Areena
 • TV
 • Radio
 • Julkinen sana

  Yle Radio 1 keskiviikkoisin klo 12.15 - 13.00.

  Kuuntele viimeisin jakso:
  44 min
  Median, julkisuuden ja tietoyhteiskunnan erikoisohjelma. Toimittajina Juha Kulmanen (tuottaja), Anna-Liisa Haavikko.
  Tulossa: Yle Radio 1

  Julkinen sana: Jaksot, audio (189) fi:SeriesPage:rss

  Risto Kuulasmaa, Ylen verkottaja

  Duudsonien ja Docventuresin tuottajana tunnetuksi tullut Risto Kuulasmaa siirtyi pienestä ketterästä tuotantoyhtiöstään Yleen. Tammikuun alussa Ylen julkaisupäällikkönä aloittanut Kuulasmaa on vielä opettelemassa ison talon kulttuuri, mutta suuntana on netin ja television rajojen häivytys. Kuulasmaa (36) kuuluu sukupolveen, joka on tehnyt omia videoita pikkupojasta lähtien. Nyt hän haluaa, että nuoret videoiden tekijät näkyvät Ylen brändin alla. Ylen pitää hänen mukaansa olla aktiivinen siellä, missä nuoret ovat eli netissä. Julkisessa sanassa kuullaan, millaisilla resepteillä Risto Kuulasmaa lähtee ylen ohjelmatarjontaa uudistamaan. Toimittajana Anna-Liisa Haavikko.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Liettua euron jälkeen

  Liettua siirtyi vuoden vaihteessa euroon. Miten se ja Ukrainan kriisi näkyvät eteläisimmässä Baltian maassa? Ohjelmassa haastatellaan kolmea Liettuassa asuvaa suomalaista. He ovat lähetystöneuvos Juha Vänskä, pankinjohtaja Matti Hyyrynen ja Suomen Liettuan kunniakonsuli Krister Castrén. Ohjelman toimittaa Martti Puukko.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 43 min

  Päivystävästä dosentista vastaavaksi päätoimittajaksi

  Tohtori Ville Pernaa tuli Suomen Kuvalehden päätoimittajaksi tutkijamaailmasta. Ensin hän johti Kanava-lehteä ja nyt lähes satavuotiasta Kuvalehteä, joka on instituutio ja politiikan raskaansarjan penkkiurheilijoiden suosiossa. Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen Keskusta johtanut Pernaa katsoo nyt mediamaailmaa pöydän toiselta puolelta lehdentekijänä ja johtajana. Julkisessa sanassa puhutaan Ville Pernaan kanssa mediasta, asiantuntijuudesta ja Suomen Kuvalehdestä. Toimittajana Anna-Liisa Haavikko.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min

  Venäjän riippumaton media kuristusotteessa

  Venäjän perustuslain 29.pykälä takaa sananvapauden ja joukkotiedotusvälineiden vapaan toiminnan. Mutta erityisesti kahden viime vuoden aikana Venäjän valtakunnan duuma on säätänyt joukon lakeja, jotka tätä oikeutta rajoittavat. Yksi uusimmista laeista rajaa medioiden ulkomaalaisomistuksen 20 prosenttiin. Myös rangaistuksia on tiukennettu. Haastateltavina ovat Fontanka.ru-verkkolehden päätoimittaja Aleksandr Gorshkov, mediajuristi Fjodor Kravshuk ja toimittaja Anneli Ahonen. Ohjelman toimittaa Airi Leppänen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 43 min

  Vanhin ohjelmaformaatti - joulurauhan julistus

  Kun jouluaattona Turun tuomiokirkon kellot kumauttavat kaksitoista kertaa, suomalaiset hiljentyvät televisioden ja radioden ääressä. Joulurauhan julistus on ollut vuodesta toiseen yksi vuoden katsotuimpia televisio-ohjelmia. Joulurauhan julistus on vanha ohjelmaformaatti, jonka historia ulottuu 1200-luvulle. Missään muualla kuin Turussa ei perinne ole jatkunut katkeamattomana. Julkisessa sanassa vieraillaan Turussa julistuspaikalla ja puhutaan joulurauhan historiasta ja kysytään, mikä osuus perinteen säilyttämisessä on medialla. Ohjelmassa ovat mukana filosofian tohtorit Tarja Tuulikki Laaksonen ja Liisa Suvikumpu sekä joulurauhan julistuksen lukija protokollapäällikkö Mika Akkanen. Toimittajana on Anna-Liisa Haavikko.

  • Kesto: 43 min

  Lehtien nettitelevisiot -esimerkkinä HSTV

  Suomalaisessa mediassa on huomattu että videon suosio lisääntyy kovaa vauhtia. Helsingin Sanomat on ilman suurta melua perustanut Nelosen uutisten raunioille verkko-tv-kanavan, HSTV:n. Videon tärkeys näkyy rekrytoinneissakin: uusi päätoimittaja Päivi Anttikoski siirtyi Helsingin Sanomiin MTV:n uutisten päätoimittajan paikalta. Anttikosken lisäksi haastateltavana ovat HS:n toimitussihteeri Tuomas Peltomäki ja graafikko Boris Stefanov. Ohjelman toimittaja on Janne Junttila.

  • Kesto: 43 min

  Verkko - avoin ja suljettu

  Päivittäisellä ja vaivattomalla verkon käytöllä on kääntöpuolensa. Tieto keskittyy ja sen kasautuminen suurille hakukoneyrityksille ja sosiaalisen median yhtiölle vinouttaa avointa ja vapaata verkkoa. Meidän verkossa liikkumisemme on suurten yhtiöiden muistissa ja meistä luodaan profiili, jonka mukaan tietoa meille tarjotaan. Hakukone vaikuttaa meidän maailmankuvaamme jakamalla tietoa, mitä olettaa aikaisempien hakujen perusteella meidän haluavan. Tietokirjailijat Mikael Brunila ja Kimmo Kallio ovat toimittaneet kirjan Verkko, jossa puhutaan avoimen verkon suljetusta ja salatusta maailmasta. Toimittajana on Anna-Liisa Haavikko.

  • Kesto: 43 min

  Miten Yle voi saneerausten jälkeen?

  Miten Yle nyt voi saneerausten jälkeen, kiristyvän poliittisen ja kilpailuympäristön keskellä? Vastaamassa on toimitusjohtaja Lauri Kivinen. Toimittajana on Juha Kulmanen.

  • Kesto: 44 min

  Kansalaisten osallistaminen muuttaa journalismia

  Yhteiskuntatieteiden tohtori, tutkija Tanja Aitamurto tutki väitöskirjassaan joukkoälyn vaikutusta journalismiin. Aitamurto selvitti useiden esimerkkien kautta, miten sanoma- ja aikakauslehtien toimittajat hyödyntävät juttujen tiedonhaussa avoimen journalismin käytänteitä ja millaista journalismia menetelmillä syntyy. Aitamurron mukaan juttuprosessiin osallistuvat lukijat “valvovat yhteiskuntaa” yhdessä journalistien kanssa. Samalla lukijat valvovat myös toimittajia ja juttujen oikeellisuutta, kun he pystyvät tarkastelemaan juttujen pohjana olevia dokumentteja. Toimittajana on Janne Junttila.

  • Kesto: 43 min

  Erkkojen Sanomat

  Suomen suurinta päivälehteä ovat johtaneet kolmen sukupolven Erkot. Nuori kiihkeä Eero Erkko oli perustamassa vuonna 1889 Päivälehteä ja siitä alkoi nousutarina. Eljas Erkko seurasi isäänsä Eeroa kustantajana ja päätoimittajana ja vuonna 1961 lehden sai johdettavakseen Eljaksen poika Aatos Erkko, jonka kaudella lehti nousi massiivisiin mittoihin. Aatos Erkon aikana perheyhtiöstä muuttui pörssiyhtiöksi ja omistajana ääni vaihtui.Toimittaja Antti Blåfield kertoo kirjassaan Loistavat Erkot Helsingin Sanomien toimituksen ja patruunan suhteista. Toimittajana on Anna-Liisa Haavikko.

  • Kesto: 44 min

  Markku Saksan Latinalainen Amerikka

  Toimittaja Markku Saksa kiersi vuonna 1986 Etelä-Amerikkaa mukanaan kynä, lehtiö ja kamera. Nyt lähes kolme vuosikymmentä myöhemmin hän matkasi jälleen pitkin mannerta. Hän vaelsi kylissä ja kaupungeissa ja havainnoi muutoksen ja kirjasi kokemansa teokseen Ihmisiä ja elämää Meksikosta tulimaahan. Markku Saksan tarkkaileva journalismi kertoo tuntemattomasta Etelä-Amerikasta, jossa tapahtuu hidasta kehitystä ja tulevaisuuteen katsotaan optimistisesti. Saksan luoma kuva on muuta kuin korruptiota ja huumekauppaa. Julkisessa sanassa Markku Saksa kertoo toimittajan matkastaan mantereella. Toimittajana Anna-Liisa Haavikko.

  • Kesto: 44 min

  Kun bändi hajosi - 15-vuotias Voima-lehti murroksessa

  Yhteiskunnallinen kulttuurilehti Voima on mylleryksessä. Lokakuussa lehden päätoimittaja erotettiin ja neljä toimituksen jäsentä jätti lehden. Pieni ja tiivis työyhteisö jakautui kahteen leiriin. Haastateltavana ovat Voima Kustannuksen hallituksen puheenjohtaja Tuomas Rantanen sekä toimittajat Susanna Kuparinen ja Jari Hanska, graafikko Mirkka Hietanen ja Voima-lehden myyntivastaava Tuomas Korkiakangas. Ohjelman toimittaja on Janne Junttila.

  • Kesto: 43 min

  Venäjän mediakuva ja suurlähettiläs Heikki Talvitie

  Heikki Talvitie oli viimeinen Suomen suurlähettiläs Neuvostoliitossa ja ensimmäinen lähettiläämme Venäjällä. Hän on nähnyt läheltä Neuvostoliiton hajoamisen ja maan avautumisen, kun glastnost toi sananvapauden. Vuonna 2000 valtaan noussut Vladimir Putin muutti maan tiedotuskulttuuria ja avoin aika jäi lyhyeksi. Julkisessa sanassa keskustellaan Heikki Talvitien kanssa, millaista kuvaa suomalainen media luo Venäjästä. Toimittajana Anna-Liisa Haavikko.

  • Kesto: 44 min

  20 vuotta EU-kansanäänestyksestä - millaiseen unioniin Suomi oli liittymässä?

  20 vuotta EU-kansanäänestyksestä. Kuinka Kyllä ja Ei puolet näkivät kehityksen ennen äänestystä, minkälaiseen Euroopan unioniin Suomi oli liittymässä? Mukana silloinen ulkomaankauppaministeri Pertti Salolainen ja kansanedustaja Paavo Väyrynen. Toimittajina Juha Kulmanen ja Matti Laitinen. Näytteet lukee Seija Wallius. Uusinta lokakuulta 1994.

  • Kesto: 43 min

  Mitä netti edellä merkitsee televisiolle?

  Suomalaisten suosituimpiin harrastuksiin kuuluu television katselu, johon meillä kuluu keskimäärin kolme tuntia vuorokaudessa. Televisiotarjontaa meillä on määrällisesti enemmän kuin koskaan aikaisemmin, mutta ohjelmiston kirjo ei ole muuttunut värikkäämmäksi. Kanavilla luotetaan tosi-televisioon ja pohjoisamerikkalaiseen sarjatuotantoon. Kaupallisilla kanavilla on kova kilpailu katsojien silmäpareista. Nuoriso katsoo ohjelmia netissä, mutta mainoseurot eivät valu sinne yhtä nopeasti kuin yleisö. Haastateltavina ovat ohjelmajohtajat Kristiina Werner-Autio MTV:sta ja Mikko Silvennoinen FOX-kanavalta. Toimittajana Anna-Liisa Haavikko.

  • Kesto: 43 min

  Kuinka jatkuvajuoninen tv-sarja käsikirjoitetaan?

  Haastateltavana on Ylen Uusi Päivä -sarjan pääkirjoittaja Petri Repo, joka on aiemmin tehnyt myös MTV3:n Salatut elämät- sarjaa. Toimittajana on Juha Kulmanen. Uusi Päivä on pyörinyt TV2:ssa ja Areenassa nyt neljä vuotta ja sen on tarkoitus jatkua vielä ainakin toiset neljä. Maikkarin Salatut elämät- sarjaa on esitetty televisiossa jo 15 vuotta.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Julkinen sana: Julkinen sana. Satiirikon kynän terävyys 45 min
  - Julkinen sana: 11.02.2015 45 min
  - Julkinen sana: 18.02.2015 45 min
  - Julkinen sana: 25.02.2015 45 min
  - Julkinen sana: 04.03.2015 45 min
  - Julkinen sana: 11.03.2015 45 min
  - Julkinen sana: 18.03.2015 45 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä