Kirjakammi

Katja Kettu: Kätilö

 • 5 min
 • toistaiseksi

"Kätilö" on tosipohjainen kertomus Suomalaisnaisen ja SS-upseerin yhteentörmäyksestä Lapin sodan kynnyksellä. Se on väkevä todistus siitä mihin ihminen on valmis rakkauden tähden. Romaani taikoo esiin vaietun historian, vankileirien ja saksalaissotilaiden sotamorsiamien Suomen. (Teksti ja kuva: WSOY) Kirjasta kertoo Juha Pikkarainen.

Lähetykset

 • ti 29.11.2011 10.55 • Yle Areena

Jaksot

 • Rajanaapuri on kertomus kahdesta miehestä, naapurista joka tekee ja kertojasta joka ei tee. Kertojalla on asiat hyvin ja järjestyksessä: hän katselee valmistalonsa ikkunoista, miten naapuri ryhtyy tuumasta toiseen. Hillittömän hauskassa ja elämää humaanisti tarkastelevassa Rajanaapurissa naapuruksia yhdistää yksi asia: pelko. Toinen heistä pelkää kuolemaa, toinen elämää. Kirjan teemaan perehtyy Juha Pikkarainen. (Kuva ja teksti: Atena Kustannus Oy)

 • Konkurssin tehnyt Kerttula aikoo valmistaa maailman parhaan viinin, joka tulee lyömään laudalta Bordeaux n, Burgundin ja Toscanan kuuluisimmat tuotokset. Hän päättää viedä viinitilansa pörssiin ja uskoo osakkeen nousevan puolessa vuodessa 600 prosenttia. Kerttulan optimismille lyö vertoja vain hänen itsetuhoisuutensa. Tämä aihe on yksi yhdeksästä kertomuksesta, jotka löytyvät Jari Järvelän novellikokoelmasta "Château Inkeroinen". Kirjasta kertoo enemmän Kirjakammistaan Juha Pikkarainen. (Kuva: Kustannusosakeyhtiö Tammi)

 • Amerikkalainen menestyskirjailija Jonathan Franzen muistelee ja analysoi esseekirjassaan "Epämukavuusalue - Henkilökohtainen historia" lapsuuttaan ja nuoruuttaan, opiskeluaikojaan, rakkauttaan saksalaiseen kirjallisuuteen, eroon päättynyttä avioliittoaan sekä lintuharrastustaan. Tarkkaa kuvaa piirtyy niin Keskilännen 1960- ja 70-lukujen esikaupunkimaailmasta arvoineen kuin nykyamerikkalaisesta yhteiskunnasta - ja kirjailijasta itsestään. Kirjasta ja kirjailijasta kertoo lisää Kirjakammistaan Juha Pikkarainen. (Teksti ja kuva: Kustannusosakeyhtiö Siltala)

 • Johanna Sinisalon romaani on hurja tutkielma lähitulevaisuudesta, joka voi olla totta jo huomenna. Se on hyytävä kannanotto aikamme suuresta eettisestä kysymyksestä: miten suhtautua luontoon ja eläimiin. Samalla se on maaginen sukellus kuoleman ja kuolemattomuuden myyttiin, ihmisen sokeuteen suurten valintojen ja väistämättömyyksien edessä. Tarina alkaa ajasta 2010-luvun jälkipuoliskolla. Ennennäkemättömän laaja ja tuhoisa mehiläisten joukkokatoaminen ravistelee Yhdysvaltoja. (Teksti ja kuva: Kustannusosakeyhtiö Teos) Kirjasta kertoo Juha Pikkarainen.

 • Liza Marklund käsittelee useissa kirjoituksissaan Ruotsidemokraattien nousua, sen vaikutusta ruotsalaiseen yhteiskuntaan ja julkiseen keskusteluun. Näistä teksteistä on helppo löytää yhteyksiä Suomen tämänhetkiseen poliittiseen tilanteeseen.

 • Kuinka keräillä rakastamaansa naista? Sitä miettii Hector, joka on tavaroiden Don Juan. Hän on keräillyt kaikkea: metrolippuja, vaalikampanjamerkkejä, jäniksenkäpäliä, kroatialaisia sananparsia, cocktailtikkuja, aamuviiden ääniä jne. Kaikkea yhtä innokkaasti, koko olemassaolo huokuen kiihkoa ja vimmaa puhtaan euforian ja äärimmäisen masennuksen kausineen. Siinä ainekset romaaniin, joka on tällä viikolla Kirjakammissa Juha Pikkaraisen suurennuslasin alla. (Kuva: Gummerus Kustannus Oy)

 • Jäämeren kansa, nuo sisukkaat ruijansuomalaiset rakensivat Pohjois-Norjaan, Jäämeren rannoille omaleimaisia kalastajakyliä, esimerkiksi Varanginvuonon etelärannalla sijaitsevan Pykeijan, joka on norjaksi Bugøya -niminen. Tarja Lappalaisen historiikki kertoo 1700- ja 1800-luvuilla sinne muuttaneiden suomalaisten ja heidän jälkeläistensä elämästä. Kirjasta kertoo Juha Pikkarainen.

 • Kuka murhasi Kaarle XII:n? Kuka kuuluisa sotapäällikkö uskoi elefantin saattavan hänet raskaaksi? Entä mistä syystä kevätsiivoukset saivat alkunsa 1800-luvulla? Ruotsalainen kirjailija Peter Englund keskittyy esseekokoelmassaan kahteen laajaan teemaan. Suurta historiaa käsittelevissä esseissään hän tarkastelee sotia ja vallankumouksia, poliittisia murhia, muinaisia ja myöhempien aikojen sotapäälliköitä sekä heidän kuuluisia taistelutantereitaan. Pienen historian osuus puolestaan avaa kiinnostavia näkemyksiä muun muasta ajasta, yksinäisyydestä ja liasta. (Teksti ja kuva: WSOY) Juha Pikkarainen kertoo kirjasta enemmän.

 • Kumpi on sinulle tutumpi, Odysseus vai sen kirjoittaja Homeros? Tiedät romaanisankari Don Quijoten, mutta mitä tiedät sen kirjoittajasta Miguel de Cervantesista? Entäpä alikersantti Rokka, onko tutumpi kuin Väinö Linna? Näitä pohtii Kirjakammissaan Juha Pikkarainen, seuranaan kirjaston henget. (Kuva: Kustannusosakeyhtiö Tammi)

 • Rovaniemeläisen toiminnanjohtajan Anneli Laineen (kuvassa) toinen kirja kuljettaa lukijan Ounasjokivarren maisemiin 1950–1960 -lukujen taitteessa. Kieliasu on tekijän lapsena äidiltään oppimaa Peräpohjolan murretta. Millaisena tarinoiden pieni tyttö havainnoi aistiensa avulla ympärillään olevaa? Millaiset asiat häntä kantavat, mitkä jäävät kasvun varalle? Sodanjälkeinen köyhyys, suuret ikäluokat, ylisukupolvisuus, eläimet, työtavat ja perinteet tuovat tarinoihin oman mausteensa. (Teksti: Mediapinta Oy. kuva: Mediapinta Oy / YLE)

 • Tomi Kontion uusin runokokoelma "Ilman nimeä olisit valoa" vie lähelle toista: kuuntelemaan, katsomaan, tutkimaan ja sanomaan. Runojen kielen leikkivyys luo niiden ympärille huumoria ja vinoa valoa, mutta myös tarkkanäköisyyttä, johon vain toinen ihminen pystyy. Runot puhuvat rakastamisesta ja rakkaudesta. Mutta myös valosta, valoon tulemisesta ja sen kokemisesta. (Kuva ja teksti: Kustannusosakeyhtiö Teos) Juha Pikkarainen kertoo kirjasta tarkemmin.

 • Rosa Liksomin "Hytti nro 6" on Juha Pikkaraisen tutkittavana Kirjakammissa. Itä on itä ja länsi on länsi, on tyttö ja tytöllä on unelma. On Neuvostoliitto, sen kulahtanut ja absurdi todellisuus, lannistetut mutta kekseliäät ihmiset, korruptio ja tyly lähihistoria. Tähdet kolisevat jääkuutioina vihreällä taivaalla ja räkäinen kissa naukaisee yössä. (Kuva ja teksti: WSOY)

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä