Areena
 • TV
 • Radio
 • Julkinen sana

  Yle Radio 1 keskiviikkoisin klo 12.15 - 13.00, uusinta seuraavana maanantaina klo 21.15.

  Kuuntele viimeisin jakso:
  43 min
  Median, julkisuuden ja tietoyhteiskunnan erikoisohjelma. Toimittajina Juha Kulmanen (tuottaja), Anna-Liisa Haavikko.
  Tulossa: Yle Radio 1

  Julkinen sana: Jaksot, audio (185) fi:SeriesPage:rss

  Vanhin ohjelmaformaatti - joulurauhan julistus

  Kun jouluaattona Turun tuomiokirkon kellot kumauttavat kaksitoista kertaa, suomalaiset hiljentyvät televisioden ja radioden ääressä. Joulurauhan julistus on ollut vuodesta toiseen yksi vuoden katsotuimpia televisio-ohjelmia. Joulurauhan julistus on vanha ohjelmaformaatti, jonka historia ulottuu 1200-luvulle. Missään muualla kuin Turussa ei perinne ole jatkunut katkeamattomana. Julkisessa sanassa vieraillaan Turussa julistuspaikalla ja puhutaan joulurauhan historiasta ja kysytään, mikä osuus perinteen säilyttämisessä on medialla. Ohjelmassa ovat mukana filosofian tohtorit Tarja Tuulikki Laaksonen ja Liisa Suvikumpu sekä joulurauhan julistuksen lukija protokollapäällikkö Mika Akkanen. Toimittajana on Anna-Liisa Haavikko.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 43 min

  Lehtien nettitelevisiot -esimerkkinä HSTV

  Suomalaisessa mediassa on huomattu että videon suosio lisääntyy kovaa vauhtia. Helsingin Sanomat on ilman suurta melua perustanut Nelosen uutisten raunioille verkko-tv-kanavan, HSTV:n. Videon tärkeys näkyy rekrytoinneissakin: uusi päätoimittaja Päivi Anttikoski siirtyi Helsingin Sanomiin MTV:n uutisten päätoimittajan paikalta. Anttikosken lisäksi haastateltavana ovat HS:n toimitussihteeri Tuomas Peltomäki ja graafikko Boris Stefanov. Ohjelman toimittaja on Janne Junttila.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 43 min

  Verkko - avoin ja suljettu

  Päivittäisellä ja vaivattomalla verkon käytöllä on kääntöpuolensa. Tieto keskittyy ja sen kasautuminen suurille hakukoneyrityksille ja sosiaalisen median yhtiölle vinouttaa avointa ja vapaata verkkoa. Meidän verkossa liikkumisemme on suurten yhtiöiden muistissa ja meistä luodaan profiili, jonka mukaan tietoa meille tarjotaan. Hakukone vaikuttaa meidän maailmankuvaamme jakamalla tietoa, mitä olettaa aikaisempien hakujen perusteella meidän haluavan. Tietokirjailijat Mikael Brunila ja Kimmo Kallio ovat toimittaneet kirjan Verkko, jossa puhutaan avoimen verkon suljetusta ja salatusta maailmasta. Toimittajana on Anna-Liisa Haavikko.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 43 min

  Miten Yle voi saneerausten jälkeen?

  Miten Yle nyt voi saneerausten jälkeen, kiristyvän poliittisen ja kilpailuympäristön keskellä? Vastaamassa on toimitusjohtaja Lauri Kivinen. Toimittajana on Juha Kulmanen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Kansalaisten osallistaminen muuttaa journalismia

  Yhteiskuntatieteiden tohtori, tutkija Tanja Aitamurto tutki väitöskirjassaan joukkoälyn vaikutusta journalismiin. Aitamurto selvitti useiden esimerkkien kautta, miten sanoma- ja aikakauslehtien toimittajat hyödyntävät juttujen tiedonhaussa avoimen journalismin käytänteitä ja millaista journalismia menetelmillä syntyy. Aitamurron mukaan juttuprosessiin osallistuvat lukijat “valvovat yhteiskuntaa” yhdessä journalistien kanssa. Samalla lukijat valvovat myös toimittajia ja juttujen oikeellisuutta, kun he pystyvät tarkastelemaan juttujen pohjana olevia dokumentteja. Toimittajana on Janne Junttila.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 43 min

  Erkkojen Sanomat

  Suomen suurinta päivälehteä ovat johtaneet kolmen sukupolven Erkot. Nuori kiihkeä Eero Erkko oli perustamassa vuonna 1889 Päivälehteä ja siitä alkoi nousutarina. Eljas Erkko seurasi isäänsä Eeroa kustantajana ja päätoimittajana ja vuonna 1961 lehden sai johdettavakseen Eljaksen poika Aatos Erkko, jonka kaudella lehti nousi massiivisiin mittoihin. Aatos Erkon aikana perheyhtiöstä muuttui pörssiyhtiöksi ja omistajana ääni vaihtui.Toimittaja Antti Blåfield kertoo kirjassaan Loistavat Erkot Helsingin Sanomien toimituksen ja patruunan suhteista. Toimittajana on Anna-Liisa Haavikko.

  • Kesto: 44 min

  Markku Saksan Latinalainen Amerikka

  Toimittaja Markku Saksa kiersi vuonna 1986 Etelä-Amerikkaa mukanaan kynä, lehtiö ja kamera. Nyt lähes kolme vuosikymmentä myöhemmin hän matkasi jälleen pitkin mannerta. Hän vaelsi kylissä ja kaupungeissa ja havainnoi muutoksen ja kirjasi kokemansa teokseen Ihmisiä ja elämää Meksikosta tulimaahan. Markku Saksan tarkkaileva journalismi kertoo tuntemattomasta Etelä-Amerikasta, jossa tapahtuu hidasta kehitystä ja tulevaisuuteen katsotaan optimistisesti. Saksan luoma kuva on muuta kuin korruptiota ja huumekauppaa. Julkisessa sanassa Markku Saksa kertoo toimittajan matkastaan mantereella. Toimittajana Anna-Liisa Haavikko.

  • Kesto: 44 min

  Kun bändi hajosi - 15-vuotias Voima-lehti murroksessa

  Yhteiskunnallinen kulttuurilehti Voima on mylleryksessä. Lokakuussa lehden päätoimittaja erotettiin ja neljä toimituksen jäsentä jätti lehden. Pieni ja tiivis työyhteisö jakautui kahteen leiriin. Haastateltavana ovat Voima Kustannuksen hallituksen puheenjohtaja Tuomas Rantanen sekä toimittajat Susanna Kuparinen ja Jari Hanska, graafikko Mirkka Hietanen ja Voima-lehden myyntivastaava Tuomas Korkiakangas. Ohjelman toimittaja on Janne Junttila.

  • Kesto: 43 min

  Venäjän mediakuva ja suurlähettiläs Heikki Talvitie

  Heikki Talvitie oli viimeinen Suomen suurlähettiläs Neuvostoliitossa ja ensimmäinen lähettiläämme Venäjällä. Hän on nähnyt läheltä Neuvostoliiton hajoamisen ja maan avautumisen, kun glastnost toi sananvapauden. Vuonna 2000 valtaan noussut Vladimir Putin muutti maan tiedotuskulttuuria ja avoin aika jäi lyhyeksi. Julkisessa sanassa keskustellaan Heikki Talvitien kanssa, millaista kuvaa suomalainen media luo Venäjästä. Toimittajana Anna-Liisa Haavikko.

  • Kesto: 44 min

  20 vuotta EU-kansanäänestyksestä - millaiseen unioniin Suomi oli liittymässä?

  20 vuotta EU-kansanäänestyksestä. Kuinka Kyllä ja Ei puolet näkivät kehityksen ennen äänestystä, minkälaiseen Euroopan unioniin Suomi oli liittymässä? Mukana silloinen ulkomaankauppaministeri Pertti Salolainen ja kansanedustaja Paavo Väyrynen. Toimittajina Juha Kulmanen ja Matti Laitinen. Näytteet lukee Seija Wallius. Uusinta lokakuulta 1994.

  • Kesto: 43 min

  Mitä netti edellä merkitsee televisiolle?

  Suomalaisten suosituimpiin harrastuksiin kuuluu television katselu, johon meillä kuluu keskimäärin kolme tuntia vuorokaudessa. Televisiotarjontaa meillä on määrällisesti enemmän kuin koskaan aikaisemmin, mutta ohjelmiston kirjo ei ole muuttunut värikkäämmäksi. Kanavilla luotetaan tosi-televisioon ja pohjoisamerikkalaiseen sarjatuotantoon. Kaupallisilla kanavilla on kova kilpailu katsojien silmäpareista. Nuoriso katsoo ohjelmia netissä, mutta mainoseurot eivät valu sinne yhtä nopeasti kuin yleisö. Haastateltavina ovat ohjelmajohtajat Kristiina Werner-Autio MTV:sta ja Mikko Silvennoinen FOX-kanavalta. Toimittajana Anna-Liisa Haavikko.

  • Kesto: 43 min

  Kuinka jatkuvajuoninen tv-sarja käsikirjoitetaan?

  Haastateltavana on Ylen Uusi Päivä -sarjan pääkirjoittaja Petri Repo, joka on aiemmin tehnyt myös MTV3:n Salatut elämät- sarjaa. Toimittajana on Juha Kulmanen. Uusi Päivä on pyörinyt TV2:ssa ja Areenassa nyt neljä vuotta ja sen on tarkoitus jatkua vielä ainakin toiset neljä. Maikkarin Salatut elämät- sarjaa on esitetty televisiossa jo 15 vuotta.

  • Kesto: 44 min

  Miten terveydestä kerrotaan mediassa?

  Henkilökohtaisesta terveydestä on tullut suomalaisille yksi tärkeimmistä arvoista. Arvotutkimuksen mukaan se on ohittanut maailmanrauhan. Kiinnostus terveyteen näkyy myös mediassa, jossa terveen ihmisen ihanne on hyvinvoiva suorittaja. Voi kysyä, välittääkö terveysjournalismi epätervettä ihmiskuvaa? Julkisessa sanassa puhutaan terveysjournalismista. Keskustelun innoittajana on Ulla Järven toimittama Tautinen media –kirja. Terveysjournalismista ovat keskustelemassa tiedetoimittaja Ulla Järvi sekä tutkija Vienna Setälä. Ohjelman toimittaa Anna-Liisa Haavikko.

  • Kesto: 44 min

  Nuori toimittajatar ja valtaeliitti

  Tietokirjailija Maarit Tyrkkö pääsi nuorena toimittajana haastattelemaan presidentti Urho Kekkosta sattumalta useaan otteeseen. Kun Sylvi Kekkonen kuoli, Maarit Tyrkkö törmäsi sekavaan arkistoon ja ilmoittautui sen järjestäjäksi. Siitä alkoi toimittaja Tyrkön ja Urho Kekkosen pitkä ystävyys. Maarit Tyrköllä oli mukana aina nauhuri, jolla hän on taltioinut epävirallista Urho Kekkosta niin matkoilla kuin yksityisissä seurueissa. Kekkonen itse toivoi Tyrkön taltioivan presidentin elämää. Maarit Tyrkön kirja Tyttö ja nauhuri kertoo nuoresta toimittajasta sekä Urho Kekkosesta. Tyrkkö tavataan Julkisessa sanassa, jonka on toimittanut Anna-Liisa Haavikko.

  • Kesto: 44 min

  Viron media Obaman vierailusta ja Venäjästä

  Tämä ohjelma tehtiin kolmantena syyskuuta Tallinnassa presidentti Barack Obaman vierailupäivänä eli ennen kuin virolainen suojelupoliisi kaapattiin Venäjälle. Kuinka Viron media suhtautuu Venäjään ja huomioi Obaman vierailun. Haastateltavina ovat toimittajat Mikko Virta Baltic Guide-lehdestä sekä Argo Ideon ja Marti Aavik Postimes-lehdestä. Ohjelman toimittaa Martti Puukko.

  • Kesto: 44 min

  Suomalaiset merimiehet natsien kynsissä 70 vuotta sitten

  Suomalaiset merimiehet natsien kynsissä. Suomalaisten merimiesten telkeäminen saksalaisille keskitysleireille 70 vuotta sitten ei synnyttänyt suuria otsikoita. Toimittajana on Pertti Rönkkö. Kun Suomi julistautui irrottautuvansa Saksan aseveljeydestä, niin saksalaiset sotilaat kaappasivat Itämerellä olevia suomalaislaivoja ja miehittivät myös Saksan satamissa olleet suomalaislaivat. Niiden miehistöille annettiin kaksi mahdollisuutta, joko aloittaa palvelu saksalaisissa laivoissa tai joutua keskitysleirille. Useimmat valitsivat keskitysleirin.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Julkinen sana: Julkinen sana. Jääsydämet 45 min
  - Julkinen sana: Julkinen sana.Venäjän riippumaton media kuristusotteessa 45 min
  - Julkinen sana: Julkinen sana. Päivystävästä dosentista vastaavaksi päätoimittajaksi 45 min
  - Julkinen sana: Julkinen sana.Muuttaako euro Liettuaa? 45 min
  - Julkinen sana: Julkinen sana.Risto Kuulasmaa Ylen verkottaja 45 min
  - Julkinen sana: 04.02.2015 45 min
  - Julkinen sana: 11.02.2015 45 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä