Ajantasan lauantaivieras (2011-2015)

Ajantasan lauantaivieras

 • 26 min
 • toistaiseksi

Suomen kalastuslainsäädännössä on edelleen kehittämisen varaa. Helsingin yliopiston kalataloustieteen professori Hannu Lehtonen sanoo, että esimerkiksi kalaverkkojen silmäkoon suurentaminen runsastuttaisi monia arvokalalajeja huomattavasti. Tätä kautta myös saalismäärät kasvaisivat tulevaisuudessa.

Tutkimustuloksista huolimatta muutoksia on kuitenkin usein vaikea saada aikaan.

Suvi Sikstus tapasi kalataloustieteen professorin Hannu Lehtosen kalaretkellä Helsingissä.

Lähetykset

 • ke 27.7.2011 12.35 • Yle Areena

Jaksot

 • Uutispuntarissa vieraina Keskustanuorten tuore puheenjohtaja Hilkka Kemppi sekä Vihreiden nuorten puheenjohtaja Saara Ilvessalo. Mitä eläinvideoista pitäisi ajatella, voiko lihan tuotanto olla kestävää, voiko suomalainen yhteiskunta nousta pelkällä "huippututkimuksella" ja onko se yliopistojen tehtävä sekä kuinka aggressiivisesti poliittinen nuorisojärjestö voi emopuoluettaan haastaa?

 • Miltä näyttää legendaarisen näyttelijän Seela Sellan pukuhuoneessa Kansallisteatterissa?
  Taitelija Sella kertoo myös, miksi hän vihaa intohimoisesti sanaa näyttelijä, millaista on asettaa oma ura kaiken muun edelle ja miksi hän ei lainkaan pelkää kuolemaa. Toimittajana on Teresa Meriläinen.

 • On erikoista, että on olemassa taho, jonka olemassaolon ainoa tarkoitus on saada ihmiset eroamaan kirkosta. Näin sanoo Ajantasan tämän päivän lauantaivieras, kasvatustieteiden tohtori, Helsingin Kallion seurakunnan kirkkoherra Teemu Laajasalo. Televisiostakin tuttu Laajasalo viettää joulua monen muun papin tavoin työn merkeissä. Joulun hän toivoo avaavan ihmisten sydämet paitsi joulun sanomalle, myös toisilleen. Oman työuransa useita käänteitä Laajasalo pitää johdatuksena tai sattumana. Lauantaivierasta jututtaa Aki Laine.

 • Osa Kaakkois-Aasian tsunamin kokeneista suomalaislapsista tarvitsee yhä ammattiapua, sanoo lauantaivieraamme Salli Saari.
  Kymmenen vuotta sitten tapahtuneessa luonnonkatastrofissa menehtyi lähes pari sataa suomalaista ja moni lapsi joutui palaamaan kotiin ilman perhettään.
  SPR:n psykologien valmiusryhmän johtajana työskennellyt Salli Saari palaa tsunamin jälkeiseen auttamisprosessiin Laura Savolaisen haastattelussa.

 • Poliitikot aliarvioivat suomalaisten talkoohenkeä. Suomalaiset ovat valmiita kipeisiinkin päätöksiin, jos maan etu sitä vaatii. Tätä mieltä on palkittu yritysjohtaja Anne Berner, joka vaikuttui suomalaisten innosta osallistua Bernerin vetämään lastensairaalakeräykseen. Vallila Interiorin hallituksen puheenjohtaja, Suomalaisen Työn Liiton johtokunnan puheenjohtaja Anne Berner on toimittaja Annu Passojan haastateltavana.

 • Suurlähettiläs Pertti Majanen on ollut mukana suunnittelemassa ensi vuonna voimaan astuvia YK:n kestävän kehityksen tavoitteita. Miten eläkkeelle lähdössä ollut suurlähettiläs päätyi tehtävään ja miten uudet tavoitteet parantaisivat maailmaa? Majanen muistelee myös, miltä tuntui olla suurlähettiläänä Filippiineillä Jolon panttivankidraaman aikana. Toimittajana Heidi Asplund.

 • YK:n lapsen oikeuksien sopimus täytti tällä viikolla 25 vuotta. Monet ajattelevat, että Suomi on lasten oikeuksien mallimaa verrattuna vaikkapa moniin kehitysmaihin. Sopimusta ja sen merkitystä ei kuitenkaan tunneta meillä riittävästi, sanoo Mannerheimin Lastensuojeluliiton pääsihteeri Mirjam Kalland. Juhlapuheissa lasten etu muistetaan, mutta päätöksenteossa se unohtuu. Mirjam Kallandin on tavannut Elina Päivinen.

 • Sattuman kautta korumuotoilijaksi, myöhemmin opettajaksi ja näyttelysuunnittelijaksi sekä nyttemmin Kalevala Korun muotoilujohtajaksi. Muotoilija ja kultaseppä Kirsti Doukas nauttii perheensä parissa luonnon läheisyydestä kotimaisemissaan Fiskarsissa, josta hän käy hoitamassa muotoilujohtajan tehtäviä Helsingissä. Ajantasan Lauantaivieras on korumuotoilija, Pohjanmaalta kotoisin oleva Kirsti Doukas. Hänet tapasi Kalle Suomi.

 • Pelialaa on pidetty viime vuosina yhtenä harvoista suomalaisen talouden valopilkuista. Pienen varjon tähän teki muutaman viikon takainen uutinen, jonka mukaan peli- ja viihdeyhtiö Roviossa aloitetaan yt-neuvottelut.
  Ajantasan Lauantaivieras on Rovion markkinointijohtaja ja keulakeuva Peter Vesterbacka. Hän katsoo Rovion tulevaisuutta luottavaisena yt-neuvotteluista huolimatta.
  Vesterbacka valittiin kolme vuotta sitten Time-lehdessä sadan vaikutusvaltaisimman ihmisen joukkoon maailmassa. Viime aikoina hän on keskittynyt erityisesti suomalaisen koulutusosaamisen markkinointiin maailmalla. Toimittajana Niina Honka.

 • Lena Meriläisen tunnetuin roolihahmo on Kotikadun Eeva Mäkimaa. Kaksi vuotta sitten Eeva nähtiin viimeistä kertaa tv:ssä, kun Kotikatu loppui. Samalla Meriläinen jäi työttömäksi – Eeva Mäkimaan leima otsassaan. Nyt hänet nähdään Ylen uudessa Syke-sarjassa apulaisosastonhoitaja Lenitana.
  Mitä suosittu näyttelijä toivoo vielä uraltaan? Toimittajana on Anne-Mari Rajala.

 • Ruotsin entinen valtiovarainministeri Anders Borg ja VATT:in pääjohtaja Juhana Vartiainen kirjoittavat yhdessä raportin Suomen talouden haasteista. Borg ja Vartiainen uskovat, että talous kohentuu, kun lisätään työn tarjontaa. Mitä he tällä tarkoittavat, ja kuinka Borgin talouspolitiikka on käytännössä toiminut Ruotsissa? Sitä arvioi Tukholman yliopiston taloustieteen professori Markus Jäntti. Toimittajana on Jakke Holvas.

 • Kirjailija Tittamari Marttinen on kirjoittanut yli 70 lasten- ja nuorten kirjaa ja toimii lisäksi Varsinais-Suomessa lastenkulttuurin läänintaiteilijana. Vaikka Suomessa julkaistaan joka vuosi noin tuhat uutta lasten- ja nuortenkirjaa, Marttisen mukaan kirjavalikoima on kuitenkin viime vuosina kaventunut. Marttinen puolustaa myös lähikirjastoja, jotka ovat vaarassa monessa kunnassa. Toimittajana on Elina Päivinen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Viikon lauantaivieras on eteläpohjalainen yrittäjä Jari Mäki. Lapsena nähdyt amerikanraudat tekivät Jari Mäestä suuren Amerikka-fanin ja nyt Ilmajoen Koskenkorvalla on rantchi, joka työllistää kymmenen ihmistä. Jari Mäen tapasi toimittaja Ritva Säilä.

 • Suomen kalastuslainsäädännössä on edelleen kehittämisen varaa. Helsingin yliopiston kalataloustieteen professori Hannu Lehtonen sanoo, että esimerkiksi kalaverkkojen silmäkoon suurentaminen runsastuttaisi monia arvokalalajeja huomattavasti. Tätä kautta myös saalismäärät kasvaisivat tulevaisuudessa.

  Tutkimustuloksista huolimatta muutoksia on kuitenkin usein vaikea saada aikaan.

  Suvi Sikstus tapasi kalataloustieteen professorin Hannu Lehtosen kalaretkellä Helsingissä.

 • Ateenan keskustan suurmielenosoitukset todistivat kreikkalaisten halusta palauttaa kunnia kreikkalaiselle sanalle demokratia. Tätä mieltä on kreikan kieltä suomalaisille vuosikymmeniä opettanut ja oppikirjoja laatinut Jussi Korhonen, jonka rakkautta Kreikkaa kohtaan eivät edes äänestäjiään lahjovat poliitikot ole horjuttaneet.
  Ajantasan lauantaivieraana Jussi Korhonen, hänet tapasi Annu Passoja.

 • Tämä kevät jää Mixu Paatelaisen mieleen. Ensin hänet valittiin Suomen jalkapallomaajoukkueen päävalmentajaksi ja sitten vielä vuoden valmentajaksi Skotlannissa. Jo 20-vuotiaana ulkomaille ammattilaiseksi lähtenyt Paatelainen oli urallaan muun muassa ensimmäinen suomalaispelaaja Englannin Valioliigassa. Maajoukkuevalmentajana hän yrittää viedä Suomen ensimmäistä kertaa arvokisoihin, mutta myöntää, että nyt eletään vaikeaa muutosvaihetta. Tulevan viikon EM-karsintaotteluun valmistautuvan joukkueen nuoret pelaajat Juha Hakola, Tuomas Rannankari ja Jukka Raitala luonnehtivat Mixua haastattelun alussa. Toimittajana Teemu Laaksonen.

 • Kehittämispäällikkö Pekka Myrskylä on työkseen tilastoinut ja tutkinut suomalaisten elämää neljän vuosikymmenen ajan. Nyt Myrskylää huolettaa erityisesti tuloerojen kasvu ja nuorten syrjäytyminen. Hänen mukaansa Suomen asukasluku vähenee vääjäämättä maahanmuuttajista huolimatta. Pekka Myrskylän on tavannut toimittaja Ritva Säilä:

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä