Turku 2011

Turku 2011: Valograffiti maalaa haaveiden kaupunkimaisemaa

 • 10 min
 • toistaiseksi

Valograffiti syntyy, kun aloillaan olevaan kameraan asetetaan pitkä valotusaika, ja linssin edessä kuljetetaan valonlähdettä; taskulamppua, sytkäriä, tähtisadetikkua... Arjen löytöretkeilijät saivat Meiju Niskalalta tehtäväkseen maalata valolla sellaista kaupunkia, kuin itse haluaisi sen olevan. Jouni Koutonen ja Päivi Leppänen kokeilivat valograffitien tekoa, ja Kalle Talonen pyysi ammattilaisarviota lopputuloksesta Meijun lisäksi myös valokuvaaja Tatu Hiltuselta.

Lähetykset

 • to 3.3.2011 10.00 • Yle Areena

Klipit

 • Tiesitkö, että kansallismaisemasta puuttuu toinen kirkko ? aivan kivenheiton päässä Turun tuomiokirkosta? Tai oletko tietoinen, missä tapahtui Turun verilöyly 1599? Kolmen historiallisen torin tarinat kerrotaan Turun yliopiston tämän kesäisillä kävelykierroksilla, ja Jouni Koutonen sai Vanhalle Suurtorille oppaikseen Eeva-Maria Soikkasen ja Senja Evestin.

 • Baarimestarit esittelevät taitojaan perjantaina Turussa, ja ottavat samalla mittaa toisistaan cocktailien ja mocktailien teossa. Jälkimmäiset ovat alkoholittomia drinksuja, muka-cocktaileja. Hansatorilla lentelevät myös pullot, kun Flair-show tarjoaa näyttävää pullojonglöörausta. Tanja Raunio ja Harri Törmänen kävivät pyöräyttämässä Päivi Leppäselle ja Jouni Koutoselle pienet drinksut.

 • Muotoilijat ja muodintekijät esittäytyvät Turku Design Festival -viikolla, joka on osa kulttuuripääkaupunkivuotta. Myös Turun AMK:n muotoilun opiskelijat tuovat näytille omia opinnäytetöitään Verso2011-näyttelyyn Fortuna-korttelissa. Liisa Saloranta on muotoillut kellon lailla toimivan pyöreän kalenterin, Teemu Malmi rottatyylisen moottoripyörän, ja esillä on myös betonisia valaisimia ja metsätelemarksukset! Jouni Koutonen tapasi versovia designerintaimia ja heidän lehtorinsa, Tarmo Karhun.

 • Porvoolainen sarjakuvapiirtäjä Kaisa Leka on monessa mukana, myös Turun kulttuuripääkaupunkivuodessa. Hänen töitään on toukokuun ajan esillä Turun pääkirjastossa. Kaisan sarjakuvat kommentoivat usein yhteiskunnallisia asioita ja antavat ajattelemisen aihetta - teksti onkin vähintään puolet hänen stripeistään. Kaisa Leka kävi Kalle Talosen ja Jouni Koutosen haastattelussa, ja kertoi että inspiraatio löytyy viimeistään pienellä kiukulla ja netin keskustelupalstoilta!

 • Ohjaaja Jouko Aaltosen dokumenttielokuva Taistelu Turusta kertoo menneestä ja nykyisestä Turusta - kaupunkikuvasta, jota ei enää ole. Jouni Koutonen muistelee Aaltosen ja käsikirjoittaja Olli Vesalan kanssa Turun kauppatorin laidalta kadonnutta Phoenixia - rakennusta, joka palveli niin hotellina kuin yliopistonakin, ja jota varttuneemmat turkulaiset vieläkin kaipaavat.

 • Dokumenttiohjaaja Jouko Aaltosen uusi elokuva Taistelu Turusta kertoo menneestä ja nykyisestä Turusta, kaupunkikuvasta, jota ei enää ole. Purettujen rakennusten ohella se kertoo menneiden vuosikymmenten ilmapiiristä, poliittisista lehmänkaupoista, Turun taudista, sekä miljöö- ja ympäristöliikkeiden heräämisestä. Elokuva saa ensi-iltansa Suomalaisen elokuvan festivaalilla 9. huhtikuuta. Jouni Koutonen muistelee Richterin taloja ohjaaja Jouko Aaltosen ja käsikirjoittaja Olli Vesalan kanssa.

 • Dokumenttiohjaaja Jouko Aaltosen uusi elokuva Taistelu Turusta kertoo menneestä ja nykyisestä Turusta, kaupunkikuvasta, jota ei enää ole. Purettujen rakennusten ohella se kertoo menneiden vuosikymmenten ilmapiiristä, poliittisista lehmänkaupoista, Turun taudista, sekä miljöö- ja ympäristöliikkeiden heräämisestä. Turun kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmistoon kuluva elokuva saa ensi-iltansa Suomalaisen elokuvan festivaalilla 9. huhtikuuta. Jouni Koutonen muistelee Aaltosen ja käsikirjoittaja Olli Vesalan kanssa nykyisen Vähätorin laidalta kadonnutta kaunista Bassin taloa.

 • Dokumenttiohjaaja Jouko Aaltosen uusi elokuva Taistelu Turusta kertoo menneestä ja nykyisestä Turusta, kaupunkikuvasta, jota ei enää ole. Purettujen rakennusten ohella se kertoo menneiden vuosikymmenten ilmapiiristä, poliittisista lehmänkaupoista, Turun taudista, sekä miljöö- ja ympäristöliikkeiden heräämisestä. Turun kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmistoon kuuluva elokuva saa ensi-iltansa Suomalaisen elokuvan festivaalilla 9. huhtikuuta Logomossa. Jouni Koutonen keskustelee ohjaaja Jouko Aaltosen ja käsikirjoittaja Olli Vesalan kanssa Vanhan Börsin purkamisesta ja sen vaikutuksista 1970-luvun lopulla.

 • Mennyttä ja nykyistä Turkua yhdistää jatkuva kamppailu siitä, kenen kaupunki on ja kenen ehdoilla se muuttuu. Jouko Aaltosen uusi elokuva Taistelu Turusta dokumentoi kaupunkimiljöön muutosta modernismin ja kasvun huumassa. Huhtikuussa ensi-iltansa saavan elokuvan ohjaaja Jouko Aaltosen sekä yhden käsikirjoittajan, Olli Vesalan kanssa Turun taudin oireita diagnosoi Jouni Koutonen.

 • Valograffiti syntyy, kun aloillaan olevaan kameraan asetetaan pitkä valotusaika, ja linssin edessä kuljetetaan valonlähdettä; taskulamppua, sytkäriä, tähtisadetikkua... Arjen löytöretkeilijät saivat Meiju Niskalalta tehtäväkseen maalata valolla sellaista kaupunkia, kuin itse haluaisi sen olevan. Jouni Koutonen ja Päivi Leppänen kokeilivat valograffitien tekoa, ja Kalle Talonen pyysi ammattilaisarviota lopputuloksesta Meijun lisäksi myös valokuvaaja Tatu Hiltuselta.

 • Euroopan kulttuuripääkaupunkivuosi on päässyt hyvään vauhtiin paitsi Turussa, myös etelänaapurissa Virossa. Tallinnahan on Turun ohella tuon tittelin tänä vuonna saanut. Kulttuurin monitoimimies, laulaja, näyttelijä Mart Sander antaa yhdessä Heikki Kahilan kanssa vinkkejä, mitä Tallinnassa kannattaa kokea kulttuurin saralla.

 • Kiusaantunutta pälyilyä hississä, tauotonta ikkunasta tuijottamista linja-autossa... Keskustelun avaaminen tuntemattoman kanssa voi arkisessa tilanteessa tuntua vaikealta, mutta sitäkin kannattaa rohkeasti kokeilla. Ehkä se pelastaa molempien päivän! Arjen löytöretkeilijöiden tehtävänä oli tutustua rohkeasti tuntemattomaan, ja kaarinalaiskoululaiset näin tekivätkin.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä