Radio Suomi Helsinki

Sijoittamisen opiskelu ei kiinnosta naisia

 • 16 min
 • toistaiseksi

Suurin osa naisista, jotka sijoittavat rahaa osakkeisiin tai rahastoihin, ei opiskele lainkaan sijoittamista. Sijoittamista tutkineen Havis Amandan Nuorkauppakamarin mukaan sijoittamiseen perehtymisellä voisi kuitenkin lisätä huomattavasti omaa tulotasoa. Miia Krausen vieraana on varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmi.(Kesto 16:25)

Lähetykset

 • ma 28.3.2011 18.00 • Yle Areena

Jaksot

 • Akut kehittyvät vauhdilla. Se on pitkälti autoteollisuuden ansiota, mutta kehitys vaikuttaa myös kotitalouksien energiantuotantoon. Esimerkiksi siten, että pientalossa aurinkopaneeleilla päivällä tuotettu sähkö varastoidaankin akkuihin muutamiksi tunneiksi ja käyttetään illalla. Helenin mukaan näillä niin sanotuilla sähkövarastoilla pystytään nostamaan paneelien käyttöaste yli 90 prosenttiin. Mitä hyötyä sähkövaraston hankkimisesta on ihan käytännössä? Ja onko siinä taloudellisesti mitään järkeä? Ari Tuhkanen kävi Itä-Helsingissä Herttoniemenrannassa sijaitsevassa paritalossa, johon asennettiin sähkövarasto kuukausi sitten.

 • Lisätty todellisuus, eli tietokoneella luotu keinotekoinen näkymä, joka on yhteydessä todelliseen ympäristöön, yleistyy kokoajan. Lisätty todellisuus kiinnostaa erityisesti markkinavoimia, mutta myös taiteen tekijät ottavat tätä uutta teknologiaa nopeasti haltuunsa, sillä se mahdollistaa teoksia periaatteessa minne vaan sekä interaktiivisuuden. Yksi näistä taiteilijoista on Vappu Rossi, jonka teos Swan on Tähtitorninvuorella huhtikuun 27:n päivään saakka. Toimittaja Justus Laitinen lähti tutustumaan teokseen taitelijan itsensä kanssa.

 • 38-vuotias Meeri Kuikka pyörittää melkoista rumbaa yhdessä miehensä Mikon kanssa.
  4 lasta, päivätyö ja opiskelu työn ohessa on ollut Meerin arkea jo vuosien ajan.

  Tällä hetkellä Meeri pystyy keskittymään gradun kirjoittamiseen hieman helpommin. Hän on opintovapaalla vapaaehtoistyön koordinaatin työstään.

  Toimittaja Olli-Pekka Kursi tapasi Meeri Kuikan Malmin kirjastossa.

 • Jukka Lindströmin juontama Noin viikon uutiset ehti nelivuotisen olemassaolonsa aikana nousta maamme suosituimpien viihdeohjelmien joukkoon.
  Viihteellinen ajankohtaissatiiriohjelma voitti Kultaisen Venlan vuosina 2016 ja 2017. Viime vuosi jäi ohjelman viimeiseksi, kun juontaja Jukka Lindström muutti ulkomaille.
  Tiimi ei kuitenkaan levännyt kauaa tyhjän päällä. Kahden viikon päästä eli 5.4. nähdään ensimmäinen jakso Noin viikon studio -nimisestä ohjelmasta, joka jatkaa siitä mihin Noin viikon uutiset jäi.
  Juontajakaksikkona nähdään koomikot Anders Helenius ja Eeva Vekki.
  Vesa Marttinen lähti selvittämään, millainen ihminen on suurelle yleisölle melko tuntematon Eeva Vekki.

 • 19-vuotias somalitaustainen nuori mies kertoo positiivisesta muutoksesta, jonka hän on huomannut parin viime vuoden aikana. Kun hän nykyään avaa oven vieraille ihmisille, kolme viidestä kiittää, kun aikaisemmin kukaan ei välttämättä sanonut mitään. Hän uskoo, että ihmisten käytös on muuttunut.

  Kansainvälistä rasismin vastaista päivää vietetään 20. maaliskuuta.
  Toimittaja Olli-Pekka Kursi selvitti Itäkeskuksessa sijaitsevan kauppakeskuksen käytävillä sitä, minkälaisia kokemuksia rasismista maahanmuuttajataustaisilla tai ensimmäisen polven helsinkiläisiä oikein on.

  Apulaisprofessori Lena Näre puolestaan kommentoi käytävägallupin vastauksia. Rasismista ja sen kokemisesta kertominen voi olla hyvinkin hankalaa monelle toiseen maahan muuttaneelle, Näre sanoo.

 • Henkselitehdas nimeltä Helsingin Olkain oy perustettiin Helsingissä 1920- ja 30-lukujen taitteessa. Muutaman yritysmyynnin ja omistajanvaihdoksen myötä tehdas päätyi Nurmijärven kirkonkylään ja toimii nykyisin nimellä Helsingin Olkain oy.
  80 vuodessa moni asia on pysynyt entisellään: henkseleitä ja vöitä tehdään perinteisin menetelmin koneavusteisena käsityönä muutaman työntekijän voimin. Ompelukoneetkin ovat pääosin 70-luvulla valmistettuja laitteita.
  Vesa Marttinen lähti Nurmijärvelle tutustumaan yrittäjä Marjaana Laajakosken henkselitehtaaseen.

 • Laillinen graffiti levisi kaupunkeihin ja taidegallerioihin. Suomirap nousi marginaalista valtavirran hitiksi ja skeittauksesta tehtiin olympialaji. Miten käy alakulttuurien, kun niistä tulee valtavirtaa?
  Toimittaja Vesa Marttinen pohtii kysymystä Karri Miettisen eli rappari Palefacen kanssa. Miettinen on seurannut näköalapaikalta Suomirapin liukumista alakulttuurista valtavirraksi.

 • Espoon Otaniemessä sijaitsevan hotellin aulaan kokoontuu viikoittain joukko ihmisiä, jotka ovat sitä mieltä, että päivä lähtee parhaiten käyntiin aamulenkillä. Hotellin järjestämälle puolen tunnin juoksulenkille osallistuu sekä hotellin asiakkaita että alueen yrityksissä työskenteleviä. Miksi hotelli järjestää aamulenkkejä ja millainen energian lähde aamulenkki osallistujille on? Tämän viikon lenkin veti poikkeuksellisesti HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti. Innokkaita lenkkeilijöitä kävi jututtamassa Ari Tuhkanen:

 • Kaikki alkoi siitä, kun käsittelimme leipäjonoja aamulähetyksessämme.
  Olli-Pekka Kursi haastatteli silloin köyhyystutkija Maria Ohisaloa. Haastattelun jälkeen toimitukseen soitti nainen, joka halusi kertoa tarinansa.

  Tapasimme 56-vuotiaan Tian hänen tämän hetkisessä kotikaupungissaan Lohjalla.
  Tia on köyhä, ollut jo useamman vuoden ajan.

  -Vaikeinta on kertoa omasta tilanteesta ihmiselle, jolla on kaikkea, hän sanoo.

  Kun kaikki on jo myyty ja suurin pelko on, että yllättäviä kuluja voi tulla,niin mistä ihminen jaksaa unelmoida?

 • Tikkurilan kirjastoon Vantaalle on hankittu jättitelevisio, josta voi katsoa maksullisia urheilukanavia. Penkkiurheilijan unelma on sijoitettu keskeiselle paikalle musiikki ja mediaosaston seinälle. Kisakatsomon voi varata myös yksityiskäyttöön. Miksi kirjasto hankki television ja mitä siitä voi katsoa? Tikkurilassa kävi Ari Tuhkanen:

 • Olympialaisten jälkitunnelmissa on Suomessakin puhuttu paljon “pään kestämisestä”. Paineensietokyky on äärimmäisen tärkeä myös elektronisilla urheilijoilla, sillä kilpapelaaminen on kuin shakkia, paitsi päätökset tehdään sadasosasekunneissa. Tämän lisäksi alan huima suosio aiheuttaisi paineita kenessä tahansa: E-urheilua seuraa maailmanlaajuisesti 323 miljoonaa fania ja esimerkiksi viime vuoden maaliskuussa Puolassa Katowichessa käytyä e-urheilun MM-turnausta katsoi 46 miljoonaa ihmistä.

  Sipoolainen urheilupsykologi Mia Stellberg tuntee henkilökohtaisesti paineiden alla olemisen, sillä psykologina toimisen lisäksi hän on huippumalli ja kilparatsastaja. Satoja perinteisten lajien urheilijoita valmentaneesta Stellbergistä tuli ensimmäisiä psykologeja maailmassa, joka valmentaa henkisesti myös e-urheilijoita, aloittaessaan työskentelyn tanskalaisen Astralis-joukkueen kanssa. Miten Stellberg auttoi joukkueen jäseniä pitämään pään kasassa paineen alla? Entä minkälaisia neuvoja hän antaa e-urhelijaksi haluavalle? Toimittajana Justus Laitinen.

 • Kalevalanpäivänä 28.2. Vantaankosken koulun oppilaat saivat karistaa unihiekat silmistään hieman totutusta poikkeavalla tavalla.
  Opettaja Jan Nyberg piti keskusradion kautta aamunavauksen perinteitä rikkovalla tavalla: Nyberg yllätti oppilaansa Kalevalanpäivän aamunavauksessa vetämällä koko show'n räppäämällä!
  Tempaus lähti nopeasti elämään omaa elämäänsä myös verkossa: Ope räppää aamunavauksessa -niminen Youtube-video nousi nopeasti hitiksi, ja tapaus uutisoitiin iltapäivälehdissä saakka.
  Vesa Marttinen tapasi Jan Nybergin, jonka mukaan heittäytyminen ja uusien asioiden kokeileminen tekee hyvää myös opettajille, sillä näihin asioihin oppilaitakin rohkaistaan.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Suomen Lelumuseo Hevosenkengässä pääsee ihastelemaan tästä viikosta eteenpäin vanhoja neuvostoajan leikkikaluja. "Miška ja minä - Leikkikaluaarteita itänaapurista" -näyttelyn suunnittelijan sekä museojohtaja Johanna Rassin kanssa Muksista eli Tseburashkaa lähti etsimään aamureportteri Vera Zotow.

 • Valtakunnallista Kellojen päivää vietetään ensimmäistä kertaa lauantaina 29.3. Se, että siirrämme kelloja tarkoittaa sitä, että manipuloimme aikaa, mutta mitä aika oikeastaan on? Aamureportteri Vera Zotow sai aamukahviseurakseen Kelloseppäliiton puheenjohtaja Joona Vuorenpään.

 • Huippukokki Henri Alen oli vieraana Ylen aikaisen aamussa ja hän sanoi, että lähi kuukausina Helsingin keskustaan on tulossa noin 1500 asiakaspaikkaa lisää. Kun kysyimme häneltä, tarkoittaako tämä sitä, että lama on ravintooiden osalta ohi, hän totesi, että ei, vaan se tarkoittaa sitä, että keskustan ravintoloiden pudotuspelit alkavat nyt. Aamureportteri Vera Zotow kysyi asiaa kahdelta Helsingin ravintola-alan osaajalta.

 • Tuovi Nöjdillä on monen vuosikymmenen kokemus palstaviljelystä. Ylen aikaisen aamureportteri ja laiska rikkaruohojenkitkijä Vera Zotow pääsi oppiin Tuovi Nöjdin palstalle Kumpulan Siirtolapuutarhaan.

 • Sosiaalialan ammattilaiset havaitsevat yhteiskunnan epäkohdat ensimmäisenä työssään. Työntekijöitä kannustetaan erityisesti sosiaalityön päivänä käymään keskustelua työpaikoilla ja julkisuudessa siitä, kuinka sosiaalialan työllä voidaan ratkaista ja lievittää yhteiskunnallisia ongelmia. Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotow vietti kansainvälistä sosiaalityön päivää Vanhan Viertotien asumisyksikössä sosiaaliohjaaja Mirka Hailin kanssa 18.3.

 • Ylen aikaisen aamun Riikka Porttilaa ja Vera Zotowia kävi piristämässä 13.3.2014 iki-ihana Maarit Hurmerinta.

 • Viime syksyllä lopettaneiden Kotijääteloautojen jalanjäljissä kaduille rullaavat nyt täysin suomalaisomistuksessa olevat Jätskiautot uudella ilmeellä, uudella valikoimalla ja tietenkin uudella melodialla.

 • Miksi pohjoismaalaiset puhuvat yhä useammin keskenään englantia, kun yhteisiä kieliäkin varmasti olisi? Pohjoismaaalaisen kulttuuripisteen kielikahvilassa pääsee herättelemään vanhaa kielitaitoa taikka sitten opettelemaan uutta. Aamureportteri Vera Zotow kävi haastattelemassa kielikahvilan järjestäjiä.

 • Arabian peruskoulussa joustetaan perusopetuksessa JOPO-toimintamallin avulla. Aamureportteri Vera Zotow tapasi Arabian JOPO-luokkien opettajia ja oppilaita.

 • Lasten asiantuntijaryhmässä vantaalaiset lapset otetaan mukaan päätöksentekoon. Vantaan Jokivarren koululla asiantuntijasisaruksia Ellaa ja Almaa sekä Projektipäällikkö Pia Tasankoa haastatteli aamureportterimme Vera Zotow.

 • Kaupungin graffiti- ja katutaideseinille tuntuu olevan tunkua. Nyt helsinkiläiset ovat saaneet uuden liikuteltavan maalausalustan, jota voi seurata GPS-paikannuksen avulla. Uutta katutaidevaunua Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotowille esitteli Nuorisoasiainkeskuksen katutaidetoimisto Supaflyn vastaava tuottaja Antti Salminen.

 • Tammikuun lopun pakkasaamuna kahdeksassa pääkaupunkiseudun yläkoulussa seiskaluokkalaiset söivät aamupalan yhdessä vanhempiensa kanssa.
  Kyseessä oli Yllätetään yhteiskunta -ryhmän tempaus "Päivän tärkein ateria". Sen tavoitteena oli luoda hyviä hetkiä vanhempien ja lasten yhdessä oloon ja ehkä vielä enemmän saada heissä aikaan oivallus yhteisen ajan tärkeydestä. Pitäjänmäen peruskoulun aamupalalla olijoita tapasi Ari Tuhkanen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä