Yle Perämeri

Keminmaassa setvitään kunnaninsinöörin taloussotkuja

 • 6 min
 • toistaiseksi

Keminmaassa on puitu kevään ajan valtakunnallisessakin mittakaavassa hyvin harvinaista taloussotkua. Keminmaan kunnan teknisen toimen eli teknisen lautakunnan rahankäyttö karkasi pahoin käsistä viime vuonna. Määrärahat ylittyivät useilla sadoilla tuhansilla euroilla ja vastuullisen johtavan virkamiehen, nyt jo virastaan irtisanoutuneen kunnaninsinöörin Pekka Latvalan tili- ja vastuuvapaus ratkaistaan valtuustossa kesäkuussa. Toimittajana on Tiina Rantamartti.

Lähetykset

 • ma 2.4.2012 15.36 • Yle Radio Suomi Kemi

Jaksot

 • Länsi-Pohjan oma soteratkaisu puhuttaa. Kuntien valtuustot päättävät yhteisyrityksen perustamisesta 18.11.2017. Yle Kemin Meri-Lapin aamulähetyksessä haastattelussa Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtaja Riitta Luosujärvi.

 • Länsi-Pohjan keskussairaalan johtajaylilääkäri Paavo Uusimaa ja Länsi-Pohjan keskussairaalalan perusterveydenhuollon yksikön ylilääkäri Pertti Sakaranaho keskustelemassa Yle Kemin radion Meri-Lapin aamulähetyksessä Länsi-Pohjan keskussairaalan tulevaisuudesta sote-uudistuksen valossa.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Tervolan ja Rovaniemen rajalla sijaitseva Pisavaaran luonnonpuisto on yksi Euroopan tarkimmin varjelluista. Sinne ei ole tavallisella tallaajalla mitään asiaa ilman erityislupaa. Tutkijoille hakkuilta vuosisadoiksi välttynyt erämaa on korvaamaton aarreaitta.

 • Vuonna 2000 Torniosta alkanut perinne loppuu pohjoisessa Lapin ammattikorkeakoulun viestinnän koulutuksen lakkauttamisen myötä. Torstaina käynnistynyt, Tornion viimeinen Radiofestivaali on tarkoitus vetää loppuun asti kunnialla.

 • Meänkielellä ja peräpohjolan murteella käytävä keskustelu Facebookin ryhmässä "Vistot nakut ja kolot knapsut" on palkittu vuoden murretekona. Kati Siponmaan haastattelussa ryhmän perustaja Katriina Pietilä-Juntura ja Tuula Liisanantti hersyttelivät muun muassa Ruotsin kunginasperheestä, joka on yksi ryhmän vakiokeskusteluaiheista.

 • Joskus aprillipila voi onnistua vähän liiankin hyvin eli se lähtee niin sanotusti lapasesta. Vuonna 1985 Lapin radion Kemin toimitus raportoi täältä Ruotsin rajalta, että Systembolagetista myydään viinaa vain kruunuilla ulos ja suomalaisille ei myydä lainkaan. Se on totinen paikka, kun suomalaisille viinasta vitsiä väännetään ja sehän meni täydestä koko valtakunnassa. Ihmekös tuo, kun varsin uskottavalta kuulosti nuori Eero Säily ja Systembolagetin Maj-Britt Pekaksi tekeytynyt, tuolloin radion henkilökuntaan kuulunut Raili Tikkanen.

 • Torniolainen Merja Ruth vaikuttaa tätä nykyä uudessa TeatteriRajassa, jonka esitykset eivät isoja tiloja kaipaa. Viimeisin Ruthin ohjaama ja käsikirjoittama esitys saatiin rakennettua esimerkiksi ravintolan tiloihin ja harjoituksia vedettiin talven mittaan ihmisten olohuoneissa. Tilakysymys onkin Merjan mielestä akuutti erityisesti nuorten kulttuurin tekemisessä. Kati Siponmaa lähti Merjan kanssa kävelyttämään koiria ja päätyi istuskelemaan Tornion juna-asemalle, joka on Merjalle erityisen mieluisa paikka...

 • Grooving High Allstars ja Lipsaset kohtasivat lauantaina Bilebändi 2012 -kisan finaalissa. GHA taipui niukasti kakkoseksi kahden prosentin erolla ja voittoa Tampereen Tohlopissa juhli Lipsaset-yhtye. Yle Perämeren toimittaja Risto Koskinen jututti muun muassa yhtyeiden keulahahmoja paikan päällä, heti finaalin jälkeen.

 • Merilapin bailukone Grooving High Allstars kisaa Bilebändi 2012 -kisan finaalissa lauantaina Tampereella. Solisti Mikko Koivulehdon kuskaama Groovaribussi starttasi Kemistä hyvissä ajoin ja matkalle halki Suomen lähti mukaan myös reportterimme Risto Koskinen. Juha Peltoperä kilautti kavereille tien päälle.

 • Yksi levytetty musiikkikappale saattaa mullistaa pitkänlinjan muusikon elämän kertaheitolla - tai ainakin muuttaa jopa tulevaisuuden suunnitelmia. Keminmaalainen yrittäjä ja muusikko Ilkka Marttala pääsi kokemaan levyttämänsä Tumma joki -nimisen kappaleen myötä levylistalaulajan hetkellistä suosiota. Juha Peltoperä otti Ilkan juttusille.

 • TV Kakkosen Bilebändi 2012 -kilpailu on edennyt semifinaalivaiheeseen. Toisiaan suohon laulavat porilainen Remix ja Meri-Lapista ponnistava Grooving High Allstars. Viimeksi mainitun toinen laulusolisti, se karvaisempi kävi semifinaalin aattona Yle Perämeren vieraana. Mikko Koivulehto on Risto Koskisen haastateltavana.

 • Suomen ainoa lapland-balkanilaisyhtye Jaakko Laitinen & Väärä raha tekee musiikkia jarruttelematta. Yhtye on parhaimmillaan livetilanteissa, joissa rytmikäs lappilaisvaikutteinen mustalaismusiikki pääsee oikeuksiinsa. Lappilaisten soittajien muodostama yhtye julkaisi hiljattain toisen albuminsa ja kiitosta on sadellut - kuten esikoisestakin. Laulaja Jaakko Laitinen ja hanuristi Marko Roininen Laura Holapan haastattelussa.

 • Indonesian rannikkoa ovat keskiviikkona vavisuttaneet voimakkaat maanjäristykset. Myös tsunamivaarasta on varoitettu. Yle Perämeren toimittaja Eero Säily tavoitti Phuketista torniolaisen Josefiina Taramaan, joka varmuuden vuoksi kiipesi turvaan läheiselle vuorelle.

 • Kemiläinen Seppälän perhe on omistautunut nuorinta myöten jalkapallolle. Äitiä, isää ja tyttäriä yhdistää sama palloiluharrastus, mikä takaa ainakin sen, ettei tässä perheessä taistella liikkumisen tärkeydestä - tai kaukosäätimen herruudesta silloin, kun tv:ssä näytetään jalkapalloa. Perheen isä Jarkko Seppälä kävi Laura Holapan jututettavana.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä