Areena
 • TV
 • Radio
 • Julkinen sana

  Yle Radio 1 keskiviikkoisin klo 12.15 - 13.00, uusinta seuraavana maanantaina klo 21.15.

  Kuuntele viimeisin jakso:
  44 min
  Median, julkisuuden ja tietoyhteiskunnan erikoisohjelma. Toimittajina Juha Kulmanen (tuottaja), Anna-Liisa Haavikko.
  Tulossa: Yle Radio 1

  Julkinen sana: Jaksot, audio (169) fi:SeriesPage:rss

  Mistä Ruotsin vaaleissa media puhuu?

  Tukholmalainen veteraanitoimittaja Ari Setälä (kuvassa) on raportoinut jo 1970-luvun puolivälistä Ruotsin vaaleista ja yhteiskunnasta muun muassa STT:lle ja pääosin Ruotsin radiolle. Julkisessa sanassa hän sekä ruotsinsuomalaisten nuorten pääsihteeri, juristi Veera Jokirinne ja Teollisuusliitto metallin neuvottelupäällikkö Veli-Pekka Säikkälä arvioivat Ruotsin julkisen sanan ja median tekemisiä vuoden 2014 vaalitaistelun aikana. Kuka laatii asialistan, mistä puhutaan ja kenen näkökulma korostuu? Toimittajana on Pentti Peltoniemi.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Media luomassa elämäntyyliä

  Mediassa leivotaan, siivotaan, meikataan ja laihdutetaan enemmän kuin koskaan. Julkisessa sanassa kysytään, miksi lifestyle on niin suosittua. Ohjelmassa puhutaan myös siitä, mitä lifestyle- ilmiö kertoo meistä. Keskustelemassa ovat toimitusjohtaja Liisa Akimoff ja mediayrittäjä Riitta Pollari. Toimittajana Anna-Liisa Haavikko.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Millainen on tulevaisuuden media mainostajien mielestä?

  Suomalaisista mainoseuroista ison osuuden vievät kansainväliset hakukoneyhtiöt ja sosiaalisen median maksettu mainonta. Kuitenkin mainostajatkin huhuilevat laadukkaan toimitetun sisällön perään. Miten siis pelastaa laatujournalismi? Digimedian ja journalismin tulevaisuudesta keskustelevat mainostoimisto ToinenPHD:n luova johtaja Jani Halme ja Fazerilta Sanomaan siirtyvä brändiammattilainen Kati Sulin. Lisäksi haastateltavana on SOK:n markkinointijohtaja Veli-Pekka Ääri. Toimittajana on Janne Junttila.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 43 min

  Kuka keksi kännykän?

  Suurella osalla suomalaisista koululaisista on taskussaan älypuhelin, jolla he voivat lähettää viestejä eri puolille maailmaa. Kun heidän isovanhempansa kävivät koulua, perheissä oli yleensä vain yksi lankapuhelin, joka asui eteisessä, koska linjojen vetäminen oli kallista. Jos halusit soittaa ulkomaille, sinun oli tilattava puhelu keskusneidiltä. Radio ja puhelin ovat lähes yhtä vanhoja keksintöjä, mutta langaton puhelinliikenne kehittyi verkkaan. Julkisessa sanassa kertovat kännykän lyhyen historian krijoittaneet tiedetoimittajat Timo Paukku ja Niko Kettunen, miten radioaallot voittivat puhelinlangat. Toimittajana on Anna-Liisa Haavikko.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Naisen heinäkuun Julkinen sana: Musta orkidea ja kerronnan haasteet

  Journalismin ansaintamallit ovat murtuneet. Uusia ansaintakeinoja etsitään ja digitaalisuuteen yritetään sopeutua. Vapaa toimittaja ja journalistiikan vierailijaprofessori Elina Grundström kertoo, miten murros vaikuttaa kerrontaan. Hän uskoo, että journalismia tullaan tekemään yhä enemmän pienissä startup-yrityksissä, joissa journalismin kerronta pohjautuu laadukkaaseen tarinallisuuteen. Grundströmin vierailijaprofessuuri päättyy heinäkuun lopussa. Toimittajana on Anna-Liisa Haavikko.

  • Kesto: 44 min

  Alexander Stubb vuonna 2001

  Suomen uusi pääministeri Alexander Stubb on alkujaan erikoistunut Euroopan asioihin ja väitellyt tohtoriksi London school of Econimicsissa vuonna 1999. Tämä haastattelu on tehty hänen kotonaan Brysselissä vuonna 2001, jolloin Stubb toimi EU:n komission puheenjohtajan neuvonantajana. Ovatko Stubbin tuolloin yli 12 vuotta sitten esittämät näkemykset toteutuneet? Toimittajana on Juha Kulmanen.

  • Kesto: 43 min

  Turkin median menetetty luottamus

  Turkin valtapuolue AKP ohjailee ja painostaa maan valtamediaa. Turkissa on periaatteessa monipuolinen kaupallinen media, mutta sillä on lukuisia kytkyjä hallituspuolueeseen. Liberaalin kansanosan kritiikki kasvaa eikä pääse esille. Toimittaja Janne Junttila matkusti Gezi-protestien vuosipäivän alla Istanbuliin. Haastattelussa Reporters Without Borders -järjestön turkkilaisedustaja sekä kaksi Turkin tuntevaa suomalaistoimittajaa, Ylen kirjeenvaihtaja Lotta Nuotio ja Wall Street Journalin toimittaja Ayla Albayrak sekä Reporters without Borders -järjestön Erol Önderoğlu.

  • Kesto: 43 min

  Mitä uutiset ovat ja mistä ne tulevat?

  Haastateltavina ovat tutkija Laura Juntunen Helsingin yliopistosta ja uutispäätoimittaja Minna Holopainen STT-Lehtikuvasta. Toimittajana on Mikko Kapanen.

  • Kesto: 44 min

  Mediaosaajat vaalikentillä

  Julkisessa sanassa matkataan kolmen EU-vaaleissa ehdokkaana olleen media-alan ammattilaisen kanssa vaalikentillä: Aura Salla on nuori mediakonsultti, joka on keskittynyt EU-asioihin, Timo Harakka on televisiosta tuttu toimittaja ja Mikael Pentikäinen tuli tunnetuksi Helsingin Sanomien päätoimittajana. Media-alan ammattilaisille poliitikon rooli on ristiriitainen. Mediaan on vaikea saada viestiä läpi, vaikka olisi ammattilainen. Vaalityön tekeminen on myös yllättänyt, sillä ihmisten tiedonnälkä ja laaja-alaiset kysymykset perustuvat perehtyneisyyteen. Toimittajana on Anna-Liisa Haavikko.

  • Kesto: 44 min

  Propagandaa vai julkisuusdiplomatiaa?

  Taiteella oli merkittävä rooli, kun nuori valtio Suomi rakensi maakuvaansa. Vaikka ulkopolitiikka muuttui, suomalaisessa viestinnässä käytettiin samoja taiteilijoita ja politiikka heijastui sisältöihin. Kuitenkin maakuvan luomisella oli suurin vaikutus oman identiteetin vahvistajana. Elina Melgin on tutkinut maakuvaviestintää vuosina 1937-52. Hän kysyy, oliko brändin synnyttäminen propagandaa vai julkisuusdiplomatiaa. Julkisessa sanassa tavataan Elina Melgin. Toimittajana Anna-Liisa Haavikko.

  • Kesto: 44 min

  Jääsydämet

  Lapsia liukkaalla jäällä kertoo kasvattajaseura Iceheartsin ainutlaatuisen tarinan. Yhdistys perustettiin vuonna 1996 pojille, joilla ei muuten olisi ollut mahdollisuuksia harrastuksiin. Nyt toiminta on levinnyt ympäri maata. Haastateltavina kirjailija Mika Wickström ja toiminnanjohtaja Ville Turkka. Toimittajana on Juha Kulmanen.

  • Kesto: 43 min

  Bittiturvallisuus

  Valtioista ja yrityksistä on tullut yhä haavoittuvampia. Luvattomat vierailijat tietoverkoissa voivat saada aikaan mittaamattomia tuhoja. Tietokonemaailmassa heikoin lenkki on huoleton koneenkäyttäjä, joka ei välitä tietoturvasta. Inhimillinen virhe nettimaailmassa voi avata portit rikollisuudelle, teollisuusvakoilulle tai jopa terrorismille. Kyberturvallisuutta tutkineet Mirva Salminen ja Jarno Limnell haluavat luoda uskoa kybermaailman mahdollisuuksiin, mutta bittimaailman turvallisuudesta puhuttaessa keskustelu painottuu aina uhkiin, jotka ovat arvaamattomia. Julkisessa sanassa tavataan Jarno Limnell ja Mirva Salminen. Toimittajana Anna-Liisa Haavikko.

  • Kesto: 44 min

  Euroextra vappuna 1998

  Kuinka eurosta päätettiin vappuna 1998? Kooste kahden tunnin suorasta euroextralähetyksestä Brysselistä. Mukana mm. silloinen komissaari Erkki Liikasen kabinettipäällikkö Olli Rehn, europarlamentaarikot Raimo Ilaskivi ja Esko Seppänen, Komission puheenjohtaja Jacques Santer, Ecofin-neuvoston puheenjohtaja, Iso-Britannian valtiovarainministeri Gordon Brown ja europarlamentin puhemies José María Gil-Robles y Gil-Delgado. Toimittajina Juha Kulmanen ja Matti Laitinen.

  • Kesto: 43 min

  Medialuomus Lauri Törni

  Mannerheim-ristin ritari Lauri Törni (1919-1965) syntyi Viipurissa ja kuoli Vietnamin sodassa. Kolmen maan armeijan joukoissa taistellut sotilas sai kuoltuaan sankarin sädekehän. Kun YLE järjesti vuonna 2004 kyselyn suurista suomalaisista, listoille nousi yllättäen myös Lauri Törni. Törnistä alkoi kehittyä kuolemansa jälkeen mediahahmo. Hänestä on kirjoitettu viisi kirjaa, tehty Hollywood-elokuva ja lukematon määrä aikakauslehtijuttuja. Historiantutkijat Juha Pohjonen ja Oula Silvennoinen avaavat kirjassaan Tuntematon Lauri Törni, miten sankari luotiin. Heidän löytämänsä Törni on hyvin erilainen kuin median sota. Toimittajana on Anna-Liisa Haavikko.

  • Kesto: 44 min

  Muuttuva Venäjä-mielikuva

  Kuinka Venäjän viimeaikaiset toimet Ukrainassa ovat muuttaneet mielikuviamme? Entä millaista on nykyaiaikanen propaganda mediassa? Venäjästä ovat Martti Puukon kanssa keskustelemassa dosentti Arto Luukkanen, kirjailija Ilmari Susiluoto ja toimittaja Jarmo Koponen.

  • Kesto: 44 min

  Tekstin louhintaa

  Laskentaohjelmat ovat tietokoneen käyttäjälle arkipäivää, mutta tulevaisuudessa voidaan hakea tietoa teksteistä tarkasti ja tietokone voi saada jopa tunteet esiin. Tämän mahdollistaa tekstinlouhinta, jossa tietokoneet käyvät läpi massoittain tekstejä. Tammikuussa aloitti työnsä Kansalliskirjaston ja Helsingin yliopiston digitaalisten aineistojen professori Timo Honkela, joka on käynnistämässä laajaa tekstinlouhintaprojektia. Toimittajana on Anna-Liisa Haavikko.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Julkinen sana: Julkinen sana.Suomalaiset merimiehet natsien kynsissä 45 min
  - Julkinen sana: 10.09.2014 45 min
  - Julkinen sana: 22.09.2014 45 min
  - Julkinen sana: 29.09.2014 45 min
  - Julkinen sana: 06.10.2014 45 min
  - Julkinen sana: 13.10.2014 45 min
  - Julkinen sana: 20.10.2014 45 min
  - Julkinen sana: 22.10.2014 45 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä