Areena
 • TV
 • Radio
 • YLE Lappi Jakso 1165

  Ilmaiset tabletit Muurolan lukion vetonaulaksi?

  5 min
  • Esitetty: Yle Areena
  • Kuunneltu: 169 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja YLE Lappi »


  YLE Lappi: Jaksot (1035) fi:Program:rss

  Tahallisuus ei tiukenna sähkökatkon korvauskriteerejä

  Sähköhäiriöharjoitus, jossa sähkökatkoja aiheutetaan tahallaan pelkän harjoituksen vuoksi, ei tuo sähkönjakeluyhtiöille kovennettua korvausvelvoitetta. Tällä kannalla ovat sekä Energiavirasto että Huoltovarmuuskeskus. Vesa Vaarama haastattelee huoltovarmuuskeskuksen voimajärjestelmäasiamies Petri Niemistä.

  • Kesto: 4 min

  Kirjakammi - Olli Jalonen: Miehiä ja ihmisiä

  Romaani kesästä, jona nuori mies hankkii ensimmäiset kokemuksensa työelämästä, naisista ja alkoholista. Sellainen on Olli Jalosen kirja, josta kertoo Juha Pikkarainen. (Kuva: Kustannusosakeyhtiö Otava)

  • Kesto: 4 min

  Metsän peitossa - Luontoyrittäjä Eero Fisk

  Talvi työllistää pelkosenniemeläisen luontomatkailuyrittäjä Eero Fiskin (kuvassa) niin paljon, ettei enempään yhden miehen yritys pysty. Mutta, kesä on heikko, mikä onkin tämän syyskesän ja syksyn teema "Metsän peitossa" -ohjelmasarjassa. Miksi kesä ei tahdo nousta, vaikka mahdollisuudet ovat jopa paremmat kuin talvella? Tutustutaan ensin tämänkertaiseen luontoyrittäjään, Eero Fiskiin, joka on lähtöisin Rovaniemen maalaiskunnasta. Hän asui pitkään Etelä-Suomessa mutta koti-ikävä toi miehen kotiin Lappiin, vaimon kotikuntaan. Eero Fisk perusti ohjelmapalveluyrityksen Pelkosenniemen Pyhätunturille keväällä 2012. Se tuottaa kesä- ja talvimatkailuohjelmia turisteille. Eero Fiskiä haastattelee Tapani Niemi. (Kuva: Eero Fiskin arkisto)

  • Kesto: 9 min

  Multasormi-lähetys 23.9.2014

  Lapin Radion studiossa ovat multasormi Seija Säkkinen ja Bikka Puoskari. (Kuvassa Riekonmarja eli tunturi-sianmarja. Kuvaaja: Pentti Halonen)

  • Kesto: 28 min

  Sähkökatkoharjoitus pimentää Rovaniemen ja Tervolan

  Sähkökatkot koettelevat tänä iltana Tervolan, Muurolan ja Rovaniemen keskustan alueen asukkaiden hermoja. Iltaa varten kannattaa varata patterilamppuja ja kynttilöitä, soitella kuulumiset kännykällä hyvissä ajoin ja keitellä iltakahvi ajoissa termariin. Katkojen arvio on vartista kolmeen varttiin. Kyse on kansainvälistäkin mielenkiintoa herättävästä ilmeisen ainutlaatuisesta suurhäiriöharjoituksesta. Vesa Vaarama haastattelee Suomen kantaverkkokeskuksen Finngridin valvomopäällikköä Arto Pahkinia ja Rovaniemen Verkko Oy:n valvomopäällikkö Arvo Torkkolaa.

  • Kesto: 4 min

  Taksien Kela-kyydeistä kaplakka Rovaniemellä

  Rovaniemellä toimivat entisen maalaiskunnan taksiyrittäjät ovat joutuneet mielestänsä väärin kohdelluksi, kun Rovaniemen Aluetaksi soveltaa heihin omien taksien työvuorojärjestelmää Kelan suorakorvausmatkojen välittämisessä. Uusi tapa otettiin käyttöön kesäkuun alussa ja sen vuoksi Rovaniemen Saarenkylässä asuva taksiyrittäjä on joutunut vaikeuksiin. Kela-kyydit ovat vähentyneet niin paljon, ettei Maria voinut pitää omaa autoa vaan on siirtynyt rengiksi miehelleen. Maria Niemi (kuvassa) on pettynyt kohteluunsa. Raimo Torikka haastattelee.

  • Kesto: 5 min

  Peter von Bagh on kuollut

  Suomalaisen elokuvamaailman suurmies, Peter von Bagh (kuvassa) on poissa. Hän menehtyi viime keskiviikkona sairaalassa, 71-vuoden iässä. Von Baghilla oli pitkäaikainen sairaus. Helsinkiläinen von Bagh on tullut lappilaisille tutuksi ennen kaikkea Sodankylän elokuvajuhlien yhtenä perustajana ja taiteellisena johtajana. Sodankylän filmifestivaalit perustettiin 1986, ja Peter von Bagh on ollut johtajana alusta asti, aina viime kesään saakka. Kemijärveläinen näyttelijä-ohjaaja Kari Väänänen tunsi von Baghin ammatin ja työn kautta. Hanna Holopainen haastattelee.

  • Kesto: 3 min

  Lokan kalastajat ikääntyvät

  Lokan tekojärvi Sodankylässä on tunnettu ammattikalastuksesta ja hyvistä kalasaalistaan. Paikallinen luonnonvaraosuuskunta toimittaa tukkureille vuosittain noin 100.000 kiloa kalaa. Lisäksi Lokalla on paljon muuta pyyntiä, kuten hoitokalastusta ja vapaa-ajan kalastusta. Lokan kalaa menisi kauppoihin paljon enemmänkin, mutta pyynti on rajallista ja se huolestuttaa luonnonvaraosuuskuntaa. Ammattikalastuksen tulevaisuus ei näytä täysin turvatulta. Lokan kalastajat ikääntyvät ja luopuvat kaupallisesta pyyttämisestä. Ammatti ei innosta nuoria, koska kalastaminen yksin ei elätä, sanoo Risto Pyhäjärvi (kuvassa) Lokan luonnonvaraosuuskunnasta. Jorma Korhonen haastattelee.

  • Kesto: 6 min

  Lapin kansaedustajien Fennovoimakanta

  Yle Lapin lappilaisille kansanedustajille tekemä kysely kertoo että pohjoisen edustajilla on syksyn ydinvoimaäänestykseen mentäessä selvät sävelet.  Ainoastaan yksi ei kertonut kantaansa eli ei vastannut kyselyyn. Vain yksi on hanketta vastaan. Vasenryhmä eduskuntaryhmän kansanedustaja Markus Mustajärvi vastustaa ydinvoimalaa eetisten periaatteiden vuoksi. Vesa Vaarama haastattelee. (Kuva: Fennovoima)

  • Kesto: 3 min

  Lokan lapsia ei haluta koulukyydityksiin

  Sodankylässä lokkalaiset haluavat säilyttää koulunsa - olkoonkin, että siellä on enää vain viisi oppilasta. Koulua puolustellaan kylän syrjäisellä sijainnilla. Lasten kyyditseminen Sodankylään olisi vanhempien mielestä liian rankka juttu pienelle lapselle. Jo pelkästään päivittäistä matkustamista kertyisi kolmisen tuntia. Lokan koulu jatkaa näillä näkymin vielä tämän lukuvuoden. Sattasen koulun Sodankylän kunta joutui sulkemaan sisäilmaongelman vuoksi. Sieltä oppilaat on evakuoitu kirkonkylälle. Sattasen koulu suljetaan vuoden vaihteessa. Jorma Korhonen vieraili Lokassa. (Kuvassa Lokan koulun seiska- ja ysiluokkalaiset kotitaloustunnilla)

  • Kesto: 8 min

  Saara-Maria edustaa Rovaniemeä

  Tuore Miss Rovaniemi 2014 on Saara-Maria Karlström-Rantala (kuvassa). Hän on Rovaniemen matkailun, markkinoinnin ja muodin lähettiläs seuraavan vuoden ajan. Nuoret ovat nuoriso-ohjaajalle luonnollisesti tärkeä joukko - Saara-Marian vetämä 'Morkö lautasella' -syömishäiriöihin huomiota kiinnittävä projekti kulkee missivuodenkin mukana. Sirkku Savusalo haastattelee.

  • Kesto: 6 min

  Täällä eduskunta - Heikki Autto

  Kotimaisen energiantuotannon merkityksestä suomalaisten työpaikkojen kannalta pohtii pakinassaan Lapin kansanedustaja Heikki Autto (kuvassa).

  • Kesto: 4 min

  Alasarja -jääkiekkoilijan elämä on uskomattoman kovaa työtä

  Rovaniemen Kiekko aloittaa lauantaina kautensa jääkiekon kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla, Suomi-sarjassa. Lappi-Areenalla vastaan luistelee Kokkolan Hermes. Toista kautta RoKin päävalmentajana toimii Petteri Hirvonen (kuvassa). Juha Mäntykenttä haastattelee.

  • Kesto: 10 min

  Rinneturvallisuus jatkuvassa tarkkailussa Lapin laskettelukeskuksissa

  Lapin laskettelukeskuksissa rinneturvallisuuteen vaikuttavat monenlaiset asiat. Yksi turvallisuustekijä on esimerkiksi ihmisten nopea ja helppo evakuoiminen sähkökatkoksen pysäyttämästä tuolihissistä. Saariselän laskettelukeskuksessa Inarissa ruvetiin siirtämään rakennustyömaiden joutomaata tuolihissin linjalle ja sillä tavalla madaltamaan pelastamiskorkeutta. Maata on ajettu noin 5000 autokuormaa ja korkeimmalla paikalla hissituoli on nyt kuusi metriä lähempänä maata kuin aiemmin. Toimittaja: Jorma Korhonen. (Kuva: Lea Kontturi)

  • Kesto: 5 min

  Etelä-Norjan poroissa korkeita radioaktiivisuusarvoja

  Niin sanotusti historiallisen hyvä sienisyksy mitä nyt on koettu ja koetaan edelleenkin ilmeisesti kaikissa pohjoismaissa, tuo mukanaan myös erikoisia ilmiöitä. Eteläosissa Norjan poronhoitoaluetta poronlihan cesiumpitoisuus on noussut yli raja-arvojen. Norjan tunturialueillahan poroja on ihan tuonne meiltä katsottuna Turun korkeudelle saakka etelän suuntaan. Säteilyturvakeskuksen Pohjois-Suomen laboratiorion johtaja Dina Solatietä (kuvassa) haastattelee Vesa Vaarama. (Kuva: Tiina Rantamartti / Yle)

  • Kesto: 3 min

  Ratkaisua Kittilän asioihin ei tunnu löytyvän

  Kittilän kunnan päättäjät käyvät nyt kahnausta siitä, kuka on toiminut väärin ja kenet pitäisi jopa erottaa toimestaan. Kaikkihan alkoi viime marraskuussa, kun Levi Ski Resortin toimitusjohtaja Jouni Palosaari sai potkut hissihankinnoista nousseen epäilyn vuoksi. Sen jälkeen omistajat eli kunta ja Levin Matkailukeskus tekivät asiasta tutkintapyynnön. Kunnan puolesta tutkintapyynnön teki Kittilän kunnanjohtaja Anna Mäkelä. Tällä hetkellä tilanne on se, että Palosaari on edelleen toimitusjohtajana, mutta sekä hänen että Kittilän kunnanhallituksen toimia tutkitaan. Mäkelää uhkaavat potkut luottamuspulan vuoksi ja viimeispänä vetona kunnanvaltuuston puheenjohtaja Inkeri Yritys laittoi kunnanhallituksen toiminnan jäihin koskien hissihankintaan liittyviä asioita. Ratkaisua Kittilän asioihin ei tunnu siis hetkessä löytyvän. Hanna Holopainen kysyi asiaa Turun yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professorilta Pekka Viljaselta (kuvassa).

  YLE Lappi: Jaksot (65) fi:Program:rss

  Rovaniemi pimeni

  Sähköyhtiöiden suurhäiriöharjoitus on pimentänyt Rovaniemen kantakaupungin kello yhdeksän aikaan illalla. Valve 2014 -harjoituksessa testataan miten vesivoiman avulla voidaan palauttaa sähköt koko Suomea koskevassa sähkökatkossa.

  Poro katsoo telkkaria

  Aatu-poro rakastaa ihmisiä ja ihmiset Aatua. Rovaniemellä asuva Aatu on niin kesy, että kulkee pirtissä katsomassa televisiota. Sen suosikkisarja on englantilainen maalaisdraama 'Sydämen asialla'.

  • Kesto: 1 min

  Jari Tervo lapsuutensa Rovaniemellä

  Jari Tervo palaa uusimmassa romaanissaan lapsuutensa Rovaniemelle. Korkalovaaran moderni lähiö ja elämä Vanamokadun kerrostalossa ovat lähtökohta koulupojan päiväkirjalle, joka alkaa vuodesta 1972 mutta vie aikamatkalle pitkälle suvun historiaan. Esikoinen-romaanin tapahtumapaikat ovat suoraan kirjailijan lapsuudesta.

  • Kesto: 2 min

  Maakotkia näkee harvoin luonnossa

  Maakotkapariskunta kaartelee Savukosken erämaassa Itä-Lapissa. Video on kuvattu elokuussa 2012. Kuvaaja: Juha Salla / Yle Lappi.

  • Kesto: 2 min

  Räjähtämättömiä ammuksia raivataan taas Pohjois-Suomessa

  Puolustusvoimat jatkavat sodanaikaisten räjähteiden raivaamista kesän aikana Pohjois-Suomessa. Pohjois-Suomen sotilasläänin johdolla kartoitetaan ja raivataan räjähteitä yhteensä seitsemässä kohteessa eri puolilla Lappia sekä Pudasjärvellä ja Oulussa. Ensimmäisiä kohteita on raivattu kuluneen viikon aikana Rovaniemen pohjoispuolella sekä Oulun Hiukkavaarassa.

  • Kesto: 1 min

  RoPS aloittaa kauden sulin jaloin

  Kun muualla Suomessa perutaan Veikkausliigan avauskierroksen liigapelejä, on RoPS saanut maaliskuusta asti harjoitella kuivalla ensiluokkaisella nurmikentällä. Lämmitettävä tekonurmi antaa RoPS:lle lentävän lähdön Veikkausliigaan. Tavoitteena on olla vähintään sarjan kuudes.

  • Kesto: 1 min

  Arctic Inspiration vie vaihto-opiskelijat erämaahan

  Lapin erämää voi pian olla lähtökohtana eteläkorealaisessa teollisessa muotoilussa. Lapin yliopiston teollisen muotoilun vaihto-opiskelijoita kahdeksasta eri maasta kokoontutui Savukoskelle erämaaolosuhteisiin, hakemaan inspiraatiota muotoiluunsa. Talvinen työpaja Arctic inspiration teki vaikutuksen nuoriin, joille lumi ja jää ovat täysin vieraita elementtejä.

  • Kesto: 1 min

  Kelkkaturman tutkimukset kestävät viikkoja

  Poliisi ja onnettomuustutkintalautakunta jatkavat Utsjoen kelkkaturman teknistä tutkintaa vielä viikkoja. Turmassa menehtyneen kolmen ihmisen ruumiit tutkitaan myöhemmin myös oikeuslääketieteellisessä ruumiinavauksessa. Kahdeksan moottorikelkan ryhmä ajoi letkassa pitkin järven jäätä, kun ryhmän keskivaiheilla matkannut kelkka törmäsi vastaan tulleen kelkan kanssa.

  • Kesto: 1 min

  Taiteilijakylä Aska kerää luovia ihmisiä

  Pienestä Askan kylästä Sodankylässä on kehittynyt oikea luovien ihmisten kylä vuosien myötä. Ensimmäiset kuvataiteilijat muuttivat kylään nelisenkymmentä vuotta sitten, ja nykyään kylässä asuu hyvin monenlaisia taiteilijoita ja käsityöläisiä.

  • Kesto: 1 min

  Lapin nuoria kannustetaan kielten pariin

  Vieraiden kielten opiskelua tuettiin tekemisen ja toiminnan keinoin Rovaniemen Norvajärven kielileirillä. Lapin kielitivoli -hankkeen järjestämälle kolmipäiväiselle kielileirille osallistui lähes 80 koululaista kahdeksasta Lapin kunnasta. Kaikki leiriläiset opiskelevat koulussa valinnaisaineena jotain vierasta kieltä. Leiriohjaajina toimivat Lapin ja Oulun yliopistossa opiskelevat vaihto-oppilaat.

  • Kesto: 1 min

  Kielileiriltä tukea nuorten kielten opiskeluun

  Koululaisten vieraiden kielten opiskelua tuettiin tekemisen ja toiminnan keinoin Rovaniemen Norvajärven kielileirillä. Lapin kielitivoli -hankkeen järjestämälle kolmipäiväiselle kielileirille osallistui lähes 80 koululaista kahdeksasta Lapin kunnasta. Leiriläiset opiskelevat koulussa valinnaisaineena jotain vierasta kieltä.

  YLE Lappi: Muut videot (6) fi:Program:rss

  Junnuhyppääjät: kivointa on lentäminen

  Ounasvaaran pikkuhyppyrin jäinen ränni rämisee kun pojat ja tytöt leiskauttelevat ilmojen tielle. Lapsia innostetaan mäkihyppyyn toden teolla, koska lajin harrastus on vähentynyt. Suosiota on menetetty joukkuelajeille kuten jääkiekolle. Mäkihypyn valopilkkuja on, että laji kiinnostaa nykyään myös tyttöjä.

  Muistatko tämän, pakkasta -50 ?

  Tammikuun lopussa 1999 koettiin tulipalopakkaset. Pakkasennätys -51,5 tehtiin Kittilän Pokassa ja se on edelleen voimassa. Olimme Inarissa katsomassa millaista on arki pakkasen paukkuessa.

  • Kesto: 1 min

  Suomen pohjoisin burleskiryhmä on pannut tuulemaan

  Parin vuoden jälkeen keikkakutsuja on alkanut tulla kiitettäväst ja ryhmän osaaminen on kasvanut. Kimallusta, viihdettä ja komediaa pursuavat naiset ovat itseoppineita, mutta välillä pidetään työpajoja kokeeneen ohjaajan johdolla

  • Kesto: 1 min

  Aktiviteetti -halli avataan Rovaniemelle

  Rovaniemelle avautuu tammikuun lopulla koko perheen aktiviteettihalli. Saarenkylän entiseen jäähalliin avautuvassa Santa-maailmassa on omat liikunta-alueet niin lapsille kuin vanhemmillekin extreme-liikuntaa harrastaville nuorille ja aikuisille sekä kilpaurheilijoille. Lapsille on Hop Lop-sisäseikkailupuisto ja vanhemmille valmistuu tuhannen neliön suuruinen monitoimi-extremehalli.

  • Kesto: 1 min

  IT-miljoonääri hiihtäen talviolympialaisiin

  Amerikkalainen IT-miljonääri Paul Bragiel haluaa hiihtää Sotshin talviolympialaisissa. Maaliskuussa ensimmäisen kerran sukset jalkaansa laittanut jenkki on ottanut Kolumbian kansalaisuuden ja harjoittelee parhaillaan suomalaisvalmennuksessa Kittilässä.

  Muualla Yle.fi:ssä