Viikon tietokirja

Viikon tietokirja: Sielukas nainen

 • 14 min
 • toistaiseksi

Sielua ei tarvitse pelastaa, riittää kun löytää sen. Näin sanoo perheterapeutti Kaija-Maria Junkkari kirjassaan Sielukas nainen. Toimittajana on Helena Itkonen.

Lähetykset

 • pe 26.8.2011 12.15 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Matkalla - presidentti Martti Ahtisaaren tarina. Presidentti Martti Ahtisaari sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2008. Hänen mittava rauhanvälittäjän kokemuksensa selviää Katri Merikallion ja Tapani Ruokasen kirjoittamasta elämäkerrasta. Haastateltavana on teoksen kansainvälisen osuuden kirjoittanut Merikallio. Toimittajana on Juha Kulmanen.

 • Jokainen itseään kunnioittava yritys kehittää näinä aikoina itselleen strategian, sen ajatuksen, jolla se menestyy. Strategian suunnittelu on tärkeä vaihe yrityksissä, joskus niin tärkeä, että prosessiin jäädään kiinni, eikä havaitakaan ympäristön merkkejä muutoksesta, ja miten ne vaikuttavat yhtiön menestykseen. Näistä teemoista tänään viikon tietokirjassa, Liisa Välikankaan ja Armi Temmeksen Strateginen ajautuminen –kirjasta Teija Peltoniemen kanssa keskustelee yrityskehittäjä Pekka Malmberg.

 • Operaatio Hokki. Päämajan vaiettu kaukopartio. Seikkailukirja - isien kirja - poikakirja - Korkeajännityssarja... Tätä kaikkea voi tulla mieleen, kun Operaatio Hokki on lukijalla meneillään. Kuitenkin Mikko Porvalin kolmas sotahistoriateos perustuu lujaan asiapohjaan ja syyskesään 1944. Tosi tapahtuma on suomalaisten kaukopartioretki rintamalinjan taa kohteenaan Petroskoin rautatieasema. Asema jäi räjäyttämättä, mutta junarataa tuhottiin pitkiä pätkiä venäläisjoukkojen huoltotoimien estämiseksi. Kirjan herättämistä ajatuksista keskustelevat elokuvatuottaja Oskari Huttu ja toimittaja Jukka Arvassalo.

 • Puuvillaa markkinoidaan puhtaana luonnontuotteena, mutta totuus on toisenlainen. Mitä halvan T-paidan taakse kätkeytyy? Sen paljastaa Gunilla Anderin kirja "Puuvillan likainen tarina". Miksi puuvillan tuotanto on ei kestä aina päivänvaloa? Sitä pohtivat toimittaja Minna Korhonen ja vaatealan yrittäjä Tarja Castel.

 • Korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Pekka Hallberg on kirjoittanut teoksen, joka sekoittaa omaelämäkerrallisuutta ja pohdintaa maamme oikeusjärjestelmän kehittymisestä. Kuinka valta ja oikeus kytkeytyvät toisiinsa? Juha Kulmanen haastattelee Pekka Hallbergia.

 • Milloin taivas putoaa niskaamme? Miten pitkälle luonnonvarat riittävät? Biologi Jussi Viitala esittelee kirjassaan maailmanlopun uhkakuvia ja niiden todennäköisyyksiä. Onko ihminen itsensä pahin uhka vai tuhoaako meidät luonto? Tätä pohtivat ympäristönsuojelupäällikkö Jouni Nissinen Suomen luonnonsuojeluliitosta ja toimittaja Minna Korhonen.

 • Seppo Konttinen on kirjoittanut suomalaisten makuhermoon osuneen teoksen Suomalainen ruokalasku. Juha Kulmanen haastattelee kirjoittajaa Helsingin kirjamessuilla Yle-lavalla.

 • Mielen taito. Psykoterapeutti Juhani Laakso haastateltavana. Toimittajana on Teija Peltoniemi.

 • Timo Vihavaisen teosta arvioivat Oiva Björkbacka ja toimittaja Pentti Peltoniemi.

 • Työmarkkinatoimittaja Risto Korhonen kertoo kirjassaan Hakaniemen voimavuodet ay-liikkeen valtataisteluista. Toimittajana on Anna-Liisa Haavikko.

 • Miksi yksinäisyyttä on niin paljon? Minkälainen vaikutus on nykyajan ilmiöillä ja yhteiskunnan asenteilla? Tätä pohtii tämän viikon tietokirja "Kaiken keskellä yksin. Yksinäisyyden syyt, seuraukset ja hallintakeinot." Artikkelikokoelman lukivat läpi Helsingin ja Uudenmaan piirin Punaisen Ristin ystävätoiminnan projektipäällikkö Heidi Juslin-Sandin ja toimittaja Minna Korhonen.

 • Suurlähettiläs Jaakko Blomberg kertoo kirjassaan Vakauden kaipuu, kuinka Suomi luovi YYA-sopimuksen ajasta EU:hun. Toimittajana Anna-Liisa Haavikko

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Valtiotieteen tohtori Christer Pursiaisen kirjoittama poliittisten murhien sävyttämä henkilöhistoria Neuvostoliiton vallankumousjohtaja Lev Trotskista saa lukijansa miettimään maailman pahuutta ja koskaan toteutumattomia hyvyysvaihtoehtoja. Trotski -teoksesta keskustelevat Venäjän kielen kääntäja Jukka Mallinen ja toimittaja Jukka Arvassalo.

 • Kolesterolitutktija Petri Kovanen, kolesterolilääkäri Timo Strandberg, toimittaja Maarit Huovinen (toim.) ovat tehneet kirjan 'Totuus kolesterolista'. Teoksen mukaan elämäntapojen muuttamisen lisäksi usein tarvitaan kolesterolia laskevaa statiinilääkitystä. Epäilijöiden leiri kiistää lääkityksen tehon jyrkästi, joten keskustelu aiheesta jatkuu vilkkaana. Lihavuustutkija, professori Pertti Mustajoki ja toimittaja Jari Vaara arvioivat kirjaa.

 • Rintaman poliisin`valvontaupseeri Taavetti Heikkisen päiväkirja piirtää niin Väinö Linnan Tuntematonta sotilasta kuin Olavi Paavolaisen Synkkää yksinpuhelua inhorealistisemman kuvan jatkosodasta. Kirjan toimittanutta everstiluutnantti Jarmo Niemistä haastattelee Esa Aallas. Näytteet lukee Jorma Honkanen.

 • ´Rintaman poliisin`valvontaupseeri Taavetti Heikkisen päiväkirja piirtää niin Väinö Linnan Tuntematonta sotilasta kuin Olavi Paavolaisen Synkkää yksinpuhelua inhorealistisemman kuvan jatkosodasta. Esa Aallas haastattelee kirjan toimittanutta everstiluutnantti Jarmo Niemistä Maanpuolustuskorkeakoulusta. Näytteet lukee Jorma Honkanen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä