Historian ääniä

Historian ääniä: Viekin mummo ja Hätämaan tietäjä

 • 53 min
 • toistaiseksi

Entisaikaan ei ollut terveyskeskuksia joka kylällä. Kansa turvautui kansanparantajiin, joiden tiedot ja taidot ovat nykyisin jo lähes kadonnutta kansanperinnettä. Tekivätkö kansanparantajat poppakonsteja vai vakavasti otettavia hoitoja? Viime vuosisadan kuuluisimpia parantajia olivat pielisjärveläinen Anni Pölönen eli Viekin mummo sekä piippolalainen Juho Luomajoki eli Hätämään tietäjä. Suvi Pölönen on tutkinut isomumminsa Viekin mummon ammatinharjoittamista. Hän on nyt Elina Saksalan vieraana.

Lähetykset

 • ma 6.8.2012 10.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Ennen oppilaat olivat kiltimpiä, opettajia kunnioitettiin ja kuri oli kovempaa kuin nyt. Siltä ainakin tuntuu, kun kuuntelee arkistojuttuja 60-ja 70-luvuilta. Tuolloin muutoksen tuulet alkoivat puhaltaa, sillä käynnissä oli peruskoulu-uudistus. Mitä mieltä koululaiset ja opettajat olivat sen ajan opetuksesta? Miten suhtauduttiin vaikkapa lintsaukseen tai tukiopetukseen? Arkiston helmiä kuuntelevat toimittaja Minna Korhonen ja erityisopettaja Hannele Tallqvist.

 • "Mitä sie etelän mies huiot, mikset sie käytä ohovia". Monet legendaariset 70-luvun mainokset ovat iskostuneet mieliimme ja ne tuntuvat toimivan edelleen. Miten nuo ajat erovat tämän päivän mainosmaailmasta? Silloin esiintyi ainakin paljon kritiikkiä ja mainokset myös ärsyttivät. 60-luvulla puhetta aiheutti myös bestseller "Mainosmiehen tunnustuksia". Arkistojuttujen pyörteissä ovat toimittaja Minna Korhonen ja kokenut mainosmies Kari Koskinen.

 • Miten tupakointiin suhtauduttiin 1960 ja -70-luvuilla? Arkiston aarteita kuuntelevat Minna Korhonen ja ylilääkäri Antero Heloma.

 • Kahvi maistuu aina. Latte, espresso, pannukahvi, nuotiokahvi, saunakahvit, hautajaiskahvit ja palaverikahvit. Historian äänissä kuullaan kahvijuttuja 1960 ja-70-luvuilta. Arkiston aarteita nauttivat yritysvastuupäällikkö Leena Miettinen Pauligilta ja toimittaja Minna Korhonen.

 • "Vuodessa kuolee jopa 70 kyläkauppaa", kerrottiin radiojutussa neljäkymmentä vuotta sitten. Pikkupuodit olivat silloin kovilla, sillä kauppa-autot ja isot marketit veivät asiakkaita. Millä keinoin kyläkaupat silloin sinnittelivät, entä miten nyt? Arki ei ole enää samanlaista, tietää kolmannen polven kyläkauppias Pentti Kaulamo Leppävirralta, Konnuslahden kylältä. Arkiston helmiä tarjoaa toimittaja Minna Korhonen.

 • "Luontoa ei saa roskata", neuvottiin lapsia 1970-luvulla. Tänä päivänä heitä opastetaan kulutuskriittiseen ajatteluun. Ennen oli tärkeää tunnistaa lajeja, mutta nyt se ei ole niin olennaista. Miten 60-ja 70-lukujen luontoretket eroavat nykyisistä? Sitä pohditaan nyt Historian äänissä kesäisen luonnon keskellä. Arkiston aarteita kuuntelevat toiminnanjohtaja Petro Pynnönen Luonto-Liiton Uudenmaan piiristä ja toimittaja Minna Korhonen.

 • "Tuollaiset kalat tuntuvat ihan unennäöltä", hämmästeli toimittaja vuonna 1962 yli 20 kilon lohia. Noista ajoista luonnonkalat ovat vähentyneet ja vedet kuormittuneet. Ennen kalastettiin ruokaa pöytään, nyt kalastellaan enemmänkin elämyksiä. Kalastusvälineet ovat muuttuneet ja eettinen kalastus on pinnalla. 60-70-lukujen kalajuttuja Pyhäjärven rannalla kuuntelevat Janne Rautanen Suomen vapaa-ajankalastajista ja toimittaja Minna Korhonen.

 • "Pidetään kotihippoja, mut ei olla sukupuolisesti tekemisissä keskenään", vakuutti teinityttö 60-luvulla toimittajan uteluihin. Nuorten suhteet olivat muuttuneet lyhyiksi ja seksistä puhuttiin avoimemmin. Vapaa seurustelu aiheuttikin ihmetystä ja kaupunkien vaaroista varoiteltiin. Missä teinit tapasivat toisiaan ja mitä he puuhasivat? Miten kimuli tai kundi iskettiin? Arkistojuttuihin sukeltavat tutkija Anna Anttila ja toimittaja Minna Korhonen.

 • Maitokaupoissa oli ruuhkaa vuoden 1969 alussa. Suomalaiset rynnivät ostamaan keskaria. Keskioluen vapautuminen herätti suuria tunteita niin puolesta kuin vastaan. Aihe oli kuuma peruna koko 70-luvun ja peistä väänsivät niin tutkijat, raittiusväki kuin poliisikin. Keskiolutjuttuja nauttivat nyt alkoholitutkija Teuvo Peltoniemi ja toimittaja Minna Korhonen.

 • Minihameita, leveitä lahkeita, kukkakuoseja ja tasaraitaa. Se oli suurten murrosten aikaa, jolloin valmisvaatteet, tekokuidut ja sametti ilmestyivät kauppoihin. Samalla yhteiskunnallinen tiedostavuus kasvoi ja muotikaruselli sai kritiikkiä osakseen. Arkistohelmiä kuuntelevat Ylen pukusuunnittelija Satu-Marja Nygren ja toimittaja Minna Korhonen.

 • "Miten nämä turvavyöt oikein saadaan kiinni", ihmetteli koeajoperhe uudessa Kuplassa 70-luvulla. Silloin uusi tekniikka ihastutti ja kummastutti. Teillä alkoi huristella yhä enemmän autoja, sillä elintaso ja vapaa-aika lisääntyivät. Myös autoilun huonot puolet alkoivat nousta esiin ja hurjastelua yritettiin hillitä nopeusrajoituksin. Tutkija Ismo Malinen Museovirastosta ja toimittaja Minna Korhonen palaavat aikaan, jolloin tiet olivat mutkaisia ja mäkisiä.

 • 1960 ja-70-luvuilla kotimaan matkailussa puheenaiheita kirvoittivat lyhyt sesonki, aurinkomatkat ja sisävesiristeilyt. Ilmassa oli myös orastavaa ympäristötietoisuutta.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä