Sattuipa Lapissa

Sattuipa Lapissa: Muonionjoen kalasaaliit 100 vuotta sitten

 • 11 min
 • toistaiseksi

Minkälainen kala-aitta Muonionjoki oli sata vuotta sitten? Muoniolainen maanviljelijä Oskari Alaniemi kertoi radiohaastattelussa vuonna 1962, mitä kaloja Muonionjoessa oli ja millä välineillä niitä pyydettiin vuonna 1912. Kuvassa lohia, jotka kuuluivat kalasaaliiseen tuolloinkin. Haastattelijana 50 vuotta sitten oli Aapo-Matti Salmi.

Lähetykset

 • pe 30.3.2012 9.00 • Yle Areena

Jaksot

 • Minkälainen kala-aitta Muonionjoki oli sata vuotta sitten? Muoniolainen maanviljelijä Oskari Alaniemi kertoi radiohaastattelussa vuonna 1962, mitä kaloja Muonionjoessa oli ja millä välineillä niitä pyydettiin vuonna 1912. Kuvassa lohia, jotka kuuluivat kalasaaliiseen tuolloinkin. Haastattelijana 50 vuotta sitten oli Aapo-Matti Salmi.

 • Miten Muoniossa elettiin reilut sata vuotta sitten? Miten kunnan asioita hoidettiin? Entäpä kuinka sairauksia parannettiin? Toimittaja Leo Mellerin reportaasi on vuodelta 1948. Muoniolainen Fetti Muotka kertoo muun muassa kylien toiminnasta ja uskonnollisesta elämästä. (Kuvassa Pallastunturit)

 • Ensimmäiset suomalaiset siirtolaiset saapuivat Yhdysvaltoihin 1860-luvulla. He tulivat Ruijasta, Pohjois-Norjasta. Miksi nämä ihmiset lähtivät Suomesta ja millaista heidän elämänsä oli Ruijassa? Ja miksi he muuttivat sieltä Yhdysvaltoihin? Amerikan ääni -niminen suomenkielinen radiokanava lähetti New Yorkista vuonna 1952 ohjelman, jossa professori John Kolehmainen kertoi siirtolaisuudesta ja esitti kysymyksiä Kalle Ruususelle, joka oli olevinaan Ruijasta Yhdysvaltoihin tullut suomalainen siirtolainen. (Kuvassa pohjois-norjalainen kalastajakylä)

 • Kuunnelmadokumentin toinen osa 1920-luvun Rovaniemen elämästä. Toimittaja: Olli Tiuraniemi.

 • Millainen oli Rovaniemen kirkonkylä 1920-luvulla? Kurkistetaan nyt 90 vuoden päähän kuunnelmadokumentissa, joka on tehty Lapin alueradiossa vuonna 1991. Ohjelman on toimittanut Olli Tiuraniemi. (Kuva: Esko Keränen)

 • Hilda-Maria eli 'Maija' Paasilinna jatkaa viikon takaista muisteluaan elämästä Tervolan Varejoella. Millaista elämä oli kun yksin kasvatti seitsemän lasta? Haastattelijana oli v. 1971 Pentti Fagerholm. (Kuvassa Paasilinna -monumentti Tervolan koulukeskuksen edustalla)

 • Hilda-Maria eli 'Maija' Paasilinna syntyi Petsamon Salmijärvellä vuonna 1908. Sota-ajan evakkomatkat ja Petsamon menetys toivat Paasilinnan perheen lopulta Tervolan Varejoelle. Miehensä kuoleman jälkeen Maija-äiti huolehti jälkikasvustaan yksin. Lapsia oli kaikkiaan seitsemän: Pasi, Salme, Erno, Reino, Arto, Mauri ja Sirpa. Yleisradion pääkuuluttajana tunnettu Pentti Fagerholm tapasi Maija Paasilinnan Varejoella vuonna 1971. (Kuvassa VR:n Tervolan asemarakennus)

 • Satakunta vuotta sitten, kun autot eivät olleet valloittaneet maailmaa, Suomea ja Lappia, oli hevonen ihmisen elämässä kaikki kaikessa. Hevosen avulla tehtiin työt ja matkat sekä kuljetettiin tavarat ympäri Suomen. Vuonna 1962 nauhoitetussa haastattelussa silloisen Kemin maalaiskunnan Taivalkoskella asuva isäntä Heikki Sormunen muisteli aikoja 1900-luvun alkuvuosilta, kun hän aloitti rahdin kuljettamisen ympäri Lappia, vain 13-vuotiaana. Haastattelijana oli tuolloin Salme Koivuniemi. (Kuva: Tuomo Lehtiö)

 • Pakkasennätys rikottiin Suomessa 13 vuotta sitten, kun Kittilän Pokassa mitattiin 51,5 miinusastetta 27 ja 28 tammikuuta välisenä yönä. Myös Pohjois-Lapissa mitattiin liki 50 asteen pakkasia virallisilla mittausasemilla, mutta epävirallisissa mittauksissa päästiin reilusti pakkasennätystä korkeampiinkin lukuihin. Yleisradion Tänään iltapäivällä -lähetys tarttui asiaan jo 26. tammikuuta 1999, ennen tuota ennätysyötä. Ohjelmaa juonsi Liisa Syrjälä ja elämisestä kylmän keskellä kysyttiin Utsjoelta ja Perämereltä.

 • Iso kala pakeni Kemijoesta, kun Isohaaran voimalaitos valmistui vuonna 1948 ja sulki lohen nousun Kemijokeen. Vanhoja pyyntimenetelmiä joella olivat ennenvanhaan inaus ja padoilta pyynti. Kalastusmenetelmistä joella muisteli vuonna 1964 Matti Vanhapaavalniemi. Haastatteliajana oli Sirkka Rautio. (Kuva: Täysikuu Kemijoen yllä)

 • Petsamolainen koltta Vasilji "Vasko" Fedotoff oli aikansa parhaimpia mäkihyppääjiä 1920-luvun lopulla Rovaniemellä. Toimittaja Reino Vaara muistelee Vaskon ja Ounasvaaran historiaa ajalta 1927-1933. Ohjelma on nauhoitettu Lapin alueradiossa tammikuussa 1979.

 • Sodankylässä v. 1915 syntynyt Kirsti Pokka muutti Kittilän Pokkaan mentyään toiseen avioliittoon 1940-luvulla. Millaista oli naisen elämä sota-ajan jälkeen, siitä Kirsti kertoi Lapin Radion nauhalle vuonna 1993. Haastattelijana oli tuolloin Aino Lehtola.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä