Kvanthopp

Sunnuntaisin klo 08.05, Yle Vega - Yle Areena 30 pv

Redaktör Marcus Rosenlund

Jaksot

 • Redaktör: Marcus Rosenlund. E-post: kvanthopp@yle.fi

 • Redaktör: Marcus Rosenlund. E-post: kvanthopp@yle.fi

 • I veckans Kvanthopp rör vi oss i trakter mycket nära science-fictionens värld när vi talar om gruvdrift på asteroider och asteroider som kan vara utomjordiska farkoster, innan vi kommer ner på jorden igen och blickar tillbaka 100 år i tiden till det första världskriget. Redaktör: Thomas Silén

 • Artificiell intelligens är förr eller senare verklighet, men är den ett hot eller en möjlighet? Vi frågar några av världens främsta experter. Vi minns också rymdteleskopet Kepler som togs ur bruk helt nyligen. Kepler bidrog till upptäckten av mer än 2600 planeter i andra solsystem. Redaktör: Marcus Rosenlund. E-post: marcus.rosenlund@yle.fi

 • Vi besöker en experimentell fusionsreaktor i Japan. Ska den första "solen på jorden" tändas här? Vi tar också en titt på den där ena (felaktiga) vetenskapliga studien som fick miljoner människor att bli rädda för mässlingsvaccin – med tragiska följder för många. Redaktör: Marcus Rosenlund. E-post: marcus.rosenlund@yle.fi

 • I veckans Kvanthopp hör vi del två av intervjun med astrofysikern Sissi Enestam som den här gången uttalar sig bl.a. om tidsresor och att resa fortare än ljuset. Prylpanelen med Alexander Granholm och Micke Hindsberg kollar in smarta högtalare. Redaktör: Marcus Rosenlund. E-post: kvanthopp@yle.fi

 • Vi dyker djupt ned i ett av nittonhundratalets stora deckarmysterier och mordgåtor. Häng med till Science Museum i London tillsammans med Albert Ehrnrooth, där en ny utställning försöker skapa en bild av vad som egentligen hände med Rysslands sista tsar Nikolaj II och hans familj. Hör också en intressant paneldiskussion om hur klimatförändringen syns bl.a. på Antarktis och Grönland. Redaktör för Kvanthopp: Marcus Rosenlund.

 • Vi dyker djupt ned i ett av nittonhundratalets stora deckarmysterier och mordgåtor. Häng med till Science Museum i London tillsammans med Albert Ehrnrooth, där en ny utställning försöker skapa en bild av vad som egentligen hände med Rysslands sista tsar Nikolaj II och hans familj. Hör också en intressant paneldiskussion om hur klimatförändringen syns bl.a. på Antarktis och Grönland. Redaktör för Kvanthopp: Marcus Rosenlund. E-post: kvanthopp@yle.fi

 • Vi hör om häxförföljelserna i Norden som hade sina lokala särdrag jämfört med förföljerserna på kontinenten. Vi kollar också in årets vetenskapliga Nobelpriser: vem fick vilket pris och hur påverkar det mitt liv?
  Redaktör: Thomas Silén.

 • PODCAST, utan musik.
  Vad finns inuti ett svart hål, Sissi Enestam? Kvanthopps Marcus Rosenlund tog en pratstund med Sissi Enestam som har jobbat både för NASA och ESA och som nu jobbar på sin doktorsavhandling med temat supermassiva svarta hål i aktiva galaxer.
  Hör också om det forna DDR:s folkbil Trabanten som firade sitt 60-årsjubileum nyligen. Albert Ehrnrooth tog sig en körtur.
  Redaktör: Marcus Rosenlund

 • Podcast, utan musik!
  Den tredjedel av det synliga universums materia som forskarna hittills inte har haft koll på: de har hittat den nu. Vad tror ni att den består av? Kulspetspennor och parlösa sockor? Lyssna vidare så vet du snart. Hör också om amerikanska rymdföretaget SpaceX kommande jätteraket BFR.

 • Blev Pluto orättvist behandlad då den gick miste om sin planetstatus? En färsk studie menar att så är fallet.
  Blir de riktigt starka stormarna fler i framtiden när klimatet värms upp? Har de redan blivit det? Vi hör ju hela tiden om orkaner som pinar olika delar av världen. Kvanthopp letar efter svar på de här frågorna. Redaktör: Marcus Rosenlund.

Klipit

 • Halloween må vara förbi, men den här horror storyn lever vi mitt i - varje dag.
  Featuring Joakim Lax.

 • Intelligenta kläder har det talats om i många år, men speciellt intelligenta har de faktiskt ännu inte varit, menar forskaren Pekka Tuomaala på VTT. De har varit funktionella, kunnat göra saker, men de har inte anpassat sig till användaren.

  Men nu ändrar VTT:s nya forskningsresultat på det.
  Med hjälp av sensorer som mäter både individens och omgivningens tillstånd kan kläderna regleras automatiskt så att användaren får kläder med en ständigt behaglig temperatur.
  Ulrica Fagerström intervjuar.

 • I Finland finns det tusentals master, kanske tiotusen, ingen vet exakt. Alltså master för gsm/3G-trafikens basstationer, kameramaster, radarmaster, strålkastarmaster m.fl.
  Besök ett företag som planerar, bygger och installerar master. Produktchef Timo Friman visar runt.
  Redaktör Ulrica Fagerström, fotograf Eero Poskela, klippare Anne Halttunen.

 • Följ med på en tur upp i Yles sändningstorn i Böle! Vilken funktion har tornet idag och hurdan teknik finns här? Kari Risberg, direktör för radio och tv på Digita berättar.

  Redaktör Ulrica Fagerström, fotograf Eero Poskela, klippare Asta Pystynen.

 • Bekanta dig med några av de robotar som forskningsgruppen GIM sysslar med vid Aaltouniversitetet i Otnäs! Redaktör Ulrica Fagerström, fotograf Sini Järnström, klippare Markku Pulkkinen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä