Radio Suomi Jyväskylä

Hupelissa koulukyydit kiihdyttävät

 • 10 min
 • toistaiseksi

Vaajakosken Hupelissa ekaluokkalaisten vanhempia ihmetyttää Jyväskylän kaupungin uusi linjaus. Ennen vaarallisesta koulureitistä tulikin turvallinen. Eskarilaisten osalta sama reitti on tulkittu niin vaaralliseksi, että lapsille tarjotaan kyyti. [jkl_hupelin_koulukyytikiista_160812, 00:10:21]

Lähetykset

 • pe 17.8.2012 15.50 • Yle Areena

Jaksot

 • Unesta ja nukkumisesta on tullut megatrendejä. Kuntokeskuksissa voi olla tarjolla tunteja, joille pääsee ohjatusti nukkumaan ventovieraiden kanssa. Jyväskylän Kesä -festivaalin aikana pääsee nukkumaan maksuttomaan Päiväunilaan Vaasankadulle. Päiväunila syntyi jo pari vuotta aiemmin Jyväskylän ylioppilasteatterin piirissä - idean isä on Janne Moilanen. Nyt teatterilaiset pyörittävät päiväunilaa perinteisen kaupunkifestivaalin ajan. Ayla Brinkmann, Mesku Lammi, Juuso Aumala ja Panda Ilén pohtivat päiväunien ottamisen vaikeutta Radio Suomen lauantailähetyksessä. Toimittaja Riina Mäentaustalta jäivät päikkärit ottamatta.

 • Karstulassa Piispasen perhe juhli 2.6.2018 Viivin lakkiaisia. Radio Suomen lauantailähetys vieraili Piispasten terassilla, jossa valmistelun kiireestä ei ollut tietoakaan. Äiti Anu laittoi tyttärelleen juhlakampausta, avuksi saapunut Eira Vanhatupa tarjosi kahvia ja antoi perheelle mahdollisuuden valmistautua rauhassa. Isä Petrillä riitti vielä viimeisteltävää, sillä Viivi oli leiponut juhliinsa aimo satsin kakkuja - yksi lisäjääkaappi siis vielä tarvittiin. Riina Mäentausta pääsi käymään Piispasten takapihalla suurena juhlapäivänä:

 • Kivijärvellä asuva Tarmo Kovanen on kulkenut pitkän ja kivisen tien. Vastoinkäymiset seurasivat toistaan: lama vei aikoinaan kaiken, alkoholismi veti pohjalle ja taitava moottorisahamies, velipoika Antero, kuoli syöpään. Mutta Tarmo nousi ja opetteli sitkeästi kymmenen vuotta, miten moottorisahalla veistetään näyttäviä taiteteoksia muun muassa metsän eläimistä. Tällä hetkellä Tarmo Kovanen on moottorisahaveiston hallitseva Suomen Mestari - ja puhkuu intoa kehittyä edelleen vaativassa intohimossaan. Haaveissa on myös, että harrastuksesta tulisi jonain päivänä paremmin elantoa. Mikko Maasola haastattelee.

 • Multialta vajaat kolmekymmentä kilometriä Karstulan suuntaan sijaitsee kuudenkymmenen asukkaan Väätäiskylä. Talven uinumisen jälkeen tien varteen avautuu nyt jo yhdettätoista kertaa Tuomo Oksasen pyörittämä piskuinen, vain hieman leikimökkiä suurempi, kesäkioski. Se on Oksasen kesäinen elämäntapa, mutta myös yksi kylän tärkeistä elonmerkeistä. Kioskille ovat osuneet turistit Etelä-Amerikkaa myöten. Tänä kesänä lisähulinaa tuonevat Ähtärin eläinpuiston pandaturistit, koska eläintarha sijaitsee vain kolmenkymmenen kilometrin päässä. Mikko Maasola vieraili kipparilla.

 • Parkour hurmasi Perttu "Hämähäkki" Pihlajan, Jukka Tarvaisen ja Mikko Rinnevuoren parisenkymmentä vuotta sitten. Nyt herrat alkavat olla nelikymppisiä, mutta hyppivät edelleen aitojen yli ja kiipeilevät kaiteilla. Aina välillä ohikulkijat komentavat raavaat miehet pois puistonpenkeiltä pomppimasta. Kolmikko on kukin tahoillaan tehnyt liikunnasta, parkourista ja akrobatiasta uran tavalla tai toisella. Nyt he harjoittelevat monitaiteellista esitystä keski-ikäistyvän miehen elämästä. Tarina kulkee parkourin, tanssin, akrobatian ja videotaiteen keinoin. Riina Mäentausta tapasi herrat Radio Suomen lauantailähetyksessä treenamassa:

 • Jääkiekon MM-kisoissa pronssi ei ole se halutuin mitali. Kuvanveistäjä ja käsityöläinen Samuli Alonen taas innostuu nimenomaan pronssista ja kehuu sitä kovasti. Se on helpommin lähestyttävä ja monipuolisempi kuin kulta tai hopea. Mikko Maasola tapasi intohimoisen taiteilijan Jyväskylän Pykälistön pajassaan.

 • Suomen Master Chef löytyy Jyväskylästä. Siviiliammatiltaan lääkärinä työskentelevä Marjut Koiranen vei television kokkikisan voiton ja siitähän seurasi se, että lääkereseptien lisäksi häneltä on vimeisen puolen vuoden aikana myös ruokaohjeita. Leipominen ja ruuanlaitto on kuulunut Marjutin elämään aina. Mikko Maasolan haastattelussa Master Chef paljasti muun muassa sen, miten paljon hänen ruuanlaittonsa perustuu improvisointiin. Saatiinpa vinkki myös äitienpäivän aamuun, jolla voi helposti yllättää päivän sankarittaren.

 • Jyväskylässä järjestetään 19.5. kolmatta kertaa Tekotaiteellisen paskan festivaali. Keikkabussin huuruisesta vitsistä lähtenyt tapahtuma on innostanut kovasti sekä tekijöitä, että yleisöä. Esiintyjistä puhumattakaan. Tapahtumassa yhdistyvät veikeästi yhteiskunnallisuus, hauskuus ja oikeiden taiteillijoiden tarve revitellä. Mikko Maasolan haastattelussa Yleishyödyttömät Pahoinvointipalvelut ry:n Sami Kotola ja Seppo Pohjolainen.

 • Perinteinen elokuvapaikkakunta Äänekoski on nyt ilman oikeaa elokuvateatteria. Legendaarinen Kinomikko sulki ovensa Vappua edeltävänä sunnuntaina. Yrittäjä Marko Nykänen ei syytä laiskoja elokuvissakävijöitä, mutta elokuvien levittäjät ja tekijät saavat hienovaraista sapiskaa. Kiinnostavia elokuvia riittää kokeneen yrittäjän mielestä nykykäytännöillä vain syksyn muutamille kuukausille. Mikko Maasola haastattelee.

 • Herra Heinämäen Lato-orkesteri siirtyi Areenasta Elävään Arkistoon. Kohuhan siitä nousi. Keskustelun intiaanpäähineen käytöstä ohjelmassa aloitti Petra Laiti Twitterissä. Yle Jyväskylän studiossa Henri Bergin vieraana kohusta puhumassa kävi Sisä-Suomen Saamelaisyhdistyksen perustaja Nea Porsanger-Rintala. Hän korostaa kuitenkin puhuvansa omissa nimissään, ei edustavansa saamelaisia.

 • Jyväskyläläinen Vakiopaine-baari on säilynyt lähes muuttumattomana yli 25 vuotta. Maailma ympärillä on muuttunut. Toimittaja Juha Mäkisen toimittama baarin juhlakirja, Vakiopaineesta, rakkaudella, kertoo paljon paikan merkityksestä kulttuurielämysten mahdollistajana. Toisaalta myös siitä suuresta kaipuusta, jota Jyväskylästä muualle muuttaneet paikkaa kohtaan tuntevat. Kirja syntyi yhteisöllisesti, niin kuin Vakiopaineelle sopii, yli 200 ihmisen toimesta. Joukkorahoitustakin kerättiin ja saatiin. Mikko Maasola haastattelee Mäkistä.

 • Saarijärvellä majaileva Ville Ojanen on kansanmusiikin suurlähettiläs. Kaustisilla jo vaippaikäisenä etnomusiikissa uitettu Ojanen on esiintynyt viulullaan yli sadalla levyllä ja julkaissut neljä sooloalbumia. Tämän lisäksi mies on intohimoinen opettaja, jolla on pedagogina selvä missio. Se, että kansanmusiikki on Suomessa valahtanut undergroundiksi, johtuu Ojasen mielestä liian akateemisesta suhtautumisesta soittamiseen. Tekninen osaaminen ei verevässä etnomusiikissa riitä. Mikko Maasola haastattelee.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Aku Vallenius aloitti JYPin toimitusjohtajana kesäkuun alussa. Kesä oli kovan työn aikaa, ja nyt tahti kiihtyy, kun liiga on pyörähtänyt käyntiin.

  Katsojia otteluihin on saatu enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Vallenius luottaa JYP-yhteisöön ja nimittääkin ottelutapahtumaa leirinuotioksi, jonka ympärillä jokaisen osallistujan tulisi viihtyä.

  Aku Vallenius piipahti Yle Jyväskylän keskipäivän lähetyksessä Jussi Lindroosin vieraana.

 • Petäjävedeltä kotoisin oleva, nykyisin espoossa asuva kokki, ravintoasiantuntija Satu Malinen hurahti raakaruokaan huomattuaan sen hyvät vaikutukset omassa kropassaan. Mieliala parani ja enrgisyys lisääntyi Sadun alettua syödä kuumentamatonta ruokaa. Titta Puurunen pistäytyi Sadun entisellä kotitilalla Petäjävedellä ja selvitti, mistä raakaruuassa on kyse.

 • Laukaassa valmistettiin 200 kiloa rosvopaistia veteraaneille. Marja Roiha tapasi paistinvalmistusta johtavan Kalevi Rönnqvistin.

 • Venäjän, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki kulkeva Sininen on monien toiveiden tie. Siitä on toivottu myös valtaväylää, joka houkuttelisi kauniiden pohjoisten maisemiensa ansiosta matkaajia. Osin toive onkin toteutunut, mutta tien kunto jättää vielä paljon toivomisen varaa. Virpi Kotilainen vie meidät läpi sinisen tien Suomesta Ruotsin kautta Norjaan ja tapaamaan ihmisiä tien varrelta.

 • Jyväskylän MM-rallin automäärä pieneni edellisistä vuosista talouden ja sääntömuutosten vuoksi. WRC-autojen määrä kuitenkin kasvoi muutamalla. WRC-auton saa tänä vuonna jälleen alleen myös Jarkko Nikara. Hänellä on nyt näytön paikka.

 • Poikkeuksellisen näyttävät haloilmiöt käänsivät katseita taivaalle ympäri Suomen.

 • Vaajakosken Hupelissa ekaluokkalaisten vanhempia ihmetyttää Jyväskylän kaupungin uusi linjaus. Ennen vaarallisesta koulureitistä tulikin turvallinen. Eskarilaisten osalta sama reitti on tulkittu niin vaaralliseksi, että lapsille tarjotaan kyyti. [jkl_hupelin_koulukyytikiista_160812, 00:10:21]

 • Tämän Kylän Tarinat vie meidän nyt Mäki-Mattiin. Kelanauhuri taltioi anekdootteja Mäki-Matin ikiomista kauniista ja rohkeista, erikoisista ihmisistä. Keitä olivat Vanhapoika, Västäräkki ja Rantasen sotaväki? (Kuva: Keski-Suomen museo)

 • 175-vuotiaan Jyväskylän kunniaksi uusitaan torstaiaamuisin Tämän Kylän Tarinoita -sarja. Tänään ensimmäisessä osassa kuulemme Jyväskylän mahtisuvuista. (Kuva: Keski-Suomen museo).

 • Rauni Oksasella on vuosia ollut Lannevedellä veikeitä naapureita. Tänä talvena ilona on ollut peräti kolme leikkisää saukkoa. Raunille rimpautti torstaiaamuna Esko Pulliainen. [jkl_rauni_oksanen_saukot_nettiaudio_010312, 00:04:24]

 • Keramiikkataiteilija Ritva-Sofia Lintu herättää Kalevalan naishahmot eloon. Naisten lisäksi myös Kullervon hahmo on saanut tulkinnan rakukeramiikkana.

 • Matti Nykänen istuu vankilatuomiotaan Laukaassa avovankilassa. Hän työskentelee muun muassa pitämällä kiinteistöä kunnossa ja hoitaa jääkiekkokaukaloa. Vapaaksi hän pääsee kesäkuussa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä