Aktuellt 17

- Yle Areena 365 pv

Nyheter, aktualiteter och diskussioner på djupet.

Jaksot

 • Vi finländare går ett osäkert öde till mötes. I alla fall om man får tro en en färsk befolkningsprognos från statistikcentralen som visar att Finländarna åldras och blir allt färre i framtiden. Speciellt nativiteten har sjunkit mer än man förväntade i den tidigare prognosen som gjordes för tre år sedan.

  Regeringen vill göra det svårare att på snabb varsel ordna demonstrationer, genom att göra ändringar i sammankomstlagen. Enligt förslaget ska demonstrationer anmälas flera dagar på förhand till polisen.
  Lagberedningen, som har varit ute på remissrunda, har kritiserats av flera sakkunniga för att vara både bristfällig och förhastad. När remissrundan avslutades igår, var de kritiska kommentarerna betydligt fler än de som försvarade lagförslaget.

  Den dystra sanningen är att Östersjön är världens smutsigaste innanhav. Det tar emot utsläpp från en befolkning på 85 miljoner människor i tio olika länder. Frågan är om Östersjön ännu hinner räddas. Jordbruket har ofta utpekats som en av de stora miljöbovarna. Men det görs nu allt mer inom jordbruket för att minska på utsläppen i Östersjön.

 • I Storbritannien har flera ministrar har avgått i protest mot det föreslagna Brexitavtalet, bland dem självaste Brexitministern Dominic Raab. Theresa Mays eget parti de konservativa är djupt splittrade i frågan, och hennes närmaste regeringskrets har vänt henne ryggen.

  I Tyskland ska det tyska kristdemokratiska partiet CDU i mitten av december välja ny ordförande. Eftersom CDU är Tysklands största parti är det troligt att den som blir ordförande också blir Tysklands förbundskansler. Angela Merkel har innehaft posten som kansler i 13 år nu och hennes namn känner vi alla till. Nu kan det löna sig att lägga två nya namn på minnet. De två jämnstarka kandidaterna heter Annegret Kramp - Karrenbauer och Friedrich Merz. Vem som ersätter Angela Merkel har betydelse för hela Europa.

  Kritiken mot lagen har inte varit nådig, speciellt på många håll i glesbygden. Både taxichaufförer, kunder och kommuner klagar på den nya lagen. Bland annat har taxichaufförer, kunder och företagare önskat att det fanns en taxijour om natten - som det är nu är det näst intill omöjligt att få en taxi efter klockan tio på vardagskvällar.

  Facebook visste mer och långt tidigare än bolaget medgav om den ryska inblandningen i amerikanska presidentvalet 2016. Det visar tidningen New York Times granskning. Samtidigt som bolaget lovade att åtgärda problemen - anlitade man lobbyister och PR-byråer för att försöka undvika ansvar och smutskasta kritiker och konkurrenter - uppger alltså New York Times.

 • Oppositionspartierna i riksdagen har presenterat sina skuggbudgetar och väcker häftig debatt.

  I Sverige fick moderatledaren tummen ned för sitt förslag till regering. Nu får riksdagens talman ta en ny runda och försöka hitta en statsministerkandidat, centerns Annie Lööf är inte utesluten.

  Och vi fördjupar oss i Brexit - kommer premiärminister Theresa May att lyckas få regeringens och parlamentets godkännande för avtalet hon har manglat fram?

 • Det höga dieselpriset har fått finländarna att kräva att dieselskatten slopas - frågan landar nu i riksdagen i form av ett medborgarinitiativ

  Vi har tittat närmare på det här sättet att påverka politiken - särskilt unga engagerar sej

  Nationsgränserna i näthandeln ska bort redan före jul - nya regler träder i kraft men än så länge råder de inte bot på alla gränshinder man kan råka ut för

  Tysklands avgående förbundskansler Angela Merkel jobbar på sitt europapolitiska arv och talade i EU-parlamentet idag.

  Det var ovanligt lugnt länge - men nu har striderna blossat upp igen - vi reder ut varför Israel och Hamas nu igen skjuter på varandra för fullt

  I Egypten kom den arabiska våren av sej - där är det så gott som omöjligt för den oberoende pressen att verka just nu.

 • Den nya taxilagen orsakar problem så till den grad att äldre som är beroende av att få skjuts inte beställer taxi längre. Vad säger den ansvariga ministern om lagen?

  I Sverige lade moderatledaren Ulf Kristersson fram ett förslag till ny regering - hör om varför han inte ens själv tror på sitt förslag.

  Finlands nya Kenya-ambassadör medger att han hade fördomar mot kontitenten och ser många möjligheter på sin nya stationeringsort.

 • Dags för konkreta åtgärder i klimatpolitiken - det blir nya tag i energipolitiken, för jord- och skogsbruket och för industrin.

  I USA rasar debatten kring en påstått manipulerad video där president Trump och en journalist från CNN ryker ihop.

  100 år sedan första världskriget tog slut - minnet av kriget lever fortfarande starkt.

  I Tyskland är det 29 år sedan Berlinmuren föll. Aktivisterna från den tiden oroar sig nu för att högerextrema nu tar över demokratirörelsens slagord "Wir sind das Volk".

 • Alexander Stubb fick inte det EU-toppjobb han var ute efter.
  Det är den mer konservativa tysken Manfred Weber som nu kan hoppas på att bli nästa ordförande för EU-kommissionen!

  Vad innebär mellanårsvalet i USA för omvärlden?
  Kommer president Donald Trump att anpassa sig till den nya verkligheten?

  Nu finns det fakta om vargen! Stammen har vuxit med 50 procent sen i våras och mest varg finns i västra Finland.

  Det görs en massa oavlönat arbete i våra hem - varje dag - som städning och tvätt och barnskötsel!
  Finlands bruttonationalprodukt skulle vara en tredjedel högre om all vår hushållsproduktion skulle ingå.

 • Demokraterna gick framåt i mellanårsvalet i USA och vann Representanthuset, medan republikanerna stärkte sin makt i Senaten.

  Vad säger det här om den republikanska presidentens popularitet och hur många krokben kan demokraterna nu lägga för president Donald Trump?

  Och kommer det här att leda till ett ännu värre politiskt dödläge och ökad polarisering i USA?

 • Kristdemokraternas riksdagsledamot Päivi Räsänen vill nu göra abortlagstiftningen till en valfråga i riksdagsvalet. Räsänen gav i dag ut en bok, där hon ger sin syn på vad abort handlar om.

  Internationellt finns det stora skillnader när det gäller kvinnors rätt att göra abort och på många håll är frågan kontroversiell. I de nordiska länderna har abort varit lagligt ända sedan 1970-talet - trots det används abortfrågan med jämna mellanrum som politiskt slagträ också i den nordiska politiken.

  Inrikesministeriet föreslår att det ska bli enklare för poliser att läsa våra patientuppgifter, det skriver dagens Helsingin Sanomat. I all tysthet vill alltså regeringen, med hjälp av inrikesministeriet, snabbt driva igenom en lagändring som ska göra det möjligt att patientuppgifter i framtiden kan överlåtas till en polisutredning. Målet är att inrikesministeriets förslag ska nå riksdagen om en månad.

  Resultatet i mellanårsvalet i USA är svårt att förutspå. Vallokalerna har öppnat och resultatet kommer i morgon. Fler väljare än tidigare verkar ha engagerat sig.

  I Vitryssland förekommer det fortfarande dödsstraff, där avrättas i medeltal två eller tre människor varje år. Landets fängelser är överbelastade, det finns ungefär 30-35 000 fångar. Det är tio gånger fler än i Finland. Vitrysslands befolkning är ungefär dubbelt så stor som Finlands.

 • Den senaste svängen i den utdragna svenska regeringsbildningen är att talman Andreas Norlén låter riksdagen rösta om moderaternas Ulf Kristersson som statsminister. I praktiken innebär det att Norlén ger Kristersson fram till måndag nästa vecka för att sätta ihop ett regeringsalternativ. Därefter kan riksdagen rösta om statsministern tidigast på onsdag.

  En planerad debatt om jämställdhet ur mansperspektiv vid Åbo Akademi har väckt protester. I dag beslutade Åbo Akademis ledningsgrupp att debatten INTE får hållas i Åbo Akademis lokaler. Orsaken är den kontroversiella samhällsdebattören Alexander Bard. Svenska Yle och Intresseföreningen för jämställdhet planerar dock att gå vidare med debatten som hålls den 19.11 på internationella mansdagen.

  Den dödliga terrorattacken mot en synagoga i Pittsburgh har också ökat oron inom den judiska församlingen i Helsingfors. Efter attacker i Europa under de senaste åren har man skärpt säkerheten i synagogan - och nu frågar man om det verkligen är församlingsmedlemmarna, inte staten, som ska stå för kostnaderna när den judiska minoriteten känner sig hotad?

  Donald Trump använder handelspolitik till att dominera världshandeln. Med sanktioner mot Iran vill USA bland annat tvinga Iran att sluta stöda väpnade grupper i Arabvärlden. Kring handelsavtalet mellan USA och Kina råder också oklarheter. Stick i stäv med sina ekonomiska rådgivares uttalanden har Trump meddelat att ett handelsavtal visst ska bli av.

  I USA väntas rekordmånga unga väljare gå till valurnorna i mellanårsvalet imorgon. Unga amerikaner har historiskt varit dåliga på att rösta. Men enligt en ny undersökning kan valdeltagandet bland unga bli så högt att de kan ha en avgörande roll för valresultatet. Många organisationer har fört en hård kampanj för att få unga att rösta. Bland dem de överlevande efter skolsjutningen i Parkland i Florida i februari.

 • Riksdagsledamoten Pekka Haavisto vill svänga De grönas skuta från ett parti i kris till att finnas med bland de tre största partierna efter riksdagsvalet i vår. Det här var ett av budskapen då han i dag svarade på frågor inför den samlade pressen kring att han ställer upp i De grönas ordförandeval i morgon. Outi Alanko-Kahiluoto har också meddelat att hon ställer upp - medan vi den här veckan har fått höra att bland annat partiets viceordförande Maria Ohisalo och partiets tidigare ordförande Ville Niinistö inte ställer upp.

  Och det är inte bara i Finland som de Gröna diskuterats på sistone. I Europa har de grönas valframgångar i flera länder - bland annat Tyskland och Belgien - väckt mycket diskussion. Är framgångarna en slump eller kan man tala om en trend?

  I USA är det val nästa vecka. Den här gången är det många speciellt afroamerikaner - som upplever att deras röstning har gjorts svår. De kallar det röstförtryck, mot svarta, bruna, fattiga, ursprungsbefolkning och minoritetsspråk. Myndigheterna svarar med att man vill undvika valfusk, men resultatet är att många blir utan rätt att rösta.

  När tretton av ledarna i den japanska undergångssekten AUMShinrikyo avrättades i somras var det tänkt att bli avslutet på en mörk saga som pågått i flera decennier. Men för många blev det istället tvärtom - såren efter nervgasattentatet mot Tokyos tunnelbana revs upp igen, men med skillnaden att nu går det inte längre att få svar på frågan "varför" - de skyldiga är döda.
  Journalisten Jon Thunqvist har följt i spåren av attentatet och bland annat träffat en svensk som var med på ett av de tåg som attackerades med nervgasen Sarin. För honom lever minnet kvar av den där marsdagen för 23 år sedan. Resan med tunnelbanetåg som först stod still i flera minuter inne i tunneln, för att sen börja accelerera… Det var det värsta terrorattentatet i Japan i modern tid. Tretton människor dog och hundratals skadades när nervgasen Sarin spreds i fullsatta tunnebanetåg.

 • Männen bakom spelföretaget Supercell ligger i topp när det gäller inkomster.
  Ska man alltså satsa på spelbranschen om man vill bli rik?

  Finlands utvecklingsbistånd har nått konkreta resultat - allt fler barn går längre i skola och minst 1,5 miljoner flickor och kvinnor i u-länder har börjat använda preventivmedel.
  Bra, säger man från biståndsorganisationshåll - men mer behövs.

  Fler kvinnor kommer att ställa upp i mellanårsvalet i USA om mindre än en vecka - men det betyder inte nödvändigtvis att det blir fler kvinnor i kongressen efteråt - nu är bara var femte kvinna.

  Det verkar som en spionroman från Kalla kriget - när Danmark anklagar Irans säkerhetstjänst för att planera attentat på dansk mark. Om Iran ligger bakom, är det inte första gången de slår till i Europa, men det är länge sen senast, säger Iranexpert.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä