Radio Suomi Pohjanmaa

YLE Pohjanmaa: Tutkijavieraana Merja Sankelo

  • 9 min
  • toistaiseksi

Tutkijayliopettaja Merja Sankelo Seinäjoen ammattikorkeakoulusta on tehnyt tutkimuksen ikäihmisten surusta puolison kuoleman jälkeen. Hän toteaa, että surun alkushokista kyllä selvitään, mutta toipumissa auttaisivat vertaistuki ja sosiaaliset suhteet ylipäätään. Merja Sankelo haastatteli tutkimuksessaan kahtatoista eteläpohjalaista henkilöä - puolet heistä oli naisia ja puolet miehiä. Heistä kaikki olivat jääneet leskeksi vähintään vuosi sitten ja takana oli pitkä liitto. Toimittaja on Riia Hantula.

Lähetykset

  • to 23.2.2012 9.45 • Yle Areena

Klipit

  • Maria Leppäkari vihittiin vastikään Jerusalemissa luterilaisen seurakunnan ensimmäiseksi naispapiksi. Pohjanmaan raamattuvyöhykkeeltä Pyhään maahan ja Jerusalemiin ei välttämättä henkisesti ole niin pitkä matka kun luulisi. Mutta jos Pohjanmaalta lähtee Turkuun opiskelemaan ja päätyy Jerusalemiin papiksi, niin matkan varrelle mahtuu varmasti yhtä sun toista.

  • Koulukuvia on Suomessa otettu yli sadan vuoden ajan. Perinteisesti otettiin se ryhmäkuva jossa oli koko koulu, tai luokka, samassa kuvassa. Nykyään koulukuvista on tullut bisnestä, ja Suomessa markkinoita aika pitkälti hallitsee kaksi suurta yritystä. Toinen niistä kantaa Heikki Seppälän sukunimeä. Hän on kuvannut 60-luvulta lähtien arviolta miljoona lasta ja uudistanut samalla koulukuvabisneksen. Kaiken keskiössä on edelleen ryhmäkuva, mutta miten on, mahtaako Heikki Seppälältä vielä löytyä se oma ryhmäkuva kouluajoilta?

    Toimittaja, Sebu Björklund

  • Seinäjoella ns. psykiatrian taloon eli M-taloon muuttavat vajaan parin vuoden sisällä mm. Törnävällä toimivat psykiatrian yksiköt. Lukuisat sairaalan työryhmät pohtivat parhaillaan, miten uudet tilat valjastetaan hoitotyöhön niin, että ne tukevat mahdollisimman hyvin potilaan toipumista ja eheytymistä. Ketkä kaikki uuteen taloon aikanaan muuttavat, M-talon suunnittelukoordinaattori Marja Koivumäki. Toim. Päivi Rautanen

  • Soitinvalmistus on sellainen kädentaito, että se ei paljoa anna anteeksi. Virheet valmistuksessa kuuluu soitinta soittaessa.

    Kun miettii kitaravalmistusta, niin ei voi olla näkemättä silmien edessä sitä höyryävää kahvikuppia veistopöydän kulmalla. Aurinko paistaa pölyisen ikkunan läpi samalla kuin lastut lentävät höylän alta. Onko todellisuus kutakuinkin tällainen, mitä sanoo kitaranvalmistaja Harri Kekola?

    Toimittaja Sebu Björklund

  • Toimittaja Risto Vuorinen on asunut Virossa yli 20 vuotta. Miksi Vastaranta lumosi hänet ja miten hän on seurannut Viron kehitystä? Hän on kirjoittanut nyt kirjan Viron ja Suomen lähihistoriasta. Kirjan nimi on Vastarannan lumo. Elina Niemistö haastattelee.

  • Tänään on YK:n väkivallan vastainen päivä ja meillä Suomessa on tullut perinteeksi muistaa tänä päivänä henkirikosten uhreja ja myös heidän läheisiään. Joka vuosi kymmeniä ihmisiä kuolee väkivaltarikosten seurauksena. Omaisten surun määrää ei kukaan pysty mittaamaan.Tänään henkirikosten uhrien muistoksi lasketaan veteen punaisia ruusuja. Oman ruusunsa voi laskea missä tahansa. Kauhavalla väkeä kokoontuu illalla ruusuineen kirkkosillalle. Yksi osallistujista - ja myös paikallinen järjestäjä - on kauhavalainen Taina Rantala. Hänet tapasi Elina Kaakinen.

  • Aika moni lukee lehdistä ja netistä aina silloin tällöin horoskooppinsa, riippumatta siitä uskooko siihen vai ei. Ja jos ennustus miellyttää korvaa, niin se on helppo omaksua. Jos teksti ei miellytä niin se kuitataan humpuukina. Nämä aikakausilehtien horoskoopit toimivatkin usein ensikosketuksena astrologiaan.

    Astrologia kiinnostaa yhä enenemässä määrin myös nuoria. Mutta mitä astrologia sitten on, ja mitä se ei ole? Siihen antaa vastauksen astrokonsultti Anne Sundell.

  • Vaasan yliopisto InnoLab toteuttaa ilmastonmuutokseen liittyvän valtakunnallisen asennetutkimuksen. Tarkoituksena on selvittää suuryritysten, poliittisten päättäjien ja myös kansalaisten asenteita, tietoa sekä ihmisten sisäisiä ja keskinäisiä ristiriitoja liittyen ilmastonmuutokseen. Tutkimuksessa on mukana isoja etujärjestöjä sekä useita ministeriöitä. Innolabin johtaja Mari K. Niemi kertoo hankkeesta tarkemmin. Häntä jututtaa Terhi Varjonen.

  • Huonekasvien hoitokursseja ympäri Suomea vetävä puutarhuri Marko Ahola Kurikasta antaa vinkit 1. valtakunnallisen huonekasviviikon kunniaksi. Huonekasvien hoidossakin voi mennä monta asiaa pieleen. Toimittaja Mirva Ekman halusi tietää, miten niin sanottu tumpelo voisi oppia hoitamaan huonekasveja paremmin. Aloitetaan kuitenkin sillä, että miten vuodenajan vaihtuminen ja pimeys vaikuttavat huonekasveihin.

  • Mihin katoa teinin moti(vaatio) harrastamiseen seiskaluokalla? Urheiluseuroissa puhutaan drop outista - se on suurta juuri yläkouluun siirryttäessä ja ihan yleinen ilmiö.
    Tommy Koponen on seinäjokelaisen salibandyseura SPV:n liigajoukkueen päävalmentaja, liikunnanopettaja yläkoulussa, 20 vuoden kokemuksella ja isä, lapset ovat teini-iän ohittaneita. Motin puuttuminen on hänelle tuttu juttu..

    Miro Dahl on harrastanut yli kymmenen vuotta eri lajeja, pisimpään salibandya. Mitkä oli ne syyt miksi lajien parissa viihtyi, ja mitkä tekijät vaikuttivat lopettamispäätökseen?

    Toimittajat Pauliina Jaakkola sekä Sebu Björklund

  • Golfissa hole-in-one eli pallon lyöminen reikään yhdellä ainoalla lyönnillä ei osu joka pelaajan kohdalle. Todennäköisyyslaskelmien mukaan ammattilaispelaajan todennäköisyys tehdä hole-in-on on 1:2 500:aan. Harrastaja puolestaan tarvitsee onnistumiseen noin 12 500 lyöntiä. Golfpiste.comin mukaan Suomessa tehdään noin tuhat hole-in-onea kaudessa, kun pelattuja kierroksia on vajaat kolme miljoonaa ja niillä noin 12 miljoonaa par 3 -reikää. Anne Elhaimer lähti radalle kokeilemaan onneaan oppaanaan Ruuhikoski Golfin toimitusjohtaja Jyri Sarvikas.

  • PAU keskeytti Postin työtaistelutoimet tiistaina. Ennen lakon päättymistä ehdimme kysyä, mitä postin työntekijä miettii tilanteesta, jossa palkkaa uhkaa suuri leikkaus. 36-vuotias Miro Währn työskentelee Seinäjoen lajittelukeskuksessa ja on ehtinyt tehdä siellä viisitoistavuotisen uransa aikana kaikkia työvaiheita. Millaisena alkoi työstään pitävän miehen toinen lakkopäivä?

Kuuntele myös

    Muualla Yle.fi:ssä