Areena
 • TV
 • Radio
 • Julkinen sana

  Yle Radio 1 keskiviikkoisin klo 12.15 - 13.00.

  Kuuntele viimeisin jakso:
  45 min
  Median, julkisuuden ja tietoyhteiskunnan erikoisohjelma. Toimittajina Juha Kulmanen (tuottaja), Anna-Liisa Haavikko.
  Tulossa: Yle Radio 1

  Julkinen sana: Jaksot, audio (198) fi:SeriesPage:rss

  Tarvitaanko nyt systeemiajattelua Esa Saarinen?

  Äärirajoilla - kuinka systeeminen ajattelu saadaan kohdalleen? Luovan ongelmanratkaisun professori ja filosofi Esa Saarinen keskustelee Juha Kulmasen kanssa. Esa Saarinen toi punk-ajattelua akateemiseen maailman vuonna 1980 ja pehmeitä arvoja 1990-luvulla. Nykyisin hänen Aalto-yliopiston systeemisen ajattelun luentonsa ovat todella suosittuja. Esa Saarinen joutui runsas vuosi sitten vakavan väkivallan teon kohteeksi, mutta selviytyi ja tarjosi anteeksiantoa. Kuinka vaikeuksista päästään myönteiselle tielle ja muutetaan kielteistä ilmapiiriä? Julkisessa sanassa kuullaan myös näytteet vuoden 1980 PunkAkatemiaa käsitelleestä ohjelmasta sekä Tuoreiden isien keskustelukerhosta vuodelta 1990. Toimittajana on Juha Kulmanen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 45 min

  Suomen turvallisuus ja menneisyyden läpivalaisu

  Suomen turvallisuus kovaa vauhtia muuttuvassa ympäristössä on emeritus suurlähettiläs Jukka Valtasaaren uuden kirjan aiheena. Miten tähän muutokseen tulisi reagoida? Toimittaja Martti Puukko on puolestaan ollut kirjoittamassa teosta Lustraatio, jossa halutaan valaista lähimenneisyyden sidokset. Voidaanko nämä kaksi tavoitetta saavuttaa samalla? Keskustelemassa Juha Kulmasen kanssa ovat Jukka Valtasaari ja Martti Puukko.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 43 min

  Ylen julkisen palvelun määrittäminen ja tehtävä

  Ylen ohjelmien sisällöistä on yhtä monta mielipidettä kuin on vastaanottajaa. Aika suuri yksimielisyys valitsee siitä, että maassa pitää olla julkisen palvelun mediayhtiö, mutta kun keskustellaan yhtiön rajoista ja suhteesta kaupalliseen mediaan mielipiteet hajaantuvat. Mikä on Ylen tehtävä kysyttiin pari viikkoa sitten MTV:n lähettämässä dokumentissa media-alan vaikuttajilta. Julkisessa sanassa kysytään Ylen tehtävästä dokumentin yhdeltä käsikirjoittajalta toimitusjohtaja Jaakko Tapaniselta ja Ylen hallituksen puheenjohtajalta Thomas Wilhelmssonilta. Toimittajana Anna-Liisa Haavikko.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Voiko sosiaalinen media oikeasti hyödyttää kansanvaltaa?

  Voiko sosiaalinen media oikeasti hyödyttää kansanvaltaa? Voi, sanoo Helsingin apulaiskaupunginjohtaja, psykolgian tohtori Pekka Sauri juuri julkaistussa kirjassaan `Julkishallinto ja sosiaalinen media`. Päättäjät ja virkamiehet ovat heränneet huomaamaan, että heillä on käytössään väylä keskustella suoraan kansalaisten kanssa. Entä kuinka tämä muuttaa hierarkisia rakenteita valtion ja kuntien hallinnossa? Julkinen sana-ohjelmassa ovat keskustelmassa Saurin lisäksi myös toinen eturivin viestittäjä Taina Pieski, joka toimii liikenne-ja viestintäministeriön viestintäjohtajan virkansa ohella myös viestinnän ammattilaisten Procomin hallituksen puheenjohtajana. Keskustelua johdattelee Juha Kulmanen.

  • Kesto: 45 min

  Mainosradioiden vuosikymmenet

  Suomalainen radiotoiminta alkoi yritteliäästi kaupallisena 1920-luvulla. Kun Yleisradio käynnisti lähetykset mainoksia ei radiokanavilla kuultu kuuteen vuosikymmeneen. Huhtikuussa 1985 alkoi uusi aikakausi, kun paikalliset radiolähetykset käynnisti Radio Lakeus ja vappuna aloitti Helsingissä Radio City, joka uudisti radioilmaisua. Kaupalliset radiot aloittivat taloudellisesti kompuroiden, mutta ideana olikin ollut lupia myönnettäessä, että tuetaan paikallisuutta. Kolmessa vuosikymmenessä kaupallinen radiotoiminta on muuttunut ja paikallisuuden tilalle ovat tulleet kansainväliset ketjut soittolistoineen. Viestinnän dosentti Pentti Kemppainen kertoo kirjassaan Radio kuuluu kaikille suomalaisen mainosradion historiasta ja viestintäpolitiikasta radion näkökulmasta. Julkisessa sanassa tavataan Pentti Kemppainen. Toimittajana Anna-Liisa Haavikko.

  • Kesto: 44 min

  Venäläinen propaganda Saksassa

  Venäjän johdon harjoittama propagandasota käy yhä kiivaammaksi. Kremlin viestintäkanuuna on Euroopassa tarkimmin suunnattu Saksaan, jota Venäjän johto pitää tärkeimpänä strategisena kumppaninaan EU:ssa. Viime vuoden lopulla Moskovan rahoilla avattiin Saksassa uusi propaganda-televisiokanava, Russia Today Deutsch. Miten Saksassa suhtaudutaan yhä kovempien otteiden mediasotaan? Onko perinteisten medioiden uskottavuus vaarassa? Entä miten tekijät perustelevat Moskovan äänitorvien tärkeyttä? Haastatetltavana on mm. kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja - järjestön Saksan osaston johtokunnan jäsen, journalisti Gemma Pörzgen. Toimittajana on Jorma Mattila.

  • Kesto: 43 min

  Opetus pilvessä - miten opetusmateriaali digisoituu?

  Oppimateriaalituotannossa tapahtuu lähivuosina suuri muutos, kun digitaalinen aineisto korvaa kirjan. Oppikirjoja ovat perinteisesti kirjoittaneet opettajat ja valmistaneet kustantamot, mutta mitä tapahtuu tulevaisuudessa. Kuka tekee oppimateriaalia ja miten se jaetaan kouluihin? Julkisessa sanassa puhutaan opetuksen digitalisoitumisesta. Haastateltavina ovat lehtori Helena Ruuska, kehityspäällikkö Jarkko Moilanen sekä kustannusjohtaja Teuvo Sankila. Toimittajana Anna-Liisa Haavikko.

  • Kesto: 44 min

  Uhkaako esittävän taiteen lehtiä leipääntyminen?

  Tänään Julkisessa sanassa puhutaan lehdistä, jotka ovat omistautuneet esittäville taiteille. Vieläkö teatteria ja muita esityksiä ammatikseen katsova jaksaa innostua näkemistään esityksistä vai uhkaako leipääntyminen? Entä miten sanoitetaan kokemus? Keskustelijoina Teatteri&Tanssi-lehden päätoimittajat Minna Tawast ja Riina Maukola sekä Esitys-lehden päätoimittajat Pilvi Porkola ja Janne Saarakkala. Toimittajana on Janne Junttila.

  • Kesto: 43 min

  Kuinka suojatua informaatiosodalta?

  Lähes kaikissa kansainvälissä kriiseissä käydään myös informaatiosotaa, joka on taistelua mielikuvista, sanoista ja kuvista. Sosiaalisessa mediassa voi poliittisesti vaikuttaa nopeasti ja massiivisesti. Julkisessa sanassa keskustellaan informaatiosodasta tutkija Saara Jantusen ja viestintäjohtaja Markku Mantilan kanssa. Toimittajana Anna-Liisa Haavikko

  • Kesto: 44 min

  Satiirikon kynän terävyys

  Sananvapauden ja vastuullisen julkaisemisen olemuksesta on keskustelu viime viikkoina vilkkaasti ja monipuolisesti. Julkinen sana selvittää kuinka hyvin Suomessa on sisäistetty sananvapauden ehdottomuus. Missä menevät yhteiskunnallisen irvailun rajat? Suomalaisesta ja pohjoismaisesta sananvapaudesta ovat keskustelemassa televisiosatiirin ja lavahuumorin tekijät Jukka Lindström ja André Wickström. Ohjelman toimittaja on Janne Junttila.

  • Kesto: 43 min

  Risto Kuulasmaa, Ylen verkottaja

  Duudsonien ja Docventuresin tuottajana tunnetuksi tullut Risto Kuulasmaa siirtyi pienestä ketterästä tuotantoyhtiöstään Yleen. Tammikuun alussa Ylen julkaisupäällikkönä aloittanut Kuulasmaa on vielä opettelemassa ison talon kulttuuri, mutta suuntana on netin ja television rajojen häivytys. Kuulasmaa (36) kuuluu sukupolveen, joka on tehnyt omia videoita pikkupojasta lähtien. Nyt hän haluaa, että nuoret videoiden tekijät näkyvät Ylen brändin alla. Ylen pitää hänen mukaansa olla aktiivinen siellä, missä nuoret ovat eli netissä. Julkisessa sanassa kuullaan, millaisilla resepteillä Risto Kuulasmaa lähtee ylen ohjelmatarjontaa uudistamaan. Toimittajana Anna-Liisa Haavikko.

  • Kesto: 44 min

  Liettua euron jälkeen

  Liettua siirtyi vuoden vaihteessa euroon. Miten se ja Ukrainan kriisi näkyvät eteläisimmässä Baltian maassa? Ohjelmassa haastatellaan kolmea Liettuassa asuvaa suomalaista. He ovat lähetystöneuvos Juha Vänskä, pankinjohtaja Matti Hyyrynen ja Suomen Liettuan kunniakonsuli Krister Castrén. Ohjelman toimittaa Martti Puukko.

  • Kesto: 43 min

  Päivystävästä dosentista vastaavaksi päätoimittajaksi

  Tohtori Ville Pernaa tuli Suomen Kuvalehden päätoimittajaksi tutkijamaailmasta. Ensin hän johti Kanava-lehteä ja nyt lähes satavuotiasta Kuvalehteä, joka on instituutio ja politiikan raskaansarjan penkkiurheilijoiden suosiossa. Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen Keskusta johtanut Pernaa katsoo nyt mediamaailmaa pöydän toiselta puolelta lehdentekijänä ja johtajana. Julkisessa sanassa puhutaan Ville Pernaan kanssa mediasta, asiantuntijuudesta ja Suomen Kuvalehdestä. Toimittajana Anna-Liisa Haavikko.

  • Kesto: 48 min

  Venäjän riippumaton media kuristusotteessa

  Venäjän perustuslain 29.pykälä takaa sananvapauden ja joukkotiedotusvälineiden vapaan toiminnan. Mutta erityisesti kahden viime vuoden aikana Venäjän valtakunnan duuma on säätänyt joukon lakeja, jotka tätä oikeutta rajoittavat. Yksi uusimmista laeista rajaa medioiden ulkomaalaisomistuksen 20 prosenttiin. Myös rangaistuksia on tiukennettu. Haastateltavina ovat Fontanka.ru-verkkolehden päätoimittaja Aleksandr Gorshkov, mediajuristi Fjodor Kravshuk ja toimittaja Anneli Ahonen. Ohjelman toimittaa Airi Leppänen.

  • Kesto: 43 min

  Vanhin ohjelmaformaatti - joulurauhan julistus

  Kun jouluaattona Turun tuomiokirkon kellot kumauttavat kaksitoista kertaa, suomalaiset hiljentyvät televisioden ja radioden ääressä. Joulurauhan julistus on ollut vuodesta toiseen yksi vuoden katsotuimpia televisio-ohjelmia. Joulurauhan julistus on vanha ohjelmaformaatti, jonka historia ulottuu 1200-luvulle. Missään muualla kuin Turussa ei perinne ole jatkunut katkeamattomana. Julkisessa sanassa vieraillaan Turussa julistuspaikalla ja puhutaan joulurauhan historiasta ja kysytään, mikä osuus perinteen säilyttämisessä on medialla. Ohjelmassa ovat mukana filosofian tohtorit Tarja Tuulikki Laaksonen ja Liisa Suvikumpu sekä joulurauhan julistuksen lukija protokollapäällikkö Mika Akkanen. Toimittajana on Anna-Liisa Haavikko.

  • Kesto: 43 min

  Lehtien nettitelevisiot -esimerkkinä HSTV

  Suomalaisessa mediassa on huomattu että videon suosio lisääntyy kovaa vauhtia. Helsingin Sanomat on ilman suurta melua perustanut Nelosen uutisten raunioille verkko-tv-kanavan, HSTV:n. Videon tärkeys näkyy rekrytoinneissakin: uusi päätoimittaja Päivi Anttikoski siirtyi Helsingin Sanomiin MTV:n uutisten päätoimittajan paikalta. Anttikosken lisäksi haastateltavana ovat HS:n toimitussihteeri Tuomas Peltomäki ja graafikko Boris Stefanov. Ohjelman toimittaja on Janne Junttila.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Julkinen sana: Julkinen sana. Vaalit mediassa 45 min
  - Julkinen sana: 06.05.2015 45 min
  - Julkinen sana: 13.05.2015 45 min
  - Julkinen sana: 20.05.2015 45 min
  - Julkinen sana: 27.05.2015 45 min
  - Julkinen sana: 03.06.2015 45 min
  - Julkinen sana: 10.06.2015 45 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä