Klassikkoparatiisi

Tiistaisin klo 11.00, Yle Radio 1 - Yle Areena 30 pv

Eva Tigerstedt avaa polkuja klassiseen musiikkiin. Tarinoita, näkökulmia, tunteita ja analyysia tiistaisin klo 11, uusinta lauantaisin klo 11.

Jaksot

 • "Nuorille muusikoille jotka haluavat harjoitella ja oppia, sekä ajanvietteeksi heille jotka jo ovat harjaantuneet opiskelussaan." Bachin kokoelma Das Wohltemperierte Klavier on sekä pedagoginen kokoelma että musiikillisen mielikuvituksen suurteos. Kokoelman parissa on Eva Tigerstedt. Musiikkia esittävät pianisti András Schiff, cembalisti Robert Levin, viulisti Renaud Capucon ja sellisti Gautier Capucon, Onyx Brass-yhtye sekä Kremerata Baltica Gidon Kremerin johdolla. (Uusinta)

 • "Hyvän idean saaminen ei ole mitenkään ihmeellistä. Mutta kyky kehittää ideaa, tehdä siitä jotain suurta, se on kaikkein vaikeinta - se on taidetta!" Tätä mieltä oli Antonin Dvorak, joka piti dumkasta.
  Eva Tigerstedt avaa polkuja musiikkiin. Ohjelma on uusinta vuodelta 2016.

  Ohjelman musiikit:

  Antonin Dvorak:
  Slaavilainen tanssi no. 8 Furiant (Euroopan kamariorkesteri, joht. Nikolaus Harnoncourt).
  Pianotrio e-molli op.90 "Dumky" (Tempest-trio).

 • Kun Maurice Ravel sai balettitilauksen mahti-impressaario Sergei Djaghilevilta, alkoi pitkä kiista venäläisen koreografin Michael Fokinin kanssa. Minkälainen olisi antiikin Kreikka, pastoraalinen Arkadia ja Daphnisin ja Chloén rakkaustarina? Fokin ei puhunut sanaakaan ranskaa, ja Ravel osasi vain kiroilla venäjäksi. Ravel kuitenkin sävelsi laajimman orkesterifreskonsa, josta hän myöhemmin työsti orkesterisarjan. Ohjelma on uusinta vuodelta 2015.
  Maurice Ravel: Orkesterisarja no 2 baletista Daphnis et Chloé (Amsterdamin Concertgebouw-orkesteri/Haitinki)

 • "Täällä olen Firenzessä, ilma on lämmin ja taivas kirkas; kaikki on kaunista ja riemukasta", kirjoitti Felix Mendelssohn kotiin Berliiniin lokakuussa 1830. Suuri seikkailu Italiassa oli juuri alkanut, ja siitä Mendelssohn aikoi säveltää sinfonian. Eva Tigerstedt avaa polkuja musiikkiin. Ohjelma on uusinta vuodelta 2017.

  Ohjelman musiikit:

  Felix Mendelssohn:

  Scherzo Oktetosta op.20
  (Christian Tetzlaff, Isabelle Faust, Lisa Batiashvili, ja Antje Weithaas, viulu, Rachel Roberts ja Ori Kam, alttoviulu, Tanja Tetzlaff ja Quirine Viersen, sello).

  Sinfonia no 4 A-duuri "Italialainen"
  (18. vuosisadan orkesteri/Frans Brueggen).

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä