Radio Suomi Kotka

YLE Kymenlaakso: Maretariumin rantakäärme-pariskunnalle perheenlisäystä

 • 8 min
 • toistaiseksi

Kotkan Maretariumissa rantakäärmeiden määrä moninkertaistui kesän lopulla. Käärmepariskunta sai 19 munaa, joista suurin osa on jo kuoriutunut. Rantakäärme on kaikenkaikkiaan mielenkiintoinen eläin. Esimerkiksi vaaran uhatessa se ruiskauttaa viholliseen kaamean pahanhajuista ainetta. Toinen keino sillä on heittäytyä selälleen ja esittää kuollutta.
Maija Tuunila kävi ihmettelemässä maretariumin rantakäärmeitä Kotkan Maretariumin toimitusjohtaja Sari Saukkosen kanssa.

Lähetykset

 • ti 20.9.2011 10.25 • Yle Areena

Jaksot

 • Toimittaja Kiira Ikävalko tutustuu kajakkimelontaan Pyhtään melojien puheenjohtaja Mikko Juvankosken ja sihteeri Tuuli Mandelinin avustuksella. Omat retkimelonnan suosikkikohteensa kertoo myös seuran jäsen Raimo Laakso, joka on melonut mm. rannikkoa pitkin Virolahdelta Tornioon. Reissu piti sisällään 26 melontapäivää ja 1271,7 kilometriä.

 • 50 vuotta sitten, vuonna 1969 astronautti Neil Armstrong lausui ikimuistoiset sanat pienestä askeleesta ihmiselle ja suuresta harppauksesta ihmiskunnalle astuessaan kuun kamaralle. Kouvolalainen tähtitieteen harrastaja Timo Loikala muistaa katsoneensa ensimmäistä kuukävelyä televisiosta.

  Jesse Mäntysalon haastattelussa Loikala kertoo muistojaan historiallisesta hetkestä ja kertoo, mitä ihmiskunta kuun valloituksella saavutti. Loikala perustelee myös, miksi ihmisen pitäisi palata kuuhun. Lisäksi hän selittää, mikä kuussa edelleen kiehtoo.

 • Kouvolassa toimii tällä hetkellä nelisenkymmentä matkailuopasta. Matkailuopastus on vapaaehtoista, jota oppaat tekevät harrastuksenaan. Kouvolan matkailuopas Tarja Peltola-Welin kertoo Anjalan kartanon historiasta ja matkailuoppaan työstä. Hän myöntää olevansa sekä historia- että kotiseutufriikki.

  Haastattelu on tehty 17. heinäkuuta, 2019, jolloin vietettiin Suomen perustuslain 100-vuotispäivää. Peruslaki on viimeistelty Wredebyn kartanossa Anjalassa.

 • Kotkassa kasvanut, nykyisin Sisä-Suomen poliisin rikosylikomisariona Tampereella toimiva Jari Kinnunen on ollut viime vuosien ajan yksi näkyvimmistä rikostutkijoista mediassa. Tie siihen on ollut pitkä.

  Jari Kinnunen oli 12-vuotias, kun hänen äitinsä kuoli tulipalossa. Isä kuoli kaksi vuotta myöhemmin. Kinnusesta tuli orpo ongelmanuori ja omien sanojensa mukaan “sosiaalitapaus”. Monen vaiheen jälkeen Jari Kinnusen päätti ryhdistäytyä ja opiskeli poliisiksi. Sittemmin hän on ollut tutkinnanjohtajana monissa paljon julkisuutta saaneissa ja erityisen pitkäkestoista tutkintaa vaatineissa rikoksissa.

  Jesse Mäntysalon haastattelussa rikosylikomisario kertoo elämäntarinansa ja muistelee muun muassa, miten hänen tutkijaryhmänsä selvitti lähes 20 vuotta ratkaisemattomana olleen henkirikoksen. Jari Kinnunen kertoo myös olevansa huolissaan rikollisuuden raaistumisesta sekä poliisin niukoista tutkintaresursseista, joka on saanut monet tutkijat uupumaan ja vaihtamaan ammattia.

 • Uskontotieteilijä Jaakko Närvä väitteli aikanaan filosofian tohtoriksi ufoista. Närvän mukaan ufokokemukset ovat uskonnollisia ilmiöitä ja lähes kaikille ufohavainnoille löytyy luonnollinen selitys. Mutta mitä pitäisi ajatella niistä tapauksista, joille ei löydy selitystä? Jaakko Närvä kertoo Jesse Mäntysalon haastattelussa myös omasta ufohavainnostaan.

 • Kotkalainen Jyrki Laukkanen teki poikkeuksellisen pitkän uran koelentäjänä Suomen ilmavoimissa. Miehen ilmailutaidot tekivät vaikutuksen myös Neuvostoliitossa. Mutta miksi hän päätti kieltäytyä kosmonautin paikasta? Jyrki Laukkanen vastaa muun muassa tähän kysymykseen Jesse Mäntysalon haastattelussa.

 • Kotkassa järjestettävälle Step up -leirille osallistuu 15-vuotiaita nuoria yhdeksästä eri maasta: Suomesta, Tanskasta, Ranskasta, Yhdysvalloista, Portugalista, Georgiasta, Costa Ricasta, Mongoliasta ja Brasiliasta. CISV:n järjestämän leirin tavoitteena on kannustaa nuoria kriittiseen ajatteluun ja käsittelemään ajankohtaisia, globaaleja kysymyksiä eri näkökulmista. Kiira Ikävalkon haastattelussa Linda Nummelin, joka on yksi leirin johtajista, sekä leirille osallistuvat espoolaiset Vilma Kronström ja Pinja Tamminen.

 • Mitä viikon kestävällä junioreiden biljardileirillä tehdään? No tietysti pelataan aamusta iltaan. Lisäksi harjoitellaan aamuherätyksiä sekä opitaan, kuinka iso merkitys ravinnolla on jaksamiseen. Kiira Ikävalko tapasi leirin järjestäjän Juho Nykäsen, ammattilaispelaaja Jani Siekkisen sekä leiriläiset Milla Junnolan ja Arseni Sevastyanovin Kotkan Biljardisali Finnalistilla.

 • Karhulan lukion oppilaat Ninja Puumalainen, Aava Pohjantuuli ja Hanna Riihelä ovat perustaneet pakohuonepelin Haminan Bastioniin. Pakohuone on avoinna kesän ajan varausten mukaan. Kyseessä on Karhulan lukion yrittäjyyslinjan projekti, joka toteutettiin alunperin nuorten kesätyötapahtumaa varten. Endox Box NY niminen yritys rekisteröitiin toukokuussa NY-yritykseksi. NY Vuosi yrittäjänä -ohjelma on yläkoululaisille ja toisen asteen opiskelijoille suunnattu yrittäjyysohjelma, jossa perustetaan oikealla rahalla toimivan NY-yritys ja sitä pyöritetään lukukauden, lukuvuoden tai kalenterivuoden ajan. Ohjelman tarkoitus on opettaa nuorille työelämätaitoja ja taloudenhallintaa sekä lisätä yrittäjämäistä asennetta

 • Kouvolan nukkekotiharrastajat ovat valmistaneet kohteet pihapiireineen miniasuntomessuille, jotka järjestetään Taideruukin Pato-Areenalla Kuusankoskella. Nukkekotiharrastajat Maarit Tapola ja Marja Kuisma kertovat harrastuksestaan. Toimittajana Kiira Ikävalko.

 • Kuorsalo sijaitsee itäisellä Suomenlahdella, noin 13 km Venäjän rajasta, ja se on osa Haminan kaupunkia. Ympärivuotista asutusta ei virallisesti enää ole. Luotsiasema, koulu ja kauppa lakkautettiin noin vuosien 1960-70 paikkeilla. Hautuumaa on edelleen käytössä, ja se onkin yksi Suomen vanhimmista käytössä olevista hautausmaista. 

  Kuorsalo seuran puheenjohtaja Marja K. Vasara esitteli saarta Kiira Ikävalkolle.

 • Pirjo Jäntti työskenteli kotiapulaisena kotkalaisessa perheessä kesällä 1961. Jäntin perhe asui Hietasessa, jossa isä toimi kaupanhoitajana Kyminlaakson Osuusliike 23:ssa. Pirjon työ oli Kotkansaarella, jonne hän kulki päivittäin vuoroveneellä eli tuurilla.

  Hietasesta tuuri kuljetti Kalarantaan, joka on Kantasatamassa Kotkansaarella. Kalarannan tuurimoottorilaiturin liepeillä oli nuoria miehiä kesätöissä kunnostamassa viereisen rantatörmän kivetystä. Sieltä Pirjo sai peräänsä vihellyksen, tuona kesänä joka päivä.

  - En katsonut vislaajan suuntaankaan, koska äiti oli sanonut että koirille vihelletään, Pirjo kertoo.

  Kesän 1961 viheltäjästä tuli myöhemmin Pirjon aviopuoliso.

  Kiira Ikävalkon haastattelussa Pirjo Mannonen (o.s. Jäntti).

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Pirkka-Pekka Peteliuksen pitkäaikainen haave on ollut veneilysäätietojen lukeminen radiossa. Toive toteutui, kun Pirkka-Pekka vieraili Kymenlaakson Radiossa. Kuuntele kuinka mies selviytyi. Samalla selviää myös mikä olisi Peteliuksen unelmien täyttymys ja miksi unelma ei ole vielä toteutunut.

 • Kymenlaakson Radio sai mieluisan vieraan, kun Pirkka-Pekka Petelius saapui Mari Pekkasen juontopariksi iltapäivälähetykseen. Lähetys täyttyi toivekappaleista, yleisön kysymyksistä ja vapaasta assosiaatiosta. Tarina luikerteli Kymenlaakson murteen ominaispiirteiden pohdinnasta nujakkaan Sami Hyypiän kanssa. Kuuntele iltapäivän parhaat palat!

 • Kymenlaakson Radion Parlamenttivieraana on kansanedustaja Ari Torniainen (kesk.) Lappeenrannasta. Haastattelussa hän arvostelee muun muassa hallituksen kaavailemaa kuntauudistusta. Toimittajana on Jaakko Mäntymaa.

 • Kotkan Maretariumissa rantakäärmeiden määrä moninkertaistui kesän lopulla. Käärmepariskunta sai 19 munaa, joista suurin osa on jo kuoriutunut. Rantakäärme on kaikenkaikkiaan mielenkiintoinen eläin. Esimerkiksi vaaran uhatessa se ruiskauttaa viholliseen kaamean pahanhajuista ainetta. Toinen keino sillä on heittäytyä selälleen ja esittää kuollutta.
  Maija Tuunila kävi ihmettelemässä maretariumin rantakäärmeitä Kotkan Maretariumin toimitusjohtaja Sari Saukkosen kanssa.

 • Tämänkertainen parlamenttivieras, kotkalainen kansanedustaja Sirpa Paatero (sd.), uskoo hovioikeuden jäävän Kouvolaan. Haastattelijana Vesa Grekula.

 • Viidestä tamperelaismiehestä koostuva yhtye 4W - hatunnosto Juha "Watt" Vainiolle soittaa ainoastaan Junnun tuotantoa. Mari Pekkasen jututettavina ovat solisti Kimmo Hoivassilta ja kitaristi Marko Aho.

 • Kymenlaakson Radion Parlamenttivieras -ohjelman haastattelussa on perussuomalaisten kotkalainen kansanedustaja Juho Eerola. Hän kertoo ohjelmassa muun muassa värikkäästä julkisuuskuvastaan sekä näkemyksensä kuntaliitoksista. Vesa Grekula haastattelee.

 • Kotkalainen Maiju Lanki on Metsähallituksessa suunnittelijana ja työpäivät kuluvat usein tutkimalla vedenalaista maailmaa sukeltaen. Olli Törönen tapasi Maiju Langin Haminan Nuokoissa.

 • Iittiläset maatalousyrittäjät Pekka Mukula ja Mikko Hietalahti puivat viikonloppuna rypsisatonsa viimeiset erät. Alkukesästä kirpat söivät taimia, seuraavaksi kuoriaiset imivät kukista nesteet pois ja lopuksi kaalikoi söi puolet siemenistä. Sadosta tuli niin kehno , että Mukula ei aio kylvää rypsiä ensi keväänä ja Hietalahtikin pienentää viljelyalaansa. Kirsi Partanen haastatteli.

 • Kouvolan kulttuurilautakunta on ehdottanut museoverkkoselvityksen pohjalta yhdeksän Kouvolassa sijaitsevan museon lakkauttamista. Elimäen kotiseutuyhdistys on anonut kotiseutumuseolleen vuoden jatkoaikaa. Museonhoitaja Paula Heikkilä kertoi museon kiinnostaneen tänä kesänä matkailijoita. Kirsi Partanen haastatteli.

 • Kotkassa pelataan viikonloppuna rockfutiksen SM-mitaleista. Kyseessä on ei-niin-totinen tapahtuma, jossa jaetaan sarjapisteiden lisäksi myös tyylipisteitä. Kentällä kirmaa viikonloppuna useita rokkistaroja ja julkkiksia, muun muassa Kalle Ahola ja Paavo Arhinmäki nähdään kentällä.

  Tapahtuma avataan jo tänään perjantaina, kun vastakkain asettuvat viime vuoden divarisarjan voittaja Moskovan Laturi ja kotkalaisista rock-ihmisistä koottu dream team. Jaakko Mäntymaa tapasi kotkalaiset haastajat.

 • Satakunta koiranäyttelyä kiertänyt Risse ei saa näyttää kehässä liian siistiltä. Rodun ulkomuotokriteereihin kuuluu, että koira tulee olla pörheä. Seuraava koitos Rissellä on edessään Kouvolassa. Kirsi Partanen haastatteli näyttelyyn valmistautuvan koiran omistajaa Sirpa Ylätaloa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä