Historian ääniä

Helsingin köyhät ja rikkaat

 • 53 min
 • toistaiseksi

Muusikko Kullervo Linna kasvoi 1900-luvun alkuvuosikymmenien Hermannissa ja Vallilassa, tanssija ja koreografi Maggie Gripenberg toisella puolella Pitkääsiltaa Kaivopuiston liepeillä. Miten heidän maailmansa kohtasivat? Elina Saksalan vieraana on Historian tutkija Samu Nyström.

Lähetykset

 • ma 10.9.2012 10.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Karjalan kieli ja kulttuuri
  Karjalan kielen puhujista valtaosa niin Suomessa kuin Venäjällä on ikäihmisiä, joilla yhä harvemmin on mahdollisuus pagista omalla kielellään. Millaisena suomalais-ugrilaisen kielentutkimuksen professori Janne Saarikivi näkee karjalan kielen tulevaisuuden? Arkistopätkissä suojärveläinen Feudosia Savinainen kertoo karjalaisista hääperinteistä, etnomusikologi Erkki Ala-Könni haastattelee suistamolaista itkuvirsien taitajaa Aleksandra Lisitziniä ja Unto Miettisen kertoo Tverin karjalaiskylästä. Toimittaja on Elina Saksala.

 • Nenäpäivää vietetään taas ensi perjantaina.
  Sisällissodat, maanjäristykset ja nälänhädät ovat tämän päivän arkea eri puolilla maailmaa ja autettavia ihmisiä on paljon. Miltä tuntuu auttaa pakolaisleirin pohjattomassa kurjuudessa, kun aseet puhuvat ja autettavien virta vain kasvaa? Tomi Järvinen on tehnyt kansainvälistä avustustyötä 18 vuoden ajan. Hän tänään Historian ääniä –ohjelmassa
  Elina Saksalan vieraana. Ohjelmassa kuullaan myös arkistonauhoja Biafran kriisistä 1968, Suomen saamasta kehitysavusta sotien jälkeen ja Intian nälänhädästä 50 vuotta sitten.

 • Ennen oppilaat olivat kiltimpiä, opettajia kunnioitettiin ja kuri oli kovempaa kuin nyt. Siltä ainakin tuntuu, kun kuuntelee arkistojuttuja 60-ja 70-luvuilta. Tuolloin muutoksen tuulet alkoivat puhaltaa, sillä käynnissä oli peruskoulu-uudistus. Mitä mieltä koululaiset ja opettajat olivat sen ajan opetuksesta? Miten suhtauduttiin vaikkapa lintsaukseen tai tukiopetukseen? Arkiston helmiä kuuntelevat toimittaja Minna Korhonen ja erityisopettaja Hannele Tallqvist.

 • Miten tupakointiin suhtauduttiin 1960 ja -70-luvuilla? Arkiston aarteita kuuntelevat Minna Korhonen ja ylilääkäri Antero Heloma.

 • Kahvi maistuu aina. Latte, espresso, pannukahvi, nuotiokahvi, saunakahvit, hautajaiskahvit ja palaverikahvit. Historian äänissä kuullaan kahvijuttuja 1960 ja-70-luvuilta. Arkiston aarteita nauttivat yritysvastuupäällikkö Leena Miettinen Pauligilta ja toimittaja Minna Korhonen.

 • "Vuodessa kuolee jopa 70 kyläkauppaa", kerrottiin radiojutussa neljäkymmentä vuotta sitten.
  Pikkupuodit olivat silloin kovilla, sillä kauppa-autot ja isot marketit veivät asiakkaita. Millä keinoin kyläkaupat silloin sinnittelivät, entä miten nyt? Arki ei ole enää samanlaista, tietää kolmannen polven kyläkauppias Pentti Kaulamo Leppävirralta, Konnuslahden kylältä. Arkiston helmiä tarjoaa toimittaja Minna Korhonen.

 • "Luontoa ei saa roskata", neuvottiin lapsia 1970-luvulla. Tänä päivänä heitä opastetaan kulutuskriittiseen ajatteluun. Ennen oli tärkeää tunnistaa lajeja, mutta nyt se ei ole niin olennaista. Miten 60-ja 70-lukujen luontoretket eroavat nykyisistä? Sitä pohditaan nyt Historian äänissä kesäisen luonnon keskellä. Arkiston aarteita kuuntelevat toiminnanjohtaja Petro Pynnönen Luonto-Liiton Uudenmaan piiristä ja toimittaja Minna Korhonen.

 • "Tuollaiset kalat tuntuvat ihan unennäöltä", hämmästeli toimittaja vuonna 1962 yli 20 kilon lohia.
  Noista ajoista luonnonkalat ovat vähentyneet ja vedet kuormittuneet. Ennen kalastettiin
  ruokaa pöytään, nyt kalastellaan enemmänkin elämyksiä. Kalastusvälineet ovat muuttuneet
  ja eettinen kalastus on pinnalla. 60-70-lukujen kalajuttuja Pyhäjärven rannalla kuuntelevat Janne Rautanen Suomen vapaa-ajankalastajista ja toimittaja Minna Korhonen.

 • "Pidetään kotihippoja, mut ei olla sukupuolisesti tekemisissä keskenään", vakuutti teinityttö 60-luvulla toimittajan uteluihin. Nuorten suhteet olivat muuttuneet lyhyiksi ja seksistä puhuttiin avoimemmin. Vapaa seurustelu aiheuttikin ihmetystä ja kaupunkien vaaroista varoiteltiin. Missä teinit tapasivat toisiaan ja mitä he puuhasivat? Miten kimuli tai kundi iskettiin? Arkistojuttuihin sukeltavat tutkija Anna Anttila ja toimittaja Minna Korhonen.

 • Maitokaupoissa oli ruuhkaa vuoden 1969 alussa. Suomalaiset rynnivät ostamaan keskaria. Keskioluen vapautuminen herätti suuria tunteita niin puolesta kuin vastaan. Aihe oli kuuma peruna koko 70-luvun ja peistä väänsivät niin tutkijat, raittiusväki kuin poliisikin. Keskiolutjuttuja nauttivat nyt alkoholitutkija Teuvo Peltoniemi ja toimittaja Minna Korhonen.

 • Minihameita, leveitä lahkeita, kukkakuoseja ja tasaraitaa. Se oli suurten murrosten aikaa, jolloin valmisvaatteet, tekokuidut ja sametti ilmestyivät kauppoihin. Samalla yhteiskunnallinen tiedostavuus kasvoi ja muotikaruselli sai kritiikkiä osakseen. Arkistohelmiä kuuntelevat Ylen pukusuunnittelija Satu-Marja Nygren ja toimittaja Minna Korhonen.

 • "Miten nämä turvavyöt oikein saadaan kiinni", ihmetteli koeajoperhe uudessa Kuplassa 70-luvulla. Silloin uusi tekniikka ihastutti ja kummastutti. Teillä alkoi huristella yhä enemmän autoja, sillä elintaso ja vapaa-aika lisääntyivät. Myös autoilun huonot puolet alkoivat nousta esiin ja hurjastelua yritettiin hillitä nopeusrajoituksin. Tutkija Ismo Malinen Museovirastosta ja toimittaja Minna Korhonen palaavat aikaan, jolloin tiet olivat mutkaisia ja mäkisiä.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä