Tarinoita suomalaisesta terrorismista

Riika Nikkarisen toimittamassa ohjelmasarjassa käsitellään sitä,
kuinka yhdestä Euroopan painekattilasta syntyi melko rauhallinen demokratia.
Haastateltavana on historioitsija Teemu Keskisarja.
Ohjelmasarja on vuodelta 2010.

Jaksot

 • Osa 6 - Sarjan viimeisessä osassa historioitsija Teemu Keskisarja kertoo, miksi keski-ikäinen aliupseeri suunnitteli surmaavansa kenraali Heinrichsin ja marsalkka Mannerheimin. Kuinka tyypillinen suomalainen terroriteon suunnitelma oli vääpeli T:n tapaus? Toimittaja Riika Nikkarinen.

 • Osa 5 - Miksi Kuopiota kutsuttiin 1920-luvulla pikku-Moskovaksi? Historioitsija Teemu Keskisarja tutustuttaa meidät omituiseen koulukuntaan, jossa vallankumoukseen sekoitettiin savolainen huumori, mutta toisaalta sekava toiminta johti epäilyihin palkkamurhaajista. Entä minkälaista osaa tässä kertomuksessa näyttelee viina?

 • Osa 4 - Historioitsija Teemu Keskisarja vie meidät nyt vuoden 1918 Kajaaniin. Siellä tapahtui yksi sisällissotamme oudoimmista terroriteoista. Mistä oli kysymys Kajaanin sijaiskuolemissa? Ja kuinka tarinaan liittyvät henkilöt Pikkujumala ja Musta-Jussi? Toimittajana Riikka Nikkarinen.

 • Osa 3 - Historioitsija Teemu Keskisarja vie meidät nyt vuoteen 1918. Vaikka sisällissotamme synnytti paljon terroritekoja niin valkoisten kuin punaistenkin puolella, osa terroriteoista oli noissa poikkeusoloissakin erityisen julmia.

  Mikä laukaisee erityisen julmuuden? Onko se välillä vain sattumaa? Toimittajana Riika Nikkarinen.

 • Osa 2 - Umpiruotsinkielinen mies rakastui suomen kieleen niin kovasti, että oli valmis tappamaan parhaan ystävänsä. Waldemar Churbergin terroritekoa voidaan pitää ensimmäisenä suomalaisena terroritekona. Mutta kuinka Waldemarille lopulta kävi ja mistä muusta teko oikein kertoi?

  Historioitsija Teemu Keskisarja vie meidät Suomessa vuoteen 1889. Toimittajana Riika Nikkarinen.

 • Osa 1 - Merkkimiehiä on päässyt hengestään vain muutama ja lentokoneetkin ovat pysyneet hyvin ilmassa. Suomi oli kuitenkin 1900-luvun alussa poliittisen väkivallan kierteessä. Sortokausi nosti terroriaallon, jota seurasi pian raaka sisällissota.

  1920-luvun maanalainen kommunismi, 1930-luvun lapualaisuus, sekä siviililuontoinen väkivalta nostivat suomalaisen henkirikollisuuden ennätystasolle koko Länsi-Euroopassa. Kuinka lähellä oli, että Suomesta oli tulossa terrorismin pikkujättiläinen?

  Sarjassa historioitsija Teemu Keskisarja kertoo unohdetuista ihmiskohtaloista suomalaisen terrorismin historiassa.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä