskuksen paikasta erimielisyyksiä

  Sallan yrittäjien mielestä kirkonkylälle suunniteltua rajakauppakeskusta asetellaan väärään paikkaan. Yrittäjät tähdentävät, että Venäjäntien varrella Laplandia Center jäisi syrjään ihmisten nykyisistä asiointi- ja kauppapaikoista. Yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Tauno Luukinen ehdottaa, että rajakauppakeskus rakennettaisiin taajamassa Kansantalon viereiselle alueelle, eli päätieltä Sallatunturille päin ja tiukasti vanhan liikekeskuksen yhteyteen. Jorma Korhonen haastattelee. (Kuva: Jouni Hokkanen)

  • Kesto: 3 min

  Lappiin rakennetaan uusia tuulipuistoja

  Lappiin rakennetaan parhaillaan kahta tuulipuistoa. Sodankylän kairaan valmistumassa olevan oleva Joukhaisselän tuulipuiston tuotanto alkaa ensi vuonna ja Kittilän ja Sodankylän alueille rakennettavan Kuolavaara-Keulakkopään tuulivoimalaitoksen tuotanto vuoden 2016 alussa. Uudet tuulipuistot omistaa sijoitusyhtiö Impax Iso-Britanniasta. Toistaiseksi Suomen pohjoisin uudenaikainen tuulipuisto on Tervolassa Louen Varevaarassa ja se on tuottanut sähköä puolitoista vuotta. Varevaaran tuulivoimalan omistaa TuuliWatti Oy jonka omistavat puoliksi ST1 ja S-ryhmä. Tapani Leisti kävi kysymässä TuuliWatti Oy:n suunnittelupäälliköltä Hannu Kemiläiseltä, kuinka tuulipuisto on pelannut. Tapani Leisti haastatteli.

  • Kesto: 4 min

  Professori: Kiihtyvä tahti syö ihmistä – ajattele hitaammin!

  Jaana Erkkilä aloittaa aamunsa juomalla sängyssä kaksi kuppia kahvia ja kuvittelemalla, että hänellä on kaikki maailman aika. Kiirettä ja tempoilua Lapin Radion aamussa vieraillut Erkkilä pitää kansallisongelmina. Ihminen tarvitsee aikaa ja levollisuutta ollakseen aidosti tehokas. Erkkilää haastatteli Bikka Puoskari. (Kuva: Sami Tammi / Yle)

  • Kesto: 9 min

  Sattuipa Lapissa - Murrepuhetta Kemijoen varrelta

  Kuulemme nyt murrepakinan Kemijokivarren elämästä vajaan 50 vuoden takaa. Eeli Laurinolli pakinoi. Lähetetty Lapin alueradiossa 17.10.1965. (Kuva: Aino Piirainen)

  • Kesto: 9 min

  Täällä Bryssel - Liisa Jaakonsaari

  EU:n 300 miljardin euron investointiohjelma odottaa ehdotuksia sen käytölle, kertoo pakinassaan eurokansanedustaja Liisa Jaakonsaari (kuvassa) Strasbourgista.

  • Kesto: 4 min

  2600 jätti peruuttamatta hammaslääkäriaikansa Rovaniemellä

  Hammaslääkärikäynti voi jäädä väliin hammaslääkäripelon tai ajan unohtamisen vuoksi. Mutta tärkeää tällöin olisi myös peruuttaa aika. Ainakin Rovaniemen hammashuollossa pitkiä potilasjonoja selittävät myös peruuttamattomat ajat, joita on jopa muutamia tuhansia. Rovaniemen kaupungin ylihammaslääkäriä Merja Palokangasta haastattelee Hanna Holopainen. (Kuva: Adam Bellgrau / Yle)

  • Kesto: 4 min

  Kemijoen tulvaryhmältä riskien hallintasuunnitelma

  Rovaniemellä pelätään joidenkin alueiden kellareiden ja talojen kivijalkojen kastumista, jos vettä tulee niin kuin joskus Nooakin aikoina eli kunnolla tulvimalla. Jo suunnitelmaa suunniteltaessa on kyselty kansalaisten mielipiteitä ja niitä työryhmälle tulikin jonkun verran. Itse asiassa aika vähän. Lapin ELY-keskuksen insinööriä Timo Alaraudanjokea (kuvassa) haastattelee Vesa Vaarama.

  • Kesto: 5 min

  Lapin tarinoita - Kairosmaja 40 vuotta

  Pyhätunturin kupeessa, aivan Luoston tien varressa sijaitsee vanha, tavattoman kaunis peräpohjalainen pirtti. Sen pihalla seisovat tunturin kupeessa pieni kappeli ja Tervahovi sekä Pyhäjärven rannassa rantasauna ja kauempana eräkämppä. Kairosmaja täyttää tänä vuonna 40 vuotta ja se on kyennyt järjestämään luonto- ja hiljaisuusmatkailua tasaisesti kaikki nämä vuodet. Kairosmaja kuuluu Lapin vanhimpiin hiljaisuusmatkailun uranuurtajiin. Kari Hämäläinen (kuvassa) on työskennellyt 33 vuotta leirikeskuksen isäntänä, matkaoppaana ja nykyään ohjelmaisäntänä. Työ muistuttaa maalaistalon elämää. Alussa työtä tehtiin lähes vuorotta. Kari Hämäläistä haastattelee Tapani Niemi. (Kuva: Kari Helander)

  • Kesto: 6 min

  Pippurimylly - Palsternakkarieskat

  Syksyn juuressato hyödynnetään kaikessa mahdollisessa ruoanlaitossa, jopa leipomisessa. Marttakeittiössä raastinrauta laulaa, kun Anna-Liisa Tikkanen valmistelee palsternakkoja rieskataikinaan sopivaksi. Sirkku Savusalo on apukokkina.

  • Kesto: 7 min

  Ikävä ilmiö: Mökki varattu, mutta luottokortti suljettu

  Kemijärvellä Lohelan Rantamökkien isäntä Jorma Vaarala (kuvassa) harmittelee katteettomia majoitusvarauksia. Vaarala sanoo saaneensa tällaisia varauksia useiden tuhansien eurojen arvosta ulkomailta, lähinnä Venäjältä. Niissä maksuvälineeksi ilmoitettu luottokortti onkin käyttökiellossa. Jorma Korhonen haastattelee.

  • Kesto: 5 min

  Influenssaa vastaan rokotetaan taas

  Kevättalven influenssakautta varten varaudutaan taas koko Suomessa. Sikainfluenssaa ja kahta muuta virusta vastaan on kaksi eri rokotetta, toinen alle 65-vuotiaille ja toinen tätä nuoremmille. Lappiin joitain rokotteita on jo saatu, mutta koko arsenaali on kasassa vasta ensi viikon alussa, kertoo Lapin keskussairaalan infektiolääkäri Markku Broas (kuvassa). Hanna Holopainen haastattelee.

  • Kesto: 4 min

  Tutkija: Paluu jutaamiseen säästäisi jäkäliköt

  Voisiko porojen laiduntamisen palauttaa ikiaikaiseen jutaamiseen? Jutaamisessa porot pääsisivät vapaasti liikkumaan yli valtakuntien rajojen. Näin radikaaleja ajatuksia esittää Turun ja Tromssan yliopistojen ekologian professori Lauri Oksanen (kuvassa). Hän esitelmöi tänään kansainvälisessä porotalousseminaarissa Rovaniemellä. Johanna Sarjas haastattelee.

  YLE Lappi: Jaksot (68) fi:Program:rss

  Porojen sarvia maalattiin nyt pensselillä - aiemmin spreijattiin

  Poronsarvien maalaus uudella heijastemaalilla aloitettiin Rovaniemellä. Elävien porojen sarvet maalataan heijastemaalilla, joka levitetään pensselillä. Aiemmin elävien porojen sarvia on maalattu heijastavalla spraymaalilla. Kuvaus ja leikkaus: Raimo Torikka

  • Kesto: 2 min

  Tornion valtaus Gustav Bogen kuvaamana

  Ruotsalainen uutisfilmi vuodelta 1944 suomalaisten sotilaiden taisteluista saksalaisia sotilaita vastaan Torniossa Lapin sodan alkaessa. Filmi: SVT Kääntäjä: Marjaana Kulovesi / Yle

  • Kesto: 3 min

  Rovakatu pimeni

  Video Rovakadulta 23.9. kun Rovakatu pimeni.

  • Kesto: 1 min

  Rovaniemi pimeni

  Sähköyhtiöiden suurhäiriöharjoitus on pimentänyt Rovaniemen kantakaupungin kello yhdeksän aikaan illalla. Valve 2014 -harjoituksessa testataan miten vesivoiman avulla voidaan palauttaa sähköt koko Suomea koskevassa sähkökatkossa.

  Poro katsoo telkkaria

  Aatu-poro rakastaa ihmisiä ja ihmiset Aatua. Rovaniemellä asuva Aatu on niin kesy, että kulkee pirtissä katsomassa televisiota. Sen suosikkisarja on englantilainen maalaisdraama 'Sydämen asialla'.

  • Kesto: 1 min

  Jari Tervo lapsuutensa Rovaniemellä

  Jari Tervo palaa uusimmassa romaanissaan lapsuutensa Rovaniemelle. Korkalovaaran moderni lähiö ja elämä Vanamokadun kerrostalossa ovat lähtökohta koulupojan päiväkirjalle, joka alkaa vuodesta 1972 mutta vie aikamatkalle pitkälle suvun historiaan. Esikoinen-romaanin tapahtumapaikat ovat suoraan kirjailijan lapsuudesta.

  • Kesto: 2 min

  Maakotkia näkee harvoin luonnossa

  Maakotkapariskunta kaartelee Savukosken erämaassa Itä-Lapissa. Video on kuvattu elokuussa 2012. Kuvaaja: Juha Salla / Yle Lappi.

  • Kesto: 2 min

  Räjähtämättömiä ammuksia raivataan taas Pohjois-Suomessa

  Puolustusvoimat jatkavat sodanaikaisten räjähteiden raivaamista kesän aikana Pohjois-Suomessa. Pohjois-Suomen sotilasläänin johdolla kartoitetaan ja raivataan räjähteitä yhteensä seitsemässä kohteessa eri puolilla Lappia sekä Pudasjärvellä ja Oulussa. Ensimmäisiä kohteita on raivattu kuluneen viikon aikana Rovaniemen pohjoispuolella sekä Oulun Hiukkavaarassa.

  • Kesto: 1 min

  RoPS aloittaa kauden sulin jaloin

  Kun muualla Suomessa perutaan Veikkausliigan avauskierroksen liigapelejä, on RoPS saanut maaliskuusta asti harjoitella kuivalla ensiluokkaisella nurmikentällä. Lämmitettävä tekonurmi antaa RoPS:lle lentävän lähdön Veikkausliigaan. Tavoitteena on olla vähintään sarjan kuudes.

  • Kesto: 1 min

  Arctic Inspiration vie vaihto-opiskelijat erämaahan

  Lapin erämää voi pian olla lähtökohtana eteläkorealaisessa teollisessa muotoilussa. Lapin yliopiston teollisen muotoilun vaihto-opiskelijoita kahdeksasta eri maasta kokoontutui Savukoskelle erämaaolosuhteisiin, hakemaan inspiraatiota muotoiluunsa. Talvinen työpaja Arctic inspiration teki vaikutuksen nuoriin, joille lumi ja jää ovat täysin vieraita elementtejä.

  • Kesto: 1 min

  Kelkkaturman tutkimukset kestävät viikkoja

  Poliisi ja onnettomuustutkintalautakunta jatkavat Utsjoen kelkkaturman teknistä tutkintaa vielä viikkoja. Turmassa menehtyneen kolmen ihmisen ruumiit tutkitaan myöhemmin myös oikeuslääketieteellisessä ruumiinavauksessa. Kahdeksan moottorikelkan ryhmä ajoi letkassa pitkin järven jäätä, kun ryhmän keskivaiheilla matkannut kelkka törmäsi vastaan tulleen kelkan kanssa.

  • Kesto: 1 min

  Taiteilijakylä Aska kerää luovia ihmisiä

  Pienestä Askan kylästä Sodankylässä on kehittynyt oikea luovien ihmisten kylä vuosien myötä. Ensimmäiset kuvataiteilijat muuttivat kylään nelisenkymmentä vuotta sitten, ja nykyään kylässä asuu hyvin monenlaisia taiteilijoita ja käsityöläisiä.

  YLE Lappi: Muut videot (6) fi:Program:rss

  Junnuhyppääjät: kivointa on lentäminen

  Ounasvaaran pikkuhyppyrin jäinen ränni rämisee kun pojat ja tytöt leiskauttelevat ilmojen tielle. Lapsia innostetaan mäkihyppyyn toden teolla, koska lajin harrastus on vähentynyt. Suosiota on menetetty joukkuelajeille kuten jääkiekolle. Mäkihypyn valopilkkuja on, että laji kiinnostaa nykyään myös tyttöjä.

  Muistatko tämän, pakkasta -50 ?

  Tammikuun lopussa 1999 koettiin tulipalopakkaset. Pakkasennätys -51,5 tehtiin Kittilän Pokassa ja se on edelleen voimassa. Olimme Inarissa katsomassa millaista on arki pakkasen paukkuessa.

  • Kesto: 1 min

  Suomen pohjoisin burleskiryhmä on pannut tuulemaan

  Parin vuoden jälkeen keikkakutsuja on alkanut tulla kiitettäväst ja ryhmän osaaminen on kasvanut. Kimallusta, viihdettä ja komediaa pursuavat naiset ovat itseoppineita, mutta välillä pidetään työpajoja kokeeneen ohjaajan johdolla

  • Kesto: 1 min

  Aktiviteetti -halli avataan Rovaniemelle

  Rovaniemelle avautuu tammikuun lopulla koko perheen aktiviteettihalli. Saarenkylän entiseen jäähalliin avautuvassa Santa-maailmassa on omat liikunta-alueet niin lapsille kuin vanhemmillekin extreme-liikuntaa harrastaville nuorille ja aikuisille sekä kilpaurheilijoille. Lapsille on Hop Lop-sisäseikkailupuisto ja vanhemmille valmistuu tuhannen neliön suuruinen monitoimi-extremehalli.

  • Kesto: 1 min

  IT-miljoonääri hiihtäen talviolympialaisiin

  Amerikkalainen IT-miljonääri Paul Bragiel haluaa hiihtää Sotshin talviolympialaisissa. Maaliskuussa ensimmäisen kerran sukset jalkaansa laittanut jenkki on ottanut Kolumbian kansalaisuuden ja harjoittelee parhaillaan suomalaisvalmennuksessa Kittilässä.

  Muualla Yle.fi:ssä