Tästä elämästä

Tästä elämästä: Verkkopelissä pyörii iso raha

 • 14 min
 • toistaiseksi

Peliala kasvaa viihdeteollisuuden aloista kaikkein nopeimmin. Sekä kysyntää että tarjontaa on koko ajan enemmän. Ja se tarkoittaa, että rahaa liikkuu entistä enemmän. Pelaajabarometrin mukaan runsas puolet suomalaisista pelaa jotakin digitaalista peliä ainakin kerran kuukaudessa. Keskimääräinen suomalainen digitaalisten pelien pelaaja on 37-vuotias. Mutta mistä ihmeestä pelifirmat saavat tulonsa, kun nettipelejä pelataan ilmaiseksi? Tuottaja Miika Tamsin ja hänen pomonsa, pelifirma Digital Chocolaten Helsingin studion vetäjän Kai Häggmanin juttusille lähtee Päivi Leino.

Lähetykset

 • ti 12.6.2012 17.08 • Yle Areena

Jaksot

 • Ahdistuneena teininä suunta oli selvä: pois kotipaikkakunnan liian pienistä ympyröistä, ulos maailmaan! Mutta miksi kotiseutu alkaa kummasti kutsua takaisin kolmenkympin kohdalla? Näin kävi graafikko Maria Ahoselle, joka vaihtoi pääkaupungin yöelämän pikkukaupungin hiljaisiin katuihin. Kaduttaako jo? Päivi Leino lähti kyläilemään Marian luokse Loviisan puutaloidylliin.

 • Ennen urheiluhullun tunnisti käteen miltei kiinni kasvaneesta kaukosäätimestä. Milloin tahansa piti päästä tarkistamaan Teksti-TV:stä tuoreimmat tulokset. Nyt häntä ei muista kaiken aikaa älypuhelimiaan näpelöivistä nörteistä erota. Tulosten seuraamisen lisäksi urheiluhullu seikkailee YouTubessa ja keskustelufoorumeilla ja on muuttunut itsekin sisällöntuottajaksi. Riikka Turtiainen selvitti tuoreessa väitöskirjassaan, miten digitalisoituminen muutti mediaurheilun seuraamista. Hänet tapaa Päivi Leino.

 • Kun Perusta kotoisin oleva 26-vuotias Trilce Ahokas Tynjälä muutti 13-vuotiaana Suomeen, aloitti hän suoraan opinnot Steiner-koulussa. Ensimmäiset pari vuotta menivät lähes mykkänä, kun suomi tai englanti ei taittunut. Nykyään ajatukset ja unetkin ovat jo suomeksi, mutta tie suomea puhuvaksi ei ollut helppo. Aku Ankka, sairaalaopettaja ja suomalainen poikaystävä ovat olleet käänteentekeviä hänen kielenoppimisensa kannalta. Reetta Arvila tapasi Trilce Ahokas Tynjälän. Mukana menossa on myös hänen vuoden vanha tytär Kiki.

 • Maria Kivinen on kotoisin Pietarista. Hän oli 3-vuotias, kun hän muutti perheineen Suomeen ja kasvoi aikuiseksi täällä. Nyt hän on jo useamman vuoden opiskellut Britanniassa. Jokaisessa Marian kotimaassa on omat talven juhlakauden tapansa. Mutta Maria ei ota stressiä, vaan poimii parhaat palat jokaisesta. Päivi Leino haastettelee.

 • Mistä aineksista syntyy oikea joulu? Onko se muuttunut yhdessä sukupolvessa? Jos vertaat nykyjoulua lapsuuden jouluihin, mikä on toisin? Tutkimuspäällikkö Minna Sarantola-Weiss tekee työkseen Helsingin kaupunginmuseossa havaintoja ajasta ja sen muuttumisesta. Mutta jouluna hän on vapaalla – ja havaitsee muutosta omissa jouluissaan. Päivi Leino haastattelee.

 • Riihimäellä asuva 38-vuotias Päivi Yli-Karhula pyöritteli ajatusta tehdä lapsi yksin noin seitsemän vuoden ajan. Lopulta päätös kypsyi tekoihin ja toisella hedelmöityshoitoyrittämällä hän tuli raskaaksi. Nyt Päivi on onnellinen pienen tytön äiti. Vaikka Päivi joutui luopumaan kovasti haaveilemastaan ajatuksesta ydinperheestä, kaikki tuntuu nyt luonnolliselta. Näin sen pitikin mennä. Reetta Arvila vierailee Riihimäellä.

 • Liian monena päivänä myydään iltapäivälehtiä perhetragedia-lööpillä. Joka ikinen niistä on liikaa. Kun rakkaus ja hellyys muuttuvat vihaksi ja satuttamiseksi, tarvitaan apua. Myös eron jälkeen. Lasten oikeus väkivallattomaan elämään –yhdistys, Love ry, hakee rahoitusta Turvatyyny-hankkeeseen. Taivi Toikka on yhtenä puuhanaisena järjestön hallituksessa ja tietää vaarallisista ihmissuhteista enemmän kuin haluaisikaan. Love ry:n nettisivulta löytyviin ohjeisiin väkivallan uhkaa sisältävien tilanteiden varalle tutustuu hänen kanssaan Päivi Leino.

 • Sarjakuvien supersankarit ovat ajautuneet kriisiin. He ovat saaneet huomata, etteivät pystykään torjumaan kaikkia pahoja asioita, vaan järkyttäviä uutisia rikollisista teoista kantautuu Amerikasta tämän tästä. Mervi Miettinen on harvinaisuus: nainen, joka lukee supersankarien seikkailuja. Ja ihan työseen, väitöskirjaan asti. Mervin havaintoja kyselee Päivi Leino.

 • Helsinkiläinen kolmen lapsen äiti Nina Hauhio päätti muuttaa oman ja perheensä elämän kolmisen vuotta sitten. Nina puhuu itse kaaosprojektista ja elämän yksinkertaistamisesta. Nina oli siis huomannut, että kaiken sotkun ja tavaramäärän keskellä ajatus ei juokse toivotulla tavalla, järjestelemiseen oli hankala tarttua ja esineet olivat hukassa. Tavaran karsimisen ohella Nina päätti myös muuttaa ruokailu- ja liikuntatottumuksiaan. Yksinkertaistamisesta Nina Hauhion kanssa puhuu Reetta Arvila.

 • Sen lisäksi, että Egotripin kitaristi Knipi on tehnyt omalle yhtyeelleen tukun yleisön suosioon nousseita kappaleita, hän on luonut musiikkia myös muille ahkerasti soittimissa pyöriville artisteille, kuten Anna Puulle ja Irinalle. Teini-iässä Knipi souti vielä musiikin raskaammissa vesissä, eikä voinut kuvitellakaan milloinkaan tekevänsä mitään popahtavaa. Valokuva-albumia 80-luvulta Knipin kanssa selaa Päivi Leino.

 • Minimalismi ja pelkistetty ilme, skandinaavinen muotoilu ja valoisuus, siinä joitakin tämän päivän sisustustrendejä, jotka eroavat hyvin paljon tyypillisistä kasari- ja ysärikodeista. Äkkiseltään 80-luvulta juolahtaa mieleen esimerkiksi keittiöihin rakennetut baaripöydät sekä puolipaneelit ja 90-luvulta taas vesisängyt ja bambuviuhkat seinäkoristeina. Sisustussuunnittelija Teuvo Loman ja Niko Helenius muistelevat 80- ja 90-luvun sisustustyylejä. Reetta Arvila haastattelee.

 • Laukesiko heteroansa, kun samaa sukupuolta olevat saivat oikeuden parisuhteensa rekisteröintiin? Odotetaanko heiltäkin nyt samaa elämänkulkua joka etenee kuin juna, vaihtoehtoja järjestää elämänsä toisin ei ole? Annukka Lahti tekee väitöskirjaa Jyväskylän yliopistoon ja miettii, onko pitkälle parisuhteelle vaihtoehtoja. Hänen juttusillaan käy Päivi Leino.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä