Radioteatteri esittää

Akvarelleja Engelin kaupungista

 • 52 min
 • ei kuunneltavissa

Akvarelleja Engelin kaupungista kertoo arkkitehdista, joka loi uransa kallion ja jään maassa; taiteilijasta, joka antoi Helsingille upean uusklassisen ilmeen; miehestä, joka kaipasi koko ikänsä Berliiniin; ja isästä, joka kasvatti Bulevardilla pienessä puutarhassaan etelämaiden kukkia sairaan tyttärensä iloksi. Venäläisen keisarin pyynnöstä saksalainen arkkitehti loi ainutlaatuisen Helsinkimme.

Radioteatteri tilasi Jukka Viikilältä kuunnelman arkkitehti Engelin elämästä vuonna 2012. Romaani, jonka Viikilä myöhemmin kirjoitti samasta aiheesta, on vuoden 2016 Finlandia-palkinnon voittaja.

Kuunnelma, Radioteatterille kirjoittanut Jukka Viikilä. Ohjaus: Erja Manto. Äänisuunnittelu: Tiina Luoma. Dramaturgi: Juha-Pekka Hotinen. Tuottaja: Pekka Ruohoranta.

Henkilöt:
Engel – Teijo Eloranta. Ehrenström – Robert Enckell. Bassi – Gustav Wiklund. Charlotte – Ursula Salo. Emilie – Anna-Sofia Luoma. Tohtori – Pekka Savolainen. Keisari – Jukka Vuotilainen. Ukko – Lasse Lehtonen. Akka – Ritva Koskensuu. Komitealainen – Pekka Savolainen. 2. Komitealainen – Lasse Lehtonen. Kertoja – Erja Manto.

Lähetykset

 • su 1.4.2012 15.00 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Istanbulissa lähestytään Hizdran vuotta 1000, lännessä eletään 1590-lukua. Italiassa jatkuu renesanssin taidebuumi: perspektiivi, sävykkäät värit, individualismi. Niiden vaikutuksilta ei säästy ottomaanien valtakuntakaan. Enishe efendi eli Eno saa sulttaanilta salaisen tehtävän: tuottaa länsimaiseen tyyliin tehty kirja lahjaksi Venetsian dogelle. Sen tekemiseen tarvitaan taiteilijoita, ja intohimot heräävät…

  Eno Efendin tehtävänä on valmistaa frankkilaiseen tyyliin tehty kirja lahjaksi Venetsian dogille. Hän ryhtyy tehtävään miniatyristiensa kanssa, joissa salainen tehtävä nostattaa tunteita. Enon tytär Sheküre on vakuuttunut neljä vuotta poissa olleen aviomiehensä kuolleen, ja haaveilee avioliitosta nuoruudenrakastettunsa Karan kanssa.

  Orhan Pamukin romaanista Radioteatterille dramatisoinut Lauri Sipari. Suomennos Tuula Kojo.
  Ohjaus Vilppu Kiljunen, äänisuunnittelu Ari Mursula. Tuottaja: Erja Manto.

  Henkilöt:
  Seküre: Emmi Parviainen, Hayriye: Karoliina Niskanen, Ester: Erja Manto, Sevket: Eero Urho, Orhan: Wiljami Miettunen, Eno: Seppo Pääkkönen, Sulttaani: Tero Jartti, Ylivarainhoitaja: Antti Pääkkönen, Kara: Niko Saarela, Siro: Juha Pulli, Perhonen: Iikka Forss, Haikara: Mikko Reitala, Oliivi: Kari Ketonen, Torikauppias: Lasse Lehtonen, Agitaattori: Ilkka Heiskanen, Punainen: Pirkko Hämäläinen.

  Radioteatterin Valiouusinta vuodelta 2014.

 • Joku kolmesta miniatyristista – Perhonen, Oliivi tai Haikara - on murhannut Siro efendin, mutta hänen henkilöllisyytensä ei ole vielä paljastunut. Juuri kun Eno Efendi on päättänyt vaihtaa miniatyristinsa Karaan, murhaaja saapuu hänen kotitaloonsa. Sheküre on vaikeassa tilanteessa - hän uskoo olevansa leski, mutta aviomiehen veli Hasan vaatii kälyään palaamaan kotiin. Sheküre ja Kara ovat sopineet salaisen tapaamisen puhuakseen avioliiton mahdollisuudesta.

  Orhan Pamukin romaanista Radioteatterille dramatisoinut Lauri Sipari. Suomennos Tuula Kojo. Ohjaus Vilppu Kiljunen, äänisuunnittelu Ari Mursula. Tuottaja: Erja Manto

  Henkilöt:
  Seküre: Emmi Parviainen, Hayriye: Karoliina Niskanen, Ester: Erja Manto, Sevket: Eero Urho, Orhan: Wiljami Miettunen, Eno: Seppo Pääkkönen, Sulttaani: Tero Jartti, Kara: Niko Saarela, Hasan: Robin Svartström, Oliivi: Kari Ketonen, Osman: Timo Torikka, Kapteeni: Antti Pääkkönen, Imaami: Jukka Voutilainen, Parturi: Jari Pehkonen, Azrail: Ville Virtanen, Humiseva ääni: Susanna Haavisto, Punainen: Pirkko Hämäläinen.

  Kolmiosainen kuunnelma vuodelta 2014 esitetään nyt osana Yle Radio 1:n Itämaista heinäkuuta.

 • Eno on löydetty murhattuna talostaan. Murhaaja on taitava peittämään jälkensä, mutta on sortunut yhteen virheeseen: Siro efendin taskusta löytyi luonnos hevosesta, jonka avulla on mahdollista päätellä murhaajan yksilöllinen piirrostyyli. Tekijän löytämiseksi järjestetään kilpailu siitä, kuka onnistuu piirtämään maailman kauneimman hevosen. Enon kuoleman myötä Sheküre ja Kara ovat lopulta saaneet toisensa. Heitä uhkaa kuitenkin paljastuminen Enon kuoleman salaamisesta häissä, sekä paikalle ilmaantunut Hasan, joka väittää veljensä vielä olevan elossa ja siten Sheküren ja Karan avioliiton olevan laiton.

  Orhan Pamukin romaanista Radioteatterille kirjoittanut Lauri Sipari. Suomennos Tuula Kojo. Ohjaus Vilppu Kiljunen, äänisuunnittelu Ari Mursula. Tuottaja: Erja Manto.

  Henkilöt:
  Seküre: Emmi Parviainen, Hayriye: Karoliina Niskanen, Sevket: Eero Urho, Sulttaani: Tero Jartti, Kara: Niko Saarela, Hasan: Robin Svartström, Perhonen: Iikka Forss, Haikara: Mikko Reitala, Oliivi: Kari Ketonen, Osman: Timo Torikka, Kapteeni: Antti Pääkkönen, Agitaattori: Ilkka Heiskanen, Punainen: Pirkko Hämäläinen.

 • Matkalla äidin kanssa on Sari Pöyliön samannimisen novellin pohjalta kirjailijan itsensä Radioteatterille kirjoittama road-komedia äidin ja tyttären räjähdysalttiista matkasta Helsinkiin. Molempien henki ja terveys ovat vaarassa, kun sukelletaan syviin vesiin niin henkisesti kuin kirjaimellisestikin.

  Rooleissa mm:
  Leena Uotila, Irina Pulkka, Raimo Grönberg, Jouko Puolanto, Antti Pääkkönen,
  Antti Lehtinen ja Jukka Voutilainen
  Dramatisointi: Sari Pöyliö. Ohjaus: Matti Ijäs. Äänisuunnittelu: Ari Mursula.
  Tuotanto: Soila Valkama, Radioteatteri

 • Silloin en ole yksin oli viiden pienoiskuunnelman kokonaisuus, joka äänitettiin ja lähetettiin suorina pätkinä Tampereen juhanusyöstä Radio Suomessa. Tämä kuunnelma on koottu noista tarinoista.

  Nuoren Emman kohtaamisista kertovassa taiantäytteisessä juhannuskuunnelmassa seurataan ihmisiä suviyössä keskustan ja Näsijärven maisemissa. Emma haluaa järjestää iäkkäälle mummolleen vielä yhden vauhdikkaan juhannuksen yhdessä.

  Ohjaus: Toni Kamula. Käsikirjoitus: Marika Vapaavuori. Tuottaja: Pekka Savolainen. Dramaturgi: Antti Lehtinen. Äänisuunnittelu: Anders Wiksten, Antti Pohjola ja Jari Rantakaulio. Tuotantokoordinaattorit Jenni Dollery ja Laura Jaakkola.

  Rooleissa:
  Ella Mettänen EMMA, nuori nainen
  Ilkka Heiskanen ILKKA, laitapuolenkulkija
  Aliisa Pulkkinen AINO, 92-vuotias, Emman isoäiti
  Pekka Savolainen HÄTÄKESKUSPÄIVYSTÄJÄ
  Antti Tiensuu JANNE, nuori mies
  Pia Piltz KIIRA, Jannen tyttöystävä – sittemmin exä
  Pihla Pohjolainen IINA, Jannen sisko
  Jaakko Ohtonen NIKLAS, Iinan poikaystävä
  Riikka Papunen TUIRE, Koukkuniemen työntekijä
  David Kozma KARIM, Koukkuniemen työntekijä
  Tommi Raitolehto MIKA, poliisi, vastanainut
  Marko Keskitalo NIKO, poliisi, Mikan tuore aviomies
  Toni Kamula POLIISI, ohikulkevan veneen kuuluttaja

  Kiitämme yhteistyöstä: Rauhaniemen kansankylpylä ja kesäkahvila, Raija Lauttamäki. Tampereen Työväen Uimarit ry ja Erkki Hauskamaa.
  Tampereen rautatieasema, Valtion Rautatiet sekä Liikennevirasto.
  Tampereen vesijettivuokraus.
  Naistenlahden satamatoimisto ja satamamestari Matti Joki.

 • Avaruuden aukeaminen kertoo lapsuuden lopusta 60-luvun Suomessa , hetkestä jolloin vielä ollaan lapsia ja leikitään yhdessä kesäpaikan saaressa. Seuraavana kesänä lapsuus on jo auttamatta ohi.

  Käsikirjoitus: Matti Linnavuori
  Ohjaus: Juha Wuolijoki
  Äänisuunnittelu: Tiina Luoma
  Rooleissa
  Anneli: Oona Salminen, Ritva: Eedit Patrakka, Eero: Luka Haikonen
  Tuotantokoordinaattori: Laura Jaakkola, tuottaja: Erja Manto

 • Ponipodcast – My pony, my rifle and me on kohtuuton, fragmentaarinen genrepastissi, joka yhdistelee muun muassa My Little Ponyja, länkkäreitä ja dokumentaarista materiaalia. Kuunnelma on fiktiivisen, ponien tekemän podcastin kuvitteellinen viimeinen jakso.

  ”Edellisessä jaksossa eeppinen kostoretki on siis jääny siihen että seriffi Sundown Jackson ja apulaisseriffi Jim James on tosi lähellä Desert Foxin ranchia, mut ne on joutunu pikku kiipeliin. Scorpiohan otti hatkat jo pari jaksoo sitten, mut katotaan kohtaako kaksikon ja ’Lonely Riderin’ tiet vielä. Desert Fox on vähitellen alkanu aavistella jotain pahaa ja opettaa Fox Junioria ampumaan…”

  Työryhmä: Jukka Herva, Katariina Lantto, Ronja Louhivuori, Henna Sormunen, Tuomas Vaahtoluoto, Pietu Wikström
  Äänisuunnittelu: Jukka Herva & työryhmä

  Kuunnelma on syntynyt osana Teatterikorkeakoulun ja Yle Draaman yhdessä järjestämää Kuunnelmakurssia. Vastuuopettajina: Antti Lehtinen, Juhana von Bagh, Pekka Ruohoranta ja Jussi Liimatainen

 • Kuunnelma, Täyden pään defrag, on 25 minuutin mittainen tauko. Kuunnelman kolme harjoitusta ovat vain sinua varten. Harjoitusten aikana huomio kuljetetaan kohti liikettä, kehoa, tuntoa ja kuuntelua. Harjoitusten on tarkoitus olla miellyttäviä ja olotilaa kohentavia.
  Ensimmäinen harjoitus on nimeltään Hidastus. Toinen harjoitus on nimeltään Tunto ja kolmas Kuuntelu.
  Työryhmä: Heidi Ajanto, J. Koho ja Joel Neves.

  Hakeudu nyt rauhalliseen ja miellyttävään paikkaan.

  Kuunnelma on syntynyt osana Teatterikorkeakoulun ja Yle Draaman yhdessä järjestämää Kuunnelmakurssia. Vastuuopettajina: Antti Lehtinen, Juhana von Bagh, Pekka Ruohoranta ja Jussi Liimatainen

 • Erään työryhmän ottama suhde Frank Wedekindin näytelmään Kamarilaulaja.
  Todellisuuden, fiktion ja eri aikakausien välinen vuoropuhelu, jonka keskiössä ovat kuuntelu ja kuulluksi tuleminen.

  Työryhmä:
  Emma Castren, Geoffrey Erista, Olga Heikkilä, Ian Hannon ja Joonas Pernilä.

  Kuunnelma on syntynyt osana Teatterikorkeakoulun ja Yle Draaman yhdessä järjestämää Kuunnelmakurssia. Vastuuopettajina: Antti Lehtinen, Juhana von Bagh, Pekka Ruohoranta ja Jussi Liimatainen

 • Herra Langholma on tullut hotelliin lepäämään, mutta naapurihuoneesta kantautuvat äänet syöksevät hänet keskelle mysteeriä.

  Työryhmä:
  Anni Rajamäki, Hannu-Pekka Peltomaa, Antti Peltola, Myy Lohi, Marko Nurmi ja Anna-Sofia Tuominen

  Kuunnelma on syntynyt osana Teatterikorkeakoulun ja Yle Draaman yhdessä järjestämää Kuunnelmakurssia. Vastuuopettajina: Antti Lehtinen, Juhana von Bagh, Pekka Ruohoranta ja Jussi Liimatainen

 • "Tässä välissä on paljon kaikkea" toteaa Pohjantähti ja aloittaa kohti maapallon asukkaita kurottelevan kertomuksensa. Kuunnelma johdattaa erilaisten ihmiskohtaloiden pariin musiikin säestämänä. Saimi-mummon kelkkamatka lähimpään supermarkettiin sadan kilometrin päähän keskeytyy, kun lumi sulaa alta ja Pohjois-Karjalassa maanviljelijä kaivaa hautaa itselleen, kun tulva on ensin vienyt omaisuuden ja vaimonkin. Samaan aikaan Helsingissä nuori aktivisti osoittaa mieltään sulavien lumiukkojen keskellä. Välillä pitää päästä myös lämmittelemään läheiseen kapakkaan. Siellä aktivisti näkee jotain, jota ei voi koskaan unohtaa.

  Radioteatterille kirjoittanut Marjo Niemi. Ohjaus: Iiro Ollila ja Marjo Niemi.
  Rooleissa: Antti Jaakola ja Hanna Vahtikari.
  Musiikki: Iiro Ollila. Äänisuunnittelu: Anders Wiksten ja Iiro Ollila.

  Valiouusinta vuodelta 2010.

 • Marion ja Julia valmistelevat häitään. Marionin äiti Henriikka valmistautuu piispanvaaleihin. Ratkaisevalla hetkellä Marionia puhuttelee ääni, jota hän ei voi ohittaa. Marion tekee ratkaisun, joka vaikuttaa hänen kaikkiin läheisiinsä ja aiheuttaa kohtalokkaan ketjureaktion.
  Kristuksen morsian kertoo siitä, mitä tapahtuu, kun me emme uskalla näyttää toisillemme ristiriitaisuuttamme tai heikkouttamme. Se esittelee ehdotuksen fundamentalistisen käytöksen syntyyn, tässä tapauksessa homouden vastustamiseen ja puolustamiseen. Kuunnelman toinen suuri aihe on kristinuskon suhde sukupuoleen. Kuunnelma ei etsi syyllisiä, vaan tutkii maailmaa moniäänisesti.

  Heini Junkkaalan näytelmästä Radioteatterille sovittanut Elina Snicker.
  Ohjaus: Milja Sarkola.
  Äänisuunnittelu: Tiina Luoma.
  Kitaristi: Marzi Nyman.
  Rooleissa: Outi Condit, Antti Holma, Lotta Kaihua, Katja Küttner, Lotta Lindroos, Heikki Nousiainen, Petriikka Pohjanheimo, Esko Salminen, Miitta Sorvali ja Pekka Strang.

  Ensilähetys: 2011.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä