Yle Kainuu

YLE Kainuu: Kainuun tuntemattomat suuruudet, osa 23: I.K.Inha

 • 10 min
 • toistaiseksi

Virroilla vuonna 1865 syntynyt I.K. Inha – alkuperäiseltä nimeltään Kondrad Into Nyström – oli yksi maamme valokuvauksen mestareista. Kainuuseen Inha liittyy vahvasti siksi, että hän on kuvannut teoksissaan kattavasti muun muassa Sotkamoa ja Kajaania. Inha kävi kuvausmatkalla myös Vienan Karjalassa, kuvaten ihmisten elinympäristöä ja tapakulttuuria.

Lähetykset

 • ti 28.2.2012 11.32 • Yle Radio Suomi Kajaani

Jaksot

 • Koskien kunnostus on viime vuosina ollut monilla kalastusalueilla tärkeä toimenpide. Kuhmossa koskia riittää ja myös kunnostustarve on suuri. Kesäkuun 17.päivä aiotaankin järjestää Suomen suurin koskienkunnostustapahtuma. Miten hommaan pääsee mukaan ja miksi koskia kunnostetaan, koskitalkkari Juhani Kyllönen kertoo. Toimittajana on Varpu Mäntymäki.

 • Muutaman vuoden ajan Kajaanissa asunut irakilainen Muhammed Hussein Ali on seurannut uutisia Eurooppaan saapuvasta pakolaistulvasta. Hänen pitkä pakomatkansa oli toisenlainen. Matka kulki Turkin, Kreikan, Italian, Saksan, Tanskan ja Ruotsin kautta Suomeen. Välillä hän käveli, ui ja piiloutui metsään. Välillä matkaa taas taitettiin autolla junalla ja laivalla. Pakomatka tapahtui salaa, maailman katseilta piilossa. Toimittaja on Tiia Korhonen.

 • Toiset haaveilevat lottovoitosta, toiset pelkästä lomareissusta. Joku haluaisi kirjoittaa kirjan, joku toinen taas haluaisi ottaa pitkän vapaan työelämästä vain ollakseen tekemättä mitään. Puolankalaislähtöisellä Elena Vikströmillä on oma haaveensa, joka johtaisi hänet toisen haaveen pariin. Elena haluaisi tehdä töitä glamourmallina jossain lämpimässä maassa, sitä ennen hänen olisi päästävä Playboyn sivuille. Toimittaja on Hanne Kinnunen.

 • Toivo V. Narva työskenteli tiedotuskomppaniassa talvi- ja jatkosodassa, ja oli marraskuusta 1941 elokuuhun 1944 Rukajärvellä. Sen jälkeen hänet siirrettiin Tolvajärven taisteluihin, missä hän oli mukana viimeisessä taistelussa ja rauhan syntyessä.

  Jälkeensä Narva jätti noin 600 valokuvaa, karttoja ja kirjeitä, jotka kulkeutuivat hänen kuoltuaan kotitalon vintille Loimaalle puuarkussa. Toivon poika Raine rupesi tutkimaan puuarkun sisältöä pari vuotta sitten. Katja Oittinen tapasi puuarkun avanneen Rainen.

 • Autokoulun käyminen ei ole jokaiselle nuorelle unelmien täyttymys. Ilona Vehmas aloitti aikoinaan autokoulun pienellä paikkakunnalla Viialassa, mutta jo ensimmäisistä ajotunneista lähtien auton hallinta osoittautui hänelle varsianiseksi tuskien taipaleeksi.

 • Kajaanilaisella opettaja Ulla Klemetillä on yli 30 vuoden kokemus työstään. Tässä ajassa käsialakirjoittaminen on muuttanut tyyliään muutamia kertoja. Seuraava suuri muutos on jo hyväksytty ja tulee koulumaailmassa eteen syksyllä 2016. Tuolloin koulujen ei enää tarvitse opettaa sidosteisia kirjaimia eli kaunokirjoitusta. Opetus keskittyy tekstaustaitoihin ja näppäinkirjoittamiseen. Klemetti toivoisi kaunokirjoituksen säilyvän. Teppanan koululla, Ulla Klemetin luokassa vierailee toimittaja Sini Salmirinne.

 • Vanhanaikaisessa kaunokirjoittamisessa kynä ei noussut paperista kuin hetkittäin. Kirjoitustyyli on kuitenkin hiipinyt tekstauksen suuntaan. Syksyn 2016 jälkeen kouluissa ei tarvitse enää opettaa kaunokirjoitusta lainkaan. Tätä myötä myös ihmisten allekirjoitustyyli tulee muuttumaan. Kajaanilaisen Teppanan koulun ekaluokklaiset ja opettaja Ulla Klemetti pohtivat allekirjoittamisen taitoa ja merkitystä. Toimittaja on Sini Salmirinne.

 • Loppusuoralla terveydenhoitajan opiskeluitaan Kajaanin ammattikorkeakoulussa suorittava Anna Karhapää arvostaa opiskelun asiakaslähtöisyyttä, ja kertoo sen näkyvän paitsi työharjoittelussa myös käytännön harjoitustilanteissa.

  Heli Sirviön haastattelussa hän kertoo asiakaslähtöisyyden olevan isossa roolissa tulevassa työssään.

 • Yhdysvaltoihin 150 vuotta muuttaneet suomalaiset ovat jättäneet jälkeensä tapoja, jotka näkyvät edelleen suomalaiset sukujuuret omaavien asuinalueilla. Kalifornialaisvalokuvaaja Jason DeBose on kuvannut muutaman vuoden aikana koteja ja arkea ja tapoja niin Yhdysvalloissa suomenjuuristen luona kuin Suomessakin.

  Arkitapojemme ja kulttuurin samanlaisuus on kuulema hätkähdyttävää, ihan alkaen kenkien jättämisestä eteiseen ja kahvinjuomisesta puhumattakaan asuinpaikan valinnasta.

  Jason DeBose on siis päätynyt kuvaamaan arkea Yhdysvalloissa ja Suomessa koteihin, joiden ovet ovat valokuvaajalle auenneet. Mies kuvasi joulukuussa Kajaanissakin, ja kuinka ollakaan, juuri vuoden pimeimpinä päivinä. Mutta valoa löytyi tarpeeksi, ja Kajaanistakin kuvat päätyvät tämän kuun lopulla ja ensi kuussa Yhdysvaltojen Hancockissa ja Marquettessa valokuvanäyttelyyn.

  Mutta jännittääkö ihmisiä päästää entuudestaan tuntematon valokuvaaja itseään kuvaamaan? Katja Oittiselle Jason DeBose kertoi, että osaa kyllä, osaa ei, mutta kysymyksiä ainakin on.

 • Onko tanssiterapia hikijumppaa vai sopiiko se myös huonompikuntoiselle? Hannu Korhonen ja Heli Hyvärinen valmistuivat tanssi- ja liiketerapeuteiksi. Toimittaja on Heli Sirviö.

 • Kajaanilaiset Heli Hyvärinen ja Hannu Korhonen ovat niitä harvoja kainuulaisia, jotka ovat kouluttautuneet neljän vuoden ajan tanssi- ja liiketerapeuteiksi. Miten tanssin ja liikkeen kautta voi löytää sisäisen valonsa, jota joku voisi kutsua sitä myös elämäniloksi. Toimittaja on Heli Sirviö.

 • Sijaisvanhempina toimivat Jaana ja Jouni Haataja kertovat minkälaista sijaisperheen elämä on. Mikä on haastavaa ja mikä sen sijaan palkitsee? Toimittajana Miia Roivainen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä