Kirja joka muutti elämäni: Kirjailija Maria Peura
- 37 min
- toistaiseksi
Kirjailija Maria Peuran elämä muuttui kolmetoistavuotiaana, kun hän luki Zaharia Stancun romaanin Hullu metsä. Romanialaisen Stancun romaani on omaelämäkerrallinen kuvaus kasvusta kirjailijuuteen. Myös kolmetoistavuotias intohimoisesti lukeva ja kirjoittava Peura suunnitteli ensimmäistä romaaniaan. Hullun metsän nuori päähenkilö seikkailee yksin kaupungissa, joka on väkivaltainen ja seksuaalisesti rujo. Miten mustalaisten maailmaan vievä, Liisa Ryömän suomentama, Hullu metsä vaikutti nuoreen kirjailijanalkuun? Toimittajana Jenni Stammeier.
Lähetykset
- ti 19.6.2012 17.21 • Yle Radio 1
Jaksot
-
Kirja joka muutti elämäni: Piispa Irja Askola. Michel Quoist: Rukouksia elämän arjesta
Piispa Irja Askolan elämä muuttui, kun hän luki Michel Quoist'n kirjan Rukouksia elämän arjesta. Mitä nuori teologian opiskelija tämän rukouskirjan myötä ymmärsi? Toimittajana Jenni Stammeier.
-
Kirja joka muutti elämäni: John Nurmisen säätiön asiamies Annamari Arrakoski-Engardt ja Ulla-Lena Lundbergin Jää
Ulla-Lena Lundbergin Finlandia-palkittu romaani Jää jätti Annamari Arrakoski-Engardtiin
pysyvän jäljen. Romaani Jää on vahva kuvaus ulkosaariston maailmasta ja sen ihmisistä. Annamari Arrakoski-Engardtin työ John Nurmisen säätiön asiamiehenä sai hänet kiinnittämään erityisesti huomiota meren kuvaukseen romaanissa. Ulla-Lena Lundbergin Itämeri on vahvan visuaalinen ja aistimuksellinen osa romaanin maailmaa.
Toimittaja Ilona Laurikainen -
Kirja joka muutti elämäni: Kirja, joka muutti elämäni: Elokuvaohjaaja Saara Cantell ja kokoelma Hyvän naisen rakkaus
Elokuvaohjaaja Saara Cantell kertoo suhteestaan Alice Munron kokoelmaan Hyvän naisen rakkaus. Alice Munro tunnetaan novellikerronnan mestarina, pääosassa ovat usein naiset. Mutta millaisia piirteitä 1998 ilmestyneen kokoelman kertomuksiin kätkeytyy käsikirjoittajan ja elokuvaohjaajan näkökulmasta katsottuna? Ja miksi novellit ovat Saara Cantellille merkinneet niin paljon? Kristina Rikmanin suomentaman Munron teoksen äärellä Cantellia haastattelee Emilia Cronvall.
-
Kirja joka muutti elämäni: Sarjakuvataiteilija Ville Ranta ja Laurence Sternen Sentimentaalinen matka
Kirja, joka muutti Ville Rannan elämän, on Laurence Sternen Sentimentaalinen matka. Se on 1700 -luvun valistusajalle sijoittuva kirkkoherra Yorickin matka Pariisin kautta Italiaan. Matkakertomus ei kuvaa paikkoja, vaan pääosin jokaiseen vastaantulevaan naiseen rakastuvan Yorickin tunteita. Samalla Yorick tekee tarkkoja havaintoja pariisilaisista ja muista matkalaisista. Ranta samastuu sentimentaaliseen Yorickiin sekä postmodernilla tavalla kirjoittavaan Sterneen. Mutta mitä yhteistä hänen mielestään on 1700-luvussa ja tässä ajassa? Miten Sentimentaalinen matka muutti Rannan elämän? Toimittajana Jenni Stammeier. Ohjelma on uusinta vuodelta 2012.
-
Kirja joka muutti elämäni: Toimittaja, teatteriohjaaja Susanna Kuparinen
William Shakespearen Henrik IV on kirja, joka muutti teatteriohjaaja ja toimittaja Susanna Kuparisen elämän. Kuparinen on tehnyt poliittisia näytelmiä, joiden materiaalit on saatu kaupunginhallituksen ja eduskunnan pöytäkirjoista. Löytyikö päättäjien keskusteluista shakespearelaisia teemoja? Entä mitä Henrik IV:n tarina kertoo nykyisestä poliittisesta elämästämme? Toimittajana Pietari Kylmälä.
-
Kirja joka muutti elämäni: Dosentti Matti Rimpelä ja Täällä pohjantähden alla
Dosentti Matti Rimpelä sukelsi Pentinkulman maailmaan juuri aikuisuuden kynnyksellä. ”Täällä pohjantähden alla” onkin Rimpelän valinta kirjaksi, joka muutti hänen elämänsä. Linnan vuosina 1959-1962 julkaistu trilogia antoi sytykettä yhteiskunnalliselle pohdinnalle ja toiminnalle.
Stakesin pitkäaikaisen tutkimusprofessorin mukaan Linnan kuvaus Pentinkulman asukkaiden elämästä käsittelee taitavasti valtaan liittyviä kysymyksiä, ja hyvinvoinnin tutkijalle myös esimerkiksi kasvatukselliset seikat piirtyvät kiinnostavasti esiin, arvot, joilla lapsia kasvatetaan Toimittajana Emilia Cronvall.
-
Kirja joka muutti elämäni: Kirjailija Sirpa Kähkönen ja Peppi Pitkätossu
Kirjailija Sirpa Kähköselle Astrid Lindgrenin Peppi Pitkätossulla on ollut aivan erityinen merkitys. Peppi Pitkätossu sai Sirpa Kähkösen kyseenalaistamaan sen toisarvoisen ja heikomman ihmisen aseman, jota tytöille vielä 1960-luvullakin tarjottiin. Ohjelman on toimittanut Ilona Laurikainen
Kuvaaja: Tommi Tuomi
Gallup ohjelman alussa: Helsingin Yhtenäiskoulun 7. luokan oppilaat -
Kirja joka muutti elämäni: Suomentaja Kersti Juva. Laurence Sterne: Tristram Shandy
Laurence Sternen romaani "Tristram Shandy - Elämä ja mielipiteet" on kirja, joka muutti teoksen suomentajan Kersti Juvan elämän. Tristram Shandy on romaani, jonka kääntämistä pidettiin mahdottomana sen loputtomien sanaleikkien, sanamonimielisyyksien ja puhtaan pähkähulluuden takia. Kersti Juvan kiitelty ja palkittu suomennos ilmestyi kuitenkin vuonna 1998, ja siitä lähtien teos ei ole jättänyt häntä rauhaan. Ohjelman toimittaa Pietari Kylmälä.
-
Kirja joka muutti elämäni: Aku Ankka -piirtäjä ja käsikirjoittaja Kari Korhonen. P.G Wodehouse: Kiitos, Jeeves
Aku Ankan sarjakuvapiirtäjän ja käsikirjoittajan Kari Korhosen valinta kirjaksi, joka muutti hänen elämänsä, on P. G Wodehousen ”Kiitos, Jeeves”. Wodehousen yläluokkainen ja hilpeä sankari Bertie Wooster ihastuttaa Korhosta, ja tapa, jolla Wodehouse kertoo Bertien ja legendaarisen herrasmiespalvelijan Jeevesin yhteisistä sattumuksista on Korhosen mukaan ällistyttävää ja hauskaa. Kiitos Jeeves -kirjan on kääntänyt suomeksi Kaisa Sivenius. Ohjelman toimittaa Emilia Cronvall.
-
Kirja joka muutti elämäni: Kirjailija Maria Peura
Kirjailija Maria Peuran elämä muuttui kolmetoistavuotiaana, kun hän luki Zaharia Stancun romaanin Hullu metsä. Romanialaisen Stancun romaani on omaelämäkerrallinen kuvaus kasvusta kirjailijuuteen. Myös kolmetoistavuotias intohimoisesti lukeva ja kirjoittava Peura suunnitteli ensimmäistä romaaniaan. Hullun metsän nuori päähenkilö seikkailee yksin kaupungissa, joka on väkivaltainen ja seksuaalisesti rujo. Miten mustalaisten maailmaan vievä, Liisa Ryömän suomentama, Hullu metsä vaikutti nuoreen kirjailijanalkuun? Toimittajana Jenni Stammeier.
-
Kirja joka muutti elämäni: Valokuvaaja Miina Savolainen
Kirja joka muutti elämäni –ohjelmassa puhutaan kirjoista, jotka ovat jättäneet lukijaansa pysyvän jäljen. Kun valokuvaaja, taide- ja sosiaalikasvattaja, Miina Savolainen kuuli vuosia sitten Italo Calvinon esseestä tehdyn kuunnelman, hän haltioitui. Savolaiseen, kolahtivat erityisesti Calvinon ajatukset keveydestä. Sosiaalikasvattajaksi ja valokuvaajaksi opiskellut Savolainen halusi löytää tavan, jolla lapset ja nuoret saisivat ääntään esiin. Lastenkodin tyttöjen kanssa hän työsti valokuvia, joista syntyi projekti Maailmanihanin tyttö, valokuvakirja, jossa tytöt näyttäytyivät sellaisina kuin itse itsensä kokevat. Toimittajana Emilia Cronvall.
Ei tulossa olevia jaksoja