Julkinen sana

Nuorten naisten aikakauslehti ajaa voittajan asiaa

 • 29 min
 • toistaiseksi

Nuorten naisten aikakauslehti ajaa voittajan asiaa. ”Henkilökohtainen on poliittista." 1960-luvulla tunnetuksi tullut feministinen iskulause on ajankohtainen edelleen. Nyt sen on nostanut esiin Cosmopolitan-aikakauslehteä väitöskirjan verran tutkinut Kati Kauppinen Jyväskylän yliopistosta. Toimittajana on Päivi Leino.

Lähetykset

 • to 22.12.2011 11.00 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Lokakuun 10. päivänä 53-vuotiaana äkillisesti menehtynyt mediamesenaatti Niklas Herlin haastattelussa, joka on uusinta maaliskuulta 2013. Toimittajana on Anna-Liisa Haavikko.

  Kustantaja Niklas Herlin oli Teos-kustantamon ja verkkolehti Uuden Suomen pääomistaja ja hän oli haastatteluhetkellä juuri noussut Alma Median hallitukseen yhtenä yhtiön suurimmista omistajista.

 • Valtteri kirjoitti 750 000 juttua kuntavaaleista kolmella kielellä lyhyessä ajassa. Ihmetoimittaja Valtterin työteho on koodaajien käsialaa. Se on tutkijaryhmän luomus, jolla on lajitovereina Helsingin Sanomissa Latoja ja Ylessä Voitto-robotti.
  Digitalisaation jälkeen toimituksiin tulee automatisaatio ja koneet tekevät yhä enemmän juttuja. Julkisessa sanassa kysytään, korvaavatko robotit toimittajan ja miten robottien eli tietokoneohjelmien tulo mediataloihin vaikuttaa journalismiin. Kehityspäällikkö Aki Kekäläinen Ylestä, toimituspäällikkö Esa Mäkinen Helsingin Sanomista ja tutkija Carl-Gustaf Linden kertovat juttuja tekevistä tietokoneohjelmista. Toimittajana Anna-Liisa Haavikko.

 • Hastateltavana on juuri 25 vuotta täyttäneen Internet Societyn alajärjestön eli Suomen internetyhdistyksen puheenjohtaja, pitkän linjan toimittaja ja diplomaatti Yrjö Länsipuro. Toimittajana on Juha Kulmanen.

 • Erkki Laatikaisesta tuli sanomalehti Keskisuomalaisen päätoimittaja 28-vuotiaana. Tavoitteeksi lehden päätoimittajuuden hän oli asettanut jo 24-vuotiaana. Hän teki näyttävän luokkaretken: opiskeli kansakoulupohjalta maisteriksi ja kaikki tapahtui nopeassa rytmissä.

  Erkki Laatikaisesta olisi voinut tulla kunnanjohtaja tai poliitikko, mutta hän valitsi journalismin. Siinä hän oli tinkimätön ja oman tiensä kulkija, joka nosti maakuntalehden valtakunnan julkisuuteenkin.

  Laatikainen vaikutti talouteen ja politiikkaan näkyvästi Keskisuomalaisen palstoilla, mutta hän oli myös vahva taustavaikuttaja, jonka verkostot ylsivät arvaamattoman pitkälle.

  Suomen historian dosentti Olli Matikainen on kirjoittanut elämäkerran Erkki Laatikaisesta. Teos kertoo miehestä ja vallasta, mutta se avaa myös näkymän politiikkaan ja vaikuttamiseen.

  Julkisessa sanassa Olli Matikainen kertoo Erkki Laatikaisesta. Toimittajana Anna-Liisa Haavikko.

 • Juha Kulmanen ja Rax Rinnekangas keskustelevat Rinnekankaan urasta ja uusimmasta elokuvasta, Maailman viimeinen kirjakauppa, joka esitettiin Rakkautta ja Anarkiaa - elokuvafestivaalilla Helsingissä. Katoaako kyky lukea vaativia kirjoja informaatiotuvan keskellä?

 • Helsingin Sanomien alku on nuorten idealististen miesten aatteen paloa. Nuorsuomalaisten journalismi törmäsi kuitenkin nopeasti talouden lainalaisuuksiin. Kun lehti alkoi kannattaa, rahanjakajia riitti ja kilpailu vallasta alkoi, kunnes se paaluttui Erkon suvulle.

  Helsingin Sanomien yrityshistorian kirjoittaneet historiantutkijat Elina Kuorelahti ja Niklas Jensen-Eriksen kertovat, miten miljardijätti syntyi.

  Toimittajana Anna-Liisa Haavikko.

 • Tänä vuonna keskustan Seppo Kääriäinen tuli olleeksi 30 vuotta eduskunnassa ja samalla rapsahti ministerin arvonimi. Juha Kulmanen oli seuraamassa Kääriäisen nousua eduskuntaan ja kysyy nyt häneltä mikä onkaan muuttunut politiikan julkisuudessa.

 • Kun yhtiö joutuu negatiiviseen mediapyöritykseen, avuksi rientävät viestintäkonsultit, ja yksi sellainen on Harri Saukkomaa, jolla on pitkä ura suomalaisessa mediassa.

  Saukkomaa on ollut tutkiva journalisti, päätoimittaja, mediapomo ja yrittäjä. Hän tuli tunnetuksi paljastaessaan Kouri-kaupat. Jutun seurauksena KOP:n johtaja Jaakko Lassila sai lähteä.

  Julkisessa sanassa kysytään Harri Saukkomaalta miten journalismi on muuttunut ja millainen on viestintätoimistojen rooli mediamaisemassa.

  Ohjelman toimittaa Anna-Liisa Haavikko.

 • Kuvanveistäjä Kaarina Kaikkonen on tullut tunnetuksi niin Suomessa kuin maailmallakin. Toimittajana on Juha Kulmanen.

 • Viestintäjohtaja Markku Mantilan tulokulma mediaan muuttui kolme vuotta sitten, kun hän siirtyi Kalevan päätoimittajan paikalta valtioneuvostoon. Nyt hän on jättämässä virkamiehen työn ja lähtee yrittäjäksi.

  Mantilan kolmeen vuoteen valtioneuvostossa mahtuu tietovuotoja, sotea ja ministerien mediakangertelua. Julkisessa sanassa kysytään, miten asioista kertomisen tapa on muuttunut Markku Mantilan aikana valtioneuvostossa.

  Toimittajana Anna-Liisa Haavikko.

 • Miten ammattitoimittaja harjoittaa lähdekritiikkiä kun lähteenä ovat amerikkalaiset uutiskanavat ja USA:n itärannikon sanomalehdet? Mitä uusi Ylen Yhdysvaltainkirjeenvaihtaja lähtee maassa selvittämään? Puheena on myös presidentti Donald Trumpin ja median välinen sodankäynti.

  Keskustelijoina ovat kokeneet ulkomaantoimittajat Rauli Virtanen ja Yle Uutisten seuraava Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Paula Vilén. Ohjelman toimittaja on Janne Junttila.

 • Arvioitaan ja kokemuksiaan venäläisen mediakentän kehityksestä antavat toimittajat Polina Kopylova ja Jussi Niemeläinen. Mihin voi luottaa ja miten Suomi näyttäytyy itänaapurimme uutisoinnissa?
  Ohjelman toimittaa Janne Junttila.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä