Areena
 • TV
 • Radio
 • Fakta ja kulttuuri

 • Poiminnat
 • Uusimmat
 • Kuunnelluimmat
 • Vielä ehdit
 • A-Ö
 • Ajankohtaisohjelmia fi:Recommended:rss

  YleX Etusivu

  Etusivu pe klo 11.00. YleX:n Etusivussa pohditaan, mitä Viron lanseeraama digikansalaisuus merkitsee sekä soitetaan Kansalaistorille, jossa osoitetaan mieltä tasa-arvoisen avioliittolain puolesta. Perjantaipöydässä kohtaavat jalkapallokommentaattori, toimittaja Tero Karhu ja koomikko Jukka Lindström. Lähetyksen toimittavat Reetta Rönkä ja Henry Tikkanen.

  Politiikkaradio

  Tällainenko Talvivaara on?. Uunituoreen Kirottu Kaivos -kirjan kirjoittaja Marko Erola on sitä mieltä, että Talvivaaran toimitusjohtaja Pekka Perä on kaikkea muuta kuin epäonnistunut yritysjohtaja. Erola sen sijaan syyllistää mediaa Talvivaara-kohujen aikaansaamisesta. Mutta entä Talvivaaran oma tiedotuspolitiikka? Alkuajan investoinnit? Kuinka valtio-omistaja puolestaan on hoitanut rooliaan Talvivaara-omistuksensa suhteen? Ja se kuuluisa ympäristölupa? Sakari Sirkkanen on toimittajana.

  Ajantasa

  Kättä päälle. Älä osta mitään -päivä vastustaa turhaa krääsää. Tervehtimistavat muuttuvat, kättely harvinaistuu, kertoo tutkija Annakaisa Suominen. Eduskunta äänestää avioliittolain muutoksesta. Kuulemme kokemuksia ja näkemyksiä Suomesta ja Ranskasta. Juontajana Aki Laine.

  Ykkösaamu

  Eduskunta äänestää avioliittolaista. Lasten oikeudet ja avioliittolaki, Mirjam Kalland, MLL. Soittokierros sukupuolineutraalin avioliittolain hyväksyneisiin maihin - mikä muuttui Espanjassa, Hollannissa, Britanniassa? Politiikan viikko. Opecin hintapäätös, Paavo Suni, Etla. Talvisota alkoi 75v sitten, eduskunta evakkoon Pohjanmaalle. Juontajana Päivi Neitiniemi.

  Historia fi:Recommended:rss Kaikki historiaohjelmat »

  Elävä arkisto

  Jatkosodan tuntematon tausta. Millainen oli Suomen poliittinen ja sotilaallisen liikkumavara välirauhan aikana? Tempautuiko Suomi passiivisesti mukaan suurpolitiikan pyörteisiin niin kuin vuolas joki tempaa mukaansa ajopuun vai ohjasivatko presidentti Ryti ja marsalkka Mannerheim maamme kuin koskiveneen ”Hitlerin sateenvarjon alle”? Lasse Vihosen vuonna 2001 toimittamassa ohjelmassa ”Jatkosodan tuntematon tausta” käsitellään edellä mainittuja kysymyksiä dokumenttiäänittein, vanhojen asiakirjojen sekä julkaistun tutkimuksen pohjalta. Pekka Salosaari lukee ohjelmassa kuultavat asiakirjanäytteet. - Kuva: Risto Ryti 26.06.1941 / Yle.

  Vieraalla maalla radioarkiston matkassa

  Talvisodassa sotavankina. Vieraalle maalle joudutaan myös sotatoimien seurauksena. Ohjelmassa ollaan radioarkiston matkassa vuodessa 1940. Talvisota oli alkanut marraskuun viimeisenä päivänä 1939, ja se päättyi kestettyään 105 päivää, 13. maaliskuuta 1940. Pakkastalven aikana vihollissotilaita jäi armeijoiden haltuun, yhteensä sotavakeja otettiin liki 6500. Yleisradion arkistosta löytyy radio-ohjelmia, joissa sotavangit ovat äänessä. Ohjelmanäytteissä heitä puhuttavat Pekka Tiilikainen ja Reino "Palle" Palmroth. Ohjelman on toimittanut Inkeri Kuisma-Tarpila. Yle Arkiston asiantuntijoina ovat olleet Marika Penttinen ja Heidi Strömmer. Kuva: SA-kuva-arkisto.

  Historiasarjoja

  Omintakeiset, osa 2/6 - Pekka Lounela. Omintakeiset, osa 2/6 - Pekka Lounela Pekka Lounela tuli väsähtäneen Olavi Paavolaisen apulaiseksi radioteatteriin 50-luvun lopulla. Siellä hän joutui nokikkain muun muassa aikansa "punaisen leidin", näyttelijä Elli Tompurin kanssa. Reportterina Lounela kiersi ensimmäisinä sodanjälkeistä Itä-Eurooppaal. Hän päästi eetteriin Allen Ginsbergin "Huudon" ja pakinoi sukellusveneistä Tukholman edustalla 80-luvun alussa. Omintakeiset-sarjan toisessa osassa Lounelaa muistelee muun muassa hänen poikansa Eero. Toimittaja Tom Östling.

  Historiasarjoja

  Omintakeiset, osa 1/6 - Lieko Zachovalová. Lieko Zachovalová oli äänemme Prahassa miltei koko sodanjälkeisen ajan aina 90-luvulle saakka. Nyt hän elää miehensä Marcelin ja mopsikoira Maxin kanssa vanhassa funkistalossa Prahan Na Babessa, suomeksi Ämmänmäellä. Talon puutarha on lähes luonnonvarainen. Liekon puheenparsi on rehevää, kun hän kertoo perheestään: kommunisti-äiti Ullasta ja isä Yrjö Leinosta edetään Hertta Kuusisen ja Prahan vuoden 1968 miehityksen kautta nykyaikaan. ”Minulle seuraava pysäkki on krematorio”, 87-vuotias Lieko vitsailee Yle Radio 1:n Historia-ohjelmien Omintakeiset-sarjan avausjaksossa. Toimittaja Tom Östling.

  Kirjallisuus fi:Recommended:rss Kaikki kulttuuriohjelmat »

  Viikon kirja

  Jussi Valtonen: He eivät tiedä mitä tekevät. Uusi iAm-laite manipuloi suoraan anturoilla aivoja ja koululaiset ovat markkina-alustoina kansainvälisille suurfirmoille. Jussi Valtonen on kirjoittanut kuvitelman sellaisesta lähitulevaisuudesta, jossa totuutta on vaikea hahmottaa. Aivoja manipuloimaan kykenevä tietotekniikka ja lääkitys tunkeutuvat ydinperheeseen nuorten kautta. Vanhemmat seuraavat kauhistuneina sivusta, kuinka heidän lapsensa vietellään lääke-, muoti- ja teknologiafirmojen koekaniineiksi jo koulussa. Valtonen keskustelee Finlandia-ehdokasteoksestaan toimittaja Seppo Puttosen kanssa.

  Lukupiiri

  Marcel Proustin romaanisarja Kadonnutta aikaa etsimässä. Lukupiirissä ollaan kadonneen ja jälleenlöydetyn ajan syövereissä. Nyt luetaan Marcel Proustin 10-osaista Kadonnutta aikaa etsimässä teosjärkälettä. Juha Hurmeen ja Tarleena Sammalkorven kanssa madeleineleivoksia nakertelevat kirjailija, taiteilija Hannu Väisänen ja talousguru, ylijohtaja Juhana Vartiainen. Kuva: Wikimedia, kuvaaja tuntematon

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 175 min
  • Sarja 1 jakso »

  Kirjakerho

  Monta mieltä Dostojevskista. Monta mieltä Dostojevskista. Fjodor Dostojevskin teokset elävät Suomessa uutta kukoistuskauttaan, kun Otava julkaisee uusia ajantasaisia suomennoksia. Viime keväänä ilmestyi Karamazovin veljekset Martti Anhavan käännöksenä. Mikä Dostojevskissa kiehtoo, houkuttaa ja koukuttaa? Mikä ärsyttää tai kyllästyttää? Eeva Luotosen haastateltavana on suomentaja Martti Anhava ja joukko venäläisen kirjallisuuden opiskelijoita. Kuva: Dostojevskin hauta ja muistomerkki Pietarissa, kuvaaja: Pekka Kauranen / Yle

  Tämän runon haluaisin kuulla

  Myytti ja uni. Syksyn runolähetyksessä sukelletaan myyttien ja unien syövereihin. Matkatoverina runoilija Pauliina Haasjoki, vastikään Einari Vuorela runopalkinnon saanut runoilija. Myyttien ja unien maailmassa runoja tulkitsevat Mirjami Heikkinen ja Jarmo Heikkinen. Toimittajana Tarleena Sammalkorpi. Kuva:Tommi Tuomi/Otava

  Kulttuuri fi:Recommended:rss Kaikki kulttuuriohjelmat »

  Kultakuume

  Haastattelu tuore Finlandia-voittaja Jussi Valtonen. Kirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittaja on tuoreeltaan Kultakuumeen haastattelussa. // Ranskatar, joka luuli itseään onnelliseksi. Gaïdig Dubois rakastui suomenkielen translatiiviin niin, että kirjoitti siitä Helsingin Yliopiston vuoden 2014 parhaimman pro-gradututkielman. // Sotalasten kotiinpaluu Ruotsista oli monelle pienelle maailman loppu. Ruotsiin lähetetystä 70000 sotalapsesta palasi Suomeen suurin osa. Paluu ei kuitenkaan ollut helppo. "Lapsi myrskyn silmässä – sotalapsi silloin (1939-1945) ja nyt" -tutkimuksen johtaja Nina Santavirran mukaan aiheesta puhuminen on edelleen tärkeää. // Juontaja on Lisa Enckell.

  Kuusi kuvaa

  Kuusi kuvaa: Paulina Ahokas. Paulina Ahokas on Tampere-talon toimitusjohtaja ja kahden pienen lapsen äiti. Uraan on mahtunut musiikkia laidasta laitaan, reilu parikymmentä vuotta sitten hän toimi valtavan jazz- ja rockkeskuksen promoottorina Prahassa ja myöhemmin pitkään Music Export Finlandin toimitusjohtajana. Toimittaja Ari Meriläinen tapasi Paulina Ahokkaan tämän kotialbumin äärellä. Kuvat ovat nähtävissä verkkosivulla yle.fi/kuusikuvaa.

  Tekijä

  Vaatesuunnittelija ja elokuvantekijä Paola Suhonen. Lapsena Paola Suhonen juoksenteli kangaspakkojen välissä isänsä farkkutehtaalla Lahdessa. Tumman, pesemättömän farkun tuoksu ja ompelukoneiden kiehtovat äänet jättivät Suhosen mieleen pysyvät muistot. Maailmallakin menestyneen vaatesuunnittelijan uusin aluevaltaus on elokuva, jota hän kävi vastikään opiskelemassa Yhdysvalloissa. Mikä saa Paola Suhosen keksimään aina vaan uusia näkökulmia ja välineitä taiteen tekemiseen? Ohjelman toimittaa Emma Vainio. Kuva: Kim Öhrling

  Viikon kirja

  Jussi Valtonen: He eivät tiedä mitä tekevät. Uusi iAm-laite manipuloi suoraan anturoilla aivoja ja koululaiset ovat markkina-alustoina kansainvälisille suurfirmoille. Jussi Valtonen on kirjoittanut kuvitelman sellaisesta lähitulevaisuudesta, jossa totuutta on vaikea hahmottaa. Aivoja manipuloimaan kykenevä tietotekniikka ja lääkitys tunkeutuvat ydinperheeseen nuorten kautta. Vanhemmat seuraavat kauhistuneina sivusta, kuinka heidän lapsensa vietellään lääke-, muoti- ja teknologiafirmojen koekaniineiksi jo koulussa. Valtonen keskustelee Finlandia-ehdokasteoksestaan toimittaja Seppo Puttosen kanssa.

  Luonto fi:Recommended:rss Kaikki luonto-ohjelmat »

  Metsäradio.

  Mallan luonnonpuiston vartijana OSA 2. Metsäradiossa kuultiin elämästä Lapin tunturimaisemissa menneillä vuosikymmenillä. Urho Viik oli Mallan luonnonpuiston vartijana vuosina 1954-1992. Mallan luonnonpuisto sijaitsee Enontekiön Kilpisjärvellä ja siellä Urho Viikin tapasi Juha Laaksonen. Kuva: Juha Laaksonen / Yle

  Luonto-Suomi.

  Kanalintuilta. Riekko, kiiruna, metso, pyy ja teeri. Siinä on arvokas ja komea joukko metsäkanalintuja, jotka ovat toivottavasti tuttuja ainakin pohjoisen Suomen asukkaille. Etelämpänä asuvia ilahduttavat peltokanat: fasaani, peltopyy ja viiriäinen. Mitä haluat tietää kanalinnuista? Studiossa on tietokirjailija, lintututkija Pertti Koskimies, toimittajina Juha Laaksonen ja Petri Rinne.

  Luontoretki.

  Perhosvuosi 2014. Voiko vielä marras-joulukuussa kerätä perhosia? Vaikuttivatko kesäkuun kylmät ilmat perhosten lisääntymiseen? Millainen perhosvuosi 2014 ylipäätään oli? Näitä ja monia muita perhosiin liittyviä asioita Jaakko Kullberg ja Juha Laaksonen pohtivat luontoretkellä Vantaan Kivistössä.

  Minna Pyykön maailma

  Ötököitä lähikuvissa. Veistoksellisia muotoja, erikoisia kiinnityskeinoja, hämmästyttäviä karvoja, kummallisia silmiä, jaokkeita, ulokkeita, kiiltoja! Luontokuvaaja Jukka Lehtonen on innostunut viime vuosina kuvaamaan tuttuja hyönteisiä, erityissuosikkeina hyttyset ja muurahaiset! Tähän hämärän aikaan kun niitä ei ole paljoa näkyvillä, Jukka Lehtonen käsittelee kuviaan, virittelee laitteitaan ja suunnittelee jo kovaa vauhtia ensi kesää. Ohjelma on uusinta tammikuulta 2014. Kuva: Jukka Lehtonen

  Radiodokumentteja fi:Recommended:rss

  Todellisia tarinoita

  Isän tyttö. Perheen isä sairastui ja nukkui pois yli 30 vuotta sitten. Jäljelle jäivät äiti ja kaksi pientä tytärtä. Elämä jatkui kolmen naisen tiiminä, jossa äidin rooli vahvistui, ja hän toimi molempina vanhempina. Vaikka oma äiti on äärettömän rakas, oma edesmennyt isä ei koskaan katoa elämästä, mielestä, muistoista. Nuorin tytär oli isän kuollessa vain 2-vuotias. Silti – ja ehkä juuri sen vuoksi – isän puute tuntuu erityisen voimakkaasti, vielä tänäkin päivänä. Isän tyttö -dokumentti kertoo ihmisen kaipuusta, muistojen puuttumisen aiheuttamasta tyhjiöstä ja isän kokoisesta aukosta sydämessä. Toteutus: Mervi Leino, Kai Rantala ja Hannu Karisto.

  Todellisia tarinoita

  Onko minua olemassa?. Vanhat lapsuuden ääninauhat herättävät suomalais-irlantilaisen Donagh Colemanin mielessä kysymyksen: onko nauhalla melskaava pikkupoika minä? Löytyykö mitään jatkuvaa, pysyvää minuutta? Minuuden jäljittäminen vie dokumentaristi-muusikon luonnontieteistä filosofian sfääreihin, sekä vanhoihin neliraitademoihin. Toteutus: Donagh Coleman, Kai Rantala, Anu Sinisalo, Martti Mäkelä ja Hannu Karisto.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min
  • Sarja 7 jaksoa »

  Todellisia tarinoita

  Aslan Hasan, Nro 7, Suomi. Jos Aslan Hasan olisi 15-vuotias, hän voisi suorittaa mopokortin ja ajella kotinurkilla 45 kilometrin tuntivauhtia. Mutta hän on 13 ja ajaa kahtasataa kilpamoottoripyörällä Euroopan radoilla. Huipulle ei pääse ilmaiseksi. Se vaatii pelottomuutta, omistautumista ja keskittymistä. Se sanelee koko perheen ajan- ja rahankäyttöä ja kysyy hermoja kaikilta. Eikä panostus vielä takaa menestystä. Voiko enää puhua harrastuksesta, vai onko se jo 13-vuotiaana ammatti? Toteutus: Päivi Leino, Kai Rantala ja Hannu Karisto.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 47 min
  • Sarja 7 jaksoa »

  Todellisia tarinoita

  Kalevankankaan kalmisto. Tampereen Kalevankankaan hautausmaa on mm. ollut sotien näyttämönä: kansalaissodan aikaan keväällä 1918 Kalevankankaalla käytiin veriset ja rajut taistelut ja viime sotien aikaan hautausmaan kukkulalla sijaitsi ilmatorjuntapatteristo. Miten sotien jäljet näkyvät hautausmaalla? Keitä viime sotien sankarivainajia Kalevankankaalle on haudattu? Miten vainajien vaurauserot näkyvät hautamuistomerkeissä? Mistä on peräisin kirjailija Väinö Linnan muistokivi? Mitä Juice Leskisen hautapaasi symboloi? Toteutus: Leena Jäppinen, Jarno Heinonen ja Hannu Karisto.

  Sotilaiden äänet fi:Recommended:rss Yle Historia: Sotilaiden tarinoita »

  Sotilaat kertovat: eversti Veikko Pesonius IV AK

  "Suomen kielihän on rikas ja monivivahteinen, mutta tätä Viipurin menetyksen aiheuttamaa järkytystä on vaikea nyansoida. Me olimme erittäin epätoivoisia, erittäin pettyneitä ja nimenomaan myös siksi, että tämä oli tapahtunut meidän vastuualueellamme. Siihen ei voinut syventyä eikä sitä saanut jäädä pohtimaan: oli työskenneltävä eteenpäin. Ja niin tapahtumien vyöry vei meidät tuonkin erittäin raskaan ja masentavan vaiheen yli."

  • Kesto: 40 min

  Sotilaat kertovat: sotamies Antero Keltanen 20 Pr

  "Kivisalmen sillalla oli upseereita pistoolit käsissä vaatimassa miehiä asemiin. Jäätiin siihen. Kun se upseeri, joka järjesteli meitä tien oikealle puolelle, meni tien yli komentamaan juoksevia miehiä asemiin tien sille puolelle, silloin tien oikealla puolella asemissa olevat lähtivät karkuun." (Äänite on huonolaatuinen.)

  Terveys ja hyvinvointi fi:Recommended:rss

  Teemana terveys

  Millainen rasva on hyväksi sydänterveydelle?. - Kova rasva ei näyttäisi olevan itsenäinen sydäntautien riskitekijä. Pelkkä sen vähentäminen ruokavaliosta ei välttämättä vaikuta sydäntautiriskiin, vaan vaikutus riippuu siitä, mitä tyydyttyneen rasvan tilalla syödään, toteaa ravitsemusepidemiologian dosentti Jyrki Virtanen Itä-Suomen yliopistosta. Toimittajana Anne Heikkinen.

  Parempi päivä

  Tankkaamalla huippusuoritukseen!. Ohjelmasarjassamme Parempi päivä puhutaan tänään massahiihtoon tai maratoniin valmistautumisesta. Kuulemme siitä, miksi ja miten kehon energiavarastot tulisi tankata ennen pitkää urheilusuoritusta. Ohjelman asiantuntijana on liikuntalääketieteen tutkija Heikki Pentikäinen. Toimittajana Anne Heikkinen.

  Taustapeili

  Eristyshuoneen tarve sairaalassa. Ennen sanottiin, että ”älä laske lapsiasi ennen kuin tuhkarokko on käynyt talossa.” Nykyään Pohjolassa suurimpana uhkana lienevät antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit. Tämän päivän mediasairaus on ebola, sillä se on ollut viime aikoina yksi puhutuimmista vitsauksista Ebola-valmiutta on lisätty myös yliopistosairaaloissa Suomessa. Millaiset potilaat yleensä tarvitsevat eristystä? Hyksin infektiosairauksien poliklinikan vastaava ylilääkäri Asko Järvinen esittelee sairaalan toimintaa Marko Miettiselle.

  Ykkösaamun kolumni

  Alf Rehn: Huonon työilmapiirin peruskurssi. Kolumnisti Alf Rehn pohtii huonoa työilmapiiriä. Hänen mielestään johtajan päivästä toiseen muuttuva suhtautuminen asioihin on keskeinen osa sitä, miksi ihmiset joutuvat kärsimään työpaikoillaan.

  Tiede fi:Recommended:rss Kaikki tiedeohjelmat »

  Tiedeykkönen

  Millä konstilla silmän verkkokalvo erottaa hyvinkin himmeän tähden tähtitaivaalla?. Akatemiatutkija Petri Ala-Laurila Helsingin yliopistosta ja Aalto-yliopistosta tutkii, miten silmä kykenee näkemään hyvinkin himmeät kohteet ja muodostamaan niistä kuvan, kohinasta huolimatta. Suomen Akatemia palkitsi hänet torstaina tieteellisestä rohkeudesta. Nuorten internet-taidoissa on suuria vaihteluita. Osa ei edes osaa hakea tietoa netistä kun taas osa koululaisista ohjelmoi jo lahjakkaasti. Haastateltavana on Petri Ala-Laurila Helsingin yliopistosta ja Aalto-yliopistosta ja tutkija Meri-Tuulia Kaarakainen Turun yliopistosta. Toimittajina ovat Sisko Loikkanen ja Virpi Väisänen.

  Aspekti

  Kenen totuus on totta terveysviestinnässä?. Miksi ja miten terveysviestintä menee metsään? Väriä lautaselle. Museotyö on ennaltaehkäisevää konservointia. Parempi päivä: Stressi. Tuomiosunnuntai on tilinteon päivä.

  Tiedetiistai

  Sukututkimus. Sukututkimus on suosittu harrastus, joka sukutietojen verkkoon siirtymisen myötä on löytänyt harrastajia yhä nuoremmista ikäluokista. Radio Suomen studiossa kuuntelijoiden kysymyksiin vastaavat Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen toiminnanjohtaja fil.tri. Kari-Matti Piilahti sekä liki 40 vuoden ajan sukuja tukinut Erkki Juuti. Toimittajana Seppo Heikkinen.

  Tiedetuokio

  Verikoe kertoo ruokavaliosta. Verinäytteestä mitattavien merkkiaineiden perusteella on mahdollista arvioida ruokavalion toteutumista - uusi menetelmä on hyödyksi erityisesti kontrolloiduissa ruokavaliointerventioissa, joissa tutkitaan ruokavaliokokonaisuuksien terveysvaikutuksia. – Me pystymme tämän avulla katsomaan, kuinka kompliantti tutkittava on ollut, eli kuinka hyvin hän on näitä olennaisia ruoka-aineita käyttänyt tutkimuksen aikana, toteaa ravitsemusterapian apulaisprofessori Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta. Toimittajana Kimmo Salvén.

  Tove Jansson -juhlavuosi fi:Recommended:rss yle.fi/tove100 »

  Kulttuuriosasto

  Kulttuuriosasto puhuu muumeista. Tove Janssonin Muumi-hahmot ovat kasvaneet osaksi suomalaista identiteettiä. Muumi-tarinoiden pariin paetaan maailman myrskyjä ja niistä löydetään jopa kokonaisia elämänfilosofioita. Studiossa keskustelemassa on muumeja tutkinut kirjailija, filosofian tohtori Sirke Happonen. Toimittajina Joonas Turunen ja Sampo Mäkelä.

  Kulttuurin pisteohjelmia

  Tove Jansson eli kattojen yllä. Tove Janssonin ullakkoateljeen ikkunalaudalla on kokoelma meren pyöristämiä kiviä ja valkeita simpukankuoria. Mutta miksi muumien äiti rakasti näkinkenkiä ja merta? Ja miksi hänen vaatimattomassa keittiössään ei ole ollenkaan vesipistettä? Emma Vainio tapasi Tove Janssonin veljentyttären Sophia Janssonin taiteilijan ateljeeasunnolla Helsingin Ullanlinnassa. Kuva: Kalle Kultala

  Taustapeili

  Tove Jansson vihasi sotaa ja rakasti kaikkea kaunista. Tove Jansson oli tavattoman rohkea mutta samalla myös ujo. Pilapiirroksissaan lempeänä muumien luojana tunnettu Jansson oli ilkeä ja sarkastinen, rakkaudessaan loputtoman lempeä ja kärsivällinen. Ja läpi koko elämän Tovea kantoi ex librikseenkin kirjattu ajatus: tee työtä ja rakasta. Tove Janssonin syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta. Helsingin Ateneumiin on koottu laajasti Janssonin tuotantoa esittelevä näyttely.Siellä oppaana toimii Tuula Karjalainen, joka on koonnut näyttelyn ja kirjoittanut palkitun elämäkerran Janssonista niemltään Tee työtä ja rakasta. Toimittajana Sanna Pirkkalainen. Kuva: Suomen Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

  Puheen Iltapäivä

  Tove Jansson - viime vuosisadan ihmeellisin ihminen. Tove Jansson on hänestä elämäkerran "Tee työtäsi ja rakasta" kirjoittaneen Tuula Karjalaisen mielestä viime vuosisadan ihmeellisin ihminen ja taiteilija. Työnteon rinnalla hänelle oli elämässä kaikista tärkeintä oma vapaus, joka meni kaiken maineen ja rahan ohi. "Viimeisinä vuosinaan Tove sanoi, että työ on ollut hänen elämässään tärkeintä. On ikuinen mysteeri, mistä hän sai kaiken luovuuden, ajan ja energian töihinsä", toteaa Karjalainen, joka on toiminut myös Ateneumin Tove Janssonin 100-vuotisjuhlanäyttelyn kuraattorina. Toimittajina Miia Krause ja Tiina Lundberg.

  Uskonto ja elämänkatsomus fi:Recommended:rss

  Hartaudet

  Aamuhartaus 28.11. nuorisotyönohjaaja Laura Suomela. Nuorisotyönohjaaja Laura Suomela, Tampere. Virsi 15 alkaa sanoin: "Tiellä ken vaeltaa". Jakaranda-kuoro, joht. Pekka Nyman.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 8 min
  • Sarja 56 jaksoa »

  Hartaudet

  Iltahartaus 27.11. pastori Laura Tuhkanen-Jukkola. Pastori Laura Tuhkanen-Jukkola, Pirkkala. Virsi 161 alkaa sanoin: "Vain hetki, Herra kaataa". Psallamus-kuoro, Ilmo Riihimäki (joht.), Juhani Haapasalo (urut).

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 8 min
  • Sarja 56 jaksoa »

  Hartaudet

  Aamuhartaus 27.11. diakoni Terhi Lahdensalo. Perhetyön diakoni Terhi Lahdensalo, Helsinki. Virsi 513 alkaa sanoin: "Jeesus, sinä huomaat". Jakaranda-kuoro, joht. Pekka Nyman.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 8 min
  • Sarja 56 jaksoa »

  Hartaudet

  Iltahartaus 26.11. lähetystyöntekijä Titta Hämäläinen. Lähetystyöntekijä Titta Hämäläinen, Tallinna. Virsi 372: 1-2. Virsi alkaa sanoin: "Isän käsi, sydämeeni". Psallamus-kuoro, Ilmo Riihimäki (joht.), Juhani Haapasalo (urut).

  Muualla Yle.fi:ssä