Pippurimylly

Burgundilaispata

 • 9 min
 • toistaiseksi

Viini tekee hyvää oikein käytettynä. Burgindinpata on ranskalaisen keittiön parhaimpia herkkuja. Viini ja valkosipuli antavat padalle erityisen maun. Keittiössä martta Eeva-Maija Laurilan kanssa pataruoan valmistumista seuraa toimittaja Juha Mäntykenttä.

Lähetykset

 • ke 28.3.2012 9.00 • Yle Areena

Jaksot

 • Viini tekee hyvää oikein käytettynä. Burgindinpata on ranskalaisen keittiön parhaimpia herkkuja. Viini ja valkosipuli antavat padalle erityisen maun. Keittiössä martta Eeva-Maija Laurilan kanssa pataruoan valmistumista seuraa toimittaja Juha Mäntykenttä.

 • Ruuanlaittaminen on helppoa ja mukavaa. Kun kapustaan tarttuu nuorena, osaa ruokaa laittaa monipuolisesti vanhanakin. Martta Anna-Liisa Tikkanen on saanut keittiöön kaksi apukokkia Inka Väihkösen ja Noora Turpeenniemen. Mukana myös toimittaja Juha Mäntykenttä.

 • Fataer on perinteinen jordanialainen pääruoka. Kaksi vuotta Rovaniemellä asunut jordanialainen Mushaileh Intisar valmistaa oman maansa herkkuja, pinaatti- ja lihakääryleitä. Intisarin käsistä syntyvät myös paikallisin maustein terästetyt tomaatti- ja kurkkukastike. Ohjeita kommentoi martta Anna-Liisa Tikkanen ja Juha Mäntykenttä.

 • Hapankaali on herkku josta syntyy yllättävän makeita herkkuja. Sekoittamalla hapankaalin punajuureen, porkkanaan ja sipuliin saat makean keiton, joka vie kielen mennessään eikä palauta sitä enää koskaan takaisin. Keittiössä martta Anna-Liisa Tikkasen kanssa keittoa valmistaa Juha Mäntykenttä.

 • Pippurimyllyssä valmistuu tänään helppo ja nopea hiukopala, joka sopii hyvin vaikka illanistujaisiin ja kahvipöydän suolaiseksi vaihtoehdoksi. Tarvitaan vain taikinaa, täytettä ja uuni. Ja tietysti leipuri ja heitä onkin nyt kolmin kappalein. Martta Anna-Liisa Tikkasen ja toimittaja Hillevi Antikaisen lisäksi ruuanlaitossa on Mushaileh Intisar, joka on kotoisin Jordaniasta.

 • Jokainen itseään kunnioittava kulinaristi tekee nykyisin cevicheä. Ceviche on limellä raakakypsytettyä kalaa. Kuha, lohi ja tonnikala sopivat cevichen raaka-aineeksi. Tämä Etelä- Amerikasta tullut herkku on kokeilemisen arvoinen. Cevichen kyytipojaksi sopivat mahtavasti tillivohvelit (kuvassa). Martta Anna-Liisa Tikkanen sekoittaa jauhoja ja Juha Mäntykenttä imee oppia vieressä.

 • Joulun jälkeen kaapista ja pakasteesta löytyy pipareita, kampanisuja, torttuja, pullapitkonjämiä ja muita herkkujen jäämistöä. Näistä herkkupöydän hylkiöistä syntyy maukas täytekakku. Keksin jämien lisäksi tarvitset vain purkin kermavaahtoa, sokeria, vaniljasokeria, mehua ja hillopurkinpohjat. Martta Eeva-Maija Laurila (kuvassa) tekee nopeavalmisteista pappilan hätävaraa. Juha Mäntykenttä ihmettelee keksien pahoinpitelyä.

 • Sipulista saa vähällä vaivalla kevyttä, edullista ja maittavaa kotiruokaa. Mikä sen maukkaampaa kuin perinteinen suomalainen sipulisoppa. Martta Anna-Liisa Tikkanen neuvoo Juha Mäntykenttää sipulien maailmaan.

 • Koska elämme tammikuuta, ruuan pitää olla myös kevyttä. Ensi sunnuntaina on vaali-ilta ja sen kunniaksi haetaan lähiruokaa kellarin kätköistä. Kellarin herkku syntyy lantusta, nauriksesta ja porkkanasta. Pikkusuolaisen kaveriksi voi tehdä dipin tuoreista yrteistä, valkosipulista ja tuorejuustosta. Martta Anna-Liisa Tikkanen kuorii porkkanoita Juha Mäntykentän seuratessa vierestä.

 • Vuoden alku on aikaa, jolloin uuden vuoden lupauksia aletaan lunastaa. Oiva keino paremman elämän aloittamiseen on kasvisten lisääminen ruokavalioon. Juuresrösti on tähän erinomainen tapa, jota tekevät Lapin Marttojen keittiössä Anna-Liisa Tikkanen ja Juha Mäntykenttä.

 • Loppiaisena syödään jotain muuta kuin kinkkua. Nyt valmistetaankin suussa sulavaa paistosta porosta, sienistä sekä aurajuustosta. Keittiössä Maija-Liisa Juntti ja martta Maija Pyhäjärvi.

 • Pippurimyllyssä valmistetaan naposteltavaa vanhan vuoden viimeiselle illalle. Listalla on täytettyjä ruissipsejä ja cocktailpaloja. Marttakeittiössä puuhaavat kaksi Maijaa, Pyhäjärvi ja Juntti.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä