Radio Suomi Turku

John Vikström: Solidaarisuudesta puhutaan taas

 • 9 min
 • toistaiseksi

80 vuotta täyttävä emeritusarkkipiispa John Vikström näkee Suomen vastakkainasettelun maana. Yhteiskunnassamme lisääntynyt eriarvoistuminen huolestuttaa emeritusarkkipiispaa. Arvot ovat koventuneet, mutta ilokseen Vikström on huomannut, että myös solidaarisuus on noussut uudeksi keskustelun aiheeksi. Petra Ristola haastattelee.

Lähetykset

 • pe 30.9.2011 7.40 • Yle Areena

Jaksot

 • On paljon oletettu, jos kuvittelee että nykysuomalainen tietäisi että maito tulee lehmästä. Kaupasta löytyy kasvisruokaa kissoille ja koirille! Ja sitten vielä pulpahti pintaan Lotta-valas, joka sai monet osoittamaan julkisesti tietämättömyytensä biologiasta. Hätiin rientää Jorma Tuominen. Jorman järeissä kuulet varmasti jotain ryhävalaista, mitä et ennen tiennyt.

 • Pitääkö poliittisen lupauksen pitää? Pitääkö semmoisia edes antaa? Ja miten kansalaisen pitäisi niihin suhtautua? Muun muassa SDP:n Antti Rinne ja kokoomuksen Susanna Koski innoittavat Kallen Kantapöydän kansalaiset puhumaan poliitikkojen lupauksista.

  Kalle Talosen kanssa kantiksina Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä, kirjailija Niina Repo sekä taiteen sekatyöläinen, Laitilan valtuustoon aikanaan katteettomilla lupauksilla rahakirstuista ja osakkeista äänivyöryn saanut Marko Laihinen.

 • Kirkolliskokouksessa on taas mietitty millä sanamuodoilla peitellä kiista kirkon avioliittokäsityksestä. Siihen tarvitaan sanahelinää, joka pysyy kiinni vähän liukkaammallakin temppelin harjalla. Jorma Tuominen sanoo ääneen sanan jota kirkolliskokouksessa ei sovi sanoa. Jorman järeissä aiheena ovat homot.

 • Harva enää muistaa kuka oli Karl Marx. Hekin muistavat näitä vanhoja asioita enempi sinne päin.
  Ennustaminen on vaikeaa, varsinkin tulevaisuuden, sanoi Ahti Karjalainen aikoinaan. Tämä sanonta on jäänyt elämään. Mutta mikä lentävä lause tulisi mieleen Karl Marxilta? Nykyaikana tulee harvalle mitään mieleen paitsi se muhkea parta. Jorma Tuominen muistuttaa Jorman järeissä, mitä Marx itse sanoi marxilaisuudesta.

 • Harva ehkä vielä muistaa, että ennen voimamieskilpailuja Ilkka Nummisto ehti tehdä mittavan uran muun muassa melojana. Olympialaisissa turkulainen edusti Suomea neljästi ja kotimaisissa kisoissa mies oli täysin suvereeni. Miehellä on autotallissaan kymmeniä ja taas kymmeniä pokaaleja ja mitaleja eri lajeista. Prenikkoja tärkeämpiä ovat kuitenkin muistot. Kalle Mäkelä käy Ilkka Nummiston kanssa läpi turkulaisen elämän rakkaimpia urheiluhetkiä.

 • Voimamiehenä tunnetun Ilkka Nummiston elämä mullistui pysyvästi viime vuoden tammikuussa. Normaalisti turkulaisjätti olisi tälläkin hetkellä hikoilemassa kuntosalilla, mutta viimeisten 16 kuukauden aikana miehen elämä on ollut kaukana normaalista. Syy löytyy Nummiston vasemmasta jalasta, heti siitä polven alapuolelta. Häneltä kun jouduttiin amputoimaan sääri pieleen menneen ihonsiirron takia. Kalle Mäkelä kävi Hirvensalossa katsomassa, mitä Ilkka Nummistolle kuuluu.

 • Vaalit ovat Venäjällä vanhan politiikan jatkamista entisin keinoin. Venäjällä ei saa muuttaa mitään ja kaikki oli ennen paremmin kuvitellussa menneisyydessä. Venäläinen jaksaa moittia kotimaansa epäkohtia mutta ei kestä poikkipuolista sanaa ulkopuoliselta. Jorma Tuominen kysyy Jorman järeissä, osaisitko sinä kenties johtaa tällaista maata.

 • Sdp:n Antti Rinteen vappuinen ulostulo oikein kunnon vanhan ajan vaalilupauksen kanssa oli aika siirto. Sellaisia lupauksia eivät nykypoliitikot normaalisti enää suustaan päästä, vaikka vaalikarja niitä janoaa. Jälkeenpäin voi katkera maku suussa muistella vanhoja vaalilupauksia, jotka eivät koskaan toteutuneet. Siinä on sellaista kaurismäkeläistä jalostavaa vääryyden kokemusta. Jorma Tuominen pohtii Jorman järeissä ajattelumallia tyyppiä ”Mutta meillehän luvattiin”.

 • Rokotusvastaisuus on tarttuva sairaus joka leviää sosiaalisen median välityksellä.
  Useimmat rokotusten vastustajat eivät vastusta sitä, että heidät itsensä on rokotettu
  yleisiä kulkutauteja vastaan. He vastustavat sitä, että heidän lapsensa saisivat
  saman edun taudinaiheuttajia vastaan. Jorma Tuominen käsittelee
  ilmiötä Jorman järeissä:

 • Pitkän ja runsaslumisen talven jälkeen katukuvaan pulpahtaa tuo eloisa ilmestys, vappueläin.
  Vappueläimen seurassa karnevaalikausi avautuu värikkäästi. Jorma Tuomisen Jorman järeät arvioi vappueläimen merkitystä ekosysteemissä.

 • Air bnb:stä ovat melkein kaikki kuulleet mutta enemmän on vielä niitä, jotka eivät ole uskaltautuneet kokeilemaan. Tulevana kesänä kuitenkin taas useampi. Jorman järeissä on puheena kiitetty mutta myös kiistelty vaihtoehto hotelleille. Air bnb on muuttanut maailmaa mutta miten - Jorma Tuomisella on kokemusta.

 • Vanha William puhuttelee meitä edelleen, usein tietämättämme. Kun sanomme ”uljas uusi maailma” siteeraamme Shakespearea ja niin edelleen. Kirjailijan kuolemasta on 402 vuotta ja syntymästä 454. Jorma Tuominen omistaa järeät kynäniekalle, jolle koko maailma oli näyttämö ja kaikki miehet ja naiset näyttelijöitä vain.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Mikko Jokinen on vaikuttanut pari viime vuotta Laosin pääkaupungissa Vientianessa. Kaakkois-Aasian valtio on ympäristöhaasteiden keskellä, koulutettuja ihmisiä on vähän ja luonnonvaroille monen sortin ottajia kärkkymässä. Jorma Tuominen tapasi Turun entisen ympäristöjohtajan hänen puutarhassaan 36 asteen varjossa.

 • Kuinka löytää rikosromaaneja, jotka eivät tihkuisi verta ja seksiä? Kirjastonhoitaja Antti Impivaara vinkkaa, että netistä löytyy passeli palvelu kirjasampo.fi, joka helpottaa löytämään omaan makuun sopivaa lukemista. Jouni Koutosen vieraana Impivaaralta kyseltiin myös, kuinka kirjastojen Vaski-järjestelmässä saa lainojen myöhästymisvaroitukset toimimaan.

 • Turun Radion Toriparkissa puhuttivat tällä kertaa isot ja pienet yksiköt sekä Turun telakan saama suuri tilaus. Kalle Talosen isännöimässä toriparlamentissa istuivat kirjailija Roope Lipasti, lastenlääkäri, entinen Turun apulaiskaupunginjohtaja Kaija Hartiala sekä mediatutkija Veijo Hietala. Aluksi keskustelun kohteena oli Turun Hirvensaloon suunniteltu jättimäinen koulu, johon sijoitetaan noin 800 ala- ja yläkoululaista sekä 150 päiväkotilasta.

 • 80 vuotta täyttävä emeritusarkkipiispa John Vikström näkee Suomen vastakkainasettelun maana. Yhteiskunnassamme lisääntynyt eriarvoistuminen huolestuttaa emeritusarkkipiispaa. Arvot ovat koventuneet, mutta ilokseen Vikström on huomannut, että myös solidaarisuus on noussut uudeksi keskustelun aiheeksi. Petra Ristola haastattelee.

 • Brändi on tärkeä ja rahanarvoinen asia tuotteille ja yrityksille, mutta nykyään myös paikoille. Kaupungit ja kunnat brändäävät itseään entistä innokkaammin, jopa kokonaisia maita ja maanosiakin voidaan nykyään brändätä! Brändäämisellä tavoitellaan paitsi uusia asukkaita, myös yrityksiä ja sijoittajia. Etenkin kulttuuria käyttää moni pitäjä keppihevosenaan, mutta Turussa tämä on luonnollisesti viety pisimmälle kulttuuripääkaupunkivuoden myötä. Markkinoinnin tutkijatohtori Ulla Hakala ja tohtorikoulutettava Janne Lindstedt kävivät Kalle Talosen ja Jouni Koutosen haastattelussa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä