Areena
 • TV
 • Radio
 • Julkinen sana

  Yle Radio 1 keskiviikkoisin klo 12.15 - 13.00, uusinta seuraavana maanantaina klo 21.15.

  Kuuntele viimeisin jakso:
  43 min
  Median, julkisuuden ja tietoyhteiskunnan erikoisohjelma. Toimittajina Juha Kulmanen (tuottaja), Anna-Liisa Haavikko.
  Tulossa: Yle Radio 1

  Julkinen sana: Jaksot, audio (178) fi:SeriesPage:rss

  Kun bändi hajosi - 15-vuotias Voima-lehti murroksessa

  Yhteiskunnallinen kulttuurilehti Voima on mylleryksessä. Lokakuussa lehden päätoimittaja erotettiin ja neljä toimituksen jäsentä jätti lehden. Pieni ja tiivis työyhteisö jakautui kahteen leiriin. Haastateltavana ovat Voima Kustannuksen hallituksen puheenjohtaja Tuomas Rantanen sekä toimittajat Susanna Kuparinen ja Jari Hanska, graafikko Mirkka Hietanen ja Voima-lehden myyntivastaava Tuomas Korkiakangas. Ohjelman toimittaja on Janne Junttila.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 43 min

  Venäjän mediakuva ja suurlähettiläs Heikki Talvitie

  Heikki Talvitie oli viimeinen Suomen suurlähettiläs Neuvostoliitossa ja ensimmäinen lähettiläämme Venäjällä. Hän on nähnyt läheltä Neuvostoliiton hajoamisen ja maan avautumisen, kun glastnost toi sananvapauden. Vuonna 2000 valtaan noussut Vladimir Putin muutti maan tiedotuskulttuuria ja avoin aika jäi lyhyeksi. Julkisessa sanassa keskustellaan Heikki Talvitien kanssa, millaista kuvaa suomalainen media luo Venäjästä. Toimittajana Anna-Liisa Haavikko.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  20 vuotta EU-kansanäänestyksestä - millaiseen unioniin Suomi oli liittymässä?

  20 vuotta EU-kansanäänestyksestä. Kuinka Kyllä ja Ei puolet näkivät kehityksen ennen äänestystä, minkälaiseen Euroopan unioniin Suomi oli liittymässä? Mukana silloinen ulkomaankauppaministeri Pertti Salolainen ja kansanedustaja Paavo Väyrynen. Toimittajina Juha Kulmanen ja Matti Laitinen. Näytteet lukee Seija Wallius. Uusinta lokakuulta 1994.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 43 min

  Mitä netti edellä merkitsee televisiolle?

  Suomalaisten suosituimpiin harrastuksiin kuuluu television katselu, johon meillä kuluu keskimäärin kolme tuntia vuorokaudessa. Televisiotarjontaa meillä on määrällisesti enemmän kuin koskaan aikaisemmin, mutta ohjelmiston kirjo ei ole muuttunut värikkäämmäksi. Kanavilla luotetaan tosi-televisioon ja pohjoisamerikkalaiseen sarjatuotantoon. Kaupallisilla kanavilla on kova kilpailu katsojien silmäpareista. Nuoriso katsoo ohjelmia netissä, mutta mainoseurot eivät valu sinne yhtä nopeasti kuin yleisö. Haastateltavina ovat ohjelmajohtajat Kristiina Werner-Autio MTV:sta ja Mikko Silvennoinen FOX-kanavalta. Toimittajana Anna-Liisa Haavikko.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 43 min

  Kuinka jatkuvajuoninen tv-sarja käsikirjoitetaan?

  Haastateltavana on Ylen Uusi Päivä -sarjan pääkirjoittaja Petri Repo, joka on aiemmin tehnyt myös MTV3:n Salatut elämät- sarjaa. Toimittajana on Juha Kulmanen. Uusi Päivä on pyörinyt TV2:ssa ja Areenassa nyt neljä vuotta ja sen on tarkoitus jatkua vielä ainakin toiset neljä. Maikkarin Salatut elämät- sarjaa on esitetty televisiossa jo 15 vuotta.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Miten terveydestä kerrotaan mediassa?

  Henkilökohtaisesta terveydestä on tullut suomalaisille yksi tärkeimmistä arvoista. Arvotutkimuksen mukaan se on ohittanut maailmanrauhan. Kiinnostus terveyteen näkyy myös mediassa, jossa terveen ihmisen ihanne on hyvinvoiva suorittaja. Voi kysyä, välittääkö terveysjournalismi epätervettä ihmiskuvaa? Julkisessa sanassa puhutaan terveysjournalismista. Keskustelun innoittajana on Ulla Järven toimittama Tautinen media –kirja. Terveysjournalismista ovat keskustelemassa tiedetoimittaja Ulla Järvi sekä tutkija Vienna Setälä. Ohjelman toimittaa Anna-Liisa Haavikko.

  • Kesto: 44 min

  Nuori toimittajatar ja valtaeliitti

  Tietokirjailija Maarit Tyrkkö pääsi nuorena toimittajana haastattelemaan presidentti Urho Kekkosta sattumalta useaan otteeseen. Kun Sylvi Kekkonen kuoli, Maarit Tyrkkö törmäsi sekavaan arkistoon ja ilmoittautui sen järjestäjäksi. Siitä alkoi toimittaja Tyrkön ja Urho Kekkosen pitkä ystävyys. Maarit Tyrköllä oli mukana aina nauhuri, jolla hän on taltioinut epävirallista Urho Kekkosta niin matkoilla kuin yksityisissä seurueissa. Kekkonen itse toivoi Tyrkön taltioivan presidentin elämää. Maarit Tyrkön kirja Tyttö ja nauhuri kertoo nuoresta toimittajasta sekä Urho Kekkosesta. Tyrkkö tavataan Julkisessa sanassa, jonka on toimittanut Anna-Liisa Haavikko.

  • Kesto: 44 min

  Viron media Obaman vierailusta ja Venäjästä

  Tämä ohjelma tehtiin kolmantena syyskuuta Tallinnassa presidentti Barack Obaman vierailupäivänä eli ennen kuin virolainen suojelupoliisi kaapattiin Venäjälle. Kuinka Viron media suhtautuu Venäjään ja huomioi Obaman vierailun. Haastateltavina ovat toimittajat Mikko Virta Baltic Guide-lehdestä sekä Argo Ideon ja Marti Aavik Postimes-lehdestä. Ohjelman toimittaa Martti Puukko.

  • Kesto: 44 min

  Suomalaiset merimiehet natsien kynsissä 70 vuotta sitten

  Suomalaiset merimiehet natsien kynsissä. Suomalaisten merimiesten telkeäminen saksalaisille keskitysleireille 70 vuotta sitten ei synnyttänyt suuria otsikoita. Toimittajana on Pertti Rönkkö. Kun Suomi julistautui irrottautuvansa Saksan aseveljeydestä, niin saksalaiset sotilaat kaappasivat Itämerellä olevia suomalaislaivoja ja miehittivät myös Saksan satamissa olleet suomalaislaivat. Niiden miehistöille annettiin kaksi mahdollisuutta, joko aloittaa palvelu saksalaisissa laivoissa tai joutua keskitysleirille. Useimmat valitsivat keskitysleirin.

  • Kesto: 43 min

  Mistä Ruotsin vaaleissa media puhuu?

  Tukholmalainen veteraanitoimittaja Ari Setälä (kuvassa) on raportoinut jo 1970-luvun puolivälistä Ruotsin vaaleista ja yhteiskunnasta muun muassa STT:lle ja pääosin Ruotsin radiolle. Julkisessa sanassa hän sekä ruotsinsuomalaisten nuorten pääsihteeri, juristi Veera Jokirinne ja Teollisuusliitto metallin neuvottelupäällikkö Veli-Pekka Säikkälä arvioivat Ruotsin julkisen sanan ja median tekemisiä vuoden 2014 vaalitaistelun aikana. Kuka laatii asialistan, mistä puhutaan ja kenen näkökulma korostuu? Toimittajana on Pentti Peltoniemi.

  • Kesto: 44 min

  Media luomassa elämäntyyliä

  Mediassa leivotaan, siivotaan, meikataan ja laihdutetaan enemmän kuin koskaan. Julkisessa sanassa kysytään, miksi lifestyle on niin suosittua. Ohjelmassa puhutaan myös siitä, mitä lifestyle- ilmiö kertoo meistä. Keskustelemassa ovat toimitusjohtaja Liisa Akimoff ja mediayrittäjä Riitta Pollari. Toimittajana Anna-Liisa Haavikko.

  • Kesto: 44 min

  Millainen on tulevaisuuden media mainostajien mielestä?

  Suomalaisista mainoseuroista ison osuuden vievät kansainväliset hakukoneyhtiöt ja sosiaalisen median maksettu mainonta. Kuitenkin mainostajatkin huhuilevat laadukkaan toimitetun sisällön perään. Miten siis pelastaa laatujournalismi? Digimedian ja journalismin tulevaisuudesta keskustelevat mainostoimisto ToinenPHD:n luova johtaja Jani Halme ja Fazerilta Sanomaan siirtyvä brändiammattilainen Kati Sulin. Lisäksi haastateltavana on SOK:n markkinointijohtaja Veli-Pekka Ääri. Toimittajana on Janne Junttila.

  • Kesto: 43 min

  Kuka keksi kännykän?

  Suurella osalla suomalaisista koululaisista on taskussaan älypuhelin, jolla he voivat lähettää viestejä eri puolille maailmaa. Kun heidän isovanhempansa kävivät koulua, perheissä oli yleensä vain yksi lankapuhelin, joka asui eteisessä, koska linjojen vetäminen oli kallista. Jos halusit soittaa ulkomaille, sinun oli tilattava puhelu keskusneidiltä. Radio ja puhelin ovat lähes yhtä vanhoja keksintöjä, mutta langaton puhelinliikenne kehittyi verkkaan. Julkisessa sanassa kertovat kännykän lyhyen historian krijoittaneet tiedetoimittajat Timo Paukku ja Niko Kettunen, miten radioaallot voittivat puhelinlangat. Toimittajana on Anna-Liisa Haavikko.

  • Kesto: 44 min

  Naisen heinäkuun Julkinen sana: Musta orkidea ja kerronnan haasteet

  Journalismin ansaintamallit ovat murtuneet. Uusia ansaintakeinoja etsitään ja digitaalisuuteen yritetään sopeutua. Vapaa toimittaja ja journalistiikan vierailijaprofessori Elina Grundström kertoo, miten murros vaikuttaa kerrontaan. Hän uskoo, että journalismia tullaan tekemään yhä enemmän pienissä startup-yrityksissä, joissa journalismin kerronta pohjautuu laadukkaaseen tarinallisuuteen. Grundströmin vierailijaprofessuuri päättyy heinäkuun lopussa. Toimittajana on Anna-Liisa Haavikko.

  • Kesto: 44 min

  Alexander Stubb vuonna 2001

  Suomen uusi pääministeri Alexander Stubb on alkujaan erikoistunut Euroopan asioihin ja väitellyt tohtoriksi London school of Econimicsissa vuonna 1999. Tämä haastattelu on tehty hänen kotonaan Brysselissä vuonna 2001, jolloin Stubb toimi EU:n komission puheenjohtajan neuvonantajana. Ovatko Stubbin tuolloin yli 12 vuotta sitten esittämät näkemykset toteutuneet? Toimittajana on Juha Kulmanen.

  • Kesto: 43 min

  Turkin median menetetty luottamus

  Turkin valtapuolue AKP ohjailee ja painostaa maan valtamediaa. Turkissa on periaatteessa monipuolinen kaupallinen media, mutta sillä on lukuisia kytkyjä hallituspuolueeseen. Liberaalin kansanosan kritiikki kasvaa eikä pääse esille. Toimittaja Janne Junttila matkusti Gezi-protestien vuosipäivän alla Istanbuliin. Haastattelussa Reporters Without Borders -järjestön turkkilaisedustaja sekä kaksi Turkin tuntevaa suomalaistoimittajaa, Ylen kirjeenvaihtaja Lotta Nuotio ja Wall Street Journalin toimittaja Ayla Albayrak sekä Reporters without Borders -järjestön Erol Önderoğlu.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Julkinen sana: 10.11.2014 45 min
  - Julkinen sana: Julkinen sana.Erkkojen sanomat 45 min
  - Julkinen sana: Julkinen sana.Kansalaisten osallistaminen muuttaa journalismia 45 min
  - Julkinen sana: 01.12.2014 45 min
  - Julkinen sana: 08.12.2014 45 min
  - Julkinen sana: 15.12.2014 45 min
  - Julkinen sana: 22.12.2014 45 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä