Radio Suomi Hämeenlinna

Vankilanjohtaja Samuli Laulumaa johtaa naamatusten

 • 3 min
 • toistaiseksi

Samuli Laulumaa tuli hätiin kun Hämeenlinnan vankilassa oli pahoja ristiriitoja henkilökunnan ja johtajan välillä. Laulumaalla on kohta vuoden kokemus Hämeenlinnan vankilan johtamisesta ja hänen mukaansa monet asiat ovat korjaantuneetkin. Kokonaan riidattomaksi ei mitään työpaikkaa saa, mutta Laulumaan mukaan asiat ratkeavat parhaiten kasvotusten. Kiti Pölönen tapasi Samuli Laulumaan.

Lähetykset

 • ti 6.3.2012 9.45 • Yle Areena

Jaksot

 • Lapsen oikeuksien päivän seminaarissa Hämeenlinnassa pohdittiin muun muassa lapsen tulevaisuutta Suomessa. Tilaisuuden avasi perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko. Tuoreen selvityksen mukaan nuoret eivät usko Suomen tulevaisuuteen, vaan näkevät sen melko negatiivisena. Lauri Rautavuori kysyi ministeri Saarikolta, mitä hän tästä ajattelee.

 • Janakkalan Turengissa on vellonut viikkokausia kiihkeä keskustelu Osuuskauppa Hämeenmaan aloitteesta muuttaa kauppansa paikkaa alueelle, joka on ollut tärkeä viheralue kuntalaisille. Osuuskauppa Hämeenmaan aloitetta vastustavan adressin allekirjoitti pari tuhatta turenkilaista. Turengin keskustan suunnittelun lähtökohtana on liikennejärjestelyt, joten neuvottelut käydään myös Ely- keskuksen kanssa. Juuri nyt vaihtoehdot ovat auki ja päätöksiin on vielä matkaa. Mutta kansan parissa keskustelu on jo hyvässä vauhdissa. Heidi Kononen tapasi kansalaisaktiivi Marja-Leena Niemisen, elinvoimapäällikkö Ismo Holstilan, kaavasuunnittelija Piia Tuokon sekä Janakkalan luonto ja ympäristö ry:n puheenjohtaja Ari Lehtisen.

 • Kulttuurin moniottelija Antti Vihinen tuli neljä vuotta sitten Hämeenlinnaan kehittämään muun muassa Hämeen Linnan aluetta. Sibeliuksen juhlavuosi oli myös keskeinen osa Hämeenlinnan vuosia. Vihinen on kirjoittanut kirjoja, esseitä, pakinoita, tehnyt väitöskirjan ja soittanut bändissä. Jos kulttuurimaailma on pyöreä, on Vihinen sen kulmikas palikka. Antti Vihinen pohtii Sibeliusta, kulttuuria ja vähän Mahleria. Heidi Kononen tarjoili filosofian tohtori Vihiselle viimeisen työtehtävän Hämeenlinnassa.

 • Hämeenlinnassa on maanantaina Lapsen oikeuksien päivän valtakunnallinen seminaari. Seminaarin osallistujat kiikaroivat tulevaisuuteen ja yrittävät saada selkoa siitä, minkälaiset mahtavat olla seuraavat 100 vuotta Suomessa. Seminaarissa tutkaillaan lapsuuden tulevaisuutta maassamme. Kati Turtolan haastatelvaina olivat Hämeenlinnan Aamussa abiturientit Iiris Jalava ja Touko Uotila.

 • Hausjärveläinen Tiina Raitaoja tekee tarkkaa työtä: hän on ikkunaentisöijä, jolla on parhaillaan työn alla mm. Kansallismuseon ikkunoiden kunnostaminen.

  Tiinan työ vaatii kärsivällisyyttää ja silmää. Hutiloida ei saa. Kati Turtola kävi Tiina Raitaojan verstaalla Hausjärvellä.

 • Hattulalainen Jussi Laine sai kolmisen vuotta sitten lahjaksi lettikirjan. Siitä asti hän on letittänyt tyttärensä Jennan hiuksia. Tiina Kokko tapasi Jussin ja Jennan isänpäivän alla.

 • Yle Hämeenlinnan tet-harjoittelijat Mikael Säynevirta ja Juulia Ollikainen Hämeenlinnan Lyseon koulusta halusivat tehdä juttua esiintymisjännityksestä. Haastateltavina olivat Emil Aarnio, Saara Ista, Spide Kuhlström ja basisti Vellu Hämeenlinnasta.

 • Santa Cruz on vuonna 2007 perustettu nelihenkinen hard rock, heavy/glam metal -yhtye Helsingistä. Bändi muuten esiintyi Hämeenlinnassa AC/DC:n lämmittelijänä kesällä 2015. Yle Hämeenlinnan tet-harjoittelija Mikael Säynevirta soitti bändin basistille Mitja "Middy Cruz" Toivoselle. Kyllä Middy Cruziakin jännittää ainakin joillakin keikoilla.

 • Tommi Saksa on pelintekijä ja Hämeen ammattikorkean tietojenkäsittelyn opettaja. Hän on ollut mukana tekemässä Sidekick-nimistä peliä, joka julkaistiin kuluvana syksynä.

  Peli on retrohenkinen tasohyppelypeli, jossa kolme sankaria seikkailevat erikoisvoimiensa avulla. Tommi Saksa on iloinen positiivisesta palautteesta, jota he pelin beta-vaiheessa saivat eri puolilta maailmaa.

  Tommi Saksa oli Radio Suomen Hämeenlinnan Aamussa Kati Turtolan ja Heidi Kyrön vieraana.

 • Loppuvuosi on yhdistysten vuosikokousten aikaa. Yhdistyksessä toimiminen on kivaa ja hauskaa, samalla kuitenkin myös kamala kivireki. Tai ainakin näin monet meistä ajattelevat, eivätkä mene ollenkaan esim. vuosikokoukseen "ettei vain siihen hallitukseen sitten joudu".

  Sirpa Korkatti on hämeenlinnalainen kokenut toiminnan kehittämisen ammattilainen ja järjestötoiminnan asiantuntija, jonka kokemus ja opit ovat syntyneet mm. järjestöissä sekä vapaaehtoisena että erilaisissa valtakunnallisissa tehtävissä ammattilaisena. Korkatti neuvoo, että kaikkien yhdistyten olisi syytä miettiä, mitä jonkun tehtävän toteuttaminen yhdistyksessä käytännössä vaatii. Niinikään työnjaon pitää olla selvää.

  "Ihan olennaista hyvässä yhdistyksen hallitustoiminnassa on se, että kaikki tietävät, mikä yhdistyksen tarkoitus on, mitä haluamme saada aikaan, mitkä ovat tämän hetken tavoitteemme ja ketkä tekevät," pohtii Korkatti.

  Korkatti oli Heidi Kyrön ja Kati Turtolan vieraana Radio Suomen Hämeenlinnan aamussa.

 • Syyslomalla koululaiset ja heidän perheensä käyvät kylpylässä, hyppivät vesilätätköissä ja nauttivat joutenolosta. Heidi Kyrö kohtasi syyslomalaisia.
  Haastateltavina ovat Daniella Reynish, Leo Laatikainen, Eelis Överlund ja Kaisa Överlund.

 • Renkolainen ralliharrastaja Juha Metsä-Mattila ajoi kartturinsa Juha Aallon kanssa BMW Xtreme -rallisarjan A-junnujen voittoon pari viikkoa sitten. Ahveniston Autourheilijoita edustava Metsä-Mattila on tyytyväinen, sillä auto on vielä, sarjan päätyttyäkin ehjänä.

  Ralliharrastus vaatii tiukkaa sitoutumista. Tämänkin auton kimpussa on yleensä ainakin neljä miestä, jotka puunaavat, viilaavat ja virittävät sitä. Sitten, kun koittaa kisan aika, Juha ajaa.

  Kati Turtola pääsi kurkistamaan ralliautoon.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Riihimäen aupunki järjesti yhdessä Riihimäen Taitoluistelijoiden, Riihimäen Jäätaitureiden ja Kiekko-Nikkareiden kanssa tiistaina 11. helmikuuta Riksu on ice -luistelutapahtuman. Lähes 900 lasta sai hauskan luistelutunnin jääurheiluseurojen ohjaajien opastuksella. Tiina Kokko utelee kaukalon laidalla mikä on ollut päivässä parasta?

 • Isac Elliot tykkää sellaisista kouluaianieista, joissa ei tarvitse istua paikoillaan. Jääkiekkoa mielellään pelaava Isac laukoo Hämeenlinnan Rinkelinmäellä keskiviikkona 5.11. klo 18 alkavassa Nenäpäiväottelussa! Radio Hämeen Heidi Kononen tavoitti poptähden aamulla.

 • Säveltäjä shamaaniksikin kutsuttu Tauno Marttinen vaikutti aikoinaan Hämeenlinnan kulttuurielämässä vahvasti. Millaista elämä oli taitelijakodissa? Sisarukset Hannu Marttinen, Kristiina Kostia, Helena Marttinen ja Rauno Marttinen muistelevat lapsuuttaan ja isäänsä. Mikä oli keskiviikon keskinkertaiset, mikä isän lempipaikka, mitä elämänohjeita säveltäjä antoi lapsilleen. Säveltäjä Tauno Marttisen syntymästä tulee torstaina kuluneeksi sata vuotta. Maarit Piri-Lahti istui pöydän ääreen keskelle vanhoja valokuvia.

 • Hämeenlinnalaisten mopopoikien ja -tyttöjen mukaan paikalliset autoilijat suhtautuvat heihin epäkohteliaasti, huolimattomasti ja välinpitämättömästi. Suurin osa moponuorista hyväksyy ajopelin lainvastaisen virittämisen normaalia nopeammaksi. Perusteluksi he sanovat, että silloin ei jää muun liikenteen jalkoihin. Moponuorten mukaan eniten vaaratilanteita syntyy liikenteessä autoilijoiden varomattoman käytöksen takia. YLE Hämeen TET-harjoittelijat Atte Niskanen ja Eetu Tapanainen kävivät kyselemässä mopoteinien mielipiteitä Hämeenlinnan Lyseon koululla.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä