Areena
 • TV
 • Radio
 • Puheet ja teot

  Saunaan, saunaan suomalaiset ja ajan kanssa

  • Esitetty: Yle Radio Suomi
  • Kuunneltu: 59 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Puheet ja teot »


  Puheet ja teot: Jaksot (40) fi:Program:rss

  Apinat pulpetissa eli tutkijat koulunpenkillä

  Mitä oppivelvollisuuden pidentäminen auttaa, jos teini ei suorita nykyistäkään annosta? Sedät ja tädit selittää, mikä olisi parasta nuorille, mutta mitä ne oikeasti tietää? Tuntevatko edes omia lapsiaan, miten niillä koulu sujuu onko kavereita vai kiusataanko niitä? Kuka tietää, mikä koulussa on hyvää ja mitä pitäisi muuttaa vai onko sillä väliäkään, kun sedät ja tädit päättää omasta päästään. Pari tutkijasetää meni kuitenkin uudelleen kouluun, ja seuraamaan oikeata ysiluokan elämää. Kolmas setä sukelsi amikseen. Kouluja ja nuoria pohtivat Leena Mattila sekä uusintakoululainen Tommi Hoikkala ja ammattikouluja tutkinut Antti Maunu.

  • Kesto: 50 min

  Höllää tahtia ja voita kaamos

  Mihin kaikkeen ihminen sitä aurinkoa tarvitsee, kun me emme osaa yhteyttää? Kuinka yleisiä ovat kaamosmasennus ja kaamosväsymys? Talvinen pimeys ja kaamos masentaa monia ja väsyttää vielä useampia. Vain harvat nauttivat talvisesta hämärästä ja hiljentävät tahtiaan talven tullen. Ihmisen sisäisen kellon, valon ja kaamoksen vaikutusten kimpussa ovat tutkimusprofessori Timo Partonen ja Leena Mattila. Psykiatrian erikoislääkäri Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta on perehtynyt vuodenaikojen vaihtelun, valon ja unen vaikutuksiin.

  • Kesto: 53 min

  Ketä kiinnostaa, se ei ole mun lapsi

  Kansa järkyttyy, kun lööpit myyvät jonkun lapsen kamalaa kohtaloa. Järkytys kestää hetken ja sitten se on ohi, ja setä sekä täti palaavat kotiteatterinsa reality-maailmaan. Ketä enää kiinnostaa lasten ja nuorten hyvinvointi tai syrjäytyminen? Kiinnostaako lasten ja nuorten elämä edes vanhempia? Asian luulisi kyllä kiinnostavan, sillä ongelmien ennaltaehkäisy on helpompaa ja halvempaa kuin ongelmien selvittely ja jälkien paikkailu. Lasten ja nuorten hyvinvoinnista ja ongelmien ennaltaehkäisystä puhuvat professori Kristiina Kumpulainen ja lastenpsykiatri Jukka Mäkelä, toimittaja on Leena Mattila.

  • Kesto: 52 min

  Entinen juoppo-peluri on nyt addikti

  Oletko shoppailu- vai seksiaddikti? Nykyään löydetään riippuvuuksia joka aineesta, asiasta tai tekemisestä. Ennen oltiin riippuvaisia vain viinasta, huumeista ja tupakasta, mutta nyt myös seksistä, shoppailusta ja kauneusleikkauksista lenkkeilyn ja pelaamisen lisäksi. Mistä tämä addiktio-ongelmien hyöky ryöpsähti vai onko se ongelma? Ja kenelle se on ongelma? Entä haittaako riippuvuus ketään, jos asianomainen on ihan tyytyväinen shoppailija tai lenkkeilijä? Addiktioita ja niiden leviämistä tai paisuttelua leipovat ja rajaavat Leena Mattila sekä aihetta tutkineet Pauliina Raento ja Tuukka Tammi, jotka ovat koonneet kirjan Addiktioyhteiskunta.

  • Kesto: 52 min

  Mennäänkö koulussa PISAsta allikkoon?

  Ysiluokkalaisten oppimistaidot ovat huonontuneet, missä vika. Teinit pärjäsivät kymmenen vuotta sitten selvästi paremmin päättelykyvyssä, matikassa ja luetun ymmärtämisessä. Miten tulos voi olla näin huono, mehän voitetaan PISA-tuloksissa aina kaikki. Mutta miten käy ensi vuonna? Missä välissä oppimisen perustaidot on sortuneet, ja miten koululaisten luetun ymmärtäminen voi huonontua? Oliskohan peruskoulussa säätämisen paikka? Toisalta myös koululaisten asennevamma on pahentunut, johtuuko pudotus kotioloista ja vanhemmista. Ysiluokkalaisten oppimistaitojen katoa ihmettelevät professori Jarkko Hautamäki, tutkija Petri Paju ja Leena Mattila.

  • Kesto: 52 min

  Talkootyö pannaan verolle, mutta iso harmaa raha virtaa rauhassa veroparatiisiin

  Meitä kehoitetaan auttamaan naapurin mummoa tai invalidia, koska yhteiskunta ei raaski rahojaan tuottamattomiin ihmisiin uhrata. Kaikki OK siihen saakka, mutta jos mummo vastapalvelukseksi hoitaa lasta tai invalidi antaa matikantunteja naapurin teinille niin sitten on piru irti ..tai oikeastaan verokarhu, sillä apua ei saa korvata vastatapalveluksella. Tuloverolain mukaan työsuoritusten vaihtaminen päittäin on ollut vastikkeellista hommaa jo reilut 20 vuotta, mutta nyt se on hoksattu. Joku ketku on rakennuttanut mökin vastapalveluja vastaan, siispä pistetään muutkin verolle. Leena Mattilan vieraina ovat Heikki Hiilamo, Tero Määttä ja Marjut Sonck.

  • Kesto: 53 min

  Diakoniatyö paikkaa turvaverkkoja

  Valkkaako yhteiskunta avustettavia, kun näyttää että todella ongelmaiset, köyhät ja kipeet putoaa läpi suojaverkoista. Yhteiskunta hoitaa sisäsiistit ja helpot tapaukset virkatyönä ja hankalat tapaukset tipahtaa lähimmäisenrakkaudesta toimivien syliin. Diakoniatyön huomaan päätyvät asunnottomat, alkoholistit ja päihderiippuvaiset, perheiden lisäksi. Moni valittaa kirkollisveroista, mutta ei mieti pätkääkään mitä kaikkea saa veron vastineeksi tai lapset tai isovanhemmat saa. Diakonissalaitos auttaa ongelma-ihmisiä jaloilleen ja hommaa asuntoja, ja ihmiset valittaa siitäkin. Leena Mattilan kanssa diakoniasta puhuvat Ulla Nord ja Kalle Kuusimäki.

  • Kesto: 52 min

  MItä tekee seksin ostokieltolaki katutasolla, kas siinä pulma

  Vähentyykö seksin ostaminen kieltolailla entä paraneeko seksityöntekijöiden elämä? Mihin kieltolailla pyritään ja miten se vaikuttaa todellisessa maailmassa asiakkaan ja seksiammattilaisen välillä? Voiskohan se vaikuttaa samoin kuin viinan kieltolaki, joka siirsi välityksen ja kaupankäynnin maan alle ja homma siirtyi rikollisten käsiin ja peli raaistui. Seksin ostamisesta ja myymisestä keskustelevat toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen PRO-tukipisteestä ja kansanedustaja Anna Kontula sekä Leena Mattila.

  • Kesto: 52 min

  Saunaan, saunaan suomalaiset ja ajan kanssa

  Jo muinainen Urko Alku-Suomalainen ymmärsi saunan päälle. Saunassa synnyttiin ja synnytettiin, saunotettiin sekä vieraat että oma väki ja pestiin vielä vainajatkin. Saunomalla on hoidettu ja hoidetaan niin sielua kuin kolottavia jäseniäkin. Saunan terveysvaikutuksia on tutkittu sekä meillä että maailmalla, ja se ainakin on moneen kertaan todistettu, että saunominen ei ole hengenvaarallista, kunhan saunotaan selvin päin. Ennen yleisiä saunoja oli satoja, nyt jälkellä on viisitoista. Leena Mattilan vieraina ovat innokkaat saunojat Jarmo Lehtola Suomen Saunaseurasta ja MIka Ahonen, Sauna Hermannin saunamajuri.

  • Kesto: 52 min

  Valolla on varjopuolensa

  Valoa, valoa, lisää valoa. Loisteputket, katuvalot ja kirkasvalolamput syytävät valoa ihmisille ja muulle luomakunnalle, vaikka aina ei tarttiskaan. Ei ainakaan 24/7. Syksyllä yksi jos toinen kaipaa lisää valoa, mutta rajansa siinäkin. Eläminen jatkuvassa keinovalossa ei ole pelkästään hyväksi. Varsinkaan, kun ei ole yksi lysti missä valossa ollaan. Maailma eliöineen on sopeutunut luonnonvaloon ja pimeään eikä luultavasti kellään ole muita sopeutumia tällä alueella, paitsi jollain mikrobeilla. Tästä huolimatta kaikille tyrkytetään jatkuvaa keinovaloa pimeän aikaan. Valon varjopuolia pohtivat tutkijat Jari Lyytimäki ja Janne Rinne Leena Mattilan kanssa.

  • Kesto: 52 min

  Miten erotat tiedon mielipiteestä?

  Mistä tietää tietääkö vai luuleeko vain? Informaatiota tunkee joka tuutista liian kanssa. Viaton kansalainen voi hukkua sirpaletietoon ja muuhun sälään. Millä perusteella joku asia on faktatietoa eikä satunnaisen sanojan henkilökohtainen mielipide, luulo tai uskomus? Miten informaatiotulvaa pitäisi seuloa, jotta erottaisi höpöjutut ja mielipiteet tosiasioista? Infoähkyyn haetaan nyt apua psykologilta ja filosofilta. Psykologian professori Liisa Keltikangas-Järvinen ja teoreettinen filosofi Riku Juti vääntävät rautalankaa Leena Mattilalle ja muillekin.

  • Kesto: 52 min

  MIksi nuori syrjäytyy tai jää syrjäytymättä

  Miten on mahdollista että tuhannet nuoret voivat syrjäytyä Suomen kaltaisessa pykälänviilausjärjestelmässä? Yhteiskunnalla on turvaverkkoja ja muita pelastussysteemejä, mutta silti monet putoavat läpi verkkojen. Vai onko niin, että verkot on ripoteltu hajalleen ympäri yhteiskunnan järjestelmiä niin, että että niitä ei löydä hakemallakaan saati sitten vahingossa. Nuorten syrjäytymisestä keskustelevat Leena Mattilan kanssa nuoriso-ohjaaja Dilbar Uotinen Naulakallion lastenkodista ja etsivän nuorisotyön Vamos-Herttoniemi yksikön esimies Ville Koikkalainen.

  • Kesto: 53 min

  Antaako vai eikö antaa kehitysapua

  Kolikossa on aina myös kääntöpuoli, ja hyvää tarkoittava apu voi jossain oloissa olla haitallista. Länsimaiset avustukset ovat toisinaan päätyneet väärän osapuolen eli pahisten iloksi ja toisinaan apu on muuten vaan venyttänyt kriisin kestoa. Toisaalta tyttöjen koulutus, terveyskasvatus ja muut koulutusohjelmat ovat monin tavoin pitkäaikaiseksi hyödyksi ihmisille. Lisäksi vesihuoltohommat yhdistettynä huussien pystyttämiseen ovat säästäneet ihmishenkiä tappavilta ripulitaudeilta. Kumpi painaa enemmän vaakakupissa hyödyt vai haitat, sitä pohtivat Frank Johansson, Eija Alajarva ja Leena Mattila.

  • Kesto: 52 min

  Maailma pelastuu, vai pelastuuko sittenkään?

  Tikahtuuko ihmiskunta ahneutensa sivutuotteisiin: jätteisiin, saastuneeseen ilmaan ja vesiin? Vai voiko maailman pelastaa? Ja jos voi, niin miten? Suuret ylikansalliset firmat rohmuavat luonnonvarat, koska niiden ideologia on: heti-mulle-kaikki-nyt! Suuren tuoton saamiseksi aiheutetaan vielä suurempi ja kalliimpi haitta, mutta sehän jää paikkakuntalaisten niskoille. Tämä on nähty, kun maailman öljy- ja mineraalivaroja on kahmittu ja kahmitaan. Miten ahneuden tilalle löytyis jonkinlainen tolkku maapallon tärvelemiseen tilalle, sitä pohtivat tutkija Anu Kantola, tietokirjailija Risto Isomäki ja Leena Mattila.

  • Kesto: 50 min

  Apinat pulpetissa eli tutkijat koulunpenkillä

  Mitä oppivelvollisuuden pidentäminen auttaa, jos teini ei suorita nykyistäkään annosta? Sedät ja tädit selittää, mikä olisi parasta nuorille, mutta mitä ne oikeasti tietää? Tuntevatko edes omia lapsiaan, miten niillä koulu sujuu onko kavereita vai kiusataanko niitä? Kuka tietää, mikä koulussa on hyvää ja mitä pitäisi muuttaa vai onko sillä väliäkään, kun sedät ja tädit päättää omasta päästään. Pari tutkijasetää meni kuitenkin uudelleen kouluun, ja seuraamaan oikeata ysiluokan elämää. Kolmas setä sukelsi amikseen. Kouluja ja nuoria pohtivat Leena Mattila sekä uusintakoululainen Tommi Hoikkala ja ammattikouluja tutkinut Antti Maunu.

  Muualla Yle.fi:ssä