Radio Suomi Kemi

Yle Perämeri: Groovarit matkalla Bilebändi 2012 -kisaan

 • 8 min
 • toistaiseksi

Merilapin bailukone Grooving High Allstars kisaa Bilebändi 2012 -kisan finaalissa lauantaina Tampereella. Solisti Mikko Koivulehdon kuskaama Groovaribussi starttasi Kemistä hyvissä ajoin ja matkalle halki Suomen lähti mukaan myös reportterimme Risto Koskinen. Juha Peltoperä kilautti kavereille tien päälle.

Lähetykset

 • pe 27.4.2012 16.32 • Yle Areena

Jaksot

 • Tornion ja Haaparannan kaupungit reagoivat yhdessä koronatilanteeseen ja järjestävät ihmisten iloksi virtuaalisen kulttuurimatkan rajan molemmin puolin. Suosittu The Meänland-yhtye on käynyt soittamassa rajakaupunkien eri nähtävyyksien äärellä. Esiintymiset tarinoineen on kuvattu ja nähtävyydet videoineen julkaistaan kaupunkien sosiaalisen median sivuilla. Risto Koskisen haastateltavina länsirajalla ovat muusikot Sami Bergman ja Adam Huuva.

 • Suomalaisten ja etenkin koululaisten systemaattinen aktivointi koronatilanteessa vaatii monenlaisia etäratkaisuja. Kuntien omistama Tiera on tiedottanut tuovansa omistajaorganisaatioidensa kouluille ja liikunnanopettajille helpon ja yhteisöllisen HeiaHeia-sovelluksen käytettäväksi esimerkiksi koululiikuntaan. Kemin kaupunki on päässyt testaamaan sovellusta jo ennen muita ja sitä on käytetty muun muassa koulujen liikuntatunneilla. Risto Koskisen haastateltavana on opettaja Olli Kelhä.

 • Ihmisiä on kehotettu pysymään kotipiirissään koronavirusepidemian aikana. Hyvinvoinnistaan voi kotioloissa pitää huolta monin eri tavoin. Keminmaassa hyvinvointiohjaajana työskentelevä Mikko Voutilainen pitää arkirutiinien ylläpitämistä tärkeänä osana hyvinvointia.

  Näinä aikoina myös hyvinvointiohjaaja on määrätty tekemään töitään etänä, joten hänet puhelimitse tavoitti Kati Siponmaa.

 • Suomi rajoittaa rajaliikennettä ja alkaa tehdä rajatarkastuksia torstaista 19.3.2020 lähtien. Torstaista lähtien kaikki vapaa-ajan liikenne Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan rajoilla on kielletty. Vain rahti- ja työmatkaliikenne on sallittua. Jenni Mehtonen haastatteli Virpiniemen merivartioston päällikkö Janne Isometsää, joka kertoi vinkkejä länsirajalla liikkuville.

 • Moni yrittäjä on joutunut keskeyttämään yrityksensä toiminnan koronatilanteen takia. Kemin yrittäjien puheenjohtaja ja Suomen yrittäjien tukiverkoston mentorina toimiva Sakari Laukkanen on saanut viime päivinä useita huolestuneita soittoja ja viestejä tilanteesta. Huolensa ovat ilmaisseet niin kemiläiset kuin muuallakin Lapissa toimivat yrittäjät. Risto Koskinen haastatteli Laukkasta yrittäjien tilanteesta.

 • Suomalaiset naisolutammattilaiset kokoontuivat Tornion panimolle tekemään olutta. Pink Boots Collaboration Brew Day -tempauksella pyritään nostamaan naisten roolia olutmaailmassa ja samalla kerätään varoja naisten koulutuksen ja aseman parantamiseksi panimoalalla. Jari Peltoperän jututettavina ovat panimomestari Elisa Koivusipilä, oluentekijä Heli Meriläinen, olutsommelier Maria Markus ja olutliiton puheenjohtaja Anikó Lehtinen.

 • Kemin taidemuseo ja Lapin taiteilijaseura perustavat yhteisen MeriNapa-nimisen taidelainaamon. Maaliskuun puolessa välissä toimintansa aloittavan taidelainaamon tavoitteena on että taiteen ystävät löytäisivät taiteilijat ja taideteokset entistä paremmin. Taidelainaamon myötä myös kynnys aidon taiteen hankkimiseen madaltuu. Risto Koskinen suuntasi Kemin taidemuseoon ihastelemaan taidetta ja kysymään lisää.

 • Lappi-brändi tunnetaan laajalti, mutta onko Meri-Lapin alueella omansa? Minkälaisista asioista voisi koostua mielikuva merilappilaisuudesta? Sitä pohtii yhdessä Kati Siponmaan kanssa brändäyksen asintuntija Kati Koivunen. Keskustelussa kuullaan myös ote brändimarkkinoinnin professori Saila Saraniemen haastattelusta, jossa toimittajana on Kimmo Hiltula.

 • Tornion Kivirannan koulun järjestämä Kipukynnys-pehmoeläinsairaala on saanut kovan suosion. Kymmenet koulun 1-2-luokkalaiset ovat vieneet pehmoeläimensä ja nukkensa hoidettaviksi pehmoeläinsairaalaan. Rakkaiden lelujen vammat ovat olleet moninaisia aina katkenneesta jalasta flunssaoireisiin. Viikon kestävän tempauksen tavoitteena on kannustaa koululaisia leikkimään ja ajattelemaan ekologisesti. Vanhan lelun voi korjata, eikä aina tarvitse ostaa uutta tilalle. Risto Koskinen vieraili Kipukynnys-klinikalla.

  "Emme lopeta leikkimistä sen johdosta, että vanhenemme – vanhenemme, koska lopetamme leikkimisen.”(Herbert Spencer)

 • Tuore Euroopan mestari, keminmaalainen Joonas Männikkö sanoo vaatimattomana miehenä kokevansa itsensä lähinnä valmentajaksi. Niinpä kuvaakin varten hän asettelee EM-kultamitalin johtajakoiransa Camillan kaulaan. Männikkö ja hänen neljän koiran valjakkonsa oli ylivoimainen sprinttiluokassa Ruotsin Åsarnassa järjestetyissä valjakkourheilun EM-kisoissa viime viikonloppuna. Laura Valta kävi tapaamassa mestareita Keminmaan perukoilla.

 • Hiekkamyrsky iski Kanariansaarille viikonloppuna ja myrskyn voimasta esimerkiksi lentokenttiä jouduttiin sulkemaan. Hiekkamyrskyn lisäksi saarelta on löytynyt myös koronavirusta. Tiistaina italialaisturistilla todettiin koronavirustartunta ja koko Costa Adeje Palace -hotelli asetettiin karanteeniin. Risto Koskinen tavoitti Teneriffalla olevan Ylen toimittajan Pirkko Kukko-Liedeksen.

 • Pararatsastus on vielä harvinainen harrastus Lapissa. Kaikilla talleilla ei ole tarvittavaa osaamista tai apuvälineitä esimerkiksi liikuntarajoitteisia varten. Esimerkiksi Tervolalaiselle Romsin tallille on hommattu kaikki tarvittavat apuvälineet, jotta rajoitteet eivät olisi este ratsastuksen harrastamiselle. Oman Esko-pojan kanssa pararatsastus on tullut tutuksi jo 19 vuoden ajan, mutta nyt Henna Romsi on kouluttautunut ihan viralliseksi pararatsastuksen ohjajaaksi. Laura Valta kävi Romseilla tutustumassa lajiin. Kuuntele kuinka ratsastus on auttanut esimerkiksi cp- ja näkövammaista Esko Romsia tai erilaisista rajoitteista kärsivää Jaakko Perinivaa.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Personal trainer Mira Piirainen ja hänen valmennettavansa Mikko Korkiakoski etenevät kohti Mikon tavoitetta pienin askelin. Mira on valmentajana tiukka, mutta ymmärtäväinen. Ymmärrystä monenlaisiin valmennettaviin tulee hänen taustastaan, jota ei nykyisestä sporttisesta ulkonäöstä voisi mitenkään päätellä. Kaksikko kävi studiossa puhumassa muun muassa siitä, miten pysyä kuntoilupäätöksissä, joita moni tekee esimerkiksi joulunpyhien jälkeen. Toimittajana on Kati Siponmaa.

 • Tervolalainen 11-vuotias karting-kuski Vili Hakala teki sopimuksen italialaisen Haasen tehdastallin kanssa. Tähän mennessä Hakala on voittanut Mini60-luokan suomenmestaruuden ja Pohjoismaiden mestaruuden. Uuden tallisopimuksen myötä Hakala pääsee kisaamaan jopa maailmanmestaruudesta. Risto Koskinen jututti Vili Hakalaa ja hänen isäänsä Jyrki Hakalaa.

 • Joka syksy eläinsuojeluyhdistyksillä on samat ongelmat: hylättyjä kissoja päätyy vapaaehtoisten hoiviin kymmenittäin. Joskus tilanne kuitenkin on vieläkin pahempi kuin on osattu pelätä, ja juuri niin on käynyt Meri-Lapissa. Eläinsuojeluyhdistykselle on päätynyt pelkästään kissanpentuja peräti 40, ja lisäksi hoidettavana on lähes 30 aikuista kissaa. Laura Valta lähti tutustumaan "yhteen satsiin" hoitokissanpentuja eläinsuojeluyhdistyksen jäsenen Marjaana Helttulan luo.

 • Kemissä halutaan lisätä kevyen liikenteen turvallisuutta keskusta-alueilla ja siksi esimerkiksi Pohjoisrantakadulla kokeillaan pyöräilybaanaa kuukauden ajan. Kadulle ilmestyneet tolpat eivät kuitenkaan kaikkia miellytä, ja keskustelu Facebookissa on ollut varsin vilkasta. Mitä vastaa tekninen johtaja Mika Grönvall? Toimittajana Laura Valta.

 • Länsi-Pohjan oma soteratkaisu puhuttaa. Kuntien valtuustot päättävät yhteisyrityksen perustamisesta 18.11.2017. Yle Kemin Meri-Lapin aamulähetyksessä haastattelussa Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtaja Riitta Luosujärvi.

 • Länsi-Pohjan keskussairaalan johtajaylilääkäri Paavo Uusimaa ja Länsi-Pohjan keskussairaalalan perusterveydenhuollon yksikön ylilääkäri Pertti Sakaranaho keskustelemassa Yle Kemin radion Meri-Lapin aamulähetyksessä Länsi-Pohjan keskussairaalan tulevaisuudesta sote-uudistuksen valossa.

 • Simolainen Marja Halttu on kerännyt kymmenen vuoden aikana yli 4000 nukkea. Keräily sai alkunsa kymmenen vuotta sitten, kun Halttu joutui jäämään ennenaikaiselle eläkkeelle ja päiviin oli keksittävä tekemistä. Haltun nukkekokoelma on kasvanut kymmenen vuoden aikana hiljalleen. Nukkekokoelmassa on nukkeja usealta eri aikakaudelta, joten kokoelmasta voi löytää oman lapsuuden suosikkinsa. Toimittajana on Jenni Mehtonen.

 • Tervolan ja Rovaniemen rajalla sijaitseva Pisavaaran luonnonpuisto on yksi Euroopan tarkimmin varjelluista. Sinne ei ole tavallisella tallaajalla mitään asiaa ilman erityislupaa. Tutkijoille hakkuilta vuosisadoiksi välttynyt erämaa on korvaamaton aarreaitta.

 • Vuonna 2000 Torniosta alkanut perinne loppuu pohjoisessa Lapin ammattikorkeakoulun viestinnän koulutuksen lakkauttamisen myötä. Torstaina käynnistynyt, Tornion viimeinen Radiofestivaali on tarkoitus vetää loppuun asti kunnialla.

 • Meänkielellä ja peräpohjolan murteella käytävä keskustelu Facebookin ryhmässä "Vistot nakut ja kolot knapsut" on palkittu vuoden murretekona. Kati Siponmaan haastattelussa ryhmän perustaja Katriina Pietilä-Juntura ja Tuula Liisanantti hersyttelivät muun muassa Ruotsin kunginasperheestä, joka on yksi ryhmän vakiokeskusteluaiheista.

 • Joskus aprillipila voi onnistua vähän liiankin hyvin eli se lähtee niin sanotusti lapasesta. Vuonna 1985 Lapin radion Kemin toimitus raportoi täältä Ruotsin rajalta, että Systembolagetista myydään viinaa vain kruunuilla ulos ja suomalaisille ei myydä lainkaan. Se on totinen paikka, kun suomalaisille viinasta vitsiä väännetään ja sehän meni täydestä koko valtakunnassa. Ihmekös tuo, kun varsin uskottavalta kuulosti nuori Eero Säily ja Systembolagetin Maj-Britt Pekaksi tekeytynyt, tuolloin radion henkilökuntaan kuulunut Raili Tikkanen.

 • Torniolainen Merja Ruth vaikuttaa tätä nykyä uudessa TeatteriRajassa, jonka esitykset eivät isoja tiloja kaipaa. Viimeisin Ruthin ohjaama ja käsikirjoittama esitys saatiin rakennettua esimerkiksi ravintolan tiloihin ja harjoituksia vedettiin talven mittaan ihmisten olohuoneissa. Tilakysymys onkin Merjan mielestä akuutti erityisesti nuorten kulttuurin tekemisessä. Kati Siponmaa lähti Merjan kanssa kävelyttämään koiria ja päätyi istuskelemaan Tornion juna-asemalle, joka on Merjalle erityisen mieluisa paikka...

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä