Radio Suomi Kotka

Elimäen kotiseutumuseon viimeinen kesä?

 • 5 min
 • toistaiseksi

Kouvolan kulttuurilautakunta on ehdottanut museoverkkoselvityksen pohjalta yhdeksän Kouvolassa sijaitsevan museon lakkauttamista. Elimäen kotiseutuyhdistys on anonut kotiseutumuseolleen vuoden jatkoaikaa. Museonhoitaja Paula Heikkilä kertoi museon kiinnostaneen tänä kesänä matkailijoita. Kirsi Partanen haastatteli.

Lähetykset

 • ti 30.8.2011 14.10 • Yle Areena

Jaksot

 • Kotkalainen Martin Köckritz on intohimoinen metsästäjä. Tänään alkanut karhunmetsästys jää väliin, sillä mies on ostanut maatilan ja kunnostaa sitä parhaillaan. Metsästys on vienyt hänet 14. eri maahan mm. Afrikkaan suurriistan perään. Myös karhuja on kaatunut. Ensimmäinen karhu kaatui kuitenkin vasta nelisen vuotta sitten syyskuussa Romaniassa. Eikä mikä tahansa karhu, vaan 450 kiloinen ennätyssuuri eläin, jonka nahka ja kallo komistaa nyt metsästäjän seinää. Toimittajana Kirsi Lönnblad.

 • Kouvola päättää perusopetuksen uudistuksista näillä näkymin marraskuussa. Koulujen määrä on vähenemässä nykyisestä 34:stä, koska esimerkiksi oppilasmäärät ovat paikoin vähentyneet ja eivätkä kaikki koulut täytä tulevaisuuden vaatimuksia. Petri Niemi haastattelee kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtajaa Jani Heikaria (kok.), 2.varapuheenjohtajaa Jenny Hasua (kesk.), valtuuston 3. varapuheenjohtajaa Juha Huhtalaa (vihr.) sekä Kouvolan kaupunginhallituksen puheenjohtajaa Harri Helmistä (sd.)

 • Niko Toivonen on Kouvojen tiedottaja ja koripallofani henkeen ja vereen. Kesälomalla lajista on pitänyt pitää taukoa, mutta nyt kauden lähestyessä koris alkaa taas viedä osan aikaa.
  Talvikaudella elämä onkin tiukka triangeli: perhe, työ ja koripallo.
  Miten mies on alunperin päätynyt Kouvojen tiedottajaksi, mikä siinä koriksessa on parasta ja miten mies suhtautuu otteluihin, kun Kouvolan vastustajana on Salon Vilpas? Mies on nimittäin kotoisin Salosta!
  Niko Toivonen oli Maija Tuunilan aamuvieraana.

 • Kotka Eagles Ladies pelaa amerikkalaista jalkapalloa naisten ykkösdivisioonassa. Seuran puheenjohtaja ja naisten joukkueen pelaaja/valmentaja Essi Söderholm rohkaisee kaikenlaisia naisia lajin pariin. Kiira Ikävalko jututti Söderholmia Kotkassa Puistolan kentän laidalla.

 • Historioitsija, kirjailija ja rajatiedon tutkija Mauri Karvonen on ollut lapsesta asti kiinnostunut kummituksista ja aaveista. Kirjasarjassaan Aavetaloja ja ihmiskohtaloita hän perehtyy historiaan tunnettujen kummitustarinoiden taustalla. Kiira Ikävalko tapasi Karvosen Kouvolassa.

 • Kouvolan Urheilupuiston ja Palomäen kehittämissuunnitelma valmistuu syksyllä. Tarkoitus on tehdä kokonaislinjaus, jonka mukaan voi rakentaa esimerkiksi uusia liikuntapaikkoja. Petri Niemi haastattelee kaavoitusarkkitehti Kaisa Niilo-Rämää Kouvolan kaupungilta.

 • Veli Vartiala seisoo Suomenlahden itäisissä kolkissa sijaitsevan Vanhasaaren rantakaislikossa. Edessä on rajapaasi, joka erottaa Suomen itäisimmän saaren Venäjästä. Hieman yli sata vuotta sitten nykyiseen Virolahteen kuuluva saari oli koko Venäjän keisarikunnan kiintopiste. Tsaari Nikolai II vietti perheineen kesiä Vanhasaaressa, eli sieltä hallittiin koko keisarikuntaa. Olli Törönen kävi saaressa kesiään nyt viettävän Veli Vartialan kanssa.

 • Zsar Outlet Village -ostoskylää rakennetaan Virolahdelle. Joulumarkkinoille on tarkoitus avata kymmeniä muun muassa muotikaupan ja kodintarvikealan liikkeitä. Kansainväliset brändit hakevat parhaillaan työntekijöitä, joita tarvitaan yhteensä useita satoja. Petri Niemi kyselee työntekijätilanteesta Protemin toimitusjohtajalta Manne Tiensuulta. Haastattelussa ovat myös Ekami tiimipäällikkö Katja Andrejev sekä Zsar Oy:n toimitusjohtaja Sami Vainiomäki.

 • Kotkalainen Lassi Sidoro on tatuointi- ja lävistysliike Satorin toinen omistaja. Ensimmäiset tatuointinsa hän teki itse jo lapsena. Sittemmin hän on luottanut ihonsa toisten artistien kanvaasiksi. Kiira Ikävalko tapasi Sidorin Kotkassa ja silloin puhuttiin tietenkin tatuoinneista.

 • Linnanmäellä sattunut 9-vuotiaan lapsen putoaminen huvipuistolaitteesta nosti keskustelun laitteiden turvallisuudesta. Tykkimäen Huvipuistossa laitteet tarkistetaan joka aamu ja lisäksi tehdään jatkuvasti muita laitehuoltoja. Kirsi Lönnbladin haastattelussa Tykkimäen toimitusjohtaja Sakari Pasanen.

 • Kotkalainen Urho Suvilaakso aloittaa ensimmäisellä luokalla Haukkavuoren koulussa maanantaina 13. elokuuta. Toimittaja Kiira Ikävalko kulki koulumatkan Urhon kanssa vähän ennen lukuvuoden käynnistymistä.

 • Kulunut vuosi on ollut Kotkan ja Pyhtään saaristossa liikennöivälle yhteysalus Otavalle vaikea. Alus on ollut kahteen otteeseen korjattavana, ja siten pitkiä aikoja poissa liikenteestä. Alus oli esimerkiksi koko heinäkuun korjattavana ja palasi liikenteeseen vasta elokuun alussa. Lisäksi vaikea jäätalvi runnoi potkuriakseleiden tiivisteitä kevättalvella, jolloin alus oli telakalla korjattavana reilut pari viikkoa. Kirsi Lönnbladin haastattelussa aluksen kapteeni Jouni Pukki ja matkalla Haapasaareen olevat Riitta Kajatkari, Raija ja Pertti Hono.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Pirkka-Pekka Peteliuksen pitkäaikainen haave on ollut veneilysäätietojen lukeminen radiossa. Toive toteutui, kun Pirkka-Pekka vieraili Kymenlaakson Radiossa. Kuuntele kuinka mies selviytyi. Samalla selviää myös mikä olisi Peteliuksen unelmien täyttymys ja miksi unelma ei ole vielä toteutunut.

 • Kymenlaakson Radio sai mieluisan vieraan, kun Pirkka-Pekka Petelius saapui Mari Pekkasen juontopariksi iltapäivälähetykseen. Lähetys täyttyi toivekappaleista, yleisön kysymyksistä ja vapaasta assosiaatiosta. Tarina luikerteli Kymenlaakson murteen ominaispiirteiden pohdinnasta nujakkaan Sami Hyypiän kanssa. Kuuntele iltapäivän parhaat palat!

 • Kymenlaakson Radion Parlamenttivieraana on kansanedustaja Ari Torniainen (kesk.) Lappeenrannasta. Haastattelussa hän arvostelee muun muassa hallituksen kaavailemaa kuntauudistusta. Toimittajana on Jaakko Mäntymaa.

 • Kotkan Maretariumissa rantakäärmeiden määrä moninkertaistui kesän lopulla. Käärmepariskunta sai 19 munaa, joista suurin osa on jo kuoriutunut. Rantakäärme on kaikenkaikkiaan mielenkiintoinen eläin. Esimerkiksi vaaran uhatessa se ruiskauttaa viholliseen kaamean pahanhajuista ainetta. Toinen keino sillä on heittäytyä selälleen ja esittää kuollutta.
  Maija Tuunila kävi ihmettelemässä maretariumin rantakäärmeitä Kotkan Maretariumin toimitusjohtaja Sari Saukkosen kanssa.

 • Tämänkertainen parlamenttivieras, kotkalainen kansanedustaja Sirpa Paatero (sd.), uskoo hovioikeuden jäävän Kouvolaan. Haastattelijana Vesa Grekula.

 • Viidestä tamperelaismiehestä koostuva yhtye 4W - hatunnosto Juha "Watt" Vainiolle soittaa ainoastaan Junnun tuotantoa. Mari Pekkasen jututettavina ovat solisti Kimmo Hoivassilta ja kitaristi Marko Aho.

 • Kymenlaakson Radion Parlamenttivieras -ohjelman haastattelussa on perussuomalaisten kotkalainen kansanedustaja Juho Eerola. Hän kertoo ohjelmassa muun muassa värikkäästä julkisuuskuvastaan sekä näkemyksensä kuntaliitoksista. Vesa Grekula haastattelee.

 • Kotkalainen Maiju Lanki on Metsähallituksessa suunnittelijana ja työpäivät kuluvat usein tutkimalla vedenalaista maailmaa sukeltaen. Olli Törönen tapasi Maiju Langin Haminan Nuokoissa.

 • Iittiläset maatalousyrittäjät Pekka Mukula ja Mikko Hietalahti puivat viikonloppuna rypsisatonsa viimeiset erät. Alkukesästä kirpat söivät taimia, seuraavaksi kuoriaiset imivät kukista nesteet pois ja lopuksi kaalikoi söi puolet siemenistä. Sadosta tuli niin kehno , että Mukula ei aio kylvää rypsiä ensi keväänä ja Hietalahtikin pienentää viljelyalaansa. Kirsi Partanen haastatteli.

 • Kouvolan kulttuurilautakunta on ehdottanut museoverkkoselvityksen pohjalta yhdeksän Kouvolassa sijaitsevan museon lakkauttamista. Elimäen kotiseutuyhdistys on anonut kotiseutumuseolleen vuoden jatkoaikaa. Museonhoitaja Paula Heikkilä kertoi museon kiinnostaneen tänä kesänä matkailijoita. Kirsi Partanen haastatteli.

 • Kotkassa pelataan viikonloppuna rockfutiksen SM-mitaleista. Kyseessä on ei-niin-totinen tapahtuma, jossa jaetaan sarjapisteiden lisäksi myös tyylipisteitä. Kentällä kirmaa viikonloppuna useita rokkistaroja ja julkkiksia, muun muassa Kalle Ahola ja Paavo Arhinmäki nähdään kentällä.

  Tapahtuma avataan jo tänään perjantaina, kun vastakkain asettuvat viime vuoden divarisarjan voittaja Moskovan Laturi ja kotkalaisista rock-ihmisistä koottu dream team. Jaakko Mäntymaa tapasi kotkalaiset haastajat.

 • Satakunta koiranäyttelyä kiertänyt Risse ei saa näyttää kehässä liian siistiltä. Rodun ulkomuotokriteereihin kuuluu, että koira tulee olla pörheä. Seuraava koitos Rissellä on edessään Kouvolassa. Kirsi Partanen haastatteli näyttelyyn valmistautuvan koiran omistajaa Sirpa Ylätaloa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä