Ihminen koneena

Osa 1/9: Ihminen on vettä ja proteiinia

 • 43 min
 • toistaiseksi

Ihminen koneena. Ihminen on vettä ja proteiinia. Ihminen on ihoa, luuta, erilaisia elimiä ja tärkein ihmisen neste on veri. Ihmisen rakenneaineista ja rakenteista ovat haastateltavina patologian professori veli-Pekka Lehto ja paleobiologi Suvi Viranta-Kovanen Helsingin yliopistosta, dosentti Lauri Kyllönen Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta, sisätautien dosentti Eeva Juvonen Suomen Punaisen Ristin Veripalvelusta ja professori Markku Poutanen Geodeettisesta laitoksesta. Toimittajana Sisko Loikkanen.

Lähetykset

 • pe 29.6.2012 12.15 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Yksilö saa alkunsa kahdesta solusta. Haastateltavana ovat professori Hannu Sariola Helsingin yliopistosta ja gynekologi Piia Vuorela HYKsin Naistenklinikalta.

 • Ihminen koneena. Osa 8. Sydän ja keuhkot toimivat partnerisuhteessa. Haastateltavana ovat ylikääkäri Markku Kupari ja ylilääkäri Päivi Piirilä HYKSistä. Toimittajana Sisko Loikkanen.

 • Elämme sovussa mikrobien kanssa. Maksa ja munuaiset ovat tärkeitä elimiä. Haastateltavana ovat professori Marja Mutanen Helsingin yliopistosta, dosentti Lauri Kyllönen HYKSistä, erikoistutkija Johanna Maukonen ja tekniikan tohtori Anna-Marja Aura Teknologian tutkimuskeskus VTTstä. Toimittajana Sisko Loikkanen.

 • Ihminen koneena. Osa 6. Syömme saadaksemme tarpeellisia aineita ja energiaa. Haastateltavana ovat professorit Marja Mutanen ja Mikael Fogelholm Helsingin yliopistosta. Toimittajana Sisko Loikkanen.

 • Ihminen koneena. Osa 5. Suu puhuu, korva kuulee, silmä näkee. Ei ole sattumaa että ihminen puhuu juuri suulla. Puhuessamme käytämme hyväksi uloshengitysilmaa mutta sisäänhengitettäessäkin puhuminen juuri ja juuri onnistuu. Ihmiselle on kehittynyt varsin hienosäätöinen mekanismi, jonka turvin voimme ilmaista hyvinkin erilaisia äänteitä. Ihmisen korva on pieni mutta tehokas kuulemaan ilman kautta tulevia ääniaaltoja ja silmä taas on erikoistunut vastaanottamaan fotoneja. Silmän toiminta muistuttaa pääpiirteissään kameran toimintaa. Haastateltavana ovat professorit Ville Pulkki ja Ari Koskelainen Aalto-yliopistosta ja akatemiatutkija Martti Vainio Helsingin yliopistosta. Toimittajana on Sisko Loikkanen.

 • Ihminen koneena osa 4. Aivot kykenevät huikeisiin suorituksiin. Ihmisaivoja voi verrata tietokoneeseen, mutta tietokoneen ja aivojen toimintaperiaate on melko erilainen. Aivot ovat yksilölliset, siten että harrastukset ja muut tekemiset muokkaavat aivoja. Miehen ja naisen aivot eroavat hiukan toisistaan. Haastateltavana ovat professori Riitta Hari, professori Lauri Parkkonen ja dosentti Iiro Jääskeläinen Aalto-yliopistosta sekä professori Pertti Panula Helsingin yliopistosta. Toimittajana Sisko Loikkanen.

 • Ihminen koneena osa 3. Ihmisessä virtaa sähköä. Aivoissa, hermostossa ja sydämessä virtaa sähköä. Haastateltavana ovat professori Raimo Sepponen Aalto-yliopistosta ja professori Pertti Panula Helsingin yliopistosta. Toimittajana Sisko Loikkanen.

 • Ihminen koneena. Ihmiskoneisto on tehty liikkumista varten - muuten koneisto rapistuu. Ihmisen rakenne luustoineen, lihaksineen ja nivelineen on kehittynyt sellaiseksi, että energiatehokas liikkuminen on mahdollista. Ihmisen täytyykin liikkua, jotta koneisto pysyy kunnossa. Haastateltavana ovat paleobiologi Suvi Viranta-Kovanen Helsingin yliopistosta ja ylilääkäri Jukka-Pekka Kouri Kuntoutus Ortonista. Toimittajana on Sisko Loikkanen.

 • Ihminen koneena. Ihminen on vettä ja proteiinia. Ihminen on ihoa, luuta, erilaisia elimiä ja tärkein ihmisen neste on veri. Ihmisen rakenneaineista ja rakenteista ovat haastateltavina patologian professori veli-Pekka Lehto ja paleobiologi Suvi Viranta-Kovanen Helsingin yliopistosta, dosentti Lauri Kyllönen Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta, sisätautien dosentti Eeva Juvonen Suomen Punaisen Ristin Veripalvelusta ja professori Markku Poutanen Geodeettisesta laitoksesta. Toimittajana Sisko Loikkanen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä