Politiikkaradio

Politiikkaradio: Federalismista degrowthiin

 • 56 min
 • toistaiseksi

Eurokriisistä Nokiaan, suomalaisesta mentaliteetista ilmastopolitiikkaan, globalisaatiosta downshiftaamiseen, degrowthiin, nuorisotyöttömyyteen ja suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuuteen. Politiikkaradiossa on haastateltavana valtiosihteeri Raimo Sailas. Toimittajana Sakari Sirkkanen.

Lähetykset

 • to 21.6.2012 14.45 • Yle Areena

Jaksot

 • Ukrainassa presidentiksi valittiin tv-tähti, koomikko Volodymyr Zelenskyin, jolla on olematon kokemus politiikasta. Mitä tämä merkitsee Ukrainalle?

  Miksi viisi vuotta sitten euromaidan-vallankumouksen jälkeen valittu presidentti Petro Porošenko hävisi koomikolle?

  Entä miten Venäjällä suhtaudutaan Ukrainan vallan vaihtumiseen? Putin kertoi eilen, että aikoo helpottaa Itä-Ukrainassa asuvien Venäjän kansalaisuuden hankkimista.

  Krimin valtaus jatkuu ja Itä-Ukrainassa soditaan. Tuoko uusi presidentti toivoa paremmasta?

  Studiossa Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro ja Ukraina-asiantuntija, tutkija Arseniy Svynarenko Nuorisotutkimusseurasta. Haastattelijana Linda Pelkonen.

 • Hallitusneuvotteluista on povattu vaikeita. Vakiintuneen käytännön mukaan suurimman puolueen puheenjohtaja, eli SDP:n Antti Rinne, nimetään eduskuntaryhmien toimesta viralliseksi hallitustunnustelijaksi. Rinne on sanonut haluavansa hallituksen kasaan jo toukokuun lopussa.

  Minkälaisella poliittisella liimalla tulevaa hallitusta ryhdytään liimaamaan kasaan? Minkälaiset poliittiset kysymykset ovat ratkaisevia?

  Entä mikä hallituspohja on todennäköisin vaihtoehto? Sinipunahallitus, punamultapohja, joku muu? Ovatko kaikki puolueet samalla viivalla hallitusneuvottuihin lähdettäessä?

  Keskustelemassa ovat kansanedustajat Timo Harakka (sd.), Matti Vanhanen (kesk.) ja Ben Zyskowicz (kok.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Eduskunnassa uudet kansanedustajat saavat valtakirjansa ja uusi eduskunta järjestäytyy: eduskuntaryhmät valitsevat puheenjohtajat, puhemiehistö valitaan, valiokuntien puheenjohtajat valitaan. Samalla suurimman puolueen puheenjohtaja SDP:n Antti Rinne käy alustavia tunnusteluja hallitusohjelmasta ja hallituksen kokoonpanosta.

  Keväällä 2015 keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä esitti eduskuntaryhmille 15 kysymystä, joissa haarukoitiin tulevaa hallitusohjelmaa: valtiontalouden sopeutustarvetta, sopeutuksen aikataulua, veroastetta.

  Millä kysymyksillä Suomea johdetaan seuraavat neljä vuotta?

  Politiikkaradion toimittajat Linda Pelkonen ja Tapio Pajunen analysoivat politiikan asetelmia.

 • Nykyisen Euroopan parlamentin viimeinen istuntoviikko on istuttu: mistä Euroopan parlamentin kausi tullaan muistamaan?

  Mihin suuntaan poliittinen tilanne Euroopassa, Euroopan unionissa ja Euroopan parlamentissa on liikkunut? Peittääkö puhe populisteista alleen sen mitä muuta poliittisesti Euroopassa on tapahtunut?

  Millaisia muutoksia brexitin myötä on edessä liittyen Euroopan unionin tulevaan budjettiin?

  Minkälaista Eurooppa-politiikkaa Suomen tulevan hallituksen pitäisi harjoittaa EU-puheenjohtajakaudella?

  Euroopan parlamentissa Strasbourgin studiossa ovat europarlamentaarikot Henna Virkkunen (kok.), Nils Torvalds (r.) ja Pirkko Ruohonen-Lerner (ps.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Maailmanpolitiikan murros, suurvaltapolitiikan paluu, voimapoliittinen jännite. Tällaisen maailman juuri eduskuntaan valitut kansanedustajat kohtaavat päättäessään Suomen ulkopolitiikasta, turvallisuuspolitiikasta ja Eurooppa-politiikasta.

  Minkälaisella ulko- ja turvallisuuspolitiikan pelikirjalla Suomen etua puolustetaan? MInkälaista ulkopolitiikkaa tilanne vaatii? Minkälaista geopoliittista pelisilmää maailmanpolitiikan nykytilanne Suomelta vaatii?

  Vieraana on Poutasään jälkeen -kirjan kirjoittaja, Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Kuka voi parhaimmalla syyllä julistautua eduskuntavaalien voittajaksi? Olivatko voittajia vasemmisto ja vihreät? Vai Perussuomalaiset? Voittivatko kaikki muut paitsi keskusta?

  Vai oliko vaalien suurin voittaja sittenkin naiset ja feminismi? Miksi erityisesti vihreät naiset pärjäsivät paremmin kuin koskaan? Miksi kaikki eduskunnasta pudonneet nimekkäät vihreät kansanedustajat olivat miehiä?

  Minkälaiseen poliittiseen tilanteeseen eduskuntavaalien tulos Suomen jättää?

  Politiikkaradion toimittajat Linda Pelkonen ja Tapio Pajunen analysoivat eduskuntavaalien tulosta ja vaalien jälkeisiä asetelmia.

 • Koskaan aikaisemmin ei eduskuntavaalien suurin puolue ole saanut alle 20 prosentin kokonaiskannatusta. Nyt eduskuntavaalien voittajan SDP:n kannatus jäi vain17,7 prosenttiin.
  Politiikkaradion vaaliextrassa eduskuntavaalien tulosta analysoivat SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm (sd.) ja Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah (kd.). Politiikkaradion toimittajat Linda Pelkonen ja Tapio Pajunen haastattelevat.

 • Mikä on eduskuntavaalien tulos ja merkitys? Mikä on politiikan suunta eduskuntavaalien jälkeen? Politiikkaradion vaaliextrassa eduskuntavaalien tulosta analysoivat politiikan tutkija Johanna Vuorelma, Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä, poliittisen talouden tutkija Antti Ronkainen ja valtio-opin tutkija Hanna Wass Helsingin yliopistosta. Politiikkaradion toimittajat Linda Pelkonen ja Tapio Pajunen haastattelevat.

 • Politiikkaradion vaaliextrassa eduskuntavaalien tulosta analysoivat toimittajat Linda Pelkonen ja Tapio Pajunen.

 • Minkä pitää olla politiikan suunta Suomessa vaalien jälkeen? Vaalitentissä Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja Sampo Terho. Tenttijöinä Linda Pelkonen ja Tapio Pajunen.

 • Minkä pitää olla politiikan suunta Suomessa vaalien jälkeen? Vaalitentissä Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo. Tenttijöinä Linda Pelkonen ja Tapio Pajunen.

 • Minkä pitää olla politiikan suunta Suomessa vaalien jälkeen? Vaalitentissä Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho. Tenttijöinä Linda Pelkonen ja Tapio Pajunen.

Klipit

 • Politiikkaradion Puheet päreiksi -kaksikko dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat vaalikeskustelua ja sitä, miten hallitus-oppositio -asetelman katoaminen päivän politiikan kartalta vaikuttaa eduskuntavaaleihin ja puolueiden kannatukseen.

 • Yhdysvaltain presidenttikandidaatit Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa suorassa tv-väittelyssä. Debatin jälkikäteisarvioissa Clinton arvioitiin selkeäksi voittajaksi: Clinton osasi asiat, oli valmistautunut.

  Trump sen sijaan on poliitikkona pikemminkin katutappelija: arvaamaton persoona, joka haastaa piittaamatta käytöstavoista tai faktoista. Väittely Clintoninkin kanssa muistutti Trumpin osalta enemmän tosi-tv sirkusta kuin poliittista debattia.

  Mitä äärimmilleen viritetty ja paineistettu tv-debatti poliitikoista puristaa esiin? Mikä ratkaisee, jos sanoilla ja faktoilla ei ole merkitystä?

  Kuva: EPA/Andrew Gombert

 • Mitä VATTin ylijohtaja Juhana Vartiainen oikein tarkoittaa puhuessaan työn tarjonnasta? Millainen on Vartiasien lista, jolla Suomen taloutta saataisiin uuteen nousuun? Vartiainen on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli politiikan tutkija Anu Kantola, joka kertoo skandaaleista suomalaisessa politiikasta, ja vastaa siihen, missä luuraavat vaalikirjat. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli historioitsija Timo J. Tuikka, joka kertoo muun muassa maan tavasta, ja siitä, millainen hyvä veli -verkosto presidentti Kekkosen ympärille rakentui. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli kirjallisuustaivaan supertähti Sofi Oksanen, jonka kanssa puhuttiin muun muassa vallanvaihdoksista ja vallankumouksista. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Kansanedustaja Mikko Alatalon mukaan Suomen ei pidä lisätä takausvastuitaan Euroopan rahoitusvakausvälineessä. Alatalon mielestä Kreikan olisi pitänyt tehdä tarvittavat valtiotalouden leikkaukset viimeistään viime keväänä. Koska näin ei ole tapahtunut, Kreikan tukipakettia ei pidä enää kasvattaa, vaan aika on kypsä Kreikan hallitulle velkajärjestelylle. Päivän kansanedustajaa Mikko Alataloa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Päivän kansanedustajana on RKP:n Thomas Blomqvist. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Politiikkaradion perjantain talkshown vieraana on Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi. Markus Leikola ja Jussi Lähde vakiojäseninä. Sakari Sirkkanen luotsaa.

 • Hallitus ajaa kuntauudistusta, kunnat ryhtyvät kapinaan ja keskustaoppositio vastaa välikysymyksellä. Politiikkaradion torstaigrillissä otetaan erä kuntapolitiikkaa. Studiossa ovat Keskustan Anu Vehviläinen, SDP Anneli Kiljunen sekä Sitran julkishallinnon kehittämisjohtaja Juha Kostiainen. Toimittajina Sakari Sirkkanen ja Tapio Pajunen.

 • Demarien ryhmäjohtaja ei lupaa, että YLEn rahoitus saadaan ratkaisua vuoden loppuun mennessä. Jouni Backman toisaalta kritisoi toista päähallituspuoluetta kokoomusta vastuunkantamattomuudesta. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Päivän kansanedustaja -haastattelussa Sirkka-Liisa Anttila syyttää kuntaministeri Henna Virkkusta politikoinnista. Anttilan mukaan Suomessa ei voi tehdä kuntauudistuksen kaltaisia isoja poliittisia uudistuksia sanelemalla ja pelkällä poliittisella vallalla, vaan kuntapäättäjät on otettava aidosti mukaan keskusteluun. Virkkusen tapa toimia on Anttilan mukaan pelkkää valtapolitiikkaa. Sirkka-Liisa Anttilaa haastattelee Tapio Pajunen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä