Laulun synty

Jaakko Laitinen ja Väärä raha

 • 7 min
 • toistaiseksi

Jaakko Laitinen & Väärä raha yhdistää vanhan suomalaisen iskelmäkaihon mausteisiin mustalaisrytmeihin kadehdittavalla energialla. Laulaja-lauluntekijä Jaakko Laitinen YLE Perämeren Laulun synty -ohjelmassa Laura Holapan haastateltavana.

Lähetykset

 • pe 30.7.2010 12.17 • Yle Areena

Jaksot

 • Yläsiirtola Ramblers on oululainen perheyhtye, jolla on suuri halu levittää kelttimusiikin riemua Oulun seudulle ja laajemmallekin. Oma saundi on löytynyt ja siitä pidetään kiinni. Yläsiirtola Ramblerssin levyllä Kaiho kuulaan yhtyeen jäsenten sävellyksiä, mutta mukana on myös lainasävelmiä sovitettyna Yläsiirtolan tyyliin.

 • Joensuulaiselta Stella -yhtyeeltä on tänä keväänä ilmestynyt neljäs pitkäsoitto. Tuorein kantaa nimeä Jokin on muuttumassa. Radikaalia muutosta ei musiikissa kuulu, sillä uusinkin albumi on tunnistettavaa Stellaa. Kati Siponmaa jututti YLE Perämeren Laulun synty-sarjaan kitaristi Janne Sivosta.

 • Markojuhani Rautavaara on melkoisen sukutaustan omaava aikamiesmuusikko. Miehen isoisä Eino Rautavaara (1876-1939) oli yksi suomalaisen oopperan perustajäsenistä ja ensimmäisiä levyttäneitä suomalaistaiteilijoita. Markojuhani Rautavaara on YLE Radio Perämeren Laulun synty-ohjelman vieraana ja Juha Peltoperän haastateltavana.

 • Kemiläislähtöinen Esa Rautiainen on muusikko, joka on rantautunut matkailu - ja musiikkiyrittäjäksi väylänvarteen Tornioon. Esan ja hänen jokivarressa syntyneen vaimonsa Elinan Ruotsissa eletyt vuodet kuuluvat yhteisen Essentia-yhtyeen musiikissa. Uusin joulumusiikkia sisältävä tuote on kiva kuorrutus suomalaista ja ruotsalaista jouluviisuperinnettä. Juha Peltoperä haastatteli Esaa ja Elinaa YLE Perämeren Laulun synty -sarjassa.

 • Kirsi Rannolta on ilmestynyt albumi nimeltä Läikytät mua. Vaikka levy on artistin kuudes, on se kuitenkin vasta toinen laulajattaren itsensä tekemä. Kirsi Ranto on Jari Vesan studiovieraana YLE Radio Perämeren Laulun synty-ohjelmassa.

 • Suvi Teräsniska on aikamme platinaa. Teräksinen tulkitsija pokkasi platinaa kolmannesta levystään "Rakkaus päällemme sataa". Herttainen Suvi on Juha Peltoperän haastateltavana YLE Perämeren Laulun synty -sarjassa.

 • Tuure Kilpeläisen Kaihonkaravaani on tulvillaan elämänmakuisia sanoituksia - suruineen, iloineen...Tuuren tyyli lähentelee mestari-Leskisen tapaa tehdä musiikkia. - Olenpa tuosta vertauksesta todella otettu, naurahtaa Tuure, joka itse löysi Juicen musiikin vasta myöhemmällä iällä. Juha Peltoperä haastatteli Tuuren YLE Perämeren Laulun synty -sarjaan.

 • Keminmaalainen Juha Alvari lauloi itsensä monen sydämeen ensimmäisellä Tähtihetki -singlellään. Nyt mieheltä on ilmestynyt odotettu pitkäsoitto. Karaokekunkusta on kasvanut vakavasti otettava tunteiden tulkki. YLE Radio Perämeren Laulun synty-ohjelmassa viikolla 39 vieraana Juha Alvari, jota jututtaa Juha Peltoperä.

 • Lordin odotettu, viides studioalbumi Babez For Breakfast julkaistaan 15. päivänä syyskuuta. Kolme USA:ssa vietettyä kuukautta selkiyttyvät ja palauttivat Lordin musiikillisen suunnan: Kiss, kossu ja kasari. Mr. Lordi YLE Perämeren Laulun synty -sarjassa Jarmo Siivikon jututettavana.

 • Kun yhdistetään suomalainen tango juurevaan bluesiin ja haetaan sekaan makuja ainakin kansanmusiikista ja kantrista, saadaan Surunmaa. Tornionlaaksolais-göteborgilaisen yhtyeen tunteikas musiikki soi toinen jalka surussa ja toinen toivossa. Laulaja-lauluntekijä Viktor Fors Mäntyranta Laura Holapan haastattelussa YLE Perämeren Laulun synty -sarjassa.

 • Valloittava kitaristi, laulaja ja lauluntekijä Erja Lyytinen on yksi Suomen arvostetuimmista naisartisteista. Lyytinen häikäisee kitaristitaidoillaan eikä hänen pehmeä lauluäänensä jätä ketään kylmäksi. Erja Lyytinen Risto Koskisen haastattelussa YLE Perämeren Laulun synty -sarjassa.

 • Räppi on saanut väistyä tieltä, kun Mariska on tehnyt Pahat Sudet -yhtyeen kanssa levyllisen asenneiskelmää. Musiikillisesti lahjakas sanoittajataituri on ehtinyt niittää mainetta myös Tangomarkkinoiden sanoituskilpailussa. Juha Peltoperä jututti Mariskan Radio Perämeren Laulun synty -sarjaan.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Kokkolainen Wentus Blues Band nimetään usein Suomen yhdeksi parhaimmista - ellei jopa parhaaksi - bluesbändiksi. 20 vuotta yhdessä soittanut ja kiertänyt bändi tunnetaan paitsi energisistä ja yllätyksellisistä livekeikoistaan, myös monen blueslegendan kanssa tehdystä yhteistyöstä. Hiipumisen jälkiä ei bändissä näy vieläkään, päin vastoin. Nykyinen, toinen toistaan taitavampia muusikoita sisältävä kokoonpano on kuusihenkinen. Tällä kokoonpanolla ja tuottaja Clas Yngströmin yhteistyönä syntyi viime vuonna poppoon uusin bluesrock-albumi - niissä maisemissa, joissa blues juuriaan kasvattaa. Laura Holapan haastattelussa Robban Hagnäs ja Juho Kinaret.

 • Sauli Kortesalmi on laulanut jo pikkupojasta alkaen. Äidin syntymäpäivillä viisivuotiaana kajahti Jätkän humppa yleisön edessä. Kun karaokelaitteet tulivat muotiin laulettiin niiden säestyksellä. Innostuksen kasvaessa mukaan tuli erilaiset iskelmäkilpailut ja vuonna 2006 kuninkuus Tähtiartisti-iskelmälaulukilpailussa.
  Omakustanne "Pohjoisen tuulia" on puhdasta tanssimusiikia.
  - Siihen on haettu sellaisia tanssijalan alle käyviä kappaleita, luonnehtii Sauli Kortesalmi ensilevyään.
  Sauli Kortesalmi etsii parhaillaan itselleen taustaorkesteria.

 • Lasten laulukirjoihin saakka tiensä löytäneen "Lentäjän poika" -laulun lisäksi "minä olen muistanut"-klassikko ovat Edu Kettusen kynästä lähtöisin. Lauluntekijä on ollut vaikuttamassa myös monessa musiikillisessa menestystarinassa, vaikka mies itse matalaa profiilia tekemistään pitääkin. Harvakseltaan keikkailevaan Kettuseen on viimeksi voinut törmätä Pyhätunturin Unplugged-festivaalissa. Siellä Kettusen tapasi Tapio Räihä.

 • Tanssiorkesteri Seilarit on julkaissut 25- vuotis juhlalevyn. Orkesteri perustettiin Kemissä tasan neljännesvuosisata sitten ja se keikkailee edelleen, mutta tänä päivänä lähinnä harrastuspohjalta.
  Seilarit muistetaan myös Heidi Kyrön taustaorkesterina 80-luvulla, kun Heidi aloitteli omaa uraansa.Nykyään Seilarit tunnetaan monipuolisena viihdyttäjänä keikkapaikoilla. Orkesterin repertuaariin kuuluu perinteisen tanssimusiikin ja iskelmän lisäksi niin lattarit kuin myös kantrahtavat biisit ja tämä kuuluu myös tuoreella juhlalevyllä.

 • Tajusin, että kun kierretään tanssipaikkoja ja ollaan tanssiorkesteri niin lavalla ollaan vain lipunostajien ja tanssijoiden ehdoilla. Sinitaivas on perustettu tanssijoita ja iskelmän ystäviä varten. Pyrimme ohjelmistossa kultaiseen keskitiehen, jotta jokainen pystyisi tanssimaan omia kuvioitaan. Sanoo Sinitaivasorkesterin laulaja ja rumpali Juha-Matti Ahola
  Matti Sunnari haastattelee.

 • Torniolainen Mika Jefremoff on toteuttanut unelmansa: ensimmäinen oma pitkäsoittolevy on ilmestynyt. Omakustanteensa taustajoukkoihin Mika on saanut nimekkäitä tekijöitä ja biiseissä kuuluu tangomiehen tumma ääni. Keikkakokemustakin laulajanurasta haaveileva metallimies-kynäruiskumaalari on ehtinyt hankkia Sääskisafari-kiertueella. Antti Heikinmatti jututtu Mika Jefremoffin Radio Perämeren Laulun synty -sarjaan.

 • Arttu Wiskarin ensilevy soi persoonallista tunnelmaa. Wiskari nousi viime kesän ja syksyn aikana tunnetuksi Mökkitie -nimisellä kappaleellaan. Arttu Wiskarin ja Janne Rintalan musiikissa isointa osaa näyttelevät tekstit, joissa kerrotaan kiperimmistäkin asioista niiden oikeilla nimillä, turhia kiertelemättä.
  Juha Peltoperä haastattelee Arttu Wiskaria Laulun Syntyyn.

 • Oululainen Reetta-yhtye perustettiin kesällä 2010 ja sen jälkeen yhtye on keikkaillut ahkerasti muun muassa Pohjois-Suomen alueella. Vuoden 2011 huhtikuussa yhtye julkaisi EP-levyn, joka sisältää raikasta ja monipuolista, suomenkielistä pop-musiikkia. Keikkailun lisäksi suurin osa yhtyeen jäsenistä opiskelee Torniossa Pop & Jazz Konservatorio Lappiassa. Risto Koskinen jututti yhtyeen laulajaa Nelli Milania ja rumpalia Jeremia Kangasta YLE Perämeren Laulun synty-sarjaan.

  Reetta-yhtye:

  Nelli Milan - laulu ja koskettimet
  Atte Loponen - kitara
  Aapo-Matti Puhakka - kitara ja taustalaulu
  Jesse väärälä - basso
  Jeremia Kangas - rummut

 • Vasta 21-vuotias Jenna Bågeberg kruunattiin Seinäjoella tangokuningattareksi jo vuonna 2007 ja monen muun nykykuninkaallisen tavoin kruunua seuranneet vuodet eivät tuoneet yltiöpäisesti keikkoja. Toista levyäkin saatiin odotella neljä vuotta.
  Tälle keväälle julkaistu albumi "NYT" esittelee artistin mukaan sen Jennan, joka hän nyt on. YLE Perämeren Laulun synty-sarjaan Jenna Bågebergia jututti Juha Peltoperä.

 • Samuli Putron Älä sammu aurinko-albumia edeltänyt Elämä on juhla (2009) oli varsin syvämietteinen levy. Putron mukaan uusi levy saattoikin olla vastareaktio edellisen synkistelyyn.
  YLE Perämeren Laulun synty-sarjaan Putroa jututti Kati Siponmaa.

 • Energistä, ns. uusiskelmää soittavan Neljänsuoran uusimmalla albumilla yhdistyvät vauhdikkuus ja leppoisat balladit. Maaliskuussa julkaistulla albumilla Valtava maailma yhtye on löytänyt täysin oman tyylinsä - ainakin levy-yhtiön mukaan. Juha Peltoperä jututtaa yhtyeen kitaristi Juha Mäkeä.

 • Matti Johannes Koivu jäi monien mieleen erikoisista Irwin Goodman -tulkinnoistaan. Ultramariini-yhtyeessäkin vaikuttava laulaja ja lauluntekijä on nyt tehnyt levyn, joka on vahvasti hänen itsensä näköinen.
  Koivu on Kati Siponmaan haastattelussa YLE Perämeren Laulun synty-ohjelmassa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä