Aktuellt 17

Yle Vega - Yle Areena 365 pv

Nyheter, aktualiteter och diskussioner på djupet.

Jaksot

 • Den första kroppen har bärgats på Blåbärsfjället i Nordnorge där tre österbottniska män och en svensk kvinna miste livet i en lavinolycka.

  Det råder oro och stor politisk spänning i Storbritannien. Brexit-processen kan på allvar skada den politiska stabiliteten i landet, säger brittisk statsvetare.

  Språk och jobb är nyckeln till integration för nyanlända flyktingar, i synnerhet som de behövs på den finländska arbetsmarknaden.

 • Regering och riksdag driver i snabb takt igenom ny sexualbrottslagstiftning med anledning av övergreppen på minderåriga i Uleåborg och Helsingfors.

  Antalet övergrepp på minderåriga minskar faktiskt, det är antalet anmälningar som har ökat i samma takt som medvetenheten, säger rättspykologen Julia Korkman.

  I London är det dags för sanningens minut för premiärminister Theresa May och Brexit-avtalet då parlamentet ska rösta. Bara ett mirakel kan få parlamentet att godkänna det.

 • Sexualbrottshärvan med övergrepp på minderåriga växer.

  Hör flyktingarbetaren som inte är överraskad - integrationen har misslyckats då unga män från machokulturer isoleras från det finländska samhällets normer, lagar och regler, säger han.

  Vi analyserar också läget i den svenska politiken där regeringsbildningen igen drar ut på tiden - Vänsterpartiet är förnärmat och vill förhandla om sin roll innan s-ledaren Stefan Löfven får bli statsminister.

  Hör också om hur Kenya försöka bekämpa islamistisk terror. Idag väcktes sent om sider åtal mot de misstänkta bakom den blodiga massakern för nästan sex år sedan.

 • Hundratals unga demonstrerade idag för klimatet utanför riksdagshuset i Helsingfors. Initiativet kommer från elever i gymnasiet Grankulla samskola. Ungdomarna överräckte en kravlista till dom runt tjugo politiker som var på plats - med konkreta krav om bland annat utsläppssnål energi, grön skatteväxling och obligatorisk klimatkompensation på flygresor.

  Två regeringsförslag förhandlades fram i Sverige idag - en mittenregering som skulle ledas av Socialdemokraternas Stefan Löfven, och en högerregering som skulle ledas Moderaternas Ulf Kristersson. I båda modellerna ingår Centern. Centerns Annie Lööf meddelade att man väljer Löfven och alternativet med en mittenregering. En period till för Löfvén som statsminister således.

  Det blev till slut dramatik och oenighet på de politiska ungdomsförbundens skugg-regeringsförhandlingar. Sonderaren, Socialdemokraternas Mikkel Näkkäläjärvi, valde till slut att inte inkludera De gröna i sin regering. Istället bildade Näkkäläjärvi en minoritetsregering med SDP, Samlingspartiet och Svenska folkpartiet. Den nya regeringen vill bland annat satsa en miljard euro på utbildning och driva en ambitiös miljöpolitik. Men alltså utan De gröna.

 • Regeringens lagförslag om krävande operationer i privat regi har mött kritik inte bara hos oppositionen utan också bland experter. Lagen motiveras med risken för växande operationsköer. Men den nuvarande kön på cirka 28 000 personer ger inte anledning till lagändring säger experter.

  Partiernas ungdomsorganisationer samlades för att bilda sin skuggregering. Uppställningen ser ut att bli den att Socialdemokraterna, Samlingspartiet, De gröna och Svenska folkpartiet förhandlar om en gemensam regering.

  Den demokratiska republiken Kongo i centrala Afrika har potentiellt fått sin första demokratiskt och fredligt valda ledare någonsin. Oppositionskandidaten Felix Tshisekedi har utlysts till preliminär segrare av landets valnämnd, före den andra populära kandidaten Martin Fayulu. Men resultatet har anklagats för att vara ett resultat av valfusk.

  Allt fler väljer att bo på hyra för att kunna bo så centralt som möjligt. Populärast är lägenheter nära fungerande allmänna fortskaffningsmedel. Trenden är att också barnfamiljer söker sig till centrum.

 • Regeringen försvarar sitt nya lagförslag om operationer - och säger att de privata operationerna inte ska bli fler. Vi analyserar regeringens omtvistade förslag att lägga ut fler operationer på de privata vårdjättarna.

  Vilken slags regering skulle Finland få ifall partiernas ungdomsförbund skulle sätta ihop den? Unga partiaktiva simulerar regeringsförhandlingar de närmaste dagarna och vi möter två av förhandlarna.

  Och vi ska höra hur det lät då partiledarna drabbade samman om klimatfrågan - mycket enighet, men också bråk om hur mycket skog Finland ska kunna avverka.

 • Kan främmande makt påverka kampanjerna och utgången i riksdags- och Eu-valet i vår? Den stabila demokratin i Finland är en garant mot desinformation men är inget definitivt vaccin.

  Vi analyserar också ett nytt utspel om hur arbetslöshetsskyddet borde fungera i framtiden - om du behöver arbetslöshetsstöd för en tid skulle den pengen sedan dras bort från arbetspension, lyder förslaget.

  Hör också det som beskrivs som linjen efter en berusad sjöman; stor osäkerhet och förvirring råder om de amerikanska avsikterna i Syrien - det som skulle bli en snabb reträtt kan dra ut på tiden rejält.

 • Arbetet i riksdagen kör igång igen efter jullovet och nu är det slutspurt som gäller: om drygt två månader tar den nuvarande riksdagens paus inför valet. Vi tittar framåt på vad våren för med sig för politiken i Finland, men också i EU.

  Europaparlamentet står inför en vår med först Brexitförhandlingar, sedan ett val. Rumänien är landet som nu tar över ordförandeklubban.

  Samtidigt har Kina och USA kommit igång med handelsförhandlingar för att försöka nå fram till ett avtal - vilken är då EU:s roll bland de globala aktörerna?

 • USA:s försvarsminister James Mattis avgår. Därmed finns ingen av de äldre och erfarna politikerna längre kvar i president Trumps stab.

  Vad betyder USA:s beslut att dra bort sina trupper helt eller delvis från Syrien och Afghanistan? Det kan uppstå ett maktvacuum som snabbt fylls av andra.

  Här hemma avslutade riksdagen året 2018 utan att ha fått social- och hälsovårdsreformen klar. Professor emeritus Göran Djupsund tycker att det politiska klimatet präglas av det han kallar brutal majoritetsparlamentarism.

  Inom vården är personalen otålig och irriterad på reformen som aldrig blir klar.

 • Vladimir Putin höll nästan fyra timmar lång presskonferens inför över tusen journalister.

  Den ryska gasledningen Nordstream 2 är en bra affär för Hangö men flera europeiska länder ser säkerhetsproblem i samband med gasprojektet.

  Det rör på sig i det finlandssvenska kapitalet - Stiftelsen för Åbo akademi säljer sitt innehav i Stockmann och Stockmanns andra storägare Konstsamfunder köper andelen.

  Det finns bred enighet i riksdagen om mer ambitiösa målsättningar för klimatpolitiken men detaljerna blir det strid om. Och klimatfrågan engagerar gymnasieelever som uppmanar till strejk.

 • EU-kommissionen godkände ett reviderat budgetförslag från Italien - och sätter därmed punkt för en flera månaders dragkamp mellan Bryssel och Rom.

  Terrorhotet är fortsättningsvis aktuellt i Europa - säger Skyddspolisen och våra politiker förbereder utökade befogenheter för Skyddspolisen i form av underättelselagarna.
  Det kan finnas risker med det, säger samhällsdebattören Jan Guillou.

  Rysslandsutredningen i USA kryper så nära Trump man kan komma och Trumps protektionistiska handelspolitik som får följder också för våra företag.

 • Nedskrivna prognoser och långsammare ekonomisk tillväxt - hur går det för den finländska ekonomin?

  Riksdagen summerar just nu den sittande regeringens ekonomiska politik, samtidigt kommer nyheter om ökande inkomstklyftor men också goda nyheter om storinvestering i Ingå med upp till 500 arbetsplatser som följd. Vi tittar närmare på den ekonomiska framtiden.

  Vi ska också diskutera det ekonomiska undret Kina - i år är det 40 år sedan landet slog in på den väg som ledde till en aldrig tidigare skådad ekonomisk tillväxt - hur länge kan den pågå?

  Vi analyserar också läget i Ungern där protesterna mot regeringen ser ut att fortsätta.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä