Areena
 • TV
 • Radio
 • YLE Lappi Jakso 1165

  Ilmaiset tabletit Muurolan lukion vetonaulaksi?

  5 min
  • Esitetty: Yle Areena
  • Kuunneltu: 164 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja YLE Lappi »


  YLE Lappi: Jaksot (820) fi:Program:rss

  Äänekoski ei kamppaa nurin Pohjois-Suomen sellutehdasta

  Ääneskoskelle rakennettava megaluokan biotuotelaitos ei sulje pois Pohjois-Suomeen haluttua uutta sellutehdasta. Näin sanoo alaa valppaasti seuraava pitkäaikainen paperiliittolainen Juha Pikkarainen (kuvassa) Kemijärveltä. Pikkarainen osoittaa edelleen Kemijärveä pohjoisen tehtaan sijoituspaikaksi. Tehtaan lopettaminen kuusi vuotta sitten oli hänestä aivan järjetöntä. Mutta järjetöntä on myös, jos tänään tarjolla oleva sadan miljoonan euron vuosituotto ei ketään kiinnosta. Jorma Korhonen haastattelee.

  • Kesto: 9 min

  YK suosittaa välttämään katujen nimeämistä elävien ihmisten mukaan

  Tienpätkien omistaminen eläville ihmisille on vähän ongelmallinen juttu, ainakin Rovaniemen ulkopuolisessa maailmassa. YK suosittaa, että mitään paikkoja ei nimettäisi elossa olevien henkilöiden mukaan. Suositusta tarkennetaan vielä, että muistonimiä pitäisi mennä antamaan vasta sitten, kun kunnioitettavan henkilön kuolemasta on kulunut ainakin viisi vuotta. Bikka Puoskari soitti Kotimaisten kielten keskuksen erikoistutkija Sirkka Paikkalalle (kuvassa), joka kertoi näkemyksensä rovaniemeläisestä kadunnimeämiskulttuurista.

  • Kesto: 2 min

  Lapin tarinoita - Kädenvääntöä ja lapinkaipuuta

  Enontekiöläinen kirjailija Jarmo Stoor osaa kirjoittamisen lisäksi soittaa ja ennen kaikkea Jarmo osaa vääntää kättä. Hän on voittanut Pohjoismaiden hopeaa ja pronssia ja Euroopan kisoissakin hän on päässyt kuuden parhaan joukkoon. Miksi kirjailija harrastaa näin hengetöntä lajia, vääntää kättä? Se on varmaan lapinkaipuuta? Jarmo Stooria (kuvassa) haastattelee Tapani Niemi.

  • Kesto: 9 min

  Aila-duo syntyi vahingossa

  Heli Aikion (kuvassa vas.) ja Jessika Lammen (oik.) Aila-duo voitti Sámi Grand Prix -kilpailun lauluosion lankalauantaina Kautokeinossa, Pohjois-Norjassa. Inarinsaamelainen Heli Aikio on harrastanut laulamista kauan ja on tottunut esiintyjä. Hänen laulamiaan lauluja soi myös harva se päivä saamenradiossa. Jessika Lampi on kotoisin Tapiolasta, on ammatiltaan varhaisiän musiikinopettaja ja työskentelee Inarin kunnassa. Tyttöjen Aila-duo oli ensimmäinen artisti, joka esitti finaalikappaleensa Sámi Grand Prix'ssä inarinsaameksi. Naharij kandâ, Unelmien poika, on duon yhteinen teos. Jarmo Siivikko haastattelee Heli Aikiota.

  • Kesto: 8 min

  Kaupunginjohtajalle kaksi nimikkokatua Rovaniemelle

  Tohmajärvellä on kohistu hankkeesta tehdä kuntakeskukseen nimikkokatu laulaja Katri Helenalle, mutta Rovaniemelle rakennetaan peräti kahta katua entisen kaupunginjohtajan Mauri Gardinin (kuvassa) kunniaksi. Rovaniemeläiset ihmettelevät katujen nimeämistä elävän henkilön mukaan. Kaavoituspäällikkö Markku Pyhäjärveä haastattelee Jyri Tynkkynen.

  • Kesto: 4 min

  Koiranpäivänä haukkuva vieras

  Torstaina 24.4. vietetiin kansallista koiranpäivää. Pohjanpystykorvanarttu Tipsu kävi esittäytymässä Lapin Radion aamulähetyksessä yhdessä emäntänsä ja isäntänsä eli Tuula ja Heino Trastin (kuvassa) kanssa. Trastit ovat olleet aktiivisia koiraharrastajia jo yli 30 vuotta. Sirkku Savusalo on koiramaisissa tunnelmissa.

  • Kesto: 6 min

  Lapin riekot katosivat paremmille ruokamaille

  Enontekiöllä Peltovuoman suunnalla - Tuulirovassa - asuva Arvi Harju (kuvassa) on aina ollut erä- ja kalamies. Arvi tietää millaista on maalintujen ansapyynti silloin, kun siinä hommassa oikein tolkusti touhutaan ja tienestiä tehdään. Arvi Harju on nyt 85-vuotias. Hän muistelee aikoja, jolloin linnunpyytö, kalastus ja metsänantimien keräily oli enontekiöläisille ihan elämän edellytys. Siinä souvissa Arviakin vietiin. Hilloilla maksettiin talven ruokalasku. Jorma Korhonen haastattelee tuota vanhaa pyytömiestä.

  • Kesto: 11 min

  Jani Virtanen siirtyi RoPSiin

  Rovaniemen Palloseura kohtaa tänään Keskuskentällä kello 18.30 Turun Interin. RoPSin paidassa kentällä viilettää 25-vuotias Jani Virtanen. Virtasen ura on huikea. Mies pelasi ammattilaisena Italiassa pari vuotta. Huippusarja Seria A:n otteluita vyölle kertyi vain yksi, mutta kokemusta sitäkin enemmän. Harva suomalainen on pelannut Virtasen tapaan ammattilaisena Venäjän pääsarjassa. Juha Mäntykenttä on Keskuskentällä RoPSin harjoituksissa yhdessä maailmankiertäjän kanssa.

  • Kesto: 5 min

  Lapin tulvakeväästä tullee helppo

  Lapin ely-keskus ennusti viime viikolla suhteellisen helppoa tulvakevättä kaikkealle muualle Lappiin, paitsi tornionjoen ja simojoen alueelle. Mikä on ennuste tänä päivänä? Entä uhkaavatko jääpadot sotkea ennusteen? Jyri Tynkkynen haastattelee ely-keskuksen insinööri Timo Alaraudanjokea (kuvassa).

  • Kesto: 3 min

  Sadat lappilaiset vuorotteluvapaalla – ja lisää halukkaita on jonossa

  Vuorotteluvapaan ehtoja tiukentava laki tullee voimaan syyskuun alussa. Ehtojen tiukentuminen on saanut myös lappilaiset ryntäämään TE-toimiston asiantuntijoiden pakeille. Vapaalle pyrkiviä huolestuttaa, löytyykö tiukentuvat ehdot täyttäviä sijaisia. TE-toimiston asiantuntija Merja Lapa-ahoa haastattelee Jenni Leukumavaara.

  • Kesto: 5 min

  Täällä Norrbotten - Bertil Isaksson

  Skellefteån jääkiekkojoukkue on voittanut kultaa. Kiirunan kunnanvaltuusto on päättänyt, että kaupungin keskustaa tullaan siirtämään muutamalla kilometrillä. Ympäripuolue on siirtoa vastaan. Systembolaget lähestyy perheitä kyselykampanjan merkeissä. Bertil Isakssonille (kuvassa) soittaa Bikka Puoskari.

  • Kesto: 6 min

  Kirjoittamalla itsensä ilmaiseminen kiinnostaa

  Kirjan ja ruusun päivää vietetään tänään. Kirjan ja ruusun päivä on kirjaa juhlistava vuosipäivä. Kirjojen lukeminen ja omien tekstien tuottaminen kiinnostaa. Lapin Kirjallisuusseuran ja Revontuli-Opiston kirjoittajakurssit järjestetään Sodankylässä kesäkuun ensimmäisellä viikolla. Kurssi on lähes täynnä. Tarjolla on viisi erilaista ryhmää eritasoisille ja erilaisiin teksteihin erikoistuville kirjoittajille. Kurssilla aloittelevia proosan kirjoittajia ohjaa Maippi Tapanainen. Sirkku Savusalo keskustelee hänen kanssaan kirjoittamisesta.

  • Kesto: 7 min

  Pippurimylly - Parsakeitto

  Parsakeitto on renkaiden vaihdon ja jäiden lähtemisen ohella varma kevään merkki. Kevät maistuu ihanalla tavalla parsakeitossa. Martta Eeva-Maija Laurila (kuvassa) kuorii parsaa. Juha Mäntykenttä ihailee tehokasta toimintaa.

  • Kesto: 6 min

  Renkaanvaihdon hinnoissa parin kympin erot Rovaniemellä

  Rovaniemellä kannattaa olla tarkkana, kun vaihdattaa kesärenkaita autonsa alle. Pelkästään listahinnoissa on parin kymmenen euron hintahaitari, ja liikkeiden mahdolliset alennuskampanjat voivat venyttää haitaria entistäkin leveämmäksi. Toimittaja: Jyri Tynkkynen.

  • Kesto: 3 min

  Itä-Lappi ja Etelä-Kuola voisivat lisätä liikuntamatkailua

  Itä-Lappi ja Etelä-Kuolan alue Venäjällä voisivat lisätä molemminpuolista urheilu- ja liikuntamatkailua. Toistaiseksi se on varsin vähäistä ja satunnaista. Alueiden yhteinen KolaSport -hanke todistaa, että liikuntamatkailuun kannattaa myös panostaa. Hankkeen loppuraportti jopa patistelee eri toimijoita verkostoitumaan ja ryhtymään yhteistyöhön. Yhteistyöllä voidaan luoda matkailun ympärivuotisuutta tukevia tuotteita, sanoo projektipäällikkö Sonja Aatsinki (kuvassa). Jorma Korhonen haastattelee.

  • Kesto: 8 min

  Rovaniemen Vaasan-leipomoa uhkaa sulkeminen

  Vaasan Oy kertoi tiistaina aloittavansa yt-neuvottelut, jotka voivat johtaa Rovaniemen leipomon ja sen myymälän lopettamiseen. Työpaikka on uhattuna Rovaniemellä liki 60 työntekijällä, koko maassa irtisanomiset voivat koskea 93 henkilöä. Vaasan tuoreet leipomotuotteet -liiketoiminnan johtajaa Thomas Isakssonia haastattelee Jarmo Siivikko.

  YLE Lappi: Muut audiot (18) fi:Program:rss

  Ranuan eläinpuiston tulevaisuus

  Ranuan jääkarhu Ranzo muuttaa Itävaltaa toukokuussa. Mitä Ranzon jälkeen. Siitä kertoo Ranuan eläinpuiston toimitusjohtaja Tommi Hinno. Toimittaja: Raimo Torikka

  • Kesto: 6 min

  Luomuruokakaupan hihaässät ovat neuvonta ja räätälöity palvelu

  Nyt myös Lapissa voi viikonlopun osalta ulkoistaa viikonlopun ruokamenun suunnittelun jollekulle toiselle. Rovaniemellä toimiva Vesalan lähi- ja luomuruokakauppa alkaa tarjota ystävänpäivästä eteenpäin ruokakassipalvelua. Muutamaa kymppiä (29-59e) vastaan voi noutaa kaupasta kassin, jossa on viikonlopun kolmelle päivälle kolme reseptiä ja juuri oikea määrä tarvikkeita niihin. Pienen erikoisruokakaupan kilpailuvaltti isojen toimijoiden puristuksessa on henkilökohtainen palvelu, neuvonta ja reseptein varustetun ruokakassin -tyyppiset tuotteet, joita ei marketeista löydy. Bikka Puoskari kävi Vesalan lähi- ja luomuruokakaupassa jututtamassa kauppiasta, Tarja Vesalaa (kuvassa).

  • Kesto: 5 min

  Juntunen selvitti Rovaniemen kaupungin palkat

  Rovaniemeläinen valtuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Jarmo Juntunen (kuvassa) on taistelujen jälkeen saanut Rovaniemen kaupungilta haluamansa kaupungin työntekijöiden palkkatiedot. Juntunen epäilee, että samaa työtä tekevien palkka riippuu siitä, kumman kunnan puolelta työntekijä on siirtynyt uuden kaupungin työntekijäksi. Ja kuten uutisista juuri kuulimme, epäilyt saivat vahvistuksen. Raimo Torikka haastattelee kaupunginhallituksen jäsentä Jarmo Juntusta sekä Rovaniemen kaupungin henkilöstöpäällikköä Ville Urposta.

  • Kesto: 11 min

  Joulupukin kelkkatalo avattiin Napapiirillä

  Rovaniemelle avatun Joulupukin kelkkatalon ensimmäisen näyttelyn teema on 'Viisi vuosikymmentä moottorikelkkailua'. Näyttely esittelee sekä moottorikelkan teknistä kehitystä että käytön muuttumista. Esillä on moottorikelkkoja ja kelkkailuun liittyvää esineistöä aina 1960-luvun Ski Doosta vuoden 2014 Lynx Boondockeriin. Kelkkatalon teema vaihtuu vuosittain. Näyttelyn hallinnoinnista ja toteutuksesta vastaa Rovaniemen Kehitys Oy:n ja BRP Finland Oy:n perustama Suomen moottorikelkkasäätiö. Näyttelyn valmisteluhankkeen rahoituksen on hyväksynyt Lapin Ely-keskus. Hankkeen julkisena rahoittajana toimii Peräpohjolan Kehitys ry:n Manner-Suomen Maaseudunkehittämisohjelma 2007–2013. Kelkkaguru Seppo Koivistoa haastattelee Maija-Liisa Juntti.

  • Kesto: 9 min

  Ylen asiantuntija: Kolme mitalia hiihdosta

  Talviolympialaiset Venäjän Sotshissa ovat alkaneet. Hiihtäjät pääsevät ladulle tänä viikonloppuna. Ylellä on olympialaisissa asiantuntijana lappilaisväriä, nimittäin ex-hiihtäjä Pirjo Muranen Rovaniemeltä on Ylen kommentaattorina. Miltä olympiakaupungissa näyttää ja minkälaiset ladut kisaajia odottavat? Perttu Ruokangas haastattelee Pirjo Murasta (kuvassa).

  • Kesto: 4 min

  Jouko Törmänen on tyytyväinen yhteen mäkihyppymitaliin Sotshista

  Sotshin olympialaiset alkavat tänään kilpailuiden osalta, vaikka viralliset avajaiset pidetäänkin vasta huomenna perjantaina. Mäkihypyn osalta kisat alkavat kilapilutapahtumien osalta lauantaina jolloin hypätään normaalimäen karsinta. Rovaniemeläinen olympiakultamitalisti Jouko Törmänen (kuvassa)kertoo olevansa tytyväinen jos Suomi saa mäkihypystä yhden mitalin. Kuulostaa aika vaatimattomalta tavoitteelta kun on kuitenkin kyse historian valossa yhdestä merkittävimmistä talvilajeista mitalien kannalta. Jouko Törmänen itse on yksi noista historiallisen olympiakultamitalin tuoneista urheilijoista. Hän voitti Lake Placidin olympialaisissa suurmäen. Tuosta voitosta on kulunut reilut kolme vuosikymmentä. Mitä muistoja tuosta Jokkerilla on ja kuinka se vaikutti hänen elämään ja urheiluun? Raimo Torikka haastattelee.

  • Kesto: 5 min

  Paraurheilijan alkutaival vaatii lähipiiriltäkin sitkeyttä

  Suomessa paraurheilu on moniin muihin maihin verrattuna vielä lapsenkengissä. Meillä liikuntarajoitteisen urheiluharrastus, treenaaminen ja valmennus ovat pitkälti urheilijan ja tämän lähipiirin sitkeyden varassa, näin pohtii kemijärveläinen Pasi Vierelä, joka on seurannut 13-vuotiaan poikansa alkutaivalta paraurheilun saralla. Antti Vierelä laskettelee synnynnäisen geenivirheen aiheuttaman vamman vuoksi yksisuksisella kelkalla. Perinnöllinen sairaus vaikeuttaa kävelyä ja sairauden virallinen nimi on hereditäärinen spastinen paraplegia, itsekin sairauden kanssa elävä Antin äiti Pia Vierelä kertoo. Määrätietoinen Antti tähtää paraurheilun huipulle alppihiihdossa. Tällä hetkellä hän treenaa pujottelua, suurpujottelua ja hyppytaituruuttakin vaativaa skicrossia. Antti Vierelää (kuvassa) haastattelee Maija-Liisa Juntti.

  • Kesto: 7 min

  Lapin lapsiperheet luottavat terveyskeskuksiin

  Uutisissa on kuultu, että suomalainen lapsi sairastuu tai loukkaa itsensä, yhä useammin lääkäri tavataan yksityisellä terveysasemalla – ei enää kunnan terveyskeskuksessa. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla jo puolet lapsista on siirtynyt yksityisten terveydenhoitopalveluiden pariin. Yksityiselle mennään lasten vakuutusten turvin, ja koetaan, että yksityiseltä puolelta on haettava jopa lakisääteiset palvelut, joita ei vanhempien ja lääkäreidenkään kokemuksien mukaan ei enää terveyskeskuksista meinaa irrota. Bikka puoskari haastattelee Rovaniemen Terveystalon johtajaa, Sirpa Lohea, ylihoitaja Lempi Kukkolaa sekä Rovaniemeläistä Anna Paloniemeä.

  • Kesto: 4 min

  Lumivyöryriski on huomattava Käsivarressa

  Lapin poliisi sai lauantaina ilmoituksen maastoon eksyneestä hiihtäjästä Kittilässä. Hiihtäjä oli yöpynyt eräkämpällä ja hänen oli tarkoitus ylittää Aakenustunturi ja hiihtää Pyhäjärvelle. Hankalien lumi- ja sääolosuhteiden vuoksi hiihtäjä eksyi merkityltä reitiltä. Hiihtäjän voimat ehtyivät paksussa umpilumessa ja kovassa pakkasviimassa hän myös kylmettyi. Paikalle lähti lauantaina poliisin kelkkapartio ja useita pelastuslaitoksen yksiköitä Kittilästä. Poliisitiedotteessa kerrotaan, että olosuhteet tunturimaastossa olivat myös pelastajille erittäin haastavat paksun lumen ja maaston korkeuserojen takia. Myöskään helikopterit eivät voineet lentää olosuhteiden vuoksi. Ylläksen Ski Patrolin Lauri Ylimys kehottaa ihmisiä, välineestä ja lajista riippumatta, tarkkailemaan sääoloja ja -ennusteita ennen maastoon lähtemistä. Hiihtolenkillä eksyminen on hänen mukaansa hyvinkin mahdollista kelin yllättäessä. Ylläksen Ski Patrolin Lauri Ylimystä (kuvassa) haastattelee Maija-Liisa Juntti.

  • Kesto: 5 min

  Vanha joppari muistelee

  Pellossa ruvetaan keräämään ja tallentamaan tietoa joppaamisesta, eli tavaroiden salakuljettamisesta Suomen ja Ruotsin välillä. Joppaaminen on vanhaa perua, mutta Tornionjoella ja Muonionjoella se kukoisti sotien jälkeen, kun Suomessa säännösteltiin rakennus- ja elintarvikkeiden kauppaa. Kieltolaki toi joppaamiseen oman jännittävän lisukkeensa. 87-vuotias pellolainen Pauli Huttunen teki ensimmäiset joppausreissunsa jo nuorena poikana. Nuo seikkailut ovat hyvin miehen mielessä. Jorma Korhonen haastattelee.

  • Kesto: 6 min

  Lapin pidettävä puolensa lentoliikenteen turvaamiseksi

  Joukko lappilaisia elinkeinoelämän edustajia vieraili eilen liikenneministeriössä keskustelemassa Suomen lentoliikennestrategiasta. Tilaisuudessa käsiteltiin Lapin lentoliikenteen asemaa ja tulevaisuutta. Lapin Kauppakamarin toimitusjohtaja Timo Rautajoki (kuvassa) oli ryhmässä mukana ja kertoo, millainen kuva hänelle jäi työryhmän valmistelemasta työstä Lapin näkökulmasta. Raimo Torikka haastattelee.

  • Kesto: 2 min

  Uusi maitojuoma hämmästyttää, mutta kiinnostaakin kuluttajia

  Uutisissa kerrottiin Valion uudesta maitojuomasta. Niin uudesta, että juoma on ehtinyt olla kaupoissa vasta toista viikkoa. Asiakkaat eivät tuotetta moiti, mutta ihmettelevät, miksi monien maitotuotteiden joukkoon tarvittiin vielä tällainen Arki -niminen maitojuoma? Eiko niitä maitoja ja maitojuomia olisi ollut jo ihan riittävästi. Reportterimme Jorma Korhonen kävi Kemijärven marketeissa kuulostelemassa kommentteja. Kuvassa Suvi Ritvakari, joka ei ole vielä itse ehtinyt maistamaan uutta Arki -maitojuomaa.

  • Kesto: 4 min

  Rovaniemelle kolmas jäähalli

  Rovaniemelle aletaan rakentamaan kolmatta jäähallia Lappi Areenan kupeseen maaliskuussa. Kun halli valmistuu ensi syksynä niin se tuo mukanaan oivan tilaisuuden kehittää Rovaniemen jääurheilun tilaa yhdessä Lapin urheiluakatemian kanssa. Tämä onkin ollut Lappi Areenan hoiviinsa ottaneen Santasport Lapin urheiluopiston tähtäimessä alunperinkin kun kolmatta jäähallia lähdettiin suunnittelemaan. Miten se tulee näkymään ja vaikuttamaan jääurheilun osalta, siitä oman näkemyksensä kertoo Lapin urheiluopiston toimitusjohtaja Heikki Keskitalo (kuvassa) jota Raimo Torikka haastattelee.

  • Kesto: 7 min

  Pelkosenniemellä uskotaan yhä Noitatunturiin

  Pelkosenniemen kunnanjohtaja Erkki Parkkinen myöntää, että Pyhätunturin pitkittynyt Noitatunturi -projekti on vienyt kunnan resursseja, varsinkin kaavoista tehdyt valitukset ovat kunnanjohtajan mukaan työllistäneet virkamiehiä. Ja kun rakentamista ei saada alkuun, jää esimerkiksi rakennusalan työpaikkoja saamatta ja suunniteltuja kiinteistöverotuloja saamatta. Pelkosenniemen kunnanjohtajan tapasi Maija-Liisa Juntti. (Kuva: Arkkitehtitoimisto Havas Rosberg Oy)

  • Kesto: 8 min

  Sota-aika oli Lapin lapsille kaaosta ja kovaa työtä

  Tänään julkistetussa kirjassa 'Vahvoiksi Kasvaneet - Lapin lapset sodan jaloissa' saavat vihdoinkin lapset äänensä kuuluviin. Tutkija Merja Paksuniemen (kuvassa) käsissä on ollut yli 40 ihmisen haastattelut tai muistelmat. Sota oli lapselle käsittämätöntä kaaosta, jossa ilon hetket olivat vähissä. Onnen sirpaleeksi kelpaa raitainen karkki, joka lapsi saa evakossa. Tutkija Merja Paksuniemeä haastattelee Anni Tolppi.

  • Kesto: 7 min

  Asiantuntija: Suomen on uudistettava lastensuojelu perustuksia myöten

  Rovaniemellä järjestetään Lapin lastensuojelupäivät tänään ja huomenna. Tämän päivän teemana on 'Lastensuojelusta lapsiperheiden tukemiseen.' Päivän pääluennoitsija on yksi maamme johtavista sosiaali- ja terveysalan asiantuntijoista, Tampereen yliopiston terveystieteen laitoksen dosentti Matti Rimpelä. Hänen mukaansa valtio ja kunnat ovat syyllistyneet lapsi- ja nuorisopolitiikassa rakenteelliseen välinpitämättömyyteen. Asia on tiedetty 1980-luvulta asti, mutta korjausta ei ole näkyvissä. Dosentti Matti Rimpelää haastattelee Jyri Tynkkynen.

  YLE Lappi: Jaksot (64) fi:Program:rss

  Poro katsoo telkkaria

  Aatu-poro rakastaa ihmisiä ja ihmiset Aatua. Rovaniemellä asuva Aatu on niin kesy, että kulkee pirtissä katsomassa televisiota. Sen suosikkisarja on englantilainen maalaisdraama 'Sydämen asialla'.

  • Kesto: 1 min

  Jari Tervo lapsuutensa Rovaniemellä

  Jari Tervo palaa uusimmassa romaanissaan lapsuutensa Rovaniemelle. Korkalovaaran moderni lähiö ja elämä Vanamokadun kerrostalossa ovat lähtökohta koulupojan päiväkirjalle, joka alkaa vuodesta 1972 mutta vie aikamatkalle pitkälle suvun historiaan. Esikoinen-romaanin tapahtumapaikat ovat suoraan kirjailijan lapsuudesta.

  • Kesto: 2 min

  Maakotkia näkee harvoin luonnossa

  Maakotkapariskunta kaartelee Savukosken erämaassa Itä-Lapissa. Video on kuvattu elokuussa 2012. Kuvaaja: Juha Salla / Yle Lappi.

  • Kesto: 2 min

  Räjähtämättömiä ammuksia raivataan taas Pohjois-Suomessa

  Puolustusvoimat jatkavat sodanaikaisten räjähteiden raivaamista kesän aikana Pohjois-Suomessa. Pohjois-Suomen sotilasläänin johdolla kartoitetaan ja raivataan räjähteitä yhteensä seitsemässä kohteessa eri puolilla Lappia sekä Pudasjärvellä ja Oulussa. Ensimmäisiä kohteita on raivattu kuluneen viikon aikana Rovaniemen pohjoispuolella sekä Oulun Hiukkavaarassa.

  • Kesto: 1 min

  RoPS aloittaa kauden sulin jaloin

  Kun muualla Suomessa perutaan Veikkausliigan avauskierroksen liigapelejä, on RoPS saanut maaliskuusta asti harjoitella kuivalla ensiluokkaisella nurmikentällä. Lämmitettävä tekonurmi antaa RoPS:lle lentävän lähdön Veikkausliigaan. Tavoitteena on olla vähintään sarjan kuudes.

  • Kesto: 1 min

  Arctic Inspiration vie vaihto-opiskelijat erämaahan

  Lapin erämää voi pian olla lähtökohtana eteläkorealaisessa teollisessa muotoilussa. Lapin yliopiston teollisen muotoilun vaihto-opiskelijoita kahdeksasta eri maasta kokoontutui Savukoskelle erämaaolosuhteisiin, hakemaan inspiraatiota muotoiluunsa. Talvinen työpaja Arctic inspiration teki vaikutuksen nuoriin, joille lumi ja jää ovat täysin vieraita elementtejä.

  • Kesto: 1 min

  Kelkkaturman tutkimukset kestävät viikkoja

  Poliisi ja onnettomuustutkintalautakunta jatkavat Utsjoen kelkkaturman teknistä tutkintaa vielä viikkoja. Turmassa menehtyneen kolmen ihmisen ruumiit tutkitaan myöhemmin myös oikeuslääketieteellisessä ruumiinavauksessa. Kahdeksan moottorikelkan ryhmä ajoi letkassa pitkin järven jäätä, kun ryhmän keskivaiheilla matkannut kelkka törmäsi vastaan tulleen kelkan kanssa.

  • Kesto: 1 min

  Taiteilijakylä Aska kerää luovia ihmisiä

  Pienestä Askan kylästä Sodankylässä on kehittynyt oikea luovien ihmisten kylä vuosien myötä. Ensimmäiset kuvataiteilijat muuttivat kylään nelisenkymmentä vuotta sitten, ja nykyään kylässä asuu hyvin monenlaisia taiteilijoita ja käsityöläisiä.

  • Kesto: 1 min

  Lapin nuoria kannustetaan kielten pariin

  Vieraiden kielten opiskelua tuettiin tekemisen ja toiminnan keinoin Rovaniemen Norvajärven kielileirillä. Lapin kielitivoli -hankkeen järjestämälle kolmipäiväiselle kielileirille osallistui lähes 80 koululaista kahdeksasta Lapin kunnasta. Kaikki leiriläiset opiskelevat koulussa valinnaisaineena jotain vierasta kieltä. Leiriohjaajina toimivat Lapin ja Oulun yliopistossa opiskelevat vaihto-oppilaat.

  • Kesto: 1 min

  Kielileiriltä tukea nuorten kielten opiskeluun

  Koululaisten vieraiden kielten opiskelua tuettiin tekemisen ja toiminnan keinoin Rovaniemen Norvajärven kielileirillä. Lapin kielitivoli -hankkeen järjestämälle kolmipäiväiselle kielileirille osallistui lähes 80 koululaista kahdeksasta Lapin kunnasta. Leiriläiset opiskelevat koulussa valinnaisaineena jotain vierasta kieltä.

  • Kesto: 1 min

  Lapin hiihtokeskukset pärjäsivät hintavertailussa

  Viime hetken varaaja säästää satoja euroja vertailemalla ja pyytämällä tarjouksia hiihtokeskuksilta. Yle Uutiset Lapin tekemän vertailun perusteella nelihenkisen perheen hiihtoloman hinta vaihtelee noin 850 eurosta reiluun 1550 euroon. Vertailun perusteella kallein hiihtoloma on Himoksella ja halvin Saariselällä.

  YLE Lappi: Muut videot (6) fi:Program:rss

  Junnuhyppääjät: kivointa on lentäminen

  Ounasvaaran pikkuhyppyrin jäinen ränni rämisee kun pojat ja tytöt leiskauttelevat ilmojen tielle. Lapsia innostetaan mäkihyppyyn toden teolla, koska lajin harrastus on vähentynyt. Suosiota on menetetty joukkuelajeille kuten jääkiekolle. Mäkihypyn valopilkkuja on, että laji kiinnostaa nykyään myös tyttöjä.

  Muistatko tämän, pakkasta -50 ?

  Tammikuun lopussa 1999 koettiin tulipalopakkaset. Pakkasennätys -51,5 tehtiin Kittilän Pokassa ja se on edelleen voimassa. Olimme Inarissa katsomassa millaista on arki pakkasen paukkuessa.

  • Kesto: 1 min

  Suomen pohjoisin burleskiryhmä on pannut tuulemaan

  Parin vuoden jälkeen keikkakutsuja on alkanut tulla kiitettäväst ja ryhmän osaaminen on kasvanut. Kimallusta, viihdettä ja komediaa pursuavat naiset ovat itseoppineita, mutta välillä pidetään työpajoja kokeeneen ohjaajan johdolla

  • Kesto: 1 min

  Aktiviteetti -halli avataan Rovaniemelle

  Rovaniemelle avautuu tammikuun lopulla koko perheen aktiviteettihalli. Saarenkylän entiseen jäähalliin avautuvassa Santa-maailmassa on omat liikunta-alueet niin lapsille kuin vanhemmillekin extreme-liikuntaa harrastaville nuorille ja aikuisille sekä kilpaurheilijoille. Lapsille on Hop Lop-sisäseikkailupuisto ja vanhemmille valmistuu tuhannen neliön suuruinen monitoimi-extremehalli.

  • Kesto: 1 min

  IT-miljoonääri hiihtäen talviolympialaisiin

  Amerikkalainen IT-miljonääri Paul Bragiel haluaa hiihtää Sotshin talviolympialaisissa. Maaliskuussa ensimmäisen kerran sukset jalkaansa laittanut jenkki on ottanut Kolumbian kansalaisuuden ja harjoittelee parhaillaan suomalaisvalmennuksessa Kittilässä.

  Muualla Yle.fi:ssä