Areena
  • TV
  • Radio
  • Voita & Sokeria -sarjassa kokkaavat nykyään julkisuudestakin tutut kasvot. Suosikkireseptinsä ovat jakaneet muun muassa Meiju Suvas, Karita Tykkä, Eppu Salminen ja Sami Saari.

    Voita & Sokeria: Jaksot (82) fi:SeriesPage:rss

    Voita & Sokeria 22.11.

    Räppäri ja myös intohimoinen metsämies Spekti valmistaa Voita & Sokeria -sarjassa itsepyytämäänsä teertä Riistaruokaa - teerestä hyvää teeri (itse metsästetty, jos mahdollista) tuoretta pinaattia suolaa viherpippuria karpalohyytelöä foliota ja sanomalehteä voita ja öljyä paistamiseen Teeren rinnat ruskistetaan pannulla, maustaen viherpippurilla ja suolalla. Tämän jälkeen lihat hautumaan 16-17 minuutiksi folioon ja sanomalehteen käärittynä. Sillä aikaa tehdään fileille pinaattipeti tuoreesta pinaatista, joka käytetään pannulla. Lisukkeeksi vielä karpalohyytelöä.

    • Kesto: 5 min

    Voita & Sokeria 15.11.

    Miss Maailma -kisoihin valmistautuva Krista Haapalainen todistaa, että missikin voi herkutella ja tekeekin meille nyt oman versionsa Toast Skagenista. Toast Skagen Kristan tapaan saaristolaisleipä, puolikas valkosipulin kynsi avokado jokiravun pyrstö, säilötty, purkki, 170 g creme fraiche, purkki 1,5 dl sitruuna suola pippuria rypsiöljyä kevätsipulia pari vartta Jokiravun pyrstöt valutetaan ja paloitellaan. Osa pyrstöistä kannattaa jättää kokonaisina koristeiksi leipien päälle. Kevätsipuli silputaan melko hienoksi. Ranskankerma, pyrstöt ja sipuli sekoitetaan. Seokseen lisätään sitruunanmehua sen verran, että seos ei muutu vetiseksi. Avocado viipaloidaan ja kuoritaan. Valkosipulin kynsi kuoritaan ja paloitellaan. Saaristolaisleipä viipaloidaan paksuiksi viipaleiksi. Paistinpannussa kuumennetaan öljy. Kuumaan öljyyn lisätään paloiteltu valkosipuli, jota pyöritetään hetki öljyssä. Sitten valkosipuli siirretään pannun reunalle ja leivänviipaleet paahdetaan öljyisessä pannussa kummaltakin puolelta. Kuumat leivät nostetaan tarjoiluastialle, ne peitetään avocadolla ja avocadon päälle laitetaan jokirapu-ranskankerma –seos. Täytteen päälle laitetaan vielä koristeeksi kokonaisia jokiravun pyrstöjä. Reseptistä saa tehtyä noin 6 leipää riippuen saaristolaisleivän koosta.

    • Kesto: 5 min

    Voita&Sokeria

    Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen näyttää Voita&Sokeria -sarjassa, miten syntyy helppotekoinen ja terveellinen hummuspasta. Hummuspastaa ja sitruuna-parsakaalia (2 annosta) 150–200 g (täysjyvä-) spagettia hyppysellinen suolaa 1 tölkki kikherneitä 2 valkosipulinkynttä 1 sitruuna 1–2 rkl oliiviöljyä pari kourallista rucolaa Laita spagetti kypsymään kiehuvaan suolalla maustettuun veteen ja valmista hummus sillä välin. Soseuta sauvasekoittimella kikherneet, valkosipuli, puolen sitruunan mehu sekä oliiviöljy. Suolaa voit lisätä halutessasi maun mukaan. Silppua rucola. Säästä pastan keitinvettä hieman. Sekoita 2/3 hummuksesta valutetun pastan joukkoon ja lisää sinne myös silputtu rucola. Sekoita hyvin. Jos pasta tuntuu kuivakkaalta, lisää hieman keitinvettä tai oliiviöljyä. Laita lautaselle annos ja lisää annoksen päälle vielä ruokalusikallinen hummusta sekä hieman sitruunamehua ja muutama rucolan lehti. Sitruunainen parsakaali 200 g parsakaalinkukintoja (pakaste) hyppysellinen suolaa loraus rypsi- tai oliiviöljyä sitruunamehua Keitä parsakaaleja noin 5 minuuttia pienehkössä vesimäärässä, jossa on hyppysellinen suolaa. Valuta välikössä ja lorauta päälle öljyä sekä sitruunamehua.

    • Kesto: 5 min

    Voita & Sokeria 25.10.

    Vuoden tangokuningas Teemu Roivainen kokkaa Voita & sokeria -ohjelmassa raskaiden keikkaruokien vastapainoksia herkullisen ja ravitsevan salaatin. Lisäksi hän valmistaa vielä lusikoitavan smoothien. Kuninkaallista salaattia ja smoothieta Salaatti: tuoretta pinaattia tuoretta parsakaalia 1 kurkku tomaatteja (luomu) paprikaa valkosipulia chiliöljyssä vuohenjuustokuutioita oliiviöljy balsamico mustapippuri Ainekset paloitellaan ja sekoitetaan. Pinaatinlehdet lisätään päällimmäisiksi. Valkosipulien säilöntäöljyn voi myös kaataa kastikkeeksi. Oliiviöljyä lisätään valmiiseen salaattiin, joka maustetaan balsamicolla lautasannoksiin. Smoothie: (Tähän tarvitaan hyvä blenderi) lehtikaalia mustikoita 3 avocadoa 2 banaania 2 appelsiinia hunajaa parapähkinöitä Ainekset laitetaan tehosekoittimeen vaiheittain sekoitinta aina välillä käyttäen. Jos seos on liian paksu, siihen voi lisätä vettä tai kookosvettä.

    • Kesto: 5 min

    Voita & Sokeria

    Voita & Sokeria 18.10.2014 Turkulainen floristi Elina Innanen on yksi Suomen suosituimmista ruokabloggaajista. Hän näyttää meille, miten valmistetaan ruokaisa ja herkullinen maapähkinä-bataattikeitto. MAAPÄHKINÄ-BATAATTIKEITTO 2 sipulia 3 suurta valkosipulinkynttä noin 700 g bataattia 2 tomaattia (talvella voit käyttää säilöttyjä tomaatteja) 2 rkl öljyä ¼ tl muskottipähkinää 1 tl jauhettua korianteria noin 5 dl vettä 2 kasvisliemikuutiota 4 dl kookosmaitoa ½ dl sokeritonta maapähkinävoita ½ limetin mehu 3 tl harissaa (tai muuta chilitahnaa maun mukaan) ½ ruukku tuoretta korianteria 1 dl rouhittuja suolapähkinöitä Silppua sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuori ja paloittele bataatti. Pilko tomaatit kuutioiksi. Kuumenna öljy kattilan pohjalla ja lisää siihen sipulisilppu sekä mausteet. Kuullota, kunnes sipulit alkavat hiukan pehmentyä. Lisää sitten kattilaan bataatit ja tomaatit sekä vettä sen verran, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Heitä kattilaan kasvisliemikuutiot ja keittele keskilämmöllä ilman kantta, kunnes bataatit ovat aivan pehmeitä. Nosta kattila liedeltä ja lisää joukkoon maapähkinävoi, kookosmaito, limen mehu ja harissa. Soseuta keitto tasaiseksi. Jos keitto tuntuu liian paksulta, lisää vettä. Tarkista suola. Anna keiton vielä kiehahtaa. Annostele keitto kulhoihin ja koristele rouhituilla pähkinöillä ja tuoreella korianterilla.

    • Kesto: 5 min

    Voita & Sokeria 11.10.

    Vallassa oleva tangokuningatar Maria Tyyster on ahkera sienestäjä. Hän jakaa Voita & Sokeria -sarjassa suosikkireseptinsä. KANTARELLIKASTIKE JA UUDET PERUNAT 1l kantarelleja 1 sipuli purkki ruokakermaa paketti pekonia suolaa, mustapippuria ja valkopippuria uusia perunoita tilliä Lisukesalaatti: vihreää salaattia tomaattia kurkkua sipulia oliiviöljyä, suolaa, pippuria Kastike: Pese ja pilko kantarellit pieneksi, pilko myös pekoni ja sipuli. Laita pekoni paistumaan pannulle, ja kun niistä alkaa irrota rasvaa, lisää kantarellit ja sipulisilppu. Paista niin kauan, että seoksesta irronnut neste on haihtunut kokonaan ja seos alkaa selvästi ruskettua. Sienistä irtoaa paljon nestettä, joten saa keittää aika kauan. Kun seos on ruskettunut, lisää kerma, suola ja pippurit. Sen jälkeen kiehauta kastiketta niin kauan, että kerma alkaa myös olla ruskeaa. Tarjoile keitettyjen uusien perunoiden tai vaalean leivän, sekä vihersalaatin kanssa.

    • Kesto: 5 min

    Voita & Sokeria 4.10.

    Rotissöörien eli Paistinkääntäjien veljeskunnan Tampereen vouti Mikko Reinikka näyttää Voita & Sokeria –sarjassa, miten syntyy herkullinen lihaversio Paella Valencianasta. Paella Valenciana 4 hengelle á la Mikko Reinikka Paellan liemipohja: 5 dl kanalientä 3 dl tomaattilientä • 3 kpl kypsiä pihvitomaatteja • 1 kpl tuore valkosipuli • 1 kpl punainen chili • 1 dl valkoviiniä • extra virgin -oliiviöljyä Kuumenna extra virgin -oliiviöljyä kasarissa, lisää valkosipulilohkot ja paloiteltu chili. Kun valkosipuli ja chili tirisee sopivasti lisää tomaattilohkot kasariin ja sekoita. Anna tomaattilohkojen kuumeta. Lisää valkoviini ja anna kiehua kunnes tomaatit ovat täysin pehmenneet ja hajonneet. Tämän jälkeen siivilöi keitos ja ota tomaattiliemi talteen eri astiaan. Tomaattilientä tarvitaan noin 3 dl. Paellan ainekset: • Dor bombariisiä 3 dl (valencialainen riisi) (vaihtoehtona risottoriisi) • 1 kpl punainen pitkä paprika • 600 – 800 g porsaan sisäfilettä (yksi file) • 150 – 200 g savupekonia (yksi paketti) • mustapippuria • hienoa merisuolaa • 2 – 3 sipulia • 2 dl herneitä • lehtipersiljaa • savupaprikajauhetta • 0,25 g sahramia Paloittele porsaan sisäfile pieniksi suupaloiksi. Ruskista palat oliiviöljyssä paistinpannussa, lisää suola ja mustapippuri. Nosta ruskistetut porsaanpalat sivuun eri lautaselle. Laita pannulle pieneksi pilkottu savupekoni ja lisää oliiviöljyä. Lisää pannulle ripaus savupaprikajauhetta ja mustapippuria. Anna pekonin rasvan sulaa, lisää riisi ja pieneksi pilkotut sipulit. Kuullota riisi ja sipulit pannussa. Lisää sitten kanaliemi ja tomaattiliemi pannuun. Sekoita ja lisää sahrami. Sekoita uudelleen jotta väristä tulee tasainen. Lisää ruskistetut porsaanpalat joukkoon. Anna kiehua pannussa 5 minuuttia ja lisää pilkottu paprika sekä herneet pannulle. Jätä kiehumaan ja paista toisella pannulla katkaravut. Jättikatkaravut: • 8 kpl jättikatkarapuja (jos ovat pieniä 16 kpl) • 1 kpl chili • 2 kpl:een limen mehu • 0,5 dl valkoviiniä • 3 valkosipulin kynttä Pilko chili ja valkosipulin kynnet pieneksi. Kuumenna oliiviöljyssä chili ja valkosipuli, sekä ripaus mustaapippuria. Lisää katkaravut yksitellen ja mausta suolalla. Paista ravut kummaltakin puolen noin minuutti ja kaada limemehu päälle sekä valkoviini. Siirrä sivuun kun ravut ovat sopivan kypsiä. Paellan tarjoilu Kun paella on pannulla kiehumassa, sekoittele seosta hyvin, jotta riisi kypsyy tasaisesti. Voit sekoittaa joukkoon tilkan kuumaa vettä, jos tuntuu että nestettä haihtuu liikaa. Lisää tarvittaessa suolaa. Kuumennusaika on noin 20 – 30 minuuttia. Kun riisi on kypsää, nosta paistinpannu tarjolle. Asettele kypsät katkaravut paellan pinnalle tasaisesti sektoreittain. Kaada jokaisen ravun päälle niiden kypsennyslientä. Koristele lehtipersiljalla ja muutamalla limenviipaleella. Nosta pannu pöytään ja paella on valmis annosteltavaksi. Paellaa voit varioida mielesi mukaan. Porsaan tilalla voit käyttää kaniinia, kanaa tai tuoretta tonnikalaa. Kanaliemen tilalla voit käyttää kala- tai kasvislientä.

    • Kesto: 5 min

    Voita & Sokeria 27.9.

    Taitoluistelun Suomen mestari Juulia Turkkila opastaa Voita & Sokeria -sarjassa tekemään urheilijalle sopivaa lihakasvispastaa. LIHAKASVISPASTA n. 400g naudan sisäfilettä täysjyväpastaa 1 sipuli 1 kesäkurpitsa 1 pieni parsakaali 1 punainen paprika 3 valkosipulinkynttä 1 prk tomaattimurskaa 1 prk 5% rypsiöljypohjaista ruokakermaa oliiviöljyä rypsiöljyä kasvisfondia tilkka tabascoa yrttisuolaa mustapippuria Laita pastavesi kiehumaan. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Siivuta kesäkurpitsa ja suikaloi paprika. Irrota parsakaalista kukinnot. Leikkaa terävällä veitsellä lihasta ohuen ohuita siivuja. Leikkaaminen onnistuu parhaiten, kun liha on kylmänkohmeista, joten lihan voi laittaa pakastimeen 30 minuutiksi ennen leikkaamista. Kuumenna pieni paksupohjainen kattila. Lisää oliiviöljy (1 rkl) ja rypsiöljy (1 rkl), sipuli ja valkosipuli ja kuullota pari minuuttia. Lisää tomaattimurska, fondi (1/2 rkl) ja tabasco (tilkka). Anna kiehua hiljalleen pari minuuttia ja ota kattila pois liedeltä. Kuumenna wokkipannu tai paistokasari hyvin kuumaksi. Lisää rypsiöljyä (1 rkl) ja paista lihasuikaleita nopeasti kunnes liha saa hieman väriä. Lisää pannulle kasvikset ja jatka paistamista pari minuuttia. Mausta yrttisuolalla ja mustapippurilla. Kaada pannulle tomaattikastike ja kerma ja anna kiehua pari minuuttia.

    • Kesto: 5 min

    Voita & Sokeria 20.9.

    Elonkerjuu-yhtyeestä tuttu Johanna Koivu näyttää Voita & Sokeria- sarjassa, että häneltä onnistuu viulunsoiton lisäksi myös kokkaaminen. LÄMMIN VUOHENJUUSTOKANAFILE SALAATTIPEDILLÄ kanafile vuohenjuustoa palanen romaine-salaattia kurkku tuoreita mansikoita pensasmustikoita vadelmia pinjansiemeniä voita juoksevaa hunajaa oliiviöljyä suolaa valkopippuria paprikamaustetta Aloita salaatinteko pilkkomalla vihannekset ja marjat. Paahda pinjansiemenet kuumalla pannulla. Kokoa romaine-salaatista lautaselle salaatin pohja. Romaine-salaatti sopii tähän reseptiin hyvin, koska se kestää lämpöä. Paista kanafile pannulla ja mausta se. Kun kanafile on melkein kypsä, lisää pannulle reilu pala vuohenjuustoa. Kokoa annos ja purista päälle vähän juoksevaa hunajaa ja oliiviöljyä. Reseptiä voi muunnella sen mukaan, mitä raaka-aineita on kulloinkin saatavilla.

    • Kesto: 5 min

    Voita ja Sokeria 13.9.

    Miljoonasateen kitaristi Matti Nurro valmistaa siikaa italialaisittain. Pesce al cartoccio (kalaa paperissa) kukkakaalipyreen kera Välineet: Hyvä kokkiveitsi Sauvasekoitin, uunivuoka kalalle, pari kulhoa, tiheä siivilä sekä kattila pyreen tekemiseen Leivinpaperia, sidontalankaa ja pieni tiheä raastin muskottipähkinälle sekä sitruunankuoriraastin Pyreen raaka-aineet: 1 iso kukkakaali 1 dl kuohukermaa 2 dl kevytmaitoa 40 g voita merisuolahiutaleita 1 rkl madeiraa (ei ole ihan pakollinen) 1/4 tl muskottipähkinää Kukkakaali huuhdellaan, poistetaan kanta ja leikataan kukinnot pienemmiksi paloiksi. Keitetään 10 - 15 minuuttia. Saa jäädä vähän napakaksi. Valutetaan ja otetaan talteen keitinliemi. Lisätään voi pieninä nokareina kukkakaalin joukkoon ja soseutetaan voi sekä kukkakaali kulhossa sauvasekoittimella. Lisätään keitinlientä sen verran, että pyreestä tulee notkeaa. Puristetaan pyree tiheän siivilän läpi (tarvittaessa kaksi kertaa), siten että siitä tulee silkinsileää ja kuohkeaa. Maustetaan suolalla, madeiralla ja muskottipähkinällä. Kala: n. kiloinen valkolihainen kala (mieluiten siika,mutta kuhakin käy) kokonaisena päineen kaikkineen perattuna ja suomustettuna. 1 ruukku silopersiljaa 3-4 rosmariininoksaa 1 iso punasipuli 4 laakerinlehteä 10 neilikkaa 1 kanelitanko leivinpaperia oliiviöljyä 1 kananmuna suolaa ja mustaapippuria 1 sitruuna sidontalankaa (Perattu)kala huuhtaistaan kylmällä vedellä ja kuivataan. Maustetaan sisältä ja ulkoa suolalla ja pippurilla. Täytetään kala yrteillä ja mausteilla. Otetaan riittävän suuri pala leivinpaperia ja kastellaan se kylmällä vedellä. Laitetaan kala paperille ja pirskotetaan sen päälle oliiviöljyä ja raastetaan päälle hieman sitruunankuorta. Voidellaan paperin reunat kananmunan valkuaisella ja suljetaan reunat "liimaamalla" jättäen paketti kuitenkin ilmavaksi. Paperin päät sidotaan langalla. Paistetaan 200 asteisessa uunissa n. 30 minuuttia. Jos kala on perattu ja suomustettu sen valmistamiseen menee reilu puoli tuntia, jona aikana tekee helposti pyreen ja höpöttelee niitä näitä vielä siihen päälle. Eli tämän menuun valmistamiseen ei mene kuin korkeintaan reilu tunti, jos esivalmistelut on tehty.

    • Kesto: 5 min

    VOITA JA SOKERIA

    Voita & Sokeria 6.9. Tervelliseen ravintoon perehtynyt personal trainer Hanna-Leena Turpeinen näyttää, miten tehdään itse herkullisia leipiä, joita voi nautiskella hyvällä omallatunnolla. Pizzanmakuiset näkkärit 2 dl kaurahiutaleita 1 dl pellavasiemenrouhetta 1 dl kurpitsansiemeniä 1 dl auringonkukansiemeniä 3 kananmunaa n. 1 rkl kuivattua oreganoa n. tl (savunmakuista) paprikamaustetta ripaus/ maun mukaan hyvälaatuista suolaa Sekoita kaikki aineet yhteen tasaiseksi notkeaksi massaksi. Maista taikinaa ja tarvittaessa korjaa makuja mieleiseksi. Levitä taikinamassa uunipellille leivinpaperin päälle nuolijaa apuna käyttäen ohueksi levyksi. Paista 150 asteessa noin 20-30 minuuttia (kunnes pinta on rapean ruskea). Leikkaa lämmin/ uunituore näkkileipälevy sopivan kokoisiksi paloiksi ja jätä kuivumaan huoneen lämpöön. Kaura-mantelirieskat (n. 7 kappaletta) 1,5 dl kaurahiutaleita 1,5 dl mantelijauhoja 1 tl ruokasoodaa 1 tl leivinjauhetta 4 kananmunaa 100 g raejuustoa ripaus hyvälaatuista suolaa Sekoita kaikki ainekset yhteen taikinakulhossa. Tarkista riittävä suolan maku. Lusikoi taikinaa leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle sopivan kokoisiksi kokkareiksi (jätä leviämisvaraa). Muotoile rieskat kauniin mallisiksi. Paista 240 asteessa noin 10 minuuttia (kunnes pinta on kauniin ruskea).

    • Kesto: 5 min

    Voita ja sokeria 30.8.2014

    Freelancer-näyttelijä Ushma Karnani valmistaa samosoja eli kasvisnyyttejä intialaissyntyisen isänsä reseptin mukaan. Intialaiset samosat eli kasvisnyytit á la Ushman Pappa 240 g vehnäjauhoja 50 g öljyä 3/4 dl vettä ½ kg perunaa n. 300 g kukkakaalia (pakastepussi) 100 g pakasteherneitä 2 rkl currya 1- 2 tl suola 0,5-1 tl chilijauhetta n. 1-2 rkl garam masalaa Valmista täyte: Pese, kuori ja pilko perunat. Lisää loraus öljyä. Lisää suola , curry ja sekoita. Paista uunissa n.10 minuuttia 200 asteessa. Pilko kukkakaali ja lisää tarvittaessa loraus öljyä, suolaa, curry, chili ja sekoita. Laita uuniin perunoiden päälle. Lisää myös herneet. Paista 10 minuuttia 180 asteessa. Lisää garam masala paistamisen loppuvaiheessa. Taikina: Lisää öljy jauhoihin. Sekoita hyvin ja lisää vettä varoen. Vaivaa loppu käsin. Leivo taikina pötköksi, leikkaa n. 50g paloja. Pyörittele palloiksi ja kauli soikioiksi, jaa kahteen osaan. Taittele puolikas takinalevy niin, että leikatut sivut osuvat yhteen, painele kiinni. Täytä tötterö täytteellä, sulje kaarevat sivut yhteen. Voit kosuttaa taikinan reunoja vedellä, jotta saat sivut liimaantumaan yhteen. Paista suippo kärki ylöspäin n. 200-225 asteessa, n. 10 minuuttia.

    • Kesto: 5 min

    Voita & Sokeria 31.5.

    Näyttelijä Matti Onnismaa esittelee raikkaan välimerellisen tavan hyödyntää purkkihernekeittoa.

    • Kesto: 5 min

    Voita & Sokeria 24.5.

    Ruokatoimittaja ja MasterChef-tuomari Mikko Takala asettaa vaihteeksi oman kokkaamisensa muiden arvosteltavaksi Voita & Sokeria-sarjassamme.

    • Kesto: 5 min

    Voita ja sokeria

    Voita ja sokeria- sarjassa tapaamme HIFK:n jääkiekkoilija Juuso Puustisen, joka valmistaa lätkäpiireissä Pääkallo-nimellä tunnetun urheilijan hiilaripommin.

    • Kesto: 5 min

    Voita & Sokeria

    Voita ja sokeria -sarjassa maistellaan maailmamakuja, kun räppäri Uniikki valmistaa mieliruokaansa mussaman curryä.

    Muualla Yle.fi:ssä