Maailmanpolitiikan arkipäivää

Arabikevään satoa, Islam ja Hollannin huumeet

 • 24 min
 • toistaiseksi

Libyassa, Egyptissä ja Tunisiassa otetaan arabikevään mullistusten jälkeisiä demokratian ensiaskeleita. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohejlmassa pohditaan myös mitä islam merkitsee turkkilaisille nuorille ja kerrotaan Hollannin uudesta huumepolitiikasta.

Lähetykset

 • to 19.7.2012 18.03 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Latviassa julkistetaan tässä kuussa tuhansien Neuvostoliiton salaiselle palvelulle KGB:lle vakoilleiden ihmisten nimet. Parlamentin päätös jakaa latvialaisia. Osa kysyy, tuleeko viattomia leimatuksi. -Ohjelmassa tavataan mm. latvialainen poliittisen vainon uhri. Lisäksi keskustellaan historian kipupisteiden avaamisesta erikoistutkija Kimmo Elon ja kansanedustaja Erkki Tuomiojan kanssa. Juontaja on Sari Taussi:

 • Puolan ilmastokokouksessa pitäisi sopia Pariisin ilmastosopimuksen käytännön toteutuksesta. Tavoitteena on rajoittaa ilmaston lämpeneminen korkeintaan kahteen asteeseen. Ilmastonmuutos koettelee ankarimmin monia ihmisiä, jotka itse tuottavat päästöjä vähiten. Ohjelmassa käydään Keniassa Turkanajärvellä alueella, jota kutsutaan ihmiskunnan kehdoksi. Lisäksi keskustellaan Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Emma Hakalan ja Nuorten Agenda 2030 -ryhmän puheenjohtajan Siiri Mäkelän kanssa ilmastonmuutoksen torjunnasta. Toimittajina ovat Liselott Lindström ja Sari Taussi. Kuva: Fredrik Lerneryd

 • Ranskan vuoden 1968 opiskelijamellakoista ja lakkoliikehdinnästä on kulunut 50 vuotta.
  Suomalainen Mia Heporauta oli parikymppinen nuori nainen, kun hän saapui Pariisiin keskelle poliittista kuohuntaa. Sampo Vaarakallion toimittamassa Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa muistellaan Mian kanssa Pariisin kevättä.

  Kuva: Mia Heporaudan kotialbumi

 • Britannian kulkee kohti maaliskuun lopussa olevaa eroa Euroopan Unionista, vaikka oikein kukaan ei ole ero-prosessiin tyytyväinen. Britannia on ajautunut historiallisen pahaan poliittiseen kriisiin. Ohjelmassa käydään sekä Lontoossa että Brysselissä. Lisäksi pohditaan mitä erohankkeesta tulisi oppia. Ohjelman toimittavat Pasi Myöhänen, Petri Raivio ja Sari Taussi.

  Kuva: Neil Hall / EPA

 • Ihmisten mieliin lujasti juurtunut taikausko vaikeuttaa edelleen epidemioiden torjuntaa Afrikassa ja Aasiassa. Toisaalta perimätiedosta on myös hyötyä kriisitilanteissa.
  Maailmanpolitiikan arkipäivää-ohjelmassa tarkastellaan tällä viikolla mysteerin ja ja modernin kohtaamista. Ohjelman toimittaa Erja Tuomaala.

  Kuva: Antti Haanpää

 • Iranissa ollaan huolissaan entisestään kiristyvistä Yhdysvaltojen määräämistä talouspakotteista. Pakotteet iskevät etenkin tavallisiin iranilaisiin. Samaan aikaan iranilaiset arvostelevat myös maan omia vallanpitäjiä - on syntynyt erityinen naisten protestiliike huivipakkoa ja pukeutumissääntöjä vastaan. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma käy Iranissa. Lisäksi tavataan Suomessa rauhantutkimusta opiskeleva Zahra Edalati. Juontaja on Sari Taussi. Kuva: Jussi Koivunoro

 • Iranissa ollaan huolissaan entisestään kiristyvistä Yhdysvaltojen määräämistä talouspakotteista. Pakotteet iskevät etenkin tavallisiin iranilaisiin. Samaan aikaan iranilaiset arvostelevat myös maan omia vallanpitäjiä - on syntynyt erityinen naisten protestiliike huivipakkoa ja pukeutumissääntöjä vastaan. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma käy Iranissa. Lisäksi tavataan Suomessa rauhantutkimusta opiskeleva Zahra Edalati. Juontaja on Sari Taussi:

  Kuva: Jussi Koivunoro

 • Yhdysvalloissa on tiistaina 6.11. kongressin välivaalit, joita seurataan maailmalla kuin presidentinvaaleja konsanaan. Ennusteiden mukaan demokraattipuolue saattaa lisätä kannatustaan, mikä voisi vaikuttaa muun muassa maan ulkopolitiikan linjauksiin. Ohjelma käy Pennsylvaniassa ja Teksasissa sekä pohtii mahdollisia vaalien mukanaan tuomia muutoksia. Haastateltavana on mm. tutkijatohtori Matti Roitto Jyväskylän yliopistosta. Juontaja on Sari Taussi.

  Kuva: Cristobal Herrera / EPA-EFE

 • Suomessa ja Ruotsissa vihreillä puoleilla menee huonosti. Saksa on esimerkki toisenlaisesta kehityksestä. Siellä vihreät ovat menestyneet osavaltiovaaleissa, jopa konservatiivisena pidetyssä Baijerissa. Ohjelmassa käydään Baijerissa sekä Hessenissä, jossa pidetään sunnnuntaina 28. lokakuuta osavaltiovaalit. Lisäksi pohditaan Suomen vihreiden tilannetta. Juontaja on Sari Taussi.

 • YK ja ihmisoikeusjärjestöt sanovat, että jopa yli kaksi miljoona uiguuria on suljettu hämärille leireille Kiinan suurimmassa maakunnassa, Xinjiangissa. Kiina on myöntänyt leirien olemassaolon ja perustelee niitä terrosimin torjunnalla. YK ja ihmisoikeusjärjestöt puhuvat vakavista ihmisoikeusloukkauksista. Ohjelmassa käydään Xinjiangin länsilaidalla Kashgarissa. Lisäksi tavataan Suomessa asuva uiguuriaktivisti Murat Harri Uyghur. Juontaja on Sari Taussi.

 • Israelin parlamentti hyväksyi kesällä kansalaisuuslain. Lain mukaan vain juutalaiset ovat Israelin valtion täysivaltaisia kansalaisia.
  Arvostettu israelilainen historioitsija Zeev Sternhell sanoo maansa olevan nyt samalla äärikansallismielisellä tiellä kuin Viktor Orbanin Unkari.
  Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelman on toimittanut Sampo Vaarakallio. Kuva: Mikko Ahmajärvi/YLE.

 • Paljon puhutaan Afrikasta poismuutosta, mutta vähemmän sinne muuttajista. Afrikka houkuttelee kuitenkin enenevässä määrin ulkomaisia yrittäjiä. Ohjelmassa tavataan sähkötaksifirman Keniaan perustanut suomalainen Juha Suojanen. Lisäksi kysytään voivatko yrittäjät auttaa kehittämään Saharan eteläpuolisen Afrikan maita. Juontaja on Sari Taussi:

Klipit

 • Eurooppalaiskaupungit ovat yhä selvemmin jakautuneet kahden kerroksen väkeen. Kolmeatoista eurooppalaista kaupunkia vertailleen tutkimuksen mukaan rikkaat ja köyhät hakeutuvat yhä tiukemmin omille asuinalueilleen.

  Mistä tämä johtuu? Euroopan suurkaupunkien tulevaisuutta ja kehitystä pohtii Johanna Nummisen haastattelussa hollantilainen kaupunkimaantieteen professori Maarten van Ham. Onko Euroopan kaupunkien kahtiajakoa mahdollista pysäyttää?

 • Maailmanpolitiikan arkipäivää-ohjelmassa Jaana Kanninen selvittää itäeuroopasta saapuvien romanien tilannetta.

 • Norjaa ravistellut joukkomurha on kiihdyttänyt keskustelua äärioikeistolaisten ja islaminvastaisten ajatusten leviämisestä. Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelmassa vieraillaan surevassa Norjassa sekä pohditaan, mistä Norjan joukkomurhaaja ammensi aineksia islaminvastaiseen ajatteluunsa. Entä onko radikaalin oikeiston muodostama uhka jäänyt varjoon, kun on pelätty ääri-islamistien terrori-iskuja? Yle uutisten Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelman on koonnut Minna Pye.

 • Itämeri kuuluu maailman saastuneimpiin sisämerialueisiin. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa hahmotellaan, mitä Itämeren suojelemiseksi on jo tehty, ja miten pitkä matka on edessä. Ohjelman on koonnut Jaana Kanninen.

 • Suurtyöttömyys ja nuorten näköalattomuus ovat nostattaneet espanjalaisten raivon. Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelmassa kerrotaan, miten suuttuneet espanjalaiset haluaisivat muuttaa maatansa. Entä miksi ääri-islamilainen terrorismi pitää Pakistania niin tiukassa otteessa ja miten Egyptin kansannousu on tuntunut nuoren naiskirjailijan elämässä? Yle Uutisten Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelman on koonnut Minna Pye.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä