YLE Pohjanmaa

YLE Pohjanmaa: Tutkijavieraana Merja Sankelo

 • 9 min
 • toistaiseksi

Tutkijayliopettaja Merja Sankelo Seinäjoen ammattikorkeakoulusta on tehnyt tutkimuksen ikäihmisten surusta puolison kuoleman jälkeen. Hän toteaa, että surun alkushokista kyllä selvitään, mutta toipumissa auttaisivat vertaistuki ja sosiaaliset suhteet ylipäätään. Merja Sankelo haastatteli tutkimuksessaan kahtatoista eteläpohjalaista henkilöä - puolet heistä oli naisia ja puolet miehiä. Heistä kaikki olivat jääneet leskeksi vähintään vuosi sitten ja takana oli pitkä liitto. Toimittaja on Riia Hantula.

Lähetykset

 • to 23.2.2012 9.45 • Yle Areena

Jaksot

 • Ilmajokelainen Jenni Köykkä oli 140-kiloisena terve, vaikka olikin sairaalloisen lihava. Puolet kevyempänä hän on sairaampi, mutta pystyy nauttimaan elämästä enemmän. Toimittaja on Pauliina Jaakkola.

 • Kuortanelaisella Marko Viinikaisella diagnosoitiin vuoden 2016 alussa syöpä. Lääkärit totesivat, että sitä voidaan hoidoilla hidastaa, mutta ei parantaa. Diagnoosi pysäytti, mutta herätti myös taistelutahdon. Nyt Marko Viinikainen kirjoittaa tuntemuksistaan blogia "Perhe, syöpä ja ironman". Tammikuussa hän oli Yle Pohjanmaan haastattelussa. Toimittaja on Pauliina Jaakkola. Bloginäytteet lukee Antti Haavisto.

 • Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden (26.4.1986) jälkeen säteilymääriä seurattiin tarkasti myös pohjalaiskunnissa. Ylen Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueelle 30. huhtikuuta 1986 toimitettu aluekatsaus keskittyi onnettomuuden seurantaan. Studiossa on Risto Vuorinen. (Ohjelma lähetetty 30.4.1986)

 • VI Kansainvälinen Jorma Panula kapellimestarikilpailu järjestetään Vaasassa 10. – 13.11.2015. Jo kuudetta kertaa järjestettävä kansainvälinen kilpailu kuuluu Euroopan arvostetuimpiin kapellimestarikilpailuihin.

  Tuomariston puheenjohtaja akateemikko Jorma Panula kertoo, missä tunnelmissa ja minkälaisin odotuksin kilpailu käynnistyy. Elina Kaakinen haastattelee.

 • Monet naiset ovat hukassa vaateviidakossa ja kaipaavat apua oikean suunnan löytämiseen. Tyylikonsultti Elina Kyösti on pitänyt monia tyylikursseja ja hän tietää mistä se oma tyyli muodostuu. Elina Kyöstin kanssa tyylistä keskustelee Terhi Varjonen.

 • Seinäjoen seudulla toimiva lapsi- ja nuorisokuoro Luritus valmistaa huhtikuulla ja heinäkuun Tangomarkkinoilla esitettäväksi Tie Tangotalentiksi -musikaalin. Kaikissa rooleissa ja musiikista vastaavat lurituslaiset, joten kuorolaiset saavat musikaalin tekemisesta varsinaisen syväkurssin kevään aikana. Musikaalin käsikirjoittaja on Lurituksen johtaja Hanne Orrenmaa, jonka tapasi toimittaja Pauliina Jaakkola.

 • Salibandyliigan pudotuspelit pyörähtävät käyntiin. SPV:tä vastaan asettuu Loviisan Tor. Aiemmilta kausilta Peliveljillä on prossia ja hopeaa. Putki on selvä ja ainakin fanien odotukset lepääväät varmasti - missäpä muussa kuin kullassa. Toimittaja Olli Koski tapasi SPV:n valmentajan Tommy Koposen playoff-tunnelmissa.

 • Miten syntymäpäiväänsä viettää karkauspäivänä syntynyt, kun virallinen syntymäpäivä ei osu läheskään jokaiselle vuodelle? Jalasjärveläinen Reetta Rintala täyttää karkauspäivänä 12-vuotta. Reetta ja Terhi-äiti kertovat karkauspäiväsynttäreiden juhlallisuuksista. Toimittajana Johanna Manu.

 • Tutkijayliopettaja Merja Sankelo Seinäjoen ammattikorkeakoulusta on tehnyt tutkimuksen ikäihmisten surusta puolison kuoleman jälkeen. Hän toteaa, että surun alkushokista kyllä selvitään, mutta toipumissa auttaisivat vertaistuki ja sosiaaliset suhteet ylipäätään. Merja Sankelo haastatteli tutkimuksessaan kahtatoista eteläpohjalaista henkilöä - puolet heistä oli naisia ja puolet miehiä. Heistä kaikki olivat jääneet leskeksi vähintään vuosi sitten ja takana oli pitkä liitto. Toimittaja on Riia Hantula.

 • Kaisa Isotalo tekee väitöstutkimusta yläkoulun rehtoreiden vaikeiksi kokemista johtamispäätöksistä. Hän on pitänyt kirjaa omista vaikeiksi kokemistaan tilanteista ja haastatellut muutamia kollegoita, jotka ovat saaneet omin sanoin kertoa vaikeista päätöksistään. Tavoitteena on selvittää, millaisten päätösten tekeminen tuntuu vaikealta ja kuinka tilanteesta selvitään. Seinäjoen lyseon tutkimusvapaalla oleva rehtori Kaisa Isotalo sanoo, että tutkimusaineistosta alkaa jo hahmottua työn vaikeat kohdat. Toimittaja on Riia Hantula.

 • Anestesia on lääketieteellinen termi, joka tarkoittaa kivun poistoa jonkin toimenpiteen ajaksi. Usein puhutaan kansanomaisesti nukutuksesta - silloin kyse on yleisanestesiasta. Se, joka on saanut anestesialääkärin piikin käteensä, tietää, että taju lähtee kankaalle todella nopeasti. Neurofysiologian dosentti Ville Jäntti sanoo, että kyseessä ei ole tuolloin unesta tai nukkumisesta, vaan oikeastaan myrkytystilasta. Jäntti tutkii anestesian perusmekanismeja. Toimittaja on Riia Hantula.

 • Härmä-elokuvassa visuaalisuuden lisäksi pohjalaisuus on mukana myös roolihahmojen puheessa. Näyttelijät joutuivat opettelemaan paikallista murretta. Ihan kaikki repliikit ja sanat eivät ole pohjalaismurteella puhuttu, mutta kokonaisuudesta syntyy kyllä vakuuttava mielikuva. Elokuvanäyttelijöiden apuna murteen opiskelussa toimi muun muassa murreseurassa toiminnassakin mukana oleva Joonas Autio. Toimittaja on Olli Koski.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Noin kuusikymmentä koululaista ja eskaria osallistui Ylihärmässä Kosolan tallilla Fälttööpäivään. Perinnepäivänä sadepisarat pysyttelivät poissa ja lasten riemu oli tarttuvaa. Toimittaja Anne Rahjola vieraili paikan päällä.

 • Suurin osa suomalaisista kokee tutkimusten mukaan nykyään ulkonäköpaineita. Eri ammattiryhmien edustajiin liittyy tietynlaisia ulkonäköodotuksia: ison firman toimitusjohtajan odotetaan käyttävän laatupukua ja pankkivirkailijan pitää olla huoliteltu. Filosofian maisteri Marjo Kamila tekee Seinäjoen yliopistokeskuksen tutkijahotellissa väitöstutkimusta opettajien ulkoisen olemuksen merkityksestä. Ulkonäköpaineet ovat opettajanhuoneessa tuttuja vuosikymmenten takaa.

 • Päiväkodeissa ja kouluissa päätäit pomppivat jälleen piposta ja päästä toiseen. Proviisori Mika Wallin Seinäjoen Keskus-Apteekista kertoo, miten täistä pääsee eroon ja miten helposti täi tarttuu. Toimittaja on Pauliina Jaakkola.

 • Jussi ja Eeva Syynimaan puutarhassa Kortesjärvellä on kasvanut menestyksekkäästi monia kasveja ja vihanneksia. Tänä syksynä varsinaiseksi nähtävyydeksi tuli kurpitsapenkin valtava sato. Suurimmat kurpitsoista kasvoivat yli satakiloisiksi. Nyttemmin jättikurpitsat ovat muuttuneet hilloiksi.

 • Lastenvaateliikkeessä on nykyisin tarjontaa jos jonkinlaista. On teknisiä ominaisuuksia kuten vedenpitävyyttä, -hylkivyyttä ja teipattuja saumoja. Hankauskestävyydestä puhumattakaan. Anne Rahjola kysyy, mitä ominaisuuksia lasten ulkovaatteissa ylipäätään kannattaisi katsoa, että tietäisi vaatteiden varmasti kestävän kaikki syksyn kelit ja möyrinnät.
  Haastattelussa on Lasten Rintamäen myyjä Katriina Takamäk Lapualta.

 • Muisti on veikeä kaveri. Osa meistä tunnustaa omaavansa valikoivan muistin. Muistissa on hyvää ja pahaa, ja kun muistikuvia - muistoja- vertailee, huomaa että osa muistoista on selvästi kultaantunut.

  Anne Rahjola kysyi Etelä-Pohjanmaan muistiyhdistyksen kehittämispäälliköltä Minna Huhtamäki-Kuoppalalta, siivoavatko aivot "kovalevyään" ihan ihmisen terveydenkin takia?

 • Keihäänheittäjä Tero Pitkämäen valmennustiimi saa vahvistusta, kun Pitkämäen pitkäaikaisen valmentaja Hannu Kankaan rinnalle valmennuksesta vastaamaan tulee tsekkiläinen Jan Zelezny.

  Jatkossa valmennusohjelmat ja leiritykset suunnitellaan yhdessä, mutta Kangas vastaa Tero Pitkämäen kotimaan harjoittelusta ja Zelezny leiritoiminnasta.Tarkemmin asioista sovitaan lokakuussa pidettävässä valmennustiimin kokouksessa.

  Tero Pitkämäki on valmennuksensa vahvistukseen tyytyväinen. Toimittaja on Pauliina Jaakkola.

 • Suomen evankelisluterilainen kirkko toimii kotimaan lisäksi lähes neljässäkymmenessä maassa 140 työntekijän voimin. Ulkosuomalaisilee ja turisteille tarjotaan tukea, vierellä kulkemista ja jumalanpalveluksiakin. Yhdysvalloissa on useita suomalaisia seurakuntia ja pappeja. Tiina Talvitie on työskennellyt siirtolaispappina New Yorkissa noin puolitoista vuotta. Toisella puolella palloa työskentelee puolestaan Jyrki Markkanen, joka on turistipappina Thaimaassa. Elina Niemistö haastattelee.

 • Miksi etenkin syksyisin sammakot tuntuvat loikkivat suurina joukkoina teiden yli ja kerääntyvän puutarhoihin kurnuttamaan? Anne Rahjola soitti Helsingin yliopiston professorille Juha Merilälle ja kysyi, minne joukolla liikkuvat sammakot oikein ovat matkalla.

 • Lauri Tähkän ensimmäinen soolosingle julkaistiin syyskuun alussa, koko levy saadaan kauppoihin lokakuussa. Lauri Tähkä on esitellyt uusia kappaleitaan ennakkokuuntelutilaisuuksissa faneilleen ja suosio on ollut hurja. Keikoille Tähkä lähtee joulukuun alussa. Lauri Tähkän kuulumisia kyselee toimittaja Pauliina Jaakkola.

 • Avantouintiseura Vaasan Pingviinien kotiavanto on Vaasan Hietasaaressa. Avantouintikausi alkaa virallisesti marraskuun alussa, mutta syksyn viilenevät vedet ovat jo hyvää harjoitusta talvea varten. Veden lämpötila mitataan seuran toimesta päivittäin. Jatkossa mittaaminen automatisoituu. Oikeaoppinen Pingviini käy kolmesti uimassa saunomisen yhteydessä. Viikottaisten uintikertojen määrä riippuu elämäntilanteesta. Toimittaja Anne Rahjolan haastattelussa on Pingviinien sihteeri Henrik Eriksson.

 • Lakeuden Etappi on päivittämässä Ilmajoella sijaitsevan jätehuoltokeskuksensa lupaehtoja. Muun muassa jätteen tonnimääriä halutaan kasvattaa ja hajupitoisuuksia lieventää. Tämä kismittää lähialueen asukkaita, joiden mukaan hajuhaittoja on jo tarpeeksi tällä hetkellä. Toimittaja Olli Koski tapasi Laskunmäen asukkaiden toimikunnan asiamiehen Kai Väli-Toralan.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä