Areena
 • TV
 • Radio
 • Yle Uutiset Keski-Suomi: Jaksot (52) fi:SeriesPage:rss

  Yle Uutiset Keski-Suomi: Muut videot (157) fi:SeriesPage:rss

  Puolustusvoimien erikoisryhmä noutaa savupommin

  Jyväskylän poliisiasemalle siviilin tuoma räjähde osoittautui vaarattomaksi savupommiksi. Videolla puolustusvoimien erikoisryhmä hakee pommin poliiaseman autohallin ajoluiskasta Urhonkadulta.

  • Kesto: 1 min

  Sotilasräjähde Urhonkadulla Jyväskylässä

  Poliisi eristi liikenteen Urhonkadulla Jyväskylässä poliisilaitoksen ulkopuolelle jätetyn sotilasräjähteen vuoksi. Puolustusvoimien erikoisryhmän on tarkoitus purkaa räjähde vielä maanantain aikana.

  Liikkuvat lelut valloittivat Jyväskylän yliopiston

  Alakoululaisille tarkoitetussa Tämä toimii! -teknologiakilpailussa on tänäkin vuonna suunniteltu tulevaisuuden leluja. Kouluille jaetut materiaalipaketit ovat muuttuneet lasten käsissä mitä erilaisemmiksi leluiksi ja peleiksi. Keski-Suomessa leluja on rakentanut lähes 900 oppilasta. He esittelivät tuotoksensa tänään aluekilpailussa Jyväskylän yliopiston vanhassa juhlasalissa.

  Luovuus ei lopu muotoilijoilta ja kädentaitajilta

  Keskisuomalaiset muotoilu- ja käsityöyrittäjät tulivat ulos pikkupajoistaan ja saivat tuotteensa myyntiin keskelle Jyväskylää, tavarataloon. Tekstiilitaiteilija Anu Rinkinen haaveili pienenä alkavansa Marimekoksi ja saavansa tuotteensa Stokkalle. Ikä toi realisimia, mutta nyt Anu ja yhdeksän muuta käsityöammattilaista on saanut tuotteensa myyntiin Sokos-tavarataloon. Videolla kädentaitajat kertovat työstään ja ammatin arvostuksesta.

  • Kesto: 5 min

  88-vuotiaan Senjan hampaidenhoitovinkit

  Kun vanhus syö huonosti ja on levoton, saattaa olla syytä katsoa hänen suuhunsa. Vanhuksista valta-osalla on tulehtuneet ikenet. Pahimmillaan suun tulehdus tekee elämästä kivuliasta. Tavallisella hammashoidolla voi parantaa elämänlaatua. Katso Senja Eugenia Nyströmin, 88, vinkit hampaidenhoidosta.

  0903 KEDUT

  Wallinheimo ja Kalmari.

  • Kesto: 19 min

  Moni on saanut kurakylvyn

  Keväällä rapa roiskuu teiden varsilla. Moni jalankulkija ja pyöräilijä on saanut vettä ja kuraa päälleen.

  • Kesto: 1 min

  AVANTOUINTI

  Avantouintia Tuomiojärvellä.

  • Kesto: 1 min

  Näin lunta luo sähkölapio

  Lumityökalumarkkinoille on tullut perinteisten lapioiden ja kolien rinnalle monenlaisia moottorikäyttöisiä apuvälineitä. Noin sadan euron hintainen sähköinen lumilapio ei kuitenkaan vielä ole kaikelle kansalle tuttu. Ari Uusitalo näyttää, miten sähköinen lumilapio toimii.

  • Kesto: 1 min

  Nuorten pakkaspukeutuminen puhuttaa

  Vanhempi väki kauhistelee usein teinien paljaita päitä, kauloja ja nilkkoja pakkassäällä. Nuoret kyllä tietävät, millaisia ovat lämpimät vaatteet, mutta sellaisia ei syystä tai toisesta kylmillä keleillä päälle pueta.

  • Kesto: 4 min

  Tenho on teiden toivottu tukko

  Tiemestari Tenho Arosanervolle aamuviiden herätyksiä tulee aina, kun lunta tupruttaa taivaan täydeltä. Tenho auraa tarvittaessa Muurame-Jämsä väliltä lumet pois.Aura-auton ohjaamo on melkoinen nappulameri.

  Yle Uutiset Keski-Suomi: Jaksot, audio (661) fi:SeriesPage:rss

  Faktabaari paljastaa poliitikkojen puppupuheet

  Puppupuhetta ja puolitotuuksia on varsinkin vaalien alla liikkeellä valtavat määrät. Poliitikkojen ohella myös media syyllistyy virheellisen tiedon levittämiseen. Vuosi sitten eurovaalien alla perustettu Faktabaari on ottanut asiakseen selvittää poliitikkojen puheiden totuudenmukaisuutta. Palvelu on jo saanut tunnustustakin: se muun muassa palkittiin vuoden journalistisena tekona. Faktabaarin tavoitteista ja syntyprosessista kertovat perustajajäsenet Tuomas Muraja ja Mikko Salo. Toimittajina Marika Paaso ja Mikko Maasola.

  • Kesto: 6 min

  Puutarhoilla jo vihertää

  Kukka- ja taimitarhoilla valmistaudutaan jo hyvää vauhtia tulevaan kasvukauteen. Leudon talven ja aikaisen kevään ansiosta taimien kasvatus on edennyt nopeasti ja kasvihuoneiden lämmityskulut ovat olleet tavanomaista pienemmät. Taimikaupan sesonki alkanee kuitenkin vasta toukokuussa. Jussi Lindroosin haastattelussa uuraislainen puutarhayrittäjä Sanna Puurunen-Kivelä.

  • Kesto: 7 min

  Suomen MM-rallin reitti julki

  Suomen MM-rallin 2015 reitti on julkaistu. Reitti perustuu suurelta osalta vuoden 2014 ralliin, mukana on yksi uusi erikoiskoe Horkka. Myös monta kertaa maailman parhaaksi erikoiskokeeksi valittu Ouninpohja palaa rallin ohjelmistoon. Jussi Lindroos haastattelee apulaiskilpailunjohtaja Kari Nuutista.

  • · Radio Keski-Suomi
  • Kesto: 10 min

  Kosketa, halaa, silitä ja suutele – kuuntele vinkit parisuhteen keväthuoltoon

  Jos haluaa parantaa parisuhdettaan, kannattaa aloittaa katsomalla peiliin ja pohtia, millainen kumppani itse on. Mitä tulee kotiin, kun minä tulen kotiin? Tuleeko mukanani rohkaiseva, elämäänsä tyytyväinen kumppani vai vaeltaako sisään valittava ja tyytymätön ruinaaja, jolle mikään ei ole koskaan hyvin? Perheterapeutti Liisa Välilä uskoo, että kun alkaa nähdä hyviä asioita lähellään, tarttuu kiitollisuus toisiinkin. Toimittajana on Marika Paaso.

  • Kesto: 11 min

  Akseli Gallen-Kallela hammassepällä

  Ennen hammaslääkäreitä särkeviä hampaita hoidettiin monin konstein. Kipeään hampaaseen laitettiin mm. suolaa, pirtua, happoja ja jopa dynamiittia. Hädässä haettiin apua myös kansanparantajilta, puoskareilta ja sepiltä. Konnevedellä työskennellessään kansallistaiteilija Akseli Gallen-Kallelaan iski hammassärky. Keski-Suomen Hammaslääkäriseuran 50-vuotishistoriikista löytyy tarina Akselin reissusta liiankin tehokkaan sepän hoitoon. Tarinan kertoo Hammashoidon perinne -kirjan kirjoittanut hammaslääkäri Marja Sotamaa.

  • Kesto: 1 min

  Timo Rautiainen Yle Keski-Suomen vieraana

  Timo Rautiainen vieraili Yle Radio Keski-Suomen aamustudiossa Mikko Maasolan vieraana. Puhetta riitti mm. Tapio Rautavaarasta, jonka tuotantoa Rautiainen esittää.

  • Kesto: 11 min

  Ravintola-alalla pitää olla innovatiivinen

  Pitkän linjan ravintola-alan ammattilainen Jani Hernesniemi aloittaa pian Jyväskylän keskustaan avattavan ruoka- ja seurusteluravintolan ravintolapäällikkönä. Hän tietää, että pärjätäkseen kovassa kilpailussa on osattava muun muassa kuunnella asiakkaita entistä paremmin, reagoitava palautteeseen ja oltava muutenkin tiiviisti ajan hermolla.

  • Kesto: 7 min

  Tuomo on tehnyt yli 20 kuntalaisaloitetta

  Multialainen Tuomo Oksanen on kansalaisaloitteiden konkari. Mies on vuosien saatossa tehnyt yli parikymmentä kuntalaisaloitetta, totinen pilke silmäkulmassaan. Jaana Polamon haastattelussa Oksanen kertoo, mikä saa esittämään muun muassa sukellusveneen hankkimista ja miten ideat on otettu vastaan.

  • · Radio Keski-Suomi
  • Kesto: 6 min

  Perheen kuulumiset jaetaan pikaviestiryhmissä

  Älypuhelinten pikaviestipalvelut ovat kasvattaneet nopeasti suosiotaan. Perheetkin luovat niihin ryhmiä, joissa viestittelevät tekstin lisäksi ääniviestein, kuvin ja videoin. Esko Pulliainen tapasi OHANA-nimisen ryhmän jäseniä. Ryhmään kuuluu yhdeksän henkilöä neljästä sukupolvesta. OHANA-perheen mummo Katriina Pentikäinen ja hänen tyttärensä Veera Glad valottavat, millaista yhteydenpito pikaviesteillä on:

  • Kesto: 8 min

  Psykologi: Kun päätöksenteko junnaa, anna intuitiolle aikaa

  Tunteella, järjellä, ripeasti, harkitusti vai vasta pakon edessä? Toiset tekevät päätöksiä helposti ilman sen suurempaa tuskaa, toiset taas vatvovat pientäkin päätöstä illasta toiseen. Psykologi Hanna Markuksela kertoo, että päätöksenteon vaikeus on hänen vastaanotollaan yksi asiakkaiden yleisimpiä ongelmia: lähteäkö vai jäädä, ottaako riski vai tyytyä tilanteeseen? Markukselan mukaan intuitio on oiva työkalu päätösten tekemisessä. Myös vanha neuvo yön yli nukkumisesta pätee edelleen. Toimittajana on Marika Paaso.

  • · Pohjois-Karjalan Radio
  • Kesto: 8 min

  Hyppelyhoitoa nivelrikon ehkäisyyn

  Tulevaisuudessa nivelrikkoa estetään ennalta hyppimällä. Tähän viittaa tutkimuksessaan aiheesta väitöskirjaa laativa Jarmo Koli. Hänen havaintojensa mukaan reipas hyppely vahvistaisi paitsi lihaksia myös luita. Satsaaminen ajoissa hyppelyliikuntaan saattaisi estää nivelrikon lisäksi myös osteoporoosia eli luukatoa. Jarmo Kolia haastatteli Yle Radio Keski-Suomen lähetykseen Minna Matintupa.

  • Kesto: 5 min

  Miten yskä selätetään?

  Yskä on viheliäinen vaiva ja vaikka aika usein parantaakin, köhä yritetään nitistää mitä moninaisimmin keinoin. Marika Paaso kävi kysymässä jyväskyläläisiltä vinkkejä, miten yskän voi selättää.

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 2 min

  Linnut tarjoavat luontoelämyksiä ja rauhaa

  Jyväskyläläinen Sami Ylistö on harrastanut lintuja pikkupojasta asti. Lintutuntemus antaa hänen mukaansa ennen kaikkea sisältöä luonnossaliikkumiseen.

  • Kesto: 8 min

  Vankilasta vapautuva kaipaa tukea

  Vankilasta vapautun Jaana Reinikainen pitää vapautuneiden tukea äärimmäisen tärkeänä. Tieto vankilatuomiosta kuitenkin leimaa ihmistä myös vapautumisen jälkeen.

  • Kesto: 3 min

  Sallaajärven palveluyksikössä eletään etäällä, muttei eristyksissä

  Jyväskylään rakennetaan kaksi uutta asumisyksikköä päihdekuntoutujille. Vuosikymmenia vanha Sallaajärven palveluyksikkö on tullut elinkaarensa päähän. Nykyvaatimusten mukaiset yksiköt ovat pieniä ja ne rakennetaan muun asutuksen joukkoon. Sallaajärvellä vuosikymmenen elänyt Hannu Honkonen kertoo ajatuksiaan arjesta ja tulevasta muutosta.

  • Kesto: 3 min

  Kannattaako aamulenkille lähteä tyhjällä vatsalla?

  Varsinkin television laihdutusohjelmissa patistetaan painonpudottajia liikkeelle jo heti aamusta. Moni uskoo myös sitkeästi siihen, että aamulenkki tyhjällä vatsalla on kaikkein tehokkain. Minna Matintupa selvitti asiaa liikunnan ammattilaisen kanssa.

  Yle Uutiset Keski-Suomi: Muut audiot (530) fi:SeriesPage:rss

  Nuket ja nallet kotiutuivat Keuruun asemalle

  Tuula ja Veli Koski toteuttivat pari vuotta sitten unelmansa ja ostivat Keuruun vanhan rautatieaseman. Kosket ovat harrastaneet erilaisten esineiden keräilyä jo 20 vuotta. Kesäaikaan heidän rautatieasemalla kukoistavaa kokoelmaansa pääsee kuka tahansa ihastelemaan.

  • Kesto: 6 min

  Marttien pullataikina katosi kesken talkoiden

  Lapsuuden muistikuvissa pullaa leipoo yleensä mummo tai äiti. Jyväskylässä toimivat miesmartat eli Martit ovat kuitenkin sitä mieltä, että taipuu se taikina miestenkin hyppysissä. Ja kun nämä ukot ryhtyvät leipomaan, ei uuniin työnnetä mitään peruspullaa, vaan ihan aitoa, oikeaa voipullaa, kahdesta taikinasta taiottua, tietenkin! Kunhan vaan löytyisi se taikina, joka leipomisen tuoksinassa katosi johonkin...

  • Kesto: 6 min

  Kolmekymppinen tietokone kolisee ja rahisee

  Kouluille ja yrityksille kaupattiin 30 vuotta sitten Nokian MikroMikkoja. Näitä nyt jo antiikkisia tietokoneita käytettiin muun muassa tekstinkäsittelyyn ja tilastointiin. MikroMikko viettää 30-vuotissyntymäpäiväänsä 29. syyskuuta. Konevanhusta juhlitaan myös Keuruulla Tiedetilan tietokonemuseossa. Tuula Kotiranta näytti toimittaja Timo Pelkoselle, että konevanhuksen uumenissa riittää yhä virtaa.

  • Kesto: 7 min

  Saamattomuus suututtaa Pioneerirykmentin komentaja Jouko Rauhalaa

  Pioneerirykmentin komentaja, everstiluutnantti Jouko Rauhala on kotoisin Jämsästä. Rauhala kertoo olleensa murrosikäisenä varsin päämäärätietoinen. Ensimmäisen pikaisen pusun mies muistelee antaneensa 5-6 luokan tietämissä Kaipolan ala-astella. Rakkaus puolestaan kolahti Rauhalan kohdalle kunnolla vuonna 1984, jolloin hän tapasi tulevan vaimonsa. Tittelit narikkaan -sarjan toimittaja Timo Pelkonen tapasi Rauhalan ammuntaharjoituksissa ja sai selville myös sen, kuka määrää nykyään Rauhaloiden kotona kaapin paikan.

  • Kesto: 8 min

  Tavalliset vitsit naurattavat päätoimittaja Pekka Mervolaa

  Keskisuomalaisen päätoimittaja Pekka Mervola kertoo, ettei hänellä ollut nuorena miehenä yhtä haaveammattia - lehtialalle mies päätyi monen pienen sattuman kautta. Luonteenpiirteistään Mervola toivoo, etteivät lapset perisi häneltä jääräpäisyyttä. Tittelit narikkaan -sarjan toimittaja Timo Pelkonen tapasi Mervolan kahvikupin ääressä ja Mervola paljasti Pelkoselle myös paheensa ja vitsimakunsa.

  • Kesto: 8 min

  Anne Kalmari ja Eila Tiainen kannattavat mediamaksua

  Kansanedustajat Anne Kalmari (kesk.) ja Eila Tiainen (vas.) kannattavat mediamaksua Yleisradion rahoitusmalliksi. Molemmat pitävät budjettirahoitusta ongelmallisena Ylen toiminnan takaajana. Kalmari ja Tiainen pohtivat mediamaksuun lievennystä sosiaalisilla perusteilla. Antti Seppälä haastattelee.

  • Kesto: 12 min

  Selvännäkijä Sonja ennustaa EU:n kaatumista

  Viidennen polven selvännäkijä Sonja Maunonen sanoo, että tulevaisuuden näkeminen on raskas työ, mutta hän haluaa silti käyttää selvännäkemisen lahjaansa. Näin epävakaan talouden aikana Sonjaan otetaan entistä useammin yhteyttä, paremman tulevaisuuden toivossa. Kreikan ja euron tulevaisuudesta Sonjalla on selkeä visio ennustuksensa pohjana.

  • Kesto: 7 min

  Risto Dufva: Torvet soi tullessa ja mennessä

  -Pää edellä sisään ja jalat edellä ulos, kiteyttää JYPistä potkut saanut valmentaja Risto Dufva. Hän kiistää tuntevansa katkeruutta lähtöpasseistaan ja kannustaa JYPin kannattajia keskittymään joukkueen tukemiseen. Ex-valmentaja haluaa, että hänen potkujensa setviminen lopetettaisiin jo julkisuudessa. RD vertaa lähtöään JYPistä sirkukseen: Torvet soi tullessa ja torvet soi mennessä.

  • Kesto: 19 min

  Kuinka reilua on kaakaon teko Ghanassa?

  Oletko törmännyt koskaan reiluttajaan? Kyse on Eettisen kaupan puolesta ry:n kouluttamasta virallisesta reilusta kuluttajasta. Äänekoskelainen Pirjo Kunnari päätyi Afrikkaan tutkimaan Reilun Kaupan viljelytiloja. Ghanan helteissä istutettiin ananaksia ja seurattiin banaanien sadonkorjuuta. Pääkohde oli Kuapa Kokoon kaakaotila, joka on osa Kansainvälisen työjärjestö ILO:n projektia lapsityövoiman kitkemiseksi. Severi Kinnunen tapasi Pirjon Kunnarin.

  • Kesto: 5 min

  Toimittaja kokeili mäkiautoa

  Mäkiautoilu ei ole vain lasten huvia, vaan siitä nauttivat myös aikuiset miehet. Toimittaja Markku Saarinen kokeili, millaiseen vauhtiin mäkiauto kiihtyy. Olisiko Keski-Suomessa myös tarvetta oikealle mäkiautomuseolle?

  • Kesto: 5 min

  Radiojuontajakin voi pitää etätyöpäivän

  Perjantaina Suomessa vietettiin valtakunnallista etätyöpäivää. Radio Keski-Suomen juontaja Marika Paaso kokeili, voiko radiojuontaja tehdä töitä kotoa. Ja onnistuuhan se, kunhan äänitarkkailija istuu lähetysautossa pihassa ja tuottaja soittaa musiikit studiosta. Kokeilussa todettiin, että juontajan etätyö on melko työllistävää, mutta vaihtelu virkistää! Monissa muissa ammateissa etätyö lisää myös työn tehokkuutta.

  • Kesto: 9 min

  Korusepän hyppysissä syntyy sormuksia

  Kuhmoisissa työskentelevä koruseppä Tommi Vaskisalo kertoo, että käsityöläisen leipä on Suomessa tiukassa. Siitä huolimatta Vaskisalon korupajassa syntyy muun muassa uniikkeja sormuksia ja muitakin koruja metallista. Yhden sormuksen valmistamisessa saattaa vierähtää kolmekin tuntia.

  • Kesto: 6 min

  Työpäivän turvallisuutta kannattaa opiskella

  Jyväskylän ISS:n toimiston 120 työntekijää tempaisi työturvallisuuspäivän merkeissä maanantaina 12. syyskuuta. Henkilöstö pääsi mm. tutustumaan turvavaljaiden käyttöön ja sammuttamaan vedenpäällistä kaasupaloa. Severi Kinnunen tapasi koulutuksen lomassa työsuojeluvaltuutettu Ari Lempisen, työturvallisuuspäällikkö Marja Virtalan sekä Hengityselinliiton asiantuntija Liisa Tarkan.

  • Kesto: 4 min

  Ritva Oksanen on allerginen alkoholille

  Ritva Oksanen tiesi haluavansa näyttelijäksi heti puhumaan opittuaan. Pitkän linjan näyttelijä oli nuorena tyttönä levoton ja koulussa kapinoiva oppilas. Oksanen kertoo, että alkoholia tuli aikanaan maisteltua ihan tarpeeksi ja se on taaksejäänyttä elämää. Työnsä vastapainoksi Oksanen lukee nykyään paljon ja käy teattereissa oppiakseen muilta uutta. Kesäisin hän lataa akkujaan mökillään hiljaisuudesta nauttien. Timo Pelkonen tapasi taiteilijan tämän kesäkodissa.

  • Kesto: 9 min

  Vain euro erottaa Hakkaraisen ja Wallinheimon

  Teuvo Hakkarainen (ps.) Viitasaarelta ja Sinuhe Wallinheimo (kok.) Jyväskylästä ovat molemmat saaneet julkisuutta kansanedustajauransa alkutaipaleella enemmän muista kuin päivänpoliittisista syistä. Radio Keski-Suomen kansanedustajahaastattelussa 12. syyskuuta kävi ilmi, että Wallinheimolla ja Hakkaraisella on muun muassa täysin vastakkaiset näkemykset Eurooppa-politiikasta. Monesta muusta asiasta keskisuomalaisedustajat tuntuivat sen sijaan olevan yhtä mieltä.

  Muualla Yle.fi:ssä