Areena
 • TV
 • Radio
 • Fakta ja kulttuuri

 • Poiminnat
 • Uusimmat
 • Kuunnelluimmat
 • Vielä ehdit
 • A-Ö
 • Ajankohtaisohjelmia fi:Recommended:rss

  YleX Etusivu

  Etusivu ma klo 11.00. YleX Etusivussa puhumme tänään mamujen työnhausta. Miksi suomalaiset pelkäävät mamujen vievän duunipaikkansa? Ihmettelemme myös nuorten aikuisten innostusta puutarhanhoitoon sekä keskustelemme poliitikkojen ulkonäköpaineista. Lisäksi Etusivun toimittaja Eve kertoo #pakkolukea-suosituksensa. Ohjelman toimittavat Henry Tikkanen ja Reetta Rönkä.

  Ajantasa

  Pyöräilijät ja muu liikenne. Miten pyöräilijät sopivat muun liikenteen sekaan? Tunnetaanko pyöräilijän oikeudet ja velvollisuudet? Ajantasan Suora linjan linjan studiossa kuuntelijoiden kanssa keskustelemassa Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen, juontajana Aki Laine.

  Ykkösaamu

  Sodat tänään ja 100 vuotta sitten. Ulkoministeri Erkki Tuomioja. Ukrainan tilanne, vanhempi tutkija Kristi Raik, UPI. Ensimmäinen maailmansota alkoi 100 vuotta sitten, akateemikko, historioitsija, emeritusprofessori Matti Klinge. Viikon luontoääni, nokikana, esittelijänä Pertti Koskimies. Juontajana Olli Seuri.

  Ajantasan lauantaivieras

  Raila Laine. Helsingissä vierailee vuosittain lähes 300 kansainvälistä risteilyalusta. Tänä vuonna alusten odotetaan tuovan kaupunkiin 400 000 matkailijaa. Monet heistä haluavat tutustua kaupunkiin oppaan välityksellä; yksi näistä Helsinki-oppaista on Raila Laine. Ajantasan Lauantaivieras-ohjelmassa Raila Laine kertoo, kuinka oppaan on oltava diplomaattinen, omattava näyttelijän taitoja ja tunnettava alueensa aina katuremonteista lähtien. Hän muistelee myös Helsingin kansainvälistymisen vaiheita samalla, kun hän kävi toimittaja Mira Stenströmin kanssa yhdessä pääkaupungin tuoreimmista nähtävyyksistä.

  Historia fi:Recommended:rss Kaikki historiaohjelmat »

  Historiasarjoja

  Kaupunkirakentamisen historia, osa 4/5, Uusi uljas Helsinki. 1800-luvun suurin rakennusprojekti oli pääkaupungin siirtäminen Turusta Helsinkiin. Pienelle muutaman tuhannen asukkaan Helsingille rakennettiin sen uuden arvon mukainen asemakaava ja julkiset rakennukset. Pohjanlahden rannalla, Uudessakaupungissa on tuolta samalta ajalta säilynyt kaunis puutalokaupunki. Toimittaja Virpi Väisänen.

  Arkisto

  Visulahden kaivaukset. Hautakaivauksista kertoo maisteri Jorma Leppäaho. Toimittajana Eero Saarenheimo. Äänite vuodelta 1955.

  Kulttuurin huumehistoria

  Oopiumpöhinöissä sävelletty psykedeellinen sinfonia. Ensimmäisessä osassa kuunnellaan Hector Berliozin Fantastista sinfoniaa vuodelta 1830. Miten huumeet liittyvät klassisen musiikin historiaan ja miten sai alkunsa huumeita käyttävän taiteilijaneron myyttinen hahmo? Kulttuurin huumehistoria esittelee kulttuurin eri alueilta 12 teosta, joiden syntyyn huumeet ovat tavalla tai toisella vaikuttaneet. Sarjan toimittavat Jukka Mikkola ja Kaisa Pulakka. Kirjallisuusnäytteet lukee Pietari Kylmälä. Ohjelma on uusinta joulukuulta 2013.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 18 min
  • Sarja 9 jaksoa »

  Historiasarjoja

  Kaupunkirakentamisen historia osa 3/5, Isoviha tuhoaa kaupungit. 1700-luvun alussa Ruotsin ja Venäjän välillä raivosi suuri Pohjansota. Suomessa tämä aika tunnetaan Isonvihan nimellä. Isovihan aikana taistelevat joukot ja venäläinen miehittäjä tuhosivat valtavan määrän asuintaloja ja muita rakennuksia. Sodan jälkeen päästiin taas rakentamaan. Ohjelmasarjan tässä osassa toimittaja Virpi Väisänen käy Haminassa ihailemassa harvinaislaatuista linnoituskaupunkia ja Porvoossa tutustumassa 1700-luvun porvaristaloon. Ensin täytyy kuitenkin kestää Isonvihan vaivat.

  Kirjallisuus fi:Recommended:rss Kaikki kulttuuriohjelmat »

  Eeva Luotosen kirjahistoria

  Mika Waltari matkusti kaksikymmenvuotiaana ristiinrastiin Eurooppaa ja saman teki tytär Satu Waltari noin 25 vuotta myöhemmin. Kumpikin, isä ja tytär, kirjoittivat kirjan näkemästään ja kokemastaan. Oliko Eurooppa muuttunut? Oliko nuoruus toisenlaista? Eeva Luotosen vieraana kulttuurihistorioitsija Ritva Hapuli. Näytteitä lukevat Elsa Saisio ja Ville Tiihonen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 39 min
  • Sarja 4 jaksoa »

  Kalle Haatanen

  Perhesurmien julma todellisuus. Perhesurma on tragedia, jonka edessä niin omaiset, viranomaiset kuin asiantuntijatkin ovat usein voimattomia. Tietoa perhesurmien syistä on vaikea saada sillä usein henkiin ei jää yhtään todistajaa. Aina tappaja ei etukäteen anna minkäänlaista varoitusta tai vihjettä verityön mahdollisuudesta. Kirjailija Tiina Raevaara on perehtynyt suomalaisten perhesurmien taustoihin ja hän on kirjoittanut aiheesta romaanin. Raevaara on sitä mieltä, että tästäkin rankasta aiheesta pitää puhua enemmän, jotta surmien taustatekijöitä opittaisiin tuntemaan ja niiden riskejä tunnistamaan.

  YLE Lappi

  Pelkosenniemen oma kansalliseepos naurattaa vietävästi. Pelekola-teos on kuvakirja, joka juhlistaa Pelkosenniemen 350-vuotisjuhlaa. Huumorilla ja kotiseuturakkaudella tehty kirja ei suostu nöyrtymään etelän herrojen suunnitelmille tai talousahdingolle. Kirjan kuvituksesta vastaa taiteilija Tapio Uusitalo ja tekstin on tehnyt tietokirjailija ja toimittaja Tapani Niemi. Anni Tolpin haastateltavina Pelkosenniemen kunnanjohtaja Erkki Parkkinen ja taiteilija Tapio Uusitalo.

  Viikon kirja

  Meri Kuusisto Amerikkalainen. Naiseudesta ja äitiydestä esikoiskirjailija Meri Kuusisto kehitteli erikoisen ajatusleikin ja tarinan. Hänen päähenkilönsä Susette löytää amerikkalaisen jalkapallon, laittaa sille vaipat ja kuljettaa sitä kaupungilla. Esikoiskirjailija Meri Kuusisto keskustelee kirjastaan Amerikkalainen toimittaja Seppo Puttosen kanssa. Näytteitä lukee Erja Manto.

  Kulttuuri fi:Recommended:rss Kaikki kulttuuriohjelmat »

  Tienviittoja

  Ideoija ja seikkailija Reetta Koski muutti asuntoautoon. Miten normeista poikkeava elämä sujuu? Kumpi on tärkeämpää, työ vai harrastus? Oivalluttaja Reetta Koski on yhdistänyt molemmat. Hän ryhtyi karavaanariksi, jotta voisi leijasurffata tai koskimeloa milloin ja missä vaan huvittaa. Siinä samalla voi vetää ideapajoja ympäri Suomea. Minna Korhonen kohtasi seikkailijan Vantaalla asuntoauton pakkaushommissa.

  Eeva Luotosen kirjahistoria

  Mika Waltari matkusti kaksikymmenvuotiaana ristiinrastiin Eurooppaa ja saman teki tytär Satu Waltari noin 25 vuotta myöhemmin. Kumpikin, isä ja tytär, kirjoittivat kirjan näkemästään ja kokemastaan. Oliko Eurooppa muuttunut? Oliko nuoruus toisenlaista? Eeva Luotosen vieraana kulttuurihistorioitsija Ritva Hapuli. Näytteitä lukevat Elsa Saisio ja Ville Tiihonen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 39 min
  • Sarja 4 jaksoa »

  Kultakuume

  Harmonikkamestarin skaala venyy haitarijazzista Hendrixiin. Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Harmonikkamestari Pale Saarisen toteutti pitkään muhineen unelmansa ja levytti amerikkalaisen kitaristilegendan ja säveltäjän Jimi Hendrixin tuotantoa. Turun kaduilla ratsastava asfaltti-cowboy Heikki Mikola ja hänen hevosensa Kullannuppu tuovat mieleen ajan, jolloin ratsu oli tavallinen liikenneväline kaupungissa. Taiteilija Eero Yli-Vakkuri ja seppä Jesse Sipola tutkivat Hevoslinja-hankeessaan hevosen mahdollisuuksia polttomoottorien maailmassa. Booker-kirjallisuuspalkinnosta kilpailee tänän vuonna ensimmäistä kertaa koko englanninkielinen maailma. Juontajana Kai Ristola.

  SF-tähtiä ja tähdenlentoja

  SF-tähtiä ja tähdenlentoja - Uuno Laakso. SF-tähtiä ja tähdenlentoja – Uuno Laakso. Millaista suomalaisen elokuvatähden elämä oli silloin kun televisiota ei ollut? Mikä tai kuka teki näyttelijästä tähden? Tutkija Juha Seitajärvi ja toimittaja Jukka Kuosmanen keskustelevat elokuvatähden töistä ja elämästä.

  Luonto fi:Recommended:rss Kaikki luonto-ohjelmat »

  Luontoretki.

  Anjan puistossa. Mikkelissä sijaitseva Anjan Puisto Arboretum on yksityinen puulajipuisto ja suosittu matkailukohde kesäkuukausina. Puistossa on runsaasti harvinaisia kasvilajeja ja lajikkeita sekä kesyjä eläimiä. Kesäkuukausina puistossa käy matkailijoita ympäri maailmaa. Luontoretkellä Juha Laaksonen tapasi puiston perustajan, omistajan ja hengettären Anja Laaksosen. Kuva: Juha Laaksonen / Yle

  Minna Pyykön maailma

  siilien puuhia kesäyössä. Siili viettää suuren osan elämästään pesän kätkössä, ja se pistääkin paljon aikaansa erilaisten hyvien pesien rakenteluun ja paranteluun. Mm tämä selvisi tutkija Anni Rautiolle niinä vuosia kun hän seurasi Joensuun siilien yöllistä elämää väitöskirjatutkimustaan varten. Niistä ajoista jäivät erityisen hyvin mieleen vauhdikas Erkki- siili, monivuotinen tuttavuus Orvokki, ja pesiskentän laitamilla viihtynyt Milja. Minna Pyykkö tapasi siilitutkija Anni Raution tämän kotikaupungissa Mikkelissä.

  Luonto-Suomi.

  Luonto-Suomen ötökkäilta. Luonto-Suomen ötökkäillassa pähkäillään luontomme pikkuvipeltäjiä, kaiken maailman surisevia ja ryömiviä otuksia. Näin kesällä niitä on liikkeellä enemmän kuin paljon. Vai onko kylmä alkukesä hyydyttänyt pikkuvipeltäjät? Kuuntelijoiden kysymyksiin vastaamassa ovat koppakuoriasiantuntija Ilpo Mannerkoski ja hyönteisasiantuntija Petri Ahlroth. Juontajina Riku Lumiaro ja Petri Rinne. Kuva: Petri Ahlroth.

  Radiodokumentteja fi:Recommended:rss

  Dokumenttiryhmä esittää

  Vaiheessa: Taiteilijasielu. Harry on ollut nuoruudessaan Wäinö Aaltosen mallina ja omaa vieläkin komean ulkomuodon. Harry on nyt 87 -vuotias ja on juuri eronnut pitkäaikaisesta suhteestaan. Hän pohtii nyt elämänvalintojaan ja aikoo vihdoin kuunnella tarkemmin sydämensä ääntä. Toimittaja: Jenni Stammeier. Aiheesta on tehty myös lyhytelokuva, joka on nähtävissä Yle Areenassa ja Radio Suomen sivuilla.

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 7 min
  • Sarja 21 jaksoa »

  Todellisia tarinoita

  Toinen Ruanda. Ruanda on maa, jossa tapahtui järkyttävä kansanmurha vuonna 1994 ja jonka jälkiseurauksia puretaan yhä. Toinen Ruanda tarkentaa maan todellisuuden siihen osaan, joka harvoin yltää uutisiin. Millainen on tämä vehreä ja lumoavan kaunis keskiafrikkalainen valtio, jota kutsutaan myös tuhansien kukkuloiden maaksi? Dokumentti kuuntelee erityisesti ruandalaisia naisia. Naiset ovat ruandalaisen yhteiskunnan sydän ja selkäranka. Heitä on parlamentissa enemmän kuin missään mualla maailmassa. Naiset myös johtavat yrityksiä, kuten Rica, ja opiskelevat, kuten Honorine. Honorine menetti perheensä kansanmurhansa. Toteutus: Aune Waronen, Pentti Männikkö ja Hannu Karisto.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min
  • Sarja 7 jaksoa »

  Todellisia tarinoita

  Äidit. Vielä 50 vuotta sitten suuret perheet olivat niin tavallisia, että kummastusta herätti, jos jossain perheessä lapsia oli vain muutama. Nykyisin taas suurperheet herättävät ihmetystä. Varsinkin suurperheiden äitien taakkaa päivitellään ja kauhistellaan, olipa huoleen aihetta tai ei. Dokumentissa kaksi vanhoillislestadiolaista äitiä kertoo äitiyteen liittyvien tunteiden koko kirjosta. Toteutus: Mikko Järvinen, Kai Rantala ja Hannu Karisto.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min
  • Sarja 7 jaksoa »

  Todellisia tarinoita

  Olenko mies vai mikä?. Norjan Barras-vuorella kokoontuu ryhmä, jonka jäsenet eivät kuulu perinteiseen miehen tai naisen sukupuolilokeroon. Valokuvan avulla he tutkivat omaa toisenlaista sukupuoltaan ja omaa minuuttaan. Valokuvalla voi kertoa asioita, joista on vaikea puhua. Yhtenä tavoitteena on järjestää puutarhajuhla läheisille. Toiveena on solmia siltoja yli väärin ymmärrysten. Vertaisryhmään kuuluvat mm. naista sisällään piilottava xxy-mies Pertti, testosteronin korvaushoidossa oleva Lauri ja sukupuolensa naiseksi korjannut Jutta. Ryhmän vetäjä on valokuvaaja Miina Savolainen. Toteutus Helena Itkonen, Kai Rantala ja Hannu Karisto.

  Sotilaiden äänet fi:Recommended:rss Yle Historia: Sotilaiden tarinoita »

  Sotilaat kertovat: eversti Veikko Pesonius IV AK

  "Suomen kielihän on rikas ja monivivahteinen, mutta tätä Viipurin menetyksen aiheuttamaa järkytystä on vaikea nyansoida. Me olimme erittäin epätoivoisia, erittäin pettyneitä ja nimenomaan myös siksi, että tämä oli tapahtunut meidän vastuualueellamme. Siihen ei voinut syventyä eikä sitä saanut jäädä pohtimaan: oli työskenneltävä eteenpäin. Ja niin tapahtumien vyöry vei meidät tuonkin erittäin raskaan ja masentavan vaiheen yli."

  • Kesto: 40 min

  Sotilaat kertovat: sotamies Antero Keltanen 20 Pr

  "Kivisalmen sillalla oli upseereita pistoolit käsissä vaatimassa miehiä asemiin. Jäätiin siihen. Kun se upseeri, joka järjesteli meitä tien oikealle puolelle, meni tien yli komentamaan juoksevia miehiä asemiin tien sille puolelle, silloin tien oikealla puolella asemissa olevat lähtivät karkuun." (Äänite on huonolaatuinen.)

  Tanssiva karhu fi:Recommended:rss Ylen runopalkinto Tanssiva karhu »

  Tämän runon haluaisin kuulla

  Uuden runon äärellä. Kuuntelemme runoja Tanssiva karhu-runopalkinnon kahdelta vuosikymmeneltä. Juhlavuoden runotoiveita toteuttavat Ella Pyhältö, Mirjami Heikkinen, Taisto Reimaluoto ja Tuukka Vasama. YLE Radio 1:n suora lähetys Kajaanin Raatihuoneelta. Ohjelman toimittaa Tarleena Sammalkorpi.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 114 min
  • Sarja 2 jaksoa »

  Kultakuume

  Suora lähetys Kajaanin runoviikolta. Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajina Aleksis Salusjärvi ja Tuomas Karemo. Mikä runoudessa on tällä hetkellä kiehtovinta ja minkälainen kuva suomalaisesta runoudesta runoviikolla piirtyy? Vieraina eilen jaettujen Tanssiva karhu -palkintojen voittajat Juha Kulmala ja Eeva Park. Mukana myös kriitikko Maaria Pääjärvi, raadin puheenjohtaja Harri Nordell sekä Tanssivan karhun viime vuonna voittanut Maria Matinmikko.

  Kirjakerho

  Runojuhannus. Tanssiva karhu -ehdokkaat esittelyssä. Selvittämättömät murhat, ohi vilistävät maisemat, sade, pyöräily, maalaustaide - siinä asioita, jotka inspiroivat tämän vuoden Tanssiva karhu ?runopalkintoehdokkaita. Yleisradion runopalkintoa, Tanssivaa karhua, tavoittelee kuusi teosta: Ville Hytösen Sotaraamattu, Harry Salmenniemen Kivirivit, Juha Kulmalan Pompeijin iloiset päivät, Pauliina Haasjoen Hiukset, Sinikka Vuolan Maailman vaikein kieli ja Ralf Andtbackan Fält. Toimittaja Aleksis Salusjärvi esittelee kaikki ehdokkaat. Kuvat: Anna Hupponen, Irmeli Jung, Tammi, Cata Portin, Laura Malmivaara, Tommi Tuomi,

  Terveys ja hyvinvointi fi:Recommended:rss

  Ajantasa

  Turha huoli pois. Loma lievittää stressiä. Se voi myös aiheuttaa sitä. Minkä mittainen loma on riittävä? Kuuntelijat voivat kertoa rentoutumiskeinoistaan. Asiantuntijana Mikael Sallinen Työterveyslaitokselta. Annu Passoja juontaa.

  Käännekohtia

  Toimittaja Hilla Blomberg tapaa eri-ikäisiä suomalaisia ja keskustelee heidän kanssaan, miten haastateltavat ovat selvinneet elämänsä käänteistä. Tällä kertaa tapaamme Kuusamossa tuotantopäällikkö Esa Tikkasen, joka masentui vakavasti nelisen vuotta sitten. Toipuminen onnistui terapian ja henkisen kirjallisuuden avulla.

  Elämänmenoa

  Elämänmenoa: suojakerroinilta. Kesäaurinkohan yllättää aina. Tämän kesäkauden ensimmäiset punanaamat on jo nähty. Nyt päivitetään kesäkassiin sellaiset kertoimet, ettei olkapäitä kirvele saunanlauteilla. Neuvoja ihon suojaukseen antaa Helsingin Ihopisteen johtava hoitaja Maria Aitasalo. Toimittaja Eve Mantu jätti solariumit 80-luvulle ja totuttelee nyt suojakertoimeen 50. Kuva: Raine Martikainen/Yle

  Teemana terveys

  Hauraus-raihnaus-oireyhtymään pitää puuttua. Kun ikääntyneen ihmisen paino laskee, lihasvoima heikkenee yllättävästi ja olo on jatkuvasti uupunut ja jaksamaton, voi kyseessä olla niin sanottu hauraus-raihnaus-oireyhtymä. Tämä vielä kovin kehnosti tunnettu oireyhtymä on yhteydessä muistitoimintojen heikentymiseen ja on erityisesti naisilla voimakas kuolleisuuden ennustaja. Anne Heikkinen haastattelee aiheesta professori Sirpa Hartikaista Itä-Suomen yliopistosta.

  Tiede fi:Recommended:rss Kaikki tiedeohjelmat »

  Aspekti

  Filosofiakahvila: Mitä oikeudenmukaisuus on?. Koulujen lääkekasvatus tulisi erottaa päihdekasvatuksesta. Robottitekniikka tehostaa syövän hoitoa. Filosofiakahvila: Mitä oikeudenmukaisuus on? Kirkkomaalaustaide kertoo viestiä ajan takaa. Parempi päivä: Leuat jumppaan!

  Tiedeykkönen

  Tiedekesässä professori emerita Liisa Keltikangas-Järvinen. Temperamentti vaikuttaa sekä elämään että terveyteen, se on todistettu. Temperamenttitutkimuksistaan tunnettu professori Liisa Keltikangas-Järvinen tunnetaan myös tutkimustulosten tuomisesta elävään elämään kouluun ja päivähoitoon. Keltikangas-Järvinen on ensimmäinen nainen psykologian professorina Helsingin yliopistossa. Hän on tutkinut synnynnäisen temperamentin vaikutusta mm. stressin sietoon ja terveyteen monitieteisen, pitkäaikaisen seurannan avulla. Lisäksi hän on erinomainen tutkimustulosten popularisoija, joka on kirjoittaunut useita teoksia suurelle yleisölle. Leena Mattila tapasi emeritaprofessori Liisa Keltikangas-Järvisen tämän työhuoneella.

  Tiedetiistai

  Sääilta. Ilmoissa on ollut ihmettelemistä taas viime aikoina, kun ollaan paukattu trooppisesta helteestä lähelle nollaa ja paikoitellen pakkasen puolelle. Lisäjännitystä tuovat myrskylukemissa riehuvat puuskaiset tuulet ja äkäiset raekuurot. Mikä ilmoja vaivaa? Johtuvatko myrskyt ja muut oudot ilmiöt ilmastonmuutoksesta vai mistä? Kuuntelijoiden sää-aiheisiin kysymyksiin vastaamassa ovat Ari-Juhani Punkka ja Pauli Jokinen Ilmatieteen laitokselta. Toimittaja on Leena Mattila.

  Tiedeykkönen - Uutta tieteestä

  Vitamiinilisä ei pelasta roskaruoan popsijaa. Mahamikrobien muonalla on merkitystä. Suoliston mikrobit tarvitsevat monipuolista ravintoa, jotta ne voivat tuottaa ihmiselle tarpeellisia yhdisteitä. Roskaruuasta ei kunnon välittäjäaineita synny, vaikka kuinka söisi yksittäiset vitamiinit ja omegat purkista. Hyötymikrobien hyvinvoinnnista ovat kiinnostuneet ainakin bakteeriopin professori Pentti Huovinen Turun yliopistosta ja toimittaja Leena Mattila.

  Tove Jansson -juhlavuosi fi:Recommended:rss yle.fi/tove100 »

  Yle Keski-Pohjanmaa

  Kesäkirja: Tuula Karjalainen: Tove Jansson – Tee työtä ja rakasta. Tänään kesäkirjana on Tuula Karjalaisen kirjoittama Tove Janssonin elämäkerta Tee työtä ja rakasta. Kirjan esittelee Kati Salmén ja toimittajana on Niina Koskela.

  Taustapeili

  Tove Jansson vihasi sotaa ja rakasti kaikkea kaunista. Tove Jansson oli tavattoman rohkea mutta samalla myös ujo. Pilapiirroksissaan lempeänä muumien luojana tunnettu Jansson oli ilkeä ja sarkastinen, rakkaudessaan loputtoman lempeä ja kärsivällinen. Ja läpi koko elämän Tovea kantoi ex librikseenkin kirjattu ajatus: tee työtä ja rakasta. Tove Janssonin syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta. Helsingin Ateneumiin on koottu laajasti Janssonin tuotantoa esittelevä näyttely.Siellä oppaana toimii Tuula Karjalainen, joka on koonnut näyttelyn ja kirjoittanut palkitun elämäkerran Janssonista niemltään Tee työtä ja rakasta. Toimittajana Sanna Pirkkalainen. Kuva: Suomen Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

  Puheen Iltapäivä

  Tove Jansson - viime vuosisadan ihmeellisin ihminen. Tove Jansson on hänestä elämäkerran "Tee työtäsi ja rakasta" kirjoittaneen Tuula Karjalaisen mielestä viime vuosisadan ihmeellisin ihminen ja taiteilija. Työnteon rinnalla hänelle oli elämässä kaikista tärkeintä oma vapaus, joka meni kaiken maineen ja rahan ohi. "Viimeisinä vuosinaan Tove sanoi, että työ on ollut hänen elämässään tärkeintä. On ikuinen mysteeri, mistä hän sai kaiken luovuuden, ajan ja energian töihinsä", toteaa Karjalainen, joka on toiminut myös Ateneumin Tove Janssonin 100-vuotisjuhlanäyttelyn kuraattorina. Toimittajina Miia Krause ja Tiina Lundberg.

  Uskonto ja elämänkatsomus fi:Recommended:rss

  Hartaudet

  Aamuhartaus 28.7. dosentti Katja Ritari. Naisen heinäkuun aamuhartaus: Naispyhimys Brigit. Rukoushetkessä viikon alkaessa puhuu dosentti Katja Ritari, Helsinki. Hartauden musiikki: Flame of Ireland, säv. ja san. trad., laulu: Rebecca Tavener, Libby Crabtree, Ruth Dean, Anne Lewis.

  Hartaudet

  Lauantai-illan rukoushetki 26.7. pastori Miika Ahola. Lauantai-illan rukoushetkessä puhuu pastori Miika Ahola, Turku. Rukoushetken musiikeissa avustaa Hiljaa Ensemble, joht. Titta Mäkelä, esilaulaja Pekka Pokela.

  Hartaudet

  Aamuhartaus 26.7. seurakuntatyöntekijä Arja Nurmilahti, Adventtikirkko. Seurakuntatyöntekijä Arja Nurmilahti, Adventtikirkko, Tervajoki. Hartauden musiikki: "Onko sinulla jano", säv. Hannu Hautala, san. Hilja Aaltonen, es. Rainer Lindeman

  Hartaudet

  Iltahartaus 25.7. pappi Marjaana Toiviainen. Pappi, tohtorikoulutettava Marjaana Toiviainen, Helsinki. Hartauden musiikki: "Pia Desideria", es. Rajaton -lauluyhtye, säv. Hannu Lepola, san. Marjo Hakamäki.

  Muualla Yle.fi:ssä