Areena
 • TV
 • Radio
 • Julkinen sana

  Yle Radio 1 keskiviikkoisin klo 12.15 - 13.00, uusinta seuraavana maanantaina klo 21.15.

  Kuuntele viimeisin jakso:
  44 min
  Median, julkisuuden ja tietoyhteiskunnan erikoisohjelma. Toimittajina Juha Kulmanen (tuottaja), Anna-Liisa Haavikko.
  Tulossa: Yle Radio 1

  Julkinen sana: Jaksot, audio (157) fi:SeriesPage:rss

  Medialuomus Lauri Törni

  Mannerheim-ristin ritari Lauri Törni (1919-1965) syntyi Viipurissa ja kuoli Vietnamin sodassa. Kolmen maan armeijan joukoissa taistellut sotilas sai kuoltuaan sankarin sädekehän. Kun YLE järjesti vuonna 2004 kyselyn suurista suomalaisista, listoille nousi yllättäen myös Lauri Törni. Törnistä alkoi kehittyä kuolemansa jälkeen mediahahmo. Hänestä on kirjoitettu viisi kirjaa, tehty Hollywood-elokuva ja lukematon määrä aikakauslehtijuttuja. Historiantutkijat Juha Pohjonen ja Oula Silvennoinen avaavat kirjassaan Tuntematon Lauri Törni, miten sankari luotiin. Heidän löytämänsä Törni on hyvin erilainen kuin median sota. Toimittajana on Anna-Liisa Haavikko.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Muuttuva Venäjä-mielikuva

  Kuinka Venäjän viimeaikaiset toimet Ukrainassa ovat muuttaneet mielikuviamme? Entä millaista on nykyaiaikanen propaganda mediassa? Venäjästä ovat Martti Puukon kanssa keskustelemassa dosentti Arto Luukkanen, kirjailija Ilmari Susiluoto ja toimittaja Jarmo Koponen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Tekstin louhintaa

  Laskentaohjelmat ovat tietokoneen käyttäjälle arkipäivää, mutta tulevaisuudessa voidaan hakea tietoa teksteistä tarkasti ja tietokone voi saada jopa tunteet esiin. Tämän mahdollistaa tekstinlouhinta, jossa tietokoneet käyvät läpi massoittain tekstejä. Tammikuussa aloitti työnsä Kansalliskirjaston ja Helsingin yliopiston digitaalisten aineistojen professori Timo Honkela, joka on käynnistämässä laajaa tekstinlouhintaprojektia. Toimittajana on Anna-Liisa Haavikko.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Toimiiko verkko kaikille samoin ehdoin?

  Muuttuvasta viestintäympäristöstä, nettineutraliteetista ja big datasta ovat keskustelemassa Ficomin toimitusjohtaja Reijo Svento, ylijohtaja Juhapekka Ristola Liikenne- ja viestintäministeriöstä ja yhteiskuntasuhdejohtaja Petra Wikström MTV-mediasta. Toimittajana on Juha Kulmanen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 43 min

  Lasiasianvaltuutettu Maria-Kaisa Aulan mediakokemuksia

  Lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula jättää tehtävänsä huhtikuun lopulla. Lastenoikeuksien puolestapuhuja haluaa ajatella nyt omaa perhettään. Lapsiasiavaltuutettuna Maria Kaisa Aula on nostanut esille myös median toimintatavat. Mediaa hän on katsonut hyvin erilaisista näkökulmista. Nuorena tutkijana hän selvitti median ja poliitikkojen suhdetta. Hänestä tuli 29-vuotiaana kansanedustaja ja mediapäättäjä, ensin YLEn hallintoneuvostoon ja sitten yhtiön hallitukseen. Julkisessa sanassa puhutaan Maria Kaisa Aulan kanssa mediasta ja mediavaikuttamisesta. Toimittajana Anna-Liisa Haavikko.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Politiikan ja median monimutkainen suhde

  Haastateltavina ovat kansanedustaja Outi Mäkelä (kok.), Huonoja uutisia -kirjan kirjoittajat Juha Honkonen ja Jussi Lankinen sekä politiikan toimittaja Tommi Parkkonen, Iltalehti. Toimittajana on Mikko Kapanen.

  • Kesto: 44 min

  Ulkomaan uutisia muuttuvassa mediassa

  Kansainvälisissä kriiseissä käynnistyy yleensä myös taistelu totuudesta. Näin on myös Ukrainan kriisissä. Miten ulkomaantoimittaja pystyy varmistamaan tiedon ja lähteiden luotettavuuden informaatiosodassa? Julkinen sana -ohjelmassa kysytään myös miten ulkomaantoimittajien työ on muuttunut digiaikana. Toimittaja on Janne Junttilan vieraina ovat Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja Heikki Aittokoski ja Yle Ulkolinjan toimittaja Marko Lönnqvist.

  • Kesto: 43 min

  Journalistiikan vierailijaprofessori Elina Grundström tarinaa rakentamassa

  Journalismin ansaintamallit ovat murtuneet. Uusia ansaintakeinoja etsitään ja digitaalisuuteen yritetään sopeutua. Vapaa toimittaja ja journalistiikan vierailijaprofessori Elina Grundström kertoo, miten murros vaikuttaa kerrontaan. Hän uskoo, että journalismia tullaan tekemään yhä enemmän pienissä startup-yrityksissä, joissa journalismin kerronta pohjautuu laadukkaaseen tarinallisuuteen. Toimittajana on Anna-Liisa Haavikko.

  • Kesto: 44 min

  Viestinnällä vallankumoukseenko?

  Viestinnällä vallankumoukseenko? Haastateltavana on journalistiikan emeritusprofessori Esko Salminen. Äänessä myös viestinnän emerituspofessorit Pertti Hemánus, Kaarle Nordenstreng ja Osmo A. Wiio. Toimittajana on Juha Kulmanen. Ohjelma on uusinta vuodelta 2004 ja omistettu hiljattain 76-vuotiaana menehtyneen professori Esko Salmisen muistolle.

  • Kesto: 44 min

  Kuvareportaasit kateissa

  Mediassa on kuvaa enemmän kuin koskaan, mutta kuvareportaaseja aikaisempaa vähemmän. Liikkuva kuva on syönyt pysäytetyltä hetkeltä tilaa. Ammattivalokuvaajien kuvareportaasit ovat siirtyneet lehtien sivuilta verkkoon ja kuvaajien omille sivustoille. Julkisessa sanassa kysytään, miksi kuvareportaaseille ja dokumentaarisuudelle ei ole enää tilaa mediassa. Keskustelijoina ovat lehtikuvaaja Jorma Komulainen, emeritus päätoimittaja Vesa-Pekka Koljonen sekä Sanoma Magazinesin kuvajohtaja Markku Niskanen. Toimittajana Anna-Liisa Haavikko

  • Kesto: 44 min

  Median murros

  Kyyti mediamaailmassakin on sen verran vauhdikasta, että vaikuttajia kutsutaan koolle pohtimaan missä mennään. Julkinen sana välittää suorana Katajanokalla pidettävän Median murros-seminaarin arvioita. Äänessä ovat viestintäministeri Pia Viitanen, päätoimittaja Jouko Jokinen (Aamulehti), toimitusjohtajat Lauri Kivinen (Yle) ja Heikki Rotko (Mtv). Yhteenvetoa tekevät päätoimittaja Ville Pohjonen (Salon Seudun Sanomat), professori Esa Väliverronen (Helsingin yliopisto)ja tutkija Tanja Aitamurto (Stanfordin yliopisto). Toimittajana on Juha Kulmanen.

  • Kesto: 43 min

  Lehdistö pulassa

  Suomalainen lehdistö on digitaalisen murroksen myrskynsilmässä. Kansainväliset jätit syövät mainostuloja, yleisö seuraa ilmaista sisältöä ja vielä tilausmaksujen arvonlisävero nostettiin nollasta kymmeneen prosenttiin. Kaupallisen median tilasta ovat päättäjät pääministeriä myöten huolissaan. Kuitenkin juuri Kataisen hallitus nosti lehdistön verotusta. Nyt päättäjät joutuvat miettimään, miten kaupallista mediaa voitaisiin tukea vaikeassa tilanteessa, ja siksi perustettiin lehtiasiain neuvottelukunta. Lehdistön tilasta puhuvat kansliapäällikkö Harri Pursiainen sekä Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne. Toimittajana on Anna-Liisa Haavikko.

  • Kesto: 44 min

  Latvian media ja euro

  Latvian mediassa, kuten talouselämässäkin, on tapahtunut viime aikoina paljon. Kuinka Latvian tiedotusvälineet ovat käsitelleet euroon liittymistä? Haastateltavina ovat toimittaja-tietokirjailija Jukka Rislakki, kirjailija-kääntäjä Anna Zigure ja neuvotteleva virkamies Veiko Spolitis. Toimittajana on Martti Puukko.

  • Kesto: 43 min

  Isoisien taisto ja murtuneet mielet

  Suomen viimeisimmän sodan päättymisestä tulee tänä vuonna kuluneeksi 70 vuotta. Sota ei ollut vain sankarillista taistelua, vaan monet menettivät hermonsa tai mielenterveytensä. Ville Kivimäki voitti kirjallaan Murtuneet mielet vuoden 2013 Tieto Finlandian. Julkinen sana esittelee hänen kanssaan keskustellen kaksi isoisää, joista toinen kuului tärähtäneisiin ja toinen sotapsykiatreihin. Miten heille kävi? Toimittajana on Juha Kulmanen.

  • Kesto: 44 min

  Algerian kahlittu sananvapaus lisääntyy vähitellen

  Rauhoittunut Algeria käy nyt muistojen sotaa. Toisin kuin monessa muussa arabimaassa, Algeriassa ei ole koettu arabikevättä. Terrorismikin on hiipunut, joskaan ei ole täysin lakannut. Lähihistorian mustia kohtia riittää eikä media ole tuonut kaikkea päivänvaloon, katsoo Alger'n yliopiston historian professori M. El Korso. Haastateltavina lisäksi ovat mm. suomalaistunut algerialaislääkäri Abdelghadir Maiche ja poikansa Karem Maiche sekä Tuomo Melasuo. Toimittajana on Esa Aallas.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Julkinen sana: Julkinen sana. Näin eurosta päätettiin vappuna 1998 45 min
  - Julkinen sana: Julkinen sana. Bittimaailman turvattomuus 45 min
  - Julkinen sana: 19.05.2014 45 min
  - Julkinen sana: 26.05.2014 45 min
  - Julkinen sana: 02.06.2014 45 min
  - Julkinen sana: 09.06.2014 45 min
  - Julkinen sana: 16.06.2014 45 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä