Ajantasa

Turvapaikka Assangelle, Vanhusten asuinolot

 • 56 min
 • toistaiseksi

Perjantaina 17.8.2012 pohditaan Ecuadorin ilmoitusta myöntävää poliittinen turvapaikka Wikileaks-tietovuotosivuston perustajalle
Julian Assangelle, vieraana toimittaja Jaana Kanninen. Ympäristöministeriön ehdotukset vanhusten asuinolojen kohentamiseksi. Uutispuntarissa kirjailijat Rosa Meriläinen ja Juha Itkonen, puhetta johtaa Niko Antin. Ajantasan juontaa Aki Laine.

Lähetykset

 • pe 17.8.2012 14.03 • Yle Areena

Jaksot

 • DJ Bunuel (Måns Strömberg) on loihtinut työkseen nautinnollista ilmapiiriä levyineen jo 40 vuotta. Tie on vienyt Hurriganesin kiertuedeejiistä 70-luvulla ruokaravintoloihin, klubeihin, firmakeikoille - joskus jopa soittamaan Ruotsin kuninkaalle. Viime aikoina myös vammaisten ja mielenterveyskuntoutujien asia on alkanut kiinnostaa. "Aina välillä ihmisen on terveellistä olla housut nilkoissa uuden edessä" voisi miehen motto kuulua.

  Toimittajana Jari Mäkäräinen

 • 40 vuotta levyjä ihmisten iloksi soittanut dj Bunuel eli Måns Strömberg kertoo työstään tiskijukkana ja siitä miten työskenteleminen vammaisten kanssa muutti elämää.
  KOM-teatterin uusi esitys: Koko Suomi vihaa, kertoo vihan alla lymyilevästä
  tunteiden kirjosta, joka saa suomalaiset voimaan huonosti. Kävimme harjoituksissa.

  Piipahdamme myös kyläkaupassa.

  Toimittaja Jari Mäkäräinen.

 • Kuntaliitokset eivät ole tuoneet toivottuja ja oletettuja säästöjä ja palvelutkin ovat monasti laitakulmilta kadonneet. Erityisasiantuntija Arto Koski Kuntaliitosta ja erikoistutkija Oskari Harjunen Helsingin kaupunginkansliasta kuntaliitoksia arvioimassa. 
  Päivitämme aamulla myös tilanteen Kataloniassa sekä ihmettelemme, miksi juuri sieltä on median välillä vaikea onnistua soittamaan puhelimella.
  Toimittaja Jari Mäkäräinen.

 • Presidentti Karstulassa. Sauli Niinistö on maakuntamatkalla Keski-Suomessa. Mitä on innostava johtaminen? Onko työntekijä resurssi? Haastattelussa yliopettaja Johanna Vuori Haaga-Helia~-ammattikorkeakoulusta. Tulli vetää markkinoilta valtavia määriä esimerkiksi meikkejä ja hygieniatuotteita. Kiinan puoluekokous on alkanut. Mistä kaikesta viikon kestävässä kokouksessa päätetään? Vallattomasti valtiopäivillä. Haastattelussa kansanedustajat Matti Torvinen (sin.), Eeva Maria Maijala (kesk.) ja Markus Mustajärvi (vas.). Lappilaisedustajien pohdittavana muun muassa Kittilän kunnan tilanne. Toimittajana eduskunnassa keskustelua johtaa Jakke Holvas. Ajantasan toimittaa Mira Stenström.

 • Äänekosken biotuotetehtaan avajaiset. Tehtaasta kertoo Metsä Groupin toimitusjohtaja Ilkka Hämälä. Maataloustuottajan ahdinko. Haastattelussa kansanedustaja Kaj Turunen (sin.), maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.), S-ryhmän kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu sekä Välitä viljelijästä -projektinvetäjä Pirjo Ristola Maatalousyrittäjien eläkelaitos MELA:sta. Alkon asema ja tulevaisuus. Haastattelussa Alkon uusi toimitusjohtaja Leena Laitinen.
  THL ohjeistaa kannabiksen oikeanlaiseen käyttöön. Nuorisorikollisuus vähenee koko ajan. Haastattelussa tutkijatohtori Matti Näsi Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista.
  Ajantasan toimittaa Mira Stenström.

 • Jälleen vietettiin asunnottomien yötä. Vailla vakinasita asuntoa ry:n toiminnajohtaja Sanna Tiivola muistuttaa, että asunnottomuus on harvoin päihteiden käytön seurausta, usein juuri asunnottomuus edesauttaa sortumista niihin.

  Asunnottomuus on joskus oma valinta: usea mies haluaa jättää erossa asunnon lapsille ja heidän äidilleen. Miehet ovat Tiivolan mukaan tässä asiassa jopa liian kilttejä.

  Valoa tunnelin päässä on: Asunnottomuus on ja sen syyt alkavat olla myös poliitikkojen agendalla. Haastattelu alkaakin kiitoksilla aikanaan asuntoasioista ministerinä vastanneelle Jan Vapaavuorelle.

  Toimittajana Jari Mäkäräinen

 • Suomessa on nousukausi, kuka korjaa kasvun hedelmät, talouden tukija Lauri Holappa Helsingin yliopistolta arvioi. Taas muistetaan asunnottomia, paraneeko vai paheneeko tilanne, toiminnanjohtaja Sanna Tiivola, Vailla vakinaista asuntoa ry:stä vastaa.
  Toimittaja Jari Mäkäräinen.

 • Sadat suomalaiset testaavat ripulirokotetta Beninissä, tavoite on jatkossa rokottaa kehitysmaiden lapsia, joille ripuli on usein tappava. Yksi testattava on toimittaja Jussi Nygren, joka kertoo kokemuksistaan. Nygren tapasi mm voodoo-papin, voodoo on edelleen yleinen tapa hoitaa sairauksia. Implantti ihon alle seuraamaan sydämen toimintaa, uusilla keksinnöillä pyritään leikkaamaan terveydenhoidon kustannuksia.
  Toimittaja Jari Mäkäräinen.

 • Pian tiedät, nouseeko kotikuntasi veroprosentti. Haastattelussa Kuntaliiton kehittämispäällikkö Jukka Hakola. Kvanttitietokonetta ei ole koskaan saatu valmiiksi. Nyt sen aikoo rakentaa suomalainen tutkijaryhmä. Hankkeesta kertoo työryhmän vetäjä, dosentti Mikko Möttönen Aalto-yliopistosta. Mitä voi tehdä syyslomalla? Suomen Ladun viestintä- ja markkinointipäällikkö Panu Könönen kertoo vinkkejä. Uniper, viha- vai ystävällismielinen valtaus? Haastattelussa saksalaista Uniperiä havittelevan Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark. Uniperin ulottuvuudet. Suomen valtion enemmistöomistama Fortum pyrkii isoksi omistajaksi saksalaiseen Uniper-energiayhtiöön ja E.on on valmis luopumaan. Miksi Uniper on hyvää liiketoimintaa Fortumille, mikä merkitys on politiikalla? Haastattelussa Venäjän turvallisuuspolitiikan apulaisprofessori Katri Pynnöniemi ja Venäjän energiapolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen Helsingin yliopistosta. Väärin kokeiltu? Suomalaiset perustulon kannattajat mollaavat koti- ja ulkomaisessa julkisuudessa perustulokokeilua. Heikki Hiilamon kolumni on otsikoitu: Perustulomilitantit. Lobbausrekisteri Suomeen? Kolme kansalaisjärjestöä kerää kansalaisaloitetta lobbarirekisterin saamiseksi Suomeen. MOT-ohjelman aihetta esittelee toimittaja Renny Jokelin. ajantasan toimittaa Aki Laine

 • Tuulee, sataa ja tulvii. Pimeää riittää ja päivien pitenemiseen on vielä pitkä aika. Tätä tarinaa on syksy pullollaan. Eri puolilta kuuluu miten syksyssä ei ole mitään hyvää - paitsi ehkä sienet.

  Entä jos yritettäisiin edes hetki ajatella toisin ja mietittäisiin mitä hyvää syksyssä on? Mikä ilahduttaa sinua juuri nyt vai ilahduttaako mikään? Mitä syksyllä voi tehdä? Mikä hyvä asia erottaa syksyn muista vuodenajoista?

  Keskustelua syksystä ja myönteisestä ajattelusta käydään Ajantasan Suorassa linjassa maanantaina 16.10. klo 10.03. Kuuntelijoiden kanssa keskustelemassa on positiivisen psykologian puolestapuhuja, dosentti Lotta Uusitalo-Malmivaara. Ohjelman toimittaa Aki Laine.

  Maanantaina voit ottaa osaa suoraan keskusteluun soittamalla numeroon 0203 17600 tai lähettämällä tekstiviestin numeroon 16149 tunnuksella RS (välilyönti) AJANTASA. Keskustella voit myös Yle Radio Suomen lähetysikkunassa tai Twitterissä tunnisteella #ajantasa.

  Jo etukäteen voit kertoa kommenttisi lähettämällä sähköpostia osoitteeseen: ajantasa@yle.fi.

 • Koulutuksesta ja työstä pudonneet nuoret halutaan mukaan yhteiskuntaan, professori Heikki Hiilamon reseptit. Meteorologi Toni Hellinen ennakoi syyslomaviikkojen säätä. Kansainvälisestä poroelokuvasta povataan Lapille huikeaa mainosta. Muistelemme Esko Riihelää.

  Toimittaja Jari Mäkäräinen
  .

 • Yli 50 000 suomalaista vastustaa vammaisten avun ja tuen kilpailuttamista kansalaisaloitteella. Ajantasassa aiheesta keskustelemassa Pertti Kurikan nimipäivät -yhtyeestä Kari Aalto ja Toni Välitalo sekä yhtyeen uuden elokuvan Tokasikajutun ohjaaja J-P Passi.
  Trump uhittelee Iranille ja Pohjois-Korealle.

  Toimittaja Jari Mäkäräinen.

Klipit

 • Valitsijayhdistyksen nimissä ehdolle lähtevä Sauli Niinistö on Ylen tuoreessa kannatuskyselyssä ylivoimainen suosikki ensi vuoden alun presidentinvaaleissa. Niinistön kannatus on 76%, Pekka Haaviston 14% ja Laura Huhtasaaren 3%. “Matti Vanhasen kahden ja Tuula Haataisen prosentin kannatuslukemat ovat poliittisia kriisejä, joita ei voi kiertää ja joiden käsittelyt näissä puolueissa alkaa tänään”, ennustaa toimittaja Jussi Lähde.
  Presidentintekijäksikin nimetty Lähde sanoo, että gallupit kertovat nyt kahdesta asiasta: Niinistön poikkeuksellisesta kansansuosiosta ja politiikan evoluutiosta. “Persoonat ja henkilöt ovat nyt luotetuimpia kuin poliittiset puolueet. Puolueita ei koeta enää omaksi. Koska puolueilla ei ole enää aatepohjaa näkyvissä, koko maailma muuttuu kuluttajan suoriksi valinnoiksi. Ei kuluttaja tarvitse puoluetta kertomaan, ketä hänen tulisi äänestää. Olen varma, että seuraavissa presidentinvaaleissa kuuden vuoden kuluttua enemmistö ehdokkaista on kansanliikkeiden ehdokkaita. Puolueet tulevat jäämään tai joutuvat jättäytymään pois presidentinvaalien aktiivitoimijoista”.
  Jussi Lähdettä haastattelee Kati Lahtinen. Kuva:Yle uutisgrafiikka

 • Ylen uutistoiminnan johtajaksi on nimitetty Aamulehden päätoimittaja Jouko Jokinen. Häntä haastattelee Petra Ketonen.

 • Ruisleivän paisto onnistuu sekä sähkö- että leivinuunissa, vaan miten välttää kivikova leipä. Varpulan luomutilan emäntä Riitta Rantanen opettaa, mistä tunnistaa kypsän leivän. Leipäkurssilla vieraili toimittaja Mira Stenström.

 • Ruisleipätaikinan alustaminen käy kuntoilusta. Samettisen pehmeä taikina on valmista, kun taikinasta kuuluu tietynlainen ääni. Näin opastaa ruisleivän tekoa opettavan Varpulan luomutilan emäntä Riitta Rantanen.

  Varpulan luomutilalle Sipooseen on saapunut naisjoukko opiskelemaan, miten kansallisruokaamme valmistetaan. Osaa heistä arveluttaa ennakkoon ruisleivän työläys. Toimittajana Mira Stenström.

 • Ruisleipä valittiin taannoin Suomen kansallisruoaksi. Leiväntekoa opetetaan edelleen erilaisilla kursseilla, vaikka kaupasta ei hapanleipävalikoimaa puutu.

  Toimittaja Mira Stenström tutustuu minisarjassa ruisleivän tekoon Varpulan luomutilalla Sipoossa. Aluksi perehdytään taikinajuureen, jonka kanssa monelta aloittelijalta on usko loppua kesken. " Turhaan", opastaa tilan emäntä Riitta Rantanen.

 • Venäjän lähetystöt olivat kesäkuun alussa useissa maissa valokeilassa. Amnesty International järjesti mielenilmauksia Venäjän lähetystöjen edessä. Amnesty vaatii Venäjää tutkimaan homoiksi oletettujen miesten vainot ja sieppaukset Tshetsheniassa heti. Helsingissä Venäjän suurlähetystölle kokoontui muutamia kymmeniä ihmisiä. Suomessa lähes 15 000 ihmistä on allekirjoittanut vetoomuksen vainottujen puolesta. Ohjelmassa haastatellaan asiantuntija Anu Tuukkasta Amnestyn Suomen osastosta sekä Tiina Tikkasta ja Heli Niemistä, jotka osallistuivat mielenilmaukseen. Toimittaja on Kaija Kellman.

 • Kansainvälistä museopäivää vietetään 18.5. Tänä vuonna teemana on "Museot ja kiistanalainen historia - miten puhumme siitä, mistä vaietaan."

  Helsingin kaupunginmuseon tutkimuspäällikkö Minna Sarantola-Weiss kertoo, että esimerkiksi kuoleman esittäminen on mielletty museoissa vaikeaksi asiaksi. Kansallismuseon intendentin Eero Ehannin mukaan museossa joudutaan pohtimaan usein esineen eettisyyttä. Museoammattilaisilla on Ehannista suuri vastuu siinä, millaisia esineitä näyttelyissä esitetään ja mitkä tarinat korostuvat. Toimittajana Mira Stenström.

 • Ohjelmassa suomalaisten vaikuttajien ja presidentti Koiviston ystävien muistoja ja arvioita presidentti Koiviston työn ja elämän varrelta. Haastateltavina Suomen pankin pääjohtaja Erkki Liikanen, entinen pääministeri Esko Aho, Koiviston poliittisena sihteerinä toiminut Seppo Lindblom, Koiviston adjutanttina työskennellyt amiraali Juhani Kaskeala, pääministeri Juha Sipilä ja kansanedustaja Timo Harakka (sd.). Ohjelman toimittavat Kati Lahtinen ja Jari Mäkäräinen.

 • Tasavallan presidentti Sauli Niinistön muistopuhe kuultiin suorana lähetyksenä Radio Suomessa 13.5.2017

 • Internettietosanakirja Wikipediassa podcast on tilauspohjaista äänitiedostojen julkaisua verkossa. Kansanomaisempi määritelmä podcastille on jokamiehen radioshow.

  Korvissa podcast on paljon enemmän: se on tiukkaa argumentointia, pitkiä monologeja, pohdittua kerrontaa. Se on politiikkaa, kirjallisuutta, viihdettä, äänien taidetta.

  Podcastien hitti on yli 100 miljoonan latauksen sarja ”Serial”, joka selvittää 15 vuotta vanhaa teinitytön surmaa.

  Podcast ei ole teknisesti uusi asia, mutta viime vuosina, erityisesti älypuhelimien myötä, kuuntelijat ovat löytäneet sen osaksi vapaa-aikaansa. Podcast on muuttanut radiokerrontaa ja se on muuttanut kuuntelijan roolia.

  Ajantasassa vieraana Pietari Kylmälä, toimittajana Kati Lahtinen.

 • Minkälaista on jalkapallon juniorivalmentajan työ? Helsingin Uuden yhteiskoulun naapuritontilla on paikallisen jalkapalloseuran PK-35:n tekonurmikenttä Aava-areena. Seuran nuorisotoimenjohtaja Juuso Mattila ja junioripäällikkö Akan Okomoh ovat uutisluokkalaisten haastateltavina. Heidän mukaansa jalkapallon voi aloittaa melkein missä iässä tahansa, vielä keski-ikäisenäkin.

  Lisäksi haastateltavina ovat koulun oppilaat Sonja Böök ja Kimmo Kuittinen, jotka harrastavat jalkapalloa. Noora Rämö ja Zubeyda Hussein haastattelevat.

 • Mahtaako noin pyöreä lapsi liikkua tarpeeksi, sanoo terveydenhoitaja. Ja vanhempi tietää, että kyllä se liikkuu ja vieressä istuva lapsi kuulee kaiken ja murehtii mittojaan jo kotimatkalla.

  Ylen Vaakakapina on julistanut huhtikuussa lapsille kasvurauhan: jokainen lapsi on ihana sellaisenaan, lapsen paino on aikuisten asia.

  Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon lääkäri Paula Häkkänen ei anna yksiselitteistä vastausta siihen, tuleeko lapsen painosta puhua lapsen kuullen, sillä jokainen lapsi ja jokainen perhe on yksilö. Mutta painon sijaan voisi puhua terveydestä, hyvinvoinnista, kehon tuomasta ilosta.

  Kun lapselle annetaan kasvurauha, vanhemman tulee ottaa entistä vahvemmin vastuu tilanteesta.

  Toimittajana Kati Lahtinen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä