Nyländsk förmiddag

pe 16.3.2012

 • 31 min
 • toistaiseksi

Lähetykset

 • pe 16.3.2012 13.00 • Yle Areena

Jaksot

 • - Nyländsk förmiddag onsdagen den 18 oktober 2017
  - Thomas Noreila är vd för byggbolaget Oy Trähus Ab, stationerat i Tusby. Han och hans två kompanjoner traditionsbyggmästare Leif Slotte och Micke Paqvalén är passionerade renoverare av gamla hus, för det mesta över 200 år gamla stockhus.
  "Det är inte svårt att bygga, men man har gjort det svårt" är deras motto. Med det avser de byggbestämmelser som tvingar byggare att använda material som inte passar ihop med gamla trähus, eller med hus överhuvudtaget. "Mera bondförnuft, och fram för hållfast byggande" är ett annat av deras motton.
  - Red.: Bertel "Berra" Lindell
  Grundstenarna i deras byggfilosofi är vatten och luft, de måste hållas under kontroll.
  I somras anordnade de en trähusfestival intill Noreilas hus i det anrika kulturlandskapet kring Tusby träsk, en festival som besöktes av hundratals intresserade

 • - LuciLive direkt i Nyländsk förmiddag tisdagen den 17 oktober 2017
  - Andrea Kurten är biolog som har jobbat 30 år vid Högholmen varav 10 år vid Viltsjukhuset, ett sjukhus som egentligen är ett rehabiliteringshem för vilda djur
  - Slagugglan, som räddningsväsendet i Helsingfors hämtade just innan intervjun skulle inledas, hade tydligen flugit emot något.
  Andrea gjorde en snabb undersökning av vingarna och märkte inte att något skulle ha brutits. En närmare undersökning skulle sedan utföras av en veterinär.
  Högholmens "Viltsjukhus" har av Finlands djurskyddsföreningars förbund tilldelats årets djurskyddspris.
  - Red.: Bertel "Berra" Lindell

 • - LuciLive direkt i Nyländsk förmiddag tisdagen den 17 oktober 2017
  - Andrea Kurten är biolog som har jobbat 30 år vid Högholmen, varav 10 år vid Viltsjukhuset, som egentligen är ett rehabiliteringshem för vilda djur
  - Slagugglan på fotot har flugit emot något och har troligen hjärnskakning, men har stora chanser att klara sig.
  - Högholmens "Viltsjukhus" har av Finlands djurskyddsföreningars förbund tilldelats årets djurskyddspris.
  - Red.: Bertel "Berra" Lindell

 • Axelvaddar, det var ett måste i nästan all klädsel. Och vi klädde oss i pastell eller i starka neonfärger när vi klädde oss i moderiktiga skidoveraller. Nu pratar vi 80-tal. Men vad den finländska formgivningen lika färgstark? Bernt Morelius som har lotsat oss igenom flera årtionden av finländsk design har nu kommit fram till åren 1978-1987. Vilka kända finländare lyfter han fram den här veckan? Redaktör: Tiina Grönroos.

 • Skymning Gryning, att stiga ut ur krigets skugga, är ett nyskrivet verk landet Finland till ära.Oratoriet är skapat av parhästarna Thomas Enroth och Thomas Lundin. Enroth har komponerat musiken och Lundin har skrivit alla texterna i sångerna som ingår.
  Projektet har vuxit fram under ett drygt års tid och engagerar 150 personer som ska ut på turné i svenskfinland.
  Premiär blir det i Jakobstad 8 november.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Hur få fler pensionärer med i pensionärsföreningarna? Vi blir allt äldre och fram till nu har också pensionsåldern sjunkit. Det här betyder att det finns allt fler pensionärer, men bara en del av dem hittar till pensionärsföreningarna. Tiina Grönroos har träffat Stig och Birgitta Nyberg i Tenala. Den lokala pensionärsföreningens 40-årsjubileum är överstökad och det blir nu en paus på festligheterna. Enligt ordförande Stig Nyberg finns det plats för flera yngre medlemmar i Tenala-Bromarf Pensionärer. I övrigt tycker han att föreningen är en pigg och livskraftig 40-åring.

 • Bengt Jansén är YLE-profilen med 40 år bakom sig på svenska YLE:s nyheter både i TV och radio. Med arbetsmarknadsfrågor som specialgebit. Jansén, eller Jansu, som han kallades under åren i Böle, är pensionär sedan år 2010 och också ingåbo sen dess.
  Hans intresse för flugfiske sträcker sig långt bak i tiden. Flugfiskandet är en helhetsupplevelse, säger han. Ofta binder du lockbetet själv, dom som ska imitera insekter och larver och lura fisken på kroken, kanske gör du också endel av redskapen, och så tillbringar du timmar ute vid vattnet - flugfiskare behöver en stor portion tålamod, nämligen. Och så den fina naturen där man ofta flugfiskar, åar, älvar, träsk och havsvatten.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Årets finlandssvenska psykolog, riktig pinfärsk utnämning faktiskt, är Ekenäsbon Tor-Erik Söderholm som fick den här utnämningen i samband med De finlandssvenska psykologdagarna. Tiina Grönroos har vänt sig till Tor-Erik för att få höra goda råd vad man ska ta sig till här i oktober.En del tycker oktober är myspys med tända ljus och att krypa under en skön ullig filt med god choklad, bok eller en bra tv-serie. För andra igen är samma scenario att man kryper under en noppig akrylfilt med ett paket Nessu och bara tycker synd om sig själv. och förbannar mörkret ute. Vad har Tor-Erik Söderholm för råd att ge

 • Hemmet brukar bli viktigt igen när hösten kommer. Under sommarn springer vi kanske ut och in där hemma, gör det mest nödvändiga inomhus, men sysslar hellre med uteliv, resor, fester och kalas eller så kanske hela vår tid går åt till båt- eller stugliv.
  Men så återgår vi till rutinerna och plötsligt ser vi allt som borde göras hemma. Renovera, möblera om, städa skåp kanske, pynta och pyssla.
  För Sofia Lindgren är hösten också en viktig tid där hemma, men faktum är att hon hör till dom som gillar att inreda året om! Ändå är Sofia bara 20 år. Hon pendlar till studierna i Helsingfors, men valde att skapa ett eget hem på hemorten Ekenäs redan nu.
  Precis i dagarna har Sofia också startat upp en inredningsblogg och drömmer nu om att öppna en shop för inredningsprylar som hon själv skapar.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Vill du må bättre och få mera energi? Det kan du kanske få genom att varva ner och till exempel meditera. Fast egentligen är meditation allt annat än att slappa och varva ner. I mindfulness och meditation ska man ta ett ganska aktivt grepp för att sedan kunna varva ner. Vi ska prata om hur vi ska må bättre och några konkreta tips dessutom med Thomas Dahlström som lär ut mindfulness på kulturinstitutet Raseborg. Redaktör Tiina Grönroos.

 • I Finland väntar över 500 personer på en organdonation. Den långa kön verkar inte minska, snarare tvärtom. Många är tvungna att vänta i månader, tillochmed år, på ett nytt hjärta eller en ny njure, eller lever, lungor, bukspottkörtel och i vissa fall tunntarm. Vävnader som transplanteras är främst hornhinnor och hjärtklaffar men också hud, hörselben och benvävnad. Men väntan kan som sagt bli lång.
  Enligt lagen är vi alla organdonatorer, om vi inte uttryckligen förbjudit det medan vi lever, men ett organdonationskort förenklar och försnabbar processen. Ett annat sätt är helt enkelt att tala med sina närmaste. Det har visat sig att hälften av finländarna inte har en aning om familjemedlemmars inställning till att donera organ efter att man avlidit.
  Den här veckan uppmärksammas organdonationer och de ofta långa och ovissa väntetiderna för dom som behöver hjälp.
  Kampanjen, som heter Odota på finska, inleddes igår och kulminerar på lördag som är den europeiska dagen för organdonationer.
  Ekenäsbon Nisse Nordström lider av det som kallas glomerulus nefrit, en obotlig njursjukdom som uppdagades 1975 då Nisse ännu gick i skolan. Med sträng diet och senare dialys klarade han sig fram till 1986 då han fick sin första nya njure. Som värst kunde han inte äta mer än 40 gram proteiner, 20 gram fosfor och dricka 6 deciliter vatten på ett dygn. Nisse vägde som minst kring 60 kilogram.
  Njurdonationen 1986 räddade Nisse Nordströms liv.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Nu har vi redan kommit halvvägs i vår serie om finländsk design under 100 år. Det är Bernt Morelius som vet berätta både stort och smått, fakta och lite skvaller om våra mest kända finländska formgivare. Idag ska ni få bekanta er med en konstnär som skapat smycken som burits av bland andra prinsessan Leia i Starwars-filmerna och ni får också höra om en känd tapet med lärkor som bär klockor som alltid visar på tre. Varför? Hmm, det spekuleras också när Bernt tar sig an åren 1968-1977. Redaktör Tiina Grönroos.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Fiskarsbon Lahja Lehtonen, 98 år, har varit sin hemby trogen hela livet. Hon jobbade för Fiskars bolaget i över 40 år och är stolt över utveclingen mot en designby. Idag bor hon i grannhuset till barndomshemmet i Hasselbacken. Lahja älskar sitt vackra Fiskars.

 • Det var kanske inte exakt det här jag hade i tankarna då jag en eftermiddag i maj åkte ut till Ahlberga i Esbo för att träffa Eero Blåfield -92 för att få en intervju om ett aktivt pensionärsliv. Eero har nämligen varit aktiv som badmintonspelare sedan 50 talet. Dessutom har han utmärkt sej som medaljbelönad simmare. För att inte tala om att Eero fortfarande kör bil.

 • Finlands Lucia 2012 Julia Hanhikoski uppträder tillsammans med Folkhälsans Luciakör. dirigent: Jannike Sandström.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä