Kuntaradio

Kangasala

 • 8 min
 • ei kuunneltavissa

Lähetykset

 • la 29.10.2011 17.05 • Yle Puhe

Jaksot

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Pohjois-Pohjanmaalla, Iijoen keskijuoksulla sijaitsee Rovaniemen jälkeen pinta-alaltaan maamme toiseksi suurin kaupunki. Vuonna 2004 kaupunkioikeudet saanut Pudasjärvi on samalla pinta-alaltaan Suomen suurin kunta joka ei sijaitse Lapissa. Pudasjärven elinkeinorakennetta kaupunginjohtaja kuvailee seuraavin sanoin: kesämökkejä rakennetaan, Syötteellä lasketaan ja pizzanpohjia paistetaan. Kaupunginjohtaja Kaarina Daavittilalle soitti Jarmo Laitaneva.

 • "Suomen luovin kunta ja maamme pienistä kunnista imagoltaan paras". Tällaisia saavutuksia saa, kun pystyy yhdistämään paljon luonnonkauneutta ja suositun matkailukeskuksen suureen kaivostoimintaan. Sotkamon imagoa ihaillaan ja ihmetellään muuallakin kuin vain Kainuussa, missä kunta on oman alueensa merkittävin valopilkku. Menestystarinaa valottaa Sotkamon kunnanjohtaja Petri Kauppinen. Jarmo Laitaneva haastattelee.

 • Etelä-Savolainen Ristiina kuului ennen Savilahteen, eli Mikkelin kirkkopitäjään, mutta Pietari Brahen toimesta vuonna 1649 se erotettiin itsenäiseksi Kristiinan seurakunnaksi, kreivin vaimon mukaan. Kansa ei savolaisena vaikeaa nimeä osannut lausua ja sen suussa pitäjän nimi vääntyi savolaisittain Ristiinaksi. Kuntaradion aluksi Ristiinan kunnanjohtaja Virpi Siekkinen laittaa niin kutsutusti paikan kartalle, Jarmo Laitaneva haastattelee.

 • Palanen puhtainta Suomea, sekä ulkoisesti että sisäisesti. Näin voinee sanoa Keuruusta, jossa matkailjat kehuvat kaupungin siisteyttä ja kielitieteilijät Suomen kieltä. Keuruu tunnetaan puolustusvoimien Pioneerirykmentistä sekä Otavan kirjapainosta, sen sijaan harvempi ehkä tietää, että vähittäiskaupoissa myytävät kaalikääryleet tulevat myös tästä Keski-Suomalaisesta kaupungista. Keuruun Kaupunginjohtaja Timo Lounalle soitti Jarmo Laitaneva.

 • Pieteri Brahen 360 vuotta sitten perustama Kajaani on nykyään virkeä ja valpas, yli 38 000 asukkaan maakuntakeskus. Teollisuudesta ja palveluista elävä Kajaani omaa varsin mielenkiintoisen kulttuurihistorian; kaupungista löytyy mm. Eino Leinon talo Hövelö ja Elias Lönnrotin maja, jossa Lönnrot viimeisteli kansalliseepoksemme Kalevalan. Kajaanin kaupunginjohtajalle Jari Toloselle sotti Jarmo Laitaneva.

 • Ensimmäinen kirjallinen maininta Varkaudesta löytyy jo vuodelta 1323 Pähkinäsaaren rauhankirjasta. Vakituista asutusta alueelle alkoi syntyä 1400-luvulla. 1800-luvun kuluessa Varkaus kehittyi merkittäväksi teollisuuskeskukseksi saatavilla olevan vesivoiman ansiosta. Tänä päivänä perinteinen puunjalostusteollisuus antaa tilaa energiateknologialle, kertoo kaupunginjohtaja Hannu Tsupari. Jarmo Laitaneva haastattelee.

 • Sana kemi tarkoittaa tallattua niittyä, jolle voi leiriytyä. Kemijoen suistoon alettiin tallata enemmälti niittyä Keisarillisen Majesteetin asetuksella vuonna 1869 - tätä nykyä Kemissä asuu reilut 22 500 asukasta. Toisin kuin monia pieniä kaupunkeja, Kemiä ei uhkaa autioituminen vaan Kemistä ollaan tekemässä koko Suomen teollisten investointien keskittymää, kertoo kaupunginjohtaja Ossi Repo. Jarmo Laitaneva haastattelee.

 • Enontekiön kunnanjohtaja Pentti Keskitalo kuvaa kuntaansa kulttuurien sulatusuuniksi. Hän kertoo myös luonnon pohjoisessa olevan luultua molipuolisempi: arktisesta sijainnistaan huolimatta alueelta löytyy luontoa rehevästä lehdosta karuun tunturipaljakkaan. Mitä muuta kuuluu Suomen Käsivarteen? Toimittajana Heini Laitinen.

 • Kokkolan kullanvärisessä vaakunassa lieskat iskevät ulos mustan tervatynnyrin tapinreiästä ja pohjista. Tuli liittyy myös erikoislaatuiseen juhlaan, jota Keski-Pohjanmaalla vietetään elokuun pimenivinä iltoina. Tänä kesänä Kokkola on ollut otsikoissa myös asumiseen liittyvissä asioissa, messuilla on vieraillut noin 100 000 kävijää uusia asumisratkaisuja ihmettelemässä, kertoo kaupunginjohtaja Antti Isotalus. Toimittajana Heini Laitinen.

 • Merikaupunki on tunnettu mm. urheilusta ja kulttuurista. Urheilun edustajista mainittakoon KTP-Basket, kotkalainen koripallojoukkue, joka pelaa Suomen korkeimmalla sarjatasolla Korisliigassa. Yksi tunnetuimmista kulttuuripuolen edustajista lienee vuonna 1938 Kotkassa syntynyt Juha "Junnu" Vainio. Mutta kenen kuuluisan henkilön veli kaupungissa asustaa? Kotkaa esittelee kaupunginjohtaja Henry Lindelöf. Toimittajana on Heini Laitinen.

 • Suomen vanhin kaupunki Turku sijaitsee lounaisrannikolla Varsinais-Suomen maakunnassa. Vuoden 2011 Euroopan kulttuuripääkaupunki täyttyy kesällä lukuisista tapahtumista ja kaduilla riittää vipinää ja vilinää. Ensi viikonloppuna kaupunkifestivaali Down by the laituri kerää jälleen ihmiset nauttimaan esityksistä Aurajoen rannalle. Apulaiskaupunginjohtaja Jouko Lehmusto on asunut kaupungissa jo yli 60 vuotta eikä muuttoaikeita ole suunnitteilla. Toimittajana on Heini Laitinen.

 • Pirkanmaan maakunnan keskus, Tampere, on Suomen ensimmäinen ja suurin teollisuuskaupunki. Tammerkosken punatiiliset vanhat tehdasrakennukset pitävät tänä päivänä sisällään yrittämistä ja kulttuuria. Mutta kaupunki Tampere ei ole, jos EU-standardeihin on uskomista, kertoo apulaispormestari Leena Kostiainen. Toimittajana on Heini Laitinen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä