Areena
 • TV
 • Radio
 • Tutkittua ja testattua asiaa arjesta ja kuluttamisesta.

  Kuningaskuluttaja: Jaksot (1) fi:SeriesPage:rss

  Kuningaskuluttaja

  Silmäleikkaus on Virossa halpaa - millaista on laatu? Näin teet suoramarkkinointikiellon. Kolmen kovan testisssä robottiruohonleikkurit.

  Kuningaskuluttaja: Muut videot (104) fi:SeriesPage:rss

  Mistä johtuu reseptilääkkeiden jatkuva hinnannousu?

  Eläkeläisrouva pitää kirjaa ostamistaan lääkkeistä. Hän on ihmetellyt, kuinka joka ostokerralla reseptilääkkeiden hinta on noussut. Esimerkiksi osteoporoosilääke Alendronat Mylan nousi lokakuusta tammikuuhun 88 senttiä ja tammikuusta huhtikuuhun euro neljäkymmentäviisi senttiä. Mistä johtuu reseptilääkkeiden jatkuva hinnannousu? Vastaajana Lääkkeiden hintalautakunnan johtaja Lauri Pelkonen, toimittajana Tiina Lappalainen.

  Jos bussin vessa on rikki, eikö kuljettajan pidä varmistaa vessaan pääsy?

  Mies oli matkustanut Savon Linjan ExpressBussilla Juvalta Helsinkiin. Heinolan kohdalla matkustajalle tuli hätä, mutta bussin vessa oli rikki. Heinolan linja-autoasema oli ilta-aikaan kiinni eikä kuljettaja pitänyt pidempää pysähdystaukoa, jotta matkustaja olisi ehtinyt vessaan muualle. Tarpeet oli tehtävä ulkona. Nettisivuillaan ExpressBus lupaa autoissaan wc:n. Jos bussin vessa on rikki, eikö kuljettajan pidä varmistaa luvattu palvelu? Vastaajana ExpressBusin tuotepäällikkö Matti Jolkkonen, toimittajana Tiina Lappalainen.

  Miksi nestekaasun täyttö komposiittipulloon maksaa enemmän kuin teräspulloon?

  Nainen ihmettelee nestekaasun hintaa teräspullon ja komposiittipullon välillä. ABC-asemalla 11 kilon teräspullon täyttö maksaa 22,90 euroa. Kymmenen kilon komposiittipullon täyttö maksaa seitsemän euroa enemmän. Miksi nestekaasun täyttö komposiittipulloon maksaa enemmän kuin teräspulloon? - Vastaajana AGA:n myyntipäällikkö Juho Luodeslampi, toimittajana Tiina Lappalainen.

  Miksi kymmenen litran Aurinko-multapussista tulee vain yhdeksän litraa multaa?

  Multapeukalo vaihtoi kukkien purkkeihin Loimaan Turve ja Humus Oy:n Aurinko-kukkamultaa. Purkit jäivät vajaiksi, kun multa ei riittänyt. Kymmenen litran pussista tuli vain yhdeksän litraa. Katsojamme testasi useamman pussin ja aina vaan kymmenen litran pussista tuli vain yhdeksän litraa multaa, vaikka kuinka multaa pöyhi. Miksi kymmenen litran Aurinko-multapussista tulee vain yhdeksän litraa multaa? Vastaajana Mirva Hämäläinen Loimaan Turve ja Humus Oy:sta, toimittajana Tiina Lappalainen.

  Sähköavusteisten polkupyörien testissä kallein polki voittoon

  Testaajakolmikkomme oli pyöräilevä kaveriporukka pääkaupunkiseudulta. Miikka Vartiainen, Jarkko Väänänen ja Mitja Nylund kokeilivat sähköavusteisia polkypyöriä eli pedelecejä vajaan viikon ajan toukokuussa. Kaveruksilla ei ollut aiempaa kokemusta sähköavusteisista pyöristä. Testissä kiinnitettiin huomiota erityisesti pyörien käytettävyyteen sekä sähkön kanssa että ilman. Testipyörinä olivat Staiger Sinus BC50, Helkama E2800, Boostbike City ja Biltema Yosemite.

  • Kesto: 6 min

  Ikkunanpesutavat vertailussa: Perinteinen vesipesu paras

  Ikkunoiden pesu vedellä ja tilkalla astianpesuainetta kuulostaa kovin vanhanaikaiselta. Mainokset rummuttavat näppäriä suihkeita ja ikkunanpesureita. Kolme kovaa vertaili kolme keinoa ikkunoiden pesuun. Vedellä lotraus päihitti uudemmat konstit. Testaajina Heli Halava,Soile Sydänmäki ja Jaakko Laasanen. Toimittajana Katja Solla.

  • Kesto: 6 min

  Näin ehkäiset kännykän säteilylle altistumista

  Kännykkäsäteilyn mahdollisista terveyshaitoista kinastellaan. Haittoihin uskovat ja viranomaiset ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että säteilyllä on jotain vaikutusta. Kukin kännykän käyttäjä voi yksinkertaisilla teoilla ehkäistä säteilyä. Toimittajana Tiina Lappalainen.

  • Kesto: 1 min

  Nutool ponnisti voittoon klapikonetestissä

  Kuningaskuluttajan kolme kovaa testaajaa ottivat selvää, millaista apua puiden halkomakoneista on polttopuu-urakassa. Testilaitteina olivat Nutool LS2300FIN, Handai 9436, Park PI90 LS6T-52, ProForest 7TWLS520-A ja Biltema. Testaajina toimi mieskolmikko Kangasalta: Jukka Hirvonen, Kimmo Torkkeli ja Jorma Kahilainen testailivat klapikoneita usean viikon ajan kevättalvella ja samassa syntyi kuutio poikineen saunanlämmikettä.

  • Kesto: 6 min

  Tässä on Suomen vanhin edelleen toimiva kodinkone

  Kuningaskuluttaja on etsinyt Suomen vanhinta toimivaa kodinkonetta. Meille ilmoitettiin muutaman viikon aikana noin 200 toinen toistaan paremmin säilynyttä laitevanhusta. Vanhimmaksi edelleen jokapäiväisessä käytössä olevaksi laitteeksi paljastui riihimäkeläinen leivänpaahdin.

  • Kesto: 3 min

  Minne Sanoma Media luovuttaa tietoja asiakkaistaan?

  Lapseton nainen tilasi vauvan saaneelle ystävälleen Vauva-lehden. Nainen kielsi tilauslomakkeessa suoramyynnin. Hänelle alkoi kuitenkin tulla puheluja, joissa kyseltiin lasten vointia ja myytiin lastentarvikkeita. Nainen ihmettelee, kenelle Vauva-lehden kustantaja Sanoma Media luovuttaa tietoja asiakkaistaan.Vastaajana Sanoma Media Finlandin Heidi Ioannidou, toimittajana Katja Solla.

  Minne appelsiinien siemenet katosivat?

  Kuningaskuluttajan Facebook-ryhmäläinen huomasi, ettei appelsiineissa enää ole siemeniä. Monesta muustakin hedelmästä siemenet ovat kadonneet. Vastaajana , tutkija Tuuli Haikonen Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:stä. Toimittajana Katja Solla.

  Nopsa Kick ja Puky potkupyörätestin kärkikaksikko

  Kolmipyöräiset tai apupyörät ovat tuttuja monen lapsuudesta. Nyt yleistyvät jopa kaksivuotiaille soveltuvat potkupyörät. Neljää potkupyörää testasivat kahdet eri-ikäiset kaksoset. Testituotteet olivat Biltema Harjoittelupolkupyörä, Kokuan LikeABike Mini, Nopsa Kick 12” sekä Puky LR M. Testissä havaittiin, että potkupyörien rungon rakenteissa on isoja, käytettävyyteen vaikuttavia eroja.

  • Kesto: 6 min

  Kestävän kodinkoneen resepti: tunnettu merkki, laatutyö ja hyvät materiaalit

  Ennen kodinkoneetkin kestivät äidiltä tyttärelle. Espoolainen Kai Berghäll on korjannut kodinkoneita 40 vuotta. Moni yleisön lähettämien kuvien laitteista on hänelle tuttu. - Tunnettuja merkkejä, jämäköitä peruslaitteita, valmistettu laatutyönä kestävistä materiaaleista. Näin kiteyttää Berghäll kestävän kodinkoneen reseptin.

  • Kesto: 2 min

  Miksei sosiaalitoimiston maksusitoumuksella ei saa kaupan päälle luvattuja aurinkolaseja?

  Toimeentulotuen asiakas oli saanut maksusitoumuksen silmälasien ostoon. Optikkoliike Synsamissa oli voimassa tarjous, jossa kaikille silmälasien ostajille luvattiin aurinkolasit vahvuuksilla kaupan päälle. Liikkeessä kuitenkin ilmoitettiin toimeentulotuen asiakkaalle, ettei tarjous koske häntä. Miksi sosiaalitoimen maksusitoumuksella ei saanut luvattuja aurinkolaseja? Vastaajana Synsamin myyntijohtaja Ismo Kivinen, toimittajana Panu Vatanen

  Onko S-ryhmän Kotimaista sika-nautajauheliha GM-vapaata?

  Tarkkasilmäinen asiakas oli huomannut kauppareissulla, että S-ketjun Kotimaista sika-nautajauhelihan valmistaja on etiketin mukaan Snellmanin lihanjalostus. Snellman markkinoi omaa sika-nautajauhelihaansa GM-vapaana. Kaupassakävijä miettii, että onko myös Kotimaista sika-nautajauheliha GM-vapaata? Vastaajana SOK Päivittäistavarakaupan ryhmäpäällikkö Sari Ristaniemi. Toimittajana Panu Vatanen.

  Miksi NetAnttila ei ilmoita kauppaa peruessaan miten tuote hyvitetään?

  Katsojamme tilasi NetAnttilasta itselleen kuntopyörän ja maksoi ostoksen verkkopankissa. Neljän päivän kuluttua tilauksesta postiluukusta kolahti kirje, jossa kerrottiin, ettei tuotetta ei pystytä toimittamaan. Tilauksen hyvityksestä kirjeessä ei puhuttu mitään. Kun katsojamme soitti hämmästyneenä NetAnttilan asiakaspalveluun, hänelle kuitenkin luvattiin nettiostoksen summa hyvittää. Katsojamme ihmetteleekin, miksi NetAnttila ilmoittaa verkkokaupan peruutuksesta perinteisellä kirjeellä ja ilman hyvitystietoja? Vastaajana Anttila Oy:n verkkokaupan johtaja Mika Kakko. Toimittajana Panu Vatanen.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  18/125 Kuningaskuluttaja: 04.09.2014 28 min
  19/125 Kuningaskuluttaja: 11.09.2014 28 min
  20/125 Kuningaskuluttaja: 18.09.2014 28 min
  21/125 Kuningaskuluttaja: 25.09.2014 28 min
  22/125 Kuningaskuluttaja: 02.10.2014 23 min
  23/125 Kuningaskuluttaja: 16.10.2014 28 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä