Syntymäpäiväsankari

Syntymäpäiväsankari: Pasi Heikura

 • 44 min
 • toistaiseksi

Karvian pikku maalaispojasta on kasvanut iso humoristi ja koko valtakunnan radiojulkkis. Tiukasti työhön kiinnittyvä freelance-toimittaja Pasi Heikura on myös muusikko ja tietokirjailija. Aristoteleen kantapäästä ja Alivaltiosihteeristä tuttu Pasi Heikura on juuri täyttänyt 48 vuotta.

Lähetykset

 • pe 15.4.2011 9.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Vuoden aikana on tavattu lukuisia mielenkiintoisia syntymäpäiväsankareita, joista neljän kohtaamisesta kuulemme nyt otteita. Oopperalaulaja Ritva-Liisa Korhonen, professori Paul Lillrank, teatterimies, kirjailija Juha Hurme ja vetraanipoliitiko Pirkkoyöläjärvi ovat vielä kerran toimittaja Jukka Arvassalon vieraana.

 • Ylioppilasaineessa reputtaneesta maalaistytöstä saattaa isona tulla tuhannesti kiitetty kirjailija. Näin kävi monitaiteelliselle Maikki Harjanteelle. Entinen kuvaamataidon opettaja sai kaksin kappalein valtionpalkintoja nuorten- ja lastenkirjailijan työstään jo 80-luvulla. Nyt usean sukupolven käsissä kuluneita teoksia, muiden muassa Minttu-, Vanttu- ja Santtu-kirjoja, on syntynyt yli 90 - ja arvostus kasvaa. Syntymäpäiväkahvit tarjoilee toimittaja Jukka Arvassalo. Kuva: Irmeli Jung.

 • Miten seikkaili kotikaupungissaan Helsingissä pieni poika Pasilasta, josta sittemmin tuli kulttuuri,- urheilu- ja tasa-arvoministeri? Tänään syntymäpäiväsankariohjelmassa juhlii, valtiotieteen ylioppilas, Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki. Kati Turtola haastattelee.

 • Perussuomalaisten suosio perustuu pitkälti kaupunkeihin siirtyneeseen heikkojen puolustukseen. Henkilötason esimerkkinä toimii vanhushoitaja Arja Juvosen elämä ja työ. Nykyinen perussuomalaisten kansanedustaja on entisen Suomen Maaseudunpuolueen aktiivin tytär ja hän on lähtöisin Savon sydämestä. Arja Juvonen tuli Helsinkiin apuhoitajaoppiin 80-luvulla, teki töitä ja erikoistui lopulta Satakunnan ammattikorkeakoulussa ikäihmisten hoitotyön tuntijaksi, geronomiksi. Nyt kansanedustaja Arja Juvonen täyttää 46 vuotta ja juhlii toimittaja Jukka Arvassalon kanssa.

 • Harva huippu-urheilija on opiskellut taiteen maisteriksi. Tähän pikku joukkoon kuuluu entinen free style -hiihtäjä Martti Kellokumpu. Hän on jo pitkään pärjännyt korkeakoulutettuna urheilumuodin luojana. Nyt Martti Kellokumpu pääsee miehen ikään ja juhlii viisikymppisiään Yle Radio 1:ssä toimittaja Jukka Arvassalon kanssa.

 • "Kun on hirveän pitkä suhde kirjailijan kanssa, niinkun Johnin kanssa on, tulee semmoinen tietynlainen harha, että mä tunnen paitsi hänen tekstinsä, tunnen tosiaan myös hänen mielenliikkeensä", miettii Rikman suhdettaan kirjailijan tyyliin ja tekstiin. Rikman viettää syntymäpäiväänsä tällä kertaa radiossa toimittaja Kati Turtolan kanssa.

 • Ammattikoulutus, kirves ja vasara alkoivat vetää puoleensa nuorta filosofian maisteria ja niin Matti Harjuniemi lähti aikoinaan rakennustöihin. Hän sai pian osalleen luottamustoimia, ja kohta kutsuivat ay-toimitsijan tehtävät. Nyt on kulunut 10 vuotta Rakennusliiton ykkösmiehenä. Alastaan ylpeä Matti Harjuniemi täyttää nyt 55 vuotta ja juhlii radiossa toimittaja Jukka Arvassalon kanssa.

 • Lauluntekijä Heikki Salo on käynyt pitkän ja kivisen tien aloittelijasta alansa opettajaksi. Heikki Salo on tehnyt myös teatteria, pakinoita, muita radio-, tv- ja elokuvatöitä sekä lastenmusiikkia. Jopa Laululyriikan käsikirja on syntynyt. Lapualta lähtenyt yhteiskuntatieteiden maisteri Heikki Salo viettää syntymäpäiväänsa toimittaja Jukka Arvassalon kanssa.

 • Eero Huovisesta tuli piispa ilman tavallisen papin taustaa.Sovittelevan Huovisen aika oli sen verran kovaa, että omakin usko oli monta kertaa koetteilla.Entinen piispa Eero Huovinen täyttää nyt 69 vuotta ja viettää radiosyntymäpäiviään toimittaja Jukka Arvassalon kanssa.

 • Teatterikoulua aloittaessaan vuonna -78 näyttelijä, laulaja Susanna Haavisto ei kehdannut tunnustaa kasvaneensa Espoon Tapiolassa. "Se oli kirosana silloin.” Haavisto tuli kansalle tutuksi jo parikymppisenä Pirkko Saision kirjoittamasta, moneen kertaan uusitusta tv-elokuvasta "Elämänmeno" ja television Naapurilähiöstä. Suvun ja perheen perintö on vahva tekijä musiikkikulttuurissa. Kun jo lapsuudenkodissa aina joku soi ja joku jotain esittää, niin ammatinvalinta sujuu kuin luonnostaan. Näin kävi ujolle tytölle, näyttelijä Susanna Haavistolle. Jukka Arvassalo toimittaa.

 • Väestörekisterikeskuksen ylijohtaja Hannu Luntiala on poikkeustapaus. Hän on sekä korkea virkamies että kirjailija. Luntiala tekee kaiken loma- ja vapaa-aikansa kaunokirjallista työtä. 61 vuotta täyttävä Luntiala viettää syntymäpäiväänsä toimittajana Jukka Arvassalon seurassa.

 • Ritva-Liisa Korhonen ilmoitti Sibelius-Akatemian pääsykokeissa lähtevänsä Italiaan laulua opiskelemaan. Paikka korkeakoulusta avautui siitä huolimatta. Ritva-Liisa aloitti Roomassa myös italian kieliopinnot. Ensimmäinen opittu lause "Ei oo mun vika, että bussi on täys", on italiaksi lausuttuna kuin laulu. Kuuntele Ritva-Liisa Korhosen esimerkki intonaatiosta. Katkelma ohjelmasta.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Katuteatterikapinallisesta seesteiseksi keskustapoliitikoksi on käynyt Anu Vehviläisen tie. Tomaattien heittely mielenosoituksessa vei nuoren Anun 80-luvulla jopa putkareissulle. Kansanedustaja ja entinen liikenneministeri Anu Vehviläinen täyttää perjantaina 48 vuotta. Toimittajana on Jukka Arvassalo.

 • Heinäkuun ajan perjantaisen Syntymäpäiväsankari-ohjelman paikalla vietetään Turkulaista heinäkuuta. Nyt ei tavata syntymäpäiväsankareita vaan tunnettuja turkulaisia. Tänään vieraana on ministeri Pertti Paasio. SDP:n pitkäaikainen voimahahmo aloitti poliitikon uran isänsä Rafaelin jalanjäljissä ja nyt työtä jatkaa tytär Heli. Pertti Paasiolla on poikkeuksellisen omakohtainen kuva sotien jälkeisen Suomen politiikasta. Portsan poika ehti olla puolueen puheenjohtajana, kansanedustajana, ministerinä ja eu-parlamentaarikkona. Toimittajana on Jari Vaara.

 • Elina Halttunen.

 • Perhe on tullut taas muotiin. Vanhempien ja lasten hyvä yhteiselämä on noussut ihmisenä olemisen kestäväntuntuiseksi tavoitteeksi kaikissa kansankerroksissa. Tätä mieltä on sosiologian professori Riitta Jallinoja. Perhetutkija täyttää 68 vuotta ja vierailee "Syntymäpäiväsankari"-ohjelmassa. Toimittajana on Jukka Arvassalo.

 • Vapaaehtoisia voimia tarvitaan tänäkin päivänä heikompien auttamiseen.
  Yksi vapaaehtoistyötä tekevä järjestö on Pelastakaa lapset ry. Sen pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta täyttää tänään 46 -vuotta. Hän on tänään syntymäpäiväsankarimme.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä