Familjeliv

ma 12.3.2012

 • 56 min
 • ei kuunneltavissa

Varför är det så viktigt att läsa böcker med barnen? Hur kan vi uppmuntra barnen att själva läsa mer? Vi besöker Hangö bibliotek där barnen tack vare sagorummet och bibliotekarien Agneta Möller-Salmela har börjat låna böcker som aldrig förr. Föräldrarna Lidia Lehtinen, Katja Näsi-Sundholm och Stefan Edholm i Jakobstad diskuterar vad och hur de läser med sina barn. Red. Annika Löfgren, Annika Sylvin-Reuter och Susanna Rönn.

Lähetykset

 • la 10.3.2012 8.59 • Yle Vega

Jaksot

 • Aktuella familjeinslag från veckan. Redaktör: Jessica Morney.

 • Hur ska barn lära sig pengars värde i vårt kontantlösa samhälle? Vi måste prata pengar med våra barn, säger Marthaförbundets ekonomirådgivare Mia-Maja Wägar. Hela 40 procent av alla barn lider av växtvärk, men vi ganska lite om orsakerna bakom växtvärken. Vi träffar nioåriga Liam som har växtvärk. Redaktör: Jessica Morney.

 • När Sara Nyholms åttaåring mobbades i skolan fick det hela ett lyckligt slut tack vare att alla inblandade vuxna tog mobbningen på allvar. Redaktör: Jessica Morney.

 • I Sverige är medelåldern för när barn regelbundet börjar konsumerar pornografi på nätet 12,4 år.
  Det här är ett ämne där det inte bedrivs någon egentlig forskning. Prästen och författaren Ulrica Stigberg har skrivit boken "Visuell drog". De barn och ungdomar hon intervjuat har aldrig tidigare talat med någon vuxen om nätporr. Redaktör: Jessica Morney.

 • Vi sköter servicen på våra bilar och krånglande hushållsmaskiner. Borde vi också införa förebyggande parterapi för att serva parförhållandet? Ifjol sommarpratade Anneli Heikkilä-Nordmyr om sin längtan efter ett barn. Vi hör både Annelis och maken Mikaels berättelse. Redaktör: Jessica Morney.

 • Det finns allt för lite beröm och uppmuntran i skolan idag. Vi poängterar fel och brister hos eleverna i stället för att lyfta fram möjligheter och även små framsteg. Hur kunde man tillsammans bygga upp ett mer uppmuntrande klimat där man fokuserar på elevernas potential och allas välmående? Psykiatern Ben Furman anser att vi helt och hållet kunde sluta tala om problem och i stället fokusera på de färdigheter som kan hjälpa barnet att övervinna sina utmaningar. I diskussionen deltar också Micaela Romantschuk-Pietilä, verksamhetsledare vid Hem och Skola i Finland och läraren Petter Wallenius. Red. Annika Sylvin-Reuter och Nina Sederlöf.

 • I de flesta skolor runt världen fokuserar man på prestationer, vitsord och tillrättavisningar. Ändå vet vi att kunskapsivern frodas i ett positivt och uppmuntrande klimat. Geelong Grammar School i Autralien är den första skolan i sitt slag som tillämpar positiv pedagogik i stor skala. Där fokuserar man på styrkor och möjligheter i stället för problem. Charlie Scudamore, vicerektor vid skolan berättar om häpnadsväckande resultat. Mobbningen har minskat och elevernas och personalens välbefinnande har ökat. Vi hör också forskaren och neuropsykologen Åse Fagerlund som startar ett pilotprojekt i Finland kring positiv pedagogik i höst. Mia Förars-Pöytäniemi, rektor vid Hoplaxskolan i Helsingfors, säger att man i skolvärlden har mycket att lära sig kring hur man kommunicerar konstruktivt med både barn och föräldrar. Redaktörer: Annika Sylivn-Reuter och Nina Sederlöf.

 • “Det räcker inte med att barnen klipper och klistrar på dagis, det behövs en pedagogiskt uppbyggd konstfostran och den ska börja i tid”. Det här säger Paul Olin, teaterchef vid Unga Teatern. Idag är det oftast föräldraföreningar som söker stipendier för konst- och kulturverksamhet till daghemmen. Om daghemmet saknar aktiva eldsjälar, blir barnen utan. Varför är det viktigt med barnkultur och vad borde göras för att alla ska få ta del av den? Vi hör bland andra Harriet Abrahamsson som är verksamhetsledare för Ung Dramatik och Anders Grönroos alias Apan Anders. Vi frågar också föräldrar om det är daghemmet eller föräldrarna själva som ska stå för upplevelserna? Redaktörer för programmet är Nina Sederlöf och Annika Sylvin-Reuter

 • Att prata om småbarnspedagogik i stället för dagvård är någonting som många insiktsfulla pedagoger föredrar idag. Daghemsvistelsen även för de allra minsta, borde vara mer än enbart vård, mat och vila. Verksamheten ska bygga på en medveten pedagogik som utgår från barnets behov och delaktighet, säger daghemsföreståndarna Mirjaleena Enkenberg-Kuisma och Dan Engström. Men vad innebär en insiktsfull småbarnspedagogik i praktiken och vad står högst på föräldrarnas önskelista när det kommer till ett bra bra dagis? Redaktörer: Annika Sylvin-Reuter och Nina Sederlöf.

 • Osaklig bestraffning av barn, ingen utevistelse och ständigt växlande personal. Vardagen på dagis kan vara otrygg och kaotisk och i värsta fall blir daghemmet en förvaringsplats där alla vantrivs. Många dagisbarn får en förträfflig vård men de regionala skillnaderna är stora. Vad kan man som förälder kräva av ett daghem och vad ska man göra om barnet vantrivs och magkänslan säger att något är fel? I Familjeliv hör vi oroliga föräldrars berättelser om dagisar som inte håller måttet. Annika Sylvin-Reuter och Nina Sederlöf pratar också med Nina Fabricius, dagvårdschef i Helsingfors, Pia Sundell, verksamhetsledare vid Barnavårdsföreningen och Astrid Packalén som har 40 års erfarenhet av barndagvård. Hur ska en kvalitativ småbarnsfostran se ut?

 • Vi föräldrar är förebilder för våra barn 24 timmar om dygnet, oavsett vad vi gör. Vi har alla våra tillkortakommanden och brister och som förälder är man inte alla gånger en så bra förebild. En del av oss har tilldelats flera redskap att handskas med motgångar och utmaningar än andra. Då det går fel gäller det att ta ett steg tillbaka och ödmjukt be om förlåtelse, säger gymnasieläraren Amanda Audas-Kass. Familjeliv har bjudit in tre föräldrar till en diskussion om hurdana förebilder vi föräldrar är. Med och diskuterar är också författaren och journalisten Sofia Torvalds och fostraren Anders Eklund från föreningen Icehearts. Redaktörer: Nina Sederlöf och Annika Sylvin-Reuter.

Klipit

 • Malin Lundberg och sonen Wiggo är vänfamilj till en Syrisk familj via Röda korset. På Åland har varje nyinflyttad syrisk familj tre vänfamiljer och intresset att hjälpa och stöda falnar inte, trots att de anlände redan för fyra månader sedan.

 • Joud Azar, Elias Azar, Selina Celin, Wael Almasre, Crestell Azar och Ola Almasre är alla nyinflyttade Syrier på Åland. De kom i november 2015 som kvotflyktingar från Libanon där de tillbringat flera år i väntan på en nystart.
  - På Åland är mänskorna lite som hemma i Syrien före kriget, säger Joud. Hennes lillasyster Crestell drömmer om att bli astronaut.

 • Joud Azar, Elias Azar, Selina Celin, Wael Almasre, Crestell Azar och Ola Almasre är alla nyinflyttade Syrier på Åland. De kom i november 2015 som kvotflyktingar från Libanon där de tillbringat flera år i väntan på en nystart.
  - På Åland är mänskorna lite som hemma i Syrien före kriget, säger Joud. Hennes lillasyster Crestell drömmer om att bli astronaut.

 • Videon är den del av Svenska Yles satsning om skilsmässa - #inödochlust.

 • Sara Gestrin 13, berättar om hur det kändes när föräldrarna skilde sig när hon var 6.

 • Tonåringar berättar om hur det är när föräldrarna är skilda.

 • Annika Sylvin-Reuter tar in lekfullheten då hon vill ha hjälpe med disken av 6-åringarna Nora och Elsa. Hör vad som händer när tallrikarna blir delfiner och skummet i diskbaljan förvandlas till isbitar.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä