Politiikkaradio

Mikä on Suomi ja suomalainen viinapää?

 • 56 min
 • toistaiseksi

Mikä Suomesta tekee Suomen? Olemmeko historiaton kansakunta? Näemmekö metsän metsältä? Miksi suomalaiset arvostavat poliittista järjestelmäänsä enemmän kuin monet, mutta valittavat jatkuvasti poliitikoistaan? Millaista on talouspoliittinen keskustelumme - onko siinä jotain erityisen suomalaista? Ja lopuksi alkoholipolitiikkamme - onko se kääntynyt tavoitteitaan vastaan? Sakari Sirkkasen haastateltavana on tutkija, kääntäjä Tommi Uschanov.

Lähetykset

 • ma 10.9.2012 12.45 • Yle Areena

Jaksot

 • Kuluvan viikon aikana eduskunnassa on lähetekeskusteltu alkoholilaista. Millaisissa asetelmissa mennään? Astuuko laki voimaan, ja jos, millaisin reunaehdoin?

  Vihreät ovat päivän gallup-komeetta. Miksi? À la carte -politiikka ja Vihreät? Touko Aallon vaikutus?
  Mitkä ovat riskejä?

  Presidenttivaaliasetelmissa viime viikonloppuinen Hesarin gallup on edelleen analyysissa. Millainen olikaan tilanne vuoden 2006 ja 2012 vaaleissa?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Erkka Railo ja politiikan toimittaja Tuomo Lappalainen Suomen Kuvalehdestä.

 • Ensi vuoden budjetti saapui eduskuntaan eilen keskiviikkona. Tuloerot nousivat heti ja vahvasti keskustelun kärkeen.

  Mutta mikä on faktaa, mikä fiktiota? Ovatko tuloerot kasvussa vai eivät?

  Mikä on myönteisen talouskasvun ja tuloerojen välinen suhde?

  Mikä olisi vaihtoehto noin neljän miljardin euron menosopeutukselle kuluvalla vaalikaudella?

  Voiko 72% työllisyysaste - vastoin konsensusnäkemystä - sittenkin toteutua vuoteen 2019 mennessä?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat rakenneyksikön päällikkö Tuulia Hakola-Uusitalo valtiovarainministeriöstä, Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Seija Ilmakunnas sekä yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen Nordeasta.

 • 170 valtion johtajat kuuntelivat kylmä hiki otsalla Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin pauhua YK:n yleiskokouksessa: "Osa maailmasta on matkalla kadotukseen!", "Rakettimies ja hänen hallintonsa ovat itsemurhatehtävässä!".

  Onko moista tekstiä kuultu maailmanrauhan foorumilla? Mitä eväitä Trumpin esiintyminen tarjosi YK:lle ja kansainväliselle yhteisölle maailman kriisipesäkkeiden rauhoittamiseksi?

  Politiikkaradiossa Trumpin YK-puhetta analysoimassa ovat entinen Suomen YK-suurlähettiläs Kirsti Lintonen, Ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Matti Pesu ja CMI:n analyytikko Mikko Patokallio.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Hallituspolitiikan vaikutuksista tuloerojen kasvuun käydään vilkasta keskustelua. Ovatko suomalaisten tuloerot repeämässä? Onko huolille köyhien köyhtymisestä ja rikkaiden rikastumisesta katetta?

  Entä minkälainen mauste uunituore budjettiesitys on tuloerosopassa? Kenelle juuri julkistettu budjetti antaa, keneltä ottaa?

  Keskustelemassa ovat Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson (vas.) sekä kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Tänään on julkistettu Mari K. Niemen, Tapio Raunion ja Ilkka Ruostetsaaren toimittama artikkelikirja poliittinen vallan muutoksista Suomessa.

  Presidentti ja tulevat presidentinvaalit, sukupuoli politiikassa, puolueiden voimasuhteiden ja anatomian muutokset, hallituksen ja eduskunnan voimasuhteet sekä EU-politiikka.

  Millaisia valtanäkymiä avautuu ja mihin ollaan menossa?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat politiikantutkija Mari K. Niemi sekä valtio-opin professori Tapio Raunio Tampereen yliopistosta.

 • Ovatko suomalaiset poliitikot totisia torvensoittajia? Onko leijonanosa suomalaisesta politiikan puheesta tylsää? Vai onko Suomi tuhansien poliittisten intohimojen ja leiskuvan retoriikan maa?

  Entä minkälaiset puhujat ja poliitikkotyypit pääsevät helpoiten esiin politiikassa? Käytetäänkö sukupuoleen liittyviä stereotypioita hyväksi? Minkälaisen retoriikan areenana suomalainen politiikka näyttäytyy vaalimainosten kautta?

  Suomalaisesta politiikan retoriikasta keskustelemassa ovat vaalimainoksia tutkinut kauppatieteen tohtori Annamari Huovinen Aalto-yliopistosta, Sipilän hallituksen retoriikasta kirjoittanut valtio-opin tutkija Jouni Tilli Helsingin yliopiston tutkijakollegiumista sekä vallan kieleen perehtynyt Vesa Heikkinen Kotuksesta.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

  Politiikkaradio Extra syventyy ja perehtyy politiikan ilmiöihin ja yhteiskunnan syvävirtoihin. Äänessä politiikan toimijat, tarkkailijat ja ajattelijat.

 • "SDP on täysin sekaisin", "kaikki haukkuvat kaikkia", "Rinteen sauna palaa jo!". Tässä viimeaikaisia otsikoita SDP:n vaikeuksista. Tuntuu kuin puolueen huolet olisivat koko lehdistökentän yhteinen murhe. Niin ahkerasti niistä kirjoitetaan.

  Mikä SDP:ssä mättää? Miksi puolueen kannatus laskee? Eikö jokaisessa suomalaisessa enää asukaan pientä sosiaalidemokraattia?

  Entä minkälainen poliittinen voima piilee politiikan meemeissä? Miten aina vain paisuva meemi-ilmiö vaikuttaa poliitikkojen julkikuvaan?

  Esimerkiksi tasavallan presidentin Sauli Niinistön virallinen valokuva on inspiroinut laajasti netin vääräleukoja. Muistakin suurista johtajista tehdään kaikenkarvaista meemipilaa. Ratkaistaanko tulevaisuuden vaalivoittajat meemien voimalla?

  Mikä on päivän politiikan sana?

  Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

 • Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker piti eilen kolmannen ja viimeisen unionin tilaa hahmottavan puheensa.

  Puhe oli odotettu. Myös konteksti on otollinen. Viime vuoden vastaavan nähden EU:n ja euroalueen talous- ja työllisyystilanne on kohentunut, populismin hyökyaaltoa ei kuluneen vuoden vaaleissa tullutkaan ja Saksa-Ranska -akseliin kohdistuu nyt melkoisia odotuksia unionin integraation edistämiseksi - etupäässä rahaliitto EMUn osalta.

  Juncker piirsikin puheessaan, lavealla pensselillä, EU:n lähitulevaisuuden ja vähän pitemmänkin ajan kehityksen suuntaviivoja. Alkuvuodesta komissio julkisti viisi EU:n mahdollista tulevaisuuden polkua. Juncker toi nyt pöytään kuudennen skenaarionsa, joka sisälsi politiikkatoimia talouspolitiikasta sosiaalipolitiikkaan ja puolustuspolitiikasta maahanmuuttopolitiikkaan.

  Mutta kuinka realistisia kuudennen tien ehdotukset ovat? Voidaanko puhua Junckerin kuudennesta aistista? Miltä osin Suomen hallituksen EU-linja sopii yhteen ko. visioiden kanssa?
  Ja Saksan liittopäivävaalit lähestyvät - millaisia linjoja Mercron-akselilta voi kehkeytyä vaalien jälkeen?

  Politiikkaradion Euroopparadiossa, Ranskan Strasbourgin studiossa ovat europarlamentaarikot Liisa Jaakonsaari (sd.), Heidi Hautala (vihr.) ja Henna Virkkunen (kok.)

  Sakari Sirkkanen toimittaa Euroopparadiota.

  Keskustelun alussa puhutaan Euroopan parlamentin eilisestä äänestyksestä koskien metsienkäyttö direktiiviä, niin kutsuttu LULUCF-direktiiviä.

 • Suomi on sitoutunut YK:ssa laadittuun kestävän kehityksen globaaliin toimintaohjelmaan. Agenda 2030 -nimellä kulkevasta paperista Suomen hallitus on laatinut toimeenpanosuunnitelman, joka on käsittelyssä eduskunnassa. Mistä on kyse?

  Onko "kestävä kehitys" muutakin kuin vihreitä kuluttajavalintoja? Miten maamme metsien hiilinielujen laskenta liittyy asiaan?

  Onko "kestävä kehitys" pelkkää politiikan sanahelinää?

  Keskustelemassa ovat kansanedustajat Satu Hassi (vihr.) ja Saara-Sofia Siren (kok.) hallituksen kestävän kehityksen toimikunnasta.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • EKP:n kevyt rahapolitiikka jatkuu edelleen. Ohjauskorko pysyy nollassa ja määrällinen elvytys suurena. EKP:n mukaan kevyestä rahapolitiikasta ei kuitenkaan ole hyötyä, ellei muilla politiikan aloilla toteuteta päättäväisesti kasvua tukevaa politiikkaa.

  Minkälaista poliittista hyväksyntää EKP:n linja nauttii meillä tai muualla? Onko EKP:n rahapolitiikan linja matkalla kohti umpikujaa?

  Keskustelemassa ovat Suomen pankin pankkivaltuuston jäsen ja kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen (kok.) sekä eduskunnan suuren valiokunnan varapuheenjohtaja Tytti Tuppurainen (sd.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Saksan liittopäivävaalit ovat ovella. EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker pitää unionin tilaa koskevan puheensa keskiviikkona. Markkinoilla euron vahvuus ja EKP:n elvytysnäkymät ovat kuumia puheenaiheita.

  Euron vahvistuminen dollaria vastaan vaikuttaa euroalueen inflaatioon heikentävästi, ja toki myös viennin kilpailukykyyn. EKP:n neuvoston viimeviikkoisesta kokouksesta myös signaloitiin, pääjohtaja Mario Draghin toimesta, näkymää määrälliseen elvytykseen (QE) eli valtionlainabondien sekä pankkien että yritysten velkakirjojen osto-ohjelmaan tehtävistä linjauksista kuluvan vuoden aikana. Näillä näkymin lisädataa olisi luvassa jo ensi kuun kokouksessa (26.10.). Markkinaodote on, että ensi vuonna osto-ohjelmaa leikattaisiin. Miten käy ja millainen olisi relaatio ohjauskorkoon, joka on edelleen nollassa, vaikka talous euroalueella kasvaakin ja työttömyysluvut ovat kohentuneet?

  Saksan liittopäivävaalien tulos on selvillä ensi viikon sunnuntaina. Angela Merkel on vahvoilla kolmannelle kaudelleen liittokanslerina. Euroalueen integraation odotetaankin syventyvän Saksan vaalien jälkeen - Merkelin ja Ranskan presidentti Emmanuel Macronin johdolla. Mutta päätökset edellyttävät euroryhmän yksimielisyyttä, ja jo vain Saksan ja Ranskan talousfilosofiat eroavat merkittävällä tavalla toisistaan. Millaisia suuntia, ts. integraatiorasteja, euroalueen kehittämisessä on edessä ja millainen vaikutus niillä olisi Suomeen?

  Sakari Sirkkasen studiovieraana on Suomen Pankin johtokunnan jäsen Olli Rehn.

 • Itämerellä käynnistyy ensi viikolla kaksi suurta sotaharjoitusta: Venäjän järjestämä Zapad 2017 ja Ruotsin järjestämä Aurora 2017.

  Politiikkaradio Extrassa analysoidaan Itämeren turvallisuusympäristöä ja sen muutosta sekä kyseisten kahden sotaharjoituksen merkitystä, ja sitä, mitä harjoituksissa harjoitellaan ja miksi.

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat prikaatinkenraali evp. Lauri Kiianlinna, everstiluutnantti Juhani Pihlajamaa sekä vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak Ulkopoliittisesta instituutista.

  Puhelimessa on Viron puolustusministeriön rahoittamassa kansainvälisessä tutkimuskeskuksessa tutkijana toimiva Pauli Järvenpää. Järvenpää on aiemmin ollut Suomen Afganistanin suurlähettiläs.

Klipit

 • Yhdysvaltain presidenttikandidaatit Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa suorassa tv-väittelyssä. Debatin jälkikäteisarvioissa Clinton arvioitiin selkeäksi voittajaksi: Clinton osasi asiat, oli valmistautunut.

  Trump sen sijaan on poliitikkona pikemminkin katutappelija: arvaamaton persoona, joka haastaa piittaamatta käytöstavoista tai faktoista. Väittely Clintoninkin kanssa muistutti Trumpin osalta enemmän tosi-tv sirkusta kuin poliittista debattia.

  Mitä äärimmilleen viritetty ja paineistettu tv-debatti poliitikoista puristaa esiin? Mikä ratkaisee, jos sanoilla ja faktoilla ei ole merkitystä?

  Kuva: EPA/Andrew Gombert

 • Mitä VATTin ylijohtaja Juhana Vartiainen oikein tarkoittaa puhuessaan työn tarjonnasta? Millainen on Vartiasien lista, jolla Suomen taloutta saataisiin uuteen nousuun? Vartiainen on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli politiikan tutkija Anu Kantola, joka kertoo skandaaleista suomalaisessa politiikasta, ja vastaa siihen, missä luuraavat vaalikirjat. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli historioitsija Timo J. Tuikka, joka kertoo muun muassa maan tavasta, ja siitä, millainen hyvä veli -verkosto presidentti Kekkosen ympärille rakentui. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli kirjallisuustaivaan supertähti Sofi Oksanen, jonka kanssa puhuttiin muun muassa vallanvaihdoksista ja vallankumouksista. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Kansanedustaja Mikko Alatalon mukaan Suomen ei pidä lisätä takausvastuitaan Euroopan rahoitusvakausvälineessä. Alatalon mielestä Kreikan olisi pitänyt tehdä tarvittavat valtiotalouden leikkaukset viimeistään viime keväänä. Koska näin ei ole tapahtunut, Kreikan tukipakettia ei pidä enää kasvattaa, vaan aika on kypsä Kreikan hallitulle velkajärjestelylle. Päivän kansanedustajaa Mikko Alataloa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Päivän kansanedustajana on RKP:n Thomas Blomqvist. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Politiikkaradion perjantain talkshown vieraana on Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi. Markus Leikola ja Jussi Lähde vakiojäseninä. Sakari Sirkkanen luotsaa.

 • Hallitus ajaa kuntauudistusta, kunnat ryhtyvät kapinaan ja keskustaoppositio vastaa välikysymyksellä. Politiikkaradion torstaigrillissä otetaan erä kuntapolitiikkaa. Studiossa ovat Keskustan Anu Vehviläinen, SDP Anneli Kiljunen sekä Sitran julkishallinnon kehittämisjohtaja Juha Kostiainen. Toimittajina Sakari Sirkkanen ja Tapio Pajunen.

 • Demarien ryhmäjohtaja ei lupaa, että YLEn rahoitus saadaan ratkaisua vuoden loppuun mennessä. Jouni Backman toisaalta kritisoi toista päähallituspuoluetta kokoomusta vastuunkantamattomuudesta. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Päivän kansanedustaja -haastattelussa Sirkka-Liisa Anttila syyttää kuntaministeri Henna Virkkusta politikoinnista. Anttilan mukaan Suomessa ei voi tehdä kuntauudistuksen kaltaisia isoja poliittisia uudistuksia sanelemalla ja pelkällä poliittisella vallalla, vaan kuntapäättäjät on otettava aidosti mukaan keskusteluun. Virkkusen tapa toimia on Anttilan mukaan pelkkää valtapolitiikkaa. Sirkka-Liisa Anttilaa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Politiikkaradiossa selvitetään mikä mahdollistaa henkisen väkivallan työpaikoilla ja olisiko sovittelu se avain, jolla työpaikan lukkiutuneet ihmissuhdetilanteet saataisiin avattua ja työuria pidennettyä.

  Raimo Tyykiluodon vieraana on työyhteisösovittelun tutkija Timo Pehrman.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä