Suomi jatkosodassa

Jakso 1: Välirauhan aika ja ajautuminen uuteen sotaan

 • 39 min
 • toistaiseksi

Osa 1 - Keväällä 1940 Suomessa elettiin kovia aikoja. Moskovan rauha oli hämmästyttänyt suomalaiset ankaruudellaan. Asutettavana oli lähes puoli miljoonaa evakkoa ja välit Neuvostoliittoon olivat hyvin kireät. Suomen oli pakko alkaa etsiä liittolaisia.

Haastateltavina historioitsijat Henrik Meinander, Ohto Manninen ja Ari Raunio sekä veteraanit Ensio Ikonen, Aarne Jänterä ja Eino Salomaa. Toimittaja Seppo Heikkinen.

Lähetykset

 • ke 27.4.2011 11.00 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Sarjan viimeinen osa. Puheenvuoro on veteraaneilla Aarne Jänterällä, Eino Salomaalla, Ensio Ikosella ja Tauno Junnosella, jotka kertovat omat sotatarinansa. Toimittajana Seppo Heikkinen.

 • Osa 9 - Millaista oli elää pulan ja niukkuuden keskellä? Miten sota vaikutti terveystilanteeseen ja miten naisten ja miesten väliset suhteet muuttuivat?

  Haastateltavina tietokirjailija Satu Jaatinen, lääketieteen sosiaalihistorian tutkija Helene Laurent ja väitöskirjatutkija Jenni Kirves. Toimittaja Seppo Heikkinen.

 • Osa 8 - Traumoja sodan aikana saivat miesten lisäksi myös naiset ja lapset. Ohjelmassa kysytään mm., kuinka monenteen sukupolveen sotatraumat kertautuvat?

  Haastateltavina väitöskirjatutkijat Jenni Kirves ja Ville Kivimäki sekä veteraanit Ensio Ikonen, Aarne Jänterä, Tauno Junnonen ja Eino Salomaa. Toimittaja Seppo Heikkinen.

 • Osa 7 - Talvisodan yksimielisyys alkoi rakoilla välirauhan tultua, ja varsin pian alkoi voimakas äärivasemmistolainen liikehdintä. Myös sotilaskarkuruus jatkosodan aikana oli paljon talvisotaa yleisempää.

  Haastateltavina Sakari Selin, joka oli mukana sodanvastaisessa toiminnassa jatkosodan aikana sekä poliittisen historian professori Kimmo Rentola ja sotahistorian dosentti Jukka Kulomaa. Toimittaja Seppo Heikkinen.

 • Osa 6 - Mitä miehiä oikein olivat jälkipolville hieman tuntemattomiksi jääneet jatkosodan aikaiset pääministerit J.W. Rangell, Edwin Linkomies ja Antti Hackzelli sekä kuudessa perättäisessä hallituksessa puolustusministerinä toiminut Rudolf Walden?

  Haastateltavana kansallisarkiston tutkija Kauko Rumpunen. Toimittaja Seppo Heikkinen.

 • Osa 5 - Neuvostoliiton suurhyökkäyksen jälkeen kesällä 1944 Suomi alkoi pyrkiä määrätietoisesti rauhaan. Presidentiksi valittiin C.G. Mannerheim, joka sai kuukaudessa irroitettua Suomen sodasta. Historioitsijoita pohdituttaa edelleenkin, oliko jatkosota erillissota vai ei.

  Haastateltavina historioitsijat Henrik Meinander, Ohto Manninen ja Ari Raunio sekä veteraanit Ensio Ikonen ja Eino Salomaa. Toimittaja Seppo Heikkinen.

 • Osa 4 - Stalingradin taistelun jälkeen suomalaiset alkoivat pyrkiä rauhaan, mutta tie oli vielä kovin pitkä. Mutkana matkassa oli muun muassa Neuvostoliiton suurhyökkäys kesäkuussa 1944.

  Haastateltavina historioitsijat Henrik Meinander, Ohto Manninen ja Ari Raunio sekä veteraanit Ensio Ikonen, Aarne Jänterä, Tauno Junnonen ja Eino Salomaa. Toimittajana Seppo Heikkinen.

 • Osa 3 - Joulukuussa 1941 Karhumäen valtauksen jälkeen suomalaisten hyökkäys pysäytettiin ja kaikilla Suomen rintamilla alkoi asemasotavaihe. Sitä kesti yli kaksi vuotta ja rintamalla keksittiin monelaista ajankulua. Samaan aikaan tapahtui myös merkittäviä suurvaltapoliittisa käänteitä.

  Haastateltavina historioitsijat Ohto Manninen ja Ari Raunio sekä veteraanit Ensio Ikonen, Aarne Jänterä, Tauno Junnonen ja Eino Salomaa. Toimittajana Seppo Heikkinen.

 • Osa 2 - Suomi oli siis jälleen sodassa vain reilut viisitoista kuukautta talvisodan rauhanteon jälkeen. Sotaan oli kuitenkin varauduttu jo edellisestä syksystä saakka ja aivan toisella tavalla kuin talvisodan syttymiseen. Suomalaiset etenivätkin saksalaisten rinnalla pohjoisessa ja omilla rintamaosuuksillaan Laatokan pohjoispuolella ja Karjalan Kannaksella.

  Haastateltavina historioitsijat Henrik Meinander, Ohto Manninen ja Ari Raunio sekä veteraanit Aarne Jänterä ja Eino Salomaa. Toimittaja Seppo Heikkinen.

 • Osa 1 - Keväällä 1940 Suomessa elettiin kovia aikoja. Moskovan rauha oli hämmästyttänyt suomalaiset ankaruudellaan. Asutettavana oli lähes puoli miljoonaa evakkoa ja välit Neuvostoliittoon olivat hyvin kireät. Suomen oli pakko alkaa etsiä liittolaisia.

  Haastateltavina historioitsijat Henrik Meinander, Ohto Manninen ja Ari Raunio sekä veteraanit Ensio Ikonen, Aarne Jänterä ja Eino Salomaa. Toimittaja Seppo Heikkinen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä